2011-12-05 67 浏览
大前日(2-12-2011 Fri)媽媽過身三週年o既日子,晏晝請假同爸爸大哥食個lunch後去拜媽媽,佢o地先搵位,會合o左佢o地就遞紙叫o野食.1. 煎堆一碟三個,size適中,原來裡面係豆沙餡,唔太甜亦夠軟綿,唔錯.2. 豬腳薑份量唔太多,有一隻蛋,四件豬腳同幾件薑,醋汁有好多.大哥唔食豬腳,爸爸只食薑,其餘就益晒我.豬腳只有一件唔夠腍,薑醋汁酸酸甜甜,好味.3. 鳳爪排骨飯我冇食到,爸爸同哥食晒.4. 煎蘿蔔糕一碟四件,我夾第一件散晒,料係有蘿蔔絲同臘味,雖然唔多但都算香,亦食得出陣陣胡椒粉味.5. 芒果糯米糍食食吓,有位部長sell芒果糯米糍,我爸爸呢個芒果怪,唔理我o地叫o左8樣o野食,就要一碟.我都食吓先,原來芒果味唔係o係餡o度,而係加o左入糯米皮內,而餡係白白o既忌廉,呢個芒果味唔太重,但食o左又唔覺得好漏.6. 燒賣冇乜問題.7. 潮州粉粿一籠四個,size唔大,呢個餡唔係咁惹味.8. 煎粟米鯪魚餅三件都幾大件,煎得幾脆,不過鯪魚唔多,味道一般.9. 雞紮卷得幾大件,內裡有件幾大件o既雪藏雞肉,重有蟹柳同火腿,魚肚就唔多.呢個味道都係正常啦.呢餐埋單$151.00

1. 煎堆

2. 豬腳薑
.豬腳只有一件唔夠腍,薑醋汁酸酸甜甜,好味.

3. 鳳爪排骨飯
我冇食到,爸爸同哥食晒.

4. 煎蘿蔔糕

5. 芒果糯米糍

6. 燒賣
冇乜問題.

7. 潮州粉粿
一籠四個,size唔大,呢個餡唔係咁惹味.

8. 煎粟米鯪魚餅
三件都幾大件,煎得幾脆,不過鯪魚唔多,味道一般.

9. 雞紮

呢餐埋單$151.00
2011-12-02
$50.33 (午餐)
2011-09-24 58 浏览
今日家人心血來潮話去海港飲下午茶,好耐都無去過,對上個次去食都已經係半年前喇,所以今日D早去拎位,佢地係1:45派飛,2:00入座,未夠1:45我地已經到達等位,2:00未夠大堂都迫滿人,不過佢地個大堂好細三色腸>>蝦腸,牛腸,叉燒腸,腸粉好滑,三款都好香好好食,正!!!鳳爪排骨飯>>飯軟硬適中,鳳爪幾好味,排骨就比較肥膩,蒜蓉蝦春卷>>好脆,入面有好大隻蝦,好味!!燒賣>>味道及賣相一般,比較多肉三色餃>>蝦餃,素餃,潮州粉果,三款味道都一般流沙奶皇包>>正!!真正流黃奶皇包山竹牛肉球>>味道唔錯,xo醬蘿蔔糕>>好辣,好油,但係蘿蔔糕入面每件都會有蝦干同臘腸還有一碟家鄉煎薄餅,呢個真係咁耐都無進步,厚而無味,又無乜料係入面!!
鳳爪排骨飯>>飯軟硬適中,鳳爪幾好味,排骨就比較肥膩,
蒜蓉蝦春卷>>好脆,入面有好大隻蝦,好味!!
燒賣>>味道及賣相一般,比較多肉
三色餃>>蝦餃,素餃,潮州粉果,三款味道都一般
流沙奶皇包>>正!!真正流黃奶皇包
山竹牛肉球>>味道唔錯,

