2017-08-12 7110 浏览
想食海鮮,又想打邊爐,朋友就話佢聽人講有間幾好食而又就腳,就話不如去試下,叫焱手工涮涮鍋。一睇個menu,不得了,樣樣都好正咁。為左唔洗諗咁耐,決定叫個set。前菜黎先,有我鍾意食嘅手撕雞,份量夠多又惹味,個沙律落左柚子醬,加埋芝麻醬好香甜好開胃。湯底除定左嘅清酒煮蜆,我地揀左人蔘藥膳鍋同美人鍋補一補。個藥膳鍋真係有條人蔘係入面,估佢唔到😂個蜆鍋仲要係即場煮,啲蜆隻隻都大大隻,就算煮完都係冇縮水兼且啖啖肉。海鮮盤一黎到簡直不得了,全部都我最愛,比想像中大隻,又夠新鮮,淥完都仲係咁大隻。碟響鈴同牛頸脊都好正,響鈴大大碌新鮮炸起,一黎到已經聞到好香,啲牛好軟牛味濃郁。碟手工拼盤都唔錯,啲蝦膠墨魚膠都好彈牙,冬菇好juicy,餃子對比下就普通啲。跟set有野飲我揀左紫貝天葵,又唔錯喎,飲得出冇點樣落糖落冰,係健康嘅味道。甜品係雪糕,估唔到咁好食!平時我都麻麻地雲呢拿味雪糕,因為覺得陣味好假,但呢度嘅係勁香,仲會見到啲雲呢拿籽係上面,呢我對呢間野大大加分!

2017-08-12 137 浏览
因為想飲湯又想食鮑魚,四點四十五入座湯底有四折,7.30前埋單配菜八五折。有時間,當然立刻訂座啦。叫左人參藥膳湯同芋頭沙嗲湯。人參湯可以列入必試名單,有兩條大大既參,參味非常香,有非常多優質圓肉,煲左個幾鐘之後試食一粒,味道竟然十分甜脆,一啲都不似煲過湯既料,可以直接食埋。我叫左花膠,一來到即刻擺落湯去煲。再加埋兩只蟶子王加兩只鮑魚。食完呢兩樣再飲湯,真係又膠又甜又滋補,超正。中間既火焰清酒煮蜆螺68元必試,大概有五粒大花螺,六粒大蜆,清酒點火燒一燒然後加湯,湯滾開口食得,新鮮大件加抵食。馬來沙嗲芋頭湯小辣,我竟然為食芋頭飲左一碗辣湯,味道都好正。仲有八吋黃帝蟹柳,真係八吋,長過我只手多多聲,非常甜。再叫左響鈴同炸芋頭,兩樣都係新鮮即炸,芋頭可以即食,又可以擺落湯去煮,我呢啲芋頭迷至愛。響鈴上到來促流緊油,好鬆化,可惜唔係豎起擺,咁樣先唔會積埋好多油,不過真係好好味。最後我記得我飲左兩碗辣湯,一碗蜆螺湯,四碗人參藥膳湯,個肚就來跌落地。店內幾闊落,有兩面玻璃窗台臨街景,十分好坐。可以一試再試。
叫左人參藥膳湯同芋頭沙嗲湯。
仲有八吋黃帝蟹柳,真係八吋,長過我只手多多聲,非常甜。
店內幾闊落,有兩面玻璃窗台臨街景,十分好坐。
可以一試再試。
八吋黃帝蟹柳
炸芋頭
  • 人參藥膳湯
2017-08-11 69 浏览
天氣越熱就越想食邊爐,最近既飯局就密密搵爐友試唔同邊爐☺️試到依間出名手工火鍋料同台式鍋底😸三個人食,決定就食依個套餐🍲野飲都有好多揀🤔🤔我地坐低冇耐就比依個調料盤我地自己執,基本野一定有,仲有芝麻醬、蒙古涮涮醬、菜脯醬、沙爹醬✨野飲都上得好快,我地嗌左紫貝天葵,酸酸瞇瞇好解渴😗柚子醬沙律同手撕雞,前菜黎講清爽開胃🤤我地嗌左東方美人鍋同人蔘藥饍鍋🤤中間仲有個清酒煮蜆湯🤤見住佢放酒入去燒哂加雞湯真係好期待。我地一直將海鮮放入中間既清酒湯,最後個湯鮮到不得了,我要飲完又飲😋蝦彈牙,帶子鮮甜,魚爽滑,蟶子大大隻又好食🤤啱我海鮮友依個即炸響鈴,一上枱已經香到我地忍唔住,放入湯五秒即食,好食到想encore☺️手工拼盤,多數都係滑類,入口彈牙😀牛有牛味,冇渣🤤🤤蔬菜都好新鮮,清下腸胃😗食到好飽之後仲有甜品,完美句號!

