2024-04-03 152 浏览
🥩A5伊賀和牛扒定食$248和牛煎到5成熟,在鐵板上滋滋作響香氣十足,可以再用鐵板餘溫再燒一燒,啖啖軟腍嫩口,感受到滿滿的牛肉鮮味,馥郁又惹味!🍤天婦羅烏冬、豆腐皮壽司定食$138天婦羅外皮脆口,但粉漿偏厚身,豆腐皮壽司色彩繽紛,粒粒三文魚籽,鮮味又有口感!🐟鰯魚伴明太子$118魚肉雖然有細骨,但可直接入口,極為鮮嫩香甜!紅紅的明太子的虹不但增加色彩,更為其添上一份咸香,令人回味!栃尾油炸豆腐$78大量的香飯魚堆砌在炸豆腐上,豆腐是干身的質感,但非常煙韌!整體無味,餐廳提供到多款醬料可以添加!🦪半打鐵盒燒廣島生蠔$240加配 拉克萊特芝士+48燒得半溶的芝士流落肥味的蠔上,蒸煮過的蠔肉依然肉厚,不失鮮味,海水配上芝士,風味濃郁!山芋明太子鐵板燒$78明太子沙律配上山芋泥,好新穎的組合!溫泉蛋更提算了綿密的口感!北海道布丁$38用了雲呢拿籽,味道純厚香甜,口感非常綿滑細緻!大推!❤️薑葱醋鯖魚卷$98薑葱過多,掩蓋了鯖魚的獨特香味!
🥩A5伊賀和牛扒定食$248

🍤天婦羅烏冬、豆腐皮壽司定食$138

🐟鰯魚伴明太子$118

栃尾油炸豆腐$78

🦪半打鐵盒燒廣島生蠔$240
加配 拉克萊特芝士+48

山芋明太子鐵板燒$78

北海道布丁$38
用了雲呢拿籽,味道純厚香甜,口感非常綿滑細緻!大推!❤️

薑葱醋鯖魚卷$98
薑葱過多,掩蓋了鯖魚的獨特香味!

2024-04-01 180 浏览
298元一份定食,有前菜、沙律、壽司、魚生、蒸蠔、炸蠔、雞翼、半份漢堡扒、茶碗蒸同紫薯。雖然每樣食物太有過性,集合在一個套餐有點失去重心,但性價比可以說是極高,極之抵食。
2024-03-31 173 浏览
朋友帶我去了一家氣氛超好的居酒屋一來到就看到各種生蠔貝類等等忍不住點了半打鐵盒燒廣島蠔每一隻都好肥美鮮甜 我們還加配了熱溶芝士吃起來奶香十足 有點咸咸香香的特上刺身盛合2人前每一款刺身都是厚切肥美 有大拖羅值了北海道海膽好鮮甜呀 一點都不腥山芋明太子鐵板燒山芋泥滑滑的 加了章魚 明太子 半熟蛋黃 混在一起吃 口感豐富鰯魚伴明太子就是燒沙丁魚 不愛吃魚的可能會嫌腥 配了一整條明太子 辣辣的好惹味薑蔥醋鯖魚卷好清爽的一道 鯖魚平常吃會覺得比較腥很巧妙的用了酸薑和葱去搭配 吃起來開胃又完全沒腥味 值得試試栃尾油炸豆腐外皮酥脆 加上大量白飯魚增加口感吃到中段老闆突然打鼓和請全場喝清酒一起舉杯的氣氛實在太好了 下次也要再來
朋友帶我去了一家氣氛超好的居酒屋