2011-09-23
2011-03-07 36 浏览
上左openrice,見大家都話幾好,就決定晚飯去啦!6:30去,當然有位啦,叫左個雞腳瘦肉煲龍眼乾加冬菇,無咩味的湯叫左3個餸,一個不如一個,仲一碟細碟過一碟,d味道一般啦,但坐左1個鐘,附近已經有多個客人叫經理整過碟先好上台,嘩,5~10分鐘,立即就大大碟,問個經理點解d餸咁細碟,佢仲話廚房有磅過先出來啊,唔會啊!咁的費話,有無人信啊!另外叫左甜品,紅豆沙($8)同埋蜜桃糣米滋,紅豆沙係水開的,蜜桃糣米滋好多白色cream,無蜜桃,仲差過係麵包店買,唉仲TOILET仲差,好鬼DIRET,又無紙巾,去完出來都唔想吃!你地想知有幾細碟,就去試下啦!以後一定唔會去,4個人都吃左$328,但好一般,一年不如一年!
上左openrice,見大家都話幾好,就決定晚飯去啦!

叫左3個餸,一個不如一個,仲一碟細碟過一碟,d味道一般啦,

但坐左1個鐘,附近已經有多個客人叫經理整過碟先好上台,

嘩,5~10分鐘,立即就大大碟,問個經理點解d餸咁細碟,

佢仲話廚房有磅過先出來啊,唔會啊!

咁的費話,有無人信啊!

你地想知有幾細碟,就去試下啦!

2011-03-05
2011-01-09 27 浏览
今(9-1-2011 Sun)朝9點幾,大哥打電話o黎約爸爸12點飲茶,爸爸答應,之後問我同男友一唔一齊?男友要返工唔去啦,我就梗係去啦.我12點去到,見到得大哥一個人等o緊位,之後爸爸到o黎,等到12:20pm,大嫂到o黎.我o地等多陣有位喇,被安排o係過o左收銀o既’房仔’坐,o岩o岩似o係電視機下面o既一張四人枱.大哥佢o地剔o左:1.藥膳雞腳果然好大陣藥材味,有杞子,圓肉同唔知咩o野,雞腳好腍,但湯只係暖o既,差o左啲.味道: 4.5分2.$12.50o既菠菜餃係部長拎o黎promote o既,咁熱辣辣,大哥佢o地話要.一籠三個,我冇食到,佢o地都冇comment,應該冇問題啦.味道: 3分3.咸水角拼煎堆仔每樣兩件,我食煎堆仔,呢個熱熱地,內裡o既錎係芝麻,甜度適,中唔差.味道: 4分4. 梅菜叉燒腸開頭唔知有梅菜,係我食落口點解食到有啲冇乜味,似菜脯o既爽口o野?同大哥講,佢答係梅菜,話menu寫梅菜叉燒腸.原來係咁.感覺有啲怪怪,幸好啲梅菜冇味,叉燒粒都甜甜地.味道: 3分5. 春卷呢個冇乜問題.味道: 3分6. XO醬炒蘿蔔糕蘿蔔糕切到一粒粒,呢個都幾惹味,又係冇乜問題

大哥佢o地剔o左:

4. 梅菜叉燒腸

5. 春卷
呢個冇乜問題.

6. XO醬炒蘿蔔糕
蘿蔔糕切到一粒粒,呢個都幾惹味,又係冇乜問題.
味道: 3分

7. 叉燒餐包(中點)
呢個又係部長拎o黎做promote,大大個.本身我唔食,係大哥呢位叉燒怪食.而最後o個個就要我食.食落,甜甜地o既皮仍脆,唔錯喎.

8. 上湯浸菜心
菜心大大條,食吓先,好甜又冇渣,已經食飽o左停手o既爸爸都食呢.
味道: 5分

9. 排骨飯
我已經食唔落喇,由大哥大嫂食o左佢啦.佢o地亦都冇咩comment.

10. 燒賣
熱辣辣o既呢,呢個同樣冇問題吖.

