2018-01-08 92 浏览
新一年,新開始,這次跟朋友的聚會是品嚐Omakase。精緻的前菜包括沖繩苦瓜及玉子鰻魚卷,苦瓜帶甜,而玉子鰻魚味道很香濃。再來的是北海道牡丹蝦、左口魚伴安康魚肝及鰤魚刺身。鰤魚亦不算是十分肥美,但有兩片,都是很滿足的。拖羅用紫菜包住食,上面已塗了芥末及岩鹽,再加上了紫蘇葉,為肥美的拖羅加添了一份清新的感覺。燒物是自選的,雖然食Omakase就是不想揀,但只而三選一,所以都ok。我選了燒豚肉,味道不錯。三文魚軟骨冰頭漬有點太酸,很開胃。壽司包括海膽、真鯖、BB吞拿魚、帶子、鱸魚。壽司鮮美、可口。而手卷是吞拿魚的,略嫌魚肉比較冷。最後是雜菌湯及綠茶雪糕。食物品味整體不錯,不過天氣冷,若配較多熱食會更合適。
新一年,新開始,這次跟朋友的聚會是品嚐Omakase。

三文魚軟骨冰頭漬有點太酸,很開胃。
2017-12-21 158 浏览
原來不經不覺和知已W先生已相識有八年了,還記得他在留學回港後,每次相約總是無酒不歡,特別是Sake,是W先生至愛,畢竟他是品酒師,看看酒牌就知道那一支配什麼美食好,亦對美酒有要求,跟他吃飯確實可暗中增進清酒知識,亦可嚐到不少美酒。是夜,我倆來到灣仔一帶,選址了軒尼詩道一間居酒屋。這裡裝潢時尚,用深藍色配撘米黃色,營造華麗氣派的感覺。一邊是bar座亦另一邊則是卡位座,坐位闊落。這裡有提供Omakase,不過最後就單點選自己較喜歡的食物,首先選了一支清酒,看過小妹的文章也知道,小妹是偏愛口感較重的酒,對偏甜及温純的酒不太感興趣,始於覺得過甜的酒,就沒有喝酒那種濃郁稍苦的清香味。翻看餐牌多款酒後,最後選了這枝酒度"-3"的高砂山廃純米吟嚷。先說一說整體味道,這支靜岡縣的酒,酒體清澈,入口帶甘,嚥下時即感受到其辛口感,韻味獨特。雖然是稱"-3",但aftertaste有種甜滋滋的味道,小妹就覺得有點甜,不過勝在配刺身及壽司亦匹配,特別是油份高的右口魚,吃過後喝一口可沖走在口腔遺留的膩感,凍飲不錯。除了餐牌上的壽司之外,同時亦有提供其他餐牌以外的時令魚壽司。其中有金目鯛壽司,用上小小火炙,留有少