三個人食,決定就食依個套餐🍲

野飲都有好多揀🤔🤔

野飲都上得好快,我地嗌左紫貝天葵,酸酸瞇瞇好解渴😗

柚子醬沙律同手撕雞,前菜黎講清爽開胃🤤

手工拼盤,多數都係滑類,入口彈牙😀

牛有牛味,冇渣🤤🤤

蔬菜都好新鮮,清下腸胃😗

食到好飽之後仲有甜品,完美句號!

2017-08-11 4305 浏览
打工仔放左工當然要好好咁依下個肚仔,但係每次諗食啲乜嘢都諗成個鐘,所以今次就約埋朋友仔一齊收工打邊爐,夜麻麻收工都係去旺角啦,起碼食到兩三點都有車走呀,而且聽朋友仔講有間手作火鍋店推介咁就要試試😋呢間位於旺角彌敦道譽發廣場3樓既焱手工涮涮鍋就係朋友仔所講嗰間手作店,淨係講環境一出到嚟就見到牆上面嘅壁畫圖案又畫得幾有心思同特別,再望一望個餐牌寫10點後全單85折,完全符合我呢啲放工嚟食嘢嘅人,行到門口就當然即刻入閘闖一闖先啦。一入到去即刻有招呼,而我同行四人當然揀一個卡位啦,先講下間鋪既硬件,呢個四人卡位極之寬倘,相信可以足夠坐六個人呀!讚👍睇完一輪嘅餐牌之後我哋就決定點一個焱選套餐,當點完餐之後就立即有人送我哋一碟前菜:柚子沙律。鮑撈起手撕雞,睇幅圖就知道係我拎相機影相果刻朋友仔們隻手已經拎起咗筷子,所以我用一個迅雷不及掩耳嘅速度影完相立即起筷,呢碟手撕雞同燈籠椒炒埋一碟做前菜真係一流酸酸甜甜好開胃!而個火鍋湯底我哋揀咗馬來香芋沙嗲鍋&養生人蔘藥膳鍋,呢個火鍋一上到枱就令我呢個寵物小精靈粉絲聯想起成個鍋就好似精靈球咁嘅款,而且湯底方面沙嗲湯底只可以講非常之香,為因為我比較唔食得辣所以人

而個火鍋湯底我哋揀咗馬來香芋沙嗲鍋&養生人蔘藥膳鍋,呢個火鍋一上到枱就令我呢個寵物小精靈粉絲聯想起成個鍋就好似精靈球咁嘅款,而且湯底方面沙嗲湯底只可以講非常之香,為因為我比較唔食得辣所以人蔘湯係我揀的驟眼所見材料都10分豐富例如杞子同兩大條人蔘,喺其他火鍋店真係未必可以食得到呢啲湯底。

當個火鍋湯底比我部相機食完之後店員就隨即到啲酒喺中間嗰一堆蜆到,之後就叮囑我哋幾位唔好坐咁埋,因為佢同我地搞笑咁講個精靈球要點火啦,咁精采嘅時刻我當然用手機慢動作影低佢再分享俾大家睇吓。當個火燒完之後,好快就將d蜆食哂,快快口食晒嘅原因就當然係啲酒煮蜆又大粒又好味啦🙈

當我地仲等緊個鍋嘅時候,又見到一盤賣相精緻嘅菜式
分別有太極孩子海鮮軍艦,鮮蝦雪條棒,牛肝菌黑松露餃子,三層樓墨魚磚,鯇魚丸。淨係睇個賣相就知道一半嘅火鍋店根本就食唔到呢啲咁有創意嘅食材,佢哋嘅味道唔使多講啦,三個字「好味」,好味其實係除咗食材新鮮之外同埋佢嘅賣相重點就係佢哋嘅調味配料,因為一般都係豉油、蒜蓉、花生醬、蔥,但最意想不到嘅係有我最鍾意嘅胡麻醬,呢一下胡麻醬絕對係我對佢大讚嘅原因之一。

另外呢個時令海鮮拼盤,個店員一搬到上枱,真係忍唔住嘩左一聲,聖子、鮑魚、帶子、海蝦、脆鯇片,平時嘅火鍋店根本就食唔到鮑魚同帶子,而今次呢個時令海鮮評判係會因應當日嘅魚市場供應而有變動,所以今次有鮑魚食相信都係我同朋友仔開心食嘅一種福氣。亦都係因為時令海鮮嘅關係所以啲海鮮全部都好新鮮

