2019-05-31 36 浏览
美味的一餐!海鮮拼盤全部很新鮮、燒好了其實不用調味已經很甜鮑魚超彈牙貝類很大隻和肉厚,也是十分鮮味,用清湯+蔥煲熟,味道不濃,清清的嘗一下原味道蟹殼略咸,也吃得滋味,我一人就吃了兩客,如果不是太飽了,真的還想再吃服務員禮貌不錯,全程幫我們燒烤和弄火鍋餐廳環境不大,但座位也寬闊舒適,也不限時,感覺良好希望下次再來可以食龍蝦
美味的一餐!

海鮮拼盤全部很新鮮、燒好了其實不用調味已經很甜
鮑魚超彈牙

服務員禮貌不錯,全程幫我們燒烤和弄火鍋
餐廳環境不大,但座位也寬闊舒適,也不限時,感覺良好

希望下次再來可以食龍蝦

• 南非鮑魚
  • 味噌蟹甲羅燒
2019-05-31 19 浏览
跟家人去吃新鮮的日本料理店員拿出來給我拍照然後我就叫媽媽就拿起來拍照活龍蝦🦞刺身味道鮮甜,不用沾太多醬油其他刺身都很新鮮很鮮味特別是海膽,大愛😋然後叫了店員介紹的喜之次果然跟店員就的一樣,囗感香滑還有叫了牛扒,牛扒因婆婆不能吃太生叫了7分熟,7分熟都有入囗溶化的感覺我想5分熟會更好吃的另外叫了一堆小吃,有牛舌,雞翼,玉子等等都很好吃,值得推薦,有機會一定再去吃
跟家人去吃新鮮的日本料理
店員拿出來給我拍照
然後我就叫媽媽就拿起來拍照
活龍蝦🦞刺身味道鮮甜,不用沾太多醬油
其他刺身都很新鮮很鮮味
特別是海膽,大愛😋
然後叫了店員介紹的喜之次
果然跟店員就的一樣,囗感香滑
還有叫了牛扒,牛扒因婆婆不能吃太生
叫了7分熟,7分熟都有入囗溶化的感覺
我想5分熟會更好吃的
另外叫了一堆小吃,有牛舌,雞翼,玉子等等
都很好吃,值得推薦,有機會一定再去吃
龍蝦刺身
龍蝦刺身
2019-05-25 18 浏览
這天朋友相約於尖沙咀吃飯,我們一早已決定吃日本料理, 以朋友就選擇了這家以浜燒為主題的餐廳。一進來我們就發現了菜單裏的任食選項,這就是我最愛的蟹甲羅燒。當然我們先來了兩隻, 第一樣意想不到的就是使用的蛋類型,平常最常見的就是使用大蛋, 但餐廳選擇的,卻是味道更濃厚的鵪鶉蛋,雖然我也知道鵪鶉蛋的膽固醇是比較高,但很久才吃一次,對身體應該沒大問題吧。整個製作過程也是由我們親自做,當然如果中途有什麼問題,也可以請教店員幫忙。我的製成品還不錯吧。

我的製成品還不錯吧。

2019-05-25 19 浏览
每次去日本都會食爐端燒。今次係第一次係香港食,實在很有驚喜。這埋的海鮮品質十分好。本人特別喜愛燒鮑魚這味菜,十分新鮮和鮮甜,口感一流。另外推介喜歡食蟹蓋的朋友可以點$98任食蟹蓋的優惠。我們每人都叫了3回蟹蓋,實在十分扺食! 他們還會附上焗好的麵包比大家配埋一齊食,十分細心! 店員的服務亦十分細心,幫忙把新鮮的海鮮燒好,再送到我們的桌子,所以不用擔心把海鮮燒燶了同時可以同朋友慢慢傾計不用顧著燒海鮮環境也舒適.

同時可以同朋友慢慢傾計不用顧著燒海鮮
環境也舒適.