服務:
開頭呢個area得一個侍應serve晒,我o地絕對唔介意,而我都自己加水,之後o係peak hour加返至兩至三個serve,冇乜問題啦.
不過我反而欣賞一個當我舉手叫人落單時,一個行o黎o既女侍應話:’唔好意思,我除o左製服(圍裙)’行o左氛房.哈哈,我欣賞佢交帶一聲,唔想惹來誤會.

呢餐埋單$205.50.
2011-01-09
$51.38 (午餐)
2011-01-01 23 浏览
放假約咗朋友去荃灣行街,行到叉唔多兩點揾間酒樓飲下午茶,聽友人介紹去到海港,等咗十多分鍾先有位,叫咗八款點心食.覺得唔錯:蝦餃皮晶瑩、煙靭、蝦爽口. 金錢肚好香濃的醬味...埋單$180/抵食.
放假約咗朋友去荃灣行街,行到叉唔多兩點揾間酒樓飲下午茶,
聽友人介紹去到海港,等咗十多分鍾先有位,叫咗八款點心食.
覺得唔錯:蝦餃皮晶瑩、煙靭、蝦爽口.
金錢肚好香濃的醬味...
埋單$180/抵食.
蝦餃
金錢肚
2010-12-31
蝦餃
金錢肚
2010-07-27 28 浏览
是日又同屋企出去食飯, 選址海港, 全因為老爸想食這個古法瓦撐雞煲翅海港是晚人很多, 大部份都是打邊爐, 人來人往也比較嘈吵, 侍應忙過不停, 招呼當然也是慢幾拍$398一個雞煲翅, 想來真是有點貴, 還好黎到見到翅都幾多, 不然真覺搵笨, 當然, 要不是老爸想食, 還是為環保出分力, 少叫翅為妙古法瓦撐雞煲翅, 侍應會先把煮好的翅放在碟上搬出來讓食客看到是真材實料, 再把雞湯煲推出來, 即場把魚翅放進去撈好, 魚翅真的很多, 上面有金華火腿絲, 雞湯煲雞肉應該有半隻吧, 奶白色的湯頭很甜, 應該不是半隻雞能煲出的味道, 湯渣雞肉也不錯, 魚翅足料, 可算是值回票價是晚菜類點左蘭花如意帶子, 帶子爽口也鮮味, 雖然帶子不是大隻, 但炒西蘭花這個size剛好了, 西蘭花火喉也剛好, 不錯煙三文帶子粒燒豆腐煲可算是新菜色, 味道很不錯, 相比起鹹魚雞粒豆腐煲, 煙三文魚不會過鹹, 但就比鹹魚更易散晒, 另外帶子粒就比不上雞粒了, 帶子粒切得太細太碎, 不是看回菜單都不知道原來我食緊帶子, 整味味道不錯但口感輸了上湯焗波士頓龍蝦烏冬底, 最近很多酒樓都因為成本問題, 轉成波士頓龍蝦了, 總覺

古法瓦撐雞煲, 侍應會先把煮好的翅放在碟上搬出來讓食客看到是真材實料, 再把雞湯煲推出來, 即場把魚翅放進去撈好, 魚翅真的很多, 上面有金華火腿絲, 雞湯煲雞肉應該有半隻吧, 奶白色的湯頭很甜, 應該不是半隻雞能煲出的味道, 湯渣雞肉也不錯, 魚翅足料, 可算是值回票價

上湯焗波士頓龍蝦烏冬底, 最近很多酒樓都因為成本問題, 轉成波士頓龍蝦了, 總覺得波士頓龍蝦差了一截, 尤其是那隻鉗, 雖然很易起肉, 成隻蝦鉗食真的令人興奮, 但肉質只是一般, 雖不至於霉, 但完全不爽口, 在蝦鉗內的龍蝦汁甚至有點酸酸的味道, 烏冬也不討好, 黐埋一pat也很難夾, 始終還是伊麵最好, 唯一可取之處可能就是那易剝殼和啖啖肉...

