2017-07-06 3062 浏览
打邊爐真係一年三百六十五日都啱, 係油麻地地鐵站附近有一座翻新左既大廈, 入面現有幾間餐廳, 其中一間就係呢間台式邊爐, 記得之前網上都有介紹過, 入到去地方寬敞, 座位舒服, 服務員也很有禮貌呢, 難得!! 一坐低就緊係睇下餐牌先啦, 有套餐選擇, 一係粥底火鍋, 一係就特色湯底火鍋 $268/位, 望落去好似唔係好多野食, 但食完必定會覺得好滿足.我地今次叫左個粥底火鍋, 一共有9款野, 首先會有前菜 – 柚子沙律及鮑撈手撕雞, 呢個柚子沙律主要係沙律菜, 除左柚子外還加了麻醬, 味道豐富. 而鮑撈手撕雞係麻辣的, 越食會越覺得麻, 好開胃.之後個粥底鍋黎啦, 嘩…..係瑤柱粥呀, 仲要份量都唔少架, 雖然細細粒, 所以D粥好清甜. YUMMY!!跟住就係時令海鮮拼盆, 每人一份的, 有鮮甜聖子, 爽口彈牙海蝦 & 鮑魚, 新鮮魚片, 一放落鍋即變大既墨魚, 哈哈, 大大粒又鮮甜既帶子, 只能用一個字形容《鮮》, 已經足夠!!而肉類方面, 我地選左頂吸安格斯牛頸布脊, 牛味非常重, I LIKE IT, 而且一D都唔硬, 好嫩滑.手工火鍋拼盆可以選五款, 哈哈, 我地選左D好特號既

手工火鍋拼盆可以選五款, 哈哈, 我地選左D好特號既火鍋配料, 出面都好少食得到, 仲好有特色TIM, 1) 太極海鮮軍艦, 係用左黑白墨魚滑釀落油炸鬼, 白粥配上油炸鬼已經係絕配, 而家釀埋墨魚滑令口感更豐富起黎.

2) 別蝦我, 哈哈, 聽個名已經夠哂特別, 原來係用左鮮蝦打成膠整成雪條形狀, 咬落去非常彈牙 & 鮮蝦味十足, 一D都唔馬夫.

3) 牛肝菌黑松露餃子, 一咬落去滿口黑松露既味道, 牛肝菌亦代替了一般既鮮菇, 更濃更香.

4) 三層樓墨魚磚, 呢個賣相都好特別, 好似食緊甜品三色椰汁糕似的, 分別係波菜 & 南瓜味, 哈哈, 不過食落去都係原味既墨魚滑.

5) 養顏花膠, 好有膠質, 滑滑的, 正!!, 之後再飲下D粥水, WAO, 甜到無朋友呀.

仲有就係即炸既響鈴卷, 呢個真係無得頂呀, 堅係即炸, 上枱既時候仲係熱辣辣, 脆卜卜的, 浸一浸落D粥水到食得, 勁香, 堅正.

又點少得菜呢, 黎個新鮮時蔬籃, 有油麥菜, 唐生菜, 紹菜同金菇, 全部都係新鮮&清甜的.

哈哈, 仲未講完, 每一仲包一柸飲品同甜品, 真係極之滿足.

