♨️大愛打邊爐嘅我時不時會發掘吓新店, 今次嚟到呢間座落於柯士甸道地鋪嘅「港宴」, 餐廳正式開業咗幾日㗎咋‼️ 落重本裝修, 樓底高, 空間感好大😌 我哋坐嗰張枱係對正繁華大街, 望住車往人往嘅街道, 舒適咁烚下烚下🫕又幾寫意喎~哈哈 😆 叫咗個海鮮冬瓜湯底, 清清地🦐 裏面有蝦、 蜆、同埋蟹柳~ 食物就叫咗1️⃣本地手切騙牯邊爪 (細), 嘩巧新鮮巧靚😍 入口彈牙, 牛味香🤤 2️⃣鱔片、3️⃣雙拼蝦及墨魚滑、4️⃣爽豬肚~ 鱔片咬落好爽脆, 食得出係新鮮切出嚟😋 醬料方面🌶有個自助區望住個大型魚缸🐟喜歡食海鮮嘅順便可以望下當日有啲咩生猛海鮮啱食😆 我超鍾意佢哋嘅秘製XO醬同埋乾蔥油, 超香超惹味‼️ 慳錢小tips: 新張期內幫襯, 全單都有85折🤩 只要like同follow餐廳嘅社交平台就會送埋糖水, 係「自家製牛奶仙草紅豆芋圓」~ 打完邊爐滋潤返下, perfect🥰 💰折後計埋加一大約人均HK$500+

💰折後計埋加一大約人均HK$500+
2023-03-02
2023-03-05 16 浏览
冬日最適宜打邊爐🍲 剛巧與友人都想找間火鍋店,見到佐敦新開火鍋店,試業期內晚飯時段仲有八折優惠,裝修高雅有格調,以深藍色海洋系列為主,店員服務細心,招呼周到。醬料區是自助型式,擺放得井井有條,容器像星球型像一樣,有點像外太空感覺,有不同的醬料,有比較特別的乾瑤柱醬湯底店員介紹美顏花膠雞湯🍲 $268雞是原隻上,之後店員會幫你斬成雞件,湯底雞味甘香濃郁,湯底相當清甜呈金黃色,配料十分足料豐富,有松蟲花、半件冬瓜、桃膠、雞肉嫩滑、每一啖都有濃郁骨膠原感覺,補身一流,是女仕恩物安格斯特級手切肥牛(細)$268肥牛肉質豐厚,呈鮮嫩紅色充滿雪花,油脂分佈平均,入口即溶,味道鮮甜手打四寶丸 $148牛丸、魚丸、蝦丸及鯪魚丸,食落好彈牙雙拼餃🥟 $108(自製鮮蝦雲吞/自家水餃皇)全部材料新鮮,蝦好鮮嫩,皮好薄黃金魚皮 $98即叫即炸,咬落脆卜卜自家製紫貝天葵 $78清甜解渴,有點微酸,可以減低油膩感自家製牛奶仙草紅豆竽圓飯後甜品,只要讚好社交平台每枱會送出十分窩心牛奶潤滑,竽圓有四色紫薯,地瓜、香竽,質感Q彈,好滋潤