是晚菜色, 吃得出沒因為人多或晚飯人客少而失準, 可是始終予人吃力不討好的感覺, 可能因為是星期日, 所以無甜品送, 付錢的也不吸引, 也就沒吃了

吃了這麼多翅, 心中總是有點內疚, 雖然我也不想中式酒家式微, 但還是可免則免吧
海鮮餐牌
足料魚翅
半隻雞的湯渣
古法瓦撐雞煲翅, 湯頭很鮮甜
蘭花如意帶子
煙三文帶子粒燒豆腐煲, 煙三文魚和帶子都很碎
上湯焗波士頓龍蝦烏冬底
潮州辣椒醬, 老婆話正
2010-06-27
海鮮餐牌
足料魚翅
半隻雞的湯渣
古法瓦撐雞煲翅, 湯頭很鮮甜
蘭花如意帶子
  • 古法瓦撐雞煲翅
2010-04-25 23 浏览
尋日(24-4-2010 Sat)除o左我同二哥外,家人去飲茶然後去拜媽媽,拜完媽媽返o黎時,佢o地帶埋食剩o既點心返o黎,打開睇睇,嘩!乜咁多o野o架?有三件唔同類o既粉粿同餃,炸蕃薯片同炸豆腐.咁o岩佢o地返o黎擺低,我男友就o黎到,咁將兩樣o野一齊食.點心就一定凍晒,我食啲粉粿同餃,都OK,不過不失,而炸蕃薯片同炸豆腐個脆漿唔厚亦唔漏,豆腐幾滑.呢啲點心就算凍o左都唔太差喎.

呢啲點心就算凍o左都唔太差喎.
午餐
2010-02-18 31 浏览
15-2-2010 Mon (年初二)大哥約定爸爸o黎呢o度飲茶後,一齊出發去外婆家拜年,我同男友亦都去.我o地o黎到,剔o左:冇問題o既有:1-6. 排骨飯,潮州粉粿,叉燒腸,濃湯浸生菜,燒賣同春卷7. 潮州水晶包一籠四件,有紅豆同奶黃餡各二,水晶包皮煙韌,紅豆餡夠幼,唔太甜又係好好味.而奶黃餡都算滑,但好似唔夠香,不過都可以.8. 墨魚餅依然夠彈牙好味.9. 荔芋南瓜餅南瓜汁就只撈埋o係糯米皮o度,裡面全是芋蓉,蓋過o左南瓜味.10. 煎堆原來餡料係芝麻,呢個都幾甜吓.服務:開頭都冇乜o野,但我,男友同爸爸先到洗碗時,男友發現有個碗仔黐住啲飯整唔甩,就換過個,爸爸就叫人將污糟o個個拎走,但個女侍應態度好似唔想拎走咁,因為冇畀利是嘛.埋單好似係$210.00

我o地o黎到,剔o左:

冇問題o既有:
1-6. 排骨飯,潮州粉粿,叉燒腸,濃湯浸生菜,燒賣同春卷

7. 潮州水晶包

8. 墨魚餅
依然夠彈牙好味.

9. 荔芋南瓜餅

10. 煎堆
原來餡料係芝麻,呢個都幾甜吓.

埋單好似係$210.00
$42.00 (早餐)
2009-12-17 9 浏览
尋晚(16-12-2009 Wed)同家人同男友做節,我o地8:30pm至o黎到,小菜即刻有位,我o地叫o左個好似$738.00o既燒鵝海鮮餐(6人份),加蒜蓉白菜仔同糯米飯.好快,第一個o黎o既竟然係糯米飯.都幾大碟夠料,大嫂話啲蝦米好大隻,臘腸都唔少.而食落,糯米飯煙韌,可惜唔夠香唔夠味.味道: 2.5分2. 燒鵝份量亦幾多,皮都仍脆,唔錯.味道: 4.7分3. 原盅螺頭花膠煲雞湯花膠都幾多,但唔知係咪唔夠靚,覺得膠質唔多,都過冇乜問題.但以呢個價錢做,其實我o地都幾抵.味道: 4.5分4. 蒜蓉白菜仔唔係好大碟,我亦食得好少,呢個冇問題啦.味道: 4分5. 荷芹炒腊味睇落唔係好大碟,但原來因為荷蘭豆唔肥唔脹,所以都幾多,可惜荷蘭豆味道唔夠甜.味道: 2.7分6. 果皮蒸南非鮑魚仔(八隻)六人餐又會畀八隻鮑魚仔咁得意o既?但鮑魚仔又冇想像中咁細隻,都差唔多有兩吋長,可惜食落係冇乜味,只有淡淡o既果皮味,鮑魚仔有啲彈牙,而竟然同金菇墊底.味道: 3分7. 芝士焗龍蝦伊麵好大碟,龍蝦都幾多,但有少少焗過龍,燶o左少少,而芝士都幾多,龍蝦亦都算新鮮,OK o既.味道: 3分8. 清蒸虎斑

