2023-03-22 20 浏览
雖然天氣回暖, 但沒有打消打邊爐熱愛嘅心。今日放工即興同同事去咗旺角呢間火鍋店打邊爐。餐廳分上下兩層, 地方整潔,湯底款式選擇多, 其中一款蟹鍋嘅湯底, 包含了兩隻肉蟹, 價錢唔洗$400, 吸引咗我地Order。醬料方面有四款配料自由混醬, 醬料費每位只係$5, 對比坊間火鍋店, 真係抵到爛!【海鮮蟹皇鍋】HK$388近乎奶白色嘅湯底, 浮現著不少豐富食材, 包括有兩隻肉蟹、沙白、魚肚、竹笙、紅蘿蔔同埋白蘿蔔。(未知是否因粟米缺貨而改以紅蘿蔔取締)但亦無損整體味道。湯底中嘅肉蟹係新鮮滾起, 鮮甜實肉, 非滾了多時嘅湯料。魚肚、竹笙、紅蘿蔔同埋白蘿蔔盡索湯底味道, 每口鮮味無比。 【美國牛小排(細)】HK$238牛小排開邊, 雖然整片色澤未算嫩紅, 放入湯底中焯幾下就食得; 肉質非常軟腍,肉味濃。除了火鍋配料, 餐廳另供應少量送酒小食, 雖然唔飲酒, 但都order咗一款小食。 【藤椒麻辣爽魚皮】HK$68鯪魚魚皮超爽脆, 每咬一下都卜卜脆, 撈埋麻辣汁, 香辣惹味, 開胃。

餐廳分上下兩層, 地方整潔,

【海鮮蟹皇鍋】HK$388
海鮮蟹皇鍋

【美國牛小排(細)】HK$238
美國牛小排(細)

【藤椒麻辣爽魚皮】HK$68
藤椒麻辣爽魚皮
2023-03-21
海鮮蟹皇鍋
美國牛小排(細)
藤椒麻辣爽魚皮
2023-03-21 17 浏览
今晚響旺角行街,原本冇諗住食啲乜嘢🫢哈哈~見倒有一間沙田頭火鍋。嗰名好出奇喎~所以就入去試下啦。入到去第一個感覺就知係一間有實力既店舖💪🏻裝修平實又親民。有10多款湯底選擇。我選擇左胡椒豬肚湯底($148)湯底黎到時候熱辣辣,同有好多配料啊。咸菜同豬肚份量都好多,胡椒味重一飲再飲!😋😋😋 澳洲三角牛小排($298细)🐄🐄牛肉份量都多,肉質顏色紅潤油脂多,入口即溶有牛味直得推介!椒鹽白鱔片($108)🐟肉質爽脆椒鹽味出,下次一定會再試.~游水海蝦 ($98) 🦐🦐🦐價錢平但隻數都多,有10多隻,生猛新鮮~萵笋($42)新鮮翠綠火鍋首選。🥬🥬四寶丸($98)有牛肉、豬肉、墨魚同蝦肉组成。依個組合有啲驚喜,牛肉丸有麻辣味豬肉丸有梅菜,味道出色肉質爽彈,果然係手打功夫啊~👍🏻👍🏻👍🏻 3秒脆響鈴($58)見到D顏色好靚,熱辣辣就知係鮮炸啦!🤪記往唔好放湯多個3秒呀~🤪火鍋梗係要配飲品啦,正所謂一杯大檸樂($36)開心又快樂~🤪🫢😋😋👍🏻👍🏻

澳洲三角牛小排($298细)🐄🐄
牛肉份量都多,肉質顏色紅潤油脂多,入口即溶有牛味直得推介!

