2018-06-02 176 浏览
終於終於帶左男朋友去埋單食個橘焱胡同燒肉超開心!一去同店員就介紹menu有梅花記號的係推介 於是我地專點梅花記號既野食 首先係蟹膏生干貝 一舊好新鮮既干貝係底 上面再加一pat蟹膏 食落口又鮮甜又勁香蟹膏味 唔會好咸但好香蟹膏 完全係正 勁想encore一個然後上左椒鹽杏鮑菇同埋台灣墨魚香腸 杏飽菇燒到一出水就食得 軟硬岩岩好 中意食菇既一定要食 但最驚喜既係個墨魚腸 一開始以為係街邊既墨魚腸 點解會咁貴 但一食落口就明白了真係好好好好香 仲有大大粒墨魚係腸入面 唔係搞碎 係一粒粒咁 呢個真係同街邊既唔同 又香又好咬又好墨魚係入面 係我食過最好味既墨魚腸 冇誇張再黎係霜降松阪豬同埋上等豬五花 都係用椒鹽上 因為坐吧台 見到店員係即場醃肉 唔係預先醃好的 所以會更新鮮 食落更香 五花肉唔會好熟 見到反幾反就食得 仲有小小血 但係入口即溶好味 霜降松阪豬就好爽再黎係焱烤手羽先 燒完好香雞味 食落好多汁 好香 仲可以燒到個皮脆脆地 然黎係椒鹽牛肋條 呢個都唔會燒得太熟 外面熟左但中間仲係紅紅地 一咬落口勁香牛味 每咬一啖都好juicy好味最後上就係我最期待既海螺 因為真係勁中意食貝殻類一放入
終於終於帶左男朋友去埋單食個橘焱胡同燒肉

最後上就係我最期待既海螺 因為真係勁中意食貝殻類
一放入口又是另一個驚喜

比想像中更好咬唔會un仲要幾新鮮勁鮮甜
完全係食完一塊又一塊 螺味完全出哂黎

總括而言呢餐一啲都唔平 但真係有好多意外既驚喜 比我想像中更好食
特別係蟹膏生干貝、墨魚腸同螺片
  • 海螺
  • 台灣墨魚香腸
  • 蟹膏甜干貝
之前係台灣旅行食過一次已經覺得超好食,估唔到佢竟然黎左香港開分店,真係一個天大嘅喜訊,一知道就即刻打去book位...😋當日一到職員就用國語同我地講歡迎光臨,後尾問番先知原來店入面好多都係台灣人,職員仲會經常主動同客人傾計,見到無水無野食又會主動問我地,有時仲會講下笑話,最欣賞就係佢地成班敬業樂業開心服務嘅態度👍被安排坐去bar台位 入到去有locker比我地放袋 方便好多👍由於肚餓同埋機會難得,已經準備好同朋友放開肚皮大食一餐,同埋食食下又會見隔離飯香咁後加左幾次單,全程都係職員幫我地燒唔駛自己落手落腳,岩駛我呢啲懶人!👍佢地用嘅係炭爐,而上面嘅燒網就每一次燒完一樣野食就會換一次,又衛生又唔怕有燒燶啲味!👍用黎點汁嘅蘿白蓉、蔥花、檸檬汁,好特別完美帶出食物味道🍋極度推介比大家:每日限量供應嘅扇子肉同角切牛舌,限量供應果然係唔同啲,肉汁係完全係一咬彈哂出黎🐄胡同中卷,我地簡左椒鹽味,唔想簡太重味蓋過食物本身嘅鮮味,同平時食嘅魷魚好唔同,又係有汁爽口🦑胡同蟹堡配白飯,呢個蟹堡都可以話係世界級,同朋友一人一個再撈白飯,已經覺得此生無憾🦀另外牛五花、霜降松阪豬、波特蘑菇 都非常值得試👍雖然橘

用黎點汁嘅蘿白蓉、蔥花、檸檬汁,好特別完美帶出食物味道🍋

另外牛五花、霜降松阪豬、波特蘑菇 都非常值得試👍

雖然橘焱胡同價錢頗貴,但食物質素、服務態度係一等一嘅好,同埋開業初期,店內環境等等都比台灣店更好,好值得一試!👍👍👍👍
2018-05-31 5057 浏览
好友約我去食台灣過江龍燒肉,正合我心意!去到指定的地址,已經被招牌吸引着。一入門口,熱情的台灣女孩招呼我哋,令人彷彿離開咗香港一樣。招呼我哋的台灣女孩有一口台灣口音,而且態度熱情有禮,實在令人充滿親切感。佢好貼心地帶我地就坐,亦介紹招牌的食物俾我哋。對於食物,佢哋都幾講究,單單係點燒肉的醬汁都有好幾款選擇。燒肉固然係主角,但來到出名的台灣食店,都要試一試佢哋的蛋花湯。蛋花湯內有好多蛋,軟綿綿又有蛋香,係正宗的味道。打頭陣的當然是牛肉,我哋點選左三個不同的部位。最後一致裁定厚燒牛舌是最好食的!表面燒到有少少香脆,內裏爽口得來亦都有咬口,而且脂感十足。每一啖咬開都有牛肉的濃香。能夠做到咁好食的牛舌,除咗食材要高級之外,燒烤的功夫亦都唔可以忽略。好欣賞佢哋唔係放低食物俾我哋自己燒,而係由經驗豐富的燒肉專員代勞。值得一提的是,負責幫我地燒肉的小鮮肉實在唔簡單,成個金城武咁!令到我哋幾位女士都流晒口水,真係唔知應該望燒肉定係望靚仔哥哥好。燒海蝦亦係高難度的工作,要燒到剛剛好熟又唔燒焦,確係唔容易。完美控制的火候,先可以造就美味無瑕疵的鮮甜香口海蝦。過程非常之有系統及邏輯,我哋只係需要欣賞同埋乖乖

