對上一次食椰子雞邊爐係深圳既潤林四季🥥🐤,個陣覺得個湯底好甜好好味,不過缺點就係越食越鹹....食完超級無敵口渴😭(應該又係落左好多味精😭)!但自己真係好鍾意椰子雞個湯底,好清甜,所以今次收工同👦黎左呢間試試佢個椰子雞!有驚喜!!個湯底真係同我想像中既一樣😍 好清甜!裡面有好多椰子肉~望得出係自己人手削🤩 重點係呢間食完唔會口渴🤩🤩🤩 god bless...😋😋😋 推薦比大家✅✅✅ 食物質素真係好,同埋好抵食!😍😍 (⚠️⚠️不過稍嫌冷氣開得有D細😂 一路食一路出汗😂😭🆘)·🌟椰子雞湯底(半隻) 🐔🍲 $138推薦推薦!!湯底好清甜,裡面有紅棗、枸杞、好多椰子肉、桂圓😍😍 食完真心唔會口渴✅ 呢點已經加曬分!🤩🤩 越食越香!D雞件半隻多到好似一隻咁🆘!兩個人食剛剛好😍😍·🌟脆鯇魚片🐟 $68好新鮮既魚片!!爽口彈牙!!份量都好多🤩🤩·🌟雙拼滑🦐🦑 $98🆘份量極多!手打墨魚滑+蝦滑好爽口😭 勁鍾意!!蟹籽份量一D都唔少!·🌟餃餃拼盤(各三粒)🥟 $78都係手工包既餃子🤩🤩 呢間舖好用心!😍😍 完全0雪藏味~好新鮮~自己最鍾意韭菜餃!滿滿的韭菜餡一口一啖~·🤍甜粟米(半份) $28六件大大
🌟椰子雞湯底(半隻) 🐔🍲 $138

🌟脆鯇魚片🐟 $68
好新鮮既魚片!!爽口彈牙!!份量都好多🤩🤩
🌟雙拼滑🦐🦑 $98

🌟餃餃拼盤(各三粒)🥟 $78

🤍甜粟米(半份) $28
六件大大件粟米🌽 不過就...不是太甜~

🌟龍口粉絲 $22
粉絲愛好者here!😄🙋 粉絲索曬D湯汁🆘 好鮮甜 停唔到口😭

🌟新鮮炸響鈴(半份) $33
優秀炸響鈴( ´͈ ᵕ `͈ )◞♡  好新鮮,係手工豆皮炸出來的!上檯熱辣辣🆘 一件勁大塊好邪惡,浸落椰子雞湯~ 好鮮甜 又有豆皮香😭

🌟醬料 $36/2
有9款選擇!好特別既上檯方式~好復古!😛

Overall:想食椰子雞一定要黎呢間!會翻check的😍
評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$250 up
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑

📍烚時・滾動 (太子)
太子砵蘭街369號基隆大廈地下及一樓
🚇太子站C2出口步行1
  • 新鮮炸響鈴
  • 椰子雞
首先個醬油盤勁有格調,咩醬料都齊晒,但後來我發現根本唔使沾醬食,因為個雞煲啲味已經超正!變埋打邊爐都仲係勁好食,完全唔使落醬。一嚟就叫咗半隻麻辣雞煲,店員話可以自己㨂幾麻同幾辣~我哋㨂咗中麻小辣,好正!首先啲雞係已經輕輕炸香咗咁,勁香,然後加入大量芫茜、洋蔥、蒜,超級入味!!齋食呢煲雞煲已經超滿足!食到咁上下,就叫咗店員加湯,開始打邊爐(´∀`*)美國安格斯三角肥牛啲油花好均勻,食得出用料好高級,肥牛呢家嘢淥兩淥就食得~加上本身個湯底係麻辣+雞味,令到肥牛都好入味,好正!牛柳粒就要淥耐啲啦~不過就算淥耐咗都完全唔韌!!牛味仲好香濃!日本廣島蠔真係勁大隻同勁Juicy!淥完之後咬落去仲係咁多汁咁飽滿。脆鯇魚片比鯇魚腩多骨,但脆口程度一樣,咬落去勁爽勁彈牙!!呢個又係必嗌(*゚▽゚)ノ 第一次打邊爐冇叫凍飲,叫咗茗茶。係普洱嚟,估唔到又同打邊爐幾夾,而且茶係會解膩同埋消濟,食得太多肉同濃味嘢,飲返杯熱茶即時舒服晒!