是夜,我倆來到灣仔一帶,選址了軒尼詩道一間居酒屋。
翻看餐牌多款酒後,最後選了這枝酒度"-3"的高砂山廃純米吟嚷。先說一說整體味道,這支靜岡縣的酒,酒體清澈,入口帶甘,嚥下時即感受到其辛口感,韻味獨特。雖然是稱"-3",但aftertaste有種甜滋滋的味道,小妹就覺得有點甜,不過勝在配刺身壽司亦匹配,特別是油份高的右口魚,吃過後喝一口可沖走在口腔遺留的膩感,凍飲不錯。
除了餐牌上的壽司之外,同時亦有提供其他餐牌以外的時令魚壽司。其中有金目鯛壽司,用上小小火炙,留有少量焦香味,口感爽滑,特別讚的是,刺身連小量煙煙韌韌的魚皮,層次豐富。
而小妹就點了一份右口魚腩,其實自己向來鍾情左口魚,只可惜是夜已售罄。不過右口魚也非常美味,油份較左口高,肉質軟滑幼嫩,一入口魚油洋溢,滿滿幸福之感。
W先生就較愛油金魚壽司,每次吃日本菜總不能缺少。刺身粉嫩,脂肪細紋平均,食落滑溜柔軟,還帶鮮味。
小妹就大愛這裡的三文魚籽軍艦,單看粒粒晶瑩剔透的魚籽已經非常吸引,每粒都大大粒,雖然外層紫菜不是特別脆口,但主角的魚籽確實不錯。一放進口內,魚籽就爆開,令人有種澎湃感覺。
其他壽司亦用料新鮮,由於用了日本七星米,感覺煙煙韌韌有嚼勁,不過壽司飯不太結實,如果用筷子夾,有機會散開。值得一提的是,帆立貝壽司爽口清甜,刺身柔軟新鮮,令人吃過去不禁大讚。
特別要提的是,冬天當造的鱈魚白子,也不在Menu內的。鱈魚白子是精巢部份,上面鋪上蔥及蘿蔔容。
其實小妹是第一次吃這個,味道好特別,滑嘟嘟順口,非常鮮甜濕潤,小妹就覺得質感有點像蛋漿,不過友人就表示還未達到最佳口感,皆因蜂巢味仍不太突出。
另點了份野菜稻庭烏冬,暖一暖胃。烏冬彈牙滑口,口感不俗,而野菜款色雖不算多,但勝在尚算新鮮,而湯底亦不會太鹹及淡,尚算不錯了。
是夜來居酒屋,主要目的是暢飲,雖然我倆就有感這支清酒味道有點過甜,幸好仍保留其微辛口之感,不過每人均有不同喜好,大概喜歡辛口又偏甜的你會喜歡這支。歡聚一堂,"開心?飲勝! ; 不開心?飲呀! ; 失戀?飲啦! " 大概酒量是靠鍛鍊出來的。
2017-11-21
2017-12-20 175 浏览
灣仔櫻木日本料理,位於The Hennessy 3樓,位置好方便灣仔區返工嘅人。睇過餐牌,呢度有omakase供應($580起),亦有壽司刺身同熟食類。結論係:壽司好新鮮,比熟食更好。壽司:海膽($40),鰻魚($20),油甘魚($25),深海池魚($25)件件都好厚身,海膽滿滿的,鰻魚又大大件,唔錯!海膽手卷($80)紫菜超脆,海膽食到底都仲有,呢個大推!軟殼蟹牛油果卷($70)手卷同樣大大粒,餡料好多,牛油果同軟殼蟹超級無敵match!鹽燒牛舌($45)牛舌一樣好厚肉呢!軟殼蟹沙律配番茄醋沙律油($60)食過軟殼蟹卷唔夠喉,再整多份沙律先!野菜稻庭烏冬($70)烏冬份量都幾多,食到尾聲食返碗熱呼呼烏冬都幾好!

結論係:壽司好新鮮,比熟食更好。

件件都好厚身,海膽滿滿的,鰻魚又大大件,唔錯!

海膽手卷($80)

紫菜超脆,海膽食到底都仲有,呢個大推!

軟殼蟹牛油果卷($70)

鹽燒牛舌($45)

牛舌一樣好厚肉呢!

軟殼蟹沙律配番茄醋沙律油($60)

食過軟殼蟹卷唔夠喉,再整多份沙律先!

野菜稻庭烏冬($70)

烏冬份量都幾多,食到尾聲食返碗熱呼呼烏冬都幾好!

• 軟殼蟹牛油果卷
  • 海膽手卷
2017-12-19 149 浏览
今日黎到灣仔呢邊 食我最愛嘅壽司❤️一上到黎 鋪頭都幾大 唔會逼首先我地叫左d 壽司先有金目鯛、深海池魚、海膽、帆立貝壽司上嘅魚生好新鮮 師傅嘅刀工都好好 整到好似藝術品咁 搞到我唔捨得吞落口😂試完壽司 我地有個軟殼蟹牛油果卷都係好好味 ☺️食完生冷野 要飲番個湯先 叫左碗生紫菜湯清清地 暖下胃岩曬🤗之後我地仲叫左d串燒 京蔥雞肉串個醬汁甜甜地 雞肉燒得好嫩❤️醬汁燒鰻魚佢地仲會比埋專門配鰻魚食嘅peper 你而且鰻魚好厚身 食落冇骨 正👍🏻柚子汁豚肉燒柚子汁減輕左好多油膩感 而且整得唔老 正☺️最後仲叫左個昆布清湯蒸煮銀雪魚呢個銀雪魚整得好好😽好嫩滑 好味☺️☺️
今日黎到灣仔呢邊 食我最愛嘅壽司❤️

