2015-06-27 1058 浏览
最開始在西環住,發現了這家店。起初很好吃,週末都會來吃,但現在越來越差了。上次算錯了錢還死不承認,今天所有菜全加了5倍鹽,不管是湯 還是咖哩,都非常鹹。感覺他們不想幹了。建議不要去。
2015-04-07 1830 浏览
4月6日 天氣晴朗,復活假期接近尾聲,心血來潮午餐想吃特色菜,在open rice尋尋找找,看看附近有什麼好菜式。找到了這間“深井咖哩寶“於是便來個午餐咖哩吧。点了,咖哩牛腩“不辣“窩巴芝士窩巴咖哩茄子春卷兩人 埋單$306 服務很好 正宗咖哩,會再來!下次試試雞和羊
找到了這間“深井咖哩寶“
於是便來個午餐咖哩吧。
点了,
咖哩牛腩“不辣“
窩巴
芝士窩巴
兩人 埋單$306
服務很好 正宗咖哩,會再來!

下次試試雞和羊
埋單送來的糖果
不知什麼湯
2015-04-06
不知什麼湯
2015-03-06 1856 浏览
有晒印度菜式。兩個人點了兩set lunch,香料牛肉,咖哩羊肉。個set有印度湯,主菜。可配飯,意麵,印度薄餅 Nan 或 印度咸餅 Parda。吃完不覺得燥。氣氛好有印度feel, 老闆,服務員,廚師都是印度人。二點後廚師走出來跟我們打招呼。他們都會講廣東話。電視一直播印度近化Boolywood的MV. 當然牆上都掛有印度色彩的畫。
吃完不覺得燥。

氣氛好有印度feel, 老闆,服務員廚師都是印度人。二點後廚師走出來跟我們打招呼。他們都會講廣東話。
2015-02-12
  • 芝士烤餅
港鐵港島西延綫開幕之前,也間中到西環覓食。近期愛上了印度食品,於是也到西環找找看。朋友早前也嘗試過這間位於堅尼地城的深井咖喱寶,聞說評語也不錯,可以一試。這店面積不大,只能容納不超過20位客人,裝修比較殘舊,相信前身是一間酒吧。 我們一行兩人被安排在較狹窄的走廊位置,燈光較昏暗偏黃,而且店內還飄出一陣陣木頭發霉味,感覺不太舒服。每次吃印度菜必喝指定飲品 ~ 芒果酸奶 (Mango Lassi),味道很甜,不過還是可以接受的程度。奉送的的胡椒脆餅,香脆可口,胡椒味十足,點上醬汁倍添鮮味。期待已久的香燒春雞 (Tandoori Chicken),顏色紅紅,放置在鐵板上,熱辣辣香噴噴,大流口水。推薦食品 ~ 千層餅 (Paratha),牛油香撲鼻,餅質鬆軟,配咖喱吃一流。原汁咖喱牛腩 (Beef Curry) 又香又甜,完全不辣,牛腩炆得很嫩,咖喱汁送飯一流。最後送上的印度黃薑飯。不過這飯很硬,而且加入了椰絲,感覺怪怪的,我們嘗試嘗了一口就沒有再吃了。值得一提的是侍應的服務異常親切,每種食物也教我們如何食用,不斷詢問我們對於食物的意見。某程度上有點過態,讓客人感到不耐煩。服務有待改善。

芒果酸奶 (Mango Lassi)
奉送的的胡椒脆餅,香脆可口,胡椒味十足,點上醬汁倍添鮮味。
胡椒脆餅
香燒春雞 (Tandoori Chicken)
千層餅 (Paratha)
原汁咖喱牛腩 (Beef Curry)
印度黃薑飯