食到咁上下,就叫咗店員加湯,開始打邊爐(´∀`*)

2023-08-04 20 浏览
好似好耐冇打過邊爐, 經過 太子試下依間 <烚時滾動 >打邊爐先, 個名都幾搞笑, 因為我哋兩個人唔食得好多嘢, 所以我哋叫咗個香辣雞煲, 小辣, 佢唔係好辣, 非常 惹味,啲雞有炸過所以好香, 配埋佢哋啲辣汁, 跟住我哋叫咗美國 頂級手切肥牛( 食好啲 食靚啲 ), 睇個樣就知又淋又 滑, 手切真係唔同啲 , 夠曬質咁,唔會紙咁薄, 同埋 蟹子手打 墨魚滑, 魚子多類滿瀉, 墨魚滑爽口彈牙, 的確 好新鮮 ,仲有大大塊嘅響鈴, 新鮮炸起, 好香又夠厚身脆口, 完全唔會有油益味,正!香辣雞煲 (可以揀大中小特 辣) $138美國頂級手切肥牛 $228蟹子手打 墨魚滑 $88新鮮炸響鈴 $33打邊爐必備可樂 $16
香辣雞煲 (可以揀大中小特 辣) $138
美國頂級手切肥牛 $228
蟹子手打 墨魚滑 $88
新鮮炸響鈴 $33
打邊爐必備可樂 $16

今日黎到位於太子嘅烚時滾動動 一聽個名就知係打邊爐啦🍲 而餐牌上面有唔同嘅湯底選擇 但係一進店撲鼻而來就係椰子香味 原來大家都一面倒揀左椰子雞煲 睇黎應該有過人之處 所以我地都唔執輸揀咗椰子雞煲🥥🐥全店嘅器皿都係用宮廷風 感覺好華麗 例如醬料盤 就係一個九宮格 比我地自由配搭 有辣椒 蒜蓉 蔥 芫荽 炸蒜 青檸等等 可以調配出自己鍾意嘅口味🧄🌶️🍋🔅椰子雞鍋(壹隻)$238椰子湯底非常清澈 有紅棗杞子等配料 所以係食完唔會熱氣嘅邊爐 雞件斬得好靚好乾淨 可以砌返好一隻雞嘅型狀 肉厚脂肪少 就算滾耐左都仲係好滑 雞皮同肉質好有彈性 同埋我最怕食雞件斬到好多骨碎 但係呢度無呢個問題 可以大大啖食🥢🥰我地另外仲加左最索汁嘅必點配菜 包括有娃娃菜(半份$28) 即製響鈴 (一份$58)同埋竹笙(半份$28) 全部都好新鮮 份量都足夠🥬 響鈴我平時唔會食包裝果d 因為唔脆又有浸油味 但係出街打邊爐有嘅話我地都會叫 比較之下呢度嘅響鈴睇外型上就係king size 厚身d 但真係超級脆 必點👍🏻✨特別要提嘅係呢度嘅人情味 雖然唔係傾左好耐但係感覺佢地係一家人❤️ 招呼我地嘅婆婆不時睇吓我地有咩需要🧑🏼

