2017-07-06
打邊爐真係一年三百六十五日都啱, 係油麻地地鐵站附近有一座翻新左既大廈, 入面現有幾間餐廳, 其中一間就係呢間台式邊爐, 記得之前網上都有介紹過, 入到去地方寬敞, 座位舒服, 服務員也很有禮貌呢, 難得!! 一坐低就緊係睇下餐牌先啦, 有套餐選擇, 一係粥底火鍋, 一係就特色湯底火鍋 $268/位, 望落去好似唔係好多野食, 但食完必定會覺得好滿足.我地今次叫左個粥底火鍋, 一共有9款野, 首先會有前菜 – 柚子沙律及鮑撈手撕雞, 呢個柚子沙律主要係沙律菜, 除左柚子外還加了麻醬, 味道豐富. 而鮑撈手撕雞係麻辣的, 越食會越覺得麻, 好開胃.之後個粥底鍋黎啦, 嘩…..係瑤柱粥呀, 仲要份量都唔少架, 雖然細細粒, 所以D粥好清甜. YUMMY!!跟住就係時令海鮮拼盆, 每人一份的, 有鮮甜聖子, 爽口彈牙海蝦 & 鮑魚, 新鮮魚片, 一放落鍋即變大既墨魚, 哈哈, 大大粒又鮮甜既帶子, 只能用一個字形容《鮮》, 已經足夠!!而肉類方面, 我地選左頂吸安格斯牛頸布脊, 牛味非常重, I LIKE IT, 而且一D都唔硬, 好嫩滑.手工火鍋拼盆可以選五款, 哈哈, 我地選左D好特號既
手工火鍋拼盆可以選五款, 哈哈, 我地選左D好特號既火鍋配料, 出面都好少食得到, 仲好有特色TIM, 1) 太極海鮮軍艦, 係用左黑白墨魚滑釀落油炸鬼, 白粥配上油炸鬼已經係絕配, 而家釀埋墨魚滑令口感更豐富起黎.
2) 別蝦我, 哈哈, 聽個名已經夠哂特別, 原來係用左鮮蝦打成膠整成雪條形狀, 咬落去非常彈牙 & 鮮蝦味十足, 一D都唔馬夫.
3) 牛肝菌黑松露餃子, 一咬落去滿口黑松露既味道, 牛肝菌亦代替了一般既鮮菇, 更濃更香.
4) 三層樓墨魚磚, 呢個賣相都好特別, 好似食緊甜品三色椰汁糕似的, 分別係波菜 & 南瓜味, 哈哈, 不過食落去都係原味既墨魚滑.
5) 養顏花膠, 好有膠質, 滑滑的, 正!!, 之後再飲下D粥水, WAO, 甜到無朋友呀.
仲有就係即炸既響鈴卷, 呢個真係無得頂呀, 堅係即炸, 上枱既時候仲係熱辣辣, 脆卜卜的, 浸一浸落D粥水到食得, 勁香, 堅正.
又點少得菜呢, 黎個新鮮時蔬籃, 有油麥菜, 唐生菜, 紹菜同金菇, 全部都係新鮮&清甜的.
哈哈, 仲未講完, 每一仲包一柸飲品同甜品, 真係極之滿足.
WAKAKA…仲有重頭戲, 就係煮返個粥啦, 頭先都已經吸收左咁多精華, 而家加返個粥膽, 南瓜, 芋頭, 菜舖, 雞蛋……煮成一碗美味又鮮甜既海鮮粥, 真係正到無朋友呀!!