2023-01-22 4404 浏览
大年初一同屋企人嚟食年飯實在太旺場,等咗成粒鐘先有大枱都係食啲平日飲茶嘅嘢🥢▶️ 海鱻城蝦餃皇 蝦餃比平時嗰啲大粒少少,入面嘅蝦份量好多🦐唔係得一隻咬落新鮮爽彈,不過就冇落竹筍同埋味道偏鹹蝦餃皮唔易爛,算煙韌▶️ 七味鹽豆腐七味粉好惹味👍🏻外皮薄薄地又香脆,感覺唔油膩入面嘅豆腐就好嫩滑,功夫唔錯▶️ 黑松露滑蛋叉燒腸第一次見呢個組合,幾新奇真係會食到黑松露味,不過雞蛋就冇咩味,而且感覺唔係好夾😅入面嘅叉燒肉正常,半肥瘦但係覺得佢腸粉太厚,會鍾意佢餡料多啲而皮薄好似皺皮腸咁▶️ 蜜汁黑豚叉燒呢個係必叫,好推介❣️成條叉燒咁上,表面搽咗蜜糖再燒到色澤油亮✨每片切到厚薄一致🐷差唔多成嚿瘦肉但肉質軟腍適中,相當鬆化,完全唔韌蜜汁滲入叉燒肉,味道香濃帶啲甜味餸白飯一流,好耐冇食過咁好食嘅叉燒▶️ 台南雞絲高山耳呢個係涼菜,醬汁食落酸酸地微辣配上大量黑木耳、花生粒、青瓜、雞絲,幾開胃▶️ 野菌高山耳浸菜苗成枱最清嘅一碟餸😂菜心同雜菇浸起上湯入邊,湯底味道啱啱好-其實除咗呢啲,仲叫咗好多好多嘢食加加埋埋叫咗接近30籠點心🥧兩大個炒麵、一碗粥等食物都幾有水準,全部大大份,未至於超精緻,但「整整齊齊」咁環境比較嘈,1
大年初一同屋企人嚟食年飯
實在太旺場,等咗成粒鐘先有大枱
都係食啲平日飲茶嘅嘢🥢

▶️ 海鱻城蝦餃皇
蝦餃比平時嗰啲大粒少少,入面嘅蝦份量好多🦐唔係得一隻
咬落新鮮爽彈,不過就冇落竹筍同埋味道偏鹹
蝦餃皮唔易爛,算煙韌
海鱻城蝦餃皇

▶️ 七味鹽豆腐
七味粉好惹味👍🏻
外皮薄薄地又香脆,感覺唔油膩
入面嘅豆腐就好嫩滑,功夫唔錯
七味鹽豆腐

▶️ 黑松露滑蛋叉燒腸
第一次見呢個組合,幾新奇
真係會食到黑松露味,不過雞蛋就冇咩味,而且感覺唔係好夾😅
入面嘅叉燒肉正常,半肥瘦
但係覺得佢腸粉太厚,會鍾意佢餡料多啲而皮薄好似皺皮腸咁
黑松露滑蛋叉燒腸

▶️ 蜜汁黑豚叉燒
呢個係必叫,好推介❣️
成條叉燒咁上,表面搽咗蜜糖再燒到色澤油亮✨每片切到厚薄一致
🐷差唔多成嚿瘦肉但肉質軟腍適中,相當鬆化,完全唔韌
蜜汁滲入叉燒肉,味道香濃帶啲甜味
餸白飯一流,好耐冇食過咁好食嘅叉燒
蜜汁黑豚叉燒