椒鹽白鱔片($108)🐟
肉質爽脆椒鹽味出,下次一定會再試.~

游水海蝦 ($98) 🦐🦐🦐
價錢平但隻數都多,有10多隻,生猛新鮮~

萵笋($42)新鮮翠綠火鍋首選。🥬🥬

四寶丸($98)

身邊有朋友特別鍾意食火鍋,今次去依間火鍋店為朋友私藏!!🤫🤫今次同佢食過後確係✨真心推介~老實講,去到見到門面,相信應該好多人都好似我咁唔會留意到~平實而地道!菜單描述簡單並無花巧,初時都無乜期待感,但其後見到食材嘅質素同份量卻令人驚喜😋食物嚟到樣樣新鮮而有水準,性價比高!椒鹽白鱔片($108)必叫佐酒小食✨出邊連餐廳都比較少見嘅菜式,竟然喺火鍋店見到!而且水準高,炸得香脆乾身,完全冇骨,啖啖肉😚👍🏻椒鹽加脆蒜,非常惹味胡椒豬肚湯底($148)嚟到已經飄來好重嘅胡椒味,湯底清澈但味道濃郁非常暖胃.鍋中充滿酸菜/豬肚/枝竹.豬肚爽口枝竹吸晒湯底精華!澳洲M6三角牛小排($298)入口嘅味道同口感都比表面上睇嚟更嫩滑😲而且肉味重🐮帶油脂.估唔到會有少少入口即溶效果,份量亦唔少3秒脆響鈴($58)響鈴上枱有陣陣熱力♨️原來響鈴係即叫即炸!非常鍾意呢個薄度,超級脆而且冇多餘油分!就算食到最後仍然係鬆化!記得唔好淥多個3秒👈🏻游水海蝦($98)每隻蝦都新鮮扎扎跳🦐而且隻數都幾多!蝦肉爽口又有蝦膏四寶丸($98)自家手打製丸有蝦丸/墨丸/牛丸/豬肉丸看似普通,但內裏餡料充足🤗蝦丸彈呀,感覺似用咗好多

椒鹽白鱔片($108)

胡椒豬肚湯底($148)

澳洲M6三角牛小排($298)

3秒脆響鈴($58)

游水海蝦($98)

每隻蝦都新鮮扎扎跳🦐而且隻數都幾多!
蝦肉爽口又有蝦膏

四寶丸($98)

自家手打製丸有蝦丸/墨丸/牛丸/豬肉丸
看似普通,但內裏餡料充足🤗蝦丸彈呀,感覺似用咗好多隻蝦而制成.墨丸內有墨魚肉爽口,牛丸就以輕微麻辣配製.而豬肉丸更有梅菜

菜單並冇仔細列出🫢所以嚟到非常驚喜~

最後仲叫咗鮮萵筍($42)同檸檬大可樂($36)
朋友果然冇介紹錯🤫鍾意食打邊爐嘅朋友,行過旺角不妨試試!會令人喜出望外~

格局唔新潮,但睇得到心機都專注於食物之中✨👍🏻各方面都確係有保證!

2023-03-19 14 浏览
旺角本土邊爐✨✨以「沙田頭」為主題的一間本土打邊爐餐廳,餐廳內的壁畫是舊時沙田頭村內,小孩玩樂的懷舊情景黑白照,餐廳表示是當年真實的情景,十分懷念,有心思!餐廳的湯底多達18款!真誇張!而且有一些湯底也很特別,例如有海鮮蟹皇鍋,食材很吸引,用上了大肉蟹、沙白、魚肚等食材!另外有款湯底是惹味牛皇鍋,牛坑腩、金錢肚、牛膀、牛肺、牛筋等,湯底也夠特色呢!餐廳更有多款新鮮生猛的海鮮🦞!滋潤又美味的湯底,是次點了這款:《南北杏豬肺湯鍋》$148足料到不得了!!!超多塊豬肺!且每塊也很大很大件!南北杏的香味也很濃烈!的確是足料的湯底!非常鮮甜!《特級手切本地鮮牛頸脊》$298這款是細碟的,但份量也不少,是新鮮美味的本地鮮牛,牛頸脊的部份,帶點肥膏和根部,有嚼勁,牛味出。《新鮮靚豬腰》$58豬腰大大件,不要淥太耐,十多秒便可吃,口感軟滑,且有爽滑的感覺,是新鮮的味道!《脆鯇骨腩》$88脆爽的口感,證明是新鮮的脆鯇骨腩,而且份量多,更是大大件!《鮮淮山》$42《台灣貢丸》$58《手打牛丸》$88餐廳推薦的手打丸類,自家製,口感彈牙,有著黑椒的味道,牛汁也有!總結:沙田頭為主題的打邊爐。
旺角本土邊爐✨✨

餐廳更有多款新鮮生猛的海鮮🦞!

