星期經過長沙灣, 剛好爸爸媽媽想去打冷, 四周望望, 不遠處就有間叫"潮興"在前面, 見客人都不少, 所以就排隊入~ 我們是排第一的, 寒風下等了接近20分鐘,可惡的是待應竟然安排了遲來的食客先入座,安排方便實在有點失序。 款式選擇都幾多, 不過侍應態度不是太友善, 我們本想試這裡主打的滷水鵝, 另外還想要多款滷味和一只滷疍,但落單時侍應說一碟就夠了,這是否有點替老闆倒米?算吧,不想老人家捱餓,就順他吧~ 雜錦滷味拼 - 的確是什麼也有點, 滷味夠入味, 不過是愈食愈咸, 整體感覺不錯~ 滷水鵝腸 - 鵝腸味道不錯, 很有口感, 廚師加了點通菜和大荳芽在上面, 增加不少口感~ 蠔仔粥- 用料豐富, 包括有肉碎, 蠔仔, 冬菇, 葸花, 每口都有大量配料, 美味! 而且蠔仔粒粒飽滿肥美, 一碗都分到4碗, 不錯~ 媽咪點了條烏頭 -烏頭尾部貼上是楊氏出品, 雖然不知是什麼牌子, 但媽咪說幾香幾有魚味~ 隨烏頭送上豬皮蘿蔔, 不過唔好食的! 豬皮有毛毛, 蘿蔔唔爽口, 好淋, 唔好食! 原碟放低~ 最後還有小插曲, 點了反沙芋, 可是等了很久還未送上, 催促侍應,他們只

最後還有小插曲, 點了反沙芋, 可是等了很久還未送上, 催促侍應,他們只是不停說整緊, 等了接近30分鐘, 發現第二枱已經送上,我們的那碟漏單,侍應還笑著輕拍我肩膞說, 叫我下次來食,這算是什麼服務態度,我真的不知道。
潮州打冷,你會聯想起很多的特色美食,可能包括炸蠔餅,烏頭魚及滷水拼盤等等,這一些都是打冷之中的代表作 ~ 但如果要想起一間正宗的潮州打冷餐廳,你又會想起哪一間呢?位於長沙灣東京街的它,菜式確實夠正宗,選擇夠多之餘,餐廳位置亦鄰近地鐵站,整體上性價比挺高的喔~餐廳門面鮮明有條理,容易察覺 ~店內環境不算太大,不過設有多張大枱,證明大枱的需求較高,亦乎合一大班朋友去打冷是比較受歡迎的 ~不過今天我們就只有3人,都是一個不錯的組合喔~ 同時,不要看上圖一位客人都沒有,當時是晚上6時正而已,時間一到晚上7時左右,餐廳立即爆滿....大部份的菜式,餐廳都有提供圖片參考,可見每款都相當吸引,而當晚所點的菜式,從菜單到出來的實物都沒有圖文不符的感覺 ~潮州滷水豬頸肉 - 豬頸肉經滷水烹煮後,口感軟熟,除本身的豬頸肉味道外,還有香濃的滷水味 ; 如果味道覺得還不夠,仍可以加上餐廳一同提供的潮州辣椒油,此辣椒油非常香口亦非常著名,因為它就是夠香 ! 同時,此辣椒油亦適用添加於多道菜式之中,非常不錯 ~ 而此滷水豬頸肉更可視為這一餐的頭盤小吃 ~ 潮州元朗烏頭魚 (附上豆卜) - 這一道菜可謂潮州打冷菜式

餐廳門面鮮明有條理,容易察覺 ~

不過今天我們就只有3人,都是一個不錯的組合喔~

潮州元朗烏頭魚 (附上豆卜) - 這一道菜可謂潮州打冷菜式之中,屬其中一道代表菜,因為這種特別的烹煮做法及味道,都只有潮州菜獨有 ; 而烏頭魚經鹽醃製後,入面的魚肉既嫩滑又香口,充滿咸香味 ; 如餐廳有正宗的製法及高質的食材,烏頭魚更會流出金黃色的魚油 (如圖),又JUICY又極香風味的 ~

