2024-01-13 261 浏览
走入呢間海鮮餐廳,即刻被一陣撲鼻嘅鮮味吸引。🦞 首先點咗花竹蝦伊麵,蝦咁鮮甜,彈彈哋,伊麵吸滿咗海鮮嘅精華,實在係 👌 嘅開場。接住上菜嘅白灼蝴蝶蚌,肉質滑嘅唔得了,一啖入口嘅鮮味簡直令我動容。再黎嘅恭喜發財添好市,紅燒耗咁肥美,入口即化,真係令人欲罷不能。薑蔥炒牛河就有D正宗香港味道,牛肉嫩滑,蔥香飄逸,河粉滑溜得嚟帶點煙韌。😍 仲有個特色嘅菠蘿咕嚕肉,夠嘟嘟噠噠,硬中帶腍,酸甜嘅菠蘿同豬肉撞出新天地,真係繞樑三日。整體黎講,每味食物都保持住食材本身嘅鮮美,口感同滋味層次豐富,加上服務員態度友善,環境舒適宜人,真係健談而且肚餓嘅時候過嚟會大滿足。下次我定必再嚟,同朋友一齊分享呢個愉快嘅食體驗啦!👍
今次去嗰間海鮮食堂,正到不得了!開局一碟椒鹽大蝦,《瞓啦!》大隻蝦配上香煎洋蔥,入口既香辣味道夠晒kick!黎到賴尿蝦,《喂!》真係有劈炮賀年咁大隻,豪邁嘅口感又juicy,一啖肉真係滿足到爆!講到清蒸象拔蚌同清蒸珍珠蚌,嗰份鮮冰冰,令人心都清爽晒!點可以唔提下炸蠔,蠔汁醇厚流出來嗰刻,簡直係美味嘅瑜伽,一彈一射,足夠玩味!至於韭王炒木魚絲就得佢咯,味普普,攪到我有少少失望。不過炒蟶子就真係掃晒之前嘅陰霾,蟶子肉香Q彈,吸晒調味汁,一嗦入喉,完美!至於嗰盤清蒸鮑魚,大隻到我直頭眼都瞪大,滋味富貴得滯!過程中,服務唔錯,添水勁快手,唔會俾你渴到喉嚨痛。响呢度食海鮮,就係要咁嘅即叫即新嘅享受,無咁上下繁複,但美味就一流!尋日食飽晒,今次分享埋俾大家知,下次想探險海鮮既話,記得揾我啊!🦐🦪🐟

2023-04-27 634 浏览
海灣海鮮酒家地址 : 流浮山正大街44號味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐等候時間:15分鐘去流浮山當然要食海鮮,而我就最喜歡海灣海鮮酒家,雖然鋪頭細細,沒有什麼裝修,但是價錢合理,做出來的海鮮餸菜非常鮮味,一試難忘,一試再試,不能不試!西芹炒石斑大大件石斑,新鮮嫩滑炸石斑骨香脆可口,鹹淡適宜,具有口感薑蔥生蠔大大隻生蠔,平時很很難看見這麼大的生蠔,非常新鮮,口感非常。炸生蠔鬆脆可口,不油不膩,配上生菜,非常合拍,減少熱氣感豉油王炒蝦豉油味香濃,鮮蝦味保留,火喉十足粉絲扇貝粉絲完全吸收了蒜蓉的香味,扇貝大大隻,新鮮到飛起炒鮮魷魚配上大量的蔥,魷魚的鮮味更加突出,爽口彈牙
海灣海鮮酒家
地址 : 流浮山正大街44號
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐
等候時間:15分鐘