滋潤又美味的湯底,是次點了這款:
《南北杏豬肺湯鍋》$148

《特級手切本地鮮牛頸脊》$298

《新鮮靚豬腰》$58

《脆鯇骨腩》$88
脆爽的口感,證明是新鮮的脆鯇骨腩,而且份量多,更是大大件!

《鮮淮山》$42

《台灣貢丸》$58

《手打牛丸》$88

總結:沙田頭為主題的打邊爐。

2023-03-16 12 浏览
南北杏豬肺湯煱這個湯底非常足料奶白色嘅湯裏面無論南北杏蔬菜菜乾非常多而且豬肺亦都非常多這個湯非常香甜 牛頸脊刀工一流,肥瘦均勻望到白色嘅油脂,就知道這份牛肉係好滿足牛肉味香濃 喜歡食牛肉嘅朋友一定要叫脆骨腩 全部厚切 而且脆卜卜新鮮嘅魚肉,味道加埋美味嘅湯底甜美,香味,口感 簡直係一絕貢丸香菇嘅味道非常好 而且咬落去彈牙非常而且大大粒又夠實淨 自家製手打牛肉每一粒都係功夫傑作,味道濃郁,口感過癮,可以話係這間打邊爐舖頭好味賣點之一一個人忍唔住食晒因為實在太好味淮山食淮山,有一種清新,清腸胃清爽嘅感覺,總之就係清爽豬腰洗得乾淨沒有異味,食落去口感一流而且刀工細令到好快就可以熟透識食,一定要食牛骨髓好多打邊爐嘅地方已經搵唔到牛骨髓,但係這裏的牛骨髓又多又粗又好味,一種名貴嘅感覺特大檸檬雪碧、椰青打邊爐梗係要飲易啲先至開心清爽開胃這裏當然還有唔同嘅酒水供應各具特色大大杯非常抵飲這裏服務非常周到加湯係加豬肺湯食到中路老闆娘會幫你清理浮在湯面的雜質總之環境服務味道都係最好
南北杏豬肺湯煱

這個湯底非常足料奶白色嘅湯
裏面無論南北杏蔬菜菜乾非常多
而且豬肺亦都非常多
這個湯非常香甜

牛頸脊
刀工一流,肥瘦均勻
望到白色嘅油脂,就知道這份牛肉係好滿足
牛肉味香濃 喜歡食牛肉嘅朋友一定要叫

脆骨腩
全部厚切 而且脆卜卜
新鮮嘅魚肉,味道加埋美味嘅湯底
甜美,香味,口感 簡直係一絕

貢丸
香菇嘅味道非常好 而且咬落去彈牙非常
而且大大粒又夠實淨

自家製手打牛肉
一個人忍唔住食晒
因為實在太好味

淮山
食淮山,有一種清新,清腸胃清爽嘅感覺,總之就係清

豬腰
洗得乾淨沒有異味,食落去口感一流
而且刀工細

加湯係加豬肺湯

食到中路老闆娘會幫你清理浮在湯面的雜質

總之環境服務味道都係最好
2023-03-16 569 浏览
蟹鍋湯底真係好鮮甜好好味 忍唔住飲咗三碗湯 😋✨海鮮蟹皇鍋✨有花蟹兩隻、大量魚肚、野生竹笙、四隻大蝦等咁多配料加埋魚湯 湯底煮成奶白色好足料 好鮮甜 仲帶少少胡椒味 🤤肉蟹蟹肉鮮甜啖啖肉 真係兩隻原隻肉蟹放入煲 🦀食完海鮮 可以加其他火鍋配料打邊爐 🍲✨安格斯牛小排肉質嫩滑 肉同油脂分佈剛剛好 肉味香加埋蟹皇湯 有鮮味又有牛味 唔洗點醬汁 👍🏻✨手打鮮滑三拼有鮮蝦滑、墨魚滑、牛肉滑真材實料 三款滑都好彈牙 有咬口 😋✨加拿大珊蝴蚌份量好多 口感爽脆 帶鮮味淥大概10-20秒就食得 😉✨水魷魚同樣份量好多 彈牙 加少少醬油就好好味 🦑估唔到呢間港式✨沙田頭火鍋✨咁有驚喜餐廳仲有提供多款湯底、海鮮同火鍋配料試完個花蟹湯咁好味 好想再試下其他湯底 😃💁🏻‍♀️留意 雖然餐廳名係沙田頭其實係喺📍旺角近朗豪坊 唔好去錯呀❗️沙田頭火鍋 📍旺角砵蘭街139號地舖