味道: 2.5分

2. 燒鵝
份量亦幾多,皮都仍脆,唔錯.
味道: 4.7分

3. 原盅螺頭花膠煲雞湯
味道: 4.5分

4. 蒜蓉白菜仔
唔係好大碟,我亦食得好少,呢個冇問題啦.

5. 荷芹炒腊味
味道: 2.7分

6. 果皮蒸南非鮑魚仔(八隻)

7. 芝士焗龍蝦伊麵

8. 清蒸虎斑仔一條
真係虎斑仔,魚蒸到o岩o岩好,好滑好味,可惜太細條,呢個應該係成餐最好食o既.
味道: 5分

之後有生果盤,全部都係西瓜,但刀功幾好,西瓜切得幾薄.

而最後大嫂竟然帶頭話要食甜品,我揀o左咖啡凍,而o係混亂期間,一共叫o左兩個凍楊支甘露,兩個紅豆沙湯丸,一個芒果布甸,兩個椰皇雪蛤膏.

男友食楊支甘露,話好酸,芒果應該唔當糙o掛.而我o既咖啡凍就唔甜,有啲微苦啦.

紅豆沙湯丸依然咁大碗,二嫂一個人食晒一碗;芒果布甸我就冇食亦冇問好唔好食.

最後o既椰皇雪蛤膏因為要蒸返熱,所以等o左一陣,o黎到,成個椰子上,都預o左燉蛋白膩,所以我只食o左兩啖.

呢餐實在太飽喇,而加埋兩個白飯,埋單只係$1,153.00,都幾抵.

味道: 3.6分
$144.13 (晚餐)
3-12-09(Thur)請晏晝假同家人去拜祭離世一年o既媽媽,先o黎呢o度飲茶.時間係大約1:10pm,o黎到即刻有張大枱,我o地一共七人,叫o左:1. 煎墨魚餅呢個算彈牙可口,雖然都放涼o左啲,但個個仍讚.2. 藥膳雞腳有圓肉,杞子同北芪,雞腳好腍同入晒味,有啲苦,而湯就好好味,甘甘地.3. 蘿蔔千絲酥X2又係好大件,食一件已好漏,佢好熱,但蘿蔔味卻唔夠,係美中不足.4. 流心奶黃包好香,餡多,OK.5-6. 排骨飯,灼生菜 冇食到7.特價$16.50o既咸蛋油雞飯一般8. 豆苗餃都幾大隻,料亦多,冇問題.9. XO醬炒蘿蔔糕今次唔係好辣,冇問題.10. 鯪魚球唔記得係咪炸鯪魚球,總之就係乾上,但又唔覺係炸.呢個亦都係一般,但就醮蜆芥醬,鹹鹹地又有酒味,好古怪.服務:都幾飄忽,開頭都好正常,唔太好又唔太差,之後我o地打開壺蓋等斟茶,但等o左幾耐吓,二嫂就自己斟,點知個侍應見到,走過o黎話等我o地就得啦.其實如果唔係佢o地忙到冇人理,我o地又點知自己斟?自己斟都唔係問題,而係佢話我o地.埋單$22X.00

1. 煎墨魚餅
呢個算彈牙可口,雖然都放涼o左啲,但個個仍讚.

