一路好想食佢個鍋, 點知晏晝黎到先知原來夜晚先有😭😭😭不過lunch 價錢幾抵食,而且仲唔收加一,一於叫多d 野食試下。✨芝士茶茶八號($34): 其實我剩係飲過一次貢茶既芝士奶蓋茶,飲完覺得好漏好滯就唔敢再試。見男友叫左就痴左兩啖黎飲,估唔到係咁好飲!😍😍😍✨面頭芝士唔會太杰,少少咸咸地飲落好香奶味,但又唔會覺得漏。成個茶底都好香,有d 似抹茶牛奶既感覺,最鍾意佢無冰,唔會溝到淡晒。重點係個杯仲同我個名一樣🤣✨✨超級水果綠妍($37): 好大杯,入面有好多生果。西柚,橙,西瓜,藍莓,士多啤梨,熱情果。㨂左少糖我覺得唔夠甜,㨂番正常甜度應該會幾好飲。✨炙燒雞腿扒飯($47): 雞扒外皮微微脆都幾香,d 肉keep 到嫩滑多汁。 飯粒飽滿~軟硬適中,撈埋d 醬汁都幾好食。✨跟餐可以追加小食~~~✨柚子雞翼($12/2隻):柚子蜜夠晒多,雞翼新鮮熱辣辣唔錯。✨炸花枝墨魚丸($12/2粒): 入面有好多墨魚粒粒,食落幾有咬口,點埋泰式酸辣醬好開胃。✨台灣小香腸($15): 不過我最鍾意呢款,條腸煎到好香,好juicy~~台灣腸無得輸👍🏻✨味噌豚肉熱湯($47): 呢款味道幾清,係健康之選。豚

芝士茶茶八號

炙燒雞腿扒飯

✨跟餐可以追加小食~~~

柚子雞翼

台灣小香腸

✨味噌豚肉熱湯($47): 呢款味道幾清,係健康之選。豚肉幾香半肥瘦,仲有椰菜,金菇菜,木耳 ,豆角,個湯撈飯都ok~

甜品好想食佢個烤佈雷,點知冇晒,最後叫咗個奶香仙草。個奶入面加咗啲蜜糖,味道幾得意唔會太甜,仙草滑嘟嘟都幾清新。

✨最後好想再飲佢既芝士茶!!!
芝士茶茶八號
炙燒雞腿扒飯
柚子雞翼
台灣小香腸
2018-11-19 29 浏览
呢間野見評價好似唔錯,裝修又幾靚,都想試好耐下。但估唔到會咁失望。1. 泰式海鮮鍋睇佢個樣好似好豐富咁,諗住一定冇伏啦。點知,青口爛嘅,蝦肉就霉嘅,蜆就好啲普普通通咁。每樣海鮮得兩件都算,全部都霉霉爛爛咁,算係點?🤷🏻‍♀️然後,佢嘅豐富都係堆砌出嚟,除左眼見嘅料之外,個底全部都係菜。唯一好嘅就係個湯底,都幾香椰汁味,辣度亦都夠。2. 沙茶牛肉鍋呢個都係一樣啦,大部份都係菜。而牛肉都冇乜肉味咁。但湯底就幾濃郁,還好啦。呢間野食物已經一般,服務仲要差。入到去冇人帶位算,落單啲阿姐又俾面色你睇。叫完野食佢地唔識用個落單系統,粒聲唔出就行開咗。隔離個枱仲慘,漏咗單,啲阿姐仲要用差嘅語氣再同佢落過。而環境方面,張枱實咗太細喇!我地個陣仲叫咗個鹽酥雞,火鍋嚟到根本冇位再擺,唯有好狼狽咁食哂佢。俾成舊水食菜,服務又差,真係不如食吉邊啦。