對於食物,佢哋都幾講究,單單係點燒肉的醬汁都有好幾款選擇。

過程非常之有系統及邏輯,我哋只係需要欣賞同埋乖乖地等食。

大啡菇在廚房燒好先呈上的,簡單的菜式但都睇得出佢哋功夫。大啡菇剛剛好收晒水,但咬落去又唔會有乾身的感覺。

雞肉同雞軟骨其實都唔錯,但就唔能夠成為當晚的亮點。

豬頸肉同豬腩肉絕對係另一高潮。

豬頸肉醃得好入味,而且被燒得脆卜卜,有口感又惹味。

豬腩肉配上蒜泥,味道十足。

咁咪朋友仔仲追加左蔥燒牛舌,可惜我肚仔飽飽,實在食唔落了。

非常滿足的燒肉盛宴,食到豐富的食材和高超的手藝,仲有台灣的風情,令人非常盡興。

2018-04-06
2018-05-31 219 浏览
朋友成日話要去台北食野....一般打工仔又邊有咁多假同佢癲咁唯有同佢一齊去食間台灣過江龍, 以解相思之苦一入去, 竟然可以聽到侍應姐姐用地道O既國語同我地打招乎二話不說, 即刻嗌杯野飲, 扮下台灣人先..大大杯, 慢慢飲由於太多野揀, 嗌左個沙律食住先沙律賣相幾好, D 汁又開胃仲有我最喜歡O既蛋..真開心由於都係朋友拍版, 我都唔知佢嗌左乜和牛扇子肉....未聽過食燒肉..估唔到哩個餐廳完全唔使自己燒, 係個侍應姐姐係你隔離燒比你食..仲可以request 熟D / 冇咁熟...完全估佢唔到!!!!!D 肉仲要燒到O岩O岩好...又多汁, 又唔會太生食完一碟, 又到第二碟神奇O既地方又發生了...佢竟然換網!!!!每燒一樣野都換網...認真落本!!新燒O既肉唔會痴網之餘, 又唔會比之前D 食物影響到抵讚!!!!肉包住蔥, 味道好夾碟碟肉都燒到好好味!!爭D可以砌返隻蟹出黎.貪得意嗌左碟真.蟹柳好感動, 終於唔使食"假蟹柳"個蟹蓋又係勁好味送飯一流!!!朋友見到有雞心又係忍唔住嗌估唔到咁偏O既野都有人鍾意食.....更估唔到哩到有得食雞首肉又一冷門之作羊排燒好等佢幫手切..唔使食到咁狼
朋友成日話要去台北食野....一般打工仔又邊有咁多假同佢癲

咁唯有同佢一齊去食間台灣過江龍, 以解相思之苦

一入去, 竟然可以聽到侍應姐姐用地道O既國語同我地打招乎

二話不說, 即刻嗌杯野飲, 扮下台灣人先..
大大杯, 慢慢飲
胡麻水菜沙律

由於太多野揀, 嗌左個沙律食住先
沙律賣相幾好, D 汁又開胃
仲有我最喜歡O既蛋..
真開心
純血和牛扇子肉
由於都係朋友拍版, 我都唔知佢嗌左乜
和牛扇子肉....未聽過

仲可以request 熟D / 冇咁熟...

完全估佢唔到!!!!!
D 肉仲要燒到O岩O岩好...又多汁, 又唔會太生
食完一碟, 又到第二碟
神奇O既地方又發生了...
佢竟然換網!!!!
每燒一樣野都換網...認真落本!!
新燒O既肉唔會痴網之餘, 又唔會比之前D 食物影響到
抵讚!!!!
鹽蔥牛舌
肉包住蔥, 味道好夾
純血和牛肋條
碟碟肉都燒到好好味!!
爭D可以砌返隻蟹出黎.

貪得意嗌左碟真.蟹柳
好感動, 終於唔使食"假蟹柳"
個蟹蓋又係勁好味

燒好等佢幫手切..唔使食到咁狼狽

燒得幾靚
奶油起士南瓜

托斯特芋泥卷
食埋甜品, O岩O岩好
侍應仲幫手分埋
椒鹽雞軟骨
  • 和牛
  • 海鮮
2018-05-31 126 浏览
好耐無食過燒肉呢排口痕好想食所以今日就黎到呢到食我以前有聽過朋友介紹胡同燒肉而今日就決定就黎橘焱胡同呢到食呢都好近地鐵站地理位置方便 一入到去店員就叫我地將袋放係Locker有埋鎖匙好保險有得放袋好貼心咁就唔使怕唔夠位食燒肉又唔使怕整污糟 我地被安排坐bar枱好有feel一坐底店員就即刻比配料同檸檬汁比我地配料有蔥花同洋蔥一陣可以點燒肉食 呢到啤酒買一送一所以好多人都叫啤酒但朋友前兩日飲左好多啤酒所以今次無叫到叫左杯呢度自家調製既三分醉意呢杯酒可以揀偏甜或者偏酸我地就揀左甜酒既甘味其實都幾重但比甜味中和左之後岩岩好又甜又甘好易入口 原來有d菜式menu係無既而店員就特別問我地食唔食牛推薦左呢碟台灣滷牛舌既冷盤牛舌大大碟好抵食而且配料都好多牛舌本身既味道有少少腥但配埋蘿蔔絲同薑絲味道岩岩好清新得黎又食到滷水既鹹同牛舌本身既甘香味仲要冇咁腥我覺得個醬係最正醬主要係麻油但經過調味仲香過一般麻油 唔單止辟味提升左牛舌既肉香 黎到食燒肉當然要咩肉都食我地就豬牛羊雞咩都食原來呢到店員係會幫我地燒我地就真係坐定定等食 我地叫左伊比利蒜味豬肋條豬肋條上面鋪滿哂蒜蓉未燒已經聞到蒜味大部分蒜都放唔到上炭爐
好耐無食過燒肉

