2023-06-26 70 浏览
💡朝食全餐(關東煮、主菜、主食各一)➡️關東煮好特別,好少一個早餐或者一個套餐係包括關東煮,好入味,就連個湯都想飲埋。➡️主菜,揀咗蒲燒鰻魚,本身唔係好喜愛食鰻魚嘅我都俾佢吸引咗,個汁好入味,蒲燒鰻魚用特製的醬汁蒸煮後,最後淋上醬汁,這種醬汁濃郁香甜,能夠讓鰻魚更加美味。份量雖然小,但係以早餐來講都已經好夠飽。➡️主食,揀咗是日三味飯團,第一個飯團係有啲素菜喺上面,第二個飯團係日式玉子,第三個飯團係鰻魚。三個飯團都唔係好大份,似係一個圓形球體,賣相吸引,打卡一流。💡 鮮奶抹茶 MATCHA LATTE(京都宇治 - 若 日)➡️鮮奶抹茶都有兩種,我揀咗呢種係比較滑嘅,帶抹茶甜味,幾欣賞佢個拉花都幾靚。總的來說,朝食全餐提供了豐富的營養和多樣的口感,讓人在一天的開始充滿活力和精神,期待下次再食。(5🌟為滿分)環境:🌟🌟🌟🌟🌟打卡:🌟🌟🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟再訪:🌟🌟🌟🌟🌟
💡朝食全餐(關東煮、主菜、主食各一)
份量雖然小,但係以早餐來講都已經好夠飽。

(5🌟為滿分)
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
打卡:🌟🌟🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟
再訪:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-06-23 75 浏览
大約1pm到達,沒有訂座的情況下Walk in,幸好有位🥹點菜後等咗10多分鐘先上菜,對只有一個鐘食飯的打工仔嚟講的確有點耐😶💠和風牛肉定食配凍烏冬(糖心蛋+和風豆腐)🍜乍看定食很精緻和細分,其實牛肉和烏冬份量很多!對於正常食量的我,食到飽飽地。味道還不錯呢,伴碟的糖心蛋和豆腐都絕不馬虎。見到隔籬枱的食物的賣相都唔錯,尤其是甜品和飲品,都很ig-able,所以有機會會再返黎試吓😁另外,這裏是pet friendly 的,下次要帶主子黎打卡🐶
大約1pm到達,沒有訂座的情況下Walk in,幸好有位🥹

💠和風牛肉定食配凍烏冬(糖心蛋+和風豆腐)🍜

午餐
*✲゚*。☕大角咀高質日式pet-friendly cafe🎌我最近先第一次去呢間cafe 無論食物同環境我都好鍾意 😆Cafe用左木色為主 播住音樂 令人一行入去就有舒服寧靜嘅感覺🥰鹽燒牛舌芯丼同壽喜燒牛肉烏冬都幾好食😋牛舌芯顏色粉嫩 口感偏爽口💁🏻‍♀️壽喜燒牛肉烏冬上面仲有隻生雞蛋😍另外我再加左幾款配菜: 溏心蛋🥚 骨附腸🍖同甜薯🍠紅豆奶油厚吐司 配料係按自己喜好加上去🍞🧈成個擺盤好日系😍另外仲叫咗兩款roll cake卷蛋口感濕潤 又靚又好味😙期間限定嘅澳洲蜜柑超級甜🍊呢排天氣超熱 所以我叫左兩杯消暑飲品「某某🍐」同「海濤🍍」呢兩杯都加左生果汁 好refreshing 個combination幾特別😆「某某」係抹茶加左酸酸甜甜嘅梨汁🍐🍵 幾解渴👅「海濤」係咖啡加梨汁同菠蘿汁 🍐🍍☕口感比較creamy, after taste有D似朱古力拖肥糖咁🤣整體食物都幾滿意 下次一定要再嚟試下其他野🫶🏻如果朝早嚟有日光 影相應該會再靚D☀️Weekend 夜晚都幾多人 有人帶埋寵物去 我7點前到就唔洗等位留意星期五至日先會開到夜晚9點架💁🏻‍♀️-✨ 鹽燒牛舌芯丼 ($118)✨ 壽喜燒牛肉烏
*✲゚*。☕