一上到黎 鋪頭都幾大 唔會逼
首先我地叫左d 壽司
有金目鯛、深海池魚、海膽、帆立貝

壽司上嘅魚生好新鮮 師傅嘅刀工都好好

最後仲叫左個昆布清湯蒸煮銀雪魚
呢個銀雪魚整得好好😽
好嫩滑 好味☺️☺️
2017-12-16 168 浏览
我既好同事兼好朋友生日左搵右搵,搵左呢間喺灣仔既日本餐廳同佢慶祝原本諗住豪少少,一人一份omakase不過我估佢唔好意思,猛話想單點野食唔緊要~~單點都有好多美食呢度環境好好坐得舒適一睇啲擺位,就知食日本野,多多少少都要食返幾件壽司右邊既係海膽卷$100每舊入面都有湧出黎既海膽,份量多食到少少海水味之餘又帶出甜味~正!另外有三文魚、帆立貝同吞拿魚全部都係厚切,大大件帆立貝鮮甜吞拿同三文魚既肉質都好新鮮,無雪味時令薄切刺身$1801、2、3、4⋯有成12塊啊!而且唔算薄丫最正係配埋個柚子醬汁食落酸酸甜甜,但又好夾個刺身軟殻蟹沙律$60中間一大隻軟殻蟹,一啖咬落去,非常!熱!絕對係岩岩炸好,而且炸粉好薄,只係薄薄包住,究竟我係食軟殻蟹定沙律?食埋個烏冬就岩岩好安格斯牛肉稻庭烏冬食烏冬都食得咁高級,壽星女食得好開心今餐飯壽星女好滿意望住個omakase 餐牌已經盤算緊,幾時黎食好呢?
我既好同事兼好朋友生日
左搵右搵,搵左呢間喺灣仔既日本餐廳同佢慶祝
原本諗住豪少少,一人一份omakase
不過我估佢唔好意思,猛話想單點野食
唔緊要~~單點都有好多美食

呢度環境好好
坐得舒適
一睇啲擺位,就知

食日本野,多多少少都要食返幾件壽司
右邊既係海膽卷$100
每舊入面都有湧出黎既海膽,份量多
食到少少海水味之餘又帶出甜味~正!
另外有三文魚、帆立貝同吞拿魚
全部都係厚切,大大件
帆立貝鮮甜
吞拿同三文魚既肉質都好新鮮,無雪味

時令薄切刺身$180
1、2、3、4⋯有成12塊啊!而且唔算薄丫
最正係配埋個柚子醬汁
食落酸酸甜甜,但又好夾個刺身
軟殻蟹沙律$60
中間一大隻軟殻蟹,一啖咬落去,非常!熱!

食埋個烏冬就岩岩好
安格斯牛肉稻庭烏冬
食烏冬都食得咁高級,壽星女食得好開心

今餐飯壽星女好滿意
望住個omakase 餐牌
已經盤算緊,幾時黎食好呢?
庆祝纪念
生日
2017-12-14 2013 浏览
Weekday難得放假 過左灣仔等閨蜜收工黎個飯聚佢帶左我係軒尼詩道既一座商業大廈內搵食餐廳環境不俗亦坐得舒適 感覺幾高級 即使係星期二既晚上亦不乏座上客但打開餐牌 竟然發現比想像中抵食話晒我地2個閨蜜盡訴心中情 又點少得杯中之物雖然第2日仲要返工 但少飲怡情啦未食飯先暖暖胃 點左一人一個蜆麵豉湯麵豉湯可以轉清湯/赤麵豉 聽服務員姐姐既介紹 閨蜜試左赤麵豉 的確係濃味好多 鐘意重口味既朋友必試另外呢個絹豆腐芝士沙津小妹真係推介本身沙津菜同香滑既豆腐配左胡麻醬已經非常開胃好味 仲要落埋原粒芝士..笑牛牌果種粒粒芝士好幸福呢壽司點左牛油果軟殼蟹卷 都幾大件 軟殼蟹炸得唔油膩另外點左兩款串燒 雞中翼同豚肉蘆筍卷主菜係牛肉稻庭烏冬 用左安格斯牛 有牛味最後上既係呢個季節菜雜錦天婦羅 有茄子,南瓜,蕃薯,冬菇,青椒,蓮藕同珍珠荀(粟米仔) 薄粉乾脆基本上 當晚所點既野食都幾有質素 服務員姐姐亦非常親切兩個人眼闊肚窄 食到好飽
Weekday難得放假 過左灣仔等閨蜜收工黎個飯聚