2014-12-07
胡椒脆餅
香燒春雞 (Tandoori Chicken)
千層餅 (Paratha)
原汁咖喱牛腩 (Beef Curry)
2014-09-11 1907 浏览
在西環上班的我,突然想食咖喱,到處揾揾,就揾到依間印度咖哩餐廳,我都好鍾意食傳統印度咖哩,所以都成日去印度餐廳,今次點了芝士薄餅,特色瑪沙拉羊肉,咖喱角。送的頭盤很好味,本身以為芝士薄餅都好好味,但其實也不是太特別,味道一般,而且芝士味不足。隨後的咖喱角則完全不同,有滿滿的餡料,而且咖喱味適中,真的很好味,之後到主角特色瑪沙拉羊肉,餐廳用了金色的罐裝住,好特別!一嘗後,真的非常喜愛,羊肉完全唔羶,而且肉都唔韌,咖喱好香,有小小辣,但好易入囗,配飯/薄餅一流。唯一美中不足是罐子有點小,如果大一點會較好。因為都要92蚊一客的。價錢也不算太貴,但人多吃會較好。但在印度餐廳中這間會是幾好的選擇。
送的頭盤很好味,
本身以為芝士薄餅都好好味,
但其實也不是太特別,
味道一般,而且芝士味不足。
隨後的咖喱角則完全不同,
有滿滿的餡料,而且咖喱味適中,
真的很好味,
之後到主角特色瑪沙拉羊肉,
餐廳用了金色的罐裝住,好特別!
一嘗後,真的非常喜愛,
羊肉完全唔羶,而且肉都唔韌,
咖喱好香,有小小辣,但好易入囗,
配飯/薄餅一流。
唯一美中不足是罐子有點小,
如果大一點會較好。
因為都要92蚊一客的。

價錢也不算太貴,但人多吃會較好。
但在印度餐廳中這間會是幾好的選擇。
  • 特色瑪沙拉羊肉
2014-09-11 1965 浏览
送的頭盤很好味,
本身以為芝士薄餅都好好味,
但其實也不是太特別,
味道一般,而且芝士味不足。
隨後的咖喱角則完全不同,
有滿滿的餡料,而且咖喱味適中,
真的很好味,
之後到主角特色瑪沙拉羊肉,
餐廳用了金色的罐裝住,好特別!
一嘗後,真的非常喜愛,
羊肉完全唔羶,而且肉都唔韌,
咖喱好香,有小小辣,但好易入囗,
配飯/薄餅一流。
唯一美中不足是罐子有點小,
如果大一點會較好。
因為都要92蚊一客的。

價錢也不算太貴,但人多吃會較好。
但在印度餐廳中這間會是幾好的選擇。
  • 特色瑪沙拉羊肉
2014-07-27 2366 浏览
星期日想出去食飯,近近地一家人去附近食咖哩,食左燒烤併盆,咖哩薯仔雞,炒雜菜,咖哩角,蒜茸烤餅同印度咸烤餅,味道唔錯,香料味濃,有啲似去土耳其旅行時食既風味。咖哩角入面係雜菜同薯溶,幾好味。燒烤併啲肉都唔錯,幾林。蒜茸烤餅比咸烤餅好食。咖哩薯仔雞都好味,比起茶餐廳既咖哩多啲香料味。整體都幾好,好過重慶大廈個啲。
2014-07-27
  • 雜菜咖哩角
這店位於堅城但名字則帶住個"深井"地名,明顯店主的發跡地是那裡了,而這店的大部份菜式賣相都十分傳統,味道則因應香港人口味作出了某程度上的調整,基本印度式貴族家的裝修, 座位相對闊落, 這些也是同一般港式茶餐廳/ 新式餐廳好唔同的地方, 客人付上價錢除了是品味食物之外, 環境空位也占相當重嘅比重, 試想想現在旺區的中價食肆那狹小座位及座位之間的空間, 錢是付出了但換來的空間比重是何等的狹小, 令人失神的服務態度! 所以自己個人現在已經好少到旺區的中價食肆幫襯, 要不就去大型快餐店/ 最街頭卷尾嘅個體戶小店, 無他嘅價錢平,同時時不時會撞到有些意想不到嘅標準式服務, 再不是的話幫襯些比較有些特色食物嘅餐廳-例如這店, 位置通常不屬於人流多嘅地點, 碰碰運氣! 當天先來了例湯: 蕃茄忌廉湯同西式最不同的是除了顏色比較橙之外,味道帶一點點小茴香味及淡淡嘅其他印式香料香味, 湯頭因為有各種香料的味道混淆了味覺, 本身是什麼湯底已很難界定了, 不過一般而言應該是雞湯吧!芒菓酸奶很快亦送上來, 經理跟我們說她們的芒果是選用印度貨, 但由於已經混和酸奶/冰來攪拌, 大部份那芒菓的特色已經被稀釋了, 有
蕃茄忌廉湯
芒菓酸奶很快亦送上來, 經理跟我們說她們的芒果是選用印度貨, 但由於已經混和酸奶/冰來攪拌, 大部份那芒菓的特色已經被稀釋了, 有芒菓味但沒有預期中的強! 味道是微酸中有芒菓的甜, 個人覺得都幾適合夏天飲用, 味稍淡起碼証明店方沒有為求效果好加入糖漿只是原原本本的味道展示出來, 不過我會覺得如果印度芒菓真的那麼特別的話,店方應該考慮將芒菓就咁去皮切肉出來作甜品用,最多加多球雪糕理應非常之好了!
芒菓酸奶
飽餅類, 我們試了香辣胡椒餅, 千層餅, 烤餅, 三種之中以烤餅效果最好,
烤餅最好味
由於是即叫即焗, 而傳統土爐烤出來嘅簿脆表皮襯扥出鬆軟嘅內部質地, 千層餅雖然都是同一個土爐焗出來的但因為麵種不一樣,
千層餅要趁熱食
表皮脆得來比較硬但這裡的千層餅明顯比一般店的油份量少, 以健康角度來說這是比較健康的, 但好口感來說這可能會犠牲了豐潤嘅口感, 換來是比較感覺到”麵粉”在這餅裏的角色, 哪一種口感較好沒有定論, 完全是個人喜好而已! 香辣胡椒餅則是一片油炸簿餅上放一些菜類作餡料,
香辣胡椒餅
帶一點辣味, 作為一個素小食非常出色, 雖說是油炸食物但印度師傳在這方面的基本功一般都很了得, 好少見炸出來的簿餅油淋淋或者還見餅上有一灘油之類的失敗之作
串燒雞肉Chicken Tikka 在燒得起煙嘅鐵板上放串燒雞肉, 雞肉是超juicy的而且串燒的火喉控制得宜雞肉外面也只是剛剛上了色沒有乾硬外皮, 加上Lemon juice的香氣, 檸檬同雞肉天作之合! 碟頭份量也不少, 基本上足夠四個人食,
串燒雞肉Chicken Tikka

