2020-07-29 281 浏览
琴晚放工,和朋友去了尖沙咀行街;之後去了日式小店-武士拉麵食晚餐,第一次食吾知味道岩吾岩我口味呢?餐廳環境比較細,如果多人的話有可能要等位;當晚本身想食武田將軍拉麵-即北海道牛乳湯底,可惜職員告知已賣晒,有點兒失望。真田將軍拉麵-豬軟骨湯底:湯底是可以選擇濃/普通/淡,我就揀左普通既程度;味道帶咸味而吾算油膩。拉麵同樣地可以揀麵質及麵條,普通程度既拉麵口感帶點硬口,吾算軟,食落有彈牙既感覺。果然吾少得豬軟骨,豬軟骨好大舊,口感帶點硬口;所以咀嚼既時間有多重口感,另外更有吾少豬肉包住,豬肉味道好入味。九州地獄拉麵-辛辣地獄湯底:賣相好似好辣,湯底辣度比起辛字麵低很多,叉燒肥油層比例多,所以質地偏林,流心蛋超軟滑。拉麵夾集香蔥食,更為香口,飲少少湯底更為惹味。

2020-07-25 214 浏览
嗰日本來諗住去尖沙咀同朋友搵一間韓國嘢食晚飯,誤打誤撞比我見到呢間拉麵店,之後就入咗去試😛拉麵店間隔窄窄長長,座位一字排開,好友傳統日式拉麵店的fu,而我同朋友兩個人一齊食可以一齊share,梗係要食一個沾麵同埋一個拉麵😆 所以我哋點左一個德川將軍拉麵同埋武士沾麵👺德川將軍拉麵嘅醬油魚介豬骨湯底係我主要會點呢碗拉麵嘅原因,而且絕對都冇令我失望😍,個湯頭非常濃郁,除咗豬骨嘅湯味令到湯底非常滑身,亦都令碗拉麵充滿鮮味,而拉麵麵質係幼身,亦都非常彈牙,叉燒亦肥瘦適中,成碗面都配合得好好。而沾麵本身湯底本身一定係濃,不過佢哋好聰明咁加咗柚子,有少少酸酸味味嘅感覺,令到成個沾麵帶有濃郁而不膩的感覺😋

2020-07-23 64 浏览
放假去咗尖沙咀行街,咁啱見到舊同事準備入去武士拉麵食晚餐,佢話呢間d湯底好正,還邀請我一齊食,拉麵店地方不大,裝潢設計似日本的拉麵店。拉麵款式分別在於湯底,有多款選擇!師傅每天用大量鮮豬骨熬煮成主要湯底,特別加入多種魚製成魚介,每款湯底都有獨特鮮味!麵條可選粗/普通/幼。麵質可選軟/普通。德川將軍拉麵,醬油魚介豬骨湯底鮮甜香濃,义燒是來自鹿兒島,用特醬油煮5小時,之後火炙表面2分鐘,消除多餘的油份,並且鎖住肉汁,做到入口即化的感覺。麵條又滑又彈牙,掛湯後滋味無窮。豊臣將軍拉麵,四國香蔥油湯底,香濃又鮮甜的湯底加入大量香蔥,增加了不少香味和口感,令湯底味道提升至完美無瑕。日式煎餃子:餃子煎得香脆不油膩,皮薄餡鮮,配餃子汁令味道更佳。