🔅椰子雞鍋(壹隻)$238

特別要提嘅係呢度嘅人情味 雖然唔係傾左好耐但係感覺佢地係一家人❤️ 招呼我地嘅婆婆不時睇吓我地有咩需要🧑🏼‍🦳又比左個油隔我地 不時提醒要清走d 油 而呢個油隔係非常之重要 因為湯底喺開始食嘅時候就係香甜嘅椰青水 但係一路食嘅過程 唔同食材嘅精華就會變成濃郁嘅老火雞湯 由於成個湯係飲得嘅關係 所以要清走多餘嘅脂肪先飲得健康 我地打完邊爐最後係成煲飲到乾乾淨淨😋

🍽️烚時.滾動
📍 太子砵蘭街369號基隆大廈地下及一樓
(港鐵太子站C2出口 步行1分鐘)

2023-07-31
  • 椰子雞煲
  • 響鈴
2023-07-29 9 浏览
一間位於太子嘅火鍋專門店,店鋪格局特別,位置唔多,勝在坐得舒服😌食物方面可以揀一份或半份,價錢合理🥰有超多款湯底選擇,就揀咗個椰子雞湯,湯頭十分清甜,香氣十足,仲帶有淡淡嘅椰子味,雞件都好新鮮食落肉質嫩滑,食到好滿足🤤🤍西班牙豬梅肉豬梅肉色澤鮮艷,仲帶有好濃郁嘅豬肉香,口感非常嫩滑,沾到香濃椰子雞鍋湯底嘅味道,令人一試難忘😋🤍蟹籽手打墨魚滑墨魚滑滑滑嘅口感食落好好味,仲有啲蟹籽嘅微微爆破感,墨魚味都好出🤪🤍蟹籽手打蝦滑蝦滑嘅鮮味同細緻嘅口感,同蟹籽嘅配搭,真係好夾!食落味道好鮮,調味方面都做的唔錯👍🏻🤍脆皮芝士腸芝士嘅香味同腸皮脆脆嘅口感,食落超爆漿,熱辣辣超好食🤪🤍新鮮炸響鈴響鈴好大份好脆,放入鍋浸幾秒就食得,脆脆香口,配埋啲醬汁,啲味道真係好足🤤🤍娃娃菜娃娃菜食落好鮮甜,放入椰子雞鍋之後吸收晒湯底嘅精華,口感好豐富🤩🤍津路鳥龍茶鳥龍茶茶香氣清新,幫助消化,好適合打邊爐飲🥰🍚👨‍🍳 烚時・滾動 (太子)📍 太子砵蘭街369號基隆大廈地下及一樓📞餐廳電話:3596 3982💞#hkfoodie #hkfood #香港美食 #foodie #hkigfood #hkfoodstagra
一間位於太子嘅火鍋專門店,
雞件都好新鮮食落肉質嫩滑,食到好滿足🤤

