2019-05-31 105 浏览
我一向也很支持本地小店晚餐不知道想吃什麼在屯門新墟見到此日本小店便入去試下三文魚壽司:睇圖以為好薄,食落口好有質感,三文魚夠肥美劍魚腩壽司:質柔軟脂肪多,鮮甜而不油膩炙燒左口魚壽司:火炙過後魚油香突出,入口即溶感炙燒帶子壽司(鹽燒):微炙燒令帶子的鮮味同口感大大提昇原條鰻魚壽司:很厚的一條,口感柔軟,入口溶化,極度推:甜蝦刺生:鮮甜甘香,入口質感嫩滑豚肉生薑燒已包含一碗麵豉湯及日本珍珠飯醬汁調味剛剛好,帶有薑汁的味道很下飯小小的一間店但選擇都挺多的
我一向也很支持本地小店
晚餐不知道想吃什麼
在屯門新墟見到此日本小店便入去試下

三文魚壽司:睇圖以為好薄,食落口好有質感,三文魚夠肥美

劍魚腩壽司:質柔軟脂肪多,鮮甜而不油膩

炙燒左口魚壽司:火炙過後魚油香突出,入口即溶感
炙燒帶子壽司(鹽燒):微炙燒令帶子的鮮味同口感大大提昇

原條鰻魚壽司:很厚的一條,口感柔軟,入口溶化,極度推
原條鰻魚壽司

甜蝦刺生:鮮甜甘香,入口質感嫩滑
甜蝦刺身

豚肉生薑燒
已包含一碗麵豉湯及日本珍珠飯
醬汁調味剛剛好,帶有薑汁的味道很下飯
豚肉生姜燒

小小的一間店但選擇都挺多的

2019-05-30
原條鰻魚壽司
甜蝦刺身
豚肉生姜燒
2019-05-26 220 浏览
餐廳內不太,8張細枱,16個座位,當滿座時應該幾擠逼。簡約的Menu,沒有圖片,所有食物都不貴,最貴的只是$188的瀧赤刺身拼盤。而日本清酒類在這小餐廳裡都算多,唯看不見有啤酒在菜單上,問問他們便有了。好!先來啤酒(只有罐裝上,沒有酒杯,只有茶杯),沒有酒杯的這點就要改進一下。看到活赤貝壽司是$38,反而刺身的話是$36,就要了1隻(不太爽口彈牙,感覺不太新鮮)。壽司就只要了幾件,試看一下是什麼料子:赤身壽司($18/件。開頭有點擔心這個價錢的赤身會不會是假赤身,怎料肉感都不錯,一下子增加對這間餐廳的信心)、劍魚腩壽司($16/件。雖是腩位,但完全不膩,輕微有脂肪的味道)、自家制海老壽司($12/件。看到兩件的蝦的顏色不同,所以不怕是冰鮮貨仔。但口感沒有爽口彈牙,不過不失)、油甘魚壽司($18/件。有微微的魚油味,不差)和鰻魚壽司($22/件。約7吋長,有厚度,不過不失)。但壽司飯就是最大問題,有些少硬,飯粒有點碎,但幸好不是凍的,有點溫度都已經算是做得不錯。還有wasabi不是最便宜的那種,值得加分!熱食就來個海老天婦羅($58/5隻。吃天婦羅怎少得蘿蔔泥,但可惜沒有提供。新鮮炸起熱
餐廳內不太,8張細枱,16個座位,當滿座時應該幾擠逼。