外皮酥脆 加上大量白飯魚增加口感

吃到中段老闆突然打鼓和請全場喝清酒
一起舉杯的氣氛實在太好了 下次也要再來
2024-03-31 178 浏览
灣仔人氣日式居酒屋炭兎由日籍大廚主理除左有新鮮生蠔,仲有爐端燒備長炭烤餐廳設有Bar枱設計,可以邊欣賞大廚製作美食每晚更有特別環節,當晚更送贈清酒一杯全場一齊cheers,非常有氣氛▪️半打鐵盒燒廣島生蠔($240)加配 拉克萊特芝士($48)店家人氣菜色,即開即蒸煮生蠔,火喉控制得好好,每隻都肥美飽滿,脹卜卜好多汁仲可以加錢配搭特色芝士,雙重滋味▪️鰯魚伴明太子($118)備長炭燒鰯魚,以燒明太子點綴鰯魚燒到外層乾身,但裡面富有魚汁,鰯魚魚味較,配上咸鮮明太子別有一番滋味▪️枥尾油炸豆腐($78)上面舖滿魚仔乾,烤豆腐燒到香脆,綿密帶口感▪️山芋明太子鐵板燒($78)拌入蛋黃食用,口感綿密細膩,鐵板上帶點焦香▪️薑葱醋鯖魚卷($98)本身好鍾意醋鯖魚,裡面仲加左酸薑,好清爽解膩▪️博多和牛飯($128)超誘人的牛肉飯· 油花豐富配上蛋汁同醬油秒速清哂碗飯仲叫左幾款串燒試一試▪️鷄肝 ($42)▪️雞頸肉($38)▪️牡蠣鶏翼($68)▪️大葱鶏肉($42)最鍾意係雞肝,燒到外層乾身裡面仲好粉嫩;牡蠣雞翼好特別,裡面釀左生蠔,味道好豐富⋯▪️牡蠣司陶特啤酒($88)黑啤幾易入口,聞落有少少蠔香▪️自家製梅酒(
灣仔人氣日式居酒屋
炭兎
由日籍大廚主理
除左有新鮮生蠔,仲有爐端燒備長炭烤
餐廳設有Bar枱設計,可以邊欣賞大廚製作美食

每晚更有特別環節,當晚更送贈清酒一杯
全場一齊cheers,非常有氣氛

▪️半打鐵盒燒廣島生蠔($240)
加配 拉克萊特芝士($48)
仲可以加錢配搭特色芝士,雙重滋味

▪️鰯魚伴明太子($118)
備長炭燒鰯魚,以燒明太子點綴

▪️枥尾油炸豆腐($78)
上面舖滿魚仔乾,烤豆腐燒到香脆,綿密帶口感

▪️山芋明太子鐵板燒($78)
拌入蛋黃食用,口感綿密細膩,鐵板上帶點焦香

▪️薑葱醋鯖魚卷($98)
本身好鍾意醋鯖魚,裡面仲加左酸薑,好清爽解膩

▪️博多和牛飯($128)
超誘人的牛肉飯· 油花豐富配上蛋汁同醬油
秒速清哂碗飯

仲叫左幾款串燒試一試
▪️鷄肝 ($42)
▪️雞頸肉($38)
▪️牡蠣鶏翼($68)
▪️大葱鶏肉($42)

▪️牡蠣司陶特啤酒($88)
黑啤幾易入口,聞落有少少蠔香

▪️自家製梅酒($78)
超香嘅梅酒,好重梅香,甜甜地,好岩女仔飲
2024-03-30 87 浏览
最近同朋友傾計佢帶左我去依間主打食日本蠔同地道特式日本菜既居酒屋, 估唔到食完的確有驚喜餐牌有多款平時少見到既居酒屋菜式, 睇左陣先決定好叫咩食鐵盒燒廣島生蠔 6隻 蒸蠔店員解說廣島蠔大約蒸7-8分鐘, 叫左三隻原味同三隻另加配芝士, 每隻都肥大肉厚, 先食隻原味, 食落蠔味非常突出, 一啲沙同腥味都無, 好新鮮, 店員有教我地可以自己再落特製小辣椒同檸檬汁, 加配黎食令整體味道更豐富同提升左個蠔既鮮味, 估唔到味道咁夾! 另一款配即溶芝士, 芝士味道濃郁加上咸香味突出, 同廣島蠔亦意外地夾, 超滿足既配搭組合, 不仿一試花蛤燒 花蛤燒得剛剛好, 食到花蛤肉既甜味同個汁夠哂鮮味十足, 唔洗落任何調味都已經好好食鰯魚伴明太子第一次食到燒得出奇地好食既魚, 完全入口一啲都唔會覺得乾身, 魚既鮮甜味依然保持到, 魚肉好嫩滑, 完全無任何腥味, 再配埋明太子一齊食更加惹味, 依道燒魚真心必點!蠶豆2本直接燒熟既蠶豆, 食嗰時要除左外層既衣, 入口好脆口, 青味又唔會好過分, 送酒一流新鮮八爪鱼圍爐炭火燒(一爪)以炭火燒成既八爪魚, 比平時食到既比較有咬勁, 但食得到八爪魚本身既原有味道, 唔會