▶️ 台南雞絲高山耳
呢個係涼菜,醬汁食落酸酸地微辣
配上大量黑木耳、花生粒、青瓜、雞絲,幾開胃
台南雞絲高山耳

▶️ 野菌高山耳浸菜苗
成枱最清嘅一碟餸😂
菜心同雜菇浸起上湯入邊,湯底味道啱啱好
野菌高山耳浸菜苗

其實除咗呢啲,仲叫咗好多好多嘢食
加加埋埋叫咗接近30籠點心🥧兩大個炒麵、一碗粥等
食物都幾有水準,全部大大份,未至於超精緻,但「整整齊齊」咁

環境比較嘈,16個人圍埋張大枱坐得好迫
同埋今日比較忙,感覺冇咩人招待
不過酒樓來講佢非常抵食,叫咗咁多嘢食到飽飽,除返開都係$150一個人左右🤯
七味鹽豆腐
蜜汁黑豚叉燒
野菌高山耳浸菜苗
2023-01-13 1517 浏览
馬蹄糕完全走樣,嚇怕食客。早茶點了馬蹄糕,早兩星期的有料又晶瑩,今天的變成黃白色又少料,而且極軟身,完全走樣。我會稱呼為奶皇糕。野菌雞絲腸就有大量中國芹菜,吃下去很爽,但雞絲野菌就…幸好從前有幫襯過,知道今天食物走了樣,希望日後可以復常(社會要復常,食物質數都應該復常),否則日後都不會再幫襯。
野菌雞絲腸就有大量中國芹菜,吃下去很爽,但雞絲野菌就…
馬蹄糕
野菌雞絲腸
2022-12-21 1506 浏览
平時呢間酒樓等位等到天荒地老,見今日早,又唔洗等太多張枱,就決定黎飲個早茶。等位等左約15分鐘,叫飛帶位員好燥底好緊張🤷🏻‍♀️,但入到去侍應就正常,有禮貌。《芝麻糕》有芝麻味,但係就似芝麻糊凝結左咁,偏甜,唔夠彈牙。《檸檬叉燒酥》酥皮做得唔錯,幾脆口,又唔會過硬過實淨,叉燒夠冧身,係糖漿過多,太甜。《白菇雞絲腸》腸粉皮過厚,雞絲唔係好覺眼,食落就覺得好爽脆。評語味道一般,但早茶時段價錢較實惠服務一般

《芝麻糕》
有芝麻味,但係就似芝麻糊凝結左咁,偏甜,唔夠彈牙。

《檸檬叉燒酥》

《白菇雞絲腸》
腸粉皮過厚,雞絲唔係好覺眼,食落就覺得好爽脆。

評語
味道一般,但早茶時段價錢較實惠
服務一般
2022-10-24 1886 浏览
今年7月來吃的,大晴天,高溫酷熱,躲在商場,找家茶樓吃午餐,樂富廣場鮮鱻城不用等位,walk in。2個人,點了以下的:#普洱茶:濃而不澀,挺好喝的。#薑絲豬潤粥:粥底很綿,薑絲和豬潤是絕佳的組合,我不愛吃內臟,但這個爆好吃!#蘿蔔千絲酥:酥皮鬆化,餡料飽滿,蘿蔔清甜,好吃!#香煎菜肉包:多菜少肉,吃着不覺油膩。#南乳蒸豬手:豬手很入味,墊底的芋頭粒,吸收了南乳和豬手的精華,好好味!#潮州粉粿:皮太厚,本餐唯一不推薦的。