2020-05-21
2020-07-20 74 浏览
於尖沙咀拉麵店可以話多不勝數,有不少日本知名連鎖大店,而今日就去了位於柯士甸路的小店 -- 武士拉麵。店內面積並不大,只有單向的Bar枱座位。店內各款拉麵都會而日本戰國時期各出名的人物/大名等等而命名。豐臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底)喜歡香蔥的朋友會覺得好正,蔥油香溢,香蔥細切,啖啖都食到蔥香和青蔥脆脆的口感。叉燒肥瘦均勻,味道濃郁,外皮經過炙燒處理,入口有微微燒香的香味。午餐額外送上流心玉子!足利將軍拉麵 (黑蒜油豬骨湯底)有不少拉麵都會加上適量黑蒜油作調味,即使份量很少就足以提味。在拉麵師傳建議下就挑戰特濃的黑蒜油豬骨拉麵,拉麵上枱就聞到濃烈的蒜味,而湯底顏色亦偏深及沉。與豐臣將軍拉麵同樣有叉燒及蛋做配菜。黑蒜不但味道入口香濃帶鹹,愈食就會愈想繼續食,濃郁湯底會令拉麵更有質感!日式煎餃子這間拉麵的餃子肉質不會太實嫰口之餘超多肉汁! Juicy!!

店內面積並不大,只有單向的Bar枱座位。

豐臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底)

足利將軍拉麵 (黑蒜油豬骨湯底)
與豐臣將軍拉麵同樣有叉燒及蛋做配菜。

2020-06-27
  • 豐臣將軍拉麵
防疫期間,多咗支持本地小店,本土製作。今日途經尖沙咀柯士甸路, 打算搵久違了嘅日本拉麵店~找到這間《武士拉麵》, 店舖內籠好細,大約有十個座位, 都是面向廚房, 很有日本地道拉麵屋嘅感懷, 因為一般都係小店經營, 廚師煮好麵直接放喺你面前~中午時分拉麵價錢較单點或晚市平👍始祖將軍拉麵 (濃厚豬骨湯底)$58先試佢個湯底, 豬骨嘅味道濃郁夠鲜, 充滿豬骨嘅精華, 少少稠又唔會過鹹, 飲得出心機淆製。 兩片叉燒雖然薄,不過煎得香香的, 肥瘦適中! 幼身麵條夠爽滑, 掛湯又不會糊口。 大塊紫菜和木耳絲,拉麵中绝不可缺。 溏心蛋軟滑, 即使蛋白嘅部分也很柔軟 , 差不多入口即溶!也可試試店長推介嘅魚介油, 把拉麵帶出另一種層次味道, 另一款係黑椒醬料, 黑胡椒味辛香刺激。 辣椒油味道好香, 接受到嘅辣。德川將軍拉麵$58( 醬油魚介豬骨湯底)這款湯底口味又有別於純豬骨湯底。 多了一份魚嘅香味, 質感並唔似豬骨湯黏口, 但依然濃郁而鮮甜!拉麵店湯底非常回味, 製作用心, 这個價錢夠實惠又可嘗到地道日本拉麵嘅風味👍😋

防疫期間,多咗支持本地小店,本土製作。
今日途經尖沙咀柯士甸路, 打算搵久違了嘅日本拉麵店~

中午時分拉麵價錢較单點或晚市平👍

始祖將軍拉麵 (濃厚豬骨湯底)

始祖將軍拉麵 (濃厚豬骨湯底)$58

辣椒油味道好香, 接受到嘅辣。

德川將軍拉麵$58( 醬油魚介豬骨湯底)
這款湯底口味又有別於純豬骨湯底。 多了一份魚嘅香味,
質感並唔似豬骨湯黏口, 但依然濃郁而鮮甜!

始祖將軍拉麵 (濃厚豬骨湯底)
德川將軍拉麵$58( 醬油魚介豬骨湯底)
  • 德川將軍拉麵$58(醬油魚介豬骨湯底)
2020-07-11 48 浏览
前幾日放工約了朋友在尖沙咀行,知道位於柯士典街有間日本料理拉麵🍜店很不錯。於是我們便在這間食晚餐。有很多不同款的拉麵,亦有自選配搭。首先叫了杯柚子蜜。柚子味濃。我叫了武士沾麵(柚子魚介Wassabi 沾麵),另外叫了溏心蛋。我叫了濃厚湯。湯汁很濃很有柚子和魚介味。湯中亦有日式叉燒,好豐富!沾一沾湯即食好正!😋溏心蛋好好味!我朋友食蕃茄胡麻拉麵🍜胡麻汁加叉燒好惹味!蟹柳好大條👍🏻👍🏻😋 份量不少,好満足!再叫了杯生薑茶,薑味濃,好暖胃,食完冷麵再飲下薑茶不錯!👍🏻😋

有很多不同款的拉麵,亦有自選配搭。

首先叫了杯柚子蜜。柚子味濃。

溏心蛋好好味!