呢餐真係我食過最舒服最享受既燒肉餐

唔使成日掛住燒野無得好盡情咁傾計
又唔使怕唔熟或者太燶
真係服務又好野食又好
早就好想黎呢間台灣燒肉店了, 但一直未有機會. 今日行過又同男朋友講開就上左黎, 晚上時間尚早唔算好多人, 2個人又可以坐吧枱同廚師近距離接觸, 真係一個好好的設計. 隨身物品可以放係餐廳設有既locker, 唔怕會整dirty個手袋仔, 都幾好~ 星期日晚上唔算太多人, 不過之前聽人講吧枱長期都full, 今日黎到都仲有位真係好好彩!! 黎到呢度真係好似去左台灣咁, 可以以普通話同佢地溝通,但其實佢地有d都係香港人, 所以唔識講都唔係難道。因為有駐場既台灣人係呢度打理, 就算係有d廚師都係台灣人黎嫁! 真係好似去左台灣咁, 因為坐係吧枱, 全程都好似個懶人咁, 因為佢地會幫忙燒肉, 同埋又可以同佢地有傾有講。有個台灣ᴏᴘᴘᴀ 講野真係好好笑, 可以同職員融合一齊既餐廳香港認真少有❤️而且唔使自己燒,佢地會幫你燒❤️ 真係正!! 鹽蔥牛舌 $98呢個係最先黎到既野食之一, 之後都開始有其他野食上枱了~野食方面都有幾款口味可以比大家簡 (椒鹽, 烤肉醬 & 蒜味) 呢個放上滿滿蔥花, 雖蔥花沒有大蔥咁香, 不過因為有蔥花關係多左一份口感, 而且牛舌一d都唔干好軟熟, 佢地真係燒得好好, 因為

而且唔使自己燒,佢地會幫你燒❤️ 真係正!!
鹽蔥牛舌 $98
呢個係最先黎到既野食之一, 之後都開始有其他野食上枱了~野食方面都有幾款口味可以比大家簡 (椒鹽, 烤肉醬 & 蒜味) 呢個放上滿滿蔥花, 雖蔥花沒有大蔥咁香, 不過因為有蔥花關係多左一份口感, 而且牛舌一d都唔干好軟熟, 佢地真係燒得好好, 因為岩岩熟所以保留到juciy, 認真唔錯!!! 係必食之品, 推介
牛五花 $168
脂肪分佈平均, 所以食落唔會覺得油脂感好重/太瘦, 個人幾中意食呢個, 因為食得多呢款牛五花都唔會覺得油膩. 不過如果有d女士會怕既可以沾上餐廳準備既檸檬汁, 可以提鮮之餘仲可以鮮肥膩感, 不過我就中意就咁食
牛肋條
牛肋條 $128
呢款相對比較多脂肪, 所以職員都會花多些少時間去燒, 盡量將牛肋條上既油迫出. 因為燒既時間耐左, 而且有油份關係, 令到外層燒得香脆有口感, 咬落都唔會太過un, 外脆內軟, 而且有一份牛香味~ 呢個真係好邪惡呀🤤
橫隔膜肉 $178
呢款我地簡左烤肉醬口味, 橫隔膜肉比之前2款厚身, 食落味道帶一份甜, 同牛既肉都幾夾!  不過個人覺得食得燒肉當然要食得邪惡d, 所以比較中意食脂肪比較平均既牛五花多d~~~
除左牛肉之外, 我地仲order左2款豬肉 & 幾款蔬菜, 首先講下松阪豬先~~
霜降松阪豬 $70
松阪豬以薄片示人, 厚度好均勻. 豬肉冇記錯既用上適量鹽既調味, 食落味道適中, 不過個人比較中意加上檸檬汁 & 蘿蔔蓉, 提升味道既層次感

上等豬五花 $70
呢個真係平得了! 因為經燒過關係唔會覺得好肥, 好有豬肉既香味, 脂肪位置入口係軟身, 下面既豬肉位置就比較有口感, 油脂包圍整塊五花肉, 真係好香好正! 兩者融合食起上黎唔錯~男朋友超中意呢款
今晚真係食左好多燒肉,真係肥死喇~當然要叫返d蔬菜平衡一下, order左秋葵 & 杏鮑菇, 平時自己燒杏鮑菇都會燒到好乾身, 但佢地呢度既職員係可以唔落任何野都燒到杏鮑菇唔乾之餘仲係keep到好多水份, 真係好神奇!! 本身好中意食杏鮑菇, 佢呢個口感完全唔似燒過, 好中意!!!
秋葵本身都食, 就係中意佢入面果d滑潺潺, 不過燒完冇左果個質感, 但好嫩身的, 整體都唔錯!