2個人,點了以下的:
#普洱茶:濃而不澀,挺好喝的。
#蘿蔔千絲酥:酥皮鬆化,餡料飽滿,蘿蔔清甜,好吃!
#香煎菜肉包:多菜少肉,吃着不覺油膩。
#潮州粉粿:皮太厚,本餐唯一不推薦的。
2022-07-25
2022-10-15 2101 浏览
今天我約了朋友,往經常會在大台出現的酒樓飲茶,我約下午1:40分抵達酒樓,我想向當時站在門口的一位知客,詢問一些有關飲茶的事項,我感覺他不願理睬和態度都是十問九唔應,令我感覺他的服務欠佳。直至入到酒樓坐下,已有人用屏封遮蔽,正在麻雀耍樂中,當時坐於他隔鄰的客已要求調枱。在我飲茶當中,經常發覺酒樓伙記,貪方便都將執碗筷的車置於客人身旁,又多次為了快,而不望後面單手拖拉,撞到我和其他客的椅背,好像他也不知道。直至約下午3:10分,已陸續有其他客,在無遮蔽環境下的麻雀抬開始雀戰,在這樣嘈雜的苦況下,我飲不到一小時茶,就埋單走了,希望酒樓有改善,不要虚有其名。
2022-10-15
2022-09-13 2898 浏览
颱風季節,適逢八號風球,唯有延遲聚餐。颱風翌日,致電酒樓經理,已經全晚滿座,由於VIP關係,可以攝到一枱。下班徒步抵達,現場人頭湧湧,非常火爆,不少茶客手揸龍票,門外等待。餐前小菜,脆皮燒腩仔,沙薑豬手仔,略表不提。軒尼詩V仔,酒色琥珀色,淡雅清香,微帶丁香同肉桂味,口感香醇順口,適合中、西菜色。 蒜蓉蒸貴妃蚌,肉質鮮美無比,甘脆嫩滑,但食落竟然平平無奇,連之前九層塔炒聖子都不如。吾知係煮法失敗,定九層塔惹味,佔據口腔味蕾,食吾出貴妃蚌鮮美味道。潮蓮炭燒鵝,電爐燒鵝,炭燒無乜可能。新鮮熱辣,皮脆肉滑,入口吾覺肥膩,而且鵝味濃郁。豐滿肉汁,鵝肉鮮美,美味滿足。清蒸紅瓜子,肉質細幼酷白,結實中帶嫩滑。魚味濃郁,鮮嫩爽口,口感彈牙,入口有嚼頭,魚皮膠質豐富。象拔蚌刺身,淡而無味,既無刺身鮮甜味,又缺乏象拔蚌本身味道。入口之餘,只覺得食緊野,但又吾知食緊乜,垃圾之作,真失敗。黑白胡椒炒肉蟹,胡椒香辣味挑釁味蕾,爆炒的鑊氣涌入鼻腔,瞬間喚醒食欲細胞。白嫩蟹肉鮮甜厚實,甘甜鮮香之餘,熏染微焦辛嗆胡椒香味。以上菜式以外,尚有金銀菜燉白肺湯,滋潤補氣。椒絲腐乳炒通菜,正常。酒樓經理奉送桃膠柑露及乳酪
餐前小菜,脆皮燒腩仔,沙薑豬手仔,略表不提。
軒尼詩V仔

蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌

潮蓮炭燒鹅

清蒸紅瓜子

象拔蚌刺身

胡椒炒肉蟹

酒樓經理奉送桃膠柑露及乳酪糕等飯後糖水,豁免茶芥加一更不在話下。

2022-08-26
軒尼詩V仔
潮蓮炭燒鹅
清蒸紅瓜子
象拔蚌刺身
胡椒炒肉蟹
2022-08-11 2251 浏览
為咗響應國家,擴大內需,我哋同事經過核心領導小組決定,將成功人士farewell 運動進行到底。夕陽西下,一行八人,徒步抵達爆房。我哋係VIP,一早就訂咗房,吾係龍票架。甫坐下,先上小吃,花生茶芥,脆皮腩仔,藥膳鳳爪等等物物柒柒,不作長述,直入主題。南澳龍蝦刺身,刺身造型賞心悅目,肉質爽口彈牙,味道鮮甜。蝦肉緊緻細膩,油性低而且多汁,口感偏甜且鮮味濃郁,此時吾食更待何時?吾知前排龍蝦風暴是否完美解決,同屬一個國家中國老百姓有得食龍蝦未?(不是坐洗頭艇入境果D)憂懷國恨心暗傷,愛國愛港愛人民 。金不換炒聖子,金不換獨有的香氣,提升聖子的鮮味,夠鑊氣,超惹味,肉質鮮嫩多汁。直接秒殺farewell dinner 海鮮宴上篇的豉椒炒蟶子。淨係聽到個名,已經覺得满懷詩情畫意,絕非X田盬焗多頭聖可比。期間經理老推湯水,石斛燉水鴨,滋陰補腎,勁過三鞭酒。吾使啦,我哋好腰好腎好男人,鞭鞭有力,且自携酒水。正如上篇,港女港媽梅子酒,潮州怒漢飲角馬(人頭馬club,老潮叫角馬)龍蝦泡飯,一國兩制是個好制度,一蝦兩食必須長期堅持。從來沒有試過這麼清新脫俗的感覺,龍蝦的鮮,高湯的甜,混在一起的味道,竟然比
南澳龍蝦刺身