1. 泰式海鮮鍋
泰式海鮮鍋

2. 沙茶牛肉鍋
沙茶牛肉鍋

俾成舊水食菜,服務又差,真係不如食吉邊啦。
2018-11-15
2018-11-17 21 浏览
想食一人火鍋又使乜成日得幾間?姐有好介紹🐒🔸招牌臭臭鍋 $108内有臭豆腐 肥腸 鴨血 娃娃菜 肥牛片 冬菇 粟米 蜆仔 枝竹 粉絲!足料的一人鍋咩都可品嚐到!🤩其實湯底一啲都唔臭 偏沙嗲味 係啲豆腐者耐咗啲臭臭味先再濃郁啲 越臭越惹味喔!😳平時鍾意食臭豆腐嘅朋友仔可以試吓喔😝食到咁上下再落埋粉絲真係大滿足!食完無口渴啊~🔸沙茶牛肉鍋 $108主要有牛肉 牛丸 配料同上面的大同小異💁🏻‍♀️沙嗲味香濃 加埋粉絲完全索矖湯汁🤤🔸鹽酥雞扒 $28食火鍋之餘仲有小食嗌🍱雞扒炸到好酥脆之餘仲保留到肉汁 啖啖都好Juicy💦🔸芝士茶茶八號 $34喺餐廳都可以飲到奶蓋啦🍼奶蓋做到好厚 極重奶味 配埋茶🍵絕對不輸出面專業手搖店😤而且仲係每日限定添‼️🔸超級水果綠妍 $37食火鍋配上冰凍水果茶真係大快人心!水果茶無死甜,清清地入面有百香果 檸檬 大大塊西瓜🍉真係足料~又有得飲又有得食真係好fresh同健康喔!
想食一人火鍋又使乜成日得幾間?姐有好介紹🐒

🔸招牌臭臭鍋 $108

🔸沙茶牛肉鍋 $108

🔸鹽酥雞扒 $28

🔸芝士茶茶八號 $34

🔸超級水果綠妍 $37

2018-11-16 19 浏览
未夠鐘睇戲,又經過麥花臣球場,想簡單食吓野就拉咗屋企人入嚟食湯米初時以為只係食米粉同埋一間普通粉面店, 去到先知原來係台式火鍋店仲有台式特飲咁就簡單叫咗一個鍋同兩份小食一齊食首先又係叫咗我香辣牛肉鍋配粉絲真係離唔開辣入面有好多配料:牛肉、娃娃菜、椰菜、蜆、雲耳、金針菇、冬菇、豆腐、粟米、炸魚皮、薯仔、枝竹、鵪鶉蛋等等好多配料選擇鍋底又夠甜又夠辣滾起來所有配菜都入晒味然後再叫一個麻辣臭豆腐啱晒我佢係加咗辣汁撈埋一齊食味道夠臭,食落口入晒辣味,好好味另外叫多份鹽酥雞即叫即炸起又落咗調味粉,食起嚟好香脆,雞肉嫩滑又多汁唔錯最後一定唔少得台式飲品屋企人叫咗滿杯紅柚子,我就叫咗芝士莓莓試飲咗一啖紅柚子,個人認為好酸,但係柚子味好香濃,柚子favour絕對啱飲以我杯芝士莓莓就好啱我口味甜得來又好重芝士味有帶有少少沙冰嘅感覺總括來說味道唔錯特飲都好好飲,如唔鍾意外賣特飲,都可以嚟呢度坐低慢慢飲傾吓計唔錯嘅選擇
未夠鐘睇戲,又經過麥花臣球場,想簡單食吓野
就拉咗屋企人入嚟食湯米

