2008-01-25 47 浏览
年尾多年朋友話想食團年飯~~由於大家都係荃灣友~~就係呢度食~~全場爆滿!!5人吃飯, 叫了1)花膠鮑魚湯—麻麻地, 比較淡2)大龍躉兩味(蒸頭腩/ 翠肉瓜雲耳炒球) –幾鮮味, 不過炒球略為腥了一點3)招牌燒鵝—咪講笑, 快D食隻半邊燒鵝脾先~~嘻嘻~~4)瑤柱扒豆苗–OK5)果皮蒸大連鮑魚仔–好好食! (不過單上卻寫北海道鮑魚仔, 奇怪!)6)蒜容蒸瀨尿蝦–OK大隻7)椒鹽鮮魷魚筒-- 魷魚筒好香口最後食埋甜品走人
年尾多年朋友話想食團年飯~~

由於大家都係荃灣友~~就係呢度食~~

全場爆滿!!

5人吃飯, 叫了

1)花膠鮑魚湯—麻麻地, 比較淡
3)招牌燒鵝—咪講笑, 快D食隻半邊燒鵝脾先~~嘻嘻~~
4)瑤柱扒豆苗–OK
6)蒜容蒸瀨尿蝦–OK大隻
7)椒鹽鮮魷魚筒-- 魷魚筒好香口

最後食埋甜品走人
2008-01-11 18 浏览
同朋友由荃灣吉之島行到0黎街市呢邊,都唔知食乜好,行得太耐,右邊腳的傷口又發痛,加上呢幾日靠左腳負荷體重,攪到左腳越行越痛,為求坐得耐D,見到呢間酒樓四四正正,就0黎試下。小菜價錢是中上,最後兩個人要了半隻脆皮醬汁雞﹑生炒駝鳥絲﹑炸軟殼蟹及一碗糯米飯。脆皮雞十分好吃,皮卜卜脆,忍不住吃了點點皮;肉幾滑而且入味,點點好像豉油的汁後,更加好味;炒駝鳥絲夠鑊氣,除了肉外,有好多不同種類的菇;炸軟殼蟹有8件,$58好抵食;雖然只得蟹身,但很大隻;不過吃了2件已經好飽滯;糯米飯濕左dd,不過炒到粒粒飯都有味道,而且臘味粒都好多。最後點了一客芒果布甸,ok;餐後送贈每人一個柑,又甜又多汁^^

2008-01-07 18 浏览
三娘教子,四個人叫四樣餸一個羹,花膠佛跳牆- 材料夠,份量足,味道好,每人分到兩碗,價錢$88,抵食.薑汁炒芥蘭- 將芥蘭去皮後再炒,清香爽甜勁好食,$48,功夫錢佔大部份.其它糖豆百合炒桂花蚌,三鮮燴海參就中規中矩,蟹肉扒豆苗最後上,味道無甚驚喜.亦可能已飽,剩很多.兩罐黑啤,一個桂花糕,一個紅豆糕,埋單$505.5
三娘教子,四個人叫四樣餸一個羹,
其它糖豆百合炒桂花蚌,三鮮燴海參就中規中矩,
蟹肉扒豆苗最後上,味道無甚驚喜.亦可能已飽,剩很多.
兩罐黑啤,一個桂花糕,一個紅豆糕,埋單$505.5
2007-12-31 5 浏览
黎過呢度打邊爐幾次喇~今次叫了大良魚湯窩~湯底好味!!裡面d魚都好正~但肥牛麻麻地..有筋.墨魚滑都好食..服務都幾好~會再去!仲有..佢個椰王水都好好飲架~
黎過呢度打邊爐幾次喇~

今次叫了大良魚湯窩~

湯底好味!!裡面d魚都好正~

但肥牛麻麻地..有筋.

墨魚滑都好食..服務都幾好~會再去!