• 南非鮑魚
  • 沖繩風沙律
  • 味噌蟹甲羅燒
2019-05-19 31 浏览
其實兩間分店都食過上次係銅鑼灣食 今次同屋企人係依邊食本身想食樓上間Captain 但佢full house只好係依棟樓再簡下 就入左依個叫左時令毛蟹釜飯 其實個飯係鮮甜既 不過隻蟹無咩肉 仲叫左甲羅燒 屋企人話太咸 無特別再叫左四人份量盛合 好多唔同既螺 有榮螺 文甲蜆 扇貝 大蝦 同鮑魚 魷魚 北寄貝其實上次係銅鑼灣食既時候 覺得螺係出色既 不過今日最好食既 竟然係魷魚同越南虎蝦唔知大家係咪都覺得好出奇 係越南虎蝦呢話說我地張枱隔離有張Poster 就寫明各種日本蝦我地就問幫我地燒野既侍應 佢就話其實依張poster無 因為佢只係越南虎蝦我都好欣賞佢咁誠實 但好似有少少呃左食客咁不過佢燒左出黎都係好食既反而我朋友一食個蜆 佢就話成口都係沙搞到佢成餐飯都唔想再食同埋食食下都係覺得差唔多已經無左上一次係銅鑼灣食到既驚喜仲叫左沖繩沙律 佢有海葡萄 同埋苦既沖繩苦瓜我都係第一次食苦既沖繩苦瓜仲有叫左海膽天婦羅 我覺得可以 但屋企人話令到個海膽無左味我諗我未必會再黎食架喇因為埋單都3131 我其實可以有更好既選擇!
其實兩間分店都食過

我都係第一次食苦既沖繩苦瓜

仲有叫左海膽天婦羅 我覺得可以
但屋企人話令到個海膽無左味

我諗我未必會再黎食架喇
因為埋單都3131 我其實可以有更好既選擇!

• 越南虎蝦
2019-05-17 36 浏览
今晚食浜燒,餐廳都係和風設計,而每張枱上都有個爐。前菜食麻醬沙律。飲品就order了薑味汽水燒酒。原條金目鯛刺身,每件肉好厚身,肉質煙靱,好鮮甜。2人前活貝漁獲浜燒盛合,有蠔,鮑魚,松葉蟹腳,珍寶大蝦和帆立貝。店員服務真係好好,一邊燒一邊講解。她話蠔燒一燒就ok。真係食到鮮蠔的甜味,肉又厚又大隻。鮑魚放在爐上,好生猛咁郁動。帆立貝燒到開蓋後,店員話先去清洗,處理好後再放回爐上,加入酒和味醂,味道清香,食到帶子鮮甜。海鮮新鮮又可以熱辣辣即食,而且店員每次都教我地點咩醬是最好味最夾,服務真係一流。

原條金目鯛刺身,每件肉好厚身,肉質煙靱,好鮮甜。

2019-05-16 26 浏览
工作咁辛苦,每個月總會同好姊妹去食豪D,今次就選擇食浜燒海鮮先黎個特製黑松露炙燒平目魚邊沙律醒醒胃口,黑松露香味四溢,加上新鮮沙律菜,炙燒平目魚質地偏淋,夾埋沙律菜牛油果和沾滿微酸汁的黑松露一起吃,真係醒胃之選待應將一隻頗大的活龍蝦放上枱,我地梗係雀躍地拍照,等左一陣,一碟晶凝通透的龍蝦刺身已放在眼前,新鮮龍蝦咬落有口感,爽口彈牙之後接住待應先將元貝燒一會,然後除殼再拎入廚房處理,清潔完的元貝,一只牛油燒,一只清酒燒,牛油燒,味濃厚比較惹味,清酒燒,就清甜味美叫左個白子唐掦,炸漿不厚不薄,咬落外層酥脆,包住比乳酪更幼滑口感的白子,點埋尼碟特製的醬汁,美味得令人食完一塊接一塊!值得一試跟住就食左個鮮味煙韌鮑魚,手掌咁大的赤崎蠔,燒得半生熟,一入口更滑溜蠔味更濃醇叧外燒香了的松葉蟹腳,除鮮甜外也多了一份炭燒香主角龍蝦又再出場,侍應將長長尾部燒熟,起肉用剪刀剪碎混入蝦膏肉,然後再放上蝦頭內燒香,吃一口鮮美得令人飄飄然,剪碎了的蝦肉,令整個蝦膏味道更上一層樓食完咁鮮味嘅海鮮,忍不住再叫個$98任食甲羅燒,蟹膏加入鵪鶉蛋更香滑,上面再灑上麵包糠,大大匙食或者加上小多士都咁美味,以咁嘅價錢,真係食