而係肉類方面我哋揀咗日本松板黑豚肉配小黃瓜,淨係睇佢掛起啲肉個架,同埋啲小黃瓜切得纖薄嘅刀工,又邊可能忍得住手唔即刻試試。個黑豚肉配埋我自己調出嚟嘅胡麻醬汁真係一流,而呢個小黃瓜我直接放入口,一個字「鮮甜」。

打邊爐最緊要有響鈴,因為響鈴一浸落個湯底就會索晒啲味,我浸左呢個人蔘藥膳湯隨即放入口,每哭一下都流出淡淡既蔘湯味,冇得彈。

眼前呢一點就係頂級安格斯牛頸脊,淡薄嘅脂肪鋪滿左係呢個鮮紅色嘅牛肉上面,真係唔好講笑食少幾塊都覺得自己蝕底左,夾落去個鍋度滾一滾在輕輕點一點醬汁完完全全可以吊起佢果種濃烈嘅牛肉香同淡薄嘅脂肪味道!

喺飲品方面我就揀咗「山渣紫背天葵」,因為打邊爐通常都會食好多野,有杯山渣飲品幫自己個胃消化下係最明智嘅選擇!味道好味之餘又唔會太甜,而份量仲足夠應付我成個宵夜!

呢個四人飯局,每位都係268,10點後入座仲有八五折添,環境非常清新,地點又非常就腳,而且而呢一個價錢食到咁新鮮嘅海鮮同埋啲豬豬牛牛,仲有用心整出嚟嘅手作食材,真係物超所值😋
2017-08-03
$268 (宵夜)
2017-08-10 78 浏览
喜歡食牛的我,除去食牛扒之外就係去打邊爐!尤其是台式,因湯底特別精緻,所以今次同朋友去這間食。位置非常方便,地鐵一出行三分鐘就到。 一出𨋢就見這幅畫,十分搶眼。室內的環境非常簡潔,而坐的卡位也十分闊落而舒適!這湯底真係非常別緻,平時只有鴛鴦鍋,今次就有三種唔同口味嘅湯底,有麻辣、清洒配蜆,魚頭蛋白!肥瘦都適中非常之新鮮嘅牛肩脊拼盤上除了肉丸之外,其它也是第一次食,很少會在其它火鍋店食到。這個海鮮拼盤所有食材也非常新鮮,好鮮甜!自己就最like聖子,好大隻。這個響玲是新鮮炸的放上枱面嘅時候仲係熱辣辣。。。yummy yummy好開心食咗一餐有質素嘅打邊爐,所有食材也非常精緻新鮮。食飽飽,當然唔少得一個涼浸浸的甜品! 豆腐雪糕這店是每位計,以上是三人份量,每人約三百五十!喜歡食到有質素的美食

室內的環境非常簡潔,而坐的卡位也十分闊落而舒適!

肥瘦都適中非常之新鮮嘅牛肩脊

好開心食咗一餐有質素嘅打邊爐,所有食材也非常精緻新鮮。

食飽飽,當然唔少得一個涼浸浸的甜品! 豆腐雪糕

• 即炸響鈴卷
早二日預約好,當日8:30去到,等埋執枱就入得。雖然係平日都全場爆滿,枱與枱既空間都好闊,所以都唔會有好迫既感覺。四人食,試三味鍋,中間一定係清酒煮蜆,可自選二邊湯底,我地揀左東方美人同山藥牛乳鍋。前菜手撕雞 同柚子沙律二款都好味,手撕雞比較有驚喜,配 黃椒紅椒 有微辣夾住食好開胃一上鍋底,已睇得出同平時打邊爐既鍋底有分別「超。足。料」中間先由員工點火再加入湯底,蜆吸收晒清酒味,好正。美人鍋 內有半隻烏雞雪耳,牛乳湯 有很多山藥同雞脾菇,二邊都有大量紅棗之類既配料。賣相真係好吸引,可惜既係味道唔夠濃郁,比較清淡口味。中間的清酒已是最濃味既一個湯底。當日時令海鮮5款食到所有海鮮都好新鮮賣相好靚,可惜味道一般,沒有驚喜牛頸脊小雪花比較瘦,重牛味黑豚肉賣相同樣吸引,先滾熟再夾生青瓜食好食既另加左藥膳雞件份量應該有半隻,不錯 雞夠入味即炸響鈴大大條,熱辣辣快啲食,滾五秒好收手可惜湯底本身淡味,響鈴滾完變得更冇味...如果有配酸甜汁,應該會更出色有跟蔬菜籃。最後食埋甜品好味既豆腐味雪糕飽晒抵讚:沒有限時進食,環境很好,可以慢慢食吹下水冇急急收碟趕人走...

