2019-07-20 15 浏览
那麼熱的天氣想當然希望吃點清新的,第一時間想到的一定是日本菜。厚福街這條食街有那麼多餐廳,看這裝璜,可見其日式料理的特色——簡而精。前菜來點椰菜,爽脆的口感使人有種清爽的感覺。最直接簡單吃到食材的新鮮,當然就是刺身。赤貝那種鮮腥,富海水味,又爽又脆,不得了!除了刺身之外,日本菜另一種保留原味的烹調方法就是燒。這八爪魚漬真是精彩。看着它的吸盤由白轉成黃金色,再有點點的燒焦,撲鼻的香氣,令人垂涎。咬下去是多汁爽嫩,像咬破一個個水泡,那美妙是不能言喻的。其他海鮮也當然新鮮,配上一杯總相宜。

前菜來點椰菜,爽脆的口感使人有種清爽的感覺。

除了刺身之外,日本菜另一種保留原味的烹調方法就是燒。

咬下去是多汁爽嫩,像咬破一個個水泡,那美妙是不能言喻的。

其他海鮮也當然新鮮,配上一杯總相宜。
2019-07-20 20 浏览
漁獲濱燒網上看到這間專食燒海鮮,原來就是之前朋友說十分出名的漁獲浜燒試一試!餐廳裝修完全不似一般餐廳,反而像似海邊的浜燒小屋一樣。之前去過銅鑼灣亦見過,知道尖沙咀這裡都有分店。我地叫左個刺身五盛,刺身分別是蝦刺身,三文魚,油甘魚,吞拿魚和海膽刺身,食材的確新鮮美味。味噌蟹甲羅燒,蟹膏加上蟹肉,入口極為香濃,實在一試難忘。特上漁獲濱燒盛合二人前十分豐富,有松葉蟹腳、大蝦、蠔、鮑魚,帆立貝,全部十分新鮮,最麻煩的蟹腳店員一早開好,不廢吹灰之力就食到鮮甜的蟹肉;帆立貝、蠔及鮑魚,加上少許酒燒,配搭一流。龍蝦刺身絕對是全晚的重頭戲, 店員會先將活龍蝦送上,打夠卡影夠相才那拿回廚房製作,十分體貼顧客,龍蝦完全不需調味,即場燒好,食下去肉汁鮮甜。食海鮮當然唔少得一邊飲Suntory生啤來送。整體而言,這個晚餐吃得十分開心和滿足,誠意推薦大家這間浜燒。
漁獲濱燒

味噌蟹甲羅燒,蟹膏加上蟹肉,入口極為香濃,實在一試難忘。

2019-07-19 343 浏览
漁民冒險出海捕魚,最開心就是漁獲大豐收,賺到錢可以返屋企休息及與家人共享天倫,身為客人自然坐享其成,今晚到漁獲浜燒,又再一次大飽口福。喜歡漁獲浜燒選材上乘,燒功了得,環境企理,地點方便,性價比合理,是我的浜燒店首選。今次移獅至尖沙咀店皆因好奇,食物種類及裝潢其實與銅鑼灣店無異。例牌先點清酒,我最喜歡北鹿天祿光臨大吟釀,因為最清甜。沖繩風沙律 $138真心推介沖繩風沙律,材料多元,沖繩海葡萄及苦瓜、混合雜錦刺身,包括三文魚、呑拿魚、油甘魚、八爪魚等等,口感豐富。細芝麻鹽醬椰菜  $58爽口味香。時令活蠔   $68*2今日的時令活蠔來自西班牙,肥美大只,只不過蠔味不強壽司八款 漁獲滿溢壽司卷 $288三文魚、吞拿魚、油甘魚、北海道帶子、赤蝦、吞拿魚魚腩蓉、三文魚子卷、紫菜海膽卷,這個組合相信沒有人投訴。活帆立貝   $88*2最喜歡活帆立貝可以兩種做法,清酒煮鮮甜,牛油煮更香。波士頓龍蝦   $388肉厚味鮮,連殻燒添加香惹。味噌蟹甲羅燒配多士    $78*2最特別是加了麵包糠,混合來吃增口感,與脆多士是絕配。香煎蒜片厚切牛舌   $98厚切牛舌口感非常好,柔靱味香。燒芝士年糕 $58