不知不覺就食到肚滿腸肥喇!! 未至於食到好飽不過個肚同心靈已經好滿意, 質素值得再encore👍🏻 巧巧味啊🤤🤤🤤 咁好味真係食完先再諗減肥喇🙈🙈🙈

2018-05-27
牛肋條
  • 上等豬五花
2018-05-30 1254 浏览
日韓式燒肉就食得多, 呢間由台灣開到黎香港嘅台式燒肉就第一次食, 睇下有咩分別先!呢度有吧枱位或普通枱式選擇, 吧枱位係以炭爐燒, 店員會幫你燒烤, 識食嘅當然係用炭爐燒, 風味零舍唔同D!未食過嘅可以參考一下佢呢到嘅推介, 款式有牛/豚/鷄/羊/海鮮/蔬菜, 仲有酒類供應呢度嘅牛肉係選用澳洲和牛, 價錢同質素都岩數, 唔會下下用日本和牛黎嚇親人, 令人食得舒服又滿足!備有檸檬汁/蔥及洋蔥粒伴肉食............肉肉, 我黎啦!!鹽蔥牛舌 ($98) - 薄薄一片牛舌已調好味道, 再舖上蔥粒一齊燒, 香味開始散發, 我嘅口水已經流動.............蔥粒同牛舌係做到好朋友架, 軟滑嘅牛舌加上蔥粒, 點上少少檸檬汁一齊食, 未食完呢碟我腦海已經諗緊要唔要叫多客好呢?!達拉斯 ($188) -  每日限量供應, 睇下佢嘅脂肪分佈同顏色係幾咁誘人?!  先燒香四面鎖住肉汁, 要求五成熟就可以, 內裏仍然保持嫩紅色!放入口咀嚼, 油份同埋肉汁係口腔爆發出黎, 肉味濃.........哇超好味呀!想中和一點肥膩感, 用白飯配送亦係一個唔錯點子, 加點點青蔥及洋蔥粒, 無得輸呀!梅

達拉斯

梅花豚肩排 ($80) - 脂肪分佈平均, 厚薄適中, 肉質軟綿, 略帶少少焦香, 唔錯!
梅花豚肩排

椒鹽鷄軟骨 ($80) - 個人比較喜歡食軟骨類, 呢客就開正我胃口!  爽脆口感, 食到蒜鹽味道, 用黎送酒真係無敵組合!
椒鹽鷄軟骨

去骨鷄腿肉 ($80), 有幾隻味道選擇, 侍應推介呢客蒜蓉牛油, 鷄肉燒得外香內軟, 食時點埋蒜蓉牛油, 濃香蒜味首先跑出, 為鷄腿肉加添了一份惹味!
去骨鷄腿肉

墨魚香腸 ($110) - 台式特色食物, 侍應將佢烤得外皮香脆, 咬落食到墨魚粒嘅彈牙感, 亦食到墨魚味, 夠晒足料, 呢條香腸認真特別!
墨魚香腸

牛腰肉 ($118) - 呢款係餐牌上無嘅, 由侍應推介!  切成粒狀一口一粒, 肉質超腍滑, 咬落仲有肉汁咇出黎, 好似食緊牛柳粒咁, 好正呀!
牛腰肉

呢度每燒完一款就會換鐵網, 抽風系統做得唔錯, 食完都唔會滿身燒烤味!
達拉斯
椒鹽鷄軟骨
墨魚香腸
牛腰肉
每一次同台北都會預先係胡同燒肉訂定枱, 除左因為胡同燒肉嘅食品質素高之外, 熱情用心嘅服務亦係令我地一再幫襯嘅原因。一知道胡同燒肉係香港開左分店之後, 我地呢班燒肉愛好者就已經好積極約去食, 不過呢排大家返工都忙, 經一輪改期之後, 今晚終於可以成團去刷返餐。😙橘焱胡同燒肉夜食呢間過江龍香港店位於尖沙咀寶勒巷, 因為要就埋其中一個老友, 我地4個人訂左20:30枱, 先到先等。我係最早到嘅一個, 餐廳裝修同台北店風枱相似, 都係以復古嘅中式風格設計, 燈籠, 窗花, 牆身等都有一種中式古老大宅嘅感覺。餐廳都幾大間, 入門口時店員會指示儲物櫃的位置, 食客可將隨身物品鎖於櫃中, 避免燒肉味滲入去, 一坐底店員就開始介紹餐廳推介嘅食物, 除左餐牌上的款式之外, 仲有介紹一些時令嘅食材。佢地未到之前我先點左幾款餐前小食, 因為4個人都非常鍾意食牛肉, 所以點哂3款店員推介嘅時令靚牛肉, 另外點左羊架同蟹堡等食物, 4個人應該好夠食。😁芥末章魚 $35章魚爽口, 帶有芥末嘅微辣, 幾醒胃。紅酒釀蕃茄 $35呢款紅酒釀蕃茄非常有驚喜, 紅酒味香濃但唔苦澀, 蕃茄鮮甜, 味道唔錯。👍台灣滷牛舌 $

芥末章魚 $35
章魚爽口, 帶有芥末嘅微辣, 幾醒胃。
芥末章魚

紅酒釀蕃茄 $35
紅酒釀蕃茄

台灣滷牛舌 $58
店員推介嘅呢款滷牛舌好入味, 牛舌切得好薄身, 沾上特製醬汁, 非常惹味。😋
台灣滷牛舌

日本A5和牛老饕牛扒 $298
全晚最期待嘅A5和牛當然不負期望, 油脂超豐富, 分佈均勻, 外層微微烤香之後店員問我地所需熟度再烤, 和牛外香內軟, 油感十足入口即溶, 100分。👍

美國菲力 $158
菲力已預先切粒調味, 店員將牛肉平均分佈烤香, 菲力口感勁軟腍, 非常美味。😚

厚切板腱牛排 $138
板腱牛排超厚身, 以椒鹽調好味, 烤香後切條, 肉質鮮嫩多汁, 好惹味。😋

羊排(1支) $60×2
羊排都幾大件, 我地點左兩支share, 店員將羊排烤至7成熟左右後切粒, 食得好方便, 羊排味道濃郁, 羊肉多汁而且富有彈性, 而且調味唔會太濃搶在羊肉味上, 味道恰到好處。👍