湯底店員介紹美顏花膠雞湯🍲 $268

安格斯特級手切肥牛(細)$268

手打四寶丸 $148
牛丸、魚丸、蝦丸及鯪魚丸,食落好彈牙

雙拼餃🥟 $108
(自製鮮蝦雲吞/自家水餃皇)
全部材料新鮮,蝦好鮮嫩,皮好薄

黃金魚皮 $98
即叫即炸,咬落脆卜卜

自家製紫貝天葵 $78
清甜解渴,有點微酸,可以減低油膩感

自家製牛奶仙草紅豆竽圓
飯後甜品,只要讚好社交平台每枱會送出十分窩心
牛奶潤滑,竽圓有四色紫薯,地瓜、香竽,質感Q彈,好滋潤

2023-03-05 28 浏览
捉緊冬天的尾巴打多幾次邊爐🤣呢間火鍋店新開無耐,落重本裝修,座位好闊落,坐得非常舒服!醬料必試秘製XO醬,好足料😍完美提升火鍋配料既味道!香濃沙嗲拼鮮蕃茄濃湯|沙嗲湯底香濃惹味,蕃茄湯鮮甜得黎酸酸地,好開胃,裡面仲有粒粒車厘茄👍🏻芝心手打鮮蝦丸配芝心手打牛丸|兩款都超彈牙,個蝦丸就係好似直接食緊啲蝦咁🤣加埋芝士流心超邪惡🤤鮮萵芛|食落好鮮嫩完全無渣😋打邊爐必點❤️本地手切牛頸脊|識食一定係食本地牛😎雪花紋好靚,肥瘦均勻,入口牛味大爆發,無得彈!!炸芋頭|呢個一定要落沙嗲湯!芋頭超級粉,再索哂湯汁,超惹味😋自家即炸響脆鈴卷|炸得好香脆,恰兩秒就食得,入口仲明顯食得出有好多層,十分有層次感!新鮮鵝腸|好肥美😍爽口仲有陣又鵝油香!蜂巢豆腐|呢個都係一定要落沙嗲湯,索盡湯底既精華🥰芋圓紅豆仙草|估唔到火鍋店有咁出色既甜品,芋圓煙韌有咬口,糖水底甜度適中。

醬料必試秘製XO醬,好足料😍完美提升火鍋配料既味道!

香濃沙嗲拼鮮蕃茄濃湯|

芝心手打鮮蝦丸配芝心手打牛丸|

鮮萵芛|

食落好鮮嫩完全無渣😋打邊爐必點❤️

本地手切牛頸脊|

炸芋頭|

呢個一定要落沙嗲湯!芋頭超級粉,再索哂湯汁,超惹味😋

自家即炸響脆鈴卷|

新鮮鵝腸|

好肥美😍爽口仲有陣又鵝油香!

蜂巢豆腐|
呢個都係一定要落沙嗲湯,索盡湯底既精華🥰

芋圓紅豆仙草|

• 本地手切牛頸脊
2023-03-04 11 浏览
早排朋友搬咗新屋企,喺佢屋企附近搵嘢食,試咗一間新開嘅火鍋店打邊爐,咁啱嗰日天氣凍又凍咗,正!打邊爐最緊要鍋底,鍋底我哋就揀咗鴛鴦鍋,麻辣鍋同杏汁豬肺湯,杏汁豬肺湯好少見,你打邊爐之前仲可以飲下個湯底添,潤一潤下,另外麻辣火鍋,都有分小辣同大辣,唔食得辣嘅朋友都可以試吓😝,重點推介佢哋嘅XO醬,真係好足料,蝦米大大粒,而且炸乾蔥同蔥花好適合混醬我哋就叫咗手切安格斯肥牛,牛肉嘅紋路都好靚,桂花蚌好鮮甜,羊肉卷大大份,凍豆腐同生菜,仲有小編自愛黃金炸魚皮,超多鹹蛋黃醬喺炸魚皮上面,好邪惡! 另外一推介就係叫咗個蝦子麵食,小編見到有乾蔥油同蔥花,所以直接整咗個蝦子撈麵,加咗啲乾蔥油同埋蔥花再加啲XO醬,再搭兩片安格斯肥牛,食慾大增!仲叫咗個紫貝天葵,一路打邊爐一路飲,正!最後仲有個甜品,係芋圓再加涼粉紅豆🫘,作完一餐嘅完結😝

2023-03-04 4 浏览
餐廳裏面成個裝修都非常靚,好grand,而且燈光好舒服,有情調,有氣氛,有別於一般嘅火鍋店。醬料區都好靚,感覺好乾淨👍🏼👍🏼叫咗好多嘢食,有牛、墨魚滑、羊肉、雙拼餃等等,其中我最鍾意嘅係,安格斯手切牛肉和台山生蠔😍 手切牛肉,肉質非常嫩滑,刀法好,口感出色。生蠔也非常好吃,非常新鮮,口感鮮美,又夠肥美😍由進入餐廳開始,服務員就非常熱情咁接待,點餐時,好有耐心地解答我們的問題。非常之推介大家過來試吓呀😍😍