🤍西班牙豬梅肉

🤍蟹籽手打墨魚滑

🤍蟹籽手打蝦滑

🤍脆皮芝士腸
芝士嘅香味同腸皮脆脆嘅口感,食落超爆漿,熱辣辣超好食🤪

🤍新鮮炸響鈴

🤍娃娃菜

🤍津路鳥龍茶
鳥龍茶茶香氣清新,幫助消化,好適合打邊爐飲🥰

🍚👨‍🍳 烚時・滾動 (太子)
📍 太子砵蘭街369號基隆大廈地下及一樓
📞餐廳電話:3596 3982💞

#hkfoodie #hkfood #香港美食 #foodie #hkigfood #hkfoodstagram #foodporn #yummy #太子美食 #美食 #太子 #正 #l4l #like #love #相機食先 #food #火鍋#高質
2023-07-29 13 浏览
香港人一年四季都鍾意打邊爐,椰子雞煲清清哋都幾適合熱辣辣嘅夏天🤭揀食邊間嘅時候係俾「烚時.滾動」依個名吸引了眼球😂而且又好近地鐵站,唔需要係街兜嚟兜去👍最後兩個人食得好飽,埋單嘅價錢都算平。九宮格調味料有XO醬作為調味料頗有驚喜🤨🥥椰子雞煲(半隻)$138湯底係清湯,椰子,紅棗,枸杞,雞件另上。雞肉偏瘦,肉質都幾化。牛柏葉$48(半份)牛柏葉爽口新鮮,份量都幾多,感覺平均每人都食左7-8塊。鮮蝦雲吞 $38(半份-4粒)大大粒嘅蝦肉,爽口彈牙。手打蝦丸$48(半份)粒粒嘅蝦肉,食得出老闆只係添加左少少嘅麵粉。竹笙$38大大件都幾新鮮沙白$48(半份-大概10粒)粒粒都肉質飽滿,仲帶有啲海水嘅鮮甜味薯粉$28份量真係超級多,一碗大大兜。足夠起碼四個人食用😂

九宮格調味料
有XO醬作為調味料頗有驚喜🤨

🥥椰子雞煲(半隻)$138

牛柏葉$48(半份)
牛柏葉爽口新鮮,份量都幾多,感覺平均每人都食左7-8塊。

鮮蝦雲吞 $38(半份-4粒)
大大粒嘅蝦肉,爽口彈牙。

手打蝦丸$48(半份)
粒粒嘅蝦肉,食得出老闆只係添加左少少嘅麵粉。

竹笙$38
大大件都幾新鮮

沙白$48(半份-大概10粒)
粒粒都肉質飽滿,仲帶有啲海水嘅鮮甜味

薯粉$28
份量真係超級多,一碗大大兜。足夠起碼四個人食用😂

2023-07-29 10 浏览
同事介紹太子呢間雞煲唔錯,今日喺花園街shopping順便黎試吓😋😋😋麻辣雞煲($238)一隻雞肉夠晒入味,肉質也很嫩滑,麻辣味好過癮💕此外,餐廳還提供了椰子雞煲,適合唔食得辛辣既朋友仔美國安格斯三角肥牛 ($208)大安格斯肉質極其優良,口感鮮嫩多汁,且油花分布均勻,重自己可以調配番個人口味既醬料,炸蒜,蔥,辣椒,味道更加美味🤤 醬油($36)一位蜜桃花茶($16)一枝佢地重有時令海鮮刺身同期間限定小龍蝦🦞

麻辣雞煲($238)一隻

美國安格斯三角肥牛 ($208)大

醬油($36)一位

蜜桃花茶($16)一枝

佢地重有時令海鮮刺身同期間限定小龍蝦🦞

太子區數埋都差唔多20間打邊爐,老婆話想食椰子雞湯嘅邊爐,上網搵一搵今次就去試吓呢間「烚時.滾動」,勁近地鐵站出口,一分鐘到達,交通非常方便。Menu 選擇好多,而且有得食刺身同埋河鮮。「椰子雞煲」椰子雞湯非常之清甜,雞肉又新鮮嫩滑,放埋雞肉落去滾幾滾雞味再提升!正👍🏻👍🏻「美國頂級手切肥牛」一上菜嗰吓心入面「嘩」咗聲!牛肉嘅油脂豐富仲分佈得好靚,而且一啲都唔簿切,牛味同口感都好正!食到舔舔脷😋「蟹子蝦滑、墨魚滑」雙拼難得有地方可以雙拼蝦滑同埋墨魚滑👏🏻兩樣我都咁鍾意食,份量都唔少又滑又彈牙😁「脆鯇魚片」其他舖頭嘅鯇魚片多數細細片,但係佢哋嘅鯇魚片全部都大大塊,鯇魚肉肉厚彈牙,相信一定滿足晒鍾意食鯇魚片嘅食客。「萵筍、娃娃菜」新鮮嘅蔬菜但係特別要讚一讚佢哋嘅萵筍又甜又好食!最後感謝職員請我哋食咗少少「牛柳粒」同埋「炸響鈴」,兩樣都好好味,成餐晚飯好滿足!兩個人平均消費$320左右(但係勁飽嗰隻)😝好過去食連銷店啦,食材新鮮質素有保證。

「椰子雞煲

「美國頂級手切肥牛」

「蟹子蝦滑、墨魚滑」雙拼

「脆鯇魚片」

「萵筍、娃娃菜」
新鮮嘅蔬菜但係特別要讚一讚佢哋嘅萵筍又甜又好食!