熱食就來個海老天婦羅($58/5隻。吃天婦羅怎少得蘿蔔泥,但可惜沒有提供。新鮮炸起熱辣辣,炸粉沒有很厚,只是蝦肉不太夠爽口,但這個價格性價比算高)
海老天婦羅

牛肉時雨煮($58/1人份量。薑絲汁煮牛肉和芋絲。汁帶點甜,牛肉偏瘦,不過不失)。
牛肉時雨煮

總結呢就是可以一試的,價錢親民而質素都尚算可以。
海老天婦羅
2019-05-15 97 浏览
呢一間位於屯門新墟嘅日本料理店《瀧赤料理》雖然鋪仔細細 但食物嘅質素同裝修都相當不錯乾淨整齊餐廳位於屯門neway隔離 地點超級方便上星期就同朋友嚟食晚飯圍起每人都係百零蚊左右 以日本野黎講算好抵而家製玉子燒$35呢度嘅玉子燒選用日本雞蛋製成蛋味香濃 質素有保證玉子燒軟熟多汁 唔會太甜蛋香滿滿牛肉時雨煮$58呢一個名字比較陌生原來係燒汁煮牛肉日式燒汁同雪花牛肉係非常好嘅配搭照燒汁帶有微微香甜 襯托出肥牛油潤甘香而且仲有口感煙韌嘅芋絲果然係舖頭專業推介鹽燒左口魚邊壽司$14火炙過後嘅左口魚油份爆出嚟簡單用海鹽帶出左口魚嘅甘香北海道帶子壽司$14帶子壽司起碼都20蚊一件呢度嘅壽司價錢普遍比較相宜帶子大大粒 都幾鮮甜性價比高火炙沙律三文魚壽司$12三文魚肥美經過火炙之後油香更加突出芝士吞拿魚沙律卷$24芝士卷物絕不馬虎上面嘅芝士經過火炙帶點焦香而且飯亦唔會太鬆散以屯門小店嚟講 性價比確實相當高唔想喺大商場食連鎖餐廳嘅話大家可以試下
呢一間位於屯門新墟嘅日本料理店《瀧赤料理》

以屯門小店嚟講 性價比確實相當高

唔想喺大商場食連鎖餐廳嘅話

大家可以試下

2019-05-10 76 浏览
今日喺巴倫紐睇鐵甲人,睇完動作片鬼咁肚餓,見到斜對面呢間日本料理好有日本小店嘅風格,就走咗入嚟試下。餐牌上有好幾款清酒,全部我都好想試,可惜今日揸咗車,都係留番下次先。自家製玉子燒,玉子燒非常厚身,蛋味香濃而帶有點點嘅清甜味,口感札實,明顯係用得多蛋嘅緣故,特別鍾意佢嘅面頭被火微微燒過,令整體感覺更加香口。劍魚壽司,劍魚含有比肉類高約10倍嘅不飽和脂肪酸,係健腦嘅重要物質,肉白略帶淡紅色,含有豐富嘅脂肪,肉質柔軟,口感十分肥美,細嚼新鮮嫩滑。火炙鹽燒帶子壽司,帶子被火炙過後顯得極為誘人,肥大肉厚,入口清甜無比,比起出面食到既份外鮮甜,帶子上面嘅一小撮鹽更加起到點晴嘅作用,用鹹味帶番出個鮮甜味,正。鰻魚丼,鰻魚丼塊鰻魚都幾大塊,基本上遮哂成個飯面,鰻魚嘅底下有細碎嘅炒滑蛋,香濃嘅鰻魚汁本身已經十分之美味,連埋片醃漬蘿蔔一齊食,就更上一層樓。呢間小店嘅性價比都唔錯,值得番兜。

呢間小店嘅性價比都唔錯,值得番兜。
2019-04-22 130 浏览
因為收得夜,無咩選擇,見小店收23:00,就第一次試食,叫咗第一round壽司,喜出望外覺得幾好,推介玉子壽司(自家製),有濃濃蛋味,劍魚腩同油甘魚都唔錯,壽司整體新鮮有口感,精緻,係食得出用心整嘅。壽司以外,其他熱食都ok,鰻魚炒飯香、炒得乾身,中意佢唔係好咸。個人覺得值得支持嘅小店,夜咗返屯門都有日本嘢食係一種温暖。但小店仍有進步空間,可以整啲更加招牌嘅菜式,例如啲日本蛋咁好食咪整個蛋嘅菜色,希望用心製作嘅小店可以留得住,屯門好食嘅餐廳買少見少了。