叧外燒香了的松葉蟹腳,除鮮甜外也多了一份炭燒香

食完咁鮮味嘅海鮮,忍不住再叫個$98任食甲羅燒,蟹膏加入鵪鶉蛋更香滑,上面再灑上麵包糠,大大匙食或者加上小多士都咁美味,以咁嘅價錢,真係食番幾個已經賺左

不得不讚尼度嘅侍應服務態度很好,專業又用心,每枱都有專人負責燒,燒出來的海鮮火喉剛好
2019-05-16 24 浏览
漁獲浜燒特別要提醒大家,星期一至日,9:30後的酒,這是買一送一,正!今天品嘗「一酌一景」酒香豐盈,富蘋果清香,我覺得十分適合一邊品嘗美食,一邊飲美酒,一樂也!池魚刺身最令我印象深刻的, 是裝擺得像劃一樣。深海池魚白中透亮, 紅潤亮麗, 肉質肥美爽甜, 口感層次豐富, 魚鮮味突出, 相當吸引,口感一流。海鯛魚刺身顯示出師傅的刀工一流, 海鯛魚又叫立魚, 魚肉雪白薄透, 近皮有粉色, 店員提供小小一碟酸汁可加上蔥, 以魚肉蘸上此醬汁, 味道酸醒惹味, 和鯛魚超搭的, 再細味魚肉, 魚質軟腍細嫩滲有油香, 魚味輕柔清爽, 令人回味無窮!帆立貝巨型帆立貝,店員細心切好,一口尺寸,沒有帶沙,彈牙有嚼勁。帆立貝燒賣相已經十分吸引, 肉十分厚身, 燒後鮮甜多汁, 肉質鮮嫩, 質感和味道在我而言有九十分!半熟的帶子, 貝殼慢慢地打開~賣相一流, 吃起來也很鮮甜!燒蠔十分清鮮甜美,燒到大約八成熟, 保留其鮮甜多汁的口感, 我比較喜歡未全熟質感柔軟的蠔,燒得正合我意, 很好吃!燒鮑魚鮑魚清洗好後原只燒, 真材實料, 只只肥美, 軟彈煙韌,仍然好有爽口,味道香到流了口水, 鮑魚非常鮮甜, 口感嫩滑。蟹味噌

