餐厅: 江南瀨粉 (福榮街)
资讯:

2020-01-15 518 浏览
深水埗有間食粉麵係朋友間都幾出名,主因係佢地話食過呢間豬潤好好味,咁岩今次出去買野,就係後面條街,行過少少就黎試一試佢賣點就係瀨粉,一碗瀨粉原來都好多份量,所以我加多2份餸已經好夠食,再加多2份小食同飲品,真係好飽雲吞好大粒,包得實,餡好足料,粒粒夠肉豬潤一D都唔韌,仲要好有味,真係好食過出面好多呢到瀨粉唔知我地平時食開個D,係比較彈牙實色,應該係手工野,就算清湯都唔會好淡,幾好味,冇咩味精,食完都唔見口渴另外我地配多左炸雞翼同蕃薯條,雞翼真係炸得好脆身,又多汁,好好味至於蕃薯條,條條都好大條多肉,佢呢到係配個泰式醬比你,都幾新奇,其實單食都幾好味值得一提既係呢到既檸茶,檸檬好新鮮,而且比足4塊你,一D都唔澀,茶底好味,好飲過好多茶記
雲吞好大粒,包得實,餡好足料,粒粒夠肉
豬潤一D都唔韌,仲要好有味,真係好食過出面好多
2019-12-30 1444 浏览
約左朋友係深水埗見面,佢介紹話呢間小店既水餃好食,所以就過左黎試下。話時話都好耐無食鳳城水餃,多數係街食粉麵都係食雲吞多,唔係好多地方有賣鳳城水餃,所以我都幾期待。平日未到夜晚食飯時間,人唔算好多,但keep住都半滿狀態。我地睇menu揀左好耐,叫兩碗又驚太飽,所以最後叫左四餸瀨粉加份韮菜豬紅share。先黎韮菜豬紅,豬紅份量好多~~~韮菜當然都好多啦哈哈。勁鐘意食豬紅既我覺得好好食~個湯底稍為咸左少許,不過豬紅幾新鮮,唔會一patpat,食落口都幾香。然後到四餸瀨粉,佢既鮮製瀨粉同平時快餐店食到既唔同,佢係比較粗,無咁透明,似係彈牙版既烏冬咁。每條都粗幼不一,睇得出真係小店自家製,呢種感覺幾好,唔係出面咁易食到既野。鵝腸一啲都唔腥,清潔得好乾淨,亦都夠彈牙。竹笙正常發揮~唔係用漂白哂既貨,唔錯。紫菜都比得唔算少,而且處理過,完全唔會有腥味。水餃真係無介紹錯,大大粒,多餡,係木耳同蝦都多呀!!而且水餃皮唔會易爛,夠新鮮聽聞都係自家製,不過一份得兩粒,早知叫兩份啦!跟餐加左杯檸樂~為便宜抵食既一餐作結哈哈。

韮菜豬紅

鳳城水餃

跟餐加左杯檸樂~為便宜抵食既一餐作結哈哈。

2019-12-30
韮菜豬紅
鳳城水餃
成日都見到D江南嘢 一直都唔知係咩決定一試! 一入到去店面好乾淨 一坐落見到有一塊木板 入面寫左有咩係店入面最推介 一於叫份酥炸雞翼 點左一碗份加左幾樣餸 牛腩同牛根係必叫!牛腩唔會好乾 食落好有牛味唔會好似外面咁乾乾又無味 牛根好QQ不得了 餐仲有送杯豆漿 好扺食啊講翻D雞翼 勁勁勁嫩! 外皮好香 唔知係咪有南乳香食完一隻又一隻 想減肥既我 都忍唔住食左三大隻。店舖仲要係會配酸辣醬💦一定一定係呢間店必必必點!提外話,店員姨姨好有禮貌 值得一讚!
成日都見到D江南嘢 一直都唔知係咩
牛腩唔會好乾 食落好有牛味
唔會好似外面咁乾乾又無味 牛根好QQ
不得了
餐仲有送杯豆漿 好扺食啊
講翻D雞翼 勁勁勁嫩! 外皮好香 唔知係咪有南乳香
2019-09-26
2019-12-30 239 浏览
今日嚟到深水埗呢頭尋下寶睇下有咩好食😋俾我地揾到間食江南瀨粉,見到瀨粉就好好奇係咪平時我地食開果隻瀨粉,所以膽粗粗就入左去試下🤪因為係六點幾時段不算太多人,所以坐得好舒服,下單係自助寫單型式,餐牌有好多選擇,有得叫set有得自選菜,我就叫左一碗紫菜台灣貢丸瀨粉,麻辣湯底,佢又可以揀米線同薯粉添,不過一場嚟到無理由唔試下佢嘅招牌瀨粉嘅。原來瀨粉都幾大碗下,同我想像嘅瀨粉有啲出入😂佢江南瀨粉原來係粗身啲嘅,食落口好得意好彈牙,好好食!而個麻辣湯底一啲都唔會好辣果種,飲落去清清地麻麻地好過癮架🤪紫菜好似同平時係香港食到嘅有啲出入,唔知係咪真係江南嚟嘅關係呢🤪🤪🤪貢丸就真係食落去無得頂,好彈牙好正啵!另外仲叫左碟酥炸雞翼🤩雞翼真係真心推介!佢新鮮炸出,仲有酸辣醬配埋俾你,仲好食過某間快餐店嘅脆香雞翼😍😍😍真心推介呢間江南瀨粉俾各位朋友仔,去開深水埗不妨試試佢!🥰🥰🥰