西芹炒石斑
大大件石斑,新鮮嫩滑

炸石斑骨
香脆可口,鹹淡適宜,具有口感

薑蔥生蠔

炸生蠔
鬆脆可口,不油不膩,配上生菜,非常合拍,減少熱氣感

豉油王炒蝦
豉油味香濃,鮮蝦味保留,火喉十足

粉絲扇貝
粉絲完全吸收了蒜蓉的香味,扇貝大大隻,新鮮到飛起

炒鮮魷魚
配上大量的蔥,魷魚的鮮味更加突出,爽口彈牙
海灣海鮮酒家位於流浮山正大街44號, 可從天水圍西鐵站轉K65號接駁巴士前往. 我們親戚食飯往往約在這間食店. 海鮮方面是親戚們在外選購的, 之後由食店代煮, 所以以下標示的價錢是不計食材的. 我們最常吃的菜式是蒜蓉粉絲蒸扇貝, 薑葱炒蟶子, 上湯龍蝦伊麵, 西芹炒班片, 薑葱蠔, 最值得推介的兩味餸菜是鮮炸生蠔及炆骨. 炸生蠔用生菜包著, 加一丁點兒淮鹽, 生蠔選購最肥味的, 一咬落質感像咬大雞脾, 但全是鮮蠔味. 炆骨是連骨的斑塊肉, 切成一大舊, 一呅班塊肉汁噴射, 熱辣辣滿口香!
2023-01-28
  • 薑葱蠔
  • 鮮炸生蠔
  • 炆骨
2023-01-10 572 浏览
跟阿媽去流浮山辦年貨,見到呢間企企理理,食過超驚喜廚師手藝一流撞正靚蟹時間,兼師傅揀蟹技術神乎其技鹽焗奄仔蟹第一次食咁靚嘅重皮奄仔蟹大師傅功駕,從未食過咁好味嘅干燒伊麵熱烈推介
跟阿媽去流浮山辦年貨,見到呢間企企理理,食過超驚喜

廚師手藝一流

撞正靚蟹時間,兼師傅揀蟹技術神乎其技

鹽焗鹽仔蟹

第一次食咁靚嘅重皮奄仔蟹
鹽焗奄仔蟹

大師傅功駕,從未食過咁好味嘅干燒伊麵
干燒伊麵

熱烈推介
2023-01-07
鹽焗鹽仔蟹
干燒伊麵
海灣係喺流浮山嘅其中一間海鮮酒家。流浮山有好多檔海鮮檔🦀,客人通常會喺海鮮檔買完海鮮直接攞去餐廳加工。食過海灣咁多次,我都冇見過佢個餐牌😂,但係佢嘅收費一向都算好合理嘅。必食係蝦仁炒蛋🦐🍳,係我食過最最最好食嘅蝦仁炒蛋😋,炒蛋好滑好滑,咁多年都冇變。蝦仁唔需要自己去買新鮮嘅,餐廳會用啲平嘅蝦炒,但係放心完全唔會霉👍去流浮山,就冇理由唔食蠔啦🦪 流浮山嘅蠔係冇渣㗎!可以考慮食酥炸生蠔,夠晒香口。條魚🐟蒸得啱啱好,炒飯🍚夠乾身,咕嚕肉脆口,椒鹽鮮魷🦑外脆內軟😛😛😛食完餐廳會送上一碟橙🍊,通常啲橙好甜,但係對上嗰次去啲橙就酸咗少少啫🤪💰: HK$400 pp (Dinner) (連埋買海鮮)💝: 8/10

💰: HK$400 pp (Dinner) (連埋買海鮮)
💝: 8/10
2022-10-23 670 浏览
第一次入流浮山食海鮮,喜出望外👍🏻而家金鐘東鐵綫➕屯馬綫開通後,對於我哋呢啲住港島嘅入天水圍再轉的士去流浮山只係一個鐘多啲,超方便。流浮山同鯉魚門海鮮餐廳格局差不多,餐廳在海味街旁,呢間海灣要行得幾入吓,懷舊門面加上高樓底,放了幾把冇開嘅天花風車吊扇,感覺舒服不侷促,又唔會嘈,坐得舒服。之後伙計帶我哋出門買海鮮,呢間李光記海鮮檔,老闆娘娟姐老實唔會硬銷貴價海鮮👍🏻我們買了蟶子,海蝦,瀬尿蝦,蠔,奄仔蟹,扇貝,娟姐話我們七個人食夠喇。蟶子炒得夠鑊氣,冇沙有鮮味呢個海蝦本來諗住蒜蓉開邊蒸,但夥計提議豉油王炒,佢哋呢度出名,因為開邊蒸自己喺屋企都可以做,呢個豉油王蝦真係整得好好味,色澤金黃就知道係好嘢,完全唔油膩,又唔會死咸,仲有蝦嘅鮮味粉絲蒸扇貝食得多,但真係要整得好食唔容易,呢度整粉絲完全油膩,硬度適中,蒸扇貝時間火候控制得啱啱好,爽滑有鮮味,係我食過最好味嘅蒸扇貝。賴尿蝦好大隻,椒鹽味剛好,唔會搶咗蝦既鮮味,蝦肉彈牙又內藏一整條蝦膏酥炸生蠔,外面薄薄嘅脆粉包住juicy 生蠔,算係我食過最好食嘅酥炸生蠔鹽焗蟹好多膏呢度嘅咕嚕肉都係好出名,肉瘦但多汁唔嚡普通一碟炒生菜但都係好出色,應該先
第一次入流浮山食海鮮,喜出望外👍🏻

