2017-03-30 1353 浏览
食物除了蛋糕是師父親手在店鋪做外,其他都是味精湯外來加工食物!飲品還可,咖啡奶茶依舊可以!老實說除了一份懷念舊香港,這店可以不再來!本人最受不了就是那些老伙計,個個粗魯又大聲,罵人罵客!
2017-03-16 1801 浏览
早已聽聞上環有間懷舊的海安咖啡室,今日終於有機會一試! 咖啡室看似具多年歷史,但地方不算殘舊亦保留懷舊氣息,門面有很多舊版汽水作裝飾,亦有傳統麵包糕點售賣,例如椰撻,菠蘿包和忌廉蛋卷。今天是衝著鍋仔公司麵來的,故沒再細看餐牌已點餐!鍋仔麵原鍋上,上桌時已聞到陣陣出前一丁麻油香味,嗅覺首先興奮!! 開蓋見到有少量鮮牛肉,叉燒,餐肉,腸仔,肉丁和太陽蛋,一次過滿足哂六個願望!有點失望的是雖然配菜尚算豐富,但奈何麵的份量偏少,鍋很大麵卻很少,$43單點沒有套餐,汽水另加$5,吃罷亦覺有點不滿足。

今天是衝著鍋仔公司麵來的,故沒再細看餐牌已點餐!
鍋仔公司麵

海安系我最喜歡的早餐地方。每週週中至少光臨1-2次。雖然選擇不多,但可見食物好有心機:27蚊一個餐,火腿絲通粉加jor胡蘿蔔綠豆粒,個牛油餐包有特登加熱,鬆軟可口。另外我心心念系叉燒撈公仔麵,想吃都要睇岩時間去先duk。11點幾開始供應,個leng鐘就賣完。個公仔麵用自製蔥蒜辣油炒香,叉燒滋味可口,份量足,真系超gem。另外這間餐廳已經有80年歷史,保留到宜家真係不容易。小店在上環甘諾道西,店鋪仍是懷舊模樣。餐廳一直很出名,到宜家仍可以保持高水準。

叉燒撈公仔麵
西多士
2017-01-11
$30 (早餐)
叉燒撈公仔麵
西多士
  • 叉燒撈麵
2017-03-13 864 浏览
平日去開上環做野,見有時間就行去海安,十一點,過左早餐時間無乜人,就食小小野。。。暖暖菠蘿包+冰冰厚牛油,無得輸!食完飲番杯唔加糖嘅熱奶茶,好味嘅早餐就係咁完成左

暖暖菠蘿包+冰冰厚牛油,無得輸!

食完飲番杯唔加糖嘅熱奶茶,好味嘅早餐就係咁完成左

菠蘿油
菠蘿油
2017-02-25 1434 浏览
因为去的时候人太多,所以我并没有感受到网评的“红椅怀旧风”(因为全是人,基本上看不到摆设啊)。服务人员很热心,点单的时候觉得你吃不完还会提醒你有小份量套餐。香葱碎单牛肉西多士(名字不确定大概就是这么个名字了——你报这么个名字店家也会知道你想要什么的)。无意中在网上看到这道的照片,觉得很有意思,特地为了这道找来。香葱碎蛋牛肉味道不会太咸太油;西多士和菜的味道相互独立互不相扰,食客应该能很明显地尝出“啊这个完全是面包的味道”以及“这个完全是菜的味道”的两种味道,也不会太单调。
)。
香葱碎蛋牛肉西多式(名字不确定应该就是这个名字了)
香葱碎蛋牛肉西多式(名字不确定应该就是这个名字了)
2017-02-25 891 浏览
Had late lunch here for the first time. Totally enjoyed the omelette toast- chives, spring onion and minced beef mixed into the egg. Delicious, filling and "healthy"😁French toast was fluffy, eggy and crispy Plus point was the service was homely and sincere, loved the entire vibe!

2017-02-25
  • 西多士
2017-02-19 776 浏览
今次係專程去到海安試吓佢杯奶茶紅豆冰同粒粒西多士呀!係門口見到非常舊,入到去又好鬼乾淨!keep得好好呀!D員工個個都好鬼好人, 又好有禮貌呀💯!(本人都去過結志街既懷舊冰室,服務態度真係唔係太好)宜杯奶茶紅豆冰嘅甜度非常之啱我口味,唔太甜,(減肥人士都唔世叫小甜), 粒粒紅豆都好冧,有少少沙得離,又可以用鐵匙巾舀D豆食吓😋😋😋😋, 又有奶茶嘅回魂👻作用👍🏻!粒粒西多士唔會油, 咬落去嘅時候,嘴唇感覺唔到有油膩膩,食到底嘅時候,見唔到有多餘嘅油剩低喺度!我冇加sypup, 食原味,牛油唔大鹹👌🏻!中間冇夾到任何嘢,D蛋汁浸入到正塊麵包,色澤好均勻, 炸到金黃色(唔會炸到鴛鴦色), 麵包邊有少少脆, 裏面又軟軟綿綿,香港人口味😋😋😋😋!奶茶紅豆冰粒粒西多士鋪面
今次係專程去到海安試吓佢杯奶茶紅豆冰同粒粒西多士呀!