北鹿天祿

例牌先點清酒,我最喜歡北鹿天祿光臨大吟釀,因為最清甜。

沖繩風沙律 $138
沖繩風沙律

細芝麻鹽醬椰菜  $58
細芝麻鹽醬椰菜

爽口味香。

時令活蠔   $68*2
時令活蠔

時令活蠔

今日的時令活蠔來自西班牙,肥美大只,只不過蠔味不強

壽司八款 漁獲滿溢壽司 $288
壽司八款 漁獲滿溢壽司卷

活帆立貝   $88*2
清酒煮活帆立貝
牛油煮活帆立貝

最喜歡活帆立貝可以兩種做法,清酒煮鮮甜,牛油煮更香。

波士頓龍蝦   $388

波士頓龍蝦

肉厚味鮮,連殻燒添加香惹。

味噌蟹甲羅燒配多士    $78*2
味噌蟹甲羅燒配多士 (2只)

味噌蟹甲羅燒配多士

最特別是加了麵包糠,混合來吃增口感,與脆多士是絕配。

香煎蒜片厚切牛舌   $98
香煎蒜片厚切牛舌

厚切牛舌口感非常好,柔靱味香。

燒芝士年糕 $58
燒芝士年糕

我的必點項目,香軟豐富。

椰子雪糕 $58
柚子雪芭 $58

冰涼可口,完美作結。
2019-07-10
清酒煮活帆立貝
牛油煮活帆立貝
味噌蟹甲羅燒配多士
燒芝士年糕
味噌蟹甲羅燒配多士 (2只)
北鹿天祿
沖繩風沙律
香煎蒜片厚切牛舌
2019-07-18 17 浏览
今天與朋友放工後去了吃好東西慰勞一下自己辛苦工作。來了這家在尖沙咀吃浜燒的日本店,點了多款海鮮,每一款都很不錯。芝麻鹽醬椰菜先來的使者個前菜沙律,椰菜已日式芝麻醬給些少調味料作調味,醬料有點像吃豬骨拉麵的味道,椰菜爽脆新鮮,很清爽。池魚刺身懸挑詞語作刺身,魚生片切得很薄,配合薑,蓉,蔥花,醬油及Wasabi一起吃,魚生很新鮮,味道鮮甜,一點魚腥味也沒有。炸池魚魚骨吃完魚生片後,店員便拿走我們的池魚魚骨去炸,一點也不浪費,即炸即吃,特別香脆甘香,是補充鈣質之選。壽司六款每款壽司的魚生都很新鮮鮮甜,帶子刺身特別出色,是珍寶size,以黑松露調味,特別鮮甜。燒喜之次原條喜之次上枱,很大一條,燒得外皮甘香,簡單以鹽燒。喜知次魚油豐富,很甘香,魚肉白雪雪,很嫩滑鮮甜,我們很快便把整條魚吃清光。燒北寄貝店員職場為我們燒的,看着貝殼慢慢受熱打開,很治癒,哈哈。肉質爽甜,在貝殼上的北寄貝汁是特別鮮甜,原汁原味。金雕西京燒金雕魚肉夠喜之次結實,燒得香口,西京醬汁帶少少甜味,幾易入口,個人應為加少許檸檬汁,更能提味,魚肉啖啖肉,很滿足。墨魚鬚漬大大件墨魚鬚在火爐上舞動,店員以火槍燒焦表面,使其更香。墨魚鬚
芝麻鹽醬椰菜

池魚刺身

炸池魚魚骨

壽司六款

燒喜之次

燒北寄貝

金雕西京燒

墨魚鬚漬
大大件墨魚鬚在火爐上舞動,店員以火槍燒焦表面,使其更香。墨魚鬚很爽脆,調味剛好,吃不停口。

椰子雪糕及番薯雪糕
吃過這麼多燒海鮮後,很想吃一些冰涼的食物緩和一下。椰子雪糕很香椰子味,清甜,很滑。番薯雪糕十分特別,番薯被挖空中心的肉盛載雪糕,吃完雪糕還有番薯肉吃呢,雪糕很有番薯香甜味。