前菜手撕雞 同柚子沙律

當日時令海鮮5款
食到所有海鮮都好新鮮

賣相好靚,可惜味道一般,沒有驚喜

牛頸脊
小雪花比較瘦,重牛味

黑豚肉
賣相同樣吸引,先滾熟再夾生青瓜食
好食既

另加左藥膳雞件
份量應該有半隻,不錯 雞夠入味

即炸響鈴
大大條,熱辣辣快啲食,滾五秒好收手
可惜湯底本身淡味,響鈴滾完變得更冇味...
如果有配酸甜汁,應該會更出色

有跟蔬菜籃。

最後食埋甜品
好味既豆腐味雪糕
飽晒

抵讚:沒有限時進食,環境很好,可以慢慢食吹下水
冇急急收碟趕人走...
2017-08-02 71 浏览
第一次来香港玩,晚上和妈妈一起去吃了晚饭.这家店的人都很友好,一直在帮助我们.饭菜也很好吃,我们点的是套餐「两个人的」有一点点贵,但是物超所值环境也很安静.我真的很喜欢点餐时,我们本来打算单点的,但是服务员过来跟我们说点套餐比较便宜.后来我也算了一下,确实套餐比较便宜「612港币」而且菜的量也很足,我和妈妈吃完就已经微撑了,一点也没浪费.量真的算的很好还有火锅的锅底也很入味,我们套餐给的是三种锅底,可以自选,我们选了麻辣.韩国泡菜.和他们固定必选的清汤.三种不管怎么说,各有各的好,都很好吃我是很推荐这个店的!!
环境也很安静.我真的很喜欢

我是很推荐这个店的!!
2017-08-02
  • 牛頸脊
  • 即炸响铃卷
2017-07-31 69 浏览
同米飯班主係旺角行緊街仲諗緊食雞煲定邊爐之際突然間有一般好香既火鍋味撲鼻而來抬頭看原來係一棟新大廈入面新開既台式火鍋店主打一鍋三吃,除左普通邊爐仲有火焰清酒蜆螺見甘吸引就一於同米飯班主試下啦 餐廳就係大廈既三樓餐廳裝修非常舒適闊落唔似一般甘焗促岩曬朋友聚友坐得耐都唔會累 野食選擇非常多除左一般火鍋款式仲有比較少見既肉類海鮮同丸類實在是花多眼亂選擇困難症既小妹最後決定叫個套餐套餐包曬湯底,前菜,一款肉,海鮮拼盤,蔬菜盤,甜品,飲品唔洗揀而且價錢亦算抵食 各色各樣的調味品 平時火鍋的前菜普遍都是酸菜花生,但焱手工涮涮鍋的前菜卻非常有驚喜 先有柚子沙律雜菜加上了芝麻醬和柚子醬,兩者之間取得平衡,並唔會比其中一個味道蓋過,濃濃既芝麻醬加上了柚子醬,不但減少了膩感而且多了一份清新,十分開胃 鮑撈起手撕雞嫩滑既手撕雞配上,鮑片青瓜色彩奪目既椒絲菜式吸晴不特止味道更加有驚喜加上秘製醬汁,十分惹味,小妹同米飯班主都食到停到口 焱手工主打台式養生鍋同一鍋三湯湯鍋除左分成兩邊外,中間更預留位置放入清酒煮蜆 點火略炒再加入湯水便成了清甜味美既海鮮湯用來涮海鮮便最適合不過另外兩邊鍋底則任君選擇

同米飯班主係旺角行緊街
仲諗緊食雞煲定邊爐之際
突然間有一般好香既火鍋味撲鼻而來
抬頭看原來係一棟新大廈入面新開既台式火鍋
主打一鍋三吃,除左普通邊爐仲有火焰清酒蜆螺
見甘吸引就一於同米飯班主試下啦

除左一般火鍋款式
仲有比較少見既肉類海鮮同丸類
實在是花多眼亂
選擇困難症既小妹最後決定叫個套餐
套餐包曬湯底,前菜,一款肉,海鮮拼盤,蔬菜盤,甜品,飲品
唔洗揀而且價錢亦算抵食