WAKAKA…仲有重頭戲, 就係煮返個粥啦, 頭先都已經吸收左咁多精華, 而家加返個粥膽, 南瓜, 芋頭, 菜舖, 雞蛋……煮成一碗美味又鮮甜既海鮮粥, 真係正到無朋友呀!!
2017-06-30
2017-07-05 66 浏览
日日OT 無啖好食。終於可以抖番一個月。可以日日去食好西喇好多朋友都係「焱手工捧場客」。今晩帶咗我黎試試。山渣紫貝天葵~清熱解毒一盤醬油放上枱。可以左溝右溝柚子沙律+手撕雞~酸酸地又辣辣地。越食越開胃瑤柱粥底~真材實料個湯底好鮮甜七款海鮮~海鮮新鮮有光澤。未食已經留曬口水。是日拼盤🈶️蝦蟹鮑魚扇貝鱲魚蜆魷魚。👧🏻鍾意食蝦。細細隻好彈牙。朋友鍾意食鮑魚。煙煙un un 好鮮甜。頂級安格斯牛頸脊~牛肉味濃。肉質滑溜。如果可以一人一碟就好啦🤣自選五款配料~唔似其他食店。丸類黎黎去去都係牛丸呀。魚蛋呀。水餃呀。。。呢度好特別。賣相已經拎滿分。味道新鮮好味。粥膽~唔洗自己煮架。店員會幫你煮。為食妹👧🏻同朋友未食粥已經好飽lu 。個粥都算係綿。芋頭同南瓜唔夠淋。小朋友同老人家可能覺得有小小硬有牛奶布甸作尾聲。
日日OT 無啖好食。終於可以抖番一個月。可以日日去食好西喇

好多朋友都係「焱手工捧場客」。今晩帶咗我黎試試。
山渣紫貝天葵~
清熱解毒
一盤醬油放上枱。可以左溝右溝
柚子沙律+手撕雞~
酸酸地又辣辣地。越食越開胃
瑤柱粥底~
真材實料
個湯底好鮮甜
七款海鮮~
👧🏻鍾意食蝦。細細隻好彈牙。

朋友鍾意食鮑魚。煙煙un un 好鮮甜。
頂級安格斯牛頸脊~
牛肉味濃。肉質滑溜。如果可以一人一碟就好啦🤣
自選五款配料~
唔似其他食店。丸類黎黎去去都係牛丸呀。魚蛋呀。水餃呀。。。
呢度好特別。賣相已經拎滿分。味道新鮮好味。
粥膽~
有牛奶布甸作尾聲。
2017-07-05 68 浏览
焱選套餐 $268/ 位 (兩位起)Hotpot Set (per person).兩個字黎形容呢間野 「鮮」同「值」.環境好新鮮 呢間火鍋店係新式大廈 同埋裝修亦都好有格調 相對上人流暫時未算多 唔洗排隊 另外食物非常新鮮 海鮮 蝦 鮑魚 彈牙鮮甜 牛肉切到薄薄地 勁軟熟 而且湯底都ok 一邊麻辣惹味 一邊藥材清湯 中間仲有清酒煮蜆👍🏻.整體價錢比一般打邊爐貴少少 勝在高質
焱選套餐 $268/ 位 (兩位起)
Hotpot Set (per person)
兩個字黎形容呢間野 「鮮」同「值」
整體價錢比一般打邊爐貴少少 勝在高質
2017-07-04 58 浏览
今天晚上和朋友來到這裡食火鍋..點了$268/位..份量根據人數分配..食物很快就來了..看到一盤盤新鮮的食材..已經流口水了..看到我最喜歡的蝦蟶子鮑魚..目不暇給😍首先..侍應會親手為我們烹調火焰清酒煮蜆..蜆很大..很鮮甜..食下去便知是新鮮的..第一次看到一個鍋有三個鍋底..可以一次有三個味覺的享受:清酒,人蔘藥膳和麻辣鍋..很特別..適合花心的人..然後肉類 餃子和菜都很新鮮..絕不馬虎..絕對值回票價👍🏽飲品方便是台式飲品..我叫了一杯珍珠奶茶是台灣的口味..不太甜..珍珠很爽口..環境整潔..坐得很舒服..員工服務很好..下次一定會再來👍🏽👍🏽