餐牌有多款平時少見到既居酒屋菜式, 睇左陣先決定好叫咩食

鐵盒燒廣島生蠔 6隻 蒸蠔

花蛤燒

蠶豆2本

新鮮八爪鱼圍爐炭火燒(一爪)
以炭火燒成既八爪魚, 比平時食到既比較有咬勁, 但食得到八爪魚本身既原有味道, 唔會食既時候一啲味都無既八爪魚, 燒完好香, 雖然要用力啲去咀嚼, 但的確係真八爪魚, 喜歡咬勁既朋友都可以挑戰一下牙力
2024-03-30 132 浏览
由前米芝蓮餐廳日式師傅主理嘅炭兎我終於食到啦🤤平時見啲朋友都大讚佢哋嘅生蠔🦪 今次終於真正食到了!佢哋主打日本生蠔 而今次我食嘅就係廣島蠔即叫即整 生蠔保持到原汁原味 屬於半熟 有鹹鹹地嘅海水味 其中三隻我另外加咗芝士🧀 店員會將熱熔芝士喺你面前再整喺生蠔上面😋打完卡就要嗱嗱聲食啦 因為凍咗就唔好食~芝士嘅香配上鹹鹹地嘅生蠔 非常之夾🩷.薑蔥鯖魚卷係第一次食 味道清新 酸酸地好開胃 夏天食就最啱啦~.山芋明太子鐵板燒其實即係淮山泥 再配上明太子同生蛋 加上少少紫菜同蔥 成個撈埋一齊食☺️香港比較少呢一種食法 但之前喺日本就成日都見到 山芋泥好綿密 好易入口好滑.🦑螢光魷魚一直係我最愛 嗰種鹹鮮味我鍾意🥳.最後當然唔少得sumito定食盒!🍱有好多款配料 包括炸蠔 漢堡扒 雞中翼釀生蠔 刺身 幾款壽司 同埋甜品~甜薯🍠擺盤非常靚而且好日式 味道創新最令我驚喜嘅係雞中翼釀生蠔🦪 真係第一次食本身仲以為係雞翼入面釀餃子🤣.夏日炎炎☀️配返兩杯檸檬特飲 好酸!夠晒凍!超好飲!真係解渴之選。
由前米芝蓮餐廳日式師傅主理嘅炭兎我終於食到啦🤤
平時見啲朋友都大讚佢哋嘅生蠔🦪 今次終於真正食到了!
佢哋主打日本生蠔 而今次我食嘅就係廣島蠔

