2024-02-09 99 浏览
位於朗豪坊的燈籠滷味,以其獨特的台北師大夜市熱滷味和融合傳統與新潮元素的裝修風格。在整潔舒適的環境中,這裡的豐富餐牌提供多款選擇,滷汁更是使用台灣總店祖傳滷湯,為每道菜品帶來獨特的風味。我們這次選擇了燈籠飽飽雙人套餐,品嚐主食、小吃、甜點和飲品,讓我們一同展開台式美食之旅。主食與招牌滷味:燈籠滷味的主打菜品為台式車仔麵,使用多種食材隨意搭配,再加上台灣總店祖傳滷湯,為每一口帶來濃郁的滋味。此外,燈籠飽飽雙人套餐中的招牌滷味也非常吸引人,包括百頁豆腐、麻吉燒、木耳、豬耳和蜂巢牛肚。自選的空心菜(通菜)作為配菜,色彩鮮綠,口感嫩脆爽口。每道滷味的外觀都非常誘人,蜂巢牛肚入味鮮甜,口感爽脆,黑木耳和豬耳同樣爽口,而麻吉燒則充滿地道的風味。我哋仲加咗烏龍茶麵。好彈口。小吃與甜點:燈籠飽飽雙人套餐中的小吃部分提供了多款經典台灣小吃。其中,香炸花枝丸是一款驚喜之選,外層微焦金黃,口感酥脆,帶有微甜的風味。火腿、玉米、起司蛋餅是古早味的台灣小吃,蛋香味濃郁,餅皮口感彈牙,內部的火腿、玉米和起司豐富多樣,帶來豐富的層次感。我們選了九份經典芋圓,一碗滿滿的芋圓,色彩吸引人,包括紅豆、兩色芋圓和黑糖珍珠,

主食與招牌滷味:

小吃與甜點:
我們選了九份經典芋圓,一碗滿滿的芋圓,色彩吸引人,包括紅豆、兩色芋圓和黑糖珍珠,芋圓Q彈而且不甜。

飲品:
最後,我們品嚐了茉香奶綠加仙草,這杯飲品散發著濃濃的綠茶香氣,茉香的香味和仙草的甜度恰到好處,有嚼勁,為整餐饗宴標題:夜市美食盛宴,燈籠滷味帶您品味台灣風味之旅

2024-02-02 63 浏览
燈籠滷味在香港擴張得挺成功的,在港九都有分店。在旺角逛得有點累卻不是很餓,就在燈籠滷味吃點小吃休息一下。我們兩個人叫了一份主食、兩份小食及兩杯飲料。金黃糖心滷鴨蛋鴨蛋的味道比雞蛋濃郁,口感較結實,滷水入味,整體香甜。豪吃自由配搭自選了幾款滷味:牛肚、豬腱肉、雞腎等配上最吸汁的冬粉,彈牙又入味。豬腱肉半肥瘦,口感很棒。海苔鹽酥雞鹽酥雞炸得金黃,放入裝滿海苔粉的紙袋中搖勺,每顆鹽酥雞都被海苔包裹著,鹹香惹味。吃台灣料理又怎可以少了「廢水」?我點了比較清新的柚子鳥龍茶,茶底不錯,焦香的底蘊加上香甜的柚子蜜,清爽解渴。友人點的燈籠黑糖珍珠奶茶黑糖甜而不膩,珍珠Q彈,整體不會很甜,不錯!
燈籠滷味在香港擴張得挺成功的,在港九都有分店。
在旺角逛得有點累卻不是很餓,就在燈籠滷味吃點小吃休息一下。
我們兩個人叫了一份主食、兩份小食及兩杯飲料。
金黃糖心滷鴨蛋
鴨蛋的味道比雞蛋濃郁,口感較結實,滷水入味,整體香甜。
豪吃自由配搭
自選了幾款滷味:牛肚、豬腱肉、雞腎等
配上最吸汁的冬粉,彈牙又入味。
豬腱肉半肥瘦,口感很棒。
海苔鹽酥雞
鹽酥雞炸得金黃,放入裝滿海苔粉的紙袋中搖勺,
每顆鹽酥雞都被海苔包裹著,鹹香惹味。
吃台灣料理又怎可以少了「廢水」?
我點了比較清新的柚子鳥龍茶,
茶底不錯,焦香的底蘊加上香甜的柚子蜜,清爽解渴。
友人點的燈籠黑糖珍珠奶茶
黑糖甜而不膩,珍珠Q彈,整體不會很甜,不錯!
2024-01-30 106 浏览
燈籠滷味以他們豐富多樣的滷味菜單而聞名,我點選了招牌燈籠滷味,其中包括蜂巢牛肚、豬耳朵、百頁豆腐、麻吉燒、白蘿蔔和黑木耳。來到這家店品嚐了這些滷味菜肴,絕對是一場美食盛宴。蜂巢牛肚是這家店的招牌菜之一。它的質地彈牙,滷汁入味,每一口都帶來濃郁的牛肉風味。豬耳朵是另一道令人驚艷的滷味,它們被滷得剛好,口感嚼勁十足。百頁豆腐吸收了滷汁的美味,軟嫩滑爽,非常適合搭配其他菜肴一起享用。金黃糖心滷鴨蛋,鴨蛋外表金黃誘人,一口咬下去,糖心融化在口中,給滷味增添了濃郁的甜味。火腿玉米起司蔥抓蛋餅,餅皮酥脆,內裡包裹著火腿、玉米和起司,口感豐富多樣。九份經典芋圓是好吃的,芋圓Q彈紮實,配上濃郁的芋頭湯汁,帶來滿滿的滿足感。