2. 藥膳雞腳

3. 蘿蔔千絲酥X2

4. 流心奶黃包
好香,餡多,OK.

5-6. 排骨飯,灼生菜
冇食到

7.特價$16.50o既咸蛋油雞飯
一般

8. 豆苗餃
都幾大隻,料亦多,冇問題.

9. XO醬炒蘿蔔糕
今次唔係好辣,冇問題.

10. 鯪魚球

埋單$22X.00
$31.43 (午餐)
2009-10-14 36 浏览
海港燒鵝海鮮酒家是海港飲食集團旗下唯一在荃灣的酒樓,座落於荃灣英皇娛樂廣場3字樓,04年開業,此位置前身為福陞海鮮酒家.今天約了親友共4人,也是我第七次在此開餐,感覺到此店無論晚飯及荼市,做得都幾好,幾多人幫襯架!服務只係一般啦,點心幾抵食.今天品嚐過下列點心.(1)貴妃雞(雖是雪雞,味道好,幾滑)---3分(2)布拉腸粉(非常滑,配已1小碟甜醬及麻醬,幾好食)---4分(3)鵝掌翼(滷得非常入味,好味)---3分(4)酥炸魷魚(炸粉不脆,味道ok)---2分(5)叉燒飽(蒸得幾好,但叉燒少了些,味道好)---3分(6)潮州粉果(蒸得好,好味道)---3分(7)XO醬炒蘿蔔糕(好味道)---3分(8)灼介蘭(ok)---3分(9)雞札(魚肚食晒,淨番舊雪雞)---2分(10)燒賣(味道ok)---3分
海港燒鵝海鮮酒家是海港飲食集團旗下唯一在荃灣的酒樓,
做得都幾好,幾多人幫襯架!服務只係一般啦,點心幾抵食.
今天品嚐過下列點心.
(1)貴妃雞(雖是雪雞,味道好,幾滑)---3分
(8)灼介蘭(ok)---3分
(9)雞札(魚肚食晒,淨番舊雪雞)---2分
(10)燒賣(味道ok)---3分
門面
(1)貴妃雞---3分 (2)布拉腸粉---4分 (3)鵝掌翼---3分
(2)布拉腸粉---4分(4)酥炸魷魚---2分
(8)灼介蘭(ok)---3分
(9)雞札
(5)叉燒飽---3分 (6)潮州粉果---3分
2009-10-11
門面
2009-09-02 25 浏览
30-8-2009(Sun)全家人約定o黎飲茶後去媽媽永久居所.我o地12:00pm o黎到,都好多人等,等o左半個鐘左右都有張七人枱喇,而男友又咁o岩話可以o黎,就加多個位,好彩唔係搭枱咋,否則迫住其他人客就唔好啦.呢餐由亞哥佢o地發版,我冇異議,只係出個口食,有:1. XO醬炒蘿蔔糕.幾大碟,但XO醬落得重手o左,幾辣吓,重蓋過o左啲蘿蔔糕o既味道.2. 炒米粉有幾隻大蝦,米粉炒得唔燶同唔太乾,算適中,味道就冇咩味.3. 牛肉腸唔講我都唔知係牛肉腸,質地幾滑,但都係冇咩味.4-5. 蝦餃兩籠,潮州粉粿兩籠呢兩個普普通通.冇驚喜.6. 釀燈籠椒一碟竟然有四件,重要大大件同釀得飽滿,鯪魚肉內重有蝦米,加上甜豉油,呢個算係咁多點心中最好食o既.7.. 奶黃包唔係流沙,奶黃唔太香,味道亦偏淡.8-12: 排骨飯兩個,燒賣,叉燒腸,叉燒包,煎腸粉我全部冇食到.二嫂想食甜品,佢就叫個綠豆沙,大哥就叫個鳳梨桂花糕.綠豆沙係幾大碗o既,暖暖的.最後侄女竟同二嫂爭食.而桂花糕唔大件,冰冰涼涼,清清甜甜咁,不過不失.冇為意幾錢,我諗大嫂佢o地覺得OK o掛.