然後肉類 餃子和菜都很新鮮..絕不馬虎..絕對值回票價👍🏽

2017-07-04 42 浏览
之前在樓下看到這裡的招牌..知道有這間台式火鍋店..今晚專登和朋友來到一試..這裡的醬料一整盤送到桌上給你自己調教..連豉油也是一茶壺上..很特別..然後就點了一個焱選套餐..前菜的柚子沙律和鮑撈起手撕雞已經很出色..醬料甜甜辣辣..很清新..很開胃..👍🏽然後來了一個三味鍋..大到一點嚇到..再有員工即場開火煮蜆..大開眼界..清酒煮蜆很鮮甜..再自己煮一共五款的海鮮..有脆鯇片..蟶子..海蝦..墨魚片和鮑魚..吃過這些海鮮已經很滿足..還有這個手切Prime肥牛..超薄..十幾秒就可以食..超正..沒有在別的餐廳食到如此出色的肥牛.這裡連響鈴卷也是即炸..比外面也要脆..連甜品雪糕也是自家製....真是一間認真的火鍋店..值得推薦👍🏽

這裡連響鈴卷也是即炸..比外面也要脆..

2017-07-04
2017-07-04 35 浏览
焱選套餐 $268/ 位 (兩位起)-前菜-三味鍋湯底-時令海鮮拼盆-精選肉類-手工火鍋拼盆旺角食野一定講起雅蘭 朗豪坊呢d 但原來有棟新既地標係登打士街個邊叫譽發廣場 望上去有三個火既餐廳 「焱」好有氣勢咁.入到去唔洗排隊等位 可能唔多人知 環境好有格調 每張枱都闊落 唔會坐到好擠迫 大佬呀 打邊爐咁近會"碌親"嫁嘛叫左個有肉有海鮮既套餐 有肥牛有鮑魚有菜 食唔完都塞爆肚 首先講個湯底 人蔘藥膳都清清地 有少少藥材味 另一邊係麻辣 第一啖都覺得未辣仲未麻 第二啖開始黎料 後勁凌厲 最特別係中間圓形位置係清酒 用黎煮蜆 waitress仲要點埋火煮 好似睇表現咁 蜆既味道好新鮮 雖然用酒煮 但一d都唔重酒味 仲食到蜆既鮮味 正呀 其他海鮮例如聖子 蝦 鮑魚超新鮮 超甜 其實用清湯煮就已經好好食 反而用麻辣會蓋過左佢本身既鮮味另外牛肉切得薄薄地 大細差唔多 顏色紅潤 感覺唔錯 擺落鍋度 20秒左右可以拎返上黎 入口軟熟 唔洗點樣大力咬就爛 唔錯 仲有個響鈴 同平時食到既唔一樣 都係薄薄地 浸幾秒就索曬味 味道好爽呀大部分既食物連蔬菜都係好似即刻係農場即摘咁 唔係誇張.可能價錢相對比平時食
焱選套餐 $268/ 位 (兩位起)
-前菜

