2019-06-25 331 浏览
大約一年前,行過屯門井財街嘅時候,見到依間鋪門口排住起碼50人,當時覺得好驚訝。但係最終因為人太多而唔排隊。今日機緣巧合有限個井財街,見冇乜人排隊所以就去試吓依間等左一年嘅鋪頭。入到去一個長吧枱同埋幾張餐枱,店舖細細咁但係好有日本風味。刺身丼嘅海鮮無得選擇。但每樣都非常新鮮,甜蝦好太隻又鮮甜,海膽無異味。而且油甘魚肥美,入口即溶。帶子厚身,又夠爽身,最重要係刺身夠凍,冰涼可口,順帶一提,杯巨峰乳酸飲品,非常清新味美

2019-05-24 387 浏览
今日早收工…行行下見到一間日本嘢…心諗香港嘅日本嘢好得去邊…不過都試下啦…睇見餐牌,嘢食唔多,只有海鮮丼,最後食左個北海丼,帶子鮮甜,三文魚子脆卜卜,好似去左日本咁…正

2019-05-24
2019-05-22 427 浏览
2019年5月8日(星期三)雖說天公不造美,午飯時間下起雨來,難得二友同打一傘,真真正正體會「落雨担遮」,心裏高興😊,更無損食魚生丼雅興❤️小店窗明几淨,裝修佈置盡顯心思午餐抵食,魚生丼包麵豉湯同沙律,各款都均一價:$75溫泉玉子雜錦魚生丼雜錦魚生,款款新鮮,戀戀和風,ichiban選擇溫泉玉子在口腔中才咬碎,感覺很刺激!三文魚親子丼魚子大大粒,晶盈亮麗,賣相討好又吸引。淹漬與別不同,將漲卜卜魚子咬碎,有得食又有得玩, 厚切三文魚鮮甜肥潤,開心又滿足!
2019年5月8日(星期三)

小店窗明几淨,裝修佈置盡顯心思

午餐抵食,魚生丼包麵豉湯同沙律,各款都均一價:$75

溫泉玉子雜錦魚生丼

雜錦魚生,款款新鮮,戀戀和風,ichiban
選擇溫泉玉子在口腔中才咬碎,感覺很刺激!

2019-05-08
一路都覺得佢地好食,所以都會一個月食一次,今晚去食諗住都係叫返壹重當同3國海膽飯,去到個位女士(不知是否係老闆娘)就話無3國海膽飯,起初以為係無貨,再追問佢就晦氣地話,係唔做3國海膽飯呀!因爲我地已經有好多款嘢食,但其實望返餐牌又唔覺有多到,同以前一樣,好似問多句都唔得咁!之後都叫咗日本海膽飯,個飯嚟到啲海膽正常係鋪滿個碗面,但今晚只鋪得半碗,另外用一塊紫蘇葉遮住餘下半碗飯,即係得好少海膽。另外個壹重當,以前不嬲有食開,就係覺得好食先再食,點知啲料又係縮晒水,三文魚籽得幾粒,個拖羅以前好厚身,有入口即溶感覺,點知今次好像牛肉薄切咁,又細塊又薄又唔香,其他魚生片亦都無以前咁鮮味。好希望今晚係個別事件,真心希望可以變返以前的水準,唔好再令食客失望。如繼續落去只會越嚟越少人去食。今晚食得真係唔開心!
2019-05-16
2019-04-28 1822 浏览
今日同老公放低阿仔, 去簡單食個飯, 看場戲, 慶祝拍拖紀念~我地過左虹橋食日本野~舖頭剛開門就walk in入去.入面地方唔算大, 不過都有幾張枱. 佈置很簡約, 不過都帶點日式風格!我地點左兩個丼, 之後職員送上海帶湯同一片芝士. 佢教我地先食啖芝士, 後再飲湯~呢個配搭其實都係第一次, 但試左之後, 又真係意想不到的夾!濃滑的芝士味道充滿口腔, 再飲一啖清甜的海帶湯, 效果真係好特別!湯入面既海帶有如絲一般, 一條條的~好軟滑.壱之重丼 $208築地鮮魚兩種(4切),吞拿魚(切),海膽,葱吞拿魚腩蓉,牡丹蝦,三文魚籽)看到相片, 都感覺到刺身有幾新鮮吧!冇錯, 的確好新鮮~和牛片真係好香滑, 而且好有牛味, 食落充滿牛油脂~海膽都好鮮味, 一D都唔覺腥.弍之重丼 $178築地鮮魚(2切),赤身(2切),赤海老,海膽,葱吞拿魚腩蓉呢兩個飯, 唔係白飯, 而係內有昆布的醋飯, 酸酸地, 好開胃~酸汁廣島蠔(三隻)$48因為見到呢個名, 所以好想試下一食就好喜愛, 原來所謂既酸汁, 係帶有柚子味道的酸汁, 蠔本身都好香滑, 再加埋呢個酸汁, 真係好醒神開胃! 真係好好食!!!
我地過左虹橋食日本野~
舖頭剛開門就walk in入去.