各色各樣的調味品

平時火鍋的前菜普遍都是酸菜花生,
但焱手工涮涮鍋的前菜卻非常有驚喜

先有柚子沙律
雜菜加上了芝麻醬和柚子醬,兩者之間取得平衡,
並唔會比其中一個味道蓋過,濃濃既芝麻醬加上了柚子醬,
不但減少了膩感而且多了一份清新,十分開胃

鮑撈起手撕雞
嫩滑既手撕雞配上,鮑片青瓜色彩奪目既椒絲
菜式吸晴不特止味道更加有驚喜加上秘製醬汁,
十分惹味,小妹同米飯班主都食到停到口

焱手工主打台式養生鍋同一鍋三湯
湯鍋除左分成兩邊外,中間更預留位置放入清酒煮蜆

點火略炒再加入湯水便成了清甜味美既海鮮湯
用來涮海鮮便最適合不過
另外兩邊鍋底則任君選擇
除左經典既紅湯麻辣鍋而且仲有不少較特別既白湯
例如東方美人鍋、人蔘藥膳、山藥牛乳、酸菜白肉等配搭非常多
最後我地揀左麻辣鍋同人蔘藥膳鍋

青花麻辣鍋用上大量香料,花椒、八角辣椒等調味,
湯底麻香惹味而且一點都不嗆喉,喜歡麻辣鍋的朋友實在不容錯過
至於養生的人蔘藥膳鍋,湯底更是用上原條人蔘
不過對於喜歡藥膳的小妹,覺得味道可以更濃一點

前菜有驚喜,火鍋料更是以質素取勝
海鮮只會選取當日最新鮮貨色,
而當日有龍躉片、鮮海蝦、蟶子皇、脆鯇片
小妹最鐘愛便是龍躉片和脆鯇片,魚片爽脆嫩滑,香而不腥。

蟶子皇亦非常出色,肉質鮮甜且彈牙,推薦

肉類方面選擇不少,我們更加了40塊
選擇坊間少見的封門柳
封門柳原來是控制橫膈膜的肌肉
而且每隻牛只有兩塊所以十分罕有
牛魔王的我們當然不可以錯過
封門柳肉質軟而不韌,牛味濃郁,值得一試

手工火鍋拼盆配料不但豐富而且新意十足,
有太極蟹子海鮮軍艦、鮮蝦雪條棒、牛肝菌黑松露餃子、
手打安格斯香辣牛丸和三層樓墨魚磚
款款都是自家製有誠意更是真材實料呢

太極海鮮軍艦
豆卜入面分別釀了上蝦膠和墨汁墨魚滑
再灑上蟹籽,口味配搭而且層次感十足

手打安格斯香辣牛丸
用了牛小排和牛頸脊混合打成
爽口彈牙,加入了花椒
帶微微的香麻,十分惹味

牛肝菌黑松露餃子
豬肉用了牛肝菌和黑松露醬調味
餡料充滿香濃的松露味
松露迷不容錯過

三層樓墨魚磚賣相十分精緻
除了原味墨魚滑,更用了加入了菠菜和南瓜的墨魚滑盡見心思
墨魚滑爽口彈牙,更散發淡淡的墨魚味
不過不是很能使嘗到三種味的分別

別蝦我
用了用蝦膠和蟹籽製成雪條的造形
蝦膠蝦味濃郁,不論味道可愛度十足

響鈴卷
響鈴是新鮮即製,所以絕無油抑味
且炸得酥脆,已且不會太油膩
份量更是十分足呢

不過最最最令人驚喜的是甜品
很多時餐廳甜品的質素都不怎麼樣
所以本來都可能只是打算試一下的心態
不過卻意外的好吃
朱古力布甸,布甸滑溜且朱古力味十足
芒果布甸,芒果味也非常十足,已且有很多芒果肉,
兩款都非常真材實料再配上香甜紅豆
增加了不少的層次感