2024-01-24 55 浏览
朗豪坊想搵平平地嘅台灣嘢呢間燈籠滷味好適合舖頭環境都算大而且好多霓虹燈,設計都幾有懷舊feel同朋友叫左兩個小食一個甜品鹽酥雞,地瓜條兩樣都炸得好香脆!而且份量都適中地瓜條沾滿酸梅粉甜品份量好多好大碗紅豆🫘煮得好淋不過有少少甜芋泥反而唔會太甜啱啱好芋圓夠煙韌涼粉加埋糖水食都唔錯👍🏻
朗豪坊想搵平平地嘅台灣嘢呢間燈籠滷味好適合
舖頭環境都算大
而且好多霓虹燈,設計都幾有懷舊feel

同朋友叫左兩個小食一個甜品
鹽酥雞,地瓜條
兩樣都炸得好香脆!
而且份量都適中
地瓜條沾滿酸梅粉

甜品份量好多好大碗
紅豆🫘煮得好淋不過有少少甜
芋泥反而唔會太甜啱啱好
芋圓夠煙韌
涼粉加埋糖水食都唔錯👍🏻
2023-12-21 90 浏览
13號晚8:20左右3人去食,當時冇位,門口位男員工(全場唯一一位男員工、疑似經理)換原先2位客人嘅枱(4人枱)比我地,其他員工叫我地用QR code 落單,我地用咗大概10分鐘時間完成落單,但過咗2、30分鐘連飲品都未上,開始覺得奇怪,用手機check吓張單,發現全部被「已取消」!即刻叫員工過嚟問吓咩事,當時一位女員工好緊張,check咗一輪之後俾過一張新嘅QR code我哋落單,我哋話不如你照住我哋係app 上面已取消嘅order再落過,女員工唔知點做,走去問位男員工,跟住嗰位男員工就走埋話幫我哋落過,當時佢拎住我哋個電話照入單,入完之後叫我哋睇吓,我哋已經發現啲單落錯晒,即刻同佢講話唔啱,呢位男員工好似發晦氣咁,話到底有邊樣唔啱,明明張單係叫熱飲,出嚟係凍飲,根本冇樣啱,叫佢不如重新手寫入單,佢好唔情願嘅情況之下係錯嘅單上面用手寫過,當時嘅態度都已經唔好,好似係我哋專登取消完又落過咁!跟住冇幾耐真係上咗兩杯凍飲,我哋咪即刻叫停,再開個Apps睇,果然都係錯,咁咪叫「負責」果位男同事過嚟了解,想搞清楚,唔想再錯,嗰位男同事過嚟之後就話其實係冇錯,佢已經喺內部做好更改唔會錯,之但係個