總括而言,這餐很不錯,海鮮新鮮,而且店員服務良好。
2019-07-18 242 浏览
一向喜歡吃日本菜,放工當然要慰勞自己,吃自己喜歡的。周三就相約妹妹去吃了這家人氣甚高的浜燒。雖說説浜燒專門店,除了燒的食物外,我們都點了沙律前菜、刺身和壽司,非常豐富滿足。細芝麻鹽醬椰菜$20- 芝麻醬香而且帶點咸辣,配爽脆椰菜片很惹味開胃。池魚刺身$298- 池魚鮮味而且肉質有點膠口,一片片切得厚度剛好,配蔥粒和薑蓉再沾醬汁,很提鮮。最後師傅還替我們把伴碟的魚頭、魚骨和尾巴炸了,很香口,脆卜卜,真正吃得連骨都沒剩。壽司6款$198- 外賣吸引,款款新鮮,有三文魚、吞拿魚腩、左囗魚、赤蝦、帶子和三文魚子壽司。其中我最愛黑松露帶子壽司,帶子鮮甜,超級大隻厚身,片開了一半仍然厚度十足,配黑松露醬很香,味道很搭。燒喜之次$980- 大大一條,調味只用上少量鹽,燒得魚皮脆而且咸香,魚香油脂充分帶出,魚肉鮮嫩。魚眼部分當然亦不能錯過,啫喱狀的物體鮮味無比。小北寄貝4隻$108- 看著北寄貝在面前吱吱開口,未食已流口水。貝肉厚,鮮甜而且爽嫩,流出來的汁更不能錯過,很鮮甜。金錭西京燒$88- 有3串,一邊燒已聞到陣陣香。金錭燒得較乾,肉質屬於較紥實的一種,調味剛好,不然會太濃烈,嚐到魚甘香。墨魚鬚漬
一向喜歡吃日本菜,放工當然要慰勞自己,吃自己喜歡的。周三就相約妹妹去吃了這家人氣甚高的浜燒。雖說説浜燒專門店,除了燒的食物外,我們都點了沙律前菜、刺身壽司,非常豐富滿足。

墨魚鬚漬$88- 這也是店員在面前燒的,墨魚鬚很快就捲起,用火槍直接燒墨魚鬚的表面更加焦香,墨魚鬚爽脆有咬口,很適合伴酒。

最後我們點了番薯雪糕$58和椰子雪糕$58,這兩款雪糕都真的是用原個番薯和椰子裝上的,很有趣,真材實料很美味。
呢間日式居酒屋,本身都已經聽過唔少佢嘅名氣,今日就決定同幾個朋友嚟食晚餐,希望試吓呢間餐廳既用心經營之道,以及慰解一下好想去日本嘅情懷餐廳嘅用餐環境唔逼夾,張枱都幾大,方便大家放比較多嘅嘢食,另外,我今晚就揀咗杯烏龍茶割燒酎 (即 Oolong Highball),因為我唔太鍾意啲甜嘅飲品,呢一杯真係啱晒我 ; 正式開始之前,食返個前菜芝麻醬沙律先第一款食物已經唔簡單,佢係帆立貝刺身!大家真係千祈唔好以平時成日食日式放題嘅質素同佢比較,因為根本完全冇得比,亦係完全兩回事首先賣相已經贏晒,有好靚嘅擺盤,厚切又新鮮嘅帆立貝,用多樣配料作襯托,視覺已經滿足晒線先,而每件帆立貝上面,更有幾粒晶凝通透,又鮮甜嘅三文魚子,連同帆立貝一齊食,真係冇得頂帆立貝新鮮爽口,食落非常有口感,而且帶有一點黏感,證明帆立貝確係非常新鮮,並無經過長時間嘅急凍冷藏,確實值得一讚好多朋友都喜歡食得健康,食日式野嘅時候,都會叫沙律,呢個沙律係我推介嘅,佢係 特製黑松露炙燒平木魚邊沙律除咗新鮮爽口,富有大量健康魚油嘅平木魚邊之外,當中更有新鮮嘅牛油果,令成個沙律更加健康而將沙律中間嘅黑松露醬攪拌,佢嘅味道更加強烈,非常吸

