2018-02-25
今日天氣稍涼,加上落住毛毛雨,所以我都預計火鍋店肯定最多人,揀左呢間紅磡嘅漁樂鍋,好搞笑,食食下仲撞到朋友。漁樂鍋位於紅磡灣中心附近,鋪面都幾大,食飯時間全場爆滿,好在有一早預約呢度都係街坊生意,裝潢簡單,但都夠企理。一般枱以卡位為主,有一兩張大枱,所以人多就真係建議預約。令我立即加分就係,枱面除左有紙巾,仲有濕紙巾供應,十分貼心。用唔用適隨專便,但至少有提供除左火鍋多人食,粥底、卜卜蜆鍋都有,咁最多人食一定係呢個每位198嘅海鮮粥底餐,我地都係選擇呢個。最好都係預約時講明,因為小店海鮮量都係每日新鮮入,咁好等人地預計份量。198一位,包左2款餐前小食、7款時令海鮮、5款自選配料、粥底、甜品,抵食兼一定夠飽。前菜係青瓜同土豆絲,正正常常,開胃爽口。好快就上左粥底水,然後陸續上海鮮。水蟹兩隻,唔算好大隻,都有少少肉食,幾鮮味蝦用煲仔連蓋上,因為仲好生猛,識郁架蝦肉新鮮就一定爽口彈牙。貴妃蚌都幾大隻,一人一隻,鮮甜多汁沙白同蜆仔乾淨冇沙,細細粒,都幾飽滿。鮑魚一人一隻,雖然唔係識郁,但都幾新鮮。餐紙上已經印有每樣海鮮煮嘅時間,可以參考下。魚肉已經片好左,不過我自己覺得麻麻。自選配料都有好多
前菜係青瓜同土豆絲,正正常常,開胃爽口。
好快就上左粥底水,然後陸續上海鮮。
水蟹兩隻,唔算好大隻,都有少少肉食,幾鮮味
貴妃蚌都幾大隻,一人一隻,鮮甜多汁
沙白同蜆仔乾淨冇沙,細細粒,都幾飽滿。
魚肉已經片好左,不過我自己覺得麻麻。
自選配料都有好多,丸啊、牛、豬、餃、蔬菜等都有,我地揀左美國肥牛,美國肥牛2人份,都幾大塊,質素ok。
黑毛豬梅頭肉唔會太肥,淥完亦都幾腍。另外午餐肉、雲吞都係正常貨色。
手打墨魚丸一碟6粒,丸都幾彈牙。
當日客人都幾多,雖然店員好忙,但都留意到我地食到差唔多,幫我地預備左粥膽同芋頭粒、粟米、南瓜粒,準備整個粥底
粥底好綿,份量夠多,每人都分到兩碗有多,好飽肚,正。
紅豆沙係自家煲製,紅豆好綿,陳皮味香,聽到其他食客都讚,套餐包埋,超滿足。