2017-03-09 240 浏览
香港首間玉子燒專賣店,是一間小店,選擇不算多,但具備鹹甜風味,也會不定時推出限定口味呢!玉子燒都是即叫即做,很夠誠意~選了紫菜明太子煙燻肉子燒, 每款可免費付上蘿蔔蓉,不過想試試原汁原味所以這次沒有要。店員指要等3分鐘再開蓋,讓煙燻味滲進蛋,而甫打開陣陣煙燻味湧出來,蛋也完全被燻香了!店家採用的是日本蛋,但蛋味不算濃,如果質感再嫩滑一點就更好啦~內裡的明太子帶出鹹香,$34有點小貴但不妨一試,一止玉子燒癮。

• 明太子煙燻肉子燒
2017-03-07 193 浏览
朋友話荃灣開左個小士林,個名好好聽,原來只係幾間小食店痴埋一齊開,冇想像中咁多野食朋友話呢檔蛋好食,好啦,就試下!呢間鋪頭門口有好大個燻字,好易認!鋪頭雖然獨孤一味只賣蛋,但款式都叫多。左㨂右㨂,我地最後叫咗紫菜明太子 同櫻花蝦所謂嘅煙燻,其實只係店員會將煙打入放咗煎蛋嘅紙盒內。坦白講,蛋味道係唔錯嘅,都算足料。但我食完都唔明煙燻嘅作用係邊唔覺得好食咗,係覺得好過癮囉!如果你問我會唔會再食,我覺得都未必啦!
所謂嘅煙燻,其實只係店員會將煙打入放咗煎蛋嘅紙盒內。
唔覺得好食咗,係覺得好過癮囉!

如果你問我會唔會再食,我覺得都未必啦!
外卖自取
2017-03-04 265 浏览
剛剛試了荃灣街頭人氣玉子燒👍🏻由於是現場即製,一定要有耐性等⋯⋯⋯在選擇困難症發作下,我揀了「紫菜明太子玉子燒」。今次我的選擇正確呀!等了15分鐘後,手上捧到熱騰騰的玉子燒,滿滿期待地放入口⋯味道是正宗甜甜的玉子味⋯ 加入的紫菜很惹味,配搭得很好😙 略嫌明太子的份量太少~整體不錯,可以再食
剛剛試了荃灣街頭人氣玉子燒👍🏻
由於是現場即製,一定要有耐性等⋯⋯⋯
等了15分鐘後,手上捧到熱騰騰的玉子燒,滿滿期待地放入口⋯

整體不錯,可以再食

2017-03-04
15 分钟 (外卖自取)
2017-02-27 263 浏览
經荃灣友介紹下,終於嚟到口耳相傳👉🏻玉子燒專賣店。夜晚7點嚟到,店鋪雖小,位於係橫街角落頭,但傳出好大陣"煙燻味",所以都易揾。玉子款式有咸有甜,今次點左2款口味👉🏻芝士黑松露玉子燒👍🏻 & 紫薯玉子燒👍🏻玉子原材料係來自日本蛋,蛋特別香同滑。廚師係收到Order後即時製作,燒好玉子後,再用煙燻1分鐘左右,成個製作過程只需10分鐘,就收到熱辣辣嘅玉子燒。不過仲未食得架!玉子經過煙燻後,要等待3分鐘先可進食,因為煙燻再留耐D帶出更香濃嘅蛋味。先食<黑松露玉子燒>,濃濃嘅松露同芝士好夾,一人食哂一件都唔覺滯。再食<紫薯玉子燒>,厚厚嘅紫薯,好香甜。總括: 值得番兜,再試埋其他味。而且價錢好平高質,$30-38/件,好滿足。
經荃灣友介紹下,終於嚟到口耳相傳👉🏻玉子燒專賣店。