串燒雞肉Chicken Tikka配任何汁都好好食
芝士菠菜 這個則比較一般, 同在其他店食到的相當似, 雖說內有芝士但氣味溫和, 即使對芝士敏感嘅少女A也沒有太抗拒這菜, 因為味道同歐洲的芝士相距很遠, 一般人食完都可能唔多覺!
芝士菠菜茸
特色瑪沙拉羊肉, 這菜用一個非常有趣的黃銅皿具裝住, 看似裝不了多少但食落又很多下, 羊肉是山羊肉, 一部份騷味是少不免的了, 但相當地肉味濃, 個汁亦是水準之作, 瑪沙拉本身就是各師各法的雜香料配方, 沒有一定的味道只是基本香料不變,
特色瑪沙拉羊肉
吃到這裏四個人已經相當飽, 沒有空間吃甜品
服務方面: 相當樂意為客人解釋菜式的特色, 放菜收碟都很有禮貌,
2014-06-22
串燒雞肉Chicken Tikka
串燒雞肉Chicken Tikka配任何汁都好好食
特色瑪沙拉羊肉
2014-06-27 1799 浏览
我最鐘意去新地域,咁岩同朋友去完元創方,想搭下叮叮,所以黎左堅尼地城。見到呢間印度野,又唔係成日食,所以去試下。一行四人叫左個四人餐,餐廳好好,因為有D非SET菜式想試,店員都俾我地轉呀免費前菜,個個辣辣地既脆片,幾醒神!另外個個炸菜餅,新鮮,之前食過既印度餐廳只會送脆片,呢間好好!咖哩角,皮簿料靚!印度菜必食既簿餅nann,此nann特別外乾同內鬆軟,店員話係用泥爐烤製,之前睇d旅遊節目話泥爐烤製既更加可以保存簿餅既水份!我食唔慣呢個香米,因為較長身,缺少口感,但帶有清新香味。最鐘意既一道菜,上桌時芝滋ja ja聲,香氣四溢!燒春雞肉好軟,一D都唔un,而且富肉汁,但又香口!D菜吸左雞既香味,都好好味!芝士波菜食落芝士味唔係好勁,但會一粒粒既芝士,芝士質地係較似mozarella咁既,成道菜唔會話好膩,但好creamy咁!牛油雞咖哩,雞肉滑!牛腩好稔,好入味,無雪味at all!坐電車既高,真係坐遠d,分分鐘發掘到絕世美食!
見到呢間印度野,又唔係成日食,所以去試下。
免費前菜,個個辣辣地既脆片,幾醒神!
samosa
咖哩角,皮簿料靚!
garlic nann
印度菜必食既簿餅nann,此nann特別外乾同內鬆軟,
印度香飯
我食唔慣呢個香米,因為較長身,缺少口感,但帶有清新香味。
燒春雞
最鐘意既一道菜,上桌時芝滋ja ja聲,香氣四溢!
燒春雞肉好軟,一D都唔un,而且富肉汁,但又香口!
D菜吸左雞既香味,都好好味!
芝士菠菜
芝士波菜
食落芝士味唔係好勁,但會一粒粒既芝士,
芝士質地係較似mozarella咁既,
成道菜唔會話好膩,但好creamy咁!
butter chicken
牛油雞咖哩,雞肉滑!
牛腩
牛腩好稔,好入味,無雪味at all!