蟹鍋湯底真係好鮮甜好好味 忍唔住飲咗三碗湯 😋

✨海鮮蟹皇鍋✨
有花蟹兩隻、大量魚肚、野生竹笙、四隻大蝦等
咁多配料加埋魚湯 湯底煮成奶白色
好足料 好鮮甜 仲帶少少胡椒味 🤤
肉蟹蟹肉鮮甜啖啖肉 真係兩隻原隻肉蟹放入煲 🦀

食完海鮮 可以加其他火鍋配料打邊爐 🍲
✨安格斯牛小排
肉質嫩滑 肉同油脂分佈剛剛好 肉味香
加埋蟹皇湯 有鮮味又有牛味 唔洗點醬汁 👍🏻
✨手打鮮滑三拼
有鮮蝦滑、墨魚滑、牛肉滑
真材實料 三款滑都好彈牙 有咬口 😋
✨加拿大珊蝴蚌
份量好多 口感爽脆 帶鮮味
淥大概10-20秒就食得 😉
✨水魷魚
同樣份量好多 彈牙 加少少醬油就好好味 🦑

估唔到呢間港式✨沙田頭火鍋✨咁有驚喜
餐廳仲有提供多款湯底、海鮮同火鍋配料
試完個花蟹湯咁好味 好想再試下其他湯底 😃

• 加拿大珊蝴蚌
  • 手打鮮滑三拼
  • 海鮮蟹皇鍋
  • 安格斯牛小排
我最鍾意就係打邊爐,成日捐窿捐罅,周圍去搵唔同嘅火鍋店,今次我就喺旺角砵蘭街附近,見到呢間好平實嘅火鍋店😍我哋叫咗海鮮蟹皇鍋 🦀🍲,鍋裏面有大肉蟹2隻、沙白、魚肚、粟米、白蘿蔔。融入咗啲蟹肉嘅湯頭好鮮甜,啲蟹肉肥美,啲沙白同埋魚肚都好鮮美,啲粟米同埋白蘿蔔都好爽脆,加埋啲肉類同啲菜,真係一鍋豐富嘅美食!😋👌啲鮮魚卜 🐟🍜都好味,魚肉滑嫩,魚皮又彈牙,好過癮呀!啲魚肉嘅味道非常鮮甜,啲魚皮嘅口感好好,令人一試難忘。👍🤤加拿大桂花蚌 🇨🇦🐚好鮮美,啲蚌肉肥美,啲😍湯汁鮮美,啲蚌肉入口即化,令人回味無窮。👌😍最後係爽滑牛舌心 🐄❤️,啲牛肉質嫩滑,食落去好似融入口中咁,啲口感好好,好易入口。啲牛舌心嘅味道唔會太重,啲鮮味同埋爽口感都好出色。😋👍

嘿🤣,係呀我又去打邊爐啦,位於旺角嘅#沙田頭火鍋我試咗佢地嘅🍲海鮮蟹皇煲,個湯底好鮮甜,兩隻🦀大肉蟹味,啖啖肉,非常滋味,沙白肥美無沙,成個鍋底放滿勁多魚肚竹笙。兩個女仔真係食個湯底都有啲飽飽地😂所以火鍋配料都都係叫少少,如果唔係真係怕食唔晒😋🐠魚卜好彈牙,色澤仲好晶瑩亮澤脹卜卜,絕對唔係隔夜貨👅而牛舌芯嫩滑得嚟有啲嚼勁桂花蚌,個蚌好肥美,爽口又鮮甜 蔬菜方面,,淮山同埋皇帝菜,全部都好新鮮 即炸響鈴真係要試,新鮮滾熱辣炸起。就咁食同埋放入湯底,索湯汁都非常推介如果唔想啤一啤,我就推介特大檸檬茶,好開胃又好解渴! 總括嚟講,沙田頭火鍋真係好多款好好味嘅菜式,每一款都有佢嘅特色,真係好難揀擇呀!
嘿🤣,係呀我又去打邊爐啦,位於旺角嘅#沙田頭火鍋