玉子原材料係來自日本蛋,蛋特別香同滑。

芝士黑松露玉子燒
2017-02-26
芝士黑松露玉子燒
2017-02-17 215 浏览
果晚正要去睇戲,所以就急急腳同fd去附近買野食平日有時行過見到呢間野d裝修都幾得意,咁我就叫左份原味熱既玉子咁等左10分鐘左右就有,咁佢比我果陣就叫我等3分鐘先食咁我不嬲為食,就心諗有乜咁特別,要等3分鐘,咁我就3個盒邊文下文下好似有d拜神用既既味我就再比個fd文下,我乜都無講佢都係話有d拜神用既味咁我fd仲等緊第2間既野食,3分鐘過後我就打開黎食舊野煙薰味好大,味道偏淡,微甜,普通咸,但煙薰既味道打開左黎文又5似拜神既味,但又5太好文食第2淡食真d個味,就無再食比哂fd食連屎都話好食既fd都話普通既我真係覺得間野好普通我諗如果鐘意食甜既大家可以試下轉食蘋果味,我諗果個應該會順口d
果晚正要去睇戲,所以就急急腳同fd去附近買野食

咁等左10分鐘左右就有,咁佢比我果陣就叫我等3分鐘先食

好似有d拜神用既[香]既味

我就再比個fd文下,我乜都無講佢都係話有d拜神用既[香]味

咁我fd仲等緊第2間既野食,3分鐘過後我就打開黎食

舊野煙薰味好大,味道偏淡,微甜,普通咸,但煙薰既味道打開左黎文又5似拜神既[香]味,但又5太好文

食第2淡食真d個味,就無再食比哂fd食

連屎都話好食既fd都話普通既我真係覺得間野好普通

题外话/补充资料: 5會再食...又貴又細舊
2017-01-27
2017-02-11 1711 浏览
荃灣有間以玉子燒的專門店,有冷有熱,有鹹亦有甜。叫左兩款玉子燒黎食,就係「紫菜明太子玉子燒$34(熱)」及「紫薯玉子燒$34(熱)」。係食之前要等煙燻2-3分鐘先進食既,而玉子燒既蛋好嫩滑,有水準。紫菜明太子配材跟玉子燒好夾,但紫薯跟玉子燒好似有點怪怪咁。「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋

2017-01-21
2017-02-09 244 浏览
向來對玉子燒都有著一種情意結,可惜偏偏在早年到日本旅行時卻錯失機會一試正宗玉子燒。這間煙燻玉子燒似乎是香港首間及唯一一間玉子燒專門店,獨沽一味只售不同口味的玉子燒,卻吸引了眾多民眾爭相朝聖,更是還了我一個心願。店內沒有堂食座位,只提供外賣服務,售賣的玉子燒分為鹹味及甜味,最有創意的絕對非紫薯或蘋果玉子燒以及新年限定的紅豆年糕玉子燒莫屬。紫菜明太子玉子燒 ($36)即叫即製的玉子燒完成後會被放入盒子裏,然後通過盒蓋上的孔泵入煙霧,再貼上貼紙密封,將玉子燒浸淫其中煙燻三分鐘,便可以開蓋享用。玉子燒蛋香嫩滑,免不了較為油膩,反倒是煙燻味道微不足道。切開玉子燒可見明太子份量並不算多,不過因而與玉子燒同吃感覺亦不會過鹹,更帶點點爆脆的口感。下單時店員會詢問要不要配蘿蔔蓉,清淡的蘿蔔蓉可以一減玉子燒的油膩,不過個人認為以小樽裝著放於玉子燒旁邊會使樽身沾油,難以徒手拿出唧上玉子燒。雖然以三十多元的價格對一件體積不大的玉子燒來說略嫌昂貴,不過始終城中尚未有其他玉子燒專門店崛起,而且這裡的玉子燒勝在款式創新之餘質素平均,偶爾品嚐一下還是稱心滿意。
店內沒有堂食座位,只提供外賣服務,售賣的玉子燒分為鹹味及甜味,最有創意的絕對非紫薯蘋果玉子燒以及新年限定的紅豆年糕玉子燒莫屬。