我朋友食蕃茄胡麻拉麵🍜

胡麻汁加叉燒好惹味!

蟹柳好大條👍🏻👍🏻😋

份量不少,好満足!

2020-07-07 41 浏览
今天與姐妹相約到尖沙咀逛街,姐妹知道小妹向來是拉麵控,便從網上挑選了好評眾多的武士拉麵,到此好好吃個午餐,品嚐一番。這是一間位於柯士甸大廈的小店,入內可見座位不多,大約有十個,均是吧台坐位,整齊地一字排開,裝潢則較為簡約,富有日式風味。德川將軍拉麵拉麵湯底是醬油魚介豬骨湯底,是每日新鮮自家熬製的,湯底放置一會便可見會起了一層膜,這代表骨膠原濃度高,而且是足料自家製,才會有此情況,入口豬骨和魚介味道濃郁,黏度適中,鹹味恰到好處,而且不油膩。餐廳的特別之處是麵條沒有軟硬度可供選擇,但蛋白直麵製作軟硬適中,口感彈牙爽口,香滑入味。配料主要有雲耳、叉燒、溏心蛋,雲耳口感柔軟滑溜,爽脆鮮美,叉燒是薄切的,上桌前先會燒製,務求把油份逼出,因此入口肉味香濃,軟腍嫩滑,溏心蛋幼滑稠密,蛋味濃郁,而且蛋黃呈現流心狀。日式煎餃子餃子是從日本運送而來的,師傅即叫即煎,入口皮薄餡足,外脆內軟,香濃多汁,配上豉油、芝麻作調味,更惹味可口。總結而言,環境簡約樸素,舒適乾淨,價格經濟合理,用料新鮮,食材製作出色,是與朋友吃拉麵的好選擇。
德川將軍拉麵

2020-07-07 37 浏览
今日和朋友去尖沙咀區吃拉麵, 因為大街很多人我們走到i上找到這間隱世小店. 這家店舖雖然不大但是很有日本風情,煮麵的地方是開放廚房,可一睹煮麵師傅的風采黑蒜油豬骨湯底 $98黑蒜油非常香,只需看看湯麵凝固了的油脂,便知道拉麵含有非常豐富的骨膠原, 湯非常濃 ,豐油香, 每口拉麵也掛上豐盈的湯。叉燒香嫩易入口。辛辣地獄搵麵 $118辛辣拉麵更帶有一層刺激感,但又不失本身有香港的湯味道。餃子$30餃子煎得香脆, 非常多肉汁,回產醬油更添滋味