附上的豆卜就像配菜一樣,餐廳會事先將烏頭魚外層的皮切開,讓客人能方便食到白滑鮮嫩的魚肉,魚骨不算多的它並不細條,絕對適合3-4人食用,$128一條的它確相當抵食 ~

雜錦滷水拼盤 - 這一款拼盤可謂 "滷水樣樣齊" ,當中每一款的滷水物都非常夠味,例如包括; 大腸,生腸,紅腸,滷水蛋及墨魚等等 ~ 這個大小屬於例牌,不過都已經足夠3-4個人食用了 ~ 食這些滷水之時,又適合用上很香味的潮州辣椒油了 ~

豉椒炒大蜆 - 味道濃,炒得很有鑊氣,每粒大蜆都滲透滿豉椒醬汁,雖然蜆的大小並非大得有驚喜,不過蜆夠鮮,空殼少,都算是做得不錯 ~

上圖可見其醬汁都濟滿了整隻蜆之中,令進食蜆肉之時,都富有口感 ~

椒鹽鮮魷 - 非常香口 ~ 每件體積相約,味道相當較重,小朋友一定喜愛 !

炸蠔餅 (例) - 原來例牌的大小基本上就已經完全足夠 3-4 人食用,外層炸得極度香脆,炸粉不會過多,而內層的口感JUICY一點也不乾,滿佈蠔仔及蔥粒,相當可口 ; 而餐廳亦是使用比較香的鴨蛋而非雞蛋去做,所以整件蠔餅的香酥味更勝一籌 !

食物出色又夠正宗,飲品當然不可缺少啦 ! 啤酒都算是最佳選擇啦哈哈,例如青島一支為$25,合理的 ! 如果不喝酒,仍有多款飲品提供的 ~

**總括而言,這是一間很不錯的潮州正宗打冷餐廳,食物質素高,整體性價比高,餐廳環境及地理位置都不俗,所以絕對值得支持 ~
2018-02-04 544 浏览
周日晚上,同兩個跟我一樣麻甩嘅女子選擇食潮州打冷。黎到呢間位於長沙灣嘅 潮州正宗打冷小廚!之前上網做過功課,呢度特別在於供應好多外面無得點嘅菜式!琳瑯滿目嘅野食已經呼喚緊我身為吃貨個肚喇!時間大概晚上7點半,食客都坐滿甘制!好彩早到姐鹵水鵝肝 (小)$168法式/西式煎鵝肝就試得多,潮州鹵水嘅又食過未?#潮州人 話必試!果然鵝肝吸曬鹵水汁味,入口即溶又唔覺膩!正!潮州獅蚶 $78 (小)初嘗開獅蚶神器,真係勁易打開!打開嘅獅蚶醃到超香蒜頭醬油辣味,肉汁勁鮮甜,友人同我都係獅蚶怪,食完encore 多碟!煎蠔餅 (小)$56蠔餅份量都唔算細,蠔仔肉肥美都多隻。熱辣辣脆卜卜,又唔過咸!辣酒炒花螺$98用炒嘅形式比較少螺好大隻,食落好滿足!螺肉都煮得幾稔身!鹵水雜拼鵝片(小)$158呢知簡直系選擇困難症嘅救星!矜貴嘅鵝片好少會出現拼盤入面,仲有掌翼添!想食鹵水但又心思思呢個拼盤可以話齊曬!好彩食前影左張合照,一陣龍捲風食清晒!仲有佢地嘅白粥都好值得一試!識食打冷嘅人係要配白粥 $9大大碗,米花煲得好綿滑!呢餐大家都表示好滿足
周日晚上,同兩個跟我一樣麻甩嘅女子選擇食潮州打冷。
黎到呢間位於長沙灣嘅 潮州正宗打冷小廚!

之前上網做過功課,呢度特別在於供應好多外面無得點嘅菜式!

琳瑯滿目嘅野食已經呼喚緊我身為吃貨個肚喇!