我試咗佢地嘅

所以火鍋配料都都係叫少少,如果唔係真係怕食唔晒😋

🐠魚卜好彈牙,色澤仲好晶瑩亮澤脹卜卜,絕對唔係隔夜貨

👅而牛舌芯嫩滑得嚟有啲嚼勁

桂花蚌,個蚌好肥美,爽口又鮮甜

蔬菜方面,,淮山同埋皇帝菜,全部都好新鮮

如果唔想啤一啤,我就推介特大檸檬茶,好開胃又好解渴!

2023-03-10 31 浏览
早幾日天氣仲涼涼地,行到去旺角果邊又想打邊爐暖下肚行到去砵蘭街附近,搵到一間主打港式火鍋既火鍋店,當中既海鮮花蟹鍋仲要係必試之選火鍋店樓高兩層,座位寬敞,一大把朋友仔黎打邊爐都非常合適除左海鮮花蟹鍋夠曬鮮味,仲有其他新鮮既海鮮及各類火鍋配料比大家選擇,一定可以比大家吃到飽食物方面 :海鮮蟹皇鍋 : 叫得蟹皇鍋,當然有兩大隻肉蟹,再配埋四隻大蝦、魚肚、野生竹笙、沙參、玉竹、紅棗、杞子等,非常足料既魚湯湯底,當煲到肉蟹熟透,就可以飲頭啖湯同埋夾起肉蟹慢慢食,個湯好味到足足飲左兩大碗,肉蟹帶點膏,再斬成細件,肉質鮮味,方便進食美國頂級牛小排 (細): 肉質鮮美滑嫩、油花分布均勻,有肉味又帶有油香味,唔蘸醬汁都好好味加拿大珊蝴蚌 : 珊瑚蚌份量多,輕輕灼一灼到卷起,爽口彈牙,鮮味十足水魷魚 : 全部用曬魷魚鬚,水魷超級爽滑,打邊爐必備海鮮之一手打鮮滑三拼 : 有鮮蝦滑、墨魚滑、牛肉滑,三款鮮滑新鮮又夠曬彈牙,真材實料
早幾日天氣仲涼涼地,行到去旺角果邊又想打邊爐暖下肚

行到去砵蘭街附近,搵到一間主打港式火鍋火鍋店,當中既海鮮花蟹鍋仲要係必試之選

火鍋店樓高兩層,座位寬敞,一大把朋友仔黎打邊爐都非常合適

食物方面 :

2023-03-08
  • 海鮮花蟹鍋
2023-03-09 16 浏览
平時打邊爐黎黎去去都係個啲集團式嘅火鍋店🍲 今次就決定去啲地道啲嘅餐廳🤣🍀椰子文昌雞鍋湯底超級清 加埋原隻椰子水倒入湯底 味道更加清甜🥥 叫左半份文昌雞 店員仲提我地8分鐘就食得 咁就吾會煮到老晒影響口感🤭 由清甜湯底煮熟嘅雞塊更加鮮甜🐔🍀黃金炸魚皮炸魚皮好新鮮好香脆 而且鹹蛋黃嘅份量好足夠 令到每一啖都好香濃入味😍 作為佐酒或者開胃小食都一流👍🏽🍀澳洲M6三角牛小扒打邊爐當然吾少得牛🐮 牛小排雪花分佈幾靚 淥10秒左右已經食得 肉質鮮嫩味濃有嚼勁😛🍀四寶丸兩個人食吾到咁多丸 但又每樣都試下 一於簡四寶丸☺️ 分別係鮮蝦🦐 花枝 墨魚🦑 黑椒牛肉🐮 每款丸都好彈牙 味道夠突出☺️🍀蔬菜萵筍新鮮夠甜 竹笙爽口 唐生菜吸埋湯底好鮮甜 所以簡岩湯底好重要🤣