非常之推介大家過來試吓呀😍😍
2023-03-02 253 浏览
趁天氣仲涼涼地, 梗係要把握機會打下邊爐啦, 今次同朋友去左柯士甸道新開業一間火鍋店,無論裝修,環境同店內員工服務態度都好好, 滿足既一個晚上😍鬼馬雙星 (蝦,墨魚)打邊爐都一定要叫下D小食開下胃,呢個鬼馬雙星係油炸鬼夾左蝦滑同墨魚滑再炸, 配埋泰式醬, 香口又開胃, 小朋友一定鐘意香濃沙嗲湯併番茄濃湯湯底方面因為想試下多D, 所以叫左個雙併。之前都有試過其他沙嗲湯底都偏咸, 食完要係咁飲水, 呢個就唔同, 食到有香濃沙嗲味, 但又唔會過咸,一D口乾既感覺都冇, 咸淡剛好安格斯特級手切肥牛因為同朋友2個人, 所以只係叫左一份細牛, 但份量都好大碟,2個人都好夠食,手切牛一啖一片,淥幾秒就食得,牛肉好新鮮, 好夠牛肉味即炸魚皮即炸魚皮炸到恰到好處, 最值得一讚是魚皮每一片都好大片, 唔似出面食開個D咁多碎, 份量亦好足,就咁當薯片食都得手打鮮蝦滑手打鮮蝦滑,鮮甜嫩滑肉質飽滿,入口鮮甜,啖啖都超彈牙❤️薯粉一般出面打邊爐既薯粉都係幼身個款, 鐘意食薯粉都係因為佢夠咬口, 而呢到既薯粉係闊身一片片, 真心驚喜左, 下次再黎一定會叫自家製紅豆仙草芋圓最後like FB 同follow IG就有得

鬼馬雙星 (蝦,墨魚)

香濃沙嗲湯併番茄濃湯

安格斯特級手切肥牛

即炸魚皮

手打鮮蝦滑
手打鮮蝦滑,鮮甜嫩滑肉質飽滿,入口鮮甜,啖啖都超彈牙❤️

薯粉

自家製紅豆仙草芋圓
最後like FB 同follow IG就有得送上自家製紅豆仙草芋圓,芋圓好煙韌,好爽口。紅豆甜味點綴左成碗甜品,再配合淡奶。為成晚畫上完美句號🥰

新張期內仲有折扣優惠, 真係可以試多一次👍🏻👍🏻👍🏻
2023-03-01
2023-03-02 12 浏览
朋友介紹尖沙咀呢間新開既高級火鍋店,湯底,醬料同食材都高質好食,就過黎試試佢😚😚香濃沙嗲鍋 ($128)🥘🥘秘制沙嗲醬濃郁好味,加左好多芋頭粒粒,食少少又煮溶少少令湯底更濃更香安格斯特級手切肥牛 ($268 細)🐮🐮切到細細片,好大盤兩個人食已經好多,幾有肉味幾香新鮮鵝腸 ($118)😈😈擺得好靚,而且有好多肥膏既邪惡鵝腸,滾幾秒脆脆地好食雙拼蝦滑,墨魚滑 ($128)🦐🦑滑類有兩支都幾大份量,蝦滑彈牙,墨魚滑加左黑松露增香更好食響鈴 ($88)🎶🎶新鮮即炸,又脆又熱好好味唐生菜 ($58)🥬🥬出前一丁($38)打邊爐都要有菜,今日個沙嗲湯底夠濃,沾上出前一丁超夾😆😆醬料選擇幾多,特別係有秘制XO醬好足料好食最後仲送左份芋圓甜品,食完滿足哂☺️☺️📍 港宴海鮮火鍋 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道122號麗斯中心地下