時間大概晚上7點半,食客都坐滿甘制!
好彩早到姐

鹵水鵝肝 (小)

潮州獅蚶
$78 (小)
初嘗開獅蚶神器,真係勁易打開!

煎蠔餅 (小)$56
蠔餅份量都唔算細,蠔仔肉肥美都多隻。
熱辣辣脆卜卜,又唔過咸!

辣酒炒花螺
用炒嘅形式比較少
螺好大隻,食落好滿足!
螺肉都煮得幾稔身!

鹵水雜拼鵝片(小)
呢知簡直系選擇困難症嘅救星!

好彩食前影左張合照,一陣龍捲風食清晒!
仲有佢地嘅白粥都好值得一試!識食打冷嘅人係要配白粥 $9
大大碗,米花煲得好綿滑!

呢餐大家都表示好滿足
2018-01-27
  • 潮州獅蚶
  • 潮州鹵水鵝肝
  • 煎蠔餅
  • 鹵水鵝片
2018-01-29 520 浏览
今晚約了舅父去打冷,舅父是潮州人,最喜觀食滷味及蠔仔粥。我見這間在長沙灣新開的滷味店價錢不貴,加上他又是住在附近,所以帶他來一試。星期日晚未夠七點到達,已經有且8-9成滿座,我們被安排坐在門口處,環境比較擠迫。除了打冷外,這裏還有小食等提供,款式甚多。我們只有三個人,所以全部都只要了例牌,免得浪費。潮州滷水鵝片鵝片每片切得厚薄適中,滷水汁非常入味,鵝皮煙韌,鵝肉很腍,下面還有些滷水豆腐及花生墊底,花生煲得很腍很好味。潮州滷水雜拼雜拼有豬大腸小腸、紅腸、墨魚、豬耳、豬頸肉等等,其中我最喜歡的是豬小腸及豬耳,非常爽脆,其次是墨魚,煙韌彈牙,下面還墊有芽菜,飽滿又爽脆。元朗烏頭烏頭裏面還有點黃油,顯示烏頭都幾肥美,肉質雪白且嫩滑,新鮮且不腥,外層以鹽醃過,所以只沾少許黃豆醬已經好鮮味。煎蠔餅蠔餅炸得很鬆脆,蠔肉不算多,但不會太油膩。蠔仔粥用料十足,有蜆、蠔仔、肉碎及冬菇絲等,粥底鮮甜不腥,蠔仔肉新鮮,飯粒不會煮得太腍。整體味道不俗,滷味都是大既百元,價錢合理公道,不過是座位比較狹窄。

煎蠔餅
蠔餅炸得很鬆脆,蠔肉不算多,但不會太油膩。

2018-01-28 242 浏览
見食評唔差去試一試,點知失望至極!食物偏鹹,服務態度極差!有禮貌地問侍應叔叔特式麵線有無芽菜,佢態度極差地回答:「鬼知呀!又唔係我煮!」我只好再説:「可唔可以幫我問下廚師?如果有幫我走芽菜。」佢話:「哦!」點知上菜都係有芽菜!厘種服務態度及食物質素完全唔值咁貴!係試過咁多間最差既打冷!絕對唔建議去!
2018-01-24
2018-01-23 248 浏览
今晚OT到8點,同事提議去打冷,我們就坐一個站去了長沙灣醫肚!這間潮興打冷很旺場,都坐滿了人,幸好都不用等太久就有位!一貫潮州打冷餐館的做法,近門口會有很多食物,例如凍蟹,鹵味!客人可點選!打冷怎少得鹵水鵝片,鵝肉十分嫩滑,鹵水味調較得很好,鵝肉脂肪又不多!鵝片底下有鹵水豆腐,也很不錯的!鹵水雜拼樣樣都有,有墨魚、大腸、生腸、紅腸、鵝腸、豬耳、鹵水蛋等等!全部都鹵得好入味!腸類最怕有怪味,這裡一定沒有!我最愛鵝腸,口感很爽脆!朋友很喜歡墨魚,好入味又不會韌!另一樣差不多每枱都有點的是秘制辣酒炒田螺,很香很惹味!是偏辣的,送酒一流,所以我們點了一枝藍妹!這個是下單時店員推介的特式三杯雞,雞件先炸過,再用調味料炆至入味,雞肉很嫩滑,也吸收了醬汁的味道,偏甜的,所以不會口渴!久不久來這種別有一番風味的打冷餐館,熱熱鬧鬧,店員跟食客都像朋友一樣,確實不錯!