而將沙律中間嘅黑松露醬攪拌,佢嘅味道更加強烈,非常吸引,係一個健康,又非常好味嘅沙律

嚟到呢啲日式居酒屋,點都要試一試佢嘅刺身嘅,果然冇後悔叫到呢三款刺身,當中包括 原隻牡丹蝦,活象拔蚌刺身 及 三文魚刺身,一句講晒,三款都非常新鮮,象拔蚌非常爽口彈牙,三文魚厚切,真係好味到唔知講咩好

本人作為刺身蝦控,點樣唔特別介紹呢隻原隻牡丹蝦俾大家先,大家可以睇到上圖,隻牡丹蝦仲長過部電話,咁樣冇經過超級急凍冷藏嘅佢,食落口感一流,有新鮮嘅蝦味,口感有張力,當你啜個蝦頭嗰陣,更加係鮮甜無比,呢隻蝦嘅性價比真係高到不得了

食完啲生嘅,就食下啲熟㗎啦,呢度都有磯燒既食法,餐廳會有店員將新鮮嘅海鮮,係你面前燒熟,今晚我同朋友決定食好啲啲,分別叫咗兩隻龍蝦,一隻係日本既 伊勢海老,令一隻就係 波士頓龍蝦

最衰呢度冇得放影片,如果唔係真係可以大家睇到,呢兩隻龍蝦上枱嘅時候,真係仲識郁㗎!真係極度新鮮,冇花冇假!

嘩!真係唔多機會可以睇住隻龍蝦燒到變色,感覺係有啲興奮嘅,兩隻龍蝦都有唔同嘅煮法,例如上圖嘅呢一隻,我哋就將佢斬件,用普通磯燒嘅形式去煮,食龍蝦嘅鮮味,就算唔落任何調味及醬汁,確實因為龍蝦非常新鮮,所以味道都已經非常好食

將龍蝦燒到金黃色,係咪真係睇到都好想食先!

燒海鮮都係今餐其中一個重頭戲,呢一盤海鮮,唔使講,同樣非常新鮮,佢係 特上漁獲浜燒燒盛合 (4人前),價錢係 $1,628hkd,點解呢個我要特別講埋佢價錢出嚟,最主要係因為,佢絕對值呢個價錢之外,係可以比大家衡量到,呢個價錢同佢嘅質素都係成正比嘅

當中包括大蜆,大蝦,鮑魚,大帆立貝等等

大家一睇佢嘅色澤就知,其實真係每款海鮮都好新鮮,一路係你面前笑嘅時候,其實真係已經流晒口水,根本都唔需要多講佢究竟有幾正!

燒起食落口既嗰份新鮮嘅味道,帶有少許海水味,海鮮爽口彈牙冇異味,真係會令你明白到點解佢會值呢個價錢之餘,絕對會令你非常滿足

食咗呢一餐咁正嘅日本野,絕對冇可能唔食埋甜品,令佢有一個完美嘅句號啦!款款菜式都咁正,甜品就揀一啲特別嘅款式啦,分別有後面嘅 柚子雪芭 及 前面嘅 番薯雪糕

點解我話特別,因為不論雪芭定雪糕,佢真係有成個 柚子及番薯裝住架,所以食起嚟,味道更加強烈,餐廳店員更加會有個提議就係,你食完入邊嘅雪糕,更加可以燒熱返出面嘅 柚子或者番薯 嚟食添㗎,呢啲咁特別嘅甜品,真係買少見少啊!