坐電車既高,真係坐遠d,分分鐘發掘到絕世美食!
2014-05-31
garlic nann
燒春雞
butter chicken
這天,Rain 跟家人來到西環的深井咖喱寶,朋友來過這店吃飯,她說也不錯,可以一試,我想了很久,這家店明明在西環,為何叫深井咖喱寶呢?原來她的總店是在深井的,而西環這家是分店~這家餐廳的環境帶有濃濃的印度色彩,裝潢是以暗紅色作主色,非常舒服的~閒聊不多說,來看看我吃了什麼吧~香辣鬆化胡椒餅 (HK$21)點菜後不久,店家就送了一客胡椒餅給我們,胡椒餅非常鬆化,可怕我這個偏吃的小鬼不吃表面的配菜...所以妹妹跟媽媽吃光光,媽媽跟妹妹都說略為辣了一點...我少少試了半片,沒有配菜下,又不是很辣~咖哩薯仔牛腩 (HK$82)這個咖哩不錯的,個人很怕超濃椰汁,雖然一般坊間的咖哩都是加了椰汁,不過這個的椰汁味沒有很重是 Rain 可接受的,牛腩很炆的時間剛剛好,非常入味...原汁咖哩雞 (HK$78)這個比咖哩薯仔牛腩更好吃,咖哩很香,味道也比較濃郁,辣味也比較重一點,但是這個真的好吃點喔...配合點 Naan 一流啊!雞肉也俗算嫩滑,不過應該不是新鮮雞~如果是新鮮雞應該會更讚!千層餅 (HK$32)一絲絲的千層餅,薄薄一層又一層,一陣陣的牛油味,外脆內軟,一口接一口,沾上原汁咖哩雞的咖哩汁超好
這天,Rain 跟家人來到西環的深井咖喱寶,
朋友來過這店吃飯,她說也不錯,可以一試,
我想了很久,這家店明明在西環,為何叫深井咖喱寶呢?
原來她的總店是在深井的,而西環這家是分店~
這家餐廳的環境帶有濃濃的印度色彩,
裝潢是以暗紅色作主色,非常舒服的~
閒聊不多說,來看看我吃了什麼吧~
香辣鬆化胡椒餅 (HK$21)
點菜後不久,店家就送了一客胡椒餅給我們,
胡椒餅非常鬆化,可怕我這個偏吃的小鬼不吃表面的配菜...
所以妹妹跟媽媽吃光光,媽媽跟妹妹都說略為辣了一點...
我少少試了半片,沒有配菜下,又不是很辣~
咖哩薯仔牛腩 (HK$82)
這個咖哩不錯的,個人很怕超濃椰汁,
雖然一般坊間的咖哩都是加了椰汁,不過這個的椰汁味沒有很重
原汁咖哩雞 (HK$78)
這個比咖哩薯仔牛腩更好吃,咖哩很香,味道也比較濃郁,
辣味也比較重一點,但是這個真的好吃點喔...
配合點 Naan 一流啊!
雞肉也俗算嫩滑,不過應該不是新鮮雞~
如果是新鮮雞應該會更讚!
千層餅 (HK$32)
一絲絲的千層餅,薄薄一層又一層,一陣陣的牛油味,
外脆內軟,一口接一口,沾上原汁咖哩雞的咖哩汁超好吃...
不過就是略為油了一點...
不過Naan 跟千層餅也是比較油的食物...可以接受的~
蒜蓉烤餅 (HK$23)
Naan 到來了,遠遠很聞到蒜蓉的香氣~
表面充滿著滿滿的蒜蓉,如果不愛蒜蓉請不要點啊~
這個也很好吃,表面是脆身,內裡也是很軟熟
相對地,Naan 就不及千層餅好吃,建議大家吃千層餅~
印式蝦炒飯 (HK$118)
不知道是因為是印式炒飯還是什麼原因,
我覺得這個飯太濕了,我都是比較喜歡乾身的炒飯...
但他的蝦是很爽口彈牙的~
芒果酸奶 (HK$36)
這晚我喝了是芒果酸奶,熟識 Rain 的人也知道 Rain 超愛奶類製品...
這個我當然不會錯過,濃濃的芒果味,配合了酸奶...
好美味,喜歡酸奶的朋友一定要試唷~
2014-06-25 1406 浏览
遲黎既食評 本身對印度食物無咩感覺, 但係因為男友好鐘意食辣野, 再加上佢住中西區, 所以揀左呢間!因為覺得真係幾好食, 就算遲左都想分享下~免費小食 (6/10):薄脆無咩特別, 反而響底果兩塊炸物就好好味!綠色果碟好似薄荷醬之類...有少少奇怪紅色既甜酸又有少少辣, 非常惹味~印式燴羊肉 (左) (6/10):對我黎講已經算幾辣 (本人平日偶然先食辣), 羊肉都唔少, 送飯應該唔錯~芝士烤餅 (右上) (5/10):芝士味唔夠濃...不過用黎點咖哩都算係完成佢既任務 XDDDD青瓜乳酪 (右下) (6/10):呢碟未必人人都鐘意, 但係真係好解到辣, 應該有加蛋白(?), 同埋偏酸巴辣雞 (7/10):未食之前男友已經警告我係"好辣", 食完之後我感覺係"辣到阿媽都唔認得得得得得得得"(所以餐牌上所有VINDALOO既菜式都係3條辣椒, 真係無呃人!!)果種辣係食完之後, 慢慢滲出黎每食一啖都要食少少青瓜乳酪!! XDDDDDPARATHA點落去食真係好正~千層餅 (8/10):呢D咁基本既野好難有錯既~~芒果酸奶 (8/10):好甜而且好濃!總體上食物:比起重慶大廈裡面既餐廳,
遲黎既食評