鰻魚炒飯
炒雜菜
鰻魚炒飯
2019-04-11 582 浏览
屯門變天了, 這邊多了新的住宅, 帶來一番新氣象, 而我偏愛吃小店多過裝修靚的商場餐廳, 所以今天就到新墟發掘未吃過的店。很久沒吃日本野, 就選了日本料理, 而今天早上到lunch一直在忙, 沒空吃東西, 十分之餓, 一個 lunch set之餘還叫了一個薯仔沙律。 先來lunch set的沙律, 小小一碗, 沙律都新鮮, 已有沙律醬調味, 可以吸收一下纖維。接著來的是薯仔沙律, 和我想像中的不同, 份量比較多, 而且有沙律菜, 不過單計薯仔沙律部分, 也夠吃有餘。薯仔沙律做得十分好吃, 主要調味做得好, 也有薯香, 滿分, 很惹味, 口感也好, 有大件的部分, 亦有像薯蓉的, 混在一起。lunch set的烏冬, 烏冬十分滑溜, 配上對味的烏冬汁, 還有蟹柳和冬菇, 很有日本風味。七點壽司有鰻魚、玉子、熟蝦、油甘魚、北寄貝、三文魚反卷, 跟傳統的日本料理店比, 偏向大件, 足料, 所以都蠻飽肚的, 刺身的新鮮度不錯, 抵食。小店中午都幾多人, 店員在繁忙中都保持禮貌, 值得一讚。

小店中午都幾多人, 店員在繁忙中都保持禮貌, 值得一讚。
  • 薯仔沙律
2019-04-03 93 浏览
自己對小店呢個名詞無特別情意結,但如果有水準的都樂意分享下,就好似呢間位於屯門新墟嘅日本料理小店,店舖位於巴倫紐戲院附近,門面唔算太起眼,大約10零個座位,裝修簡樸,之前都有食過,覺得水準唔錯。呢度主打壽司同少量定食,午市亦都有午餐供應。夜晚時段,都算熱鬧,好快座滿。今日點左一份燒牛肉飯跟麵豉湯同埋幾客壽司,壽司點左三文魚、鰻魚、火炙左右邊魚、吞拿魚茸同埋帶子。當中最愛鰻魚,大約有七吋長,上台時暖暖的,又香又軟,加上燒汁甜甜地,超好味三文魚亦有7吋長,好滿足。另外帶子,左口邊都呑拿魚都新鮮味美燒牛肉有成10片,薄燒,上面加上姜同蒜蓉,葱花同最重要嘅牛肉汁,肉汁唔會太濃,又甜甜地,好睇得嚟又好好餸飯,價錢又唔貴,好過排成個鐘隊食元氣喇。
呢度主打壽司同少量定食,午市亦都有午餐供應。夜晚時段,都算熱鬧,好快座滿。今日點左一份燒牛肉飯跟麵豉湯同埋幾客壽司壽司點左三文魚、鰻魚、火炙左右邊魚、吞拿魚茸同埋帶子。