呢餐由亞哥佢o地發版,我冇異議,只係出個口食,有:

1. XO醬炒蘿蔔糕.

2. 炒米粉
有幾隻大蝦,米粉炒得唔燶同唔太乾,算適中,味道就冇咩味.

3. 牛肉腸
唔講我都唔知係牛肉腸,質地幾滑,但都係冇咩味.

4-5. 蝦餃兩籠,潮州粉粿兩籠
呢兩個普普通通.冇驚喜.

6. 釀燈籠椒

7.. 奶黃包
唔係流沙,奶黃唔太香,味道亦偏淡.

8-12: 排骨飯兩個,燒賣,叉燒腸,叉燒包,煎腸粉
我全部冇食到.

而桂花糕唔大件,冰冰涼涼,清清甜甜咁,不過不失.

冇為意幾錢,我諗大嫂佢o地覺得OK o掛.
午餐
2009-07-07 34 浏览
我哋六個人一坐低就分別被3-4個女侍應係咁sell啲套餐,用極大聲兼講唔正嘅廣東話sell我哋食一個龍"鄧"煲套餐,咁我哋就不厭其煩,要咗個三百幾蚊嘅龍"鄧"炆斑翅煲,個女侍應話呢個好呀...又大煲,抵食呀,有翅,有花膠,有魚,有蘿蔔,有枝竹,有豆腐!點知個煲攞到嚟,我哋見唔到有魚翅,驚佢俾錯個煲我哋,咁就叫個女侍應嚟!我哋話見唔到有翅,佢就用筷子夾起舊魚鰭話"呢舊咪翅囉!翅即係魚鰭"我哋六個即刻O哂咀,咁佢即係玩食字,搞爛gag啫!所以呢間嘢勁取巧,冇下次呀!成餐飯叫多1個小菜,半隻燒鵝,3碗白飯,計埋茶芥,食埋d咁嘅垃圾都要每人一舊水!冇下次呀!
,咁佢即係玩食字,搞爛gag啫!
所以呢間嘢勁取巧,冇下次呀!
2009-07-04
  • 個三百幾蚊嘅冇魚翅龍"鄧"炆斑翅煲囉
提早慶祝父親節, 因為要就埋屋企人關係, 所以就去左荃灣搵食, 而我就提議去呢度食喇.一家七口未夠七點就坐定定睇吓有乜好食, 由於我地成家人都係好簡單吓, 求其唔太貴就算, 所以都無乜叫特別野, 呢晚就食左以下食品喇:1) 灼蝦一斤 - OK啦 (唔駛一舊水) 2) 燒餓半隻 - 呢個真係唔錯, 話晒都叫招牌貨嘛 3) 咕嚕肉 - 普通, D肉好鞋吓4) 薑蔥蠔煲 - 唔錯, D蠔係炸左先再連薑蔥煲, 香口惹味 5) 清蒸青斑 - 都係OK啦 (因為又係唔駛一舊水) 6) 賽螃蟹 - OK, 一般水準7) 蒜茸粉絲蒸勝瓜 - 最差呢個, 蒜茸完全入唔到味 另外叫左兩飯一粥, 4支啤酒, 2支有氣利賓納, 總數八百蚊左右, 都算係咁啦!!