大部分既食物連蔬菜都係好似即刻係農場即摘咁 唔係誇張
可能價錢相對比平時食既高少少 但係物有所值
2017-07-04
2017-07-04 51 浏览
朋友試咗話唔錯•捉咗老公黎試試•喺旺角火鍋店手指腳指加埋都唔夠數揀咗個粥底套餐•睇落都幾吸引•柚子沙侓+手撕雞•酸酸辣辣好開胃時令海鮮•(當天時令海鮮)扇貝•蝦•蟹•鮑魚•蜆•鱲魚•花枝片•店員會講每款海鮮要滾幾多分鐘。好窩心海鮮樣樣鮮甜。自選配料•「順時針左至右」別蝦我•(蝦滑)彈牙•太極海鮮軍艦•軍艦係用咗豆卜•上面係蝦膠同蟹籽•淋淋地又彈彈地•口感幾特別•安格斯香辣牛丸•小小辣•彈牙餃子•餡料都幾juicy •皮厚咗丁丁。三層樓墨魚磚•菠菜•南瓜•墨魚•味道不算太分明•配料彈牙安格斯牛頸脊•牛味濃•入口嫩滑•高質素時蔬籃•份量都唔少瑤柱粥底•真材實料•味道鮮甜。唔洗點醬油•絕對無問題。即炸響鈴•份量每人兩條•食到尾聲我已經八九成飽•老公話脆卜卜•好鬼正尾尾仲有個豐富粥膽•芋頭粒•南瓜粒•酸菜粒•蔥粒•雞蛋•做粥底•滿足到不得了•朋友絕對🈚️介紹錯❤️
揀咗個粥底套餐•睇落都幾吸引•
柚子沙侓+手撕雞•
酸酸辣辣好開胃
時令海鮮•(當天時令海鮮)
扇貝•蝦•蟹•鮑魚•蜆•鱲魚•花枝片•
店員會講每款海鮮要滾幾多分鐘。好窩心
海鮮樣樣鮮甜。
自選配料•「順時針左至右」
別蝦我•
(蝦滑)彈牙•
太極海鮮軍艦•
安格斯香辣牛丸•
小小辣•彈牙
餃子•
餡料都幾juicy •皮厚咗丁丁。
三層樓墨魚磚•
牛味濃•入口嫩滑•高質素
時蔬籃•
份量都唔少
瑤柱粥底•
真材實料•味道鮮甜。唔洗點醬油•絕對無問題。
尾尾仲有個豐富粥膽•
芋頭粒•南瓜粒•酸菜粒•蔥粒•雞蛋•做粥底•滿足到不得了•
朋友絕對🈚️介紹錯❤️
2017-07-02 119 浏览
真心推介呢間手工涮涮鍋!!!第一,服務超好。十點後入座八五折,我地九點半去到,阿姐攞份Menu過黎、我地十五十六諗緊叫唔叫住先,因為真心肚餓,但個阿姐問:「仲有廿五分鐘就十點喇喎,你地唔等埋啊?不如你地叫住份小食食住先啦」,咁我地就食左份鮑撈起手撕雞食住等,然後體貼既姐姐九點五十五分就主動過黎幫我地落單👍🏼.第二,食物種類繁多、質素好好。我地叫左焱選套餐,火焰清酒煮蜆係固定湯底之一,另外我地㨂左東方美人鍋(竹絲雞配桃膠)同埋青花麻辣鍋(其他湯底都好想試,唯有等下次),套餐包括多款海鮮:龍躉片,蟶子,海蝦,鱔片,鮑魚等等,頂級安格斯牛頸脊,日本松板黑豚肉,牛肝菌黑松露餃子,三層樓墨魚磚,即炸響鈴😍,樣樣都被我地秒殺,可想而知有幾好食原本諗住萬一食唔飽,要再散叫其他野,但係淨係食個套餐都OK飽,開開心心又一餐
真心推介呢間手工涮涮鍋!!!
東方美人鍋,配青花麻辣鍋
  • 紫貝天葵
  • 鮑起手撕雞
  • 三層樓黑魚磚
2017-06-29 25 浏览
雖然天氣好熱,但打邊爐的情懷總是不減我地今次揀左焱選套餐,唔駛諗食咩就已經有齊海鮮,肉&蔬菜前菜麻辣鍋+東方美人鍋平時都係食開雙併鍋,今次有3鍋添中間係清酒煮蜆鍋,服務員會係我地面前倒d清酒&蜆,再點火,之後再加湯,一陣就食得啦麻辣鍋比我想像中辣好多,好鍾意食辣的千萬別錯過呀,呢個真係好辣好好味肉類揀左豚肉,因為我同另一個朋友都唔食牛的響鈴好大件呀,而且係自家製,新鮮炸起的建議淥1-2秒就食,如果唔係就食唔到脆既口感海鮮還可以吧,只是蝦&魚有點不新鮮
雖然天氣好熱,但打邊爐的情懷總是不減