我地點左兩個丼, 之後職員送上海帶湯同一片芝士.
佢教我地先食啖芝士, 後再飲湯~
湯入面既海帶有如絲一般, 一條條的~
好軟滑.

壱之重丼 $208
看到相片, 都感覺到刺身有幾新鮮吧!
冇錯, 的確好新鮮~
和牛片真係好香滑, 而且好有牛味, 食落充滿牛油脂~
海膽都好鮮味, 一D都唔覺腥.

弍之重丼 $178
築地鮮魚(2切),赤身(2切),赤海老,海膽,葱吞拿魚腩蓉

酸汁廣島蠔(三隻)$48

因為見到呢個名, 所以好想試下
一食就好喜愛, 原來所謂既酸汁, 係帶有柚子味道的酸汁,
蠔本身都好香滑, 再加埋呢個酸汁, 真係好醒神開胃!
真係好好食!!!
2019-04-10
庆祝纪念
纪念日
  • _
2019-04-20 408 浏览
好耐無食咁新鮮嘅魚生飯 仲要喺屯門就食到 呢間喺屯門井財街嘅小店 #漁匠屋 門面簡約 但都吸引咗唔少人輪候 一定有過人之處 所以我地都成為排隊一份子 等咗大概半小時😬😬朋友叫咗1號丼 $148 有多款魚生加醋飯 仲有埋麵豉湯同一塊芝士 老闆娘會提醒食客食完芝士食飲湯 芝士唔會太漏搶咗湯嘅味 反而飲得出湯嘅清甜同濃郁 好夾喎👍🏻 咁多海鮮我最鍾意海膽 完全唔腥仲有淡淡甜味😋配埋醋飯真係一絕

2019-04-17 417 浏览
我試過銅鑼灣和太古城很出名的丼店,始終這家最好吃,有回到故鄉(日本😜)的感覺。我最喜歡一重丼,間八魚非常鮮美。來了什麼貨,便會有更改,所以每次的一重丼有可能有點不一樣。如果有幸,9月會有限定的海寶丼,當中的秋刀魚比壽司大(對,是要排隊四小時的壽司大)都更肥美鮮甜。我很詫異為何屯門小店為何會有這麼新鮮的魚!海膽丼水準一時時,有時很鮮甜,有時有油味,看運氣。海膽醬鮪魚丼是濃郁美味的,鮪魚的肥美香甜混和海膽醬的濃香,每次工作壓力很大我便會去吃這個,治療一下受傷的心靈。另外一定要試的是燒魚鮫。不一定有貨,有的話的必吃!超級香的魚油經過火的粹煉,凝成入口的濃郁鮮美!