2019-12-20 278 浏览
在深水埗福榮街有多家著名食店,看到電視節目曾推介過,這次便挑選了出名的江南瀨粉店。店中有十大必食推介食物選擇種類眾多。📍豬潤$10、牛筋$10、鳳城水餃$8配清湯瀨粉 $24、罐裝汽水$9豬潤有三塊,爽身粉嫰,稍有一點筋。牛筋煮得冧且入味,份量亦頗多。鳳城水餃皮薄餡靚,蝦仁爽脆,餡料味道不錯。新鮮的瀨粉質感很滑,但店家煮得太淋,一夾即斷,根本無法夾起完整的條狀,筆者只好用湯匙幫忙來吃。總括而言,食物味道一般,食店環境乾淨,店員服務態度尚可表受,可以一試。👅 味道:3/5💰CP值:3/5🕴🏻服務:3/5🔰餐廳環境:3.5/5🍽 餐廳:江南瀨粉🌐地址:深水埗福榮街108號地下

店中有十大必食推介

食物選擇種類眾多。

豬潤有三塊,爽身粉嫰,稍有一點筋。

牛筋煮得冧且入味,份量亦頗多。

鳳城水餃皮薄餡靚,蝦仁爽脆,餡料味道不錯。

👅 味道:3/5
💰CP值:3/5
🕴🏻服務:3/5
🔰餐廳環境:3.5/5
🍽 餐廳:江南瀨粉
🌐地址:深水埗福榮街108號地下
2019-12-17
2019-12-19 198 浏览
乜仔乜哥是小妹的最愛米線點,總以為雲南米線是最好吃的米線,可是一天友人帶我嚐了這店的江南手工瀨粉,原來美食真的有待發掘,不要過於偏執! 小店乃麵館一間,裝修企理,我和友人皆想試手工瀨粉,各點了酸辣湯底,我要鳳城水餃配籮蔔,友人點了魚肉春卷。湯底有鮮味,濃淡適中,食到豬骨和雞骨中甜鮮,絕無味精嗆喉,嚐得出湯底用心制作,而酸辣湯也做到夠酸帶辣香的效果。手工瀨粉較粗身,不是呈透明狀,卻是純白帶小話不規則狀,吃是有米漿的香,爽中帶腍卻又點彈牙,掛湯力強,配上酸辣湯汁,份外醒胃,湯內有芽菜,韮菜,花生,芝麻,增加了口感,伙伴酸辣湯十分惹味。論風城水餃,該自家製的吧,豬肉與蝦肉比例完美,有冬菇和筍絲口感鮮又扎實,很好吃的水餃。蘿蔔也是十分甜,腍中無渣,吸湯汁一流也。至於加配料都是5元至10元有交易,幾抵吃,口痕痕,大家點了炸雲吞,香脆好吃,唔錯,豆漿也OK的。專攻手工瀨粉,無得輸!1