香濃沙嗲鍋 ($128)🥘🥘

安格斯特級手切肥牛 ($268 細)🐮🐮
切到細細片,好大盤兩個人食已經好多,幾有肉味幾香

新鮮鵝腸 ($118)😈😈
擺得好靚,而且有好多肥膏既邪惡鵝腸,滾幾秒脆脆地好食

雙拼蝦滑,墨魚滑 ($128)🦐🦑
滑類有兩支都幾大份量,蝦滑彈牙,墨魚滑加左黑松露增香更好食

響鈴 ($88)🎶🎶
新鮮即炸,又脆又熱好好味

唐生菜 ($58)🥬🥬
出前一丁($38)
打邊爐都要有菜,今日個沙嗲湯底夠濃,沾上出前一丁超夾😆😆

醬料選擇幾多,特別係有秘制XO醬好足料好食
最後仲送左份芋圓甜品,食完滿足哂☺️☺️

📍 港宴海鮮火鍋 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道122號麗斯中心地下

又到星期日放假,梗係一家人去搵好嘢食啦尖沙咀開咗間火鍋店#港宴海鮮火鍋,試業中全單有八折優惠🤩仲要裝修鬼死咁靚,梗係走入去試吓啦🤘🏼今次帶埋天天BB所以選擇過清潤湯底🐽慢煮杏汁豬肺湯底可能因為慢煮嘅關係,湯底淡淡的杏仁香氣有別於平時濃烈嘅杏汁湯,豬肺清潔得非常乾淨冇異味🫶未打邊爐之前梗係飲返幾碗靚湯。滋潤一下餐前小食~🐟🐟🐟🐟香炸魚片頭即炸魚皮,兩樣嘢火候到恰到好處😍最值得一讚是魚皮炸漿非常薄,簡直好似食緊薯片咁🐂安格斯特級手切肥牛(細)雖然叫咗細份但份量非常足😁,而且片片都係有均勻雪花入口即溶🦐特大花竹蝦 上枱造型已經非常適合打卡,而且大嗰隻手板。價錢非常合理,肉質非常新鮮彈牙又鮮甜😋手打雙拼丸 (芝心手打蝦丸/手打墨魚丸)精美嘅擺盤已經🥰賞心悅目。原來有姿勢有實際🤤全部都係經過師傅手打制成。爽彈得嚟又鬆化不會過於實淨,呢啲真係手打先有嘅效果雜菜拼盤入邊有精選嘅蔬菜🥬當日嘅西洋菜入口香甜冇渣👍同埋必備嘅蕃茄🍅冬瓜粟米🌽花雕鮮雞子用上新鮮雞子🤩有別於一般雪藏貨一股雪藏味。加上用咗花雕走浸制PIG去腥味,真係好滋補又好味打完邊爐之後只要like 埋佢哋嘅社交平台上有免費甜品送😍自家製牛奶
又到星期日放假,梗係一家人去搵好嘢食啦

尖沙咀開咗間火鍋店#港宴海鮮火鍋,試業中全單有八折優惠🤩
仲要裝修鬼死咁靚,梗係走入去試吓啦🤘🏼

今次帶埋天天BB所以選擇過清潤湯底

🐽慢煮杏汁豬肺湯底

未打邊爐之前梗係飲返幾碗靚湯。滋潤一下

餐前小食~🐟🐟🐟🐟

🐂安格斯特級手切肥牛(細)

雖然叫咗細份但份量非常足😁,而且片片都係有均勻雪花入口即溶

🦐特大花竹蝦

手打雙拼丸 (芝心手打蝦丸/手打墨魚丸)

雜菜拼盤

花雕鮮雞子

打完邊爐之後只要like 埋佢哋嘅社交平台上有免費甜品送😍

自家製牛奶仙草紅豆芋圓😋😋😋

媽媽聞到隔籬枱食🔥麻辣火鍋真係好香,下次要抌低天天約埋一大班朋友食過🍲
1K
2023-02-26 23 浏览
港宴海鮮火鍋 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道122號麗斯中心地下雙拼餃 $108自家鮮蝦雲呑自家水餃皇雲吞大大粒,皮薄餡靚,原隻鮮蝦爽脆鮮甜,肉滑多汁,味道一流👍👍👍名副其實水餃🥟皇,餡料豐富,肉質鮮嫩多汁,彈牙爽口,口感非常😋😋😋雙拼滑蝦、墨魚滑 $128真係夠師傅,蝦滑,鮮甜嫩滑,超彈牙,墨魚🦑滑,香甜彈滑,美味可口😄😄😄新鮮鵝腸 $118一卓即熟,油甘,爽口鮮甜,冇得頂,打邊爐,必食,極力推介🥳🥳🥳羊肉卷 $118肉香,嫩滑多汁,鮮甜美味,正😄😄😄牛奶仙草紅豆芋圓飯後甜品🍮圓滿的晚餐,好有幸福感啊!🙏🙏🙏湯底龍躍冰山湯,海鮮冬瓜湯清甜紙鶴,來了消腫,潤肺生津,美容養顏。魚沈鳳飛湯,美顏花膠雞湯花膠湯美顏潤膚及益氣補腎。花膠含豊富蛋白質,加入雞肉同煲,味道更加鮮甜湯水集潤膚美顏、提升免疫力等多種益處不止是女士們,一家人都啱飲。
港宴海鮮火鍋 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道122號麗斯中心地下