因為覺得真係幾好食, 就算遲左都想分享下~
Free starter
免費小食 (6/10):
薄脆無咩特別, 反而響底果兩塊炸物就好好味!
綠色果碟好似薄荷醬之類...有少少奇怪
紅色既甜酸又有少少辣, 非常惹味~
Rogan Josh + Cheese Nan+ Cucumber raita

印式燴羊肉 (左) (6/10):

芝士烤餅 (右上) (5/10):

青瓜乳酪 (右下) (6/10):
Chicken Vindaloo
巴辣雞 (7/10):
果種辣係食完之後, 慢慢滲出黎
每食一啖都要食少少青瓜乳酪!! XDDDDD
PARATHA點落去食真係好正~
Paratha
千層餅 (8/10):
呢D咁基本既野好難有錯既~~
芒果酸奶 (8/10):
好甜而且好濃!

總體上
食物:
比起重慶大廈裡面既餐廳, 呢度更有水準, 而且價錢亦算合理, 唔似重慶裡面醬汁比肉/蔬菜多好多
服務:
侍應幾有禮貌, 基本上都係以英文交談
環境:
人流唔算太多, 都算靜而且唔趕客, 應該可以坐一段時間傾下計!
2014-03-01
Free starter
Chicken Vindaloo
Paratha
2014-06-21 958 浏览
唔知點解好耐以前就聽過深井咖哩寶呢個名有日突然諗起就上網搵下資料先知道呢間出名之餘,仲算屹立多年而且風評似乎也不錯,因而打算去試一試但因為未去過深井,好似好遠咁又唔熟路最後決定去西環既分店:^)Menu有中英文同埋大部分有明碼實價另外仲有不少相片點餐時倍感輕鬆:^)Masala Papadam蒜香好重,不過味道唔會太嗆太辣蔬果粒切得細碎,令味道突出,水分多到整淋胡椒餅胡椒餅薄脆香口,胡椒味幾香雖然同平時食果d一樣,都係有點油膩,但佢有蔬果粒蒜碎,當係油膩中一點清新xdddddKashmere Mutton什果係罐頭貨/___>不過酸酸甜甜,配上佢本身個醬汁都係唔辣既,味道會溫和d冇咁刺激羊肉肉味香濃,冇雪藏味,羶味一般啦:^0但佢肉質似乎有點實身,又未至於硬到起哂角佢只係唔會好似炆羊腩咁入口即化姐!其實呢道菜味道唔算太濃,但什果……如果唔係罐頭就好好多……就算係少款式水果,感覺都會清新爽口過罐頭Lamb Madras呢一道係有一個辣椒標誌既(幾留意呢d,因為我唔係好食得辣本身諗過好唔好轉其他唔辣既,但真係想試下呢味有椰汁既……就算辣都要試架啦xdddd椰汁香氣幾濃,不過唔會話蓋
唔知點解好耐以前就聽過深井咖哩寶呢個名
有日突然諗起就上網搵下資料
先知道呢間出名之餘,仲算屹立多年
而且風評似乎也不錯,因而打算去試一試
但因為未去過深井,好似好遠咁又唔熟路
最後決定去西環既分店:^)
Menu有中英文同埋大部分有明碼實價
另外仲有不少相片
點餐時倍感輕鬆:^)
Masala Papadam
蒜香好重,不過味道唔會太嗆太辣
蔬果粒切得細碎,令味道突出,水分多到整淋胡椒餅
胡椒餅薄脆香口,胡椒味幾香
Kashmere Mutton
什果係罐頭貨/___>
羊肉肉味香濃,冇雪藏味,羶味一般啦:^0