兩個人眼闊肚窄 食到好飽
  • 季節菜雜錦天婦羅
  • 絹豆腐芝士沙津
2017-12-12 154 浏览
Minced Fatty Tuna w/ Onion Roll | 蔥粒免治吞拿魚腩卷.其中一樣很喜歡的卷物😋 吞拿魚腩蓉雖然份量不多 但勝在有油香😍 加上香蔥 是不錯的🤤壽司.自己不是每一款壽司也愛吃 所有沒有點壽司set 叫了幾款單點試試! 海膽壽司的海膽份量比想像中多 而且新鮮 沒苦澀味 鮮甜度也許比不上北海道海膽的 但過過口隱也是滿足的😌 另外鰻魚壽司也不錯 沒有一層令人討厭的甜甜港式燒汁 鰻魚有油香 少細骨! 燒物.試過鰻魚壽司不錯 於是加點了燒鰻魚 是同樣的美味! 要是能再燒得脆口就更好 但鹽燒牛舌就不太推薦了 肉質比較乾身餐廳環境安靜舒服 是個和朋友聊聊天吃吃壽司的好地方

壽司.

燒物.

餐廳環境安靜舒服 是個和朋友聊聊天吃吃壽司的好地方
2017-12-11 1638 浏览
Exam period好漫長, 考完第一科要好好慶祝下 ,食飽飽再上路! 所以今日同咗阿媽去灣仔食好西,又係日本嘢, 本來覺得有啲悶, 不過我見呢間咁多選擇不妨試下。店員好有笑容有禮貌咁搵咗個寬敞舒適嘅位置畀我哋坐低, 仲好快遞上一條溫暖嘅濕毛巾畀我哋抹手, 好warm呀。去到已經八點好肚餓,立即叫啲飯填下肚先, 來了一客軟殼蟹牛油果卷! 蟹籽粒粒卜卜脆,比一般壽司店食的新鮮得多 ,而且醃制和調味十分適中, 突出蟹籽本身的鮮味, 壽司卷裏面的軟殼蟹都係新鮮炸出嚟, 同牛油果係一個好清新嘅配搭!煙韌的珍珠米裏餡料十足! 啖啖味道豐富!苦瓜炒蛋係家常便飯,但沖繩豚肉加埋一齊炒,又係咩效果呢?炒到接近半生熟嘅鮮蛋配合爽口嘅苦瓜口感十足, 細細件苦瓜入口帶有微甘, 頓時有生津的感覺, 整碟炒蛋表面再有些木魚絲, 添上更多日式風味!呢度採用嘅豆腐有極香濃黃豆味道, 好像在咀嚼黃豆般!日式韓式燒牛舌食得多,但配呢個麵豉醬真係第一次, 呢個像甜甜哋有啲mustard嘅味道,但又有幾豐富嘅麵豉香氣, 同又爽口又濃牛油香嘅牛舌有意想不到的效果, 之前食過咁多日本嘢都冇試過, 真心推介畀大家。軟殼蟹沙律呀

軟殼蟹牛油果卷

煙韌的珍珠米裏餡料十足! 啖啖味道豐富!

苦瓜炒蛋係家常便飯,但沖繩豚肉加埋一齊炒,又係咩效果呢?

沖繩苦瓜炒豚肉

呢度採用嘅豆腐有極香濃黃豆味道, 好像在咀嚼黃豆般!

酢麵豉芥辣椒牛舌

軟殼蟹沙律呀柚子蝦沙律食得多,今次終於見到有新嘢, 有豆腐同芝士?係咩配搭嚟㗎?🤔
答案就係好清新, 好獨特嘅日式風味!
絹豆腐芝士沙律配芝麻醬

芝士同木魚係發夢都唔會喺埋一齊嘅嘢, 散發出陣陣鮮魚香的木魚絲入口即溶,跟口感軟滑的芝士粒融為一體, 奶香和鮮魚的甜味相互交錯, 有著意想不到的風味🎏🎌

成個沙律跟芝麻醬配搭十分開胃 ,蔬菜和蕃茄都新鮮清甜, 入口卜卜脆, 好想推介畀大家!