🍀椰子文昌雞鍋

黃金炸魚皮
澳洲M6三角牛小扒
四寶丸
2023-03-07 12 浏览
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜咁啱同朋友講起好想打邊爐,係附近搵咗間火鍋店🍲呢間火鍋店湯底選擇都幾多,諗咗好耐最後選咗椰子雞湯🐥✅椰子文昌雞鍋$178選咗半隻雞🐔份量都唔少,仲會即場倒椰子水落去😍湯底味道鮮甜,忍唔住裝咗碗就咁飲☺️店員仲提我地等八分鐘先可以食,又幫我地隔埋油,認真細心🔸澳洲M6三角牛小排牛肉肉質香嫩,雪花分佈均勻🥩🔸蔬菜叫咗野生竹笙、鮮萵筍同唐生菜🥬萵筍勁新鮮,真係好甜😍蔬菜份量俾得好足🔸四寶丸自家製手打丸,可以每款都試下,肉丸好有咬口🔸黃金炸魚皮呢度除咗火鍋配料,仲有10幾款佐酒小食,唔飲酒都好想食🤣炸魚皮嘅蛋黃醬好多,炸得好脆😋📍沙田頭火鍋 (旺角)旺角砵蘭街139號地舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜
✅椰子文昌雞鍋$178

🔸澳洲M6三角牛小排
牛肉肉質香嫩,雪花分佈均勻🥩
🔸蔬菜
叫咗野生竹笙、鮮萵筍同唐生菜🥬
萵筍勁新鮮,真係好甜😍蔬菜份量俾得好足
🔸四寶丸
自家製手打丸,可以每款都試下,肉丸好有咬口
🔸黃金炸魚皮

📍沙田頭火鍋 (旺角)
旺角砵蘭街139號地舖
2023-03-07 14 浏览
終於等到政府宣佈解除口罩令啦,出街可以呼吸新鮮空氣啦,一於食返餐好既慶祝下,同朋友去左呢間沙田頭火鍋食高質既單點火鍋,餐廳提供多款特色湯底,連冬蔭功湯底都有,今次唔食辣就揀左個清熱既椰子文昌雞鍋🌟湯底: 椰子文昌雞鍋 ($178/半隻)雞件建議煮7分鐘,食左雞肉先,半隻雞其實份量都幾多,肉質鮮嫩又夠juicy,打邊爐之前飲返啖湯先,用上新鮮雞唔會食到有雪味,店員即場係我地面前開個椰青倒椰青水落個鍋度,煮一陣就食得,雞肉超嫩滑,最正係個湯底,未打邊爐前已經飲左兩三碗,好清甜椰香味濃🌟特級手切本地鮮牛頸脊 ($298)打邊爐點少得牛肉呢,用上本地新鮮牛頸脊,油脂分佈平均,淥一淥就食得,正🌟時令海鮮拼盤 ($298)我同朋友都係海鮮控,叫左個時令海鮮拼盤,店家會提供當日最新鮮既海鮮,今日有蝦、蟹同蜆,見到啲蝦生猛到上枱仲紮紮跳就知正啦🌟手打鮮滑三拼 ($98)有蝦滑、墨魚滑同牛肉滑,蝦滑超彈牙,墨魚滑上面加左蟹籽,鮮味十足🌟自家製鮮蝦雲吞 ($88)手工餃方面我最愛都係鮮蝦雲吞,佢地既雲吞皮薄餡靚,有少少唔夠喉想encore🌟三秒脆響鈴 ($58)🌟赤小豆薏米水 ($32)最後叫埋脆卜卜既響

🌟湯底: 椰子文昌雞鍋 ($178/半隻)

🌟特級手切本地鮮牛頸脊 ($298)

🌟時令海鮮拼盤 ($298)

🌟手打鮮滑三拼 ($98)

🌟自家製鮮蝦雲吞 ($88)

🌟三秒脆響鈴 ($58)
🌟赤小豆薏米水 ($32)