但佢肉質似乎有點實身,又未至於硬到起哂角
佢只係唔會好似炆羊腩咁入口即化姐!
其實呢道菜味道唔算太濃,但什果……如果唔係罐頭就好好多……
就算係少款式水果,感覺都會清新爽口過罐頭
Lamb Madras
呢一道係有一個辣椒標誌既(幾留意呢d,因為我唔係好食得辣
本身諗過好唔好轉其他唔辣既,但真係想試下呢味有椰汁既……
就算辣都要試架啦xdddd
椰汁香氣幾濃,不過唔會話蓋過咖哩香料味
羊肉比較稔身,有點點筋位係入口即化既:^)
咖哩底既辣度其實冇我想像咁誇張,主要都係香氣,而唔係著重於辣味
醬汁稠度我覺得係啱用黎點下包既,coat得住唔會好水咁亂咁滴
Cheese Naan
一上枱已聞到芝士味:^)(Y)
唔係好似pizza咁會牽絲,但芝士香味好濃郁
當然要撕開睇下中間係點架啦,原來d芝士係食到好死係餅皮周圍
因此即使係冇流心冇牽絲都仲好香,同埋分佈得均勻
naan bread帶點脆度,加上新鮮出爐熱熱地,分外可口
Onion Naan
驟眼睇有落到算係多蔥花,蔥香都幾清:^)食哂成份都唔會話好滯
首先係脆,但焦既部分係香口又未到黑色苦澀既程度
咀嚼之間嚐到有淡淡麵粉香,以及naan bread既甜味出左黎
配合蔥花既香氣,其實味道不錯,清新路線非重口濃味
Mango Lassi
甜中帶酸,酸奶味道香濃
芒果味唔會話好假好人工,飲落係有水果香係解膩既
份量都可以接受,亦唔會係成杯冰飲兩啖就冇
(每次遇到多冰我好嬲自己唔記得講要走冰……
其實幾舒適寬敞
講真唔知點解我好介意餐廳光暗(可能潔癖同埋對昆蟲很感冒
呢度雖然係室內又冇咩窗,但佢大門係全落地玻璃,光線可以透入黎
加上室內燈光都算光猛,感覺放心好多:^)
2014-05-25 1300 浏览
星期天專程跟隊長從銅鑼灣坐叮叮,來到西環吃印度菜。餐廳就在叮叮車站出面,很容易便留意到。星期日晚上九時人不多,我們都不用等位。餐廳裡很有印度色彩,老闆和員工也是印度人,而且服務也很勤。我沒有飲到印度乳酪,有點可惜。我們看了餐牌良久,隊長從未吃過印度菜,總覺得印度香料不是他那杯茶。喜歡印度菜的人是我。最後老闆建議二人餐,我們還叫了一支印度啤酒試試。他們隨即送上些小吃Papadams和兩舊炸物(Vegetable pakoras?),其實是很好吃的。同時附上亞森果醬和薄荷醬,亞森果醬酸酸甜甜,薄荷醬亦很清新,用薄薄的胡椒脆片沾點著吃,是很好的開胃小食。炸物主要由薯仔粒和椰菜花整成球狀,加入一些洋蔥和白料一同炸起。這小吃炸到外脆內軟,又不太油膩,小小一塊也不錯。是日餐湯是蔬菜湯,隊長似乎對這綠色很卻步,但送到來就終必一戰。湯沒有想像中多香料的味道,也是淡淡的胡椒味。有點creamy滑流不傑,當中有西芹、西蘭花和紅蘿蔔等蔬菜,輕型又健康。而且有香甜的紅蘿蔔味道,最後它成功征服隊長的胃,全都喝掉。未試過印度的啤酒,便問老闆那一個牌子比較好。他說他不知道,因為他飲的是青島,哈哈。我們便要了king
星期天專程跟隊長從銅鑼灣坐叮叮,來到西環吃印度菜。
餐廳就在叮叮車站出面,很容易便留意到。