呢間日本野坐得舒服, 食物用料新鮮, 下次大家去灣仔尋覓高質日本菜時不妨考慮下
軟殼蟹牛油果卷
沖繩苦瓜炒豚肉
酢麵豉芥辣椒牛舌
絹豆腐芝士沙律配芝麻醬
  • 軟殼蟹牛油果手卷
2017-12-08 147 浏览
係灣仔放工同同事係附近搵到間不錯既日本餐廳,樓底好高增強左空間感,座位卡位都頗闊落。最適合放工放鬆一下,見到餐廳都有omakase既選擇,比較市面既鮨店划算,但我同朋友就揀左單點item。海膽卷,海膽份量都吾算少,幾creamy鮮甜。食物選擇都幾多,串燒我地點牛舌,挺爽口,調味剛好!另外仲有我地最期待既炸鰻魚豆腐外脆內軟,豆腐非常滑,鰻魚份量適中,質感吾會太淋,蘸埋下面天婦羅汁就加添濕潤感。清酒煮蜆,蜆肉粒粒飽滿,清酒味道有點睛之效,湯頭吾會太咸。最後點左牛肉烏冬更添飽肚感!

海膽卷,海膽份量都吾算少,幾creamy鮮甜。

食物選擇都幾多,串燒我地點牛舌,挺爽口,調味剛好!

另外仲有我地最期待既炸鰻魚豆腐
清酒煮蜆,蜆肉粒粒飽滿,清酒味道有點睛之效,湯頭吾會太咸。

最後點左牛肉烏冬更添飽肚感!
2017-12-07 1181 浏览
呢晚約左個準新娘子食飯,為左下個月要以最fit既狀態示人,佢呢排都話要食清淡啲所以呢晚食飯佢都話食日本菜我地最終揀左呢間日本餐廳,入面既裝修簡潔之餘帶點摩登,整體感覺樸實不浮誇餐單入面有齊各種日本料理既種類,款式唔係特别多,但已經足夠令三心兩意既我心大心細最終我就嗌左一碗“北海道魚生飯”HKd$280+10%估唔到份量有咁多,一大碗既珍珠醋米(大碗到兩個人分都好足夠)上面佈上七款刺身(每款一隻/片)、海膽、三文魚籽、章魚沙律同一舊厚燒玉子當中既刺身鮮甜,單係海膽同三文魚子既份量都經已夠我唔經唔覺咁食左半碗飯而個章魚沙律更加係意想不到唔好食,入而既章魚粒鮮甜得黎又唔韌,加上有蛋黃醬既調味,所以個沙律仲好好送飯添而準新娘就話要食少啲,所以淨係要左4件壽司同一客“油甘魚”HKd$50+10%佢話佢個四件壽司都係新鮮有水準仲大讚當中既鰻魚壽司係超晒班添厚切既油甘魚刺身用上魚腩部位,一客兩片,準新娘子仲分左片俾我食魚脂豐膄既魚腩既鮮且肥,正見佢讚到個鰻魚咁正,我就引誘佢嗌一客“鰻魚炸豆腐”HKd$+10%同我share呢度既鰻魚的確非常出色,厚厚既魚身肥美肉嫩之餘,魚肉咬落去係有彈牙既質感,加
所以呢晚食飯佢都話食日本菜

最終我就嗌左一碗“北海道魚生飯”HKd$280+10%

估唔到份量有咁多,一大碗既珍珠醋米(大碗到兩個人分都好足夠

佢話佢個四件壽司都係新鮮有水準
仲大讚當中既鰻魚壽司係超晒班添

魚脂豐膄既魚腩既鮮且肥,正

呢度既鰻魚的確非常出色,厚厚既魚身肥美肉嫩之餘,魚肉咬落去係有彈牙既質感,加埋炸得外脆内軟既紫菜豆腐一齊食,口感層次都即時升級

如果唔係個魚生飯咁足料,食到我飽一飽咁滿足,我一定會追加多份黎食

呢度既料理無精緻豪華既賣相,但食材用料都好新鮮,品質亦高

呢晚可以感受到準新娘子幸福喜悦既同時,又食到一餐咁高質素既日本料理,的確係個大滿足

我地仲約好等佢結埋婚就再黎食,到時就想點食都得啦
  • 鰻魚炸豆腐
2017-12-02 161 浏览
為朋友補祝生日,她要求食日本嘢,就食高級一點!先來一個時令薄切刺身,是左口魚和左口魚邊,店員細心告之配合柚子醋會更好味,但其實點正常壽司豉油都很好味。魚,真的很新鮮,完全無腥味,絕對高質素;而魚邊則爽彈有咬口,超正,可惜只得兩片🤣之後每人一個手卷:蔥粒吞拿魚腩手卷(@$60)和海膽手卷(@$80),果然是一分錢 一分貨,足料。因為食飯前我們去了happy hour飲得好飽,我們二人只點了三件壽司,飛魚子和鰻魚,也是新鮮足料。有多種的沙律選擇我們點了鹿兒島豚肉沙律,芝麻沙律醬為味較淡的豚肉調味。朋友幾個月前去過沖繩覺得那裡的雞很好味,我於是就點了脆炸沖繩雞,果然很有雞味。很欣賞這間日本料理餐廳的食材靚,餐廳地方大,坐得舒服。
為朋友補祝生日,她要求食日本嘢,就食高級一點!
時令薄切刺身