所以總結係,我自己覺得呢一間嘅日本居酒屋確實係幾高質,除咗食物都係新鮮嘅之外,店員嘅服務態度都唔錯,會令你想再一次返去食,難怪佢嘅名氣真係越嚟越勁
2019-07-16 131 浏览
今日同老公食生日飯, 一定係揀日本野因為我最愛, 同時我又好喜愛海鮮😍咁生日飯當然要食得豪氣少少, 坐得舒舒服服,所以今次揀左間日式嘅磯燒海鮮的 "漁獲浜燒"地方好寬敞, 兩個人坐四人枱原來因為會預左一邊幫我地即席燒海鮮。前菜是看似簡單的麻醬生椰菜,但食落個菜甜度好高, 麻醬有溝左少少辣味, 食落唔覺辣, 很惹味。再黎一版海膽開下胃先, 新鮮無異味, 大大啖夠滿足,有停留於口腔的海膽味道。壽司八款, 也是最重要要點就是新鮮!每件都很高質素。油甘魚厚切, 係有甜味, 回味嘅。黑松露帆立貝黑松露味道有點重,稍為蓋過帆立貝的鮮甜味。另外最驚喜就係赤蝦, 蝦身灑上柚子鹽, 肉質彈牙再帶一份柚子的清新口感, 想再encore。到磯燒系列- 伊勢海老$598 即係龍蝦,一般龍蝦仔肉都唔會有什麼味道可言, 所以這裡用了非常聰明的方法就是將個醬混了蟹膏蟹肉的再搽在龍蝦面上燒, 一燒有陣陣蟹膏香味,再配返龍蝦啖啖肉, 確實不錯。其實這裡最高享受就是職員一路喺我地枱邊燒就一路聞住個香味, 令我有強烈的期待感覺。而且又好似每一道餸都有專人待候, 真係好似上賓咁。燒活帆立貝, 一隻用清酒煮, 一隻用牛油煮。

壽司八款, 也是最重要要點就是新鮮!每件都很高質素。
油甘魚厚切, 係有甜味, 回味嘅。
黑松露帆立貝黑松露味道有點重,稍為蓋過帆立貝的鮮甜味。

燒活帆立貝, 一隻用清酒煮, 一隻用牛油煮。
清酒煮就清一點,食到帶子鮮甜味。 牛油就係惹味, 牛油配帶子絕對係永恆的代表。

最後來一個柚子雪芭, 超級重柚子味, 偏酸, 但好啱我口味。是非常適合做飯後甜品的。
  • 柚子雪芭
  • 活龍蝦浜燒
2019-07-15 16 浏览
去日本成日都會食燒海鮮,但係香港呢就好少食啦。上網搵過呢一間 評級都幾好,於是就同老婆黎試下。汁煮燒喜之次, 第一次食用汁煮嘅喜之次, 雖然喜之次個樣就比較核突,但係真係好好味㗎 ,煮完出嚟啲肉仲係好彈牙好有魚味 而個醬汁亦都唔會搶走魚嘅鮮味。帆立貝, 佢用咗兩個方法呢燒,一個係用清酒,一個係牛油。清酒食落去就會清爽啲甜啲, 而牛油呢個味道濃郁啲,我個人就喜歡牛油多啲啦。黃貝, 爽甜彈牙,但對比起帆立貝, 由於帆立貝比較厚身,食落去啖啖肉,我個人覺得食帆立貝嘅口感會比較滿足啲。壽司8件, 有海膽,三文魚籽,油甘魚,赤身,牡丹蝦 同大帆立貝等等新鮮嘅壽司, 淨係望個樣就知好味啦。甜品我叫咗椰子雪糕,椰子雪糕椰子味好出而且唔會太甜,一直食落去都唔會有利嘅感覺, 亦都唔會話食到後面椰子味越嚟越淡 係一個可以keep 住食到尾嘅雪糕。最後我想講見到佢做緊個promo係98蚊任飲清酒,我問過個侍應佢話係日至四先會早,有五款清酒可以任揀,但我嗰日就冇試啦,呢個offer都幾吸引,下次嚟嘅話我都會試下。