星期日晚上九時人不多,我們都不用等位。
餐廳裡很有印度色彩,老闆和員工也是印度人,而且服務也很勤。
我沒有飲到印度乳酪,有點可惜。

最後老闆建議二人餐,我們還叫了一支印度啤酒試試。
蔬菜湯
我們便要了kingfisher,啤酒味很淡,果然是青島好。
蒜茸炒椰菜
還在研究那舊炸物和啤酒,蒜茸炒椰菜便新鮮送上。
蒜茸香氣正迫,椰菜厚身爽甜,炒得剛好,不會太生又不過老。咬起來有颼颼聲又沒有渣,已經是一流的下酒菜。

蔬菜補充後,串燒雞柳(chicken tikka)來了。老實說,我對tikka沒有好感,因為一般都很咸而且油,雞肉亦沒有味道,我從不在印度餐廳點Tikka的。但既然是二人套餐,也要吃一兩口。
Chicken Tikka
一送上來就是霧煙的鐵板發出發發聲了。嘩,好好看,令人很興奮。
侍應幫我們用夾唧出檸檬汁。雞件看起來沒有誇張的紅色調味,碟底亦不見多餘的油份,不會出現水浸雞件的可怕鏡頸。

雞件烤得很好,邊邊位有些燶,吃起來帶脆但不會過火。
是近雞腿的部份,比較瘦卻很嫩不鞋口。沒有骨啖啖肉,香料調教得宜,把雞味昇華,一人兩次冇難度!
原汁咖哩牛腩

是真正印度咖哩吧?很重印度香料呢~而且很有牛油香,令整個咖哩都很creamy。咖哩亦不太辛辣,一般人都接受得到。
牛腩亦很多,肉質軟滑,但根和肥肉比較多,煮得很入味就是了。
有印度咖哩,當然少不了印度烤餅。
烤餅
他們送上超級大塊和完整的烤餅,wow了。外表烤得微焦,有厚度和乾身。膨脹的程度已足夠令小妹想到它的鬆化,yummm。
用手撕開,看到當中的紋和層次,真的忍不住咬一口。簡單好味鬆化,單單不點任何咖哩已經很好吃,點著又是另一番的味道。