蟶子炒得夠鑊氣,冇沙有鮮味

鹽焗蟹好多膏

呢度嘅咕嚕肉都係好出名,肉瘦但多汁唔嚡

普通一碟炒生菜但都係好出色,應該先用海鮮湯浸熟再炒

今次呢餐真係好滿意,價錢合理冇加一,應該會再嚟幫襯。
2022-10-23
2022-06-04 975 浏览
流浮山海鮮食過幾間,呢間幾唔錯。煮法雖則簡單,但火喉控制得十分到位!🦐 瀨尿蝦,肉質一絲絲,新鮮的証明,調味汁入哂殼👍👍👍香脆得可以連殼食🍴 薑葱鮑魚,蒸得剛剛好,非常鮮嫩,薑葱都係精華🐠 海魚兩食,肉質彈牙,就只有海魚才有的美味🍽️ 炸生蠔,大大隻,外皮薄脆,入面仍然 juicy 鮮味十足酒家調味偏淡,令到海鮮味非常出❤️確實,新鮮的海鮮,是不應該重手濃味另外佢地的炸花生是自家製的,香囗好味!

🍴 薑葱鮑魚,蒸得剛剛好,非常鮮嫩,薑葱都係精華
🐠 海魚兩食,肉質彈牙,就只有海魚才有的美味

酒家調味偏淡,令到海鮮味非常出❤️
確實,新鮮的海鮮,是不應該重手濃味

另外佢地的炸花生是自家製的,香囗好味!
2022-06-03
午餐
已不是第一次光顧這家海鮮飯店,因為每次來流浮山,都貨比三家光顧過很多間,始終都是認為這間食物質素有保證、而且價錢也算合理,今天又和一班好友來光顧,正值是合時奄仔蟹,所以每人試了半隻鹽焗,還有他的拿手小菜,就是豉油王煎蝦碌,龍躉兩味,薑蔥焗蠔,蒜蓉蒸扇貝,瓦撐屈鮑魚和韮王炒鮮魷,每樣都好味非常,連小吃飲品等,埋單每位也不過四佰元,一個字抵。
2021-10-01
住響天水圍,經常去流浮山食晏,今次食下晚飯,揀咗一間歷史悠久(創業於1963年),口碑唔錯,仲係食神蔡瀾食過嘅老牌酒家,這間酒家雖然沒有什麼特別的裝修,外表毫不起眼,但坐落覺得整潔企理,食得很舒服,食物質素也不負所望,老師傅功夫了得,火喉和味道都拿捏得啱啱好,唔會過熟、過老和過鹹,生猛海鮮全部沒有浪費,全部都以最佳狀態上枱入口。多年來食過不同的海鮮酒家,這間確實帶來一點驚喜和滿足,希望佢能夠保持水準,因為我仲想繼續食。

豉油王海蝦
白灼聖子
油鹽水菜心
豉椒炒蜆
2021-10-19 726 浏览
今日由九龍揸車離同親戚食飯!揸車都揸左成個幾鐘頭車,諗住有啲好嘢食下啦!點知就失望收場!首先d人眼光好似唔多有善咁,可能自己想太多!不過叫佢都會應嘅!再者,成間酒家個環境都好窄,坐得唔舒服!去到重點食啦!我以整體來講啊!普遍係勁多油!味精真係多過茶餐廳!叫咗個扇貝,嗰時粉絲尚算OK!叫咗龍蝦米粉做底,個米粉非常硬,豉油王蝦,呢個就不過不失啦!啲菜就頗為老!叫咗魚,咩魚我就唔講啦!但都係好多油!其實煮嘢唔使咁多油嘅!味精又唔使落咁多嘅!食完勁口渴!希望可以改善下!