最令我驚喜嘅係雞中翼釀生蠔🦪 真係第一次食
本身仲以為係雞翼入面釀餃子🤣

2024-03-24
午餐
。🔥名古屋炭燒雞肉 $168🦪鐵盒燒生蠔加拉克萊特芝士 $240+$48🍣薑蔥醋鯖魚卷 $98 🐟鰯魚伴明太子 $118▫️油炸豆腐 $78🔥山芋明太子鐵板燒 $78🍜梅子蘇冷麵 $88🔥燒牛舌 $48🔥燒海膽雞柳 $42🥛北海道布丁 $38🍦夾餅紅豆雪糕 $38🔸如果大家鍾意日式炭燒料理,今日嘅推介絕對係你唔可以錯過嘅一間餐廳🫶🏻炭兎係一間主打炭燒圍爐嘅居酒屋,呢度嘅名古屋炭燒雞肉係我最愛嘅菜式之一。佢以嫩滑多汁嘅雞肉經過炭火燒烤,帶嚟獨特嘅炭燒香氣,每一啖都令人回味無窮❤️‍🔥🔸鐵盒燒生蠔加拉克萊特芝士亦都係一道餐廳皇牌之一😎全個鐵盒烤嘅生蠔配埋濃郁嘅芝士,口感豐富!🔸但全餐最驚喜係薑蔥醋鯖魚卷。鮮嫩嘅鯖魚魚生配上薑蔥同醋嘅酸甜滋味,驚喜之餘仲帶有豐富嘅口感😙另外,佢哋嘅鰯魚伴明太子亦都好出色,鰯魚(沙甸魚)燒得啱啱好,同明太子嘅醇厚風味相得益彰😋🔸喺炭兎,你仲可以試到串燒,例如燒牛舌同燒海膽雞柳。燒牛舌肉質鮮嫩多汁,炭火嘅燒烤帶嚟濃郁嘅香氣;而燒海膽雞柳都係唔錯🔸除咗炭燒料理,炭兎仲有其他好多美味嘅菜式。油炸豆腐外酥內軟,係一個好好嘅下酒菜。佢哋嘅山芋明太子鐵板燒將山芋同明太子完美咁

🔥名古屋炭燒雞肉 $168
🔥燒牛舌 $48
🔥燒海膽雞柳 $42
🥛北海道布丁 $38
🍦夾餅紅豆雪糕 $38

🔸除咗炭燒料理,炭兎仲有其他好多美味嘅菜式。油炸豆腐外酥內軟,係一個好好嘅下酒菜。佢哋嘅山芋明太子鐵板燒將山芋同明太子完美咁結合,口感獨特。如果你鍾意食冷麵,千祈唔好錯過佢哋嘅梅子蘇冷麵,清爽嘅口感加上梅子嘅酸甜,絕對可以解渴消暑❄️

🔸甜品環節,炭兎嘅北海道布丁同夾餅紅豆雪糕係絕對唔可以錯過嘅甜品。北海道布丁奶香濃郁滑順,入口即化,而夾餅紅豆雪糕將傳統嘅夾餅同香滑嘅紅豆同香草雪糕結合,一樣係必食😁
2024-03-27 81 浏览
<灣仔高質爐端燒居酒屋>🤩位於灣仔QRE 這間上樓日式居酒屋, 一出已經感受到這居酒屋的氣氛, 令你彷如置身於日本當地一樣, 而且由日本人主理, 份外親切.這裡最出名係<鐵盒燒廣島生蠔> {$240/半打}😋 ~ 蒸製時間剛剛好, 令生蠔更加肥美鮮甜, 大大隻. 可以再追加埋芝士, 更加yummy & perfect🤩<鰯魚伴明太子> {$118}😋 即係沙甸魚再配好好味既明太子, 用圍爐燒煮, 令肉汁更有口感, 外面亦帶點脆.<海鮮明太山芋铁板> {$98}😋 ~ 感覺口感似食緊大阪燒, 山芋口感亦好特別.<名古屋炭燒雞> {$168}😋 ~ 係名古屋交趾雞, 放係炭燒爐上燒, 配埋特別醬汁, 係真係好食到停唔到口.居酒屋仲有好多款刺身, 壽司, 仲有串燒可以選擇. 鮮甜惹味. 仲可以order 清酒梅酒飲, 絕對係高質既日式居酒屋之選👍🍢餐廳: 炭兎
<灣仔高質爐端燒居酒屋>🤩