滾起來所有配菜都入晒味

然後再叫一個麻辣臭豆腐
啱晒我
佢係加咗辣汁撈埋一齊食
味道夠臭,食落口入晒辣味,好好味

另外叫多份鹽酥雞
即叫即炸起
又落咗調味粉,食起嚟好香脆,雞肉嫩滑又多汁
唔錯

最後一定唔少得台式飲品
屋企人叫咗滿杯紅柚子,我就叫咗芝士莓莓

以我杯芝士莓莓就好啱我口味

• 香辣牛肉鍋
  • 芝士莓莓
  • 滿杯紅柚子
2018-11-16 16 浏览
最近和姨姨迷上逛aeon living plaza買些生活小智慧用品,今天亦不例外,而且今日是雙十一,所有十二元貨品均賣十一元,買得多節省得多。買完之後我們去吃午餐,姨姨問我吃甚麼好,我提議吃湯米,因為平日都是吃晚餐鍋物,午餐一次都未吃過,姨姨都隨我的建議。中午的湯米主要供應飯麵套餐,然後食客可按自己喜好加配餐湯,飲品,追加小食和甜品。主食方面我點了滷水肥牛拼小香腸肉燥飯,濃郁的肉燥和滷水肥牛香氣撲鼻而來,令人食指大動。扎實的小香腸外脆內彈,越吃越涮嘴。酥炸花枝墨魚丸真的很不錯,剛炸出來香噴噴的,超燙熱。花枝墨魚丸炸至色澤金黃,香脆的外層裹著彈性十足的花枝墨魚,滿有嚼感的。芝麻醬肥牛冷麵芝麻醬香醇濃郁不油膩,搭配蘿蔔絲,青瓜絲,非常簡單的原味,不過若能加點辣的話會更惹味。冷麵鬆散不會黏成一團,彈力有勁,芝麻醬均勻地吸附麵條上。柚子雞翼乃是我們心中人氣之選,雞翼雞皮脆脆的,並沾滿酸甜開胃的柚子醬汁,裡頭雞肉咬開瞬間噴汁,注意燙口。柚子雞翼實在好吃,不禁讓人欲罷不能繼續的吃。吃完主食,不免想吃點甜品,我們再追加奶香嫩仙草。奶香嫩仙草頗合姨姨心意,清爽不甜,十分健康。仙草挺嫩滑的,經鮮奶浸泡

吃完主食,不免想吃點甜品,我們再追加奶香嫩仙草。奶香嫩仙草頗合姨姨心意,清爽不甜,十分健康。仙草挺嫩滑的,經鮮奶浸泡仙草更滑溜。

飲品方面,我們鍾愛芝士茶品,各點選了芝士綠研及芝士茶茶八號。首先打開杯蓋,品嚐茶上綿密細緻的芝士泡沫,稍稍帶點鹹鹹風味。之後插入飲管吸飲,嚐到天然清鮮的茶香,最後把芝士和茶攪拌在一起,如奶茶般絲滑濃香,一杯茶卻有多種喝法。
2018-11-12 13 浏览
在網上尋找到這間又有台式飲品,又可以打邊爐的餐廳,一舉兩得,於是和朋友來試試。門口有專賣台式飲品的外賣地方。鍋底各具特色,每一款鍋底已經配好了配料,真的很難選定。至於台式飲品的選擇多,沒想過吃火鍋的地方都有選擇多的台式飲品。我們點了一個臭臭鍋和沙茶牛肉鍋。臭臭鍋的味道彷如其名,陣陣臭豆腐鍋的香味。還有很多配料呀,有米血糕、臭豆腐、鵪鶉蛋等, 十分足料。至於沙茶牛肉鍋更合我的口味,湯底不會太濃,而且配料方面,青菜、肉類、海鮮每款都有少少。肥牛油脂不會太大,肉質鮮嫩,娃娃菜份量多,能去掉鍋中的油膩。吃火鍋也要配上米飯吧,所以我們加點了一個滷肉飯,滷肉脂肪不多,不會覺得太膩,如果有更多飯汁,味道會更加吸引。小食方面,我們點了鹽酥雞扒及酥炸花枝丸。鹽酥雞扒外皮金黃香脆,裡面的雞肉嫩滑。酥炸花枝丸味道真的不錯,外脆內軟,吃下去感覺像剛剛新鮮炸的,醬汁挺清新。還點了台灣腸,十分地道,用作伴滷肉飯,更加惹味。既然火鍋店有台式飲品,當然要打個卡,芝士莓莓以新鮮草莓製成,味道挺清新,如果有更多芝士奶蓋就更開心啦。總括而言,餐廳有人氣台式飲品已經贏了,下次經過會再試。