南澳龍蝦刺身刺身造型賞心悅目,肉質爽口彈牙,味道鮮甜。蝦肉緊緻細膩,油性低而且多汁,口感偏甜且鮮味濃郁,此時吾食更待何時?吾知前排龍蝦風暴是否完美解決,同屬一個國家中國老百姓有得食龍蝦未?(不是坐洗頭艇入境果D)憂懷國恨心暗傷,愛國愛港愛人民 。
金不換炒聖子

人頭馬club

龍蝦泡飯

龍蝦泡飯,一國兩制是個好制度,一蝦兩食必須長期堅持。從來沒有試過這麼清新脫俗的感覺,龍蝦的鮮,高湯的甜,混在一起的味道,竟然比“老鼠斑”有過之而不及,正如比初戀更加詩情畫意。吃进嘴里是天然的鮮甜,配炸米和香菜,萦繞于舌尖美味让人欲罢不能。唯一挑剔是不是用砂鍋,不是潮州粥做法,颗粒分明,用料是否够正够足一目了然。
潮蓮燒鵝皇

潮蓮燒鵝皇,北有烤鴨,南有燒鹅。皮脆肉香的燒鵝,肥厚又嫩滑,鵝肉香嫩多汁,鵝皮脆口不膩,每啖都油香四射,以梅醬作蘸料,更添香味,邪惡得來卻令人非常滿足。經理自稱用荔枝木燒烤黑崇鵝,呢個年代,個個都話用荔枝木,真如潮陽熏鴨用蔗。(有機會講下潮陽熏鴨)
油鹽焗奄仔蟹

油盬焗奄仔蟹,金秋時節江浙大閘蟹,春末夏初廣東奄仔蟹,此时正值奄仔蟹豐腴之时。蟹肉細腻甘甜飽滿厚實,蟹黃質如軟玉咸香流沙。如斯尤物,香濃誘人,入口甘香回味,令人食指大動。
椒鹽鮑魚

椒鹽鮑魚,聲稱本店鎮店三寶之一。外面咸酥,肉里Q彈扎實,軟中帶Q,值得一試。
椒鹽鮮魷

椒鹽鮮魷,成功人士港女同事至愛,每次飯局指定動作。呢D冷藏魷魚,雖然做外表金黄,但内里絕不香嫩。呢D咪表面親切,內里驕傲。基於膽固醇偏高,所以魷魚等一概欠奉,不予置評。
總結上下篇farewell,價錢,海鮮種類以三聖跑出,可能熟人。味道烹飪以海鱻城獲勝,因為三聖普通平凡,海鱻城突出有驚喜。

南澳龍蝦刺身
金不換炒聖子
人頭馬club
龍蝦泡飯
潮蓮燒鵝皇
油鹽焗奄仔蟹
椒鹽鮑魚
  • 鹽焗奄仔蟹
📍椒鹽豆腐🥠📍海底椰湯🥥📍豉椒炒蟶子配米粉底🪱📍蒜蓉賴尿蝦🦐📍鮑魚🐚📍奄仔蟹🦀📍金銀蛋莧菜🥬📍櫻花蝦炒飯🍚📍益力多糕🍮搞笑,同同事去部長無比過menu焗大家食海鮮,唔埋單唔知價😰唔係太好唔知有咩食有咩飲同有冇加一😓【味道】 • 椒鹽豆腐🥠 ok既,唔會出錯既一道菜 • 海底椰湯🥥 正常,部長話佢呢度無老火湯,好似話怕上火🔥 • 豉椒炒蟶子配米粉底🪱 蟶子好甜好味😋不過米粉略嫌太多,7個人都食唔晒,可以省略不配米粉底 • 蒜蓉賴尿蝦🦐 呢個好食😋推介 • 鮑魚🐚 其實海鮮夠新鮮都唔會出錯,好食😋 • 奄仔蟹🦀 D蟹🦀好大隻,全台人都話正,唔多地方有得食 • 金銀蛋莧菜🥬 又係唔會出錯既一道菜 • 櫻花蝦炒飯🍚 正正常常,唔錯嘅,好飽喇食咗一啖咁多試吓味 • 益力多糕🍮 幾特別,無咩好唔好食【環境】佢比左間房我哋,夠大夠用,不過板間房隔唔到音,外面食煙入面會聞到👃裝橫ok👌🏻夠光猛,算乾淨多人聚會又想食海鮮🦞呢間質素不錯👍🏻但記得叫佢比menu
📍椒鹽豆腐🥠
📍櫻花蝦炒飯🍚
📍益力多糕🍮
唔知有咩食有咩飲同有冇加一😓