整體來說,
二百多元的套餐,有齊前菜、時令海鮮拼盤、精選肉類、手工火鍋拼盤,
即炸響鈴、蔬菜、飲品及甜品九大項
食物質素有保證,且仲有又有得睇又有的得食,值得一試
2017-06-17
  • 封門柳,響玲,布甸,海鮮拼盤
2017-07-24 94 浏览
三個女人一個墟,你一句我一句,又各有主見,最好選擇一間坐得舒適,吱吱喳喳不會騷擾到別人,又可以滿足各人口腹的餐廳相聚。醒目朋友今次選擇來個火煱。甫到餐廳,感覺舒適,座位很闊落,許多大卡位,私隱度很高,適合三五知己傾密計。單看餐廳名字,焱, 己經覺得好特別。原來餐廳招牌是可以自選三味鍋湯底,一鍋三味倒是我們的第一次!我們點選了以下三款1)火焰清酒煮蜆 點火一刻,覺得這個火煱好型! 味覺享受之餘,還有視覺!蜆肉頗新鮮。2)雪山飛龍鍋 蛋白龍躉魚湯 一啖厚厚蛋白,配上新鮮魚湯,口感特別,感覺養顏3)青花麻辣鍋 辣度不算強,不嗜辣的我都可嚐一點除了湯底款式多而優,這個套餐還送前菜,並提供九款醬料給多心人選擇。海鮮拼盤 海蝦超新鮮!貝殼類好大隻,鮮甜!安格斯牛頸脊 單看樣子,肉色鮮嫩,肉脂分佈亦不錯,入口是一陣陣鮮牛味手工拼盤這個拼盤絕對有驚喜,款款各有特色,不是平價貨色,不用吃平時的丸類。尤其喜愛牛肝菌黑松露餃子,香味撲鼻。 響鈴卷超巨大,口感香脆的;時蔬籃 亦新鮮。套餐還包了自家製飲品和 甜品埋單268加一,覺得好值!有時候吃火煱,一個湯底都可能要幾百。我們幾個閏蜜又多一個聚腳點了!

我們點選了以下三款

3)青花麻辣鍋 辣度不算強,不嗜辣的我都可嚐一點

海鮮拼盤 海蝦超新鮮!貝殼類好大隻,鮮甜!

手工拼盤

響鈴卷超巨大,口感香脆的;時蔬籃 亦新鮮。

套餐還包了自家製飲品和 甜品

2017-07-14 338 浏览
打邊爐總會想食盡各種肉同海鮮,但係逐項單點又好貴~任食嘅話,又驚質素未達標~所以今日放左工,突然好想打邊爐~就諗起焱手工涮涮鍋 ,所以即刻 call 朋友出嚟一齊去打邊爐焱手工涮涮鍋走係中間路線,大包圍套餐都係二百幾蚊起,還有讓人驚喜的三重湯底,岩哂我呢d又想食有質素但係又唔想單點配料嘅人 醬料都有基本幾種選擇原來呢間都有報紙介紹過 終於上湯底了~一早已經听過舖頭靠一鍋三湯突圍而出,特製湯鍋除分成兩邊,中間還造成圓形,放入清酒煮蜆螺,點火略炒後加入湯水,便成了清甜的海鮮湯,用來涮煮海鮮最適合不過!兩邊鍋底則任君選擇,不想傷腦筋,可點「招牌焱羨目光」就最方便,除了中間的清酒煮蜆螺鍋,還有養生人參藥膳鍋與青花麻辣鍋,前者以長白山人參、杞子、紅棗及雞湯等煮成,杞子和紅棗平衡了人參的甘味,令整體滋潤不澀;後者用上四川運來的青花椒、豆蔻、花椒八角和泡椒等煮成,先麻後辣,但辣度適中。湯底精采,火鍋料亦都唔失色,海鮮有龍躉片、帶子、海蝦、蟶子王、鑽石蜆及刀貝等,由店家從中精選五至六款最新鮮貨色, 海鮮非常鮮甜手打安格斯香辣牛丸,以牛小排及牛頸脊混合打成,帶刺激的微辣,爽而滑身 就連我平時唔鍾意食牛

焱手工涮涮鍋走係中間路線,大包圍套餐都係二百幾蚊起

醬料都有基本幾種選擇

原來呢間都有報紙介紹過

手打安格斯香辣牛丸,以牛小排及牛頸脊混合打成,帶刺激的微辣,爽而滑身 就連我平時唔鍾意食牛丸嘅人都忍唔住食多一粒

日本松板黑豚肉配小黃瓜和Prime肥牛,黑豚肉味濃,烚熟後以青瓜包裹同吃,既去膩又有爽腍交集

2017-07-13 255 浏览
見雜誌介紹有手工火鍋 仲有唔同湯底 當然係睇中我最愛既麻辣火鍋。 早幾日打左去book檯 不過去到冇乜人 但就換黎安靜同舒適 位夠闊 同朋友暢談岩晒! 我地叫左個麻辣同藩茄馬玲暑湯底係叫餐既 。 d海鮮唔錯 鄉鈴大大條 個麻辣湯好正 會再黎
同舒適 位夠闊 同朋友暢談岩晒!
會再黎