門口有專賣台式飲品的外賣地方。

鍋底各具特色,每一款鍋底已經配好了配料,真的很難選定。

我們點了一個臭臭鍋和沙茶牛肉鍋。

臭臭鍋的味道彷如其名,陣陣臭豆腐鍋的香味。

還有很多配料呀,有米血糕、臭豆腐、鵪鶉蛋等, 十分足料。

小食方面,我們點了鹽酥雞扒及酥炸花枝丸。

鹽酥雞扒外皮金黃香脆,裡面的雞肉嫩滑。

還點了台灣腸,十分地道,用作伴滷肉飯,更加惹味。

總括而言,餐廳有人氣台式飲品已經贏了,下次經過會再試。
2018-10-16
2018-11-12 84 浏览
昨晚同朋友睇完電腦用品,逛完就睇下附近有d 咩岩食,最近天氣都開始秋涼,見到呢間台式餐廳一人一鍋打邊爐,見到都幾多人食緊就入左去試下!🙂 我地叫左個招牌臭臭鍋配白飯及藥膳豚肉鍋配粉絲,因為個套餐($108)冇野飲,所以另外仲叫左2杯野飲:滿紅柚子(幾香既柚子配沙冰既感覺,打邊爐飲一流)同超級杯水果綠研(友人略嫌唔係太多水果味!啖左d),等左一陣店員就各人上一鍋,佢有一個外框圍住係爐邊,等你唔會辣親隻手,幾窩心!😊我地等左一陣個鍋都唔係太滾,可能個冷氣風速太大啦,店員較細左個風速,咁就好快滾起啦!個藥膳豚肉鍋落左蟲草花同紀子,好多蔬菜同鍋面舖滿豚肉,個藥膳味一般,豚肉較為un 左少許,而友人個招牌臭臭鍋(BB辣)真係名不虛傳,食完個臭豆腐同豬血真係好似去左台灣食臭臭鍋咁,個粉絲索埋d 湯好入味!個份量都好足,食蔬菜都好飽肚!😆+++++++++++++++++++如果大家喜歡💕得寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會努力💪寫更多更好既食評比大家😊
+++++++++++++++++++
2018-11-11
滿紅柚子
  • 招牌臭臭鍋
2018-11-11 22 浏览
成日經過都見到好多人等位 一人一鍋真係好方便 我就好鍾意食辣 成日朋友都唔食辣 🌶今次可以自己揀自己湯底 所以我揀咗 巴蜀烤魚鍋$112朋友叫咗 沙茶牛肉鍋 $108鹽酥雞扒 $28台灣夜市小香腸 $26芝士四季春 $33芝士桃桃 $39好大嚿烤魚 好少可烤魚有一人份!!如果可以再辣啲 就更加好 粉絲索曬湯 冇得輸 朋友個鍋 都好惹味 個小香腸絕對係賣飛佛 呢間餐廳另一個主打 就係台式飲品 奶蓋冇令我失望 味道清清地 飲得出唔係太多糖漿 好解渴朋友杯茶都好清香
成日朋友都唔食辣 🌶

今次可以自己揀自己湯底
所以我揀咗 巴蜀烤魚鍋$112

朋友叫咗 沙茶牛肉鍋 $108
鹽酥雞扒 $28
台灣夜市小香腸 $26
芝士四季春 $33
芝士桃桃 $39
好大嚿烤魚 好少可烤魚有一人份!!
如果可以再辣啲 就更加好 粉絲索曬湯 冇得輸