【味道】
• 椒鹽豆腐🥠 ok既,唔會出錯既一道菜
• 海底椰湯🥥 正常,部長話佢呢度無老火湯,好似話怕上火🔥
• 蒜蓉賴尿蝦🦐 呢個好食😋推介
• 鮑魚🐚 其實海鮮夠新鮮都唔會出錯,好食😋
• 奄仔蟹🦀 D蟹🦀好大隻,全台人都話正,唔多地方有得食
• 金銀蛋莧菜🥬 又係唔會出錯既一道菜
• 益力多糕🍮 幾特別,無咩好唔好食

【環境】
裝橫ok👌🏻夠光猛,算乾淨
多人聚會又想食海鮮🦞呢間質素不錯👍🏻但記得叫佢比menu

鮑魚
奄仔蟹
金銀蛋莧菜
2022-07-16 1901 浏览
已經是我第二次為了可以趕在七點半之前到達,而早早起身去飲早茶的一個地方。因為一到早上八點,基本上餐廳就坐滿食客,出面等位的人就會好多!這裡的點心幾好食,孖寶點心也經濟實惠。食客大多數都是長輩,所以餐廳裡面會特別吵。不過,這也是香港特色,去到邊都特別吵!我特別喜歡蜜汁叉燒包,入面的餡料又熱又 juicy。我和夥伴兩個人就叫左六樣點心,埋單都吾洗$150。不過點心特價好似只限在早上十點鐘前,所以要食特價點心就一定,一定,一定要早早到。

2022-07-16
$75 (早餐)
2022-07-15 1346 浏览
Pronounced 海”鮮”城. Dinner hosted by Doctor in the private room. Owner/manager stated that the room was equipped with a top of the range karaoke system. Indeed the room seemed very sound-proofed. Here’s what we had. Some snacks to go with the champagne whilst waiting for stragglers: 墨魚餅 and椒鹽豆腐.雞煲翅. Server came in with portable stove to boil up the chicken soup and showed us the sharks fin. Broth was very rich and flavorful. No msg, as I was not thirsty after. 芝士焗西澳龍蝦伊麵. The cheese sauce was one
Here’s what we had.
椒鹽豆腐.

芝士焗西澳龍蝦伊麵. The cheese sauce was one of the best I have tried. Had so much noodles I was quite full already.

小炒皇- one of the best I have tried. Very 足料with 鹹香: Deep fried yam strips, crispy tiny fish, squid etc.

燒鵝- Owner/manager was very proud of his goose- marinated and roasted with secret recipe. Indeed skin was very crispy.

鹽燒南非鮑魚- quite tender.

金不換炒蟶子. Interesting taste of basil.

豉蒜炒芥菜- good; not bitter at all.

Items not worth ordering:
乳猪. No good. Very thick layer of fat.

牛柳粒- beef didn’t taste very fresh.

Dessert:
益菌乳酸糕- Yakult jelly. Everybody asked for seconds.
桃膠柑露- tasted a bit weird.

In summary: excellent service. Mixture of hit and miss items. Can come and try goose, lobster noodles.
2022-07-12 3064 浏览
約了小學同學食晚餐,近近哋到樂富。我們一行十人,而該酒樓只可以坐八人一台,只好分倆台。間酒樓都幾旺,我們食六點已經爆咗九成。我們柯打了:冰鎮三層燒肉,肉質肥瘦分明兼且好juicy,個皮好脆口。。川貝海底椰燉鷓鴣湯,味道濃沃,多湯料,有雞腳、雞肉、豬肉、海底椰川貝、鷓鴣等。唔口喝,肯定冇味精。椒鹽火箭魷,魷魚肉好爽,椒鹽都整得幾鬆脆。。豉椒蟶子,大件夾爽口,但係煮得太鹹。。潮連炭燒鵝,話出名,一啲都唔好食個皮又唔脆,成為$278半隻,實在太唔值。👎👎👎👎👎。蟹好多膏。椒鹽鮑魚、龍蝦、炒菜味道。送嘅甜品:北海道桃膠甘露,唔係超甜,雪耳、桃膠、西米和奶,。健康乳酪糕,好似食緊益力多、超甜。但係上菜上得實在太快,還未食完,另一碟菜就係咁上,原本好好味嘅食材,都未落格實在大打折扣,又急、感覺食咗三碟菜已經好飽,食唔落。。下次不敢恭維。
約了小學同學食晚餐,近近哋到樂富