成個擺盤好日系😍

另外仲叫咗兩款roll cake
卷蛋口感濕潤 又靚又好味😙
期間限定嘅澳洲蜜柑超級甜🍊

呢排天氣超熱 所以我叫左兩杯消暑飲品「某某🍐」同「海濤🍍」
「某某」係抹茶加左酸酸甜甜嘅梨汁🍐🍵 幾解渴👅
「海濤」係咖啡加梨汁同菠蘿汁 🍐🍍☕

整體食物都幾滿意 下次一定要再嚟試下其他野🫶🏻
如果朝早嚟有日光 影相應該會再靚D☀️
留意星期五至日先會開到夜晚9點架💁🏻‍♀️
✨ 鹽燒牛舌芯丼 ($118)
✨ 壽喜燒牛肉烏冬 ($86)
✨ 紅豆奶油厚吐司 ($48)
✨ Tiramisu Roll Cake ($52)
✨ Fresh Fruit Roll Cake ($52)
✨ 某某 ($62)
✨ 海濤 ($62)
📍 浮生 @cafewanderhk
大角咀晏架街8號地舖
星期一至四 9am-7pm
星期五至日 9am-9pm
#cafefoodsnap_TaiKokTsui
#cafefoodsnap_cafe
明明預約了,我地準時到,但員工卻沒有刻意留位;發現另外既客人都係明明book 左 ,都無留位俾佢。桌面痴痴粒粒冷氣不足要自己行出去落單食物都好味 但份量不足 但員工效率有待改善~~
明明預約了,我地準時到,但員工卻沒有刻意留位;
發現另外既客人都係明明book 左 ,都無留位俾佢。

桌面痴痴粒粒
冷氣不足
要自己行出去落單

食物都好味 但份量不足
但員工效率有待改善~~
庆祝纪念
纪念日
2023-05-19 88 浏览
🍲自家鰹魚關東煮本身都勁鍾意食關東煮,一啖湯一啖食材就已經覺得好舒服😌 碗中包括日本大根、年糕福袋、蒟蒻、芋絲、魚餅、竹輪 😋大根味道非常清甜,好滿意😍🐂 鹽燒牛舌芯 份量非常多,中間粉嫰嘅顏色好吸睛,食落味道同口感都出色🤤比起一般牛舌,牛舌芯口感更爽彈而帶點脂香,配合木魚、香蔥同檸檬汁已經係令人滿足嘅配搭😋☕️日本和歌山梅子咖啡濃縮咖啡配上和歌山梅子,創造出杯上頂頭一層綿密而帶有層次嘅泡沫🤓味道有丁點酸,但又好適合而家呢一種濕濕笠笠嘅天氣,值得一試🎌🥛熱鮮奶咖啡最近男朋友學緊沖咖啡,所以更加有興趣去試吓出面嘅奶啡🤣餐廳嘅咖啡選擇都算多,啡迷必訪🐔日式他他醬配慢煮雞胸肉定食雞胸嫩嫩的,用他他醬搭配雞胸肉都幾夾,開胃,亦令到定食整體口感冇咁乾👍
🍲自家鰹魚關東煮