朋友個鍋 都好惹味
個小香腸絕對係賣飛佛
朋友杯茶都好清香

2018-11-11 7 浏览
今日係旺角周圍搵下餐廳食個lunch.見到呢間台式餐廳 風格幾清新既感覺,行文青路線。野食價錢都唔太貴,有lunch set. 所以就入去坐下填飽個肚喇!:-)呢度既lunch set有幾款台灣特色既選擇。滷肉飯,湯飯,炙燒飯類,牛肉麵,冷麵等等。我叫左個招牌熱湯套餐: 藥膳豚肉湯飯。每個套餐都配埋餐前小菜:涼伴青瓜。:-)味道清爽,好開胃。湯飯都好大碗,好多餸菜:豚肉,雲耳,豆腐,雜菜,金菇……等等。:-)藥膳湯做得幾濃味,鐘意藥材味就岩曬!味道濃郁得黎帶點甘味,好滋補。豚肉有好多塊,食黎食去都好似仲有。娃娃菜索哂啲湯,好腍好清甜。又幾好味!😋😋朋友就叫左台灣牛肉麵,望落好惹味夠哂辣!!可選幼/粗麵。幼麵麵質好煙韌彈牙。牛肉 切成一塊塊,牛味都很重有嚼勁。:-)另外可以加錢 配小食:香辣雞翼 :-)熱辣辣,好肥美。雞翼加了辣味香調,很惹味!又幾好味喎!!酥炸花枝墨魚丸,大大粒。炸到外面香脆,食落好彈牙。沾d泰式辣醬更惹味飲品: 🧀芝士莓莓 🍓🍓好飲!呢度整既奶蓋整得幾出色,做到好濃好澀既一層芝士。味道濃郁!!下層草莓汁甜甜地,混埋就剛好中和芝士濃厚既肥膩感。🍓芋香珍珠奶茶,味道不
今日係旺角周圍搵下餐廳食個lunch.
所以就入去坐下填飽個肚喇!
:-)

呢度既lunch set有幾款台灣特色既選擇。
滷肉飯,湯飯,炙燒飯類,牛肉麵,冷麵等等。
我叫左個招牌熱湯套餐: 藥膳豚肉湯飯。
每個套餐都配埋餐前小菜:涼伴青瓜。:-)

味道清爽,好開胃。

藥膳湯做得幾濃味,鐘意藥材味就岩曬!
味道濃郁得黎帶點甘味,好滋補。
豚肉有好多塊,食黎食去都好似仲有。
娃娃菜索哂啲湯,好腍好清甜。又幾好味!😋😋

朋友就叫左台灣牛肉麵,望落好惹味夠哂辣!!
可選幼/粗麵。幼麵麵質好煙韌彈牙。
牛肉 切成一塊塊,牛味都很重有嚼勁。:-)

另外可以加錢 配小食:香辣雞翼 :-)

熱辣辣,好肥美。雞翼加了辣味香調,很惹味!
又幾好味喎!!

飲品: 🧀芝士莓莓 🍓🍓

芋香珍珠奶茶,味道不會太甜。
好多珍珠,好有咬口。😋都不錯喔!
2018-11-11 94 浏览
天氣涼涼地又係時候打邊爐喇。不過我地兩個女仔食量唔大,如果揀任食火鍋又貴又食唔多,其實都幾唔化算。連鎖店既一人火鍋就毫無新意,食到悶。 上網見到哩間湯•米有一人火鍋食,雖然價錢比連鎖店火鍋高,但火鍋款式,小食飲品既種類都好多,所以好值得黎試下。餐牌上除左有十多款火鍋選擇,仲有好多台灣小食🤤。餓喇!點左兩款小食醫下肚先。先黎既係炸雞同炸丸。雞扒外皮好脆,雞扒肉質好滑,唔乾好多汁。新鮮炸起既墨魚丸,熱辣辣,炸到金黃色,非常彈牙,食唔停口,如果可以多幾粒就好喇!烤魚鍋湯底好紅,一睇就知係辣架。不過佢辣得黎,一啲都唔麻。食完之後口腔內温度上升,但唔需要不斷飲水解辣,辣味適中。鍋中配料都頗多,有炸魚皮、粟米、蜆、豆腐等,樣樣少少地,不過加埋個主食飯,麵同米粉,食完其實都好飽。個魚就啖啖肉,冇骨既。外皮炸香左,好香口。藥膳鍋湯底有杞子冬蟲花,最岩冬天補一補。奶白色既藥膳湯藥材味濃。有好多菜、豆腐,腩肉,特別左有粒鵪鶉蛋。豚肉新鮮,好食。哩到台式飲品既種類都幾多。想清清地健康啲既可以揀哩款果茶,裡面有好多果肉,超大杯。近年大熱既芝士奶蓋哩到都有得飲。我跟足佢指示,先唔用飲管,傾斜45度大口喝下兩層,