我地今次揀左焱選套餐,唔駛諗食咩就已經有齊海鮮,肉&蔬菜

前菜
麻辣鍋+東方美人鍋
平時都係食開雙併鍋,今次有3鍋添

肉類揀左豚肉,因為我同另一個朋友都唔食牛的
響鈴好大件呀,而且係自家製,新鮮炸起的
建議淥1-2秒就食,如果唔係就食唔到脆既口感

海鮮還可以吧,只是蝦&魚有點不新鮮
2017-06-28
2017-06-28 25 浏览
粥底鍋好正,已食左兩次,海鮮新鮮又鮮甜,肉類新鮮,員工不但有禮外,仲會耐好地教導食法,食完後便將粥膽、菜甫、芋頭粒、南瓜粒加入粥底鍋內,最後還奉上甜品。令我和家人都吃過滿足!
  • 牛脊里
  • 牛胸爽
  • 紫貝天葵
當晚我地十行人去食啦 因為上去前都睇哂食評 知道有咩好食 咁我地準時11點去到 座位都安排唔錯 一張張枱剛剛好坐哂 咁有個四眼經理就過黎啦 掉低左兩張散叫嘅menu就行左去 咁我因爲知有套餐 就叫番佢過嚟問 個經理就立即黑起塊面話我地10個人叫套餐唔夠食 話啲套餐係for兩個人 咁我心諗兩個人就兩份10個人就10份 點會唔夠食 咁我就唔理佢照嗌套餐 好在落單嘅時候係另一位女員工態度好好多 問所有野都清晰回答 因為一開始個經理話我地10個人只得一個煲 咁我問如果兩個人呢 佢就話都係一個煲 我當堂想講粗口 好彩忍住 到個經理行開左 咁之後另一位女員工就話可以比多一個煲我地咁都好正常呀食材方面係唔錯嘅 湯底我地揀咗焱羨目光一個 另一個揀咗雪山飛龍鍋+青花麻辣鍋+火焰清酒煮蜆 牛就加每位廿蚊要焱手切封門柳 咁當時個女員工話會有三碟嘅 因為個menu寫明2-3位一碟到兩碟牛黎完 因為真係幾好食 我哋好快就食晒 咁我再問個經理話應該仲有一碟 佢又用好驚訝嘅反應話冇啦喎 話計左你哋份量比左兩碟你哋 我即時話唔好玩啦 你唔好搞咁多嘢啦你去跟啦 最後都再攞多一碟俾我哋 所以結論我地食完 無錯食材係唔差

食材方面係唔錯嘅 湯底我地揀咗焱羨目光一個

最後都再攞多一碟俾我哋

所以結論我地食完 無錯食材係唔差 但請個唔好嘅員工真係幫自己倒米 我哋10個人埋單計埋啤酒都3600佰幾啦 個經理嘅態度好似我哋上嚟乞食咁樣
如果要我地再黎食 只好等個經理唔再係到了

2017-06-19
$370 (宵夜)
用餐优惠
優惠券
  • 封門柳
2017-06-23 95 浏览
日日落雨搞到個人都厭厭悶悶,朋友話不如出街食下野,上網搵左呢間焱手工試下,未到7點上到去,的位好闊落,地方相當乾淨整齊,好舒服的環境。見到268元每位的套餐都幾吸引,要了養生人參藥膳鍋和東方美人鍋,中間用來煮蜆,有waiter搞掂,加點清酒加點湯,滾一滾,火一火,好味的清酒煮蜆有的食,鲜味之余一點沙都沒有。前菜:柚子沙律,鮑撈起手撕雞柚子沙律小小酸,手撕雞帶點辣,爽口惹味,好開胃。龍躉片,海蝦, 鮑魚,黃金蜆,墨魚片龍躉片嫰口有質感,鮮味濃郁,海蝦鮮甜,鮑魚新鮮彈牙,鮮香有口感,黃金蜆大只肥美,整體的海鮮都好新鮮,一點腥味都沒有。頂級安格斯牛頸脊切的大大片但薄身,邊爐鮮湯更添口感,濕潤的肉質嫩滑香口,牛肉味道濃郁非常吸引。手工火鍋拼盤(太極蟹子海鮮軍艦、別蝦我、牛肝菌黑松露餃子、手打安格斯香辣牛丸、三層樓墨魚磚)別蝦我個名起的好,其實是鮮蝦雪條棒,幾大條,啖啖肉的口感,味道鮮甜,手打安格斯香辣牛丸都幾辣,不過的牛味都幾香濃,最喜歡的還是牛肝菌黑松露餃子,皮滑餡香鮮,味道口感都好鐘意。即炸響鈴卷: 炸的相當鬆脆,不過睇落有點油,放落火鍋中即見有油花,不過食落口卻沒有油膩感,雖吸滿了湯汁的
日日落雨搞到個人都厭厭悶悶,
朋友話不如出街食下野,上網搵左呢間焱手工試下,