🐂 鹽燒牛舌芯

☕️日本和歌山梅子咖啡

🥛熱鮮奶咖啡

🐔日式他他醬配慢煮雞胸肉定食
2023-05-19 1450 浏览
偷得浮生半日閑 !就在半日閑的一天到訪浮生浮生地點多少有點尷尬 位於太子 旺角 奧運站中間的大角咀但仍然無阻浮生的人氣 週末大約五點多到達 仍是滿座狀態呈長形的店大概有 𝟾-𝟷𝟶 張桌子 全都依窗而坐食物以供應日式定食 咖啡跟甜點為主𓋪 壽喜燒牛肉烏冬牛肉份量滿多 大大一片質感頗軟稔烏冬彈牙 伴著甜甜的壽喜燒醬汁享用真的很不錯壽喜燒湯頭比較濃郁 忍不住一口接一口的喝𓋪 安格斯牛小排蓋飯肉質鮮美滑嫩的牛小排蓋滿了整個飯面 甜甜的醬汁跟蛋汁跟白飯混合 口感綿密 ᴊᴜɪᴄʏ 𓋪 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ʀᴏʟʟᴄᴀᴋᴇ當天提供了三款卷蛋口味 其中一款到場時已售罄最後選了特別的 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 口味卷蛋本體做得相當綿密濕潤 超愛這種口感整體不太甜 覺得一人一份也不會過分𓎾 ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ𓎾 ʜᴏɴᴇʏ ʟᴇᴍᴏɴ sᴏᴅᴀ鮮奶伯爵茶 奶味比較濃郁 伯爵茶茶香相對較淡本地龍眼蜜檸檬梳打 帶一點點酸爽 清新解膩友人曾經到訪吃過午餐 覺得飯糰很不錯但晚餐好像沒有供應 有點小可惜浮生的招牌還有幾款高質的單品朱古力下次我也想要嘗一下
偷得浮生半日閑 !
就在半日閑的一天到訪浮生

但晚餐好像沒有供應 有點小可惜
浮生的招牌還有幾款高質的單品朱古力
下次我也想要嘗一下
2023-05-08 1000 浏览
一向極少去大角咀,感覺好似好隔涉咁,但原來係旺角只係行幾分鐘就到,但氛圍比起旺角就更加chill,更加令人放鬆😮‍💨聽聞浮生呢間主打日式定食嘅cafe食物水準幾高,今次專程嚟到大角咀試下😆佢嘅日式定食用料同味道都好好👍🏻👍🏻比起坊間cafe嘅食物更富心思❤️❤️好鍾意佢白色加電車綠色嘅環境,有taste😎😎今次主要叫鹹點,佢嘅甜品櫃仲有幾款卷蛋、吐司、鬆餅等都好吸引,下次再嚟品嚐下🥰鹽燒牛舌芯丼煙韌嘅牛舌本身已經好吸引😍仲要係較為矜貴嘅牛舌芯,份量非常多,中間粉嫰嘅顏色好吸睛💕食落味道同口感都出色😋😋比起一般牛舌更爽彈,更有咬口。簡單鹽燒可以食到牛舌本身嘅油脂香,加埋木魚同香蔥已經係令人極之滿足嘅配搭。自家鰹魚湯關東煮(日本大根、福袋年糕、竹輪、蒟蒻絲、黑薯糕、魚糕)、溏心蛋、和風豆腐Cafe嘅招牌菜式,絕對值得試吓🙌🏻🙌🏻看似簡單卻花上唔少心思自家製,先將昆布浸泡24小時,之後加入木魚、鰹魚汁浸泡12小時,再加入醬油、清酒、味醂,以及浸一日嘅蘿蔔淆煮成湯。蘿蔔入味到不得了😻😻既有蘿蔔本身清甜亦有湯頭香甜味,其他配料都入晒味😋😋福袋年糕幾特別,一咬開就食到煙韌年糕。另外仲可以揀兩款配菜,溏

鹽燒牛舌芯丼

Cafe嘅招牌菜式,絕對值得試吓🙌🏻🙌🏻看似簡單卻花上唔少心思自家製,先將昆布浸泡24小時,之後加入木魚、鰹魚汁浸泡12小時,再加入醬油、清酒、味醂,以及浸一日嘅蘿蔔淆煮成湯。蘿蔔入味到不得了😻😻既有蘿蔔本身清甜亦有湯頭香甜味,其他配料都入晒味😋😋福袋年糕幾特別,一咬開就食到煙韌年糕。另外仲可以揀兩款配菜,溏心蛋帶調味剛好嘅醬油香,蛋黃色澤好吸引味道亦好好。50幾蚊有一大碗關東煮再加兩款配菜實在好抵食👏🏻👏🏻