雙拼餃 $108

自家鮮蝦雲呑

自家水餃皇
雙拼滑蝦、墨魚滑 $128
新鮮鵝腸 $118
羊肉卷 $118
肉香,嫩滑多汁,鮮甜美味,正😄😄😄
牛奶仙草紅豆芋圓
飯後甜品🍮
圓滿的晚餐,好有幸福感啊!🙏🙏🙏
湯底
龍躍冰山湯,海鮮冬瓜湯
清甜紙鶴,來了消腫,潤肺生津,美容養顏。

魚沈鳳飛湯,美顏花膠雞湯

花膠湯美顏潤膚及益氣補腎。花膠含豊富
蛋白質,加入雞肉同煲,味道更加鮮甜
湯水集潤膚美顏、提升免疫力等多種益處
不止是女士們,一家人都啱飲。
邊爐愛好者既我💁🏻‍♀️成日四周出去打邊爐今次黎到尖沙咀..❤️‍🔥有間新開試業邊爐店每單8折之餘,仲打卡送甜品👍🏻作為慳妹既我,點可以唔試一試佢🐷杏汁豬肺湯湯底有好多選擇,但就好少有呢一款揀功夫湯底,豬肺無腥味好清甜既湯底一上檯就先飲為敬🐮牛肉拼盤(細)牛骨髓、牛小排、手切肥牛、牛白肉、牛黃喉牛小排 - 油花分布均勻,肉質鮮美手切肥牛 – 牛味濃郁,肉質嫰滑牛白肉 - 一般火鍋店更少見的部位, 質感彈牙,又有膠原既感覺牛黃喉 – 又係比較少見既部位,爽脆,一灼即食🦐花竹海蝦超巨型既花竹蝦上檯擺設好靚,但隻蝦仲識郁架!好新鮮呀!隻蝦鮮香清甜,又彈牙,海鮮迷唔可以錯過呀!🦑手打墨魚滑墨魚滑有咬口,爽口彈牙、鮮香味濃🦐🦐鮮蝦雲吞拼韮菜餃每一粒都好飽滿、皮薄蝦好彈牙,調味岩岩好🍨芋圓濃濃既椰汁配上QQ既芋圓,餐後甜品超級滿足!
邊爐愛好者既我💁🏻‍♀️
成日四周出去打邊爐
今次黎到尖沙咀..
❤️‍🔥有間新開試業邊爐店
每單8折之餘,仲打卡送甜品👍🏻
作為慳妹既我,點可以唔試一試佢

🐷杏汁豬肺湯
湯底有好多選擇,但就好少有呢一款揀
功夫湯底,豬肺無腥味
好清甜既湯底
一上檯就先飲為敬

🐮牛肉拼盤(細)
牛骨髓、牛小排、手切肥牛、牛白肉、牛黃喉
牛小排 - 油花分布均勻,肉質鮮美
手切肥牛 – 牛味濃郁,肉質嫰滑
牛黃喉 – 又係比較少見既部位,爽脆,一灼即食

🦐花竹海蝦
超巨型既花竹蝦
上檯擺設好靚,但隻蝦仲識郁架!好新鮮呀!
隻蝦鮮香清甜,又彈牙,海鮮迷唔可以錯過呀!

🦑手打墨魚滑
墨魚滑有咬口,爽口彈牙、鮮香味濃

🦐🦐鮮蝦雲吞拼韮菜餃
每一粒都好飽滿、皮薄蝦好彈牙,調味岩岩好

🍨芋圓
濃濃既椰汁配上QQ既芋圓,餐後甜品超級滿足!
2023-02-23 25 浏览
我呢個火鍋達人,真係可以365日都打邊爐,加上最近天氣又開始凍凍地,烚下烚下就啱哂!美顏花膠雞湯~火鍋最緊要嘅湯底,我都會用心選擇,呢個美顏鍋湯底金黃色,充滿雞湯香味,材料有花膠、蟲草花、桃膠、冬瓜和雞件,湯底甘甜濃郁,啖啖都有飲到膠原嘅感覺,忍唔住飲咗幾碗湯添!醬料喺外面自助區,有餐廳秘制嘅XO醬,見到好多瑤柱,好吸引!火鍋料選擇非常多,而且擺盆精緻,有食Fine dining 嘅感覺!我哋食咗手打四寶丸、魚皮餃、頂級黑毛豚肉柳片、自家韮菜餃、脆肉鯇魚腩,食材好新鮮,特別一提豚柳片,入口爽彈無筋,豬味濃厚,好高質!仲有餐廳自製嘅養生涼茶~紫貝天葵,飲落有少少似酸梅湯,而多咗份甘甜,打邊爐嘅配搭啱晒!而家喺社交平台打卡,仲有得送甜品添👍🏻