三文魚亦有7吋長,好滿足。
另外帶子,左口邊都呑拿魚都新鮮味美
1K
2019-03-31 738 浏览
瀧赤料理位於新墟,由於每個月都會喺附近剪一次頭髮,所以我地已經黎過呢間日本料理,唔錯嘅,所以都有回頭。餐廳位置就唔多,全店16個,空間唔大,小店一間,以淺木色裝潢為主,簡約舒適。入座時六點未夠,所以成為第一枱,及後都有唔少客人始終區內小店日本料理唔多,某啲開左好耐,但質責一般。餐牌供應壽司、刺身、卷物、丼、小菜、燒物、串燒、炸物、飯、烏冬,價格相宜,所以吸引唔少一家大細嘅客人,叫到一枱都係,唔洗肉赤。三文魚壽司 $14/件原條鰻魚壽司 $20/件帶子壽司 $14/件京蔥吞拿魚蓉壽司 $14/件火炙塩燒左山魚邊壽司 $14/件點左兩款「長長」壽司,分別約7吋長,包括:三文魚壽司、原條鰻魚壽司,前者都幾肥美,後者更加係另一半推薦,鰻魚燒到幾香口,最重要係軟腍無細骨,好過連鎖壽司店出品左口魚邊燒過,魚油豐富。帶子壽司亦都幾新鮮,大大粒呢度嘅壽司飯有少許醋味,唔會太強烈,飯粒捏得扎實唔鬆散,略嫌大舊左啲。(都好嘅,飽肚啲囉)京蔥吞拿魚蓉壽司普普通通,魚蓉相對飯量,比例少左啲,入口冇乜味。北寄貝壽司 $12/件赤海蝦壽司 $12/件蟹籽壽司 $8件呢三款都係推介嘅,北寄貝壽司原隻,口感好滿足,而
始終區內小店日本料理唔多,某啲開左好耐,但質責一般。

餐牌供應壽司刺身、卷物、丼、小菜、燒物、串燒、炸物、飯、烏冬,價格相宜,所以吸引唔少一家大細嘅客人,叫到一枱都係,唔洗肉赤。

三文魚壽司 $14/件
原條鰻魚壽司 $20/件
帶子壽司 $14/件
京蔥吞拿魚蓉壽司 $14/件
火炙塩燒左山魚邊壽司 $14/件

左口魚邊燒過,魚油豐富。
帶子壽司亦都幾新鮮,大大粒

北寄貝壽司 $12/件

赤海蝦壽司 $12/件

蟹籽壽司 $8件
呢三款都係推介嘅,北寄貝壽司原隻,口感好滿足,而且幾厚身。

赤海蝦抵食啦,咁大隻,鮮甜

蟹籽軍艦即製,紫菜都脆嘅。

芝士天婦羅蝦卷 $28
個人認為比較普通啲,芝士燒到半溶應該更加好食,天婦羅蝦好似冇沾漿咁,入口唔脆,成件卷物嘅味道由存在感極高嘅青瓜壟斷。

燒牛肉飯 $68
飯麵價錢都唔貴,除左壽司,點左個燒肉飯,牛肉砌到好整齊,灑上蔥花,跟埋白飯同湯
牛肉肥瘦適中,口感唔會太柴,伴日式醬汁,略嫌鹹左少少,啖啖都要配飯。米飯都係正常水準,飽滿分明,偏硬身一點。

晚市連同加一300蚊唔洗,質素都唔錯了,最重要係唔洗排隊,假日無非想舒舒服服食個飯,連鎖日本野,我就不了。
2019-03-31
2019-03-31 93 浏览
好多人話小店冇乜好嘢食, 嗰日同老婆經過屯門鄉事會路瀧赤 料理 。發覺有幾款定食都幾豐富 ,於是入去試下 。我哋叫咗兩個定食, 包括一款 7點壽司烏冬定食 。自選 手 卷 定食加烏冬, 仲有沙律送添 。我叫嘅定食 七點壽司, 包括有鰻魚,玉子,熟蝦,油甘魚北寄貝仲有三文魚添 。鰻魚就燒得啱啱好 三文魚 同北寄貝 就非常新鮮 。油甘魚食落有淡淡魚香, 而我老婆叫嘅 自選手卷定食 ,包括有熟蝦 ,鰻魚 同埋三文魚。 最後仲有一碗烏冬, 烏冬 爽滑彈牙 ,非常有咬口。 嗰個沙律醬酸酸甜甜幾開胃㗎。 縱觀今次幫襯小店都係唔錯嘅選擇 我仲會介紹啲朋友去幫襯添。
呢一間係間溫馨o既日式小店,面積唔大,只有五張檯,牆上簡單掛上幾張浮世繪,鋪頭播住輕快o既日文歌。透過廚房o既玻璃,可見兩名廚師正在一絲不苟地炮製美食,同時又要出o黎鋪面招呼客人。辛勞之中,顯出一種認真o既態度。叫o左一個午餐,七點壽司+烏冬定食($78 免加一)。我呢個餐跟一個沙律,另外有d 餐仲有多個麵豉湯。通常沙律都無咩特別o野好講,但呢間餐廳o既沙律卻加o左好多蘆薈粒上去,咁o既配搭都比較少見。d 蘆薈好甜,一淡咬落去爆漿o既口感十分之爽~七點亦即係七件壽司有鰻魚、玉子(咁o岩缺貨改為蟹籽)、熟蝦、油甘魚、北寄貝各一件同埋三文魚反卷兩件。鰻魚o既醬汁尤其惹味,北寄貝的確爽口彈牙,不過最正還是係油甘魚,厚切得o黎鬆軟油潤而且鮮味,估唔到以小店o黎講水準都有番咁上下播。至於個烏冬,質感幼滑,湯底有住好重醬油同昆布o既味道。一場o黎到,見d 串燒都只係十零廿蚊,咪叫串試下,揀o左份熟帶子串燒($22)。首先想講佢唔只套餐唔使加一,係所有食物都唔使,認真抵讚。d 帶子燒得好香呀!又ok 大粒,令人忍唔住想嗌多串添……不過要留番個肚食甜品就真。牆上面做緊宣傳,如果幫手like 佢地fac