日本和歌山梅子咖啡
和歌山出產梅子,之前去嘅時候見到好多手信都係梅,今次用梅子沖調成十分適合夏天飲嘅咖啡,酸酸咪咪好清爽😗😗

人均消費:$230
推介指數(10分為滿分):8.5分
2023-05-07
2023-04-23 88 浏览
📍浮生一到放假,就想搵個遠離繁囂嘅地方輕鬆下~搵左間幾文青既簡約風格既日式cafe,牆上面仲會投影著詩句,浮生若夢😌想令嚟到嘅客人有一絲喘息既空間✨【主食】🥩豚肉生薑燒丼 $76豚肉肉質嫩口,煮得啱啱好,咬落唔會好韌或者好鞋,亦都配埋洋蔥、生薑片、芽菜等等🤣配埋飯團一齊食幾唔錯👍🏻【配菜】🦴骨附腸 (+$10)顧名思義就係腸包住條骨,腸既口感幾淋,但保留到原有既肉汁🤤佢仲好貼心咁有錫紙包住尾部,方便揸住嚟食,唔使整污糟手🤣🥚溏心蛋 (+$12)不嬲都麻麻地食蛋既我都特登叫左佢地既溏心蛋試下,有意外驚喜!個蛋整得啱啱好,唔會太生或太熟,因為佢用咗日本蛋,所以食落好香😆🍙鹽飯團個套餐其實包兩款飯團嘅,米白色嘅係普通飯團,但用日本進口米,所以食落去特別煙韌同有口感~而另一款係鹽飯團,入口鹹鹹地,佢會混合埋一啲紫菜,比起普通飯團會多咗層口感同味道😆☕️熱朱古力 $56朱古力其實都有兩款:秘魯產(75%)同伯利茲產(85%)🍫杯朱古力一嚟到已經聞到好香,但作為飲品入口略嫌有少少苦🫣⭐️好味指數:7/10
📍浮生

豚肉生薑燒丼

【主食】🥩豚肉生薑燒丼 $76

【配菜】🦴骨附腸 (+$10)

🥚溏心蛋 (+$12)

🍙鹽飯團
熱朱古力

☕️熱朱古力 $56

⭐️好味指數:7/10
豚肉生薑燒丼
熱朱古力
2023-04-20 704 浏览
經常駕車經過這間Cafe,每逢星期六日都會有唔少人聚集,店門口以日式門簾及木製小招牌,用餐區以簡潔木系為基調及落地玻璃窗,散發出濃厚的日本風情,場上投影詩句充滿電影感,一聽店名「浮生」就知道去是充滿故事的一家小店,浮生彷彿一場夢,及時行樂。店內嚴選香港本地hidden coffee烘焙選用來自世界各地的咖啡豆,提供手沖咖啡等,特別推薦手沖咖啡-洪都拉斯 大橋莊園,仲奪得澳洲國際咖啡烘焙大賽銅獎,源自釀製紅酒的工藝-厭氣日曬發酵,堅果、酒香和巧克力,雖然是淺烘焙,但是完全不會覺過酸,風味平衡不錯食物方面,絕對不要錯過,之前每次都心思思想試吓呢度嘅早餐,因為價錢相對相宜,值得早一點起身,今次晚一點,就試試他們的定食。鹽燒牛舌芯定食$118只選用牛舌最中心嘅位置,從1公斤嘅牛舌中只可以取出200克,可見其稀有程度。牛舌芯肉質爽口,一洗我以前對於牛舌印象,十分推薦這款定食,甚至比起不少日料店質素高蒲燒鰻魚配冷蕎麥麵 $168(自選兩款配菜)份量超級大,而且蒲燒鰻魚厚身多汁,這個價錢完全是值得的!配上清新蕎麥麵減去油膩感,仲可以自選兩款配菜,例如糖心蛋和骨付腸,一定唔怕唔夠飽Tiramisu 卷