漁獲浜燒

池魚刺身
最令我印象深刻的, 是裝擺得像劃一樣。

帆立貝

燒蠔

燒鮑魚

蟹味噌甲羅燒
店員首先把蛋打在蟹殻上, 加上配料混合,才放上爐燒, 燒至滾熟放在碟上一會兒才吃。金黃色的蟹膏十分吸睛, 蟹膏的香味已令胃口大開,蟹膏配上脆餠,香濃十足, 每一口也是食物的享受!
2019-05-08
2019-05-16 23 浏览
這次想找個安靜的地方,跟好友聊聊天,所以便來到這家餐廳。餐廳位於一座食肆林立的大廈,食物選擇多得使人花多眼亂!坐下不久,店員便奉上熱茶,更會不時主動添茶。我們品嚐的是蟹釜飯,主角當然是美味的毛蟹!店員在烹調前會先送上蟹供客人拍照。稍後一會,美味的蟹釜飯便完成了!飯裡頭混合了蟹膏,味道鮮美、濃郁!另外,這個飯添加了淡味的鹹酸菜,因此軟綿綿的飯裏頭會帶一點爽口的感覺。雖說醃製食品不該多吃,但這一點點的鹹酸菜確實是使釜飯昇華!至於蟹肉,我覺得實在太美味了!雖然蟹很大隻,每人只有半隻實在可惜了!哈哈!
這次想找個安靜的地方,跟好友聊聊天,所以便來到這家餐廳。
餐廳位於一座食肆林立的大廈,食物選擇多得使人花多眼亂!
2019-05-15 29 浏览
上網見到漁獲浜燒個宣傳廣告 新店開張優惠 $98蟹甲羅燒任食 即刻send畀我個朋友睇 相約一齊大擦一餐冇花冇假真係98蚊任食蟹甲羅燒 此優惠於 星期日至四 至到5月31號蟹甲羅燒包括蟹膏,鵪鶉蛋,蔥花及法包每枱客人都有專人服侍 有人幫你燒埋 夠曬貼心 職員仲會好細心講解食物及幫忙執拾桌面 真係覺得佢哋好有禮貌 今時今日仲有呢啲服務態度確實難得另外我同朋友再叫咗個 龍蝦 活貝浜燒盛盒$1268(2位用)包括一隻伊勢龍蝦 還是活活的 勁生猛 龍蝦兩食 一是刺身食法 二是蝦膏味噌炒龍蝦肉盛盒還包括了生蠔, 松葉蟹腳, 南非鮑魚及扇貝南非鮑魚成隻手掌咁大 上枱嘅時候仲識旭嚟旭去 夠新鮮 肉質夠厚 充滿彈彈的口感 建議不要點任何醬汁 這樣才能吃出真鮮味帆立貝兩個煮法 清酒煮及牛油煮 餐廳職員建議食咗清酒煮先 味道較為清淡 卻食得出扇貝嘅鮮甜味相反牛油煮較為濃味 兩者各有長處 共通點就係帆立貝好鮮甜 肉質嫩滑 裙邊爽脆松葉蟹腳已經破開方便易食 一梳梳嘅蟹肉鮮甜無比 職員拿捏燒海鮮嘅時間剛剛好 完全沒有過火 依然保存肉質及水分龍蝦刺身 蝦肉晶瑩剔透 白雪雪好靚呀 肉質爽脆而且紮實 新鮮程度爆標另一

冇花冇假真係98蚊任食蟹甲羅燒
此優惠於 星期日至四 至到5月31號

蟹甲羅燒包括蟹膏,鵪鶉蛋,蔥花及法包

包括一隻伊勢龍蝦 還是活活的 勁生猛
龍蝦兩食 一是刺身食法 二是蝦膏味噌炒龍蝦肉
盛盒還包括了生蠔, 松葉蟹腳, 南非鮑魚及扇貝

另一個食法 係將龍蝦膏加味噌抄龍蝦肉 之後再將完成品讓返入蝦頭之中 再用火槍燒炙

味噌同蝦膏嘅味道 簡直鮮到不得了 當中仲有粒粒龍蝦肉 成件事相當邪惡 但係我好享受 非常之味

美酒配佳餚
這裏除咗有日本啤酒提供之外 仲有乳酸飲品及清酒,梅酒等等 ……
唔好等喇 快啲腳三五知己黎開餐!
2019-05-14 27 浏览
又到一年一度嘅慶祝紀念日,當然要搵返一間似樣嘅餐廳慶祝啦。另一半知道我鍾意食日本菜,就帶咗我來呢間餐廳。🐟鹽釜燒喜之次       條魚預先用鹽焗,之後再燒一會就食得了。喜之次非常新鮮嫩滑,完全不需要再另外加豉油已經好夠味了。       🦞伊勢海老(龍蝦)兩食       侍應會將活生生的龍蝦拿到你面前,龍蝦很生猛,然後再拿入廚房烹調伊勢海老(龍蝦)活刺身👍🏻話咁快隻龍蝦就變咗刺身, 龍蝦肉晶瑩剔透,食落好鮮甜,真係非一般急凍龍蝦能相比餘下的龍蝦殼會混入龍蝦醬及龍蝦肉,即席在你面前燒,睇返張相又流晒口水喇!加入了龍蝦醬的龍蝦味道更豐富,表面用火槍燒得脆脆的,入面仍保持肉質嫩滑 沖繩風沙律$138呢個真係抵食之選,夠晒大碟,有沖繩獨有的苦瓜和海葡萄,再配上其他沙律菜及魚生,很開胃 酒蒸雜貝有幾款貝類加上酒烹調,味道很夾,沒有沙👍🏻🦀味噌蟹甲羅燒配多士       賣相一流,美味滿分!慶祝又點少得飲返杯清酒,叫咗一枝越後櫻大吟釀及薑汽水highball, 配埋海鮮真係啱啱好🙌🏻🥥🍠食飽又係時候食返個甜品,點了一個椰子雪糕和一個番薯雪糕,兩款味道都很濃郁。環境唔講以為我去咗日本,食物水準高