海膽丼水準一時時,有時很鮮甜,有時有油味,看運氣。

2019-03-22 361 浏览
因為朋友介紹,所以決定一試。我地兩個人每人叫左一個井,加一個廣東蠔。前菜有一塊芝士同一碗湯。我地聽足老闆娘話,食完芝士先飲湯。發現個湯好清好甜,飲完又唔會飽左一半,唔錯。井既份量剛好,唔加調味單獨食飯都已經夠味。魚生好新鮮好肥美。唯獨海膽有點兒失望,份量夠大,但有其中一舊有一陣新鮮海膽開完但係未洗乾淨既味。廣東蠔係將生蠔放係一個微酸既汁入面。我自己就覺得個汁可以濃少少,但男友覺得還可以。總括尼講都唔錯,埋單400頭,可以有下次。
因為朋友介紹,所以決定一試。

總括尼講都唔錯,埋單400頭,可以有下次。
外卖送餐
2019-03-21 456 浏览
喺OpenRice揾吓屯門有邊間壽司好食,之後見到漁匠屋裡面d人評分都話ok,睇d相都唔差,咁就去試吓啦,問侍應吞拿魚腩係大拖羅定中拖羅,佢話係大拖羅,good,咁坐底就叫咗個1號丼,最初都好期待,點知拖羅唔掂,又唔新鮮,連d色水都變咗,一塊食唔落口,另一塊無食到,之後海膽一舊正常,另一舊可以形容係海膽漿,有怪味,隻蝦就ok,d魚就唔新鮮,三文魚子好似隔咗兩日,色沉味變,失望埋單走,比佢d相呃哂,加一後227蚊食d咁嘅質素,唉~估唔到變咗色嘅拖羅,同埋d海膽漿,佢竟然都可以比客食,仲邊會仲會去食第二次丫
2019-03-21
2019-03-16 445 浏览
之前一直聽到唔少好評,有時經過都會見到排人龍,但由於本身對刺身有一定嘅要求(始終非熟食),再加上舊年去完大集團食刺身搞到有生蟲嘅經驗,從此更加小心去揀選食非熟食嘅餐廳。今晚紋青有同事入嚟屯門做嘢,佢就好有誠意咁樣打去漁匠屋訂枱。入到去就好似大家咁講,選擇唔多,貴精不貴多,我鍾意食海膽,所以叫咗三國海膽丼,佢哋兩位男士就叫咗1號丼。每個當飯都會跟一碗麵豉湯同埋店長自家制煙燻芝士,店員提示先食芝士,先再飲湯。睇住店主砌個丼出黎其實都幾有滿足感,始終日本野都會令人覺得好似好有誠意好用心做俾自己咁(當然唔好同日本當地相比😅)一號丼就係👇🏻呢個係三國海膽丼👇🏻紋青最鍾意叫小食,所以佢叫咗炸雞,同埋酸汁生蠔👇🏻如果真係要比較,我就覺得鰂魚涌嗰間好食啲,個飯真係好煙 ‘un’,醋嘅比例都做得好好,當然以屯門區來講,漁匠屋已經十分OK💪🏻

麵豉湯同自家製煙燻芝士

麵豉湯

一號丼飯

呢個係三國海膽丼👇🏻
三國海膽丼

三國海膽丼

紋青最鍾意叫小食,所以佢叫咗炸雞,同埋酸汁生蠔👇🏻

酸汁生蠔

2019-03-16
麵豉湯
一號丼飯
酸汁生蠔
2019-02-02 499 浏览
地方唔大,幾張檯坐十幾個人。唔知有否樓上的位。材料新鮮,不過細碗。女仔ok, 男仔一定要order多D先夠食。叫佐一個清酒,幾正宗的方發斟酒:木頭方杯裝支玻璃杯,然後斟到滿溢。唔算抵食,尤其是屯門來講。不過都算舒服開心。
清酒
2019-02-02
2019-01-27 454 浏览
已經食第三次喇,次次都又飽又滿足好開心最喜愛食海膽醬鮪魚丼真係好正,醬係師傅自家制每日有限定數量😋😋😋其他海鮮丼都好新鮮肥美前菜有芝士同湯,兩樣都好好味今日黎到仲有優惠做緊,第二個丼有半價堅抵食💕🥰每次都有芝士同湯,食完芝士先飲湯芝士好香我最愛的海膽醬鮪魚丼💕💕💕😋😋😋老公今日食左一重丼,魚質好好,好新鮮🐟🐟🐟🦐😍🥰💕😋優惠做到二月尾,想食就要趁早喇🎉🥳🥳
已經食第三次喇,次次都又飽又滿足好開心
最喜愛食海膽醬鮪魚丼
真係好正,醬係師傅自家制
每日有限定數量😋😋😋
其他海鮮丼都好新鮮肥美
前菜有芝士同湯,兩樣都好好味
今日黎到仲有優惠做緊,第二個丼有半價
堅抵食💕🥰
前菜芝士同湯