有多種的沙律選擇

我們點了鹿兒島豚肉沙律,芝麻沙律醬為味較淡的豚肉調味。

很欣賞這間日本料理餐廳的食材靚,餐廳地方大,坐得舒服。
2017-11-30
時令薄切刺身
2017-12-02 164 浏览
這間日本料理餐廳位於灣仔,交通很方便。餐廳裝潢簡單得來又很有格調,樓底很高,空間感很足夠,令人感覺很舒服。我們兩人被安排坐四人卡位,很舒適寛敞,而且食物質素很高和招呼非常好。我們入座後,侍應馬上送上清茶和熱毛巾,很貼心的服務。油甘魚壽司 油甘魚肉質肥美,配上新鮮山葵真的很美味;壽司飯醋味剛剛好,而且還有少少微温,做得很好。獅魚刺身 獅魚刺身油脂分佈均勻及非常豐腴,肉質柔軟肥美入口即溶,味道濃郁,感覺就好像上等拖羅那樣美味。軟殼蟹沙律 軟殼蟹非常大隻,炸得很香脆但又不乾身,而且還有蟹膏,真的很美味。軟殻蟹下的沙律菜一點也不油膩,很新鮮和爽脆,很喜愛它的蕃茄酢沙律油,甜甜酸酸,下次來時也一定會再吃。七味魚翅 魚翅燒得很香和乾身,是適合佐酒的小吃。汁煮和牛牛臉肉(澳洲M4) 牛臉肉煮得非常腍滑,牛味濃郁,是一道非常出色的菜式,如果份量多一點就更好。海膽蒸蛋 蒸蛋入口香滑,還有蝦、蟹肉和菇,舖在上面的海膽很足料和新鲜,味道鮮甜又甘香。蕃薯天婦羅 有六件蕃薯天婦羅,炸很香脆又不會太乾,做得頗好。這間高質素的日本料理,令我們完全感受到厨師的用心和創意。這裏還有廚師發辦套餐,分別是$580或$880
我們入座後,侍應馬上送上清茶和熱毛巾,很貼心的服務。
七味魚翅
魚翅燒得很香和乾身,是適合佐酒的小吃。
蕃薯天婦羅
蕃薯天婦羅
有六件蕃薯天婦羅,炸很香脆又不會太乾,做得頗好。
這間高質素的日本料理,令我們完全感受到厨師的用心和創意。這裏還有廚師發辦套餐,分別是$580或$880,下次再來便要試試。
2017-11-23
2017-12-01 154 浏览
依度 ge 餐具好精緻一坐低就有毛巾同茶~叫 o左個海膽丼, 只係海膽同飯 ge 組合已經好吸引!d 海膽多到一層疊一層 o甘 海膽好飽滿 creamy, 味道係好濃厚 ge 鮮味仲有 d 紫菜絲增添風味~另外點 o左 d 壽司都好新鮮呢~每 o舊壽司都預先加 o左 wasabi, 造法正宗甜蝦都幾大隻, 食落鮮甜又漿口, 好彈牙 三文魚子軍艦壽司好好食!d 魚子大大粒好晶瑩, 充滿魚油味一 d 腥味都冇天婦羅稻庭烏冬麵質好滑~天婦羅有兩隻蝦, 南瓜, 冬菇同茄子, 都幾豐富呢~炸衣好脆薄, 尤其是南瓜好甜
依度 ge 餐具好精緻
一坐低就有毛巾同茶~