2019-12-10 257 浏览
瀨粉,廣傳係源自廣東省佛山市嘅著名傳統小食,平時去中國旅行或做野先有機會食到,喺香港就比較少機會食到正宗瀨粉,今日遲收工,就過咗嚟深水埗食下呢間瀨粉舖頭,老闆娘都好似係佛山本地人。呢間主打當然係瀨粉,我見嗌兩個餸都要三十幾四十蚊,不如直接嗌碗大嘅食,所以揀咗大大碗瀨粉($49),佢可以揀清湯/酸辣/麻辣湯底。見天氣凍凍地,就揀咗酸辣湯底暖下個胃。一碗瀨粉有成13味餸,仲有啲係比較高質嘅食材,例如鳳城水餃、黃沙豬潤、雪花肥牛。呢到要特別提一提鳳城水餃,好大粒好足料,以呢個價位嚟講食到呢個質素真係唔話得。仲有呢塊黃沙豬潤,口感幾好,整得靚嘅黃沙潤係特別爽。除咗大大碗瀨粉之外,今次好胃口,仲叫咗個小食 - 酥炸蝦卷($28),都幾意外地,蝦肉用料幾靚,呢味野一定要蘸泰式甜酸醬一齊食,最夾最好味!食辣野,唔整返杯凍檸樂點得,爽啊!店外招牌,喺深水埗鬧市當中都好易認。

仲有呢塊黃沙豬潤,口感幾好,整得靚嘅黃沙潤係特別爽。
食辣野,唔整返杯凍檸樂點得,爽啊!
店外招牌,喺深水埗鬧市當中都好易認。
2019-12-10 204 浏览
今日去咗呢度食dinner,呢間舖頭出名係食即製嘅瀨粉。我未食過新鮮嘅瀨粉,就係畀呢樣嘢吸引咗就入去食。叫佐一杯豆漿嚟飲,覺得好甜,有冇乜豆味,唔好飲。喺度食瀨粉,就好似叫車仔麵咁樣,逐個逐個餸加,加下、加下,都唔平。我叫咗呢個「清湯鮮製瀨粉」$24 + 魚蛋$6 + 墨丸 $6 + 豆卜 $5。老老實實,魚蛋、墨丸嘅味道,真係好普通,一食就知道絕對係出面廠房交嚟嘅貨,係週街都食到嘅味,仲要係唔好味。個湯底講到出神入化嘅豬骨湯底,但係飲落去都係冇乜特別,而且味道都幾咸。呢度嘅瀨粉話係即製,個質地都幾滑溜,但係除咗話滑溜溜之外,就唔覺有乜嘢出色嘅地方,我覺得有啲過淋。

叫佐一杯豆漿嚟飲,覺得好甜,有冇乜豆味,唔好飲。

2019-12-07 175 浏览
無線「香港美食第一街」訪問過嘅深水埗江南瀨粉,今次親身嚟到,啱啱響黃金商場側邊,好易搵到,地方闊落光猛清潔,平實又舒服。牛腩牛肚牛筋瀨粉($54),愛牛嘅我唔洗怕有選擇困難症,目標非常清晰,最重要係呢碗已經有佢十大必食其中兩大 — —原汁牛肚、柱候牛腩,無講笑,件件大件厚身,淋得嚟有咬口,味道濃得嚟有牛香味,而自家製瀨粉同我以往食嘅好唔同,滑到有啲似米線,比米線粗身,軟熟微彈口,吸埋牛腩牛肚牛筋嘅香味,係我食到最好味嘅瀨粉。香煎墨魚餅($28),佢個墨魚丸又係十大必食其中一員,所以叫咗客小食墨魚餅,5小件一碟,配上泰式酸辣醬(應該係😅我冇點,因為原味已經夠好味),彈牙可口,佢嘅墨魚丸有得外賣做打邊爐配料添。即磨咖啡+檸檬,平日嘅下午茶時段送熱飲或豆漿。

即磨咖啡+檸檬,平日嘅下午茶時段送熱飲或豆漿。
2019-12-06 138 浏览
其實之前已經試過佢地自家製嘅瀨粉架啦,今次再食反而想試下佢嘅薯粉!平時出去食薯粉,一係就滑到好難咬開,一係就咬到但係唔滑;不過江南瀨粉嘅薯粉原來都好出色!叫咗個魚蛋牛肚薯粉,個湯好清,但係唔係水咁,好入味。而個薯粉充竟然同時做到滑、煙韌、易咬!真係好好食!雖然好滑好煙韌,但係一咬就斷開,食完仲會覺得好實在一唔會覺得無食過麵咁。另外,佢地嘅魚蛋都一樣好出色!大粒之餘係非常彈牙,好好咬!好好味!其次想特別講下個雞翼一雖然只係普通炸雞翼,但係每隻都好大隻!仲好脆好脆好脆!食得出係用新油即叫即炸嘅!下次再嚟食一定會再叫炸雞翼!