🐟鹽釜燒喜之次

🦞伊勢海老(龍蝦)兩食

伊勢海老(龍蝦)活刺身👍🏻

沖繩風沙律$138

酒蒸雜貝
有幾款貝類加上酒烹調,味道很夾,沒有沙👍🏻

🦀味噌蟹甲羅燒配多士
       賣相一流,美味滿分!

環境唔講以為我去咗日本,食物水準高,服務非常好,呢間餐廳已經成為我食日本浜燒不二之選!
2019-05-13 29 浏览
由於我很喜歡日本菜,於是我同朋友們選了這間位於尖沙咀厚福街漁獲兵燒食晚餐!一入到去,就感覺到是豪華餐廳feel, 地方很清潔乾淨,環境很舒服,所有日式擺設令我們眼前一亮!沖繩風沙律: 除了沙律菜、不同刺身之外,最特別是沙律中有一串串的海葡萄,呢個的確令我想起往日去日本沖繩旅行的情懷!因為海葡萄是沖繩家庭料理中常會看到的菜色! 海葡萄口感很好,咬落去口感很爽脆,並帶有海裡的鹹味,很新穎,很值得一試!特上漁獲兵燒盛合燒魷魚筒:原隻魷魚,有職員用心幫我地燒同剪開,仲要擺到一個花型上碟,很用心,之後再加日本燒汁,很美味!燒鮑魚:依隻鮑魚好新鮮,放在燒爐上時還在動, 看著它縮下縮下, 有點殘忍!職員燒好後細心剪開,好彈牙,好鮮甜!
特上漁獲兵燒盛合
2019-04-10
我喜愛的浜燒店開到尖沙咀了呢間日本菜主打新鮮海鮮浜燒,喺銅鑼灣主店都食過好幾次,宜家開到去尖沙咀厚福街喇,餐廳環境以木系和風做主調先來個芝麻醬椰菜,清新帶微酸好開胃喔清酒是必需的,這枝由店主建議開,話好夾今日嘅海鮮,飲落芳香又易入口刺身盛台有6款,肥美三文魚及超級肥美拖羅,仲有鮮甜型有帶子同埋爽脆赤貝,仲有吞拿魚油甘魚都好新鮮沙律係平目魚火灸過,再加埋黑松露配牛油果及沙律菜,清新得嚟又不失魚香同松露鹹香針魚刺身柔軟口感,細嫩又鮮味甲羅燒燒得恰到好處,蟹膏嘅鮮甜味仲有味噌鹹香配埋多士真係不得了活貝漁獲盛合,有多款海鮮,重點介紹一下見唔見到果3隻帆立貝啊,係九洲先有嘅七彩顏色其中三隻色,我同餐廳侍應都係話第一次見,顏色係純天然㗎!!食落跟平常帆立貝一樣,但餐廳話嚟緊會用七隻唔同嘅味道去浜燒佢,今次試咗清酒、牛油及黑松露🤤另外仲有清酒燒蠔勁鮮甜松葉蟹腳,食落啖啖肉啊燒大蝦好爽口彈牙仲有燒鮑魚都好美味呢個大貝就用上各款調味汁煮,配清酒一流好爽啊最後仲有椰子及柚子雪葩都要試喔~
我喜愛的浜燒店開到尖沙咀了