和女朋友來到大廈,想食日本嘢。平時食日本嘢,中上級數既都係$400有找。今次我哋食咗$810,本應有超出期望的味覺享受,點知⋯⋯⋯我哋嗌咗個二人次既海鮮燒,嗰道$6xx。我哋驚唔夠飽嗌咗一碗飯,$20。佢講到話啲海鮮係由日本新鮮運到,加埋我望到價錢,期望真係好高。然後嚟到既係:一隻大蝦、兩隻南非鮑、兩隻帶子、兩隻生蠔、幾條纖瘦既蟹腳⋯⋯ok! 少唔緊要,最緊要好味,新鮮。侍應好好,一台有一位,專幫我哋燒同埋開啲海產,睇手勢亦睇得出有train過,亦有不斷講解點樣食,不過可以再大聲少少,唔好咁怕酸。好喇,等咗十幾二十分鐘,真係開始食,我背負住呢個月都唔出街食既包袱,充滿期待咁咬落去!然後發現⋯⋯味道呢?我的味覺去了哪裏?佢真係可以做到:蝦,冇蝦味;鮑,冇鮑味;蟹,冇蟹味。唯一令我仲肯定自己有味蕾的就係個燒生蠔。不過,去台灣夜市既任何一檔燒生蠔都好食過佢。好喇,到最後,終於都挨到食帶子。唉,咬咗一啖,其實唔係好想食落去,但係諗起要俾$810埋單,每一啖帶子,帶子殼上的每一滴汁都係錢。我同女朋友都閉上眼睛喝清光。然後,我哋閉上有腥臭味既口去埋單。(我哋食開海鮮,分到咩係腥臭味,咩係鮮甜味)總

總括嚟講,員工、老闆係有禮貌的,會同客人傾下偈。但請唔好用啲垃圾貨嚟呃我哋,味覺唔會講大話。做飲食,最重要始終係食物本身。

最後,踏出這棟大廈的那刻,我決定唔會再幫襯佢,為咗填飽我倆的肚及洗去口中既腥臭味,我哋去咗幫襯樓下的小食鋪,買咗$15格仔餅,人生就很滿足。

2019-07-06
2019-07-03 27 浏览
之前同朋友食過銅鑼灣嘅漁獲浜燒,依家仲好回味,當知道原來尖沙咀都有分店,緊係要黎試一試。原來佢就係喺好多野食嘅厚福街入面。首先點咗個芝麻鹽醬椰菜跟住點咗隻日本伊勢龍蝦勁生猛,仲走黎走去龍蝦🦞厚肉好新甜同結實,咬落去好彈牙同爽口帆立貝好鮮甜好大隻店員好有心機幫我燒店員仲會剪開四份,方便食食得浜燒當然唔少得飲番杯清酒,同上次一樣叫咗杯赤武燒喜之次,個汁勁好味蟹釜飯,好大隻毛蟹喺飯上面而甜品都冇令我地失望,椰子雪糕同柚子雪芭

首先點咗個芝麻鹽醬椰菜

跟住點咗隻日本伊勢龍蝦
勁生猛,仲走黎走去

龍蝦🦞厚肉好新甜同結實,咬落去好彈牙同爽口

帆立貝好鮮甜好大隻
店員好有心機幫我燒

店員仲會剪開四份,方便食

食得浜燒當然唔少得飲番杯清酒,同上次一樣叫咗杯赤武

燒喜之次,個汁勁好味

蟹釜飯,好大隻毛蟹喺飯上面

甜品都冇令我地失望,椰子雪糕同柚子雪芭

2019-07-02
2019-07-03 35 浏览
朋友一直都係食日本菜的專家!今日佢就帶我去尖沙咀H8上面的漁獲浜燒帶我食好西。一上到去店員已經好熱情地用日文打招呼,餐廳的裝橫更是參照日本餐廳一樣,十分雅致。店員很快為我們遞上熱茶和前菜。 浜燒方面我地叫左份1份活貝,2份生蠔和2份味噌蟹甲羅燒,還有生燒鰻魚飯和櫻花軟殼龍蝦。店員會在旁邊一邊講解,一邊幫我們燒!服務非常貼心。活貝:活貝有兩種口味,客人可以選擇清酒或是牛油燒,我們選擇了清酒燒活貝!活貝肉質豐厚,配以清酒及高湯後更能突出活貝的鮮甜。生蠔:我係問了店員原來生蠔來至西班牙,生蠔肉質肥美大隻!味道Creamy甘甜,加上餐廳特意燒成半凍半熱的口感,令生蠔的質感和餘韻都顯得獨特!是會令人一試難忘的感覺。味噌蟹甲羅燒:甲羅燒使用了蟹膏、蟹肉,和鵪鶉蛋一齊燒,味道鮮味濃郁更可配上多士一起食用。櫻花軟殼龍蝦:軟殼蟹食得多,軟殼龍蝦還是第一次聼!龍蝦是可以連殼一起食,進過油炸的龍蝦脆口而不失鮮味,配合醬汁食用更能減低油膩感。生燒鰻魚飯:師傅燒鰻魚的功架十足!首先鰻魚外皮燒得很脆口,而鰻魚則是嫩滑細膩而且完全沒有魚骨和腥味,令人驚喜。整體餐廳的質數是非常高質,值得一來再來!怪不得深受友人的歡迎