黑蒜油豬骨湯底 $98

辛辣地獄搵麵 $118
辛辣拉麵更帶有一層刺激感,但又不失本身有香港的湯味道。

餃子$30
餃子煎得香脆, 非常多肉汁,回產醬油更添滋味

2020-06-25 68 浏览
這間特色拉麵店很地道,坐位不多只有10多個,店長非常友善,常與顧客交流互動,有如置身日本當地的麵店般親切。我們點了兩款拉麵也很出色,德川將軍拉麵 (醬油魚介豬骨湯底) ,麵質軟硬適中入口彈牙,份量又比其他店舖多,女士們吃了都很飽很飽,湯底濃厚啖啖豬骨香。而豊臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底)充滿蔥香味,我大愛香蔥故特別喜愛這湯底,店長更推介可加一點點特製魚油,果然令湯底鮮味再提升,我差不多把整碗湯底都喝光了。再加一碟日式煎餃子,完美滿足,當快閃了日本一轉了。
再加一碟日式煎餃子,完美滿足,當快閃了日本一轉了。
2020-06-23
2020-06-18 75 浏览
這間拉麵小店座位不多,只有bar枱位置,但卻很有日式地道拉麵店的感覺。老闆搜羅了不同的武士公仔放置在店內作裝飾,拉麵亦用武士將軍的名字命名,可見老闆對日本文化的熱愛。九州地獄拉麵喜歡吃辣的我自然點了這個辛辣地獄湯底,湯底入口先是濃濃的醇香,然後舌頭會漸漸感到一絲辣意,但決不會讓人辣到流下眼淚或難以入口,辛辣程度拿揑得很好。麵條粗幼度、軟硬度及湯底的濃淡度均可以自由選擇,我全都點了普通的口味,但發覺一點也不普通,味道剛剛好,麵條有咬口,而且爽滑彈牙。叉燒用火槍燒過,故有淡淡煙燻的香味,比起一般拉麵店更有心思。足利將軍拉麵女朋友點了黑蒜油湯底口味的,她偏好硬身一點的麵條,我也嚐了一口,發覺煮麵師傅在計算麵條的軟硬程度真的拿捏得很準繩,硬身一點的麵條比我那碗普通的確實更有嚼頭。湯底味道濃淡適中,滿滿的黑蒜油香味。日式煎餃子餃子底部煎得很香脆,餃子皮不會太厚,但能夠穩穩的把肉汁鎖在餃子皮內,一口咬下去滿滿的肉汁都流出來,熱辣辣的很好吃👍🏼

九州地獄拉麵

足利將軍拉麵

2020-06-16
  • 溏心蛋
  • 九州地獄拉麵
2020-06-17 153 浏览
拉麵之旅來到尖沙咀,兩三年前曾經同朋友來過這裏,當時排隊排了近1小時,今天晚上剛剛好一去到有兩人位!店舖的模樣就是像日本橫街拉麵店,地方較狹窄,但座位都舒服。【武士沾麵】柚子魚介wasabi沾麵,醬汁幾濃厚,味道方面就很重魚介味道,亦吃到淡淡的柚子香味,反而Wasabi的味道不太清楚,不算攻鼻亦不算辣,吃不到辣的人都可以接受。叉燒上面有黑胡椒粒,又幾特別和香口。【豐臣將軍拉麵】四國香蔥油湯底拉麵,最喜歡刺鼻的香蔥,蔥油味道亦很香醇,很開胃的湯底。另外加了糖心蛋,中間流心!正!【日式煎餃子】這個小食很出色,薄薄的一層餃子皮,包着香濃的肉餡,比較用心的煎餃子。久違了的拉麵之旅再度展開!

叉燒上面有黑胡椒粒,又幾特別和香口。

豐臣將軍拉麵
溏心蛋

日式煎餃子

久違了的拉麵之旅再度展開!
2020-06-09
豐臣將軍拉麵
溏心蛋
日式煎餃子
好少行開呢邊,今日老公喺尖沙咀呢頭做嘢,大家都好攰又熱,就喺附近搵一間填飽個肚,點知撞中左一間隱世小店,好有驚喜,要上黎讚下!先講佢嘅豚肉,厚薄度啱啱好,最驚喜係個豚肉嘅邊邊係超脆,出面好多拉麵係做唔到,呢下真係好驚喜,好正!而佢嘅麵底係爽口嘅,好怕出面食到嘅黐立立感覺,喺呢度係冇嘅!而拉麵個精華係喺個湯度,我叫嘅係「黑蒜油豬骨湯底」,之前食過出面嘅黑蒜油係超油,呢度係好香,冇一種食到你好膩個咀肥淋淋嘅感覺,感覺係啱啱好,亦無蓋過豬骨嘅味,讚!而老公揀咗嘅係「醬油魚介豬骨湯底」, 味道冇我呢個咁濃,但係魚介味比較出好似我呢D三心兩意又想試魚介味,又想要黑蒜味,哈哈,舖頭果然滿足到港人多心嘅願望,老細推薦飲完頭淡湯之後可以加「武士店長」特製嘅魚油,一次過滿足選擇困難嘅人類,哈哈哈!另外,叫左日式煎餃子,我本人係勁鍾意煎到脆底嘅,呢道底脆內軟,無得輸~喂,誤打誤撞,比我發現到間隱世好野,正呀!要再黎呀!!雖然小店,都無亂黎,防疫措施都有提供!