美顏花膠雞湯

而家喺社交平台打卡,仲有得送甜品添👍🏻
2023-02-21 12 浏览
同男朋友去黎覓食,發現佐敦新開左間火鍋店🍲店內裝修氣派十足又寬敞,新開張仲做緊八折優惠,超抵,一於就試下🫠美顏花膠雞湯超足料,除咗有花膠同雞肉之外,仲有竹笙、蟲草花等,令成個湯底都好鮮甜😋建議先飲湯先,雞肉食落都好嫩滑,花膠仲幾爽口🤩象拔蚌刺身象拔蚌好鮮甜,每片厚度都好平均,食落肉質脆嫩爽滑,真係值得一試👍🏻鵝腸好爽口彈牙,而且每條都好肥美,望見都流口水🤤啲油脂食落都唔覺行油膩,仲有啲衝動食多份TIM😎😎牛骨髓唔係間間都有,但每次都打邊爐都必食👍🏻牛骨髓好嫩滑,鮮味十足,仲食到入面既骨髓,超正❤️估唔到最後仲有甜品送😍仲要係鮮奶芋圓仙草,芋圓軟軟糯糯,再配埋爽滑既仙草,超有口感😚😚

美顏花膠雞湯

象拔蚌刺身

鵝腸

牛骨髓

2023-02-12
柯士甸道新開業一間火鍋店,裝修非常有格調,環境好乾淨舒適。店內員工服務態度都好好。食物質素亦很不錯。✨胡椒豬肚湯胡椒味好濃,少辣但夠惹味。豬肚同酸菜份量都唔少,仲有成大舊豬骨一齊煲,好足料。✨本地手切騸牯頸脊(細)騸牯牛係一歲前就被閹割既牛仔。閹割後牛肉脂肪會變多,牛味會更濃郁,肉質會更腍滑。今次選擇既部位係頸脊,真係好濃味,口感一流。✨新鮮珊瑚蚌珊瑚蚌係海參内既一組肌肉,鮮味十足,口感爽口彈牙(無脂肪同膽固醇架🤭)花雕醉雞件(半隻)半隻既份量都唔少。雞肉好嫩滑,有淡淡酒味同埋杞子香。額外仲叫左野生竹笙、水魷鬚、雜菜拼盤同稻庭烏冬。雜菜拼盤擺盤好精緻。稻庭烏冬實在係我打邊爐必不可少既元素🥰🤣紫背天葵酸酸甜甜,消暑清熱解渴,又可以幫助消化,仲唔係邊爐後既好選擇?😆自家製紅豆仙草芋圓店員最後送上自家製紅豆仙草芋圓比我地,有啲驚喜🥰芋圓好煙韌,仙草即係似涼粉,好爽口。紅豆令整體味道更突出,再配合淡奶。好滿足了🥰而家仲係試業期內,除左海鮮同酒精飲品外,其他都有❗️8折❗️快啲趁而家去試下啦🫶🏻