2019-12-05 145 浏览
心絲絲想食瀨粉...原來瀨粉都有專門店嫁!以車仔麵形式去揀餸揀麵揀湯底!呢間主打純手工每天新鮮製作的瀨粉..好吸引呀店主仲推介的十大必食..樣樣都想試大大碗鮮製瀨粉($49),配蕃茄湯底由於款式太多..有選擇困難既岩哂又每樣餸都想食..所以點左咩都有既大大碗..有成13樣餸..瀨粉是手工製作的,難免粗幼下一,口感不錯,值得一試。口感煙韌,帶淡淡米香。多款配菜中比較欣賞黃沙豬膶好爽口。另一款自家包既水餸都好出色多料木耳絲大量好爽口。蕃茄湯清甜帶酸好開胃.湯中仲有唔少蕃茄蓉雪花肥牛配牛腩清湯米線($42)牛腩軟淋仲有牛筋..兩想都很入味,軟硬適中。肥牛量都幾多..半肥半瘦..好有牛味酥炸雞翼5隻($28)熱辣辣落台既雞翼香噴噴炸到金黃色又夠大隻呢個小食必點..勁推薦!雞翼炸完都仲好滑有肉汁!叫碗湯麵可加$5有豆漿 豆漿好滑仲要唔太甜..好飲最後值得一讚係點餐餐牌夠環保唔係用紙嫁!讚
心絲絲想食瀨粉...原來瀨粉都有專門店嫁!
以車仔麵形式去揀餸揀麵揀湯底!

呢間主打純手工每天新鮮製作的瀨粉..好吸引呀
店主仲推介的十大必食..樣樣都想試

大大碗鮮製瀨粉($49),配蕃茄湯底

由於款式太多..有選擇困難既岩哂

蕃茄湯清甜帶酸好開胃.湯中仲有唔少蕃茄蓉

雪花肥牛配牛腩清湯米線($42)

牛腩軟淋仲有牛筋..兩想都很入味,軟硬適中。
肥牛量都幾多..半肥半瘦..好有牛味

炸雞翼5隻($28)

熱辣辣落台既雞翼香噴噴炸到金黃色又夠大隻
呢個小食必點..勁推薦!雞翼炸完都仲好滑有肉汁!

叫碗湯麵可加$5有豆漿
豆漿好滑仲要唔太甜..好飲

最後值得一讚係點餐餐牌夠環保唔係用紙嫁!讚
2019-12-03 111 浏览
話說今晚行完黃金 已經買左好多野 洗左好多錢 見自己一個 就決定去附近睇下有咩抵食既餐廳 經過福榮街比好大個霓虹燈吸引住 原來就係江南瀨粉😆雖然本身唔係好中意食瀨粉 但老闆娘話唔食瀨粉都有米線,薯粉,果然大把選擇,唔單止麵底多,餸既選擇都好多🙊 而且有十大必食 而我就嗌左牛腩,南乳豬手同紫菜 中意食辣既朋友一定要試下個麻辣湯底,好好味,又麻又辣,唔會太渴喉,一啖湯一啖米線好正😆除此之外,我極推南乳豬手同牛腩,可能你會話一牛一豬唔會好滯咩? 個答案係唔會架!!!🤣 牛腩炆得好淋,好入味,唔會overlook,估計應該煮左好耐,而豬手就最岩d中意損骨既人,仲有兩至三舊,果然足料,而目唔算太貴最後叫左炸雲吞 強烈建議如果一個唔好叫 因為多到你食唔哂😂 雲吞有好大舊蝦 炸起上黎脆卜卜 簡直一流👍🏻