仲有..佢個椰王水都好好飲架~
2007-11-30 6 浏览
星期4daddy prayer group後話一齊食飯難得家庭樂,梗係開心架啦,本身媽咪嗌我拎位,點知daddy仲快過我幾分鐘睇左一陣食咩媽咪就黎埋,佢2個都想就我食咩而嗌daddy唔食海鲜既....咁我就主張有肉有菜啦嗌左例牌既燒鵝王mushroom豆腐貢菜海哲仲有2個煲仔飯,一個係蛋牛,一個係larp味燒鵝王皮好脆,唔係話太肥太油,佢俾左隻leg我地好快就食晒喇=],1人都有4-5件豆腐係媽咪指定要點,不過不失啦.我就勁加chili食貢菜海哲,有dd spicy,好脆好好味,我同daddy2個人清晒,媽味話好spicy我又唔覺wor2個飯都okay,雖然爸爸媽媽話d 料少左但係呢都幾好食啦,算係咁最後食甜品.......雪烚大到呢.....後悔冇order一客同媽咪share一人一客食左好耐至食完服務幾好......同埋都幾細心,好似我地想拎幾隻杯,都係late左一陣,say 晒sorry咁,好sincere咁至係做生意架ma見到佢打邊爐d野食唔錯,價錢同早2日o個間都係差唔多呢間有機會一定要試下佢
星期4

daddy prayer group後話一齊食飯
難得家庭樂,梗係開心架啦,
本身媽咪嗌我拎位,點知daddy仲快過我幾分鐘
睇左一陣食咩媽咪就黎埋,
佢2個都想就我食咩而嗌
daddy唔食海鲜既....咁我就主張有肉有菜啦

嗌左例牌既燒鵝王
mushroom豆腐
貢菜海哲
仲有2個煲仔飯,一個係蛋牛,一個係larp味

豆腐係媽咪指定要點,不過不失啦.我就勁加chili食

2個飯都okay,雖然爸爸媽媽話d 料少左
但係呢都幾好食啦,算係咁

最後食甜品.......雪烚
大到呢.....後悔冇order一客同媽咪share
一人一客食左好耐至食完

服務幾好......
咁至係做生意架ma

見到佢打邊爐d野食唔錯,價錢同早2日o個間都係差唔多
呢間有機會一定要試下佢
2007-06-20 8 浏览
去左飲茶~~無錯~~又係海港當大家以為下午茶會好多人要等位的時候,大家就估錯左la~因為我地差唔多3點先上去~~等左5min咁岩有張枱走左~唔使點等就可以入座la~~仲要唔使搭枱~~呵呵~不過呢日呢個時候的確係比平時旺場好多~不過,正因為係爸爸節~so 今日得返下午茶discount無晒d special price 的offer~~e.g.燒味米線~但就又father\"s day 的special offer....such as 5星燒賣~~$30~@_@咁今次拿主意食咩的媽媽認為叫7樣野唔好意頭~~就叫左8樣野~~有煎腸粉,煎青椒,乂燒腸,蘿蔔絲酥餅,奶王包,粉果,5星燒賣~同燒腩仔~~可惜,佢\忘了佢\老公牙痛....仲要叫埋d 又大份又易飽的東西最後...係食唔晒....=.=要打包~~要我拎....so poor...因為今日呢個時候仲多人~~d 野食出到黎全部都係岩岩出爐~都幾好~~平時呢個時候~~d 野食未必會熱辣辣我地都有叫5星燒賣~~d 岩好多蝦~~,,,不過我就覺得普通燒賣好食d~~haha~食到4點就賣單走人
去左飲茶~~無錯~~又係海港

不過呢日呢個時候的確係比平時旺場好多~

不過,正因為係爸爸節~
so 今日得返下午茶discount

最後...係食唔晒....=.=
要打包~~要我拎....so poor...