沙律
七點壽司 (跟餐$78)

三文魚反卷
烏冬

熟帶子串燒 ($22)
熟帶子串燒

不過要留番個肚食甜品就真。牆上面做緊宣傳,如果幫手like 佢地facebook 就會送抹茶厥餅2 件!唔使錢我梗係唔同你客氣啦,於是就多份飯後甜品食了~用上和式碗具,賣相幾精緻,食落q 彈而不太甜,是唔錯的。
抹茶厥餅 (免費)
沙律
油甘魚
熟帶子串燒 ($22)
抹茶厥餅 (免費)
2019-03-25 46 浏览
今日因為要入嚟屯門開會,就周圍睇下有乜嘢嘢食見到呢間餐廳個餐牌既價錢好正常,而且食物都幾吸引,再加上入面嘅環境都幾舒服 😌見到佢套餐入面原來只有一個沙律🥗送,但就冇其他嘢飲,有有點可惜,但見到佢嘅壽司餐牌都非常吸引,就決定叫了幾件嚟食~~沙律方面,幾欣賞佢有一啲會粒作為點綴,吃落十分甜😁至於壽司方面,估唔到小小的一間日本壽司店也能夠做出這麼新鮮的壽司!10分有驚喜!特別係他的北海道帶子,食落的單有單未寫10分新鮮的,我有一個非常愉快的午餐!至於主菜嘅牛肉烏冬,我覺得個湯底有一疊盒,但會塞方有冬菇和蟹柳,是令我有一點意外的!而且這裏的牛肉味道和口感也屬於中上水平,拎到成嫁俾提升了很多。😁😁😁
今日因為要入嚟屯門開會,就周圍睇下有乜嘢嘢食
沙律方面,幾欣賞佢有一啲會粒作為點綴,吃落十分甜😁
2019-03-25
2019-03-19 59 浏览
最近發現新墟開咗一間新嘅日本料理之前都行過幾次見到價錢唔貴覺得都可以一試呢間鋪頭仔地方唔大得兩個男仔做廚房加樓面依家一街都係連鎖餐廳我都好想支持下小店經營我叫咗一個鰻魚飯鰻魚份量都唔少味道不過不失啦仲有送一碗麵豉湯佢有加埋少少蘿蔔落去煮都有heart 既軟殼蟹卷呢個幾好味!有少少衝動想叫多一份食軟殼蟹夠脆配埋蛋黃醬good ar燒牛肉飯一開始我以為係吉野家牛肉飯點知原來分開上又幾有驚喜wor佢唔係用肥牛,所以唔會太油膩肉味夠晒香火灸sushi佢d 壽司唔錯食材夠新鮮Like facebook 仲有甜品送玉子燒老闆話係自家製唔係現成蛋好滑👍👍👍like經營一間餐廳的確唔容易支持小店!
最近發現新墟開咗一間新嘅日本料理