兩個人平均消費$320左右(但係勁飽嗰隻)😝
好過去食連銷店啦,食材新鮮質素有保證。
美國頂級手切肥牛
椰子雞煲
脆鯇魚片
蝦滑墨魚滑
美國頂級手切肥牛
椰子雞煲
脆鯇魚片
蝦滑墨魚滑
🍽️ 烚時・滾動 📍太子砵蘭街369號基隆大廈地下及一樓-同老友行街傾計~決定麻麻甩甩打個邊爐,點知高質到嚇親🤩🤩🤩兩個都掛住行街冇食lunch,決定叫個海鮮拼盤2人餐($688),諗住實食得落🤣🤣🤣點知😳😳😳個餐太太太豐富🤣🤣🤣飽到一個點!同朋友食到變大肚婆🤰🏻🤰🏻💫刺身拼盤打頭陣既刺身拼盤種類都唔少😍😍😍有八爪魚、大蝦、北寄貝、三文魚,最鍾意帶子,鮮甜厚肉🤭🤭跟住就到邊爐啦😍😍😍佢地係手工湯底,我地揀左四川麻辣鍋🥰🥰🌶️🌶️惹味到不行了!另外餐廳有九種唔同嘅調味料,俾我哋自由揀邊爐醬料😍😍好多選擇👍🏻👍🏻👍🏻包括炸蒜、新鮮蒜頭、辣椒、辣椒乾、沙茶醬、香蔥、芫荽、比較特別嘅仲有青檸同檸檬😍😍覺得擺得好靚🥳🥳💫海鮮拼盤(2人份)分量多種類都多👍🏻👍🏻有大大隻嘅生蠔、鮑魚、帶子、蜆同埋青口😍😍仲有蝦蝦同埋好多舊脆肉鯇🤩🤩🤩好surprise嘅係佢啲海鮮全部都好新鮮冇沙😚😚😚生蠔真係不得了!鮑魚彈牙鮮味👍🏻👍🏻最最最鍾意就係兩隻蝦🤭🤭🤭唔痴殼之餘,仲爽口彈牙,就係最好嘅新鮮證明👍🏻👍🏻👍🏻💫丸丸拼盤豬肉丸、墨汁丸、牛丸、大魚蛋各兩粒🥰🥰第一次食墨汁丸!好特別😍😍💫豬皮爽口彈牙!雖然煮嘅時間唔算太
🍽️ 烚時・滾動
📍太子砵蘭街369號基隆大廈地下及一樓

💫刺身拼盤

💫海鮮拼盤(2人份)

💫丸丸拼盤

💫豬皮
爽口彈牙!雖然煮嘅時間唔算太長,但係超入味!😍😍😍原來豬皮同麻辣味都好夾🤩🤩🤩

💫墨魚滑
唔單止彈牙,仲好香墨魚味😍😍😍配落麻辣湯底都非常夾👍🏻👍🏻仲突顯左佢嘅鮮甜

💫新鮮炸響鈴
形狀好特別,冇平時一般響鈴咁油膩,口感偏硬,但好吸味好正😍😍

💫雜菜拼盤(細)
叫做細拼盤但一啲都唔細!有兩三棵娃娃菜同油麥菜🥬🥬好清甜😍😍😍減低罪惡感👌🏻👌🏻🥲🥲

💫雜菇拼盤(細)
同樣都係大大份🤣🤣🤣有冬菇、金菇同本菇🍄🍄suprise既係本菇打邊爐都幾好食!有種特別既菇香😍😍新嘗試🤩🤩👍🏻👍🏻

💫懷舊細樽裝汽水2樽
最鍾意玻璃樽裝既汽水😍😍感覺特別多汽特別爽😝😝有冇同好?🥳🥳

🌟呢個套餐超多料,兩個男人去食都夠飽🫃🏻🫃🏻
🌟海鮮真心新鮮大隻🥳🥳🥳隻蝦真係令人念念不忘
🌟老細好細心🤣🤣🤣聽到我同朋友話手機冇電,即刻借條電話線俾我哋🥰🥰🥰so warm