2019-12-03 70 浏览
#大大碗鮮製瀨粉 🍜 ($49)大大碗貪佢樣樣都可以試😏 鳳城水餃人手包大大粒好足料🥟 另外有魚皮餃、肥牛、豬潤、丸類、豬肉、菜🥬 整體黎講餡料很不錯👍🏻 瀨粉自家製🍜 較一般食到的粗身😋 叫了清湯底味道較淡🤔 另可以揀麻辣湯底或番茄湯底🍅#酥炸鮮蝦雲吞 🥟 ($28)雲吞真材實料👌🏻 有兩粒蝦🍤 外層炸得夠香脆🥟 可惜鹼水味較濃🤔📍深水埗福榮街108號地下🚇 深水埗站D2出口Instagram: e.for.eat
#大大碗鮮製瀨粉 🍜 ($49)

#酥炸鮮蝦雲吞 🥟 ($28)
📍深水埗福榮街108號地下
🚇 深水埗站D2出口
Instagram: e.for.eat
2019-11-29 99 浏览
深水埗行街,黃金商場對面見到呢間餐廳,因為已經肚餓,所以諗都唔諗就入去醫個五臟廟。入面𥚃面,見到枱、椅都排到好整齊,好乾淨、光猛,深水埗有咁乾淨企理嘅麵店真係唔簡單!喺餐牌第一眼就見到有大大碗鮮製瀨粉($49),配料非常豐富,有豬肉、魚皮餃、鳳城水餃、黃沙豬膶、雪花肥牛、潮州魚蛋、台灣貢丸、墨魚丸、黃金片頭、木耳絲、豆腐卜、生菜同埋腐皮,有咁多配料先至五十蚊有找,就叫咗一大碗嚟食。上檯時見到都開心,因為實在非常多配料,其中啲餃子同丸都好味道,魚皮餃唔會好似某啲大牌子得個鹹字,鳳城水餃🥟夠飽滿,有成隻🦐做餡料,腐皮夠曬大塊,仲有粒魚蛋,好彈牙,正,我唔要瀨粉而揀咗薯粉,貪佢精營通透又夠滑。
鳳城水餃🥟夠飽滿,有成隻🦐做餡料,
腐皮夠曬大塊,

2019-11-25 77 浏览
今日去開深水埗,時間已經唔早,喺福榮街揾嘢食先,行過見到就決定試下呢間江南瀨粉。入到去見環境尚算寬敞,唔算逼夾,感覺整潔。睇完menu決定要碗三餸瀨粉加多個小食。🥢 清湯瀨粉配三餸:柱侯牛腩、鳳城水餃、魚肉春卷好大碗,啲餸完全遮住咗啲瀨粉。花生、芝麻、葱花放喺羹上,可隨個人喜好加入粉入面食。首先飲一啖湯,雖然係清湯,但都幾鮮甜,唔似有味精,因為之後冇覺得口渴。碗粉入面仲有啲韭菜同芽菜,非常豐富!瀨粉係呢間舖嘅主打,佢嘅瀨粉完全唔同平時食過嘅瀨粉,佢係比較粗嘅,食落係好滑同埋好有咬口,煙煙韌韌,而且仲有米味,好食!牛腩好大舊、好多,煮得好淋,而且好入味,非常出色,推介!水餃都係必食推介,超大隻、超足料,食到入面有蝦、肉、木耳等等,好新鮮,讚!魚肉春卷有兩條,食落有魚味、有咬口,唔錯。🥢 酥炸鮮蝦雲吞有6粒咁多。炸到金黃色,睇見都吸引。咬落超脆,熱辣辣,入面好多蝦,好足料,好正!2:30pm之後仲送送熱飲或者豆漿添,要左杯熱菜蜜,抵😆本店十大必食,今次試咗4款,食到超級飽,下次有機會會再試下其他~👍🏻

入到去見環境尚算寬敞,唔算逼夾,感覺整潔。

睇完menu決定要碗三餸瀨粉加多個小食。

🥢 清湯瀨粉配三餸:柱侯牛腩、鳳城水餃、魚肉春卷

牛腩好大舊、好多,煮得好淋,而且好入味,非常出色,推介!

魚肉春卷有兩條,食落有魚味、有咬口,唔錯。

🥢 酥炸鮮蝦雲吞

2:30pm之後仲送送熱飲或者豆漿添,要左杯熱菜蜜,抵😆