每次都有芝士同湯,食完芝士先飲湯
芝士好香

海膽醬鮪魚丼

我最愛的海膽醬鮪魚丼💕💕💕😋😋😋

老公今日食左一重丼,魚質好好,好新鮮🐟🐟🐟🦐
😍🥰💕😋

優惠做到二月尾,想食就要趁早喇🎉🥳🥳
2019-01-27
前菜芝士同湯
海膽醬鮪魚丼
2019-01-23 385 浏览
由佢岩岩開業吸引左好多人黎排隊食嗰陣,已經話好想試下,不過因為價錢問題遲遲都未去試,最近見佢出左個set lunch價錢都ok又唔洗加一,終於的起心肝去食試左個三文魚親子丼($75)真心唔錯佢啲飯暖暖地,三文魚又唔係凍冰冰,平時出面食啲三文魚多數雪到好凍,佢呢間個飯同三文魚個溫度都係岩岩好。最欣賞係佢個湯,唔係面鼓湯黎,唔會太鹹幾好飲原來唔經唔覺都開業兩週年(賣廣告時間)由16/1/2019至28/2/2019凡惠顧晚市海鮮丼兩客第二客即享半價優惠決定會再去試埋晚市,質素應該會再高啲
試左個三文魚親子丼($75)真心唔錯
原來唔經唔覺都開業兩週年
(賣廣告時間
決定會再去試埋晚市,質素應該會再高啲
2019-01-23
2019-01-05 612 浏览
呢間日本餐廳係新墟輕鐵站附近,地理位置比較偏遠,裡面裝修幾簡單,坐落都幾舒服,侍應態度也很禮貌。 我地叫左兩個午餐,一個黑丼,一個三文魚親子丼。黑丼,幾特別的一個飯,上面啲汁好黑應該係墨魚汁,食落去有啲鼓油味,連埋海鮮一齊食,感覺鮮味十足,不過呢款汁的味道比較濃郁,食曬成個會覺得有啲濟。三文魚親子丼,一粒粒嘅三文魚籽晶瑩剔透,食落都好鮮味,鹹鹹地送飯一流。三文魚同蟹籽都算新鮮,女仔食一個飯份量岩岩好,如果男仔有機會覺得唔夠飽。兩個飯加埋150蚊,冇加一服務費,倘若經過附近入黎食都係唔錯嘅選擇。
我地叫左兩個午餐,一個黑丼,一個三文魚親子丼。

2018-12-22 476 浏览
唔知幾時開始香港多左好多呢d影相好靚的爆丼,望落全部都好吸引,但食落真係令我覺得好滿足,食過翻尋味得呢間漁匠屋😋海鮮丼最重要的兩樣野,海鮮同飯,呢度都做得好好。每款刺身都好新鮮,食左幾次都好滿足,之後忍唔住試埋個海膽,小女子係個唔太好海膽的人,因為平時好怕腥,但食完都覺得好正,原來海膽夠靚夠新鮮真係唔會腥,反而係好甘香。而且呢度個醋飯都好有誠意,就咁食都好夠味,岩晒我呢個飯桶。最重要係咁完美的海鮮丼,價錢好親民,食過好多其他地方再貴d都冇咁好食,所以打完呢篇又想再去食啦😂

海鮮丼最重要的兩樣野,海鮮同飯,呢度都做得好好。

而且呢度個醋飯都好有誠意,就咁食都好夠味,岩晒我呢個飯桶。