櫻花軟殼龍蝦

整體餐廳的質數是非常高質,值得一來再來!怪不得深受友人的歡迎。店員告訴我們如果下次多過3個人的話提早訂位跟會送半份的龍蝦刺身!!!
櫻花軟殼龍蝦
  • 活貝
  • 生蠔
2019-07-02 22 浏览
黎到尖沙咀搵野食,見到原來都有漁獲浜燒,上次去完銅鑼灣個間食過返尋味,二話不說即刻encore。原來呢度都開左5個月左右,裝修間隔都好有居酒屋feel, 同銅鑼灣個間差唔多。今次打算試下佢既熟食,叫左幾樣燒烤同煮物。酒係居酒屋既重點,唔會少得. 叫返支赤武慢慢品嚐。燒烤叫左燒活帆立貝同燒龍蝦🦞。帆立貝本身有成隻手掌大,睇到都開胃😍😍。佢哋用香草牛油加醫油燒,燒左大約10分鐘,非常入味。另外原隻龍蝦師父好有心機剪走唔要既位置,然後原隻燒,加試用左蟹糕去調味,真係真係好正👍🏼!然後我地叫左汁煮喜之次。以前喜之次刺身就食得多,見過電視推介汁煮,所以叫黎試下,點知一食停唔到口,完成係今晚既favourite. 明明已經叫左飯,都要叫多碗白飯送汁,簡直冇得頂😋😋最後黎埋原隻毛蟹蟹釜飯。呢個飯有原飯毛蟹加上汁煮飯,蟹有鮮味,飯又有汁煮香味,非常配合!平時好難得有機會試到呢d食物!甜品就叫左椰子雪糕🥥同袖子雪芭,唔算好甜,質感比一般餐廳甜品好,如果唔係太飽大家都可以試下👍🏼

酒係居酒屋既重點,唔會少得. 叫返支赤武慢慢品嚐。

• 活龍蝦浜燒
  • 柚子雪芭
  • 汁煮喜之次
2019-07-02 24 浏览
因為跟好友都很喜歡吃甲羅燒, 所以於早前4-5月在做$98任食甲羅燒的推廣時, 來到吃一次豐富的晚餐。甲羅燒-滿滿的蟹糕加上味噌調味,燒起來香氣四溢,而且還要加上一隻鶉春蛋,以及香脆的多士,真是吃得整個人都溶化了。 還有店員幫忙燒,這次任食,就算是痛風都值。另外還點了刺身,也是新鮮肥美,沖繩沙律;外面不太常會吃到,很有風味的醃螢光墨魚仔;也點了一個十分有特色的薩魔雞的釜飯;還有口味很清新的椰子雪糕。也看到旁邊桌的客人,點的海鮮燒烤十分新鮮,幫忙燒烤的店員都很專業。其實感覺這家是走高中檔路線的日式料理,所以除了優惠推廣, 其他價錢相對會高一點。不過偶然去吃一次, 也不錯。2人 平均銷費 $300-400/人

另外還點了刺身,也是新鮮肥美,沖繩沙律;
外面不太常會吃到,很有風味的醃螢光墨魚仔;
也點了一個十分有特色的薩魔雞的釜飯;
還有口味很清新的椰子雪糕。
也看到旁邊桌的客人,點的海鮮燒烤十分新鮮,
幫忙燒烤的店員都很專業。