而佢嘅麵底係爽口嘅,好怕出面食到嘅黐立立感覺,喺呢度係冇嘅

雖然小店,都無亂黎,防疫措施都有提供!

2020-06-04
  • 醬油魚介豬骨湯底拉麵
  • 黑蒜油豬骨湯底拉麵
  • 日式煎餃子
2020-06-15 32 浏览
上次去東京日本旅行時,差不多每餐都是拉麵,今天很想吃拉麵,便來到了這裏。店內位置不是很多,不過也很有日本拉麵店的感覺。德川將軍拉麵$88,醬油味道的湯底,以木魚味道為主,湯底清甜,叉燒香味十足,配上拉麵味道更佳。豐臣將軍拉麵$98,香蔥油加上大咪好重囉,香氣十足,豬骨湯底味道濃郁,拉麵不會過腍,帶點最勁,加點自家製的魚油和拉麵胡椒,更加美味。餃子$30,餃子肉汁豐富,點些餃子汁,可以減少油膩感。😋😋😋

店內位置不是很多,不過也很有日本拉麵店的感覺。

2020-06-15 22 浏览
很久沒有吃拉麵,聞說這間拉麵店的每款拉麵都以一位日本將軍命名。慕名而來一嘗其風味。拉麵店是提供吧枱座位,很有置身於日本小店的感覺。店舖雖小,五臟俱全。我們點了真田將軍拉麵,即是豬軟骨拉麵。豬軟骨厚身軟淋,很入味。湯底濃郁,麵條軟硬度剛剛好。溏心蛋的蛋黃是半凝固的,十分軟滑。還點了足利將軍拉麵,即是黑蒜油豬骨湯底拉麵。每一啖湯都充滿了濃濃的黑蒜味,與豬骨湯底配合起來十分夾。除了湯底,配料如蟹棒都很有品質,師傅對食材選擇很用心。拉麵店還提供了不同的特製調味料,有辣椒油、黑胡椒油、魚油。我加了一點魚油,果然帶出不同味道。

拉麵店還提供了不同的特製調味料

2020-06-15 40 浏览
有一晩睇到個youtuber係日本食沾麵即刻勾起我條癮😭😭😭好想飛去日本,無辦法唯有係香港頂頂癮先~尼間舖個feel同間格幾日本,都係一行排排坐,再自己圈食乜,師傅再係前面放碗麵係你個位🤗我叫左武士沾麵,湯底、麵條、麵質都係揀左普通。一上枱個沾麵湯好夠熱,份量感覺剛好,但佢有個唔好處係冇得揀走蔥!而無論係湯同碗麵都勁多蔥.....撩到我放棄了照食🙃魚介湯有驚喜,食到魚同柚子味但wasabi欠奉,另外加左d魚油更香,比起某d沾麵店唔算好咸但都偏咸,重口味人先好食喇因為之後會口渴。曲麵算彈牙,紫菜小淋,叉燒唔肥帶有炭香之餘有d黑胡椒香氣,岩我口味😀坐左係餐廳最入係冇冷氣的,一路食一路抹汗,街仲涼過入面。另外放係枱面嘅辣椒油兜個邊位有d發霉,小心hi到