2017-07-13 223 浏览
朋友推介呢間新開的涮涮鍋,近油麻地地鐵站,在旺角附近熱鬧又可以行下街,地理位置非常好。 餐廳喺3樓,有四人卡位同大圓台,燈光明亮,裝修都幾特別, 走工業風格。 我們叫了焱選套餐 $268元一位連醬料飲品,適合樣樣都想試的我們。3人套餐大部分已配搭好,只需揀選湯底同肉類。點好鍋後即送上前菜: 柚子沙律 & 手撕雞柚子沙律酸酸地好開胃,手撕雞幾惹味, 前菜都幾好食。平時食開湯底只可揀兩款,一次過可試三種不同的。火鍋底來了﹗最有綽頭的是火焰淸酒煮蜆,店員將蜆放入爐中間位置, 再倒了些少酒, 即時點火,,火焰升起,叫做有得睇又有得食。至於個蜆超甜又冇沙,清酒己散發,留下少少酒香, 的確唔錯 。一邊係東方美人鍋, 一邊係青花麻辣鍋,。東方美人鍋入面好足料,有烏絲雞,竹生,桃膠,菇,菜。麻辣鍋比我想像中辣,好辣人士別錯過。日本松板黑豚肉配小黃瓜: 用個架掛起8塊肉片, 豚肉味濃,質感軟腍嫩滑,確是不錯,配合薄切黃瓜片一起吃,可減去油膩感,吃多幾塊也不怕。響鈴即叫即炸,脆得來有種鬆化的感覺,過湯即食,索曬湯汁,正!蔬菜款式亦有幾款, 新鮮。手工丸拼盤: 有墨魚磚、手打安格斯香辣牛丸、牛肝菌黑松露餃子

點好鍋後即送上前菜: 柚子沙律 & 手撕雞
柚子沙律酸酸地好開胃,手撕雞幾惹味, 前菜都幾好食。

一邊係東方美人鍋, 一邊係青花麻辣鍋,。

蔬菜款式亦有幾款, 新鮮。

手工丸拼盤: 有墨魚磚、手打安格斯香辣牛丸、牛肝菌黑松露餃子、鮮蝦雪條棒、太極蟹子海鮮軍艦。嚐了多款自家製的丸,彈牙有嚼勁,有心思有誠意。味道也不錯。

海鮮併盤: 海鮮望落去唔錯,蟶子非常新鮮,但好老實, 其他都一般, 蝦唔夠新鮮。

飮料有自家製的紫貝天葵,飲落酸酸甜甜,有點清熱作用, 好健康!

$300一個人,食物,環境和服務都滿意!
2017-06-28
  • 日本松板黑豚肉
人數少去打邊爐,往往是一個難題,一個湯底都要2-300元,加多一碟肥牛都已經每人300元落樓,非常不化算。就算肯花錢,每碟份量也很多,兩個人不能有太多食物選擇。但係如果要去放題火鍋,質素往往又很差,真是一個困局。幸好跟朋友講起,他推介了這家火鍋店給我們,於是便相約一試。餐廳環境相當舒適,窗旁有大量卡位,隱私度十足,適合三五知己相聚。除了環境舒適外,餐廳的食物安排亦能解決人數少打邊爐的煩惱。除了散叫之外,人數少亦可以點套餐。每人只是$268,食物種類包羅萬有。湯底已經可以有三種選擇,食物包括了海鮮,肉類,丸類,蔬菜還有甜品及飲品!👍🏻特定時段仲有八五折😮醬料盤應有盡有,絕不馬虎。套餐還包含了前菜,性價比十足!湯底我們選擇了清酒煮蜆麻辣湯及雪山飛龍鍋。雪山飛龍鍋可算是最有特色,它有一大片蛋白球,配合龍躉魚湯別具特色,味道清甜,用來煮海鮮一流。海鮮拼盤超級新鮮,每種海鮮每人起碼有一件,雖然只有三個人,已經可以吃到五種海鮮!丸類餃子仍如是,總共有五款選擇,每款質素極高,跟放題不能相比!牛肉質素相當高,充滿牛味,響鈴亦是鮮炸的,蔬菜極度新鮮絕無黃邊!最後還有雪糕及包含一杯飲品,都是餐廳自家製的!