鹽燒牛舌芯定食$118

蒲燒鰻魚配冷蕎麥麵 $168

(自選兩款配菜)

Tiramisu 卷蛋
超級鬆軟的卷蛋,每一厚多士滿滿Tiramisu口味的鮮奶油,難怪次次都很快賣完

—————————————————

浮生 (大角咀)
大角咀晏架街8號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 定食
  • 焙茶卷蛋
  • Latte
2023-04-16 98 浏览
平時大魚大肉偶爾都想食得清新啲🤭 有日同朋友去咗大角咀一間行日系風格嘅cafe,主要係見佢朝早都有主打日式早餐,份量個人嚟講覺得啱啱好,因為係朝食,起身第一樣落肚嘅嘢都唔想太Heavy,而係選食材上都見到店主嘅心思同誠意👍🏻浮生朝食 $88早餐set可以自由配搭,用鰹魚同昆布熬製三個鐘嘅關東煮係必食,而主菜可以選擇鹽燒鯖魚、蒲燒鰻魚同照燒雞扒,再配主食有是日三味飯團、醬油湯烏冬或者冷蕎麥麵🤭因為個人比較鍾意鰻魚,所以就要咗鰻魚+三味飯團,而朋友叫咗照燒雞扒+冷蕎麥麵☺️ 鰻魚都係揀返日本產,所以食落比平時其他餐廳可能食到嘅來貨鰻魚更加軟滑同埋醬汁調得啱啱好👍🏻 而飯團話明係三味,可以試到鰻魚粒、蛋絲同木魚絲嘅唔同味道同口感,相對嚟講呢個組合比較推介😁 因為照燒雞扒同冷蕎麥麵都係視乎餐廳對於烹調時間嘅控制,今次食到嘅都係正常水平😆由於係cafe所以甜品同飲品嘅質素都有一定保證,揀咗一件tiramisu 卷蛋試一試,的確有水準,卷蛋中間嘅cream比較厚實,但絕對唔係油膩嗰種,而係食到棉密嘅口感,同時帶到咖啡味出嚟👍🏻至於飲品,揀咗兩杯來自日本嘅茶飲,分別係島根出雲鮮奶抹茶同鮮奶焙茶,由於本

浮生朝食 $88

至於飲品,揀咗兩杯來自日本嘅茶飲,分別係島根出雲鮮奶抹茶同鮮奶焙茶,由於本身比較鍾意茶感突出啲嘅鮮奶抹茶,所以呢杯就啱晒口味🤭 而焙茶就多咗一份煎焙過嘅香味,同樣係推介🤩
這間cafe由開業就bookmark了(˙꒳​˙ )以綠白色調的櫥窗搭配木系枱櫈 營造一陣沉實的文青感店家希望能帶給大家一個喘息的浮生空間甫一進店就被投射的精選詩句吸引 富有格調主打各種日式料理.糕點.單品咖啡&朱古力🍫食物質素不俗 關東煮有我的大根很滿足٩( ´ω` )و還有 大推要點紅豆鬆餅 真的好讚~~.▫鹽燒鯖魚蕎麥面 $108 + $5鯖魚口感軟嫩肥美 燒得香口淋上檸檬汁鹹香中帶點酸𖦹‎.𖦹‎⸝⸝⸝偶爾沾上醬汁不乏單調 味道更濃蕎麥面麵質細滑彈牙 沾了湯汁鹹甜鹹甜der天氣開始熱 吃起來清爽透心涼.ᐟ‪‪.ᐟ.▫自家鰹魚湯關東煮 $56 有我喜歡的關東煮耶(੭˙꒳˙)੭每天烹煮的自家日式鰹魚湯 味道鮮甜溫暖!日本大根有兩大顆 無渣而且超香甜的 好愛♡第二名是福袋年糕 吸滿湯汁飽滿且軟糯還有入味的竹輪.蒟蒻絲.黑薯糕·͜· ︎︎ᕷ每份定食可以選兩種配菜 我地每款都各點了骨付腸最特別 尤其肉嫩多汁好滋味還有溏心蛋.和風豆腐.蜜味甜薯.ᐟ‪‪.ᐟ.▫十勝紅豆奶油鬆餅 $32被這顆scone驚艷到(˙꒳​˙ ) 餅身好酥脆香甜的紅豆們伴一整片牛油 邪惡滿分鹹甜鹹甜組合起來意外的很搭 很滿足
這間cafe由開業就bookmark了(˙꒳​˙ )
以綠白色調的櫥窗搭配木系枱櫈
營造一陣沉實的文青感
店家希望能帶給大家一個喘息的浮生空間