跟住冇幾耐真係上咗兩杯凍飲,我哋咪即刻叫停,再開個Apps睇,果然都係錯,咁咪叫「負責」果位男同事過嚟了解,想搞清楚,唔想再錯,嗰位男同事過嚟之後就話其實係冇錯,佢已經喺內部做好更改唔會錯,之但係個Apps係唔會改,話費事又取消!咁我係個客唔知你點搞,淨係見到你上錯嘢,問清楚都好正常,呢位男員工好似唔耐煩,又覺得我哋問長問短,語氣上完全冇禮貌不特止,態度極差!

直到走、比埋錢,果位男員工可能真係覺得自己處理得好好,唔好話叫佢表示虛假嘅歉意,連講句基本嘅「多謝光臨」都冇!

呢間旺角呢間分店已經食過好多次,之前完全冇問題,但今次嘅服務質素完全係負分,其實錯左咪去入過,照單入都入錯晒,錯咗又好似唔關自己事咁,你去改返啱都係應該,又唔係唔收錢,咁點解好似皇恩浩蕩咁呢?!一句講晒,以後都唔使再幫襯!
2023-12-13
2023-11-28 95 浏览
我最近品嚐了燈籠滷味,它是一家台灣餐廳。首先是燈籠滷味麵食。這道菜品包含了六款餸菜,其中包括蜂巢牛肚、豬耳朵、百葉豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、黑木耳和西蘭花。每一款餸菜都用料十足,味道濃郁。配上烏龍麵,增加了飽足感。滷味的湯汁香濃,蘿白更是入味,讓整道菜更加美味豐富。接下來是玉米起司火腿蛋餅。這道菜香氣四溢,蛋餅煎得金黃酥脆,內部包裹著玉米、起司和火腿。芝士溶化得剛好,具層次的口感。即使不用沾任何醬汁,這道菜本身就美味。燈籠滷味的起司麻糬也是一道值得一試的小吃。麻糬外部酥脆,內部軟糯,帶有一點點拉絲的口感。二人餐還配有甜點,甜點是九份經典芋圓,包含了珍珠、芋圓和紅豆。最後是茉香奶綠和冬瓜茶,這兩款飲品都非常清爽。茉香奶綠帶有少量茶香和奶香的結合。冬瓜茶則甜度適中,非常適合作為解渴的選擇。

2023-11-28
2023-11-27 60 浏览
燈籠滷味滷水豬耳朵滷水豬耳朵質地爽脆,口感非常有嚼勁。滷水調味料滲入豬耳朵,令到每一口都充滿咗豐富嘅滋味。滷水豬耳朵加入酸菜同蔥花等配料,增添口感同層次感。台灣紅燒牛筋肉滷肉飯台灣紅燒牛筋肉滷肉飯嘅牛筋肉經紅燒製作,令肉質變煙韌有嚼勁,卻入口即化。滷肉則是嫩滑多汁,送米飯一流,令人垂涎欲滴。加上酸菜豆腐蔥花,各類蔬菜,半隻滷水蛋,令整個飯味道更加豐富,而且充滿台灣風味。熱黑糖珍珠奶綠今晚嘅餐飲係熱黑糖珍珠奶綠,結合咗濃郁嘅奶綠味道、香甜嘅黑糖同Q彈嘅珍珠。奶綠嘅濃郁同黑糖嘅香甜相互融合,平衡咗甜度同濃郁度,俾到人一種舒適同滿足嘅感覺。
燈籠滷味