🍢餐廳: 炭兎
2024-03-27
  • 山芋明太子鐵板燒
  • 鰯魚伴明太子
  • 鐵盒燒廣島生蠔
  • 炭燒名古屋交趾雞
2024-03-26 68 浏览
🍊 餐廳名稱:炭兎 (灣仔)🐝 味道:8.5/10環境:8.5/10整體分數:8.5/10💰人均:$600———————————————————今次黎到由日本人親自打理嘅蠔店,充滿住日式風情 ,當日係平日去已經full house。店員講日文個時真係有啲置身日本咁,落單個下已經好期待。其間咁岩店主仲送左全餐廳每位客人一杯清酒,真係好大方好有人情味。炭燒名古屋交趾雞💰168超級非常好味,每一件雞都充滿住炭燒嘅味道。作為日本三大地雞之一,口感偏向彈牙,好似食緊易咬嘅橡筋咁,好過癮令到一啖接一啖。山芋明太子鐵板燒 💰78本身係咁大喜歡食山芋,但係店中招牌之一所以膽粗粗試下。有驚喜嘅一道菜,山芋配埋明太子撈埋一齊食,再加埋八爪魚粒,口感十分豐富,而且鐵板煮到低下脆脆的好惹味!鵝肝醬伴法國麵包 💰128凍食嘅鵝肝醬好creamy,唔會腥。法國麵包本身有少少牛油再烘過,加埋鵝肝風味十足。明太子芝士蛋卷 💰108熱辣辣嘅蛋卷,明太子汁滿滿的,芝士拉絲好邪惡呀!鐵盒燒廣島生蠔 💰240即叫即折即食,新鮮都不得了。好喜歡呢間有啲配菜仔一齊食,非常夾!爐端燒川魚💰168吧枱可以飽覽無遺咁望住師傅燒條魚,唔
🍊 餐廳名稱:炭兎 (灣仔)🐝

炭燒名古屋交趾雞💰168

山芋明太子鐵板燒 💰78

鵝肝醬伴法國麵包 💰128

明太子芝士蛋卷 💰108
熱辣辣嘅蛋卷,明太子汁滿滿的,芝士拉絲好邪惡呀!

鐵盒燒廣島生蠔 💰240

爐端燒川魚💰168
吧枱可以飽覽無遺咁望住師傅燒條魚,唔會過火仲keep到魚嘅鮮味,同時口感嫩滑過bb仔。

薑葱醋鯖魚卷💰98
酸薑夾住鯖魚,口感酸中帶少辣,值得一試。

🗺️ 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
🔍#Flavorfortday灣仔
🚆 灣仔站B2出口
今天我非常開心,和好同事一同前往位於灣仔的QRE Plaza享受日本料理。她向我推薦了一家名為「炭兔」的餐廳,這個名字真是特別有趣。當電梯門打開時,我們看到一排排整齊的凳子,而在走廊的一面長方形土牆上,我立即注意到了店面的標誌,上面懸掛著「炭兔SUMITO,牡蠣小屋」。於是我們一同前往這家餐廳!總體而言,我們點了「吉列蠔定食(大粒)」是一道令人印象深刻的菜式。蠔的賣相十分吸引,味道鮮美,日本珍珠米好好👍🏼味,另外「地雞炙燒定食」,我同事話啲雞好滑,雞皮好脆,味道好好,而「(溫)天婦羅🍤細烏冬」,天婦羅炸得剛剛好,因烏冬的特殊製作方法,所以食落口感好好👍🏼,好Q彈,湯底鮮甜。此外,還有兩件腐皮壽司,-粒粒橙色魚子都脹卜卜,好味。整體而言,每道菜的外觀很美,好有omakase 的風格,味道好,值得一讚!順帶一提,$138定食包一個蒸蛋,一個沙律,一個小鉢和一柸飲品,而$168包一個麵豉湯,一碗飯,一個小鉢,一個沙律,和飲品。此外,他們的服務也非常出色。因為他們有日本人待應生,他們能用英文與客人溝通。而他們的服務態度非常熱情周到,總是帶著微笑。這種殷勤的態度讓人感到賓至如歸。吉列蠔定食大粒