日本山藥 $70
日本山藥同平時食的鮮准山一樣, 口感爽脆, 烤香後味道更好。

胡同蟹堡 $80x2
呢款蟹堡比起其他日式食店食到的蟹膏味更突出, 每啖都食到濃郁嘅蟹膏味, 而且混入了蟹肉, 全份蟹堡都非常鮮味, 4個人share兩個唔蟹夠喉。😋
胡同蟹堡 $80

波特蘑菇 $40
蘑菇已經烤好, 鮮嫩多汁, 味道唔錯。
波特蘑菇

奶油起司地瓜 $45
呢款甜品非常有造型, 全部材料預先包在錫紙裡放上烤爐燒至溶成一片, 芝士是可拉絲的, 味道唔太甜, 幾可食。👍

托斯特芋泥卷 $38
最黎食埋呢個以朱古力醬同練奶整嘅芋泥卷, 芋泥軟腍香甜, 一啖一件超級滿足。😍
托斯特芋泥卷

同台北店一樣, 橘焱胡同嘅服務非常出色, 店員全程滿帶笑容, 而且有專人幫忙燒肉, 每燒一款食物都會更換一個燒網, 店員燒烤有水準, 以後想食胡同燒肉都可以隨時係香港食到, 正。👍
2018-05-28
芥末章魚
紅酒釀蕃茄
台灣滷牛舌
胡同蟹堡 $80
波特蘑菇
2018-05-30 62 浏览
話說成日都好想去台灣食下呢樣嗰樣見到網上d 台北blog 經常提 胡同燒肉 真係好想下次去台北食 點知講左幾年 胡同燒肉都登陸了香港 終於有機會食到 不過第一次係尖沙嘴 店內裝修 好有台灣的中華風 卡位寬闊 又無油煙味用gas 爐未點菜前 侍應已經幫我們 加了 檸檬汁 青蔥和洋蔥粒 做調味胡麻水菜沙拉 其實侍應指了哪個係水菜 不過我地都好似唔係好get 到但有 杏鮑菇 和 蛋 即刻豐富了我叫了梅酒一杯 酒精度不高 幾乎人人都叫牛舌 我們當然有試 所有燒肉都由 店員幫忙烹調 他麼有d講國語 有d廣東話 但人人都好nice 貼心地問每種肉食幾成熟好不好幫我地燒肉同時 我們又閒談幾句 牛舌咁薄 但燒得好juicy 非常爽 上碟前仲 捲好一片片 好有心思每燒完一個dish 就會換一個新的網 下一份 燒的時候 就不會有濃這個切法的雞軟骨比較少 整片骨 仲有小小肉 有軟有脆 有些肉類 有不同調味 但我地都係揀 唔辣的 扇子肉 又係一個極推 的肉不知到是哪個部位但不油膩 全部牛肉味 好多汁 又淋燒完 放係碟 上面就見到有d 肉汁流了出來和牛肋條 就多d 肥膏 入口即溶 好邪惡蔬菜都好fresh 粟米
話說成日都好想去台灣食下呢樣嗰樣

好大粒 彈牙

最後加個羊扒 肉質嫩滑 肥膏有d微酥

最後都要試買兩個 特色甜品
芋泥卷  店員推薦  朱古力醬和煉奶一起
表面好似 脆脆的麵包 裡面芋泥 沒有太多調味 所以整體不會太甜

奶油起司地瓜 有鹹有甜的 蕃薯蓉
起司份量 好似台灣夜市咁大方
2018-05-29 96 浏览
台灣出名的餐廳 不少黎jor 香港開分店, 每個月的過江龍都有不少, 呢間系台灣比較出名的,來jor 香港都有一段時間! 今日終於可以試下! 台灣的餐廳比較特別, 佢地唔揀大街大鋪, 然而喜歡在稍微隱蔽的大廈裡面. 店鋪系一樓, 入到去, 都覺得比較寬趟. 有bar 臺  都有其他座位. 迎合不多的顧客! 今次3個frds 一齊去, 都畀jor 一張4人臺. 店員都好貼心! 因為有幾個系台灣人, 所以佢地基本全部staff 都會說國語. 配料有檸檬汁同蔥花.  佢地冇其他調味料, 因為佢地全部食材都系已經醃製.  一開始都擔心滿足唔倒我呢個重口味! 但係食既時候, 發覺我系錯既!其實肉主打 牛肉 雞肉 豬肉 還有一款羊架.  因為我系食肉狂人, 當然嗌多幾款肉啦!燒肉呢!全部都系staff 幫你烤! 非常貼心! 雖然不好意思! 但係知道 我系烤唔出佢地既手勢~免得浪費咁靚既食材  都系慢慢觀摩 學習! 而且staff 都好貼心! 同佢地傾下計, 不亦樂乎. 呢個叫達拉斯!肉質真係好嫩. 有種入口會融既感覺! 點小小檸檬汁, 調一調味! 更加好食! 厚切板腱牛扒!  呢個牛扒真係份量畀足