紫菜明太子玉子燒 ($36)
紫菜明太子玉子燒
玉子燒蛋香嫩滑,免不了較為油膩,反倒是煙燻味道微不足道。

1K
2017-02-07 138 浏览
年29晚本來打算喺荃灣晚飯,可惜想食嘅餐廳人太多,唔想等位所以撇左。於是喺附近睇吓有咩可以醫肚,原來鱟地坊多左咁多野食!之前都冇幫襯過,其中有呢間賣煙燻玉子燒嘅小店,睇落唔錯~本身男朋友對玉子燒都幾喜好,好多時食日本野都會叫~紫菜明太子玉子燒 $34講真用三十幾蚊買舊玉子燒,真係覺得有啲貴,但點都試一次啦,最多唔好食唔翻轉頭啫。店家表示用日本產地嘅雞蛋,認真講食唔出有咩分別,不過感覺上安心啲見佢地都係用個方形煎pan煎起舊玉子,再捲起放入紙盒, 煙燻再蓋上。店員都提醒要等幾分鐘先好食~一打開個蓋都有層煙飛出黎,不過煙燻味就唔多覺。玉子厚身,煎得啱啱好,不過就唔係話好重蛋味~中間有明太子,有點蓋過蛋味,份量唔多,可能驚食落太鹹~雖然味道唔錯,但咁嘅價位,性價比唔是太高。玉子迷先好試~

本身男朋友對玉子燒都幾喜好,好多時食日本野都會叫~

紫菜明太子玉子燒 $34

玉子厚身,煎得啱啱好,不過就唔係話好重蛋味~
中間有明太子,有點蓋過蛋味,份量唔多,可能驚食落太鹹~
雖然味道唔錯,但咁嘅價位,性價比唔是太高。玉子迷先好試~
2017-01-26
$34 (宵夜)
2017-02-06 1795 浏览
前陣子在電視中收看了「區區開伙」的飲食節目,留意到有一間在荃灣專營玉子燒的外帶店,賣相十足十在日本築地市場所吃到的玉子燒般美妙,剛巧今日要到荃灣辦一點事,就順道過來拜訪。店舖只提供外帶服務,一共推出四款咸食、三款甜食的玉子燒,價錢由$30-$38不等。除了黑糖玉子燒只有凍食外,其餘都有凍熱之分,限定推介還有新出的紅豆年糕玉子燒。和朋友商議後,揀了口味較為穩陣的$34明太子紫菜玉子燒,先付錢後取單,再等叫號碼,大概等十分鐘,玉子燒就到手。用透明膠蓋封盒,員工指要再等大約三分鐘後才好打開食用。明太子紫菜玉子燒($34)一個淥杯麵的時間悄悄地溜走,打開盒蓋,帶著煙燻香的熱氣薄霧瀰漫四散,芳香撲鼻。長方形四四方方的玉子燒呈現眼前,表面混入很多紫菜絲,蛋層燒得光亮如鮮,咬下去,半熟的蛋汁隨隨在蛋層中濺出,蛋味清幽且柔軟濕潤,偏甜但不膩,配合紫菜和明太子,咸味迫出卻未算驚人,軟熟度適中,如果明太子比例多一點會更理想。不用加錢就可免費送上的蘿蔔蓉,特別用上豉油樽去裝上,感覺很衛生。既可以一邊清潔味蕾,一邊加強突出濃郁的蛋香,一舉兩得。不過只有半隻手掌大小的玉子燒,就要索價」34,定價略嫌高了一點,但
明太子紫菜玉子燒($34)