好滑👍👍👍like

經營一間餐廳的確唔容易
支持小店!
2019-03-14 53 浏览
—幾枱客人坐低之後 餐廳已經滿哂😂所以都有唔少外賣食客吉列豬扒丼定食($62)配沙律 麵豉湯沙津有類似啫喱蒟蒻嘅嘢 幾特別豬扒炸得酥脆 炸漿夠哂薄肉未算嫩但易咀嚼唔嚡 仲有豬扒醬蘸底下原來有蛋絲紫菜鋪喺飯到果然豬扒同雞蛋係要一齊出現塩燒左口魚邊壽司($14)魚邊油分更多 最啱火炙煎香可以再燒耐d焦糖鵝肝壽司($38)上咗層焦糖幾脆 再品嚐到細膩酥軟甘香嘅味道鵝肝疊埋一齊食 好滿足—————————————瀧赤料理屯門屯門鄉事會路94-110號康利中心地下23號舖

幾枱客人坐低之後 餐廳已經滿哂😂
所以都有唔少外賣食客
吉列豬扒丼定食($62)
配沙律 麵豉湯
沙津有類似啫喱蒟蒻嘅嘢 幾特別
豬扒炸得酥脆 炸漿夠哂薄
肉未算嫩但易咀嚼唔嚡 仲有豬扒醬蘸
底下原來有蛋絲紫菜鋪喺飯到
果然豬扒同雞蛋係要一齊出現
塩燒左口魚邊壽司($14)
魚邊油分更多 最啱火炙煎香
可以再燒耐d
焦糖鵝肝壽司($38)
上咗層焦糖幾脆
屯門屯門鄉事會路94-110號康利中心地下23號舖
2019-03-13
午餐
2019-03-11 74 浏览
前排去咗屯門嘅瀧赤料理度食飯、嗰度食d嘢ge味道唔錯,喺嗰度叫咗個牛肉飯燒牛肉呢啲,牛肉呢都唔算太老味道ok、然後我叫咗仲叫咗個鰻魚飯、啲鰻魚都有少少燶燶地、但係食落都幾軟身、既然後叫咗個玉子燒、佢哋話係佢哋自己整嘅味道、食落香甜、都唔錯、仲有幾多個月黎覺得最好食ge蟹手捲,咁我覺得呢餐、個軟蟹卷最好食嘅、大概到嗰度可以叫呀、然後我又送左兩碗湯同埋一個類似綠茶味嘅甜品、啲味道都ok嘅、就係呢個 值得去食肆 嘗試下佢唔同嘅日本料理感受下日本嘅滋味

2019-03-08
2019-03-09 57 浏览
見佢新開,就走黎試下。試完結果唔錯。食材新鮮!但如果趕時間就可作一考慮。因佢地都係即叫即做。壽司都係人手整。佢地既工作情況可以一一可見。呢家新開張免加一服務費。有機會可以去試下!PS:今次食完我覺得值得推薦既會係劍魚腩壽司🍣同火炙焦糖鵝肝劍魚腩一食入口既感覺非常飽滿🤤另外鵝肝燒到岩岩好。又唔會太焦。最後。賣單2個人都係食左308$。我個人認為食一間日本料理黎講。人均消費都係150左右已經算錯。最緊要同埋佢d食物好味先最緊要整體黎講。個人意見,係屯門區值得推介比大家既一間日本料理!
見佢新開,就走黎試下。
試完結果唔錯。食材新鮮!
。佢地既工作情況可以一一可見。
呢家新開張免加一服務費。有機會可以去試下!

劍魚腩一食入口既感覺非常飽滿🤤
另外鵝肝燒到岩岩好。又唔會太焦。

整體黎講。個人意見,係屯門區值得推介比大家既一間日本料理!
極上刺身
2019-03-09