幸好跟朋友講起,他推介了這家火鍋店給我們,於是便相約一試。
除了環境舒適外,餐廳的食物安排亦能解決人數少打邊爐的煩惱。
特定時段仲有八五折😮
醬料盤應有盡有,絕不馬虎。
柚子沙律 鮑撈起手撕雞
套餐還包含了前菜,性價比十足!
三味鍋湯底
時令海鮮拼盤
手工火鍋拼盤
頂級安格斯牛頸脊
蔬菜籃
自家製雪糕
紫貝天葵
最後還有雪糕及包含一杯飲品,都是餐廳自家製的!

每人消費少於$300,便得到如此高質素的招待,真心誠意推介給所有喜歡打邊爐的朋友!
柚子沙律 鮑撈起手撕雞
蔬菜籃
自家製雪糕
紫貝天葵
2017-07-08 142 浏览
今日同朋友聚舊,搵間房,不限時聚一聚。沙嗲火鍋底不錯,食咗四個鐘都仲有味 手切肥牛勁得 因為呢度全部嘢 都係經過店舖手工自己處理,所以普遍都不俗,尤其係炸魚皮同埋響鈴,全部都係剛剛炸起 手打丸類都不錯,尤其係墨汁墨魚丸 最後提一提佢嘅飲品主打"沙冰"真係要試,又大杯,配打邊爐真係一流 因為我哋食嘅唔係套餐,喺其他人相片入面嘅特色嘢,我哋冇試到,不能作出評價。但係我哋呢班大食人,食到成枱野捧住個肚走,都係收一個合理價 下次會再嚟試過
手切肥牛勁得
手打丸類都不錯,尤其係墨汁墨魚丸
下次會再嚟試過
2017-07-08
  • 炸魚皮
  • 各式沙冰
  • 手切肥牛
  • 即炸響鈴卷
2017-07-08 132 浏览
今日朋友話帶我去打邊爐, 話好耐無去la bo, 哈哈. 呢間餐廳位於油麻地, 都幾近地鐵站, 好方便, 入到去見到牆身畫滿火鍋既畫, 好有FEEL, 哈哈. 一坐低服務員都好有禮貌咁介紹餐牌 & 拎左d醬料過來. 我地叫左個粥底火鍋, 因為平時都係用湯底打邊爐多.呢款飲品唔可以唔介紹下, 真係透心涼呀, 又夠哂大柸, 好香菠蘿味道, 打邊爐必叫 – 菠蘿沙冰.混完醬奶白色既粥底鍋黎啦, 入面有好多瑤柱呀, 所以成個粥水都好清甜, 粥膽係最後先落既.首先黎個海鮮拼盤, 有聖子, 海蝦, 鮑魚, 鯇魚片, 墨魚片, 帶子, 所有海鮮都非常新鮮 & 清甜!! 聖子唔會有沙, 而且仲好大隻, 海蝦好爽口, 大廚還將鮑魚介左花, 一來容易d熟, 二來一熟左好靚成朵花似的, 帶子超甜, 讚!!之後呢碟頂級安格斯牛頸脊, 薄薄的, 油脂分佈得均勻, 不會令到成個鍋變得油膩, 而且不用點醬味道還更出呢.跟住可以簡5款火鍋配料, 我地簡左好特別出面好少有的, A)太極海鮮軍艦, 係用墨魚滑&墨汁墨魚滑釀落油炸鬼到, 好盞鬼. B)別蝦我, 係用鮮蝦打成膠, 再加入蟹子而成, 鮮甜彈牙. C)牛肝菌黑松

跟住可以簡5款火鍋配料, 我地簡左好特別出面好少有的, A)太極海鮮軍艦, 係用墨魚滑&墨汁墨魚滑釀落油炸鬼到, 好盞鬼. B)別蝦我, 係用鮮蝦打成膠, 再加入蟹子而成, 鮮甜彈牙. C)牛肝菌黑松露餃子, 食落黑松露味會重過千肝菌既味道. E) 三層樓墨魚磚, 係用墨魚滑而成, 分另會有三種味道, 波菜, 南瓜&原味, 不過食落都係原味多, 哈哈, 但夠特色. L)養顏花膠, 好有膠質, 女仕最愛.

仲有即炸響鈴, 火鍋必選, 真係即炸的, 堅正. 蔬菜也是新鮮的.

最後要食粥啦, 服務員將粥膽, 蛋, 南瓜, 芋頭煮了數分鐘, 食得!! 加埋頭先個D精華, 個粥好鮮甜. 不過個人認為南瓜唔夠淋身.

最後仲有雪糕做甜品TIM, 超滿足的一餐.
2017-07-02