我們柯打了:
冰鎮三層燒肉,肉質肥瘦分明兼且好juicy,個皮好脆口。

椒鹽火箭魷,魷魚肉好爽,椒鹽都整得幾鬆脆。

豉椒蟶子,大件夾爽口,但係煮得太鹹。

蟹好多膏

椒鹽鮑魚、龍蝦、炒菜味道

送嘅甜品
北海道桃膠甘露,唔係超甜,雪耳、桃膠、西米和奶,

健康乳酪糕,好似食緊益力多、超甜

。下次不敢恭維。
2022-07-10
2022-06-09 1481 浏览
今天的晚上實在太熱了,令人不想在廚房煮飯,所以我們到了酒樓食晚餐。我們一定會選擇在家中煮不到的食物,所以我們叫了叉燒,沙拉骨,和花膠豆腐煲。叉燒很肥美,而且一碟也有很多,很足料,蜜味很重。但是沙拉骨的醬汁略嫌太多,希望餐廳能夠改善一下,因為醬汁只是用來襯托的,而不是主菜。
叉燒很肥美,而且一碟也有很多,很足料,蜜味很重。

2022-06-02 1192 浏览
食咗佢好多次,終於心血來潮寫一寫佢.前幾十次食都係食燒鵝,海鮮 都係煮得又好,又新鮮. 今次試佢普通炒小菜,試吓佢廚房炒功好唔好.今次真係食到佢炒功一流.真係無得輸.整咗個前菜海蜇燻蹄,個海蜇係佢自己整,唔同出面現成,食落去好清爽好爽脆.山楂咕嚕肉 都煮得好入味,肉同炸面比例剛剛好.煮功適中,又唔燶,又會煮得太硬.食落去唔會太硬,又肉汁豐富.比附近酒樓好食好多😆 令人十分驚喜.豆角都炒得剛剛好 ,完全唔係用水煮熟再炒幾下品質,真係食到有鑊起,豆角唔太硬太淋.最後試過生煎包 都竟然 即刻煎出嚟,仲熱辣辣上枱,咬落去爆汁出嚟.食飽左食去都食得落.
食咗佢好多次,終於心血來潮寫一寫佢.

山楂咕嚕肉 都煮得好入味,肉同炸面比例剛剛好.

2022-05-31
2022-05-22 1534 浏览
推薦有品味&識食嘢的。本人飲茶及晚市都食過。 嘢食絕對有質素👍👍👍比得起五星級大酒店,但為方便入座,最好訂位先去,因為很多熟客 同回頭客去食,晚市必須要叫燒鵝&海鮮等等。。。。。老闆《在哥》好好人及好有經驗, 可以叫佢推介有咩嘢味小菜
庆祝纪念
纪念日
2022-05-03 1659 浏览
在電視上經常見到此間酒楼出鏡,又見常常賓客滿門,在好奇心驅使下5月3日揾食肥華和靚媽,就到樂富一試此酒楼有何優點令到門庭若市,客此雲來,當日上午9:40肥華靚媽俩人便到達此酒楼門外,衹見人頭湧湧,多人齊集此店接待處攞筹等知客通知入座,照正常情況揾食肥華绝唔會為一餐普通早茶,肯嘥時間在呢個環節上,但今日係要一窺此店有何本領能做到此熱鬧場面,肥華衹好入鄉隨俗乖乖攞筹排隊等位,大約過咗25分鍾知客姐姐终於可以安排我倆入座,此店環境座位濶落,侍應姐姐招呼服務茶客亦到位,奉客茶葉也有水準,雖然食物點心没有令肥華有驚為天人感覺,但仍算可口,若用價錢衡量仲有少少超值感覺,所以此店能成為爆埸食店,係實至名歸值得等位捧場