✨胡椒豬肚湯

✨本地手切騸牯頸脊(細)
今次選擇既部位係頸脊,真係好濃味,口感一流。

✨新鮮珊瑚蚌

花雕醉雞件(半隻)
半隻既份量都唔少。雞肉好嫩滑,有淡淡酒味同埋杞子香。

紫背天葵

自家製紅豆仙草芋圓

2023-02-17
2023-02-19 156 浏览
有日行經柯士甸道,發現果頭開咗好多新餐廳,見到有間試業中既火鍋店,裝修華美高雅,而且見到試業期間仲有8折優惠,我呢個邊爐精當然就立即搵朋友一齊去食吓啦~ 餐廳地點方便,佐敦站一出好快就到,而裝修則以紅黑及雲石紋為主,給人型格高貴的感覺,而且座位空廣,枱與枱之間有足夠距離,朋友聚餐也開心些。這家火鍋店除咗湯底海鮮選擇多,連酒類選擇也不少,見到佢地既酒櫃連茅台都有🤭。湯底方面,我地立即就被佢慢煮杏汁豬肺湯所吸引,平時都愛飲這款湯,而家有得打邊爐做湯底當然唔會錯過,揀咗個鴛鴦湯底:杏汁豬肺湯拼秘制麻辣湯,湯底一滾起就先飲豬肺湯,湯是濃稠鮮甜的,豬肺嫩滑好味😋。而個麻辣湯底如果覺得唔夠辣仲可以即場加辣😋,內裏的鴨血及凍豆腐吸晒啲湯汁好正,鴨血好食到要再叫一份🤭另外仲點了:🥢海鮮拼盤(細)( HK$480)呢度叫得海鮮火鍋店梗係要叫海鮮試吓啦,2個人最啱就叫海鮮拼盤,樣樣都有啲,有5款海鮮,包括有元貝、聖子、海蝦、脆鯇片、脆鯇腩同白鱔片,元貝聖子大隻鮮甜,海蝦爽口彈牙,而白鱔片就肥美,脆鯇就肥美爽肉,所全部海鮮一食就知新鮮。🥢安格斯特級手切肥牛(細)(HK$268)細牛都好大碟,2個人都好夠食,

另外仲點了:
🥢海鮮拼盤(細)( HK$480)

🥢安格斯特級手切肥牛(細)(HK$268)
細牛都好大碟,2個人都好夠食,牛肉色澤紅潤有光澤,手切更加有口感,只要淥一淥就可以食,安格斯牛油脂較少,牛肉味夠。

🥢手打雙拼卷(手打鮮蝦丸、芝心手打鮮牛丸)
每次見到手打丸都忍唔住要叫黎試,仲可以雙拼更加合我心意,蝦丸彈牙,而且見到成隻蝦係入邊,用料充足。牛丸就滿滿的牛肉特有的味,而且內裏都有少少芝士,非常邪惡又好味😋

🥢中華台北鴨血
好鍾意食鴨血,麻辣湯底配鴨血是絕配,這裏的寫明是台灣鴨血,麻辣入晒味又唔韌,所以即使湯底有也再加一份,就知幾好食啦🤣

🥢唐生菜
🥢自家制紫貝天葵
平時餐廳好少有紫貝天葵飲,仲要自家制更加要試,酸酸甜甜好開胃,而且唔甜更加清爽。

🥢牛奶仙草紅豆芋圓
食完正餐,就想食甜品解解饞,見到有優惠,只要like 餐廳fb & follow 餐廳IG, 就有甜品送,咁當然立即做啦🤭。送的甜品一點也不馬虎,大大的一碗,芋圓又多,配上先草,凍凍的一起吃,剛好可以解吃火鍋的熱😋
  • 手打鮮蝦丸
2023-02-15 71 浏览
冬天最爽不過打邊爐烚下烚下🥢今次嚟到港宴海鮮火鍋,餐廳裝修氣派十足,燈飾高級,坐位好有特色。不過呢度最特別嘅係可以揀自己鐘意嘅湯底,自成一鍋,好似高級邊爐🤣🤣 唔洗投其所好,不錯👌 我叫左個麻辣湯底,好香同好多配料,食得出係有比較用心調配過。試左朋友嘅胡椒豬肚湯底,同海鮮湯底都好鮮甜惹味👍🏼總括黎講啲野食都可圈可點,個龍蝦幾鮮甜🦞🐮手切肥牛、牛舌嗰啲都幾有牛味同新鮮🙆🏻‍♀️個人覺得呢度嘅海鮮或者牛羊肉類比較優勝啲👍🏼
冬天最爽不過打邊爐烚下烚下🥢
今次嚟到港宴海鮮火鍋,餐廳裝修氣派十足,
燈飾高級,坐位好有特色。

總括黎講啲野食都可圈可點,個龍蝦幾鮮甜🦞
🐮手切肥牛、牛舌嗰啲都幾有牛味同新鮮🙆🏻‍♀️
個人覺得呢度嘅海鮮或者牛羊肉類比較優勝啲👍🏼

2023-02-10