最後叫埋脆卜卜既響鈴同清熱既薏米水就大滿足啦

2023-03-06 15 浏览
喺旺角嘅沙田頭火鍋,樓高兩層,自設魚缸,保證魚料新鮮!沙田頭豬骨湯鍋 $148內含大量豬腳、雞腳、紅蘿蔔、白蘿蔔、粟米等,勁爆足料!湯底充滿鮮味,胡椒味溫和討好,同時能放大食材嘅原味,正!藤椒麻辣爽魚皮 $68啲魚皮真係勁爽口!醬汁口味少辣,麻度適中,勁惹味,超送酒!美國頂級牛小排(細)$238每片都係手切雙飛,肉質軟嫩,牛味突出!西班牙黑毛豬頸肉 $128富油脂嘅甘香,口感爽嫩!爽滑牛舌芯 $78真係又爽又滑,味道香濃,輕輕一焯就食得!台灣貢丸 $58貢丸大大粒,菇香肉香同時兼備,有好多粒!鮮淮山 $42啲淮山仲係拉絲,勁新鮮!藍妹 $32
喺旺角嘅沙田頭火鍋,樓高兩層,自設魚缸,保證魚料新鮮!

沙田頭豬骨湯鍋 $148

藤椒麻辣爽魚皮 $68
啲魚皮真係勁爽口!醬汁口味少辣,麻度適中,勁惹味,超送酒!

美國頂級牛小排(細)$238
每片都係手切雙飛,肉質軟嫩,牛味突出!

西班牙黑毛豬頸肉 $128
富油脂嘅甘香,口感爽嫩!

爽滑牛舌芯 $78
真係又爽又滑,味道香濃,輕輕一焯就食得!

台灣貢丸 $58
貢丸大大粒,菇香肉香同時兼備,有好多粒!

鮮淮山 $42
啲淮山仲係拉絲,勁新鮮!

藍妹 $32
2023-03-06 12 浏览
星期日行完朗豪坊之後就諗住去食埋飯,行過路過見到有間叫做沙田頭嘅打邊爐,俾佢個餐廳名吸引咗入去。我哋趁天氣凍凍地,就叫咗個胡椒豬肚湯底,個湯底嚟到,非常足料除咗大量豬肚之外,仲好香胡椒味,唔使落配料先飲兩啖湯先。首先我哋嗌咗個炸雲吞小食醒醒胃先,炸得非常香脆可口,蝦肉亦都好彈牙。跟住重頭戲就嚟啦,我哋嗌咗牛小排,黑豚肉,鯇魚,魚片頭。牛小排非常之香,油脂分布得好平均,一咬落去除咗有牛既油花香後,仲有濃濃嘅肉味。黑豚肉雖然不過不失,但我好欣賞餐廳嘅心事,佢啲擺盤非常有心機。鮮滑三拼都係有驚喜,蝦滑,墨魚滑,牛肉滑真係唔係間間有,但真係好似平時去飲茶嘅牛肉球咁,本人非常之鍾意。最後,令我難忘嘅係個魚片頭,餐廳應該啱啱炸起個魚片頭,咬落去亦都非常之彈牙,亦都香魚味。整體嚟講,呢個真係我哋打邊爐嘅新蒲點,唔使成日食啲連鎖打邊爐,食吓一啲小店先係充滿人情味之選。
2023-03-06 9 浏览
好耐冇同朋友出去打邊爐,知道旺角近砵蘭街嗰邊有間打邊爐好出名就去試吓,地鐵站一出行5分鐘就到非常方便,店舖有兩層座位都寬敞,我哋坐喺近門口嘅位置,我哋點咗港式打邊爐必點嘅菜式,湯底方便我哋點咗胡椒豬肚,湯底嘅味道非常鮮味,用嚟亂下個肚非常好,餸菜方面我哋嗌咗美國肥牛,響鈴,炸雲吞,鯇魚,手打墨魚滑,魚片頭,烏冬,仲有黑豚肉,肥牛同埋黑豚肉脂肪比例剛剛好唔會太過油膩,放落去大概30秒就食得,炸雲吞炸得好香口唔會過火,而呢度嘅鯇魚食落去好鮮甜,墨魚滑爽口彈牙而且有唔同口味可以任你選擇,個人推薦先飲湯底暖下個胃之後就可以食火鍋配料,除此之外佢有時令海鮮會推介俾大家,但係我哋兩個人實在夾唔到太多,下次有機會可以試吓呢度嘅海鮮,同埋記得預約過嚟,因為去到禮拜六日就會好多人要排隊。
2023-03-02