2021-09-12 707 浏览
好耐無去..因為印象麻麻....一間非常有驚喜的老牌海鮮酒家..充分表現出何謂實而不華👍🏼👍🏼👍🏼..不求賣相..但魔鬼在細節😏..醬料/煮海鮮的配料都用心做好..為海鮮增加了不少分數🤩😋招牌蜜糖雞翼~麥芽糖的甜味..薄薄一層..皮香脆..我建議趁熱食..好滋味..😋粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌仔~火喉剛好..剛離彀..豉油鹹度/油量度/蒜蓉度配合得極好..帶出了原有鮮味..😋白焯花螺~不得了⋯個辣醬😂..微辣帶種不強勁嘅蒜香..好味到我想買番屋企..然後老闆攞咗個白色大桶比我地睇..放棄了..因為我應該食一世都食唔晒嘅🤣🤣🤣😋椒鹽瀨尿蝦~通常淨係會食到面嗰層嘅椒鹽味道..因為會有大量椒鹽放面..而蝦肉只會有淡淡的蝦肉味道..呢度配上洋蔥+青紅椒炒..所以連蝦肉都帶有香味而又不蓋過瀨尿蝦本身的甜味..然後發現每人半隻係唔夠喉嘅..😋果皮蒸鮑魚~是夜比較平凡的一味..果皮未夠香..但豉油+熟油的配合度增了不少分..😋酥炸生蠔~好好味好好味好好味😆..炸漿薄脆..蠔食落juicy又夠蠔味..與平日食開的大大隻美國桶蠔相比..可能呢個蠔的size剛好..所以充分保留了蠔的鮮味..滿分💯😋鹽焗雙皮蟹~並不
😋鹽焗雙皮蟹~並不是只有鹽的鹹味..鹽裡散發了一種香味來..食家們說鹽應該用香料炒過鹽..怪不得..那個充滿香味的鹽..一邊食蟹一邊在口與鼻間迴旋..
😋蝦膏炒飯~我一聽到係蝦膏並唔係蝦醬就好想試..蝦膏嘅香並不是蝦醬可以媲美..果然好好味哩👍🏼老闆還送了一碟佢地處理好嘅蝦膏粒粒比我地送飯..充滿鹹蝦香👍🏼
椒鹽鮮魷~不過不失

很喜歡這種老式酒家..很有味道..廚房亦顯出功架..好吃的海鮮..除咗本身嘅質數外..大廚對於煮海鮮時的拿捏亦好重要..很久沒有吃到有如此水準的海鮮..非常滿足及愉快的一餐❤️❤️❤️
蝦膏炒飯
酥炸生蠔
白焯花螺
椒鹽鮮魷
2021-07-10 646 浏览
好耐無食海鮮餐喇,大家都喜歡食海鮮,近近地睇下流浮山有咩飯店好食,上網搵到之前蔡瀾專欄介紹呢間海鮮飯店,仲話幫襯左幾十年,應該都有信心保證掛因為近父親節前後,多人訂枱,要分兩輪,我地揀左第2輪,諗住食得無咁趕。一嚟到老細就安排左個姐姐帶我地去揀海鮮,嘩🤩🤩啲海鮮好靚又生猛,仲要最緊要唔貴囉!我地揀左大紅鬼(海蝦的一種,好大隻,長過手掌)、龍躉、奄仔蟹、鮑魚、瀨尿蝦,仲叫左幾個小菜同出名嘅雞翼同埋蝦膏炒飯(有啲小菜唔記得影相🤣🤣),飽到上心口,又勁滿足😛😛,海鮮好靚,師傅功架非常好,海鮮煮得好好食好彈牙好有鮮味,火候又夠,仲要抵讚係佢會逐碟跟次序上菜,唔會一次過上,攪到啲菜凍曬,慢慢傾住偈一路食都得!6個人每人都係$500,海鮮連加工費,幾個餸,好過去西貢鯉魚門果啲又貴又唔抵食😅。