推薦指數:5/5
抵食指數:5/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #PrinceEdward #太子 #太子好去處 #太子美食 #太子美食地圖 #太子必食 #太子足料火鍋 #海鮮極高質 #烚時滾動
2023-07-26 9 浏览
毫不猶豫叫左個椰子雞煲,真心高質既湯底!雞肉如圖口感非常嫩滑,開波當然要齋飲個湯,椰子既清甜配雞肉鮮味係完美配搭,醬油盤一上枱已經十分有氣勢,擺盤好精美,真係中式醬碗,食物款式多,小食海鮮刺身蔬菜餡子肉類全部足料,肉類拼盤啱曬我哋呢啲選擇困難症既人,有齊豬牛羊,羊肉片完全唔羶,肥牛片好好食,濃郁牛味,蟹籽手打蝦滑係我最鍾意,彈牙爽滑,其實鮮甜既椰子湯基本上連醬油都唔洗沾都夠濃味,魚皮餃同菜肉餃都好好食,中意魚皮夠煙韌有口感,菜肉餃正宗既皮薄餡靚!老闆好好人送左碟響鈴比我地,第一次食咁大個響鈴,海鮮必點鮑魚,真係超爽口,埋單食左咁多野都係1200左右咋!性價比極高!🥳🥳

2023-07-25 6 浏览
火鍋店位置都闊落,部分材料可以叫半份,岩晒樣樣都試下嘅人~一黎就攞左個色彩繽紛嘅蘸料九宮格比我地任落,茶盅內裝有各種調味料,包括炸蒜、青檸、檸檬、辣椒、乾辣椒、青蔥、芫茜、蒜蓉、XO醬。○ 椰 子 雞 鍋 // 半隻 $138 一隻 $238上枱已聞到勁濃椰香,湯底清甜不膩,椰子肉非常爽口。半隻雞份量都好多,而且好厚肉,肉質鮮嫩,可以一邊打邊爐,一邊遂少淥就唔怕肉變柴。煮耐左會迫出更多椰子油,湯底變得更香濃鮮甜!○ 黃 金 炸 魚 皮 // $88即叫即炸超香脆,淡淡鹹蛋黃味唔會太鹹,送酒一流~無論放落湯定就咁食都好好食!○ 美 國 安 格 斯 三 角 肥 牛 // 小 $98 大 $168三角肥牛算喺火鍋店比較少見,其實即係前肩胛部位,薄切既話大理石雪花均勻肉筋少,食落軟嫩唔會韌。另外仲有牛柳粒,脂肪比較多,食落極濃牛味。○ 蟹 籽 手 打 墨 魚 滑 // $88蟹籽勁多,墨魚味香濃,爽口彈牙,仲見到有粒粒墨魚,真材實料非常鮮味○ 萵 筍 // 半份 $20 一份 $38新鮮清甜解膩,同個湯底好襯。○ 蜜 桃 紅 茶 // $16○ 竹 蔗 茅 根 // $18○ 鹹 柑
火鍋店位置都闊落,部分材料可以叫半份,
岩晒樣樣都試下嘅人~
一黎就攞左個色彩繽紛嘅蘸料九宮格比我地任落,
茶盅內裝有各種調味料,
包括炸蒜、青檸、檸檬、辣椒、乾辣椒、
青蔥、芫茜、蒜蓉、XO醬。

○ 椰 子 雞 鍋 // 半隻 $138 一隻 $238
上枱已聞到勁濃椰香,湯底清甜不膩,椰子肉非常爽口。
半隻雞份量都好多,而且好厚肉,肉質鮮嫩,
可以一邊打邊爐,一邊遂少淥就唔怕肉變柴。
煮耐左會迫出更多椰子油,湯底變得更香濃鮮甜!