粒粒西多士
鋪面
2017-02-18
2017-01-31 1005 浏览
海安咖啡室是香港其中一間最具懷舊味道的冰室,而且是多年都保持著一貫樣子,並非刻意營造的新派扮懷舊的冰室可比。都有約兩年冇來過,看個menu,感覺上多了很多新東西。點了個香葱碎牛炒蛋厚多士,其實幾香口,蛋都炒得夠嫩,啱晒我這等勁喜歡食葱的人,只嫌那些葱太黃了,和menu上青色的模樣有落差。不過,來海安向來著重氣氛多過其食物,尤其是那些紅色卡座充滿古樸味道,香港別處難尋。當然,如果D茶水阿姐落單時冇咁燥火會更好。

當然,如果D茶水阿姐落單時冇咁燥火會更好。
2016-12-20 1641 浏览
今天放假同老友去山頂行山由山頂行去大學,天氣好好心情更好行到去西還大家都有D累,好想飮杯咖啡坐下一路行都冇搵到特色cafe 忽然老友想起一間懷舊茶室馬上趕去啦原來開7:30-4:30 只做早午市,好彩我地趕得切咋,掛了休息牌之後有客入都唔做㗎店內真係好懷舊,感覺好似回到小時候同爸爸媽媽去飲紅豆冰嗰D茶室店方推介嘅食物,個鍋仔麵下次要試吓,呢間店係用福麵的,又係我至愛凍茶凍啡各一,但我覺得咖啡冇乜特別,唔夠濃,可能熱飲會好D見到好多枱食客都有叫呢個多士,我地都唔執輸叫番個試吓先!好香䓤和蛋味,店員姐姐仲叫我地加黑椒會香口D!果然係咸牛肉蛋配上我最愛嘅麵包皮,又脆又香,好彩老友唔鐘意食麵包皮
今天放假同老友去山頂行山
由山頂行去大學,天氣好好心情更好
行到去西還大家都有D累,好想飮杯咖啡坐下
一路行都冇搵到特色cafe
忽然老友想起一間懷舊茶室
馬上趕去啦
原來開7:30-4:30
只做早午市,好彩我地趕得切咋,掛了休息牌之後有客入都唔做㗎
凍茶凍啡各一,但我覺得咖啡冇乜特別,唔夠濃,可能熱飲會好D
2016-12-19
2016-12-17 1172 浏览
呢間海安䇄立咗喺上環海邊幾十年,䇄立到依家連海邊都望唔到 lu,都仲咁思進取,仲有為餐廳加入新元素,抵讚。香蔥碎牛炒蛋厚多士,我係因為見到個炒蛋有咁多蔥而嚟呢間食嘅,個炒蛋的確做得唔錯,唯獨是係多士太厚令到麵包同炒蛋嘅比例唔係咁協調,攪到要餸塊咁厚嘅包唔係好夠味,如果多番啲碎牛又或者塊麵包薄番啲相信會更好。叉燒薑蔥香油撈麵,講到葱油撈麵不期然會攞佢嚟同蘭芳園比較,呢度唔夠蘭芳園咁香,蔥油亦都唔夠多,兩件名物都只不過過係平平穩穩,我諗應該無下次喇。不過不得不提姐姐服務勁好,茶餐廳咁嘅地方,酒店咁嘅級數。
2016-12-12 1111 浏览
今次終於就啱時間過嚟試下個蔥花碎牛滑蛋厚多,蔥花勁多,碎牛就稀疏左D,滑蛋都好滑,再加小小黑椒,整體味道都夾得幾好!食左2/3就飽左。奶茶紅豆冰都唔錯,雙重感受!
蔥花碎牛滑蛋厚多
2016-12-12
蔥花碎牛滑蛋厚多
2016-12-06 1217 浏览
上環除左半山 貼地d嘅都有好多冰室可以食下 今次就黎左海安咖啡室 上環地鐵站C岀口行過去好近 Google Map都好易搵到 最岩我喱d貪就腳嘅為食妹!!一行到門口好易認 鋪面係正宗懷舊冰室樣 有兩個冰室雪櫃 入面著一樽樽玻璃瓶裝牛奶 其實門口已經係個影相位 不過本人太肚餓喇 衝左入去食野先!!必點: 香蔥碎牛炒蛋厚多士喱個碎牛炒蛋好足料!! 切開個多士4格 每格d碎牛炒蛋都滿瀉咁食 食到最後都仲有得食 好滿足嘅感覺!! 不過喱個製作需時 建議叫個面食住等醒目嘅我就叫左公司面喇 因為份量好多 tea黎講 可以2個人share食 咁先可以留肚食其他嘛!! 喱個公司公仔面可以轉米粉(同價) 咁就健康dd啦~ 個面都幾足料架 入面嘅煙鴨胸係超厚切 如果你係大食底 可以一個人食曬一鍋 如果你係小食多餐底呢 就建議share喇!!另外仲叫左菠蘿油 不過無影相 但都幾正架!!