吉列蠔定食大粒 $168

炭兔🐰
地址:灣仔皇后大道東202號QRE廣場6樓
  • 炭燒名古屋交趾雞
  • 吉列蠔定食大粒
  • 天婦羅烏冬、豆腐腐皮壽司定食
岩岩去完福岡,已經好掛住當地美食,然後呢排返左香港要派手信,約左朋友去食下九州料理,所以揀左呢間餐廳。原本只系打算懷念下九州風味,誰不知連環境、氣氛都仿似系日本,朋友們同我都覺得好似去左日本食飯咁!餐廳有個open kitchen,睇住廚師們忙碌地工作,仲有日籍廚師坐陣,能夠比客人睇到佢地有自信地烹調既面貌。另外餐廳亦會搞下氣氛,生日會唱生日歌,廚師、店員亦會同客人們一齊舉杯慶祝。炭火燒鰹魚 $98餐廳限定當日新鮮魚,每日不同,當日既新鮮魚系鰹魚,廚師用禾稈草加備長炭火燒表面,做成半生熟,食落帶有煙燻香,魚肉帶有鮮味,伴碟配有蒜蓉、葱花、芥末,可因個人口味加配。鐵盒燒廣島生蠔 $240 (芝士 +$48)用鐵盒燒生蠔幾特別,燒完店員會幫忙開蠔,我地只要安坐座位用筷子輕鬆就食得。生蠔好大隻、肥美、多汁,入口有少少sake香味,口感飽滿,另外加左$48加Raclette Cheese,芝士既奶香同咸香味令生蠔多左分層次感。栃尾油炸豆腐伴魩魚仔 $78油炸豆腐乾身鬆軟,完全無油膩感,配魩魚仔(即系白飯魚)同薑蓉一齊食,咸香味道帶少少鮮味。鰯魚伴明太子 $118鰯魚又名沙丁魚,原條沙丁魚以炭火

炭火燒鰹魚 $98

鐵盒燒廣島生蠔 $240 (芝士 +$48)

栃尾油炸豆腐伴魩魚仔 $78

鰯魚伴明太子 $118
鰯魚又名沙丁魚,原條沙丁魚以炭火燒香,加上九洲名物明太子,咸香味中和左沙丁魚原本既腥味,所以食落無腥味。

薑蔥醋鯖魚卷 $98
用昆布卷住子薑、葱、紫蘇葉同鯖魚,食落幾fresh,因放左好多子薑,子薑味重。鐘意食酸菜類既朋友應該會喜歡呢道菜。

炭火燒雞 $168
去福岡時食過好好味,所以見餐牌有就叫一份,呢度用日本交趾雞既雞肉,雞肉結實有咬口感,炭火味濃郁,旁邊配有明太子醬。

山芋明太子鐵板燒 $78
將山芋整成泥蓉,口感綿密帶有黏口感,入面有八爪魚碎、明太子、生雞蛋,增加口感。

炭火鯖魚壽司 $108
壽司大大件,師傅將壽司飯壓到好實,壽司醋飯好香但又吾會好酸,鯖魚以炭火燒過,味道較重咸香,魚肉口感結實。

北海道布甸 $38一杯
布甸系由日籍廚師親自做,好香雲呢拿同牛奶味,口感未去到日本當地既布甸咁滑,但味道好好。
2024-03-20 171 浏览
炭兎 - Sumito 今日介紹一間位於灣仔區嘅日本餐廳,由日本人主理,以生蠔、爐端燒魚聞名。爐端燒川魚 $178叫咗餐廳嘅招牌菜,爐端燒魚,坐喺吧枱嘅位置可以近距離看到師傅燒魚嘅功架,利用炭火同埋海鹽,就將魚嘅鮮味逼出。鐵盒蒸生蠔 $240/半打大大隻嘅廣島生蠔,鐵盒蒸既方法原汁原味,將生蠔既鮮味帶出,啖啖蠔肉。炭燒雞件 $168熱辣辣冒着煙既炭火燒烤嘅雞件,夠晒火候!薑蔥醋鯖魚卷 $98日本薑片加上蔥段,再加上口感紮實嘅鯖魚,三者配搭帶嚟非常清新嘅味道。燉牛舌伴溫泉蛋 $68燉煮得軟腍腍入味嘅牛舌,配上溫泉蛋汁。山芋明太子鐵板燒 $78健康嘅山藥配上鹹香明太子。蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉 $118炒得夠晒鑊氣非常惹味嘅意粉。夾餅紅豆雪糕 $38香脆嘅餅皮加上雲呢拿雪糕同埋香甜嘅紅豆蓉。
炭兎 - Sumito

爐端燒川魚 $178

鐵盒蒸生蠔 $240/半打

炭燒雞件 $168
熱辣辣冒着煙既炭火燒烤嘅雞件,夠晒火候!