甫一進店就被投射的精選詩句吸引 富有格調
主打各種日式料理.糕點.單品咖啡&朱古力🍫
食物質素不俗 關東煮有我的大根很滿足٩( ´ω` )و
還有 大推要點紅豆鬆餅 真的好讚~~

▫鹽燒鯖魚蕎麥面 $108 + $5

天氣開始熱 吃起來清爽透心涼.ᐟ‪‪.ᐟ

▫自家鰹魚湯關東煮 $56
自家鰹魚湯關東煮

有我喜歡的關東煮耶(੭˙꒳˙)੭
每天烹煮的自家日式鰹魚湯 味道鮮甜溫暖!
日本大根有兩大顆 無渣而且超香甜的 好愛♡

▫十勝紅豆奶油鬆餅 $32
十勝紅豆奶油鬆餅

被這顆scone驚艷到(˙꒳​˙ ) 餅身好酥脆
香甜的紅豆們伴一整片牛油 邪惡滿分
鹹甜鹹甜組合起來意外的很搭 很滿足大推!
▫若竹抺茶奶凍卷蛋 $52
若竹抺茶奶凍卷蛋

是 @momo.s.here 的出品~
卷蛋鬆軟綿綿的 甜度適中 充斥住清香茶香味
剛好跟奶凍好香的奶味平衡( •ᴗ•)
▫本地龍眼蜜檸檬梳打 $52
用上本地出產的龍眼蜜作原材料
甘甜中帶點酸 好清爽滋潤 正適合夏天飲.ᐟ‪‪.ᐟ
▫Dominicana single origin Chocolate 60% $56
除了咖啡 都有三款單品朱古力🍫
今次選了濃度適中的多明尼加產朱古力豆
同樣有美美的拉花 入口綿滑
可可味道濃郁 帶點微焦糖黑糖的甜
  • 自家鰹魚湯關東煮
  • 十勝紅豆奶油鬆餅
2023-04-14 65 浏览
浮生的氛圍非常舒適,空間雖然沒有很大但店內加入文藝詩意元素,能令人放鬆一下 慢活下來~ 食物不錯,服務也很好~ 當日有點小確幸地遇上喵星人 🐱
∗ 鹽燒牛舌芯丼 $118
牛舌芯以切粒型式鋪在丼飯上呈現,每塊粒均色澤粉嫩帶少許嚼勁,和風味不俗,簡單用鹽調味再配以香蔥及擠上檸檬提味,感覺滿足∗月見壽喜燒牛肉烏冬 $86蛋的熟度恰到好處,中心還是半熟的濃潤蛋黃一戳蛋黃,蛋汁爆出,令整體味道升華
∗ 紅豆奶油鬆餅 $32鬆餅外殼有酥脆的口感
抹上奶油及紅豆鹽有鹹甜的風味 大讚∗ 京都宇治抹茶卷蛋 $52小小一顆卻茶香十足,搭配鮮奶焙茶再適合不過
∗ 京都宇治鮮奶抹茶 $60
∗ 出雲鮮奶焙茶 $46再來一杯拿鐵最完美選用日本島根縣出雲市百年茶廠桃翠園的出雲焙茶,餘韻香濃