鵝片底下有鹵水豆腐,也很不錯的!

2018-01-22
2018-01-17 237 浏览
放假搵朋友食飯, 佢帶我黎佢屋企附近呢間潮興打冷, 勝在開得夠夜而且好味道.打冷要鹵水拼盤唔少得, 呢個拼盤真係好豐富, 鵝片, 生腸, 紅腸, 魷魚, 豆腐, 連鵝腸都有, 睇到已經流口水.重點既鵝片鹵得好入味, 肉質咬落好軟腍, 層皮又唔會太厚, 食落好香.生腸同鵝腸好爽口, 夠乾淨. 紅腸唔會切得太薄太細.魷魚夠腍唔會硬實實, 豆腐都夠晒入味.佢呢度個鹵水汁真係一讚, 唔會太咸帶少少甜, 食完無口乾, 而且味度濃郁.
生腸同鵝腸好爽口, 夠乾淨. 紅腸唔會切得太薄太細.
魷魚夠腍唔會硬實實, 豆腐都夠晒入味.

2017-12-20 240 浏览
中式野好鍾意食打冷, 因為有鵝片, 蠔仔, 豬紅果D, 平時少機會食.今日響深水步收工, 肚子餓都係食埋飯先返屋企, 見呢度有間潮州打冷, 即時興起, 一於試下先.要左個煎蠔餅, 煎到金黃色, 好脆口但唔油膩, 而且無過晒火, 外脆內軟.D蠔仔新鮮, 好香蠔味, 而且一粒一粒漲卜卜, 好有口感, 夠彈牙.蠔仔足料, 唔會剩係得舊餅.仲有潮式煎麵, 平時去開酒樓食, 原來細鋪仔都會有, 煎麵唔會太硬, 又唔會太乾, 食落好爽口彈牙.就算凍左都唔會乾到一PAT PAT. 而且食落D麵好香蛋麵香, 好好味.下次再黎可以食埋豬紅, 鴨舌.

蠔仔足料, 唔會剩係得舊餅.
下次再黎可以食埋豬紅, 鴨舌.
2017-05-22 799 浏览
昨天晚上同家人一起去試試這鋪頭,點了鵝件、滷水生腸拼鵝腸、鵝肝、蠔餅四款食物。鵝件整碟都是碎濕濕的拼埋一碟,味道只有死鹹。滷水雙拼全冇味道,但都好過碟鵝件。蠔餅還可以,不過不失。鵝肝就差到離曬譜,又硬又實,又冇鵝肝味,都唔知是不是鵝肝,連雞肝都好食過佢,吃了一件已經停手,冇人吃,還賣咁貴。不會再來幫襯,之前看到的食評,我估也是搵人寫的假消息,吃過最差的一間打冷鋪,比他揾一次笨,以後不會再來
鵝件整碟都是碎濕濕的拼埋一碟,味道只有死鹹。
滷水雙拼全冇味道,但都好過碟鵝件。
蠔餅還可以,不過不失。
2017-05-21
2017-03-29 1107 浏览
媽媽成日想食鵝紅,係鵝紅唔係豬紅,難得發現呢度有,即刻嚟試,超軟滑,同豬紅比完全兩回事 田螺,好多地方都無得食喇,夠入味 鵝片,呢個必食,鬆軟,夠滑,比起其他有名氣嘅打冷店,呢間贏晒另外ㄧ般小菜,炒麵線,方魚炒芥蘭,烏頭,鴨舌.... 都係有水準之作, 因為掛住食,有D都唔記得影相

田螺,好多地方都無得食喇,夠入味
2017-03-20
  • 獅頭鵝紅