不過只有半隻手掌大小的玉子燒,就要索價」34,定價略嫌高了一點,但總算一試無妨。

煙燻玉子燒 (荃灣)
荃灣鱟地坊80-84號華成樓B座地下B3號舖
2017-02-05
2017-01-10 458 浏览
之前見到呢度有幾間小食店,難得經過荃灣就試試佢第一次經過既時候未開,第二次4點幾就開左,店員見我一臉迷惘就細心推薦,最後要左紫菜明太子玉子燒落單既時候店員問要唔要蘿蔔茸,係日本白蘿蔔制,幾清甜。玉子燒非常重煙燻味,紫菜同明太子都好香,但有少少比煙燻蓋過左,下次都會想試下其他味
之前見到呢度有幾間小食店,難得經過荃灣就試試佢
2017-01-05
下午茶
2017-01-08 415 浏览
紫菜明太子玉子燒($34)👅荃灣真係好正呀咁多食街😍呢個玉子燒係煙燻,聽個名都覺得好high咁😆😆😆整完出黎要等幾分鐘先好開蓋,一開蓋好香煙燻味既煙係咁飄出黎😳😳玉子燒好甜好香濃蛋味好juicy👍🏻👍🏻如果中間啲明太子再多啲味道會出啲應該仲正🤔
紫菜明太子玉子燒($34)
2017-01-08 375 浏览
其實我由細到都唔太中意玉子呢樣野😂因為我覺得煎蛋咋嘛,冇乜特別之餘,亦覺得味道唔會有咩咁吸引😂😂不過上年喺築地試過幾好食,咁岩喺荃灣有啲口痕就買個黎食☺原味玉子燒-HKD28話說呢到其實有好多不同口味嘅玉子燒🤗例如蔥味、櫻花蝦、紫菜等等😯不過興趣不大,所以都係試返原味嘅比較好😮😮玉子燒外層有一陣煙燻,食之前打開個盒啲煙飛走晒😂我就食唔出有咩煙燻味,整體上玉子實係外實內軟☺新鮮熱辣辣、甜甜地咁,都算係幾好味嘅小食。隻叉仔有一邊係刀仔,要切定拮黎成舊食都好方便嘅!可惜係當日去佢話蘿蔔蓉派晒😢如果可以配埋蘿蔔蓉一齊食,應該會更加好味嫁係咪啊哈姆太郎?🐹話說呢到一落單就即時整比你🤗若唔太多人,等待時間約5-8分鐘啦!好食嘅,但係28蚊食舊蛋對我黎講有啲貴🙈不過香港專門賣玉子燒嘅店舖不多,好中意食玉子燒嘅你可以試下呢✌🏻

原味玉子燒-HKD28
2016-12-23
$28 (其他)
2017-01-04 345 浏览
紫菜明太子玉子燒 ($34)玉子燒一攞上手熱到不行🔥👐🏻仲要用一個充滿煙既蓋蓋住🌫要等3分鐘先可以開蓋食👄玉子表面鋪滿左好多紫菜👀𠝹開見到裡面都有唔少明太子😆一咬落去個玉子好濕潤😝仲有d汁擠出黎💦正呀👅👅👅好香煙燻味同蛋🐣既香味,明太子既味就唔係好覺啦🤔不過整體黎講係正既🤗
紫菜明太子玉子燒 ($34)
2017-01-03 221 浏览
今日去咗荃灣鱟地坊試咗玉子燒。叫咗海苔玉子燒等咗十分鐘左右就有喇。店主叫等三,四分鐘先開蓋食,可以比煙燻多陣。睇落賣相都好多紫菜格離嘅就係附送嘅蘿蔔蓉,都幾甜幾清新!切開後明太子都好足料 唔錯!!依檔嘅玉子燒唔似葵x食到嗰啲玉子燒係似omelette,比較正宗,而且價格合理!足料!!另外 店主都好nice,friendly! 見我哋企喺附近食 都會問返我哋覺得玉子燒味道點滿唔滿意,少見嘅人情味十分滿意!!
海苔玉子燒
格離嘅就係附送嘅蘿蔔蓉,都幾甜幾清新!
海苔玉子燒
切開後明太子都好足料 唔錯!!

十分滿意!!
2017-01-03
2017-01-03 184 浏览
荃灣食街鱟地坊,香港聞名,小店林立,自然要去試下。咁多選擇,係唔知決定食咩好姐。最後繞場一周,先食個紫薯玉子燒。$34/條即叫即整關係,加上是日人山人海,等個不亦樂乎,足足等左半個鐘先有得拎。等左咁耐,係唔係咁好食先,即刻開餐啦仲等咩。咪住,店員話要等多3分鐘先好食喎,好我等。終於有得食啦,一打開,熱氣四散,聞到既唔係蛋香,係一陣人稱煙燻味既味道洶湧而出,唔好講咁多,食啦,咬落去真係好熱好熱好熱(小心辣親呀),食落蛋味不算濃烈,味道偏甜,仲要唔夠滑,好在佢都幾有咬口,夠堅挺。紫薯份量多又甜又香,好食過玉子,兩樣野放埋一齊,真係太甜,所以最後我決定分開黎食,先挑左的紫薯出黎食,再食玉子,得左。哈哈。食落唔差,但要34元先得咁既份量真係太貴啦,試下無妨,ENCORE就未必會啦。P.S 小街窄巷就唔好諗呢到有幾好環境,係唔會有台架。
$34/條

P.S 小街窄巷就唔好諗呢到有幾好環境,係唔會有台架。
30 分钟 (外卖自取)