∗ 鹽燒牛舌芯丼 $118
牛舌芯以切粒型式鋪在丼飯上呈現,每塊粒均色澤粉嫩
帶少許嚼勁,和風味不俗,簡單用鹽調味
再配以香蔥及擠上檸檬提味,感覺滿足

∗月見壽喜燒牛肉烏冬 $86
蛋的熟度恰到好處,中心還是半熟的濃潤蛋黃
一戳蛋黃,蛋汁爆出,令整體味道升華

∗ 紅豆奶油鬆餅 $32
鬆餅外殼有酥脆的口感
抹上奶油及紅豆鹽有鹹甜的風味 大讚

∗ 京都宇治抹茶卷蛋 $52
小小一顆卻茶香十足,搭配鮮奶焙茶再適合不過

∗ 京都宇治鮮奶抹茶 $60
∗ 出雲鮮奶焙茶 $46
再來一杯拿鐵最完美
選用日本島根縣出雲市百年茶廠桃翠園的出雲焙茶,餘韻香濃

2023-04-13 446 浏览
不少人趁着一連四天的復活節假期外出旅遊,入境處公布,首天已有超過43萬人次經各個口岸出境,預計本月一至十日將有逾百萬人次經國際機場出入,可見旅遊氣氛甚為熾熱。不打算外出旅遊、選擇留港休息的朋友 (如筆者),亦可享受多姿多彩的假期!位於大角咀的「浮生」,始於對生活,生命的反思,希望在人生的逆旅中,為人提供一絲喘息的空間,暫時卸下對生活種種的擔憂,正所謂「休息,是為了就更遠的路」,就是這麼的一回事。環境:✨裝潢設計以白色及木系為主調,陽光從玻璃窗透入,配搭一張張由圖書館搜來的特色舊椅子,營造了一個慵懶而自在的氛圍,既適合朋友間聚會,亦是獨自放空及享受獨處的好地方。✨P.S. 要有心理準備,大門比較笨重😂。服務:✨當天正值午市,人流極多,職員態度友善有禮,動作利落,上菜速度亦令人滿意。食物:🐮 安格斯牛小排蓋飯 ($218)✨每塊牛小排均色澤粉嫩,肉質大致軟腍,帶少許嚼勁,牛風味不俗,蘸上黃澄澄的雞蛋黃,再配以蛋絲和白飯同吃,感覺滿足!🥢 蒲燒鰻魚定食配冷蕎麥麵 ($168)✨鰻魚肉厚肥美,跟濃郁的蒲燒汁很搭;配上涼快的冷蕎麥麵,能為濕熱的春天稍稍降溫。🍲 自家堅魚湯關東煮 ($56)✨「浮

環境:
✨P.S. 要有心理準備,大門比較笨重😂。

服務:

食物:
🐮 安格斯牛小排蓋飯 ($218)

🥢 蒲燒鰻魚定食配冷蕎麥麵 ($168)

🍲 自家堅魚湯關東煮 ($56)

✨「浮生」的Signature Dish。
✨先把食材放在昆布汁中浸泡一晚,翌日再加入鰹魚汁、清酒、醬油等等烹煮至入味和軟腍,店員亦非常建議把湯汁喝光!
✨包括日本大根、福袋年糕、竹輪、蒟蒻絲、黑薯糕及魚板,適合男女老幼。

🍫 熱秘魯產75%朱古力 ($56)