未到7點上到去,的位好闊落,
地方相當乾淨整齊,好舒服的環境。
見到268元每位的套餐都幾吸引,

要了養生人參藥膳鍋和東方美人鍋,

中間用來煮蜆,有waiter搞掂,

加點清酒加點湯,滾一滾,火一火,

好味的清酒煮蜆有的食,鲜味之余一點沙都沒有。
前菜:
柚子沙律,鮑撈起手撕雞

柚子沙律小小酸,手撕雞帶點辣,
爽口惹味,好開胃。
龍躉片,海蝦, 鮑魚,黃金蜆,墨魚片

龍躉片嫰口有質感,鮮味濃郁,
海蝦鮮甜,
鮑魚新鮮彈牙,鮮香有口感,
黃金蜆大只肥美,
整體的海鮮都好新鮮,一點腥味都沒有。
頂級安格斯牛頸脊
切的大大片但薄身,邊爐鮮湯更添口感,
濕潤的肉質嫩滑香口,牛肉味道濃郁
非常吸引。
手工火鍋拼盤(太極蟹子海鮮軍艦、
別蝦我、牛肝菌黑松露餃子、
手打安格斯香辣牛丸、三層樓墨魚磚)
別蝦我個名起的好,其實是鮮蝦雪條棒,
幾大條,啖啖肉的口感,味道鮮甜,
手打安格斯香辣牛丸都幾辣,不過的牛味都幾香濃,
最喜歡的還是牛肝菌黑松露餃子,
皮滑餡香鮮,味道口感都好鐘意。
即炸響鈴卷:
炸的相當鬆脆,不過睇落有點油,
放落火鍋中即見有油花,不過食落口卻沒有油膩感,
雖吸滿了湯汁的鮮味,但豆香味依然濃郁。
新鮮時蔬籃:
新鮮的蔬菜,雖然只有一藍仔,
不過原來都有幾種唔同的蔬菜在裏面。有心思。
山楂紫貝天葵:
味道比較清淡,少少的酸甜恰到好處,配打邊爐剛好。
2017-06-22 62 浏览
好久沒打邊爐了,今日同個朋友來左這間焱手工涮涮鍋。餐廳的座位十分闊落,坐的幾舒服。叫左個焱選套餐,可以一次過試三種唔同的湯底,叫左個火焰清酒煮蜆、養生人蔘藥膳鍋、東方美人鍋(竹絲雞配桃膠)。湯底材料十分足料,幾款湯都十分鮮味。前菜(柚子沙律、鮑撈起手撕雞)前菜好惹味,酸酸的十分開胃,特別是柚子沙律食到柚子清新的味道好食。新鮮時蔬篮喜歡叫時蔬篮因為可以一次試唔同款的蔬菜。時令海鮮拼盘(龍躉片、海蝦、黃金蜆、墨魚片、鮑魚)海鮮很新鮮,鮑魚雖然唔是好大只但鮮甜爽口。龍躉片的皮膠質豐富。頂級安格斯牛頸脊肉質鮮嫩肥瘦適中,牛肉味濃郁。手工火鍋拼盤(太極蟹子海鮮軍艦、別蝦我、牛肝菌黑松露餃子、手打安格斯香辣牛丸、三層樓墨魚磚)每一款都很有特色,特別是牛肝菌黑松露餃子,味道十分香濃,兩種唔同的香味在口中容和好味。香辣牛丸唔會太辣更加突出牛丸的香味。即炸響鈴卷夾起來要小心,因為炸到十分鬆脆一夾就碎。一點油抑味都冇。別睇小這個套餐其實食完都幾飽,$268一位坐的又舒服,下次在旺角搵食又多了個選擇。