先黎既係炸雞同炸丸。

雞扒外皮好脆,雞扒肉質好滑,唔乾好多汁。
鹽穌雞扒

酥炸花枝墨魚丸

巴蜀燒魚鍋

超級杯水果綠妍

近年大熱既芝士奶蓋哩到都有得飲。我跟足佢指示,先唔用飲管,傾斜45度大口喝下兩層,的確可以同時間飲到上層既咸味,同底層既甜味,味道超夾,好飲。
芝士金鳳茶王

2018-10-29
2018-11-11 47 浏览
星期二晚約咗朋友旺角行街買d野, 之後就搵個地方開餐啦~見到門口有好多人圍住就睇下有咩好野食, 原來係一人一鍋~宜家天氣開始涼, 食d熱辣辣既野就岩哂啦~於是同朋友一致同意食呢間~都幾多款揀~我揀咗沙爹湯底, 朋友就揀咗味噌嘩~~~D料搭到好高呀~~好多肉好多菜~~呢個係我既~~好多牛肉呀~~個沙爹湯底辣道岩岩好~~食完個人暖哂~~加個台灣腸~~好香好好食~~野飲竟然有芝士奶蓋~~我叫咗杯芝士莓莓~~芝士唔膩好飲!!~~有驚喜!最後仲食咗碗肉燥飯~~加咗杯西柚~~酸酸地~~唔錯架~~

都幾多款揀~我揀咗沙爹湯底, 朋友就揀咗味噌

嘩~~~D料搭到好高呀~~好多肉好多菜~~

加個台灣腸~~好香好好食~~

最後仲食咗碗肉燥飯~~

加咗杯西柚~~酸酸地~~唔錯架~~
2018-11-06
2018-11-11 34 浏览
如果係一餐入面想食正餐之餘仲想嘆杯芝士奶蓋,就一定要揀湯米啦!!! 湯米係台式餐廳,主打係臭臭鍋,仲有唔同嘅台式飲品。今次都係試左午餐先,臭臭鍋就留返下次晚餐食啦!今次點左濃蕃茄湯底嘅手作牛肉麵,加12蚊就有一杯芝士金鳳茶王啦,好抵呀!!! 碗麵除咗有牛肉之外仲有好多蔬菜,非常豐富又健康,而且手作麵質非常彈牙,加埋濃郁嘅蕃茄湯底真係好好味!! 杯芝士奶蓋都好正呀,有濃濃嘅芝士鹹香味,估唔到加$12就可以享用到一杯咁有水準嘅芝士奶蓋,今餐真係非常滿足。

2018-11-11 20 浏览
臭臭鍋最近咁 hit,但一路都仲未有機會食,呢日一於約埋個friend去食下。我哋揀咗位於旺角豉油街嘅“湯.米”,餐廳嘅裝修簡潔明亮,坐得舒服。一睇餐牌,款款鍋都有十幾二十種配料,用料豐富,睇見都食指大動😍招牌臭臭鍋 ($108) - 牛肉片等各種食材都好新鮮,入面嘅臭豆腐口感嫩滑,臭豆腐味濃;湯底香辣得嚟帶有臭豆腐的香味,喜歡食臭豆腐嘅絕對值得一試。😋藥膳豚肉鍋 ($108) - 上一枱已經聞到好香藥材味,豚肉片肉質鮮美,湯底有藥膳味得嚟十分鮮甜,再加上其他材料,既豐富又鮮味好食。麻辣臭豆腐 ($38) - 麻辣味恰到好處,臭豆腐味夠濃,水準之作!滿杯紅柚子 ($35) - 杯入面充滿紅柚子蓉,真材實料,營養健康。滿杯百香果 ($35) - 清新嘅茶香入面係粒粒百香果,解渴好味。