✨感覺幼滑,帶少許葡萄乾、蜜餞香,苦味較不明顯,做到掛杯效果,蠻好喝。

☕️ 洪都拉斯 大橋莊園

✨澳洲國際咖啡烘焙大賽銅獎。
✨以清酒瓶及清酒杯盛載,非常有儀式感。
✨淺焙,相對nutty,入口時帶蘋果、提子果酸香,中調富朱古力氣息。
午餐
浮生孤寂靈魂惟寄是這家大角咀小店的銘語,在這區很少連鎖店🏰小店林立各有特色,門面以素白色為主,有些許綠色點綴🏔自家logo一望便知是人生大海中浮沉入內就見投影著詩句,是台灣新晉詩人小說家潘柏霖的作品,裝修以簡約木系為主🪵配以水泥風顯得更簡潔,店主頗親切,氛圍舒服,店內亦有pastry櫃,都是自家出品☺️餐廳招牌是日式早餐,日本人很愛米氣🍚早上就是用一塊肉和小菜配米飯才夠滿足,有能量做好一天的工作飲品中必然有多款咖啡📜皆是由老板親自挑選,其中special更是來自世界各地的特色咖啡,可以融合梅子、白朱古力和蜂蜜檸檬梳打等獨特配搭,無咖啡飲品亦有抹茶、焙茶、純朱古力和多種產地的炒茶,另一種方式為客人提神回魂😉朝食全餐 | $88 | 8.5/10上餐時立刻有置身於日本旅行在溫泉旅館吃早餐的感覺,因為精緻的擺盤放著家常的食物,完美還原當地風味有關東煮、鯖魚和三味飯團,關東煮湯底是絕對值得一掃而空,因為是自家利用鰹魚和昆布等材料長時間熬煮而成,入面有竹輪、蒟蒻絲和日本大根,大根經熬煮後熟透入味,銷魂湯底很好的驅除了濕熱天氣帶來的悶意鹽燒鯖魚烤得有網格紋,表面帶點焦香,入口感覺外酥內軟,味道鮮美是

朝食全餐 | $88 | 8.5/10

鹽燒鯖魚烤得有網格紋,表面帶點焦香,入口感覺外酥內軟,味道鮮美是佐飯一流的上菜,三味飯團每天不同,今天是鰻魚、蛋絲和木魚,一口大小不會太多,三口就有飽足感

武夷岩茶卷蛋 | $52 | 8/10
Pastry除了有牛角包和鬆餅等,更有網上大熱的卷蛋
今期主打茶味,從飲品方面已看出對茶亦有點研究,武夷岩茶是中國十大名茶之一,於岩縫中生長,帶著花的幽香,忌廉甜度適中夠滑,蛋糕茶味足

鮮奶抹茶 | $56 | 8/10
有三款抹茶可選,今次試了較少見的出雲抹茶,產自島根縣,茶味清香雅緻,帶有微苦轉甘的韻味,的確是茶感最濃,配合厚實的奶香,入口滑溜回甘
2023-04-05
$100 (早餐)
2023-04-06 84 浏览
之前想食呢間cafe一段時間 終於有機會嚟試吓 唔知正唔正呢😚👅鹽燒牛舌芯丼 $118呢個真係超級正 係女小編食過最好食嘅牛舌‼️佢嘅牛舌煮得好香 雖然切到一粒粒 但係都好厚 咬落好有口感🤩而佢嘅飯仲配左啲肉汁同香蔥 好好食😋👅月見壽喜燒牛肉烏冬 $86呢個都唔錯 壽喜燒湯底清清地 又唔會太淡 烏冬都幾彈牙 牛肉份量都充足😛👅自家鰹魚湯關東煮 $56我哋仲叫咗骨附腸同溏心蛋做配菜 佢仲有蘿蔔 竹輪卷 麻糬福袋 蘿蔔都煮得夠淋🥰👅紅豆奶油鬆餅 $32呢個好有驚喜🤤鬆餅咬落夠鬆 同埋夠熱 再配埋奶油同紅豆 又有啲鹹 又有啲甜 呢個配搭食落又幾好味🤣👅秘魯產單品朱古力 $58朱古力夠濃郁 又唔會太甜😙👅京都宇治鮮奶抹茶 $60飲落都幾夠滑 唔錯😆😋 好味:8.67/10🤑 價錢:7.99/10🤗 服務:7.87/10😝 環境:7.65/10😚 衞生:7.76/10🤩 整體:8.38/10

👅鹽燒牛舌芯丼 $118

👅月見壽喜燒牛肉烏冬 $86