不過偶然去吃一次, 也不錯。

2人 平均銷費 $300-400/人

• 椰子雪糕
2019-06-30 35 浏览
本來和朋友相約在銅鑼灣響響有名的漁獲浜燒,但朋友告知尖沙咀開了分店,於是決定到尖沙咀一試!裝修風格和銅鑼灣總店10分相似,黃色柔和燈光配上日式簡約家具,絕對適合三五知己點餐前同樣會奉上新鮮沙律,蔬菜和一般坊間的沙律級數完全不同,椰菜一入口充滿鮮甜味,配上日式麻醬,十分醒胃刺身首先奉上,點了一客三文魚腩,象拔蚌和兩份帶子,特別一提象拔蚌會先整條送到客人面前介紹,客人滿意後才交到廚房切成刺身,入口充滿鮮甜味,並非普通火鍋店象拔蚌刺身可媲美,另外帶子和三文魚腩同樣屬於水準之上,無論是鮮度或是廚師的解凍程度,一樣帶給我一級的刺身水準另外不得不提這一份燒蟹蓋,蟹膏味非常香濃,配上新鮮烤好尚有餘溫的多士,每一啖都是享受點了這份二人前頂級盛合,店員會細心講解每份食材來源地,然後指導客人配上什麼醬料食用,每一樣食材同樣非常新鮮,特別一提南非鮑魚配上店員純熟的燒烤功架,每一口都嘗到鮑魚的鮮甜味整個晚餐最令人回味的是這一份新鮮本地龍蝦,店員會先細心將蝦膏挑起,燒後再淋上蟹膏,每一口都能吃到濃郁的蝦膏,配上彈牙的龍蝦肉,完美

2019-06-27 35 浏览
日式刺身喺銅鑼灣好出名嘅漁獲浜燒喺尖沙咀開咗分店,開咗四個月終於有時間約朋友過去再會佢哋刺身種類非常繁多,最好嘅係佢哋有套餐,方便唔想諗單叫啲咩嘅客人叫咗一份象拔蚌刺身三文魚腩同兩份帶子,象拔蚌佢係會整條比客人介紹然後再切成刺身,非常新鮮彈牙,三文魚腩亦充滿油香,元杯同樣用上頂級貨,肉質彈牙有咬口另外叫咗一份二人前頂級漁獲浜燒盛合,材料同樣店員先會向客人介紹,然後先進行代燒烤步驟,非常細心,鮑魚上枱時仲會活動,非常新鮮店員會係你面前烤每一樣食材,並且教你邊一樣食先邊樣食最後,第一道係西班牙生蠔,加上少少柚子鹽調味,非常新鮮,生蠔每一啖都充滿海水味,比起高級酒店自助餐嘅內貨差天共地,生蠔肉非常厚身再嚟食南非鮑魚,店員建議鮑魚唔使任何調味料直接食,一啖放落口嗰種感覺真係非常新鮮,肉質非常結實彈牙,另外亦食到非常濃郁嘅鮑魚味,完全同銅鑼灣總店食嘅一樣再來店員幫忙燒嘅蟹腳,同樣蟹肉味道非常濃郁,店員嘅火候都處理得好好,蟹肉處於半生熟之間,唔會因為燒烤而水份流失再嚟係呢份帆立貝,店員幫我地做咗三種調味,清酒同味噌味非常驚喜,配上肉質彈牙貝牙,每一啖都係享受最後店員幫我地燒呢隻加咗$428嘅龍蝦,

最後店員幫我地燒呢隻加咗$428嘅龍蝦,店員細心將蟹膏挑一部份出黎做成醬汁,龍蝦嘅味道相當相當驚喜,配上有香濃蟹膏味嘅醬料,呢種新鮮嘅味道只能夠係佢哋餐廳食到從來冇一間日式燒烤做到呢種級數味道

最後同我朋友分別叫咗橙味同柚子味雪芭,雪芭用新鮮水果造成,每一啖都唔會死甜,而且亦有新鮮生果果香,為今次高質素服務同新鮮海鮮燒烤晚餐畫上句號