好久沒打邊爐了,今日同個朋友來左這間焱手工涮涮鍋。

餐廳的座位十分闊落,坐的幾舒服。

叫左個焱選套餐,可以一次過試三種唔同的湯底,
湯底材料十分足料,幾款湯都十分鮮味。

前菜(柚子沙律、鮑撈起手撕雞)
前菜好惹味,酸酸的十分開胃,
特別是柚子沙律食到柚子清新的味道好食。

新鮮時蔬篮
喜歡叫時蔬篮因為可以一次試唔同款的蔬菜。

時令海鮮拼盘
(龍躉片、海蝦、黃金蜆、墨魚片、鮑魚)

海鮮很新鮮,鮑魚雖然唔是好大只但鮮甜爽口。
龍躉片的皮膠質豐富。

頂級安格斯牛頸脊

肉質鮮嫩肥瘦適中,牛肉味濃郁。

手工火鍋拼盤

每一款都很有特色,特別是牛肝菌黑松露餃子,
味道十分香濃,兩種唔同的香味在口中容和好味。
香辣牛丸唔會太辣更加突出牛丸的香味。

即炸響鈴卷
夾起來要小心,因為炸到十分鬆脆一夾就碎。
一點油抑味都冇。

別睇小這個套餐其實食完都幾飽,
$268一位坐的又舒服,
下次在旺角搵食又多了個選擇。
2017-06-22 2112 浏览
去台灣必會打邊爐,因為台灣邊爐出名"湯底精,配料勁", 但總不能每個月飛一次台灣吧!幸好現在香港也有不少台式火鍋店,質素跟台灣的有一拼!一邊看著熙來攘往的彌敦道,一邊悠閒地打邊爐,確是人生樂事!焱選套餐($268/兩位起)(包醬料)付一個價錢,有齊湯底,前菜,肉類,海鮮,丸類,響鈴,蔬菜盤,飲品和甜品,有選擇困難症的朋友一定會拍手叫好。而且有個budget, 就不怕點菜點到幾千蚊都"落唔到樓".柚子沙律/鮑撈起手撕雞未打邊爐先食前菜墊墊胃,沙律加了胡麻醬,好吃!手撕雞都好彈牙,但鮑魚份量少。湯底是打邊爐最重要的一環!湯底別出心裁,將湯窩分成三隔,中央的是火焰清酒煮蜆,另外兩面才是自選湯底。店員即席為我們煮蜆,把蜆下鍋,加清酒,再點火,再加湯做成湯底,簡直是絕佳的餐前表演!蜆不是很大隻,但勝在夠鮮甜。加火燃燒,酒精得以揮發,所以酒味不會太重,用來打邊爐就不怕酒味搶去食物的原味呢!另外我們選了兩款湯底:東方美人鍋(竹絲雞配桃膠)及養生人參藥膳鍋,一聽名字就知道是好滋補!兩個鍋底都好足料,其中東方美人鍋有半隻竹絲雞,還有很多的桃膠,紅棗,淮山, 蟲草花等,材料具有美顏的功效。未打邊爐先喝湯,

一邊看著熙來攘往的彌敦道,一邊悠閒地打邊爐,確是人生樂事!
焱選套餐($268/兩位起)(包醬料)
柚子沙律/鮑撈起手撕雞
湯底是打邊爐最重要的一環!