必點: 香蔥碎牛炒蛋厚多士
香蔥碎牛炒蛋厚多士
鍋仔公司面(公仔面/米粉)

另外仲叫左菠蘿油 不過無影相 但都幾正架!!
2016-11-29 6789 浏览
在電視紀錄片《飲食男女》的片頭中,海安㗎啡的出現率非常之高騎樓底,圓滑的凸字招牌,典雅而不刺紅的貴麗紅色,已足夠戀舊之人滿心歡喜她的開店時間也很有個性,只做早市至下午茶,星期日及假期休息,身為九龍人要一嚐她的風味也不易店內紅色的橫幅招,紅色的卡位圓桌圓櫈,紅色的福字剪紙,配米色的牆身和磚地,很和諧卡位座位像有人體工學設計過一樣,實淨的木材,不知為何就算沒有軟墊也讓人坐得非常舒適由廚房到外場全女班,令冰室多了一陣女性溫柔的美。閒日約1100到,沒有很多人,剛好坐滿卡位的位置。店員們預備放飯,我剛好坐了她們開飯的枱,於是被要求調位一次。姐姐們手腳是有點慢,進進出出等了五分鐘才替我落單,而且西多士或香蔥牛肉多士那些特色美食要閒日要2:30後才供應。想食叉燒撈麵又說太早未有叉燒。最終點了經典紅豆冰和奶油脆豬。經典紅豆冰$25,還有其他如椰汁紅豆冰、咖啡紅豆冰就$30。賣相好靚,雪球像閃閃發光,紅豆量多而且好棉,沒有死甜。把雪球混合前請先喝一口,否則會像我笨笨的把飲品溢了出來,幸好底下有貼心的小碟子。奶油脆豬$16,新鮮熱辣,店家自豪地表明用紐西蘭安佳牛油,而且用量絕不吝嗇,上枱前還能見到少許未
在電視紀錄片《飲食男女》的片頭中,海安㗎啡的出現率非常之高
奶油脆豬$16,新鮮熱辣,店家自豪地表明用紐西蘭安佳牛油,而且用量絕不吝嗇,上枱前還能見到少許未完全溶化掉的牛油,豬仔包上每一分寸都完美地沾上厚厚的奶油,靚牛油香而不膩。豬仔包外脆內軟,絕不會咬崩牙。
2016-11-29
  • 奶油脆豬
2016-11-29 612 浏览
今日... 去完PMQ 做野.. 就同細佬同同事3個人去搵食..1點幾..食飯時間... 到到都好多人..細佬提議向上環方向行.. 應該會小D人...我地一路行... 比一間勁舊既野面吸引住..我地3個.. 同一時間都一齊話試海安㗎啡室...由於全場滿哂..我地都等左10分鐘左右一入到㗎啡室.. 我覺得自己好似回到過去...而我地3個同樣亦比佢個公司公仔麵吸引住..3個同樣叫埋左同一樣野公司公仔麵係以鍋上的..賣相吸引有6款配料係麵入面蛋, 五餐肉, 司華力腸, 牛肉, 鴨胸, 五香肉丁.老實說.. 味道無驚喜...  很普通湯底味道較清但呢到既舊情懷係值得我地黎一試

1點幾..食飯時間... 到到都好多人..

細佬提議向上環方向行..

應該會小D人...

我地一路行... 比一間勁舊既野面吸引住..

我地3個.. 同一時間都一齊話試海安㗎啡室...
由於全場滿哂..我地都等左10分鐘左右

一入到㗎啡室.. 我覺得自己好似回到過去...
而我地3個同樣亦比佢個公司公仔麵吸引住..

3個同樣叫埋左同一樣野

公司公仔麵係以鍋上的..賣相吸引

有6款配料係麵入面

蛋, 五餐肉, 司華力腸, 牛肉, 鴨胸, 五香肉丁.

老實說.. 味道無驚喜...  很普通

湯底味道較清

但呢到既舊情懷係值得我地黎一試
2016-11-19 680 浏览
舊式咖啡室買少見少,過開香港,就去試下! 依間咖啡室主打麵同舊式包點!飯唔多覺有! 蔥油叉燒撈麵,蔥油好香但唔夠多,其實依個麵蔥油係主打,應該要比多d 囉!不過喜歡蔥油的可以試下要求多d 蔥油!叉燒尚可,都夠焾,不過唔夠香同無咩肉味! 奶油豬,好得,超鬆化,好味過大集團個d 多多聲!我覺得咩都可以唔叫,依個一定要試! A餐一個,煙鴨胸米,無特別,不過一上枱好香,可能加左麻油!跟餐菠蘿油,好大舊牛油,唔係hea 你既菠蘿油,都唔錯! 奶茶,好滑!值得一試! 舊式咖啡室已經愈來愈少,即使食物質素一般,我仍然覺得值得一去,見識下都好!
舊式咖啡室買少見少,過開香港,就去試下!

依間咖啡室主打麵同舊式包點!飯唔多覺有!

奶茶,好滑!值得一試!

菠蘿包
奶油豬