我地都有叫5星燒賣~~d 岩好多蝦~~,,,
不過我就覺得普通燒賣好食d~~haha~

食到4點就賣單走人
2007-06-19 13 浏览
慶祝父親節@又係荃灣海港6月16日星期六,為了慶祝父親節,又再一次來到荃灣的海港燒鵝海鮮酒家,由於早幾日訂了位,所以18:30便要到達,好彩有訂位,因為1900前已經全場爆滿呢!因為套餐又貴又唔抵食,加上我地只有8大2BB,所以都係散叫,但由於6月17日便係父親節,所以全場菜式都比平時的星期六日貴10-30不等,而質素亦差了,所以都係個句,唔好大時大節才出街食~$68一斤的白灼蝦:蝦貴了平時星期六日的$10($58),份量雖然一樣,不過明顯有不少的蝦係"梅"左,又細隻左好多,唔爽口,今次唔抵食!翠塘豆腐:有一點點的驚喜!嫩滑的豆腐+蛋白做底,加上鮮蝦、帶子等等,用來撈飯一流(約$60)半隻燒鵝:出奇地沒有"加價",仍然係$90,不過又係個句,明顯細隻左,皮唔夠脆,唔好祈望甘高~瑤柱扒時蔬(約$60),菜很少,$60有點點貴~不過用來撈飯食好正呢!西蘭花枝片$78,又係比之前貴,不過好惹味!古法蒜香骨$60,約10件,件件都好大,熱辣辣好正!不過有DD乾身,肉汁唔夠多~山珍菌炒駝鳥柳$58,好多駝鳥肉,菌炒得好香,值得一食!$238的2斤大青班,之前係218兩斤半,依家貴上加貴!爸爸仲話
慶祝父親節@又係荃灣海港

西蘭花枝片$78,又係比之前貴,不過好惹味!

山珍菌炒駝鳥柳$58,好多駝鳥肉,菌炒得好香,值得一食!

$238的2斤大青班,之前係218兩斤半,依家貴上加貴!爸爸仲話唔新鮮(睇隻眼),魚亦熟得滯,好鞋!

最尾係最勁、最抵食的"巨型大壽包",$60一打,隻隻都有5寸大,成個大人手掌甘大!有奶黃、蓮溶2種!

最衰奶黃唔係流沙,好果唔係仲正!

話梅粉+西瓜拼盤

2007-05-20 2 浏览
自去年十二月後, 大家真正出來吃飯.聽姐夫說此店不錯, 又睇下好唔好食先.白灼蝦size 剛好, 蝦肉都好爽, 份量多.乳豬全體雖沒有如喜萬年般有車厘燈閃下閃下, 不過味道不錯, 皮又夠脆, 讚~西蘭花帶子花枝片, 帶子略小, 不過都幾好食.此集團出名燒鵝, 老爸想吃, 我們也叫了一隻, 燒鵝不是戴假冠的鴨, 皮不肉脆, 不及深井裕記的, 不過肉味都幾夠, 再加上附上的燒鵝汁, 好味.蒸九孔鮑魚仔都幾鮮味, 陳皮絲辟了腥味, 隨同豉油同吃, 我也吃了三四個.窩翅份量十足, 夠十三人分, 乍看橙色的外表以為是南瓜翅? 原來是中西合璧的龍蝦湯做法配翅和龍蝦肉. ok.石班兩味有脆肉瓜班球和炆班腩, 班球香口一點不過略為腥了一點, 班腩膠質甚豐又夠滑, 個人而言後者小勝. 福建炒飯濕濕地材料也足, 冇甩拖.最後還有生果菠蘿和西瓜, 原來先知有新吃法...就是伴上話梅粉吃...都幾特別=)服務幾好, 侍應捧著食物碰翻了杯也不停說對不起, 前前後後有好幾次.唯一彈是上菜慢, 七時到逹九時多才吃完, 還要趕回家看足總盃呢!荃灣區來說, 此店都去得過.
自去年十二月後, 大家真正出來吃飯.
聽姐夫說此店不錯, 又睇下好唔好食先.

白灼蝦size 剛好, 蝦肉都好爽, 份量多.
西蘭花帶子花枝片, 帶子略小, 不過都幾好食.
福建炒飯濕濕地材料也足, 冇甩拖.

荃灣區來說, 此店都去得過.
2007-04-28 4 浏览
為左慶祝爸爸生日,我們又去左經常食的荃灣海港,我們未夠7時入坐,但場內已經有8成人,我地叫左7個餸,一個湯,埋單都係7百幾,幾抵食,我爸媽熟呢度,所以仲有糖水送,一般只有西瓜幾片!$68一大個冬瓜x,一人有2-3碗,很足料!沙薑雞腳,$28,比午市貴10蚊,爽口,不過唔易咬!鮑片小唐菜,真真正正是鮑魚,很鮮甜!西蘭花花枝片!很惹味,餸飯一流!個名唔記得,味道係黑醋排骨,好大件,好入味,有好多舊!蝦!$58斤,都好多隻呀!蝦蝦大笑,生日點可以少!海港最出名的燒鵝!$90,有少少失望,皮唔夠脆,懷疑微波爐叮熱的,因為個牒奇怪的會"熱"的,其他餸沒有!等了半個鐘的大青斑,$168,足足超過2斤,我地6個人其實很辛苦先食得哂,真係好大條!南瓜西米露(熱),比較甜左少少!因為我蠢左,食完左糖水先食,所以西瓜唔甜,可以加鹽,幾有特色!總括而言,其實檯上的食物足夠10人食,加埋1支大啤,3碗飯及6位茶錢都只係7百多d,真係好抵食,同埋味道都幾好!值得推介!