1) 灼蝦一斤 - OK啦 (唔駛一舊水)
2) 燒餓半隻 - 呢個真係唔錯, 話晒都叫招牌貨嘛

3) 咕嚕肉 - 普通, D肉好鞋吓

5) 清蒸青斑 - 都係OK啦 (因為又係唔駛一舊水)
6) 賽螃蟹 - OK, 一般水準
7) 蒜茸粉絲蒸勝瓜 - 最差呢個, 蒜茸完全入唔到味

2009-06-17
庆祝纪念
父亲节
  • 薑蔥蠔煲
  • 燒餓
2009-06-17 30 浏览
尋日(16-6-2009 Tue)傍晚同男友,大嫂,爸爸上大陸後返港,回程途中,大嫂約o左大哥o黎呢間食晚飯,叫佢攞位先,而二哥都放o左工一齊食飯,咁就六個人o係呢o度食晚飯喇.由於爸爸唔可以食太多海鮮,所以否決大嫂想叫o既海鮮餐,而女侍應介紹一個好似二百幾蚊o既晚飯三寶餐,有:1. 百味豉油雞半隻食到有少少玖瑰花味,唔算太鹹,雞肉唔’鞋’仍滑,冇問題.2. 原煲螺頭花膠筒煲雞(加$20.00)因原本係原燉冬瓜盅,但話賣晒,所以我o地改呢個,不過要加錢.乳白色o既湯又香又熱,清清甜生,材料亦好夠,花膠o既膠質都融入o係湯裡面,重有淮山.一煲湯可分到十幾碗,抵.3. 清蒸虎斑仔名副其實係虎斑仔,細細條,蒸得o岩o岩好,魚肉滑,好味.散叫o既有:4.蒜蓉粉絲蒸元貝(六隻)o岩o岩好一人一隻,睇到落o左好多蒜蓉,食落,元貝幾新鮮,且仍有裙邊o係o度,幾老實.但蒜蓉太多好鹹,粉絲量都唔算少.5.中西芹鴛鴦蚌我覺得好夠味,唔使蘸蝦醬,呢個餸冇乜問題.6.格蘭海鮮巢大嫂講笑試吓呢o度o既雀巢有冇油’益’味.餐牌上寫明係腰果,但o黎到時係夏威夷果仁,好彩全家冇人抗拒夏威夷果仁,其實夏威夷果仁比腰果清

1. 百味豉油雞半隻
食到有少少玖瑰花味,唔算太鹹,雞肉唔’鞋’仍滑,冇問題.

2. 原煲螺頭花膠筒煲雞(加$20.00)

3. 清蒸虎斑仔
名副其實係虎斑仔,細細條,蒸得o岩o岩好,魚肉滑,好味.

散叫o既有:
4.蒜蓉粉絲蒸元貝(六隻)

5.中西芹鴛鴦蚌
我覺得好夠味,唔使蘸蝦醬,呢個餸冇乜問題.

6.格蘭海鮮巢
大嫂講笑試吓呢o度o既雀巢有冇油’益’味.餐牌上寫明係腰果,但o黎到時係夏威夷果仁,好彩全家冇人抗拒夏威夷果仁,其實夏威夷果仁比腰果清,重好食.
呢個餸亦整到一貫水準,冇咩出錯,冇問題.

7. 蒜蓉炒白菜
呢個應該係漏單,因為我o地食完所有o野,落單叫糖水時,女侍應至驚覺冇o黎到.
上枱時嗅到好香蒜蓉味,因為係金蒜,而白菜,我覺得係小棠菜,有啲苦.同埋食得出呢個係用上湯浸熟o左啲菜,瀝乾後酒上金蒜,都冇兜勻.

8.$7.80o既海帶綠豆沙
除o左爸爸要紫米露外,個個都要呢樣,o黎到時至知原來唔係用碗仔裝,而係用一個砵,嚇o左我o地一跳.
呢個唔係太甜,有臭草香,唔太杰又唔太烯,o岩o岩好,OK o既..

加埋四碗白飯,埋單$683.00

服務:
呢晚坐滿客人,個個做到踼晒腳,但侍應間已經盡量溝通,提供較好o既服務,明顯比以前改善.
百味豉油雞半隻
原煲螺頭花膠筒煲雞
原煲螺頭花膠筒煲雞(在碗中)
蒜蓉粉絲蒸元貝
清蒸虎斑仔
中西芹鴛鴦蚌
格蘭海鮮巢
蒜蓉炒白菜?
百味豉油雞半隻
原煲螺頭花膠筒煲雞
原煲螺頭花膠筒煲雞(在碗中)
清蒸虎斑仔