○ 黃 金 炸 魚 皮 // $88
即叫即炸超香脆,淡淡鹹蛋黃味唔會太鹹,送酒一流~
無論放落湯定就咁食都好好食!

三角肥牛算喺火鍋店比較少見,其實即係前肩胛部位,
薄切既話大理石雪花均勻肉筋少,食落軟嫩唔會韌。
另外仲有牛柳粒,脂肪比較多,食落極濃牛味。

○ 蟹 籽 手 打 墨 魚 滑 // $88
蟹籽勁多,墨魚味香濃,爽口彈牙,
仲見到有粒粒墨魚,真材實料非常鮮味

○ 萵 筍 // 半份 $20 一份 $38
新鮮清甜解膩,同個湯底好襯。

○ 蜜 桃 紅 茶 // $16
○ 竹 蔗 茅 根 // $18
○ 鹹 柑 橘 // $18

FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.
  • 黃金炸魚皮
2023-07-22 194 浏览
太子砵蘭街一向不乏美食,烚時 · 滾動呢個名實在太過癮,令人不禁諗起節目「霎時感動」🤭餐廳就吾系話好大間,職員好友善有人情味,令客人有賓至如歸感覺。✿ 椰子雞鍋 (半隻) $138椰子雞鍋相信系吾少人打邊爐之選,椰子片有好多片,湯底非常清甜,呢啲真系天然甜味👍🏼🥥半隻雞系另上,雞件吾少🐔兩個人食其實都足夠,雞肉就少少嫩滑吧。✿ 椒鹽魷魚鬚 $98打邊爐都有得食椒鹽魷魚鬚🦑椒鹽勁多,好有避風塘風味🌊對中意食香口野嘅我黎講完全系恩物🤤✿ 蟹籽手打蝦滑+墨魚滑 $98蝦滑/ 墨魚滑🦐🦑向來系打邊爐之選🍲蟹籽勁多🧡兩樣都好新鮮彈牙。✿ 鮑魚仔 (3隻) $68海鮮迷想食海鮮,但喺火鍋店食海鮮幾貴吓,叫鮑魚仔試吓先。鮑魚仔好新鮮爽口,食完好滿足☺️✿ 美國安格斯三角肥牛(大) $208三角肥牛喺火鍋店比較少見,取自前肩胛部位,雪花均勻肉筋少,色香味美,香嫩可口,大理石花紋豐富,薄切最適合用於火鍋。仲有牛柳粒,雪花部分多,火鍋/ 燒肉一流👅🐮✿ 韭菜餃 (半份) $33韭菜餃喺餃子界真系佔一席位🥟皮薄餡靚,肉質結實。