蒸鮑魚
蒸龍躉腩
招牌蝦醬炒飯
蒜蓉蒸大紅鬼
2019-09-04 2522 浏览
一直以來都有去開流浮山食海鮮因為佢哋的海鮮從來都冇令我們失望😋所以今年生日飯照舊喺流浮山海灣酒家食一開頭添加去帶埋我地去揀海鮮店家會話俾你聽今日有啲乜嘢靚所以揀都揀得好放心👍🏻我哋一行八人揀完海鮮之後就坐低食住啲小食飲下汽水等食題外話,呢度嘅汽水係細樽嘅玻璃樽裝夠晒氣,特別好飲!第一個餸係豉油王海蝦,啲蝦揸到金黃鬆脆,連殼都食得,搭埋洋蔥辣椒絲特別惹味。再來就係白灼蝴蝶蚌,非常鮮甜冇腥味。蒜蓉開邊蒸龍蝦一上場嘅香味同埋賣相大大隻,已經令到我哋嘩嘩聲。本來諗住芝士焗,但係見啲龍蝦咁靚唔想浪費左佢本身嘅鮮甜。果然冇令我地失望,鮮甜彈牙啖啖肉,正👍🏻豉椒炒聖子王唔會太咸,喺豉椒味嘅背後依然食到聖子本身嘅鮮甜鹽焗奄仔蟹隻隻都係重皮蟹,啲鹽嘅咸香味,已經入晒蟹肉同蟹膏度,必食,一試難忘👍🏻蒜蓉粉絲蒸扇貝隻隻扇貝舊肉都有個碗咁大,毫不吝嗇嘅粉絲真係好正,索哂扇貝嘅鮮甜味,在配搭埋啖啖肉嘅大元貝,又係一絕。食嘅過程店員會不斷同你收走啲殼同垃圾,非常好。呢個鹹魚叉燒粒炒飯,夠晒鑊氣,啲飯一粒粒夠乾身。啲鹹魚仲炸過先至再炒,非常香,連平時唔識炒飯嘅朋友都話一絕。最後除咗菜同生果之外,仲有呢個炸芒果加茶香
一直以來都有去開流浮山食海鮮
因為佢哋的海鮮從來都冇令我們失望😋
所以今年生日飯照舊喺流浮山海灣酒家食

一開頭添加去帶埋我地去揀海鮮
店家會話俾你聽今日有啲乜嘢靚
所以揀都揀得好放心👍🏻

我哋一行八人揀完海鮮之後
就坐低食住啲小食飲下汽水等食
題外話,呢度嘅汽水係細樽嘅玻璃樽裝
夠晒氣,特別好飲!

再來就係白灼蝴蝶蚌,非常鮮甜冇腥味。

蒜蓉開邊蒸龍蝦

豉椒炒聖子王
唔會太咸,喺豉椒味嘅背後依然食到聖子本身嘅鮮甜

蒜蓉粉絲蒸扇貝

食嘅過程店員會不斷同你收走啲殼同垃圾,非常好。

最後除咗菜同生果之外,仲有呢個炸芒果加茶香蕉,芒果炸完之後,外皮鬆脆,入口即化,係個口到感受到芒果變成芒果汁嘅過程🤤

海鮮我都食過好多地方,但流浮山海灣嘅係我食過覺得最好嘅一間。👍🏻
2019-09-03
庆祝纪念
生日
  • 鹽焗奄仔蟹
  • 鹹魚叉燒粒炒飯
  • 蒜蓉開邊蒸龍蝦
2019-05-28 1580 浏览
🍬🍬今次遠征流浮山,選了海灣海鮮酒家,其實早在4、5年前曾經跟食家好友前來這店吃海鮮,留下很不錯的印象...今次到來之前,朋友訂枱時已經訂了好一些菜式。~凍龍蝦試完之後個人喜好熱食的龍蝦,凍吃很失色~魚湯浸白菜魚湯夠濃,不錯~粉絲貴妃蚌~清蒸魚~蟓密蚌炒魚仔咸了點~鹽焗炒蟹蟹無乜特別,唔夠多膏話說一行人埋單每人盛惠$700,雖然話食海鮮一定唔會平,但感覺無食過咩好出色的,相對4、5年前失色很多,性價比低。
今次到來之前,朋友訂枱時已經訂了好一些菜式。
~凍龍蝦
試完之後個人喜好熱食的龍蝦,凍吃很失色
~魚湯浸白菜
魚湯夠濃,不錯
~粉絲貴妃蚌
~清蒸魚
~蟓密蚌炒魚仔
咸了點
~鹽焗炒蟹
蟹無乜特別,唔夠多膏