而且staff 都好貼心! 同佢地傾下計, 不亦樂乎.
厚切板腱牛扒!  呢個牛扒真係份量畀足你! 畀你感覺 明買實價!
建議可以烤到表面稍微熟多小小. 咁樣咬口更好. 因為未熟曬既話, 會太淋.
還有呢個 蔥花牛舌! 佢地既蔥花實在太好吃! 其實配任何肉 我都覺得好味!
呢個牛舌薄片! 烤幾秒 即食!
 不容錯過!
之後再黎試雞! 雞都系一個不錯選擇! 佢地既雞 都系日本進口雞! 炎烤手羽先  肉質鮮美.
牛油去骨雞肉!, 烤好後立刻淋上牛油!  更加香滑.
海鮮既話 就嗌jor 鮮蝦! 烤完後, staff 都擺得靚靚緊! 好認真 貼心!
烤鯖魚, 大大條! 加上檸檬汁一流, 份量又多 !
呢個台灣墨魚香腸! 的卻不錯喔! 烤得脆脆得! 裡面既墨魚都大大粒!
食咁多肉, 當然食下菜啦!  呢個香菇大大粒, 上台後 都見倒香菇有煙~熱辣辣
最後個甜品係 芝士加蕃薯蓉! 好特別 因為呢個係咸咸既芝士加上蕃薯蓉混埋一齊! 蕃薯小小甜 再加上芝士! 好特別!
2018-05-08
是晚朋友生日...她說平時食開既都係韓國燒肉...襯生日來個特別一點的燒肉吧最後選擇位於寶勒巷的橘焱胡同燒肉夜食...這夜期待了多久啊!台灣既過江龍究竟會是怎樣呢?現在訂座不困難了!門面極有中國風...黑紅色裝潢其實蠻潮喔...喜歡燈光昏暗...顯得更有情調呢!入店內左邊是木製儲物櫃及等候空間...店員親切地叫我地放上隨身物品在儲物櫃內...可能想我們食得輕鬆又免得被佔上氣味然後領我們到座位...蠻貼心的!全程跟店員都是用普通話喔訂了吧枱...因為這頓是生日飯...我可不想自己的烤肉廚藝毀了這麼高質的肉呢...店員幫忙燒就最好了...雖然私隱度低一點...但無礙吧因為要燒多久要燒多熟才是最好!真的搞不懂!坐外邊的話店員會偶爾有空就協助...但自己也有當心喔全程燒物都是用炭爐燒的用的是白頭炭....這個好像說是火溫會比較均勻坐落無耐...店員給我們一碟醃漬洋蔥碎和蔥花...她說配上肉食會更加清爽!((告知一下...我們整頓飯也有經常添加!因為真的太夾了!))真的別少看這個...哈哈👉🏻打開餐牌...其實種類不太多...但樣樣吸引..貴精不貴多吧!店員會資詢我要求每份肉的熟度,大概每份我也
是晚朋友生日...
她說平時食開既都係韓國燒肉...襯生日來個特別一點的燒肉吧

入店內左邊是木製儲物櫃及等候空間...

然後領我們到座位...蠻貼心的!全程跟店員都是用普通話喔
訂了吧枱...因為這頓是生日飯...

坐外邊的話店員會偶爾有空就協助...但自己也有當心喔

店員會資詢我要求每份肉的熟度,大概每份我也點6-7成吧!

💜角切牛舌 $70
去到哪燒肉也會點一份牛舌嘗照!!考慮要角切牛舌還是鹽蔥牛舌一會, 最後選是角切吧
角切牛舌

因為會覺的比較有口感, 而且外面較少吃到厚厚的!
我們選擇燒至六至七成熟,牛舌顏色挺鮮嫩!最喜歡是有夠爽口!!
厚得黎唔韌...又香又濃味!!十分討好!!推介!!

💜扇子肉 $198
這個是最期待的!扇子肉不簡單啊!都是店員告訴我們的...取材自牛腹部份...生的時候色澤鮮紅帶點光澤,沒有瘀紅色。
帶點雪花紋理沒有肥膩感!牛肉味比其他點的肉都要濃亦很腍!配上蔥花食十分有滿足感好吃!

扇子肉

扇子肉也是師傅十分推薦的雖然不太平但真是值得嘗試的!推介!

扇子肉

💜霜降松板豬 ($70)
聽名字就會流口水了!
有這兩字「霜降」應該都會有保證!店員說極多人也會點這個!我們選了椒鹽口味,感覺味道會其他味會食得更出嘅肉味呢!松板豬的選位為豬頸的部分!上枱係嫩嫩粉色!紋理稠密!烤過後松阪豬非常脆口!油脂亦不多不會膩...食落都偏爽口!

係幾好食架!份量剛剛好!怪不得個個也會點這個呢
!算是抵食啊

💜焱烤雞首肉 $70
這個是每日限量的~肉是雞的頸部!第一次食雞頸!可能是用日本的雞所以食落頗為彈牙!!
而且用炭爐嚟燒肉...火候真的很均勻!味道也不寡喔!
焱烤雞首肉
***豬牛雞食勻啦!好開心啊!!
全部肉類選料並用冰鮮貨!!真心好正!新鮮肉不用多調味也能食出鮮味!!你懂的!!

另外海鮮類點了💜松葉蟹腳$148
平時一點唔捨得點這個!!哈哈難得朋友生日就盡慶一點!

上桌前已經把蟹殼剝好樣子十分新鮮,幸好是店員幫忙燒不然我怕我毀了這個蟹腳呢,食落鮮味十足,刻意沒加調味料因為咁樣先食到真正嘅蟹肉味!!肉質好爽口!正!唔夠喉啊

飲品點了杯💜蜜桃柳橙酒精飲品及💜胡同生啤
食燒烤像要飲返杯凍飲呢!
胡同生啤正正常常普通啤酒!荔枝柳橙就酒精味重一點柳橙味蓋過了蜜桃味呢!
蜜桃柳橙酒精飲品

***甜品頁只得三款!但我也點了兩款!沒有不夠才再加嘅心態!因為挺特別的

💜托爾特芋泥卷$38
我一向都對芋泥的東西有特別辟好!所以一見到呢個就即刻點左了!雖然它的賣相不是太討好!!哈哈!
它外面口感似麵包入面包著暖烘烘的芋泥!我選了巧克力及煉乳醬!綜合口味!一次試晒兩種味道! 醬的份量真的不吝嗇!
幸好我是喜歡甜甜的!不然朋友說有點膩喔!
外層烤得脆口內裡的芋泥足料又香濃!!非常喜歡!!