✿ 椰子雞鍋 (半隻) $138

✿ 椒鹽魷魚鬚 $98

✿ 蟹籽手打蝦滑+墨魚滑 $98

✿ 鮑魚仔 (3隻) $68

✿ 美國安格斯三角肥牛(大) $208

✿ 韭菜餃 (半份) $33
韭菜餃喺餃子界真系佔一席位🥟皮薄餡靚,肉質結實。

2023-07-17
2023-07-21 16 浏览
今日黎到太子,去打邊爐,呢排因為食得燒肉多!想食得清淡D,再加上朋友補祝我生日,佢都係比較注重健康,所以今次我地再決定食呢間有養生湯底的火鍋店!火鍋店行樓梯上一樓便到,沿途有指示牌提醒大家點樣行,火鍋店位置都闊落,除左加左唔小中國文化味道的裝飾同裝修之外,食具亦都充滿住濃濃的中國風!用金龍頭做出的火鍋鍋物好有氣派,加上充滿藝術感!未點餸菜己經見到有個色彩繽紛又帶中國風的茶具!顏色不同,各有醬油配搭材料在內!包括炸蒜粒、青檸、辣椒、青蔥、芫茜、還有蒜蓉和沙茶醬!我哋叫咗一個,鴛鴦湯底、入面有麻辣同埋芫茜皮蛋湯底!套餐方面我哋叫咗個海鮮拼盤,有青口,沙白,大蝦,仲有鮑魚大大隻!當然唔小得仲有白鱔同脆肉鯇啦!仲唔到之後仲有大生蠔!真係好正!烚時・滾動(太子)地址: 太子砵蘭街369號基隆大廈地下及一樓
今日黎到太子,去打邊爐,呢排因為食得燒肉多
!想食得清淡D,再加上朋友補祝我生日,佢都係
比較注重健康,所以今次我地再決定食呢間有養生湯底的火鍋店!

烚時・滾動(太子)
地址: 太子砵蘭街369號基隆大廈地下及一樓
2023-07-21 9 浏览
烚時滾動呢個名即時引起我嘅注意,一見到就知道係打邊爐鍋底嘅選擇非常豐富,讓我有些難以做出選擇。但最終,我選擇左麻辣雞煲因為我好鍾意麻辣嘅味道,果然無揀錯當我的麻辣雞煲端上桌時,我立刻被那厚厚的醬汁所吸引雞肉微微炸過,這使得醬汁更能完美地包裏住每一件雞肉麻辣味道非常適中,不會太辣也不會太麻,好惹味,可以食到麻辣味果種層次食完雞煲喉就加湯打邊爐‼️牛筋丸勁好食,咬開有肉汁的,牛味相當濃厚,口感亦非常爽彈反而墨汁墨魚丸,口感偏淋欠缺口感,淋得嚟又太實淨~~豬梅肉片切得好靚,又夠大塊,肉質非常軟嫩啤酒做緊買二送一
烚時滾動呢個名即時引起我嘅注意,一見到就知道係打邊爐

因為我好鍾意麻辣嘅味道,果然無揀錯

當我的麻辣雞煲端上桌時,我立刻被那厚厚的醬汁所吸引

雞肉微微炸過,這使得醬汁更能完美地包裏住每一件雞肉

食完雞煲喉就加湯打邊爐‼️
牛筋丸勁好食,咬開有肉汁的,牛味相當濃厚,口感亦非常爽彈

反而墨汁墨魚丸,口感偏淋欠缺口感,淋得嚟又太實淨~~

豬梅肉片切得好靚,又夠大塊,肉質非常軟嫩

啤酒做緊買二送一

2023-07-20
  • 麻辣雞煲
醬料以九宮格呈上,茶盅內裝有不同醬料,最特別是青檸都有提供,青檸令醬油多了一份清新的口味🍃椰子雞鍋(半隻)-$138我叫了特色椰子雞鍋作為湯底,椰子雞鍋的湯頭清爽不油膩,充滿椰香的味道,半隻雞的份量也很多,加入後令湯頭更加鮮甜,落火鍋料前先飲一碗,鮮甜滋味令人難以忘懷🫰🏻墨汁墨魚丸(5粒)-$48必點火鍋料之一,墨魚味香濃,外皮Q彈有嚼勁,混合了很多墨汁非常鮮美✨餃餃拼盤(各3粒)-$78多種口味的水餃組合,鮮蝦雲吞的鮮甜和魚皮餃的脆爽完美融合,菜肉餃皮薄爆餡,粒粒飽滿超足料,三款不同水餃讓人感受到不同的風味👍🏻香煎蝦餅-$88蝦餅外層酥脆,內裡則是滑嫩的蝦肉,加上醬汁的點綴,又是另一番風味,香口惹味讓人欲罷不能👍🏻

椰子雞鍋(半隻)-$138

墨汁墨魚丸(5粒)-$48