薑蔥醋鯖魚卷 $98

燉牛舌伴溫泉蛋 $68
燉煮得軟腍腍入味嘅牛舌,配上溫泉蛋汁。

山芋明太子鐵板燒 $78
健康嘅山藥配上鹹香明太子。

蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉 $118
炒得夠晒鑊氣非常惹味嘅意粉。

夾餅紅豆雪糕 $38
香脆嘅餅皮加上雲呢拿雪糕同埋香甜嘅紅豆蓉。
2024-03-19 57 浏览
#灣仔地膽  今次去灣仔的炭兎吃日本生蠔,餐牌主打各類日本生蠔、鍋物、串燒及刺身等!木系日式裝潢,滿滿日式風味! 🦪鐵盒燒廣島生蠔 $240/半打 +拉克萊特芝士即叫即煮嘅廣島蠔肉質肥美厚實,Q彈多汁,爽脆口感遇上鮮甜海水味!先食一隻原汁原味,之後可配搭檸檬汁或辣汁食,個人覺得原汁原味夠哂鮮甜!可以加熱溶的拉克萊特芝士;芝士咸香滿滿,令蠔的鮮味更提升,幾種食法都好味!🍣薑葱醋鯖魚卷 $98紫蘇葉配搭鯖魚,味道鮮明清新,加上口感爽脆微辣的生薑,份外開胃!🐟鰯魚伴明太子 $118 明太子漬燒得外脆外軟,伴著皮薄甘香的鰯魚吃十分夾!🍢栃尾油炸豆腐伴魩魚仔 $78 油炸豆腐燒得乾身口感鬆化,配搭咸香的魩魚仔吃更滋味🍄山芋明太子鐵板燒  $78滑捋捋的山芋泥入面有軟嫩的八爪魚,配搭明太子及生雞蛋,口感順滑又健康!🍢汁燒免治雞肉 $38 / 海膽雞柳 $42免治雞肉嫩滑,肉汁滿滿;海膽醬雞柳很特別,海膽醬鮮味十足,雞柳口感帶點韌勁! 🍜炭兎冷麵 $88 有角切魚生粒及用上韓式配菜,味道酸酸甜甜十分解膩!  🍨自家製法式栗子蛋糕 $128終於吃到法式栗子蛋糕!口感綿密的栗子蓉入面是雲尼拿雪糕及海綿蛋

🦪鐵盒燒廣島生蠔 $240/半打 +拉克萊特芝士

🍣薑葱醋鯖魚卷 $98
🐟鰯魚伴明太子 $118
明太子漬燒得外脆外軟,伴著皮薄甘香的鰯魚吃十分夾!
🍢栃尾油炸豆腐伴魩魚仔 $78
油炸豆腐燒得乾身口感鬆化,配搭咸香的魩魚仔吃更滋味

🍄山芋明太子鐵板燒  $78

🍢汁燒免治雞肉 $38 / 海膽雞柳 $42

🍜炭兎冷麵 $88
有角切魚生粒及用上韓式配菜,味道酸酸甜甜十分解膩!

🍨自家製法式栗子蛋糕 $128
終於吃到法式栗子蛋糕!口感綿密的栗子蓉入面是雲尼拿雪糕及海綿蛋糕,香甜大滿足!