我發覺台灣人真的很喜愛芋泥當甜品

💜畢奶油起司地瓜$38
店員一定認為我是個甜品控!食了那麼多還要點多份地瓜!!

因為即點即製,都要等超過半小時的時間,其實真的有夠耐!如果沒耐性真的會叫取消啊!

將一團錫紙包著放在炭爐慢烤...差不多可以了!店員打開錫紙攪拌著!將芝士和番薯粒粒攪到變成一駝駝!十分均勻呢!
到我面前已經是一球大大的甜品,芝士十分煙韌同帶點鹹味配並番薯甜甜的是不錯!
但更喜愛托爾特芋泥卷啊
畢奶油起司地瓜
店員仲好細心咁送上牙線...
最後門附近還有個拍照區...可以留個記念喔

尾聲之制...說說這晚感受...
時間慢慢流逝...在這裡用餐大概有兩小時多點點...雖說服務...食物質素...環境是非常好...
但店員安排燒物的速度可以較快一點點...

因為下單後起碼15分鐘先放食物在炭爐慢慢燒...這點便覺慢了一點
其他的真的是不錯!性價比高可以吃得飽!值得推薦!享受完明天又是新一天了
2018-05-21
庆祝纪念
生日
2018-05-27 100 浏览
想食咗來自台灣過江龍嘅橘焱好耐!終於book到!呢度專門提供日式烤肉,仲要係好味炭燒烤肉!呢間燒肉好細心, 響門口附近有免費嘅locker!避免大褸或者衣服有燒烤味!安排好窩心!呢度有吧枱或普通座位,兩者都會有台灣或香港店員協助燒烤,食殘廢餐一樣。餐廳採用炭爐,烤起肉來更有炭香,更添香氣美味!呢度點菜時有幾款烤肉可以揀調味,烤肉醃好後先出來,基本上不用再添加任何調味,肉類已經好食好鮮!不過餐廳會另外提供新鮮檸檬汁和蔥花等,讓你自行調味,又可以解解肉食的油膩感。牛五花 ($168)牛五花肥瘦適中,燒後油花仍相當充足!有𡁻口!肉味好濃!餐牌說達拉斯是每天限量供應的,所以即刻點來試試。達拉斯即美國Dallas,牛肉比較厚身,師傅火候控制得好,先將四邊燒好,鎖定肉汁!所以牛肉仍保持嫰滑有肉汁,肉味濃郁!今晚最好味嘅非呢一碟莫屬!肋眼牛排!呢度大概70克,售價大約$280!肋眼牛排油花十足!一落鑊已經好惹火!牛排油份充足!職員將四邊燒好鎖定肉汁!呢一塊牛扒入口即溶!肉味香濃!超級好吃!食咗咁多肉之後,唔多唔少有點膩。所以我哋點左粟米!師傅同樣不會烤得過熟,粟米仍保持香甜多汁!胡麻水菜沙拉 ($5

牛五花 ($168)
牛五花肥瘦適中,燒後油花仍相當充足!有𡁻口!肉味好濃!

肋眼牛排油花十足!一落鑊已經好惹火!

胡麻水菜沙拉 ($55)
想再食蔬菜,我揀左胡麻水菜沙拉,用的是日本麻醬,配以雞蛋、車厘茄和雜菜,感覺清新,也可解膩和下火,不俗。

食完呢餐燒肉之後真係大滿足!我下次一定會再嚟!
2018-05-27 64 浏览
今次跟住位好鍾意食肉嘅朋友岀嚟搵食!嚟到依間小小的燒肉店🥩 入面只有4張大檯同吧檯,想食嘅人要提前book位喔!一開始我都有為依間鋪擔心喎,天哪,咁樣每人接到幾多客。不過食落就知,佢地著重嘅喺食物同服務質量,咁嘅大小剛好!雖然地方小,但都準備左個locker比你放野,唔會整到臭臭😤走個陣有熊寶寶比你噴!果然係台灣店😍好體貼!蔥同蒜可以依照自己喜好加入醬汁!燒肉一定要配啤酒! 一大杯好爽,仲可以扮下日本上班族🤣疲勞立刻飛走!我推介 Orion Draft Beer🌟 就是較有麥味啦!梅乃宿梅酒同柚子酒都很不錯喔!($65)👍🏻 就係價錢較貴,但絕對物超所值,尤其是梅酒!很清甜入味!🌟鹽蔥牛舌 ($98)牛舌果然係要薄切!雖然有厚切,但薄切更食得岀佢嘅嫩口,加上蔥,十分之爽利!🌟達拉斯 ($188)😽😽😽😽😽本店大推介!問侍應哥哥都答你依個必試!仲要係每日限量供應!要早啲落,我地想叫多碟都冇😕 佢通常會遲啲上,唔係其他全部失色曬🤓 啲汁係鐵板沸騰已經好吸引!🌟純血和牛扇子肉 ($198)依碟係僅次達拉斯嘅牛! 佢賣點係薄,同埋好嫩好嫩,入口差啲真係溶,食極都唔夠😆🌟牛五花 ($168)依隻

蔥同蒜可以依照自己喜好加入醬汁!

🌟鹽蔥牛舌 ($98)

🌟達拉斯 ($188)😽😽😽😽😽

🌟純血和牛扇子肉 ($198)

🌟牛五花 ($168)
依隻比較有厚度,但都因為佢脂肪分佈好平均,十分容易燒!而且收藏嘅肉汁都濃郁啲!

🌟梅花豚肩排 ($80)
我地其實仲叫左霜降松阪豬,不過如果大家budget有限,都係食多啲牛好!豬我會覺得叫個排抵玩啲!依隻玩軟熟多汁,松阪豬就比較薄,快熟脆啲香啲,不過兩者都值得一試!