$68一大個冬瓜x,一人有2-3碗,很足料!

沙薑雞腳,$28,比午市貴10蚊,爽口,不過唔易咬!

鮑片小唐菜,真真正正是鮑魚,很鮮甜!

西蘭花花枝片!很惹味,餸飯一流!

個名唔記得,味道係黑醋排骨,好大件,好入味,有好多舊!

蝦!$58斤,都好多隻呀!蝦蝦大笑,生日點可以少!

南瓜西米露(熱),比較甜左少少!

2007-03-13 15 浏览
今次只係第4次黎食,食物水準尚算OK,而且不算太貴,自自然然成為一家人飯聚的地方了。不過檯與檯之間比較迫,而且有D趕客,未食完就想收碟!招牌燒鵝--招牌菜梗要試啦,不過千祈唔好期望過高,屬於中上水準蒜香骨--好香口、惹味!肉質夠鬆軟!老媽子就算怕熱氣都忍唔住要食一件日式什茶煲--賣相唔錯,好有日式feel,不過原來唔係麵鼓醬湯底的,有點失望,味道只係普普通通大龍躉兩味(蒸頭腩/翠肉瓜雲耳炒魚球)--$168兩味,炒的一碟份量比較少,差D唔夠食呢! 金銀蛋莧菜--不過不失魚香豆腐海鮮煲--因為有咸魚關係,當然夠香同惹味啦,食得過!糯米飯--竟然是第一道菜,可能肚餓關係,食得津津有味!蘿蔔酥--上檯時夠熱辣辣,亦夠蘿蔔味,不錯!壽包--媽咪生日,當然要點壽包啦!奶黃味比蓮蓉味香, 而且個包好大,$30/半打算抵食既只係未試過黎飲茶,應該不會令我失望吧?!

金銀蛋莧菜--不過不失
糯米飯--竟然是第一道菜,可能肚餓關係,食得津津有味!
蘿蔔酥--上檯時夠熱辣辣,亦夠蘿蔔味,不錯!

只係未試過黎飲茶,應該不會令我失望吧?!
2007-01-29 23 浏览
星期日朝十一點飲茶,例必排隊等位,今次幸運地,毋須十分鐘,已經有一張兩人給我.點了八款點心,整體來說,味道O.K.,只是個別點心,例如蝦餃和雞飽仔的皮稍厚而已;最好味是蘿蔔絲酥餅-鬆,七味碎燒牛仔骨-香,與及合桃露-滑;其它如千絲芋茸角,豬腳薑,和腸粉都中規中矩,有水準.最可取的是每款點心都是熱辣辣,由心熱到出!例如蘿蔔絲酥餅,不小心就很容易燙傷.食肆的座位寬敞舒適,由於坐近茶水間,發覺每位員工都很勤快和自動自覺,見野做野,無分彼此的工作崗位和職位,如此高昂的士氣和團隊的合作精神,管理層的功力和功勞實在好野!
2006-06-19 4 浏览
今日係老豆節, 係唔知去邊既日子, 入左荃灣, 咁岐岩比佢\見到”燒鵝”兩個字, 就入左去..7點鬆d, 已經開始要等位, 不過唔太多人,..我地叫左:1)燒鵝半只,($90): 招牌野, 果然不錯, d皮好脆呀~2)花膠海螺佛跳牆($88): 都ok, 幾清, 但應該有d味精~3)薑蔥大桶蠔: ($88) 上檯時”炸炸”聲, d蠔好大隻, 好味!4)白灼海生蝦: ($66): 新鮮!5)翠塘滑豆腐: 好清, 好滑~6)上湯花膠筒娃娃菜($88): 有d surprise, 佢\係用明火上煲仔上,花膠我prefer用滑身o個隻, 因為唔太林)7)蒜香骨: 普通野, 好熱氣…8)翠瓜炒鴕鳥肉: d肉好林, 又幾好味喎~9)法國多寶魚($88):成條魚都好好好好滑, 又無咩細骨, good!Bill: $790 .service 好, 質素好, 食得過!