叫 o左個海膽丼, 只係海膽同飯 ge 組合已經好吸引!
d 海膽多到一層疊一層 o甘

海膽好飽滿 creamy, 味道係好濃厚 ge 鮮味

仲有 d 紫菜絲增添風味~

另外點 o左 d 壽司都好新鮮呢~

每 o舊壽司都預先加 o左 wasabi, 造法正宗
甜蝦都幾大隻, 食落鮮甜又漿口, 好彈牙

三文魚子軍艦壽司好好食!
d 魚子大大粒好晶瑩, 充滿魚油味
一 d 腥味都冇

天婦羅稻庭烏冬麵質好滑~

天婦羅有兩隻蝦, 南瓜, 冬菇同茄子, 都幾豐富呢~
炸衣好脆薄, 尤其是南瓜好甜

2017-12-01 142 浏览
朋友約食飯,黎到灣仔呢度,原來呢座大廈有餐廳。環境舒服,唔迫,好適合靜靜地傾下計。雜錦魚生飯$280厚切魚生,份量ok~刺身新鮮,夠鮮甜而且肥美。北海魚生飯$280賣相比雜錦魚生飯吸引,有大大件海膽同北寄貝沙律!海膽好鮮甜,個北寄貝沙律好開胃~好味~玉子燒$60蟹子沙律$58海鮮茶壺湯$60必食~ 唔係度度有得食! 用茶杯飲清甜海鮮湯,裡面好足料,飲落又唔油,有種好滋補感覺~紅豆雪糕 $25嘆返個甜品,nice~
朋友約食飯,黎到灣仔呢度,原來呢座大廈有餐廳。

環境舒服,唔迫,好適合靜靜地傾下計。

雜錦魚生飯

厚切魚生,份量ok~刺身新鮮,夠鮮甜而且肥美。

北海魚生飯

賣相比雜錦魚生飯吸引,有大大件海膽同北寄貝沙律!

海膽好鮮甜,個北寄貝沙律好開胃~好味~

玉子燒

蟹子沙律

海鮮茶壺湯

紅豆雪糕 $25

嘆返個甜品,nice~
2017-11-30 1234 浏览
是晚再臨舊日工作地點,心癢癢想再嚐最喜愛的日本料理店。又是最引人入勝的omakase, 未吃第一道菜已興奮起來。既期待,亦緊張。先吃前菜沖繩苦瓜和涼拌海哲,舌頭經歷過微甜,微酸和微甘, 算是輕度熱身,人也放鬆起來。湯品很清淡,但菌香撲鼻,全因舞茸這珍貴的食材,療效媲美松茸,煮出來的湯甘香清甜,感覺比喝茶更使人心曠神怡!磨拳擦掌預備品嚐櫻木最有名的刺身, 包括深海池魚,金目鯛,秋刀和晶瑩剔透的牡丹蝦。當中秋刀魚是時令魚穫,只有數個月才可品嚐到,配以薑蓉醬汁爽口清新。論肉質和魚的鮮味,個人則較偏愛池魚。軟殼蟹沙律是另點的款式,軟殼蟹炸至外層鬆脆無比,難得裏面肉質保持到非常鮮甜,再配上特別的番茄醋沙律汁,配搭得宜,沙律菜非常新鮮,價錢只是$60 ,非常抵吃!今晚最期待的就是這道拖羅刺身,拖羅色澤粉嫩、油脂分布均勻,入口即溶而且油香滿溢,那份鮮甜在口中彌漫了好一會兒。拖羅真的不用多吃,一塊真正好吃的就夠了!炸物方面,以南瓜蓉做成福袋餡,外皮炸過的腐皮口感有點像臭豆腐般酥脆,別具特色。這道三文魚頭軟骨之前已嚐過,爽中帶軟,很有咬口。櫻木出品的壽司絕對會是質素保證,雖然omakase提供只有五款壽
是晚再臨舊日工作地點,心癢癢想再嚐最喜愛的日本料理店。

這道三文魚頭軟骨之前已嚐過,爽中帶軟,很有咬口。

櫻木出品的壽司絕對會是質素保證,雖然omakase提供只有五款壽司,但每一件都是非常時令和新鮮的,特別是左口魚和油甘魚壽司,肉質鮮甜,配合新鮮磨出來的山葵和一點點壽司豉油已十分完美!海膽軍艦由友人鯨吞獨享,看他食後大滿足的樣子便知味道一定不錯!

本來二人吃一份omakase不太夠飽,但吃過手卷後就感覺剛好,拖羅蓉入口軟滑充滿芝麻香,加上紫菜就更美味可口了。

紅豆雪糕的紅豆很有咬口,甜度適中, 只嫌份量不夠多,還是我太貪心了?!

2017-11-29