🌟松葉蟹腳 ($148)
比得上佢個價,鮮甜口感都好嫩唔老!

🌟烤飯團 ($30)
貪得意見到隔離檯食緊又跟住叫左個!味道有啲似烤過嘅糯米,加左紫菜芝麻七味粉,所以都偏似日本家常料理。

有時候佢地會有啲隱藏menu😃依但時候問問店員就可以了!佢地特別嘅地方喺同你講野個陣一定要跪低,唔可以比客人高,而且肉係一份一份咁燒,鐵板都係次次幫你換,唔識多講好聰明的🤓🤓去到要做的就是坐著好好享受就可以了!🌸
2018-05-21
同朋友行街街突然好想食燒肉,諗起呢間都幾多好評但一直未試過,佢6點一開門就衝入去😂😂😂原來已經得反bar檯,緊係照殺😂好貼心有locker比你擺野,唔會坐得唔舒服,坐bar檯近距離望住靚仔哥哥燒野比我食,感覺很好前菜食左蟹膏帶子,超鮮甜但原來呢個份量已經係2件😂多謝你一百蚊😬跟著嗌左靚仔哥哥推介嘅達拉斯牛,一泥到已經覺得肉紋勁靚💗因為呢度係會專人幫你燒埋,所以全程做殘廢兒童等食😛呢個牛一份係有8件,另外4件已經燒緊💕望住佢燒已經好期待👅最後成品,揀左5成熟,因為本個身肉已經調味過,所以我冇再點任何額外調味料,就咁食已經正到內心跑沙灘😂😂一咬肉汁即刻爆曬出泥,完全唔會un,真係好重牛味,超級推介💕跟著點左個奶油味嘅雞,唔老,不過都係牛出色d😬甜品係起司奶油南瓜😛勁多芝士,食頭幾啖真係幾正,溶左嘅cheese撈埋南瓜完全融合曬💖不過食多就開始漏😂但我地最後都清曬,太好食👅圖為半份如果我有錢d一定成日泥食😻😭

前菜食左蟹膏帶子,超鮮甜

但原來呢個份量已經係2件😂多謝你一百蚊😬

跟著嗌左靚仔哥哥推介嘅達拉斯牛,一泥到已經覺得肉紋勁靚💗

因為呢度係會專人幫你燒埋,所以全程做殘廢兒童等食😛
呢個牛一份係有8件,另外4件已經燒緊💕望住佢燒已經好期待👅

跟著點左個奶油味嘅雞,唔老,不過都係牛出色d😬

如果我有錢d一定成日泥食😻😭
2018-05-20
2018-05-26 1293 浏览
這間燒肉店是去台灣旅行必食的,過江龍終於來香港開分店,於是一家人便一起去試試。每一枱都有一個侍應幫客人烤肉,每烤完一碟肉都會幫客人換一個新的鐵網,不用擔心肉和鐵網會燒焦了。侍應會提供檸檬汁、洋蔥碎和香蔥粒,吃時一起吃很清新和消膩。枱面沒有任何醬油或調味料,因為所有肉類已醃好了,所以不用再加任何調味料。可惜當晚骰子牛肉、厚切翼板肉和肋眼牛排已售罄,唯有下次再試。紅酒釀蕃茄、胡麻水菜沙拉 $35的紅酒釀蕃茄味道帶甜,紅酒味不太濃,作為前菜可以一試。胡麻水菜沙拉只需$55,水菜和番茄很新鮮,吃起來感覺淸新,如果是配溏心蛋便更好了。蟹膏生干貝、胡同蟹堡蟹膏和帶子都很新鮮,但要$50一件便覺得貴了一點。我們一家都很喜歡吃日本料理的甲羅燒。$80一個的蟹堡內全是蟹膏和蟹肉,入口甘香幼滑很美味。鹽燒牛舌牛舌上面放滿蔥花,燒時滲出陣陣蔥香,捲起一起吃很清新,又可消除肥膩感。牛五花(烤肉醬) 油花較多帶少少筋,入口即溶化而且有餘香,質地軟腍很重牛味,價錢又不貴,極力推薦。純血和牛扇子肉 用醬油調了味,扇子肉脂肪比例剛剛好,燒後有很香牛味又很嫩滑,值得一試。厚切板腱牛排 牛排帶少許油脂,侍應會為客人切成厚
紅酒釀蕃茄、胡麻水菜沙拉
紅酒釀蕃茄、胡麻水菜沙拉
蟹膏生干貝、胡同蟹堡
蟹膏和帶子都很新鮮,但要$50一件便覺得貴了一點。
厚切板腱牛排
牛排帶少許油脂,侍應會為客人切成厚條再燒,燒後的肉條充滿濃濃的牛肉味。
角切牛舌
第一次食牛舌是切成角粒,雖然很厚但一點也不韌,爽口得來又很嫩,值得一試。
台灣墨魚香腸
價錢好像有點貴,但原來很好吃和很特別。墨魚香腸燒至微焦,有濃濃的墨魚香味,彈牙得來又有咬口。
伊比利豬肋條
肉味濃又沒有羶味,爽口中帶嫩滑,椒鹽味的豬肋條很是好吃。
日本土雞心 $60
女兒很喜歡吃雞心,雞心也新鮮,燒後沒有內臟的腥味。
Orion 生啤、台灣烏梅汁、托斯特芋泥卷
Orion 生啤、台灣烏梅汁、托斯特芋泥卷
生啤$58一杯,烏梅汁也只是$30一杯,收費合理。托斯特芋泥卷也不貴,只是$38,用麵包捲著芋泥,麵包脆脆的,芋泥綿密又不太甜,加上煉奶已經夠甜了。