7點鬆d, 已經開始要等位, 不過唔太多人,..

我地叫左:
4)白灼海生蝦: ($66): 新鮮!
5)翠塘滑豆腐: 好清, 好滑~
7)蒜香骨: 普通野, 好熱氣…
8)翠瓜炒鴕鳥肉: d肉好林, 又幾好味喎~

2006-05-17 1 浏览
2005年8月18日前一陣子已經想來試吃這裡的出品,奈何每次也看見很多人在等位,另我打了退堂鼓,這天出奇地沒有人等位,我們當然不放過機會啦!搭檯是必然的了,不過尚未算很擠迫,除了大路點心外,都有幾款有少許特色的食物,我們叫了以下食品:金枕榴槤酥:就像是蘿蔔絲酥餅的變奏版,酥脆的外皮包著半溶的榴槤,可能正值是當造的時候,榴槤餡甜中帶香,勁好味,雖則兩個人食一件半有點膩,但我仍極力推介.駝鳥肉粥:粥底都唔錯,駝鳥肉的份量都算是足料,最好味既就係佢夠嫩滑.翠瓜鳳眼餃:呢個都係唔錯既餃子,翠玉瓜爽中帶點,蝦亦很有口感,整隻餃子的味道很清爽.鳳爪扎:查實與鴨腳扎沒什麼分別,只不過鴨腳變了雞腳罷了.鹵水鴨舌:我好喜歡吃鴨舌的,這裡做的也頗入味,啜啜下,唔覺唔覺就食晒喇!呢間油酒家的食物不錯的,不過佢既茶就好唔得啦,勁難飲,如果下次再去飲,我會開壺滾水,之後沖泡自携的茶葉品茗之.
2005年8月18日

鳳爪扎:查實與鴨腳扎沒什麼分別,只不過鴨腳變了雞腳罷了.

2005-12-16 4 浏览
(14/12/05) 同男友放假,佢想食炒蟹,想起哩度。七點半,唔需要等位。薑蔥蟹煲,份量有兩隻,雖然唔多膏,但熱辣辣,好香,味道好好呀。小菜order左,蒜蓉炒豆苗,瑤柱鮮菰燴海參,瑤柱&海參都是普通貨式,但煮得好ok架,草菰都唔錯。甜品都有一點點的選擇,不過夠晒飽喇。最後亦有生果:幾片西瓜&哈密瓜。走時都有d人等位架。
(14/12/05) 同男友放假,佢想食炒蟹,想起哩度。
最後亦有生果:幾片西瓜&哈密瓜。走時都有d人等位架。
2005-08-22 24 浏览
早幾日同朋友聚舊,出旺角打邊爐,願本諗住去稻香,但朋友話要去金雞廣場間海港,皆因佢幫襯開荃灣o個間,覺得又抵食又好食,所以一齊試試旺角新店。其中一人要八點幾先到,所以我地食九點特價火鍋,由於早攞飛,裡面又有枱,職員八點九就俾我地入去。我一攞起手就諗住剔鴛鴦鍋,好彩朋友制止住我,原來每晚特價時段都有兩款$1湯底,我地揀o左冬瓜豬骨湯,另外火鍋配料大部份都係$12,我地要o左:水餃拼雲吞、蝦丸拼墨丸、金菇、本地肥牛、魚腐、鮮支竹(仲有一樣唔記得),再加兩碟$18o既帶子片同花膠筒,另外見枱枱都有燒鵝,梗係要碟例牌再加碟燒肉,終於四個人就叫o左九碟火鍋配料加兩碟燒味喇,大部份o既食物都唔錯,其中以$12蚊一碟o既手打蝦丸拼墨丸最抵食,花膠筒o係出面好少見,最o岩女士養顏,招牌貨燒鵝亦有水準。四個人冇特別嗌o野飲,飽到食淨o野,都係位位$70,唔怪得全場爆滿,真係抵食。