雖然西環對我們來說太遠,但我們都很滿意這次的體驗,整餐才用不到300HK$。附上他們的set dinner,另外他們的網頁亦有完整的menu以供參考。
2014-05-18
蔬菜湯
蒜茸炒椰菜
Chicken Tikka
烤餅
2014-05-22 1760 浏览
I don't go to western district often except when I go to a new tapas place which opened in the same area early this year. I heard that there was an Indian restaurant near Catchick Street serving authentic Indian dishes, so I went.It was a Saturday evening, when I arrived at the restaurant, it was half-full. The restaurant is not big, I think it has approximately 45 seats or so. Decorations are more or less like those traditional Indian restaurants that I have seen on the streets in India. Accord
It was a Saturday evening, when I arrived at the restaurant, it was half-full. The restaurant is not big, I think it has approximately 45 seats or so. Decorations are more or less like those traditional Indian restaurants that I have seen on the streets in India. According to the size of the restaurant, the setting and layout are not squashed especially my partner and I got quite a spacious corner.
Going through the menu, my partner ordered a glass of red wine and I ordered a traditional mango lassi. For main dishes, we ordered Tandoori Chicken, Rogan Josh (Indian curried lamb), Baigan Bharat (mashed eggplant/brinjal) and Green Onion Naan.
Mango Lassi and red wine came in a short while and they went with a complimentary small basket of Masala Papadam and Punjabi Pokodas and two Indian chutneys: mango and mint. Both papadam and Punjabi pokodas were good especially when going with the chutneys.
Then Tandoori chicken came, a waiter served us and helped squeezing the lemon wedge onto the chicken pieces. Tandoori chicken was good too, meats were still tender.
Later on, Rogan Josh, Baigan Bharat and Green Onion Naan came. All of the dishes were good, but not as spicy as I have expected. I would suggest the chef to add some more Indian herbs into the dishes to make them more authentic. Maybe the restaurant has reduced the
amount of the spices and herbs they used to suit the taste of the Hong Kong people. Moreover, Baigan Bharat and naan were really good, but for Rogan Josh, i would like the lamb to be a bit more tender.
A round box of Indian candies was served at the end of the meal.
So far, the place was okay, the service was good, and the food was truly not bad, but could be better.
题外话/补充资料: No reservations on Saturdays and Sundays.
2014-05-17
  • Tandoori Chicken
  • Baigan Bharat
  • Green Onion Naan
春天到,濕氣重得人很累,家裡的牆都哭了!所以近來都變得重口味~~ (特別多藉口) 今次我同妹妹來到西環的深井咖哩寶, 食印度咖哩,當然係去返由印度人主廚的才正宗!! 不過....Kawai 就好怕入重慶大廈,這些食好野的機會不是我的 >_< 呢次呢間o岩晒我,o係電車路附近,除了巴士經過時會有點嘈,其實都幾適合傾計! 我倆都喜歡那個水晶燈~乾杯!!!除了是Girl's Talk Night 更加是們慶祝有新目標的聚會! Lime Soda ,不如外面的甜,真的有青檸的酸味~ 老闆送上的胡椒餅~ 脆身香辣胡椒餅上,放有蕃茄碎,香草,蒜泥等, 除了吃到胡椒的香味,仲有少少濕的感覺,好味!! 之後,就是我每次吃印度菜必點的Samoasa 雜菜咖哩角~ 大大隻,皮就有點厚,入面應該是有薯仔吧!因口感不太明顯  咖哩角有醬汁跟的,綠色是清涼薄荷味,紅色是酸甜汁~主菜我們要了Prawn Masala 瑪沙拉燴蝦~ 酸酸地有點點辣,蝦都幾爽身,醬汁好濃,如果用汁撈白飯,我可以食三碗! (btw, 我成世女都無食過超過一碗飯,可想而知幾對胃) 黃薑飯....飯是用印度米煮成,比較幼身
春天到,濕氣重得人很累,家裡的牆都哭了!
所以近來都變得重口味~~ (特別多藉口)

今次我同妹妹來到西環的深井咖哩寶,
食印度咖哩,當然係去返由印度人主廚的才正宗!!
呢次呢間o岩晒我,o係電車路附近,除了巴士經過時會有點嘈,
其實都幾適合傾計! 我倆都喜歡那個水晶燈~
Lime Soda ,不如外面的甜,真的有青檸的酸味~
Lime Soda
老闆送上的胡椒餅~
脆身香辣胡椒餅上,放有蕃茄碎,香草,蒜泥等,
除了吃到胡椒的香味,仲有少少濕的感覺,好味!!
胡椒餅
之後,就是我每次吃印度菜必點的Samoasa 雜菜咖哩角~
大大隻,皮就有點厚,入面應該是有薯仔吧!因口感不太明顯
Samoasa 雜菜咖哩角
咖哩角有醬汁跟的,綠色是清涼薄荷味,紅色是酸甜汁~
主菜我們要了Prawn Masala 瑪沙拉燴蝦~
(btw, 我成世女都無食過超過一碗飯,可想而知幾對胃)
Prawn Masala 瑪沙拉燴蝦
黃薑飯....
飯是用印度米煮成,比較幼身,比一般的白米飯口感硬一點點,
但又不會好"un"胃,加入醬汁還是粒粒分明,不會吃爛飯的感覺~
黃薑飯
印度菜少不免要吃 Naan蒜蓉薄餅~~~
上菜時,蒜香四散, 把蝦的香味都蓋過了!吃下很軟熟!大讚!
Naan蒜蓉薄餅
最後, 是一個菜薯仔西蘭花~
這個只覺普普通通,未有太大驚喜
薯仔西蘭花
星期三,路人不太多,很hea 地吃完這餐飯~
再慢慢行到上環乘車回家,路上一直下著小雨....
再想想,自出來工作後,已經很久沒有和妹妹走這麼遠的一段路~~
除了美容分享,這些也是生活的點點滴滴,很值得記錄的~
我倆大概吃了才二百多塊, 物有所值吧!
2014-04-23
Lime Soda