先來個芝麻醬椰菜,清新帶微酸好開胃喔

針魚刺身柔軟口感,細嫩又鮮味

甲羅燒燒得恰到好處,蟹膏嘅鮮甜味仲有味噌鹹香
配埋多士真係不得了

另外仲有清酒燒蠔

勁鮮甜松葉蟹腳,食落啖啖肉啊

燒大蝦好爽口彈牙

仲有燒鮑魚都好美味

呢個大貝就用上各款調味汁煮,配清酒一流好爽啊

最後仲有椰子及柚子雪葩都要試喔~
2019-04-30
朋友生日,決定食豪一點,見朋友喜歡食海鮮,就帶他到近來OpenRice 十分出名的漁獲浜燒試一試!餐廳裝修完全不似在尖沙咀的一般餐廳,就似身在日本海邊的浜燒小屋一樣先上前菜沖繩風沙律,有沖繩特產海葡萄及苦瓜,配上角切三文魚,再淋上點點醋,十分開胃,準備好吃大餐第一道味噌蟹甲羅燒,蟹膏加上蟹肉,蛋等的材料,入口極之香濃,一試難忘!特上漁獲濱燒盛合二人前十分豐富,有松葉蟹腳、大蝦、蠔、鮑魚,帆立貝,全部上檯都十分新鮮,蟹腳店子細心地開好,很容易食到鮮甜的蟹肉;帆立貝、蠔及鮑魚新鮮得只需加上少許酒燒已經極之鮮甜!伊勢海老活龍蝦刺身絕對是全晚的重頭戲, 店員會先將活龍蝦送上,打夠卡影夠相才那拿回廚房製作,十分細心!龍蝦會以兩個方式烹調,先上刺身,鮮甜得不得了!海鮮新鮮就是不一樣,完全不需調味,生吃已經食到龍蝦鮮甜原味蝦頭會連着蝦膏由店員即場燒好,亦是令人感動的味道!蝦膏極之鮮甜最後上的甜品亦沒有令我們失望,椰子雪糕及番薯雪糕都不是一般貨色。椰子雪糕是用原個椰殼裝著,椰味香濃;番薯雪糕真的是用原個番薯雕空,裝著番薯味雪糕, 十分特別!這餐實在吃得十分滿足!

這餐實在吃得十分滿足!
2019-05-12 21 浏览
今晚同太太去食燒海鮮,當然要食好D。首先開開胃,叫了沙律和刺身飲番杯。金目鯛刺身,肉質好好,而且鮮甜。鱼骨炸了,夠香口。燒白鱔,望見似鳗魚,肉質食就知,皮亦好脆口。海鮮拼盤,好新鮮生猛。原來餐廳服務好好,有專人燒。蠔大大隻,輕輕燒一會,咸咸地有鮮海水味。帆立貝,肉厚大粒,加入自家制牛油香草蒜蓉醬,好香入晒味。味真蟹甲羅燒,蟹蓋先加生蛋和蟹膏邊燒邊攪拌,加上麵包糠,配多士食就不會太流。燒好南非鮑魚後,點了柚子胡椒醬,辣辣地帶柚子香,與爽口鮑魚好夾。燒大蝦和蟹腳時,就最香,而且啖啖肉,鮮甜好味。

金目鯛刺身,肉質好好,而且鮮甜。鱼骨炸了,夠香口。

燒白鱔,望見似鳗魚,肉質食就知,皮亦好脆口。

海鮮拼盤,好新鮮生猛。原來餐廳服務好好,有專人燒。

蠔大大隻,輕輕燒一會,咸咸地有鮮海水味。

帆立貝,肉厚大粒,加入自家制牛油香草蒜蓉醬,好香入晒味。

燒大蝦和蟹腳時,就最香,而且啖啖肉,鮮甜好味。

2019-05-07