兩個鍋底都好足料,其中東方美人鍋有半隻竹絲雞,還有很多的桃膠,紅棗,淮山, 蟲草花等,材料具有美顏的功效。未打邊爐先喝湯,味道相當香濃,口感濃稠。
而養生人參藥膳鍋就有大大條人參,淮山,桂圓肉, 杞子等,湯底呈奶白色,但人參味道就不太濃郁。
頂級安格斯牛頸脊
牛肉不算有太多油花,但勝在夠新鮮,不太肥膩,有牛肉味,口感亦很柔軟。
海鮮盤有多款海鮮,是根據每日的貨源而定,每天都略有不同,就是菜單列明的其中五款海鮮吧!
鮑魚size 不大,勝在夠鮮甜,肉質彈牙,放湯久了也不會過韌。
龍躉片肉質爽口,魚皮部份有膠質,口感很好。
蝦味道鮮甜,但略嫌不夠爽口。
刀貝蜆大大隻,是清酒蜆的五倍般大!味道鮮美,肉質爽脆,更有一點海水味,是一般蜆沒有的!
墨魚片捲成花狀,相當美觀,口感彈牙。
手工火鍋拼盤
好多火鍋店都只是用餃類,丸類"來貨"款客,但"焱"大部份火鍋食材都是自製,而且巧手製作,賣相精緻,無論新鮮感和新鮮度都攞好高分!

太極蟹子海鮮軍艦:
豆腐卜釀入雙色蝦膠,黑色的是墨魚汁蝦膠,口感集蝦膠的爽,蟹子的脆,以及豆卜的海棉感於一身。
別蝦我(鮮蝦雪條棒)
很有創意的名字與賣相!蝦膠用雪條棍穿住,方便用手拿來食用。蝦膠中夾雜蟹籽,味道爽脆鮮甜。
牛肝菌黑松露餃子
餃皮做得好薄,中間的餡料呈黑色,牛肝菌及黑松露味道濃郁,相當好吃!
手打安格斯香辣牛丸
牛丸形狀參差不齊,是"手打"之故,口感彈牙不死實,非一般雪藏牛丸可媲美。辣味徐徐滲出,並有花椒的香,很過癮。

三層樓墨魚磚(原味,南瓜,菠菜)
一塊墨魚磚有三種顏色,巧奪天工,夠誠意了吧!雖然食不出南瓜及菠菜的味道,但其口感彈牙,墨魚味濃。

即炸響鈴卷
響鈴是即叫即炸的,上桌時熱辣辣,放湯一兩秒即可撈起即食,仍可食到其香脆的口感。
新鮮時菜籃有油麥菜,唐生菜及金菇,色澤翠綠,賣相"靚仔".
有好多自家製飲品可供選擇,加了10元轉配自家製山渣紫貝天葵,味道酸甜,甜度適中。
食完一大堆火鍋料,竟然完全沒有熱氣的感覺!養生湯底果為夠滋補!
2017-06-21
  • 手工火鍋拼盤
  • 牛肝菌黑松露餃子
  • 刀貝蜆
  • 龍躉片
  • 鮑魚
2017-06-21 44 浏览
同朋友去左打邊爐,選2款湯,我地呢2款都係比較清女淡,有益健康,但我鐘意打邊爐濃味啲,所以下次都係揀返啲濃味會岩啲邊爐料啲邊爐料都好大份,一份4人食一人都分到2-3件,價錢都係50幾至80幾,share 都可以,但我地3個人食唔曬,太多,鑽石規好正,勁大!但鴨血睇落好靚,食落一般,味度好清,唔夠濃,太實!即炸響鈴好易散,一放入去已經散曬,所以好似好難夾!同埋冷氣太細,食完好完!最推薦係淮山,好好色!煮完好淋,好好味!每次打邊爐都要!整禮質素係可以的,下次會再去試埋啲辣湯底同規湯!😍😍但今次人少又叫太多,所以平均都貴,成400幾一個,下次可以叫少啲!

最推薦係淮山,好好色!煮完好淋,好好味!每次打邊爐都要!