炭兎
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 6樓
  • 薑葱醋鯖魚卷
  • 鐵盒燒廣島生蠔
  • 自家製法式栗子蛋糕
1K
2024-03-18 297 浏览
週末想去蠔吧Chill下,炭兎位於灣仔QRE PLAZA,由日本人主理的牡蠣小屋,可以品嚐到正宗日式風情。店面的牡蠣海鮮吧,非常吸引,餐廳提供多款生蠔、牡蠣熟食、揚物,定食及串燒等,令人食指大動。✨木系格調,坐在玻璃窗旁的卡位,日光照射在豐富的定食,充滿和風氣氛。A5伊賀和牛扒定食$248和牛扒以鐵板盛上,粉嫰肥美,香噴噴熱霧,入口柔軟綿化,細膩肉汁在口中散發,品嚐到牛肉的甘香,很適合牛魔王。跟配沙律菜及茶碗蒸,清脆的沙律菜倒上胡麻醬汁,加上清新車厘茄,提升食慾。茶碗蒸入口軟滑,蛋香柔滑,夾合彈牙蝦肉,暖意窩心。天婦羅烏冬、豆腐皮壽司定食$138熱呼呼的炸蝦,酥香誘人,外脆內彈牙,還有炸茄子、南瓜及冬菇,茄子的軟糯綿密,令人意猶未盡。豆腐皮壽司,包裹著魚油豐盛的三文魚籽及蛋絲,惹味中帶純純豆香,滋味平衡。配一口熱燙的烏冬,清甜的昆布,十分暖胃。鰯魚伴明太子鰯魚外皮香脆可口,香氣撲鼻,魚肉口感微脆,加上惹味的明太子,吃後滿嘴魚鮮香。明太子使鮮味加倍升華。栃尾油炸豆腐$78炸豆腐是非一般滋味,外層香脆而不軟塌,連同白飯魚仔享用,純厚豆味中沁出鮮香,配搭令人回味。半打鐵盒燒廣島蠔 $240加

A5伊賀和牛扒定食$248

天婦羅烏冬、豆腐皮壽司定食$138

栃尾油炸豆腐$78

半打鐵盒燒廣島蠔 $240
加配 拉克萊特芝士+48
是必點推介,廣島蠔肥美圓厚,咬下去豐沛的肉汁鮮甜,店員把半輪芝士刮在蠔身上,視覺衝擊! 半溶、金黃的芝士完全覆蓋著廣島蠔,生蠔肉汁鮮甜,綿軟彈牙,連同濃郁的芝士吸啜入口,實在滋味動人!

山芋明太子鐵板燒$78
綿密的山芋泥,以鹹香十足的明太子點綴,再拌合蛋汁,口感濃厚細膩,令人難忘。

薑葱醋鯖魚卷$98
鯖魚肉質紮實、爽脆,魚鮨豐盛,伴以薑葱,酸香清爽,鮮香吸引。
北海道布丁$38
布丁入口Q彈,散發牛奶甜香,蛋香軟滑香濃,細緻口感,是必點推介。
2024-03-18 102 浏览
炭兎係牡蠣小屋既姐妹店,係一間主打圍爐燒、爐端燒同生蠔既居酒屋,由日藉師傅主理。當晚坐吧枱位置,可以睇住一班師傅係到整野食。野食方面,試左鐵盒燒廣島生蠔🦪每隻都好飽滿多汁,如果細隻啲既餐廳會俾多1隻你,所以我嗌左半打蠔但有7隻。啲蠔唔會有太重既海水金屬味,就算唔係太食蠔既朋友都會接受得到。其中3隻仲即場有店員係到刮大量溶左既芝士落去,堅邪惡😋食蠔可以配日本炸菜、新鮮檸檬汁同埋芫莤。另外仲有2枝醬汁,分別係辣汁同埋檸檬汁,任君選擇薑葱醋鯖魚卷亦都唔錯,落左薑葱醋真係去除左平時鯖魚既腥味。串燒當然都要試返幾串啦,火候掌握得好,鹽燒汁燒都好味。由其係串牛舌,好爽口😋🦪半打鐵盒燒廣島生蠔 $240 加配芝士 $48✨山芋明太子鐵板燒 $78✨栃尾油炸豆腐 $78✨薑葱醋鯖魚卷 $98🐟鰯魚伴明太子 $118🍢汁燒免治雞肉 $38 🍢梅肉雞柳 $42🍢鹽燒牛舌 $48🍢汁燒大蔥雞肉 $42🍢味噌雞頸肉 $38🍢牡蠣豚肉卷 $38🍑桃梅酒 $68/杯

當晚坐吧枱位置,可以睇住一班師傅係到整野食。

薑葱醋鯖魚卷亦都唔錯,落左薑葱醋真係去除左平時鯖魚既腥味。

🦪半打鐵盒燒廣島生蠔 $240 加配芝士 $48

✨山芋明太子鐵板燒 $78