2018-11-11 23 浏览
最近天氣轉涼最啱就係打邊爐🤗🤗🤗🤗不過有時啱啱放工😩未必可以約到一大班朋友~😆所以呢排人妻就最鍾意同小鮮肉老公仔去呢啲1人小火鍋~貪佢細細鍋又可以加好多自己鍾意嘅配菜!又方便又唔使喺屋企洗碗!😊最緊要係好抵食~但係估唔到呢間湯米連飲品都咁高質素~😆首先就揀係點一個火鍋先~人妻就揀咗個重口味嘅,沙茶牛肉鍋~裏面已經包左好多嘢:牛肉、牛丸、娃娃菜、椰菜、金針菇~等等等等等!多到根本數唔完!而且湯底亦都非常好飲~之後仲可以加錢將白飯升級做滷肉飯~當然唔鍾意食飯亦都可以去粉絲㗎!滷肉飯肥瘦適中,而且非常入味特飲簡直無得輸~生果多到上頂!柚子蜜雞翼外皮煎得香香脆脆!內裏充滿肉汁~柚子蜜甜絲絲炸花枝丸彈牙加上泰式辣醬~美味得來又特別總括來講今晚~今晚絕對係一個䁔粒粒肚飽飽的夜晚😘😘😘😘下次一定會再嚟

滷肉飯

特飲簡直無得輸~生果多到上頂!

外皮煎得香香脆脆!內裏充滿肉汁~柚子蜜甜絲絲

彈牙
加上泰式辣醬~美味
得來又特別

2018-11-03
滷肉飯
2018-11-11 71 浏览
最近朋友發現喺旺角嘅呢一間台式一人一鍋小店湯米。 裝修得好乾淨、光猛。 湯米有幾款唔同嘅鍋,我同朋友仔一齊點左 一個泡菜鍋,外加其他配菜,食得都超級豐富。 鍋入面有王餃子、椰菜、年糕、豚肉、韓國麵、娃娃菜、韓國泡菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、豆角、粟米、炸薯仔、炸支竹、鵪鶉蛋、鳴門卷。勁豐富! 火鍋嘅味道都幾濃,但係唔會好辣,有泡菜嘅香氣。 年糕煮得已經好冧,豚肉好鮮味。食食下我哋放咗隻雞蛋入去一齊煮,令到個味道更香,最後食韓國麵,麵質彈牙又入味。我地仲另外點左一份牛肉,好大片,肉同脂分佈都幾均勻,都幾新鮮,落入泡菜鍋之後味道都唔錯。小食我覺得花枝丸、炸魚皮非常唔錯!花枝丸炸得好熱,又夠彈牙,超級鮮味! 炸魚皮就好脆口! 由頭食到尾都無腍過,唔錯! 邊食當然有邊飲,台式火鍋再配埋台式飲品,特別係食辣既火鍋,一定要點凍飲! 我要了爆檸四季春! 茶味好香,清淡,檸檬夠酸,果然稱得上爆檸! 又夠大杯可以盡情飲,唔錯唔錯!食完個鍋覺得成身暖笠笠,好溫暖好舒服。
最近朋友發現喺旺角嘅呢一間台式一人一鍋小店湯米。
裝修得好乾淨、光猛。

韓國泡菜鍋

火鍋嘅味道都幾濃,但係唔會好辣,有泡菜嘅香氣。
年糕煮得已經好冧,豚肉好鮮味。

小食我覺得花枝丸、炸魚皮非常唔錯!

花枝墨魚丸

炸魚皮

包檸四季春、水果綠妍(每杯)

食完個鍋覺得成身暖笠笠,好溫暖好舒服。

韓國泡菜鍋
花枝墨魚丸
炸魚皮
包檸四季春、水果綠妍(每杯)