滷水豬耳朵

台灣紅燒牛筋肉滷肉飯

熱黑糖珍珠奶綠

2023-11-25 61 浏览
去朗豪坊睇聖誕展覽,晚餐時間係朗豪坊覓食嚟到燈籠滷味 😋😋店內開揚,裝修復古台灣風格招牌燈籠滷味可自選配料:選了蹄膀、水蓮、白蘿蔔、甜不辣和冬粉食台式滷味當然要食地道食材!甜不辣口感煙韌 ,水蓮新鮮爽脆,蹄膀啖啖肉冬粉吸滿滷汁但保持爽口,份量也很多白蘿蔔滷得十分入味,清甜又多汁灑上酸菜和蔥花更添層次燈籠黑糖珍珠奶茶可選甜度,選了少少甜,啱啱好!奶茶香濃,和黑糖十分融洽,珍珠有咬口彈牙甘梅香脆地瓜條甘梅粉和地瓜真係絕配!酸酸甜甜的梅子粉減低油炸的油膩感,地瓜外皮酥脆內層甜糯

招牌燈籠滷味
可自選配料:選了蹄膀、水蓮、白蘿蔔、甜不辣和冬粉

食台式滷味當然要食地道食材!
甜不辣口感煙韌 ,水蓮新鮮爽脆,蹄膀啖啖肉
冬粉吸滿滷汁但保持爽口,份量也很多
白蘿蔔滷得十分入味,清甜又多汁
灑上酸菜和蔥花更添層次

燈籠黑糖珍珠奶茶
可選甜度,選了少少甜,啱啱好!
奶茶香濃,和黑糖十分融洽,珍珠有咬口彈牙

甘梅香脆地瓜條

2023-11-14
用餐时段
2023-11-23 52 浏览
真係好鐘意燈籠滷味,成日都當佢係飯堂,好多間分店都去過,旺角朗豪坊呢間分店裝修得好有特色,燈籠高掛,霓虹燈閃爍,聽著台灣國語歌,尤其在夜幕下更有台灣夜市嘅感覺!最鐘意在招牌燈龍滷味推介中揀心水滷味拼搭,自由發揮想食乜揀乜,我都會先加入米線再慢慢諗,好似蹄膀、空心菜、貢丸、花枝丸、白蘿蔔、大豆皮、鳥蛋(鵪鶉蛋)都係我嘅最愛!滷水入味,食材高質,佢啲滷水好香,食完都唔會口渴,可以揀多酸菜多蔥,份量都亦相當滿足,仲可以加底,哈哈,真係好好味。蛋餅,我哋揀咗奶油芋泥、肉鬆、起司口味,最鐘意呢種甜中有鹹嘅味道,芋泥勁綿密,蛋香味突出。Shake Shake 海苔鹽酥雞,配有一包海苔Shake Shake 粉,可以自己Shake,Shake完之後鹽酥雞就沾滿海苔粉,外脆內嫩,非常香口。

2023-11-19 1261 浏览
這天晚上我約了朋友在旺角吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間台式餐廳試一試,店內環境舒適和清潔衛生,裝飾擺設很懷舊,很有台灣特色,店內客人很多,證明食物質素應該有一定保證燈籠古早滷肉飯($35)白飯粒粒分明,質素非常高,滷肉稔香軟彈,份量延多,十分抵食燈籠飽飽二人餐($228)通菜爽口徵彈,非常新鮮台灣玉子麵煮得十分軟身,非常適合老人和小孩食用招牌燈籠滷味有6款滷味,蜂巢牛肚軟彈煙韌,豬耳朵爽口徵彈,百頁豆腐柔滑的,麻吉燒十分煙韌,白蘿蔔吸收了滷水的味道,味道清甜,黑木耳爽彈鮮美,滷味即叫即做,自家製調味,用蔥粒灑面台式香蒜腸台式腸稔香軟彈,味道鹹中帶一點甜,蒜片做襯托和調味,用生菜鋪底火腿玉米起司蔥抓蛋餅外脆內軟,火腿稔香軟彈,粟米清甜,十分足料九份經典芋圓芋圓軟彈煙韌,地瓜圓稔香軟彈,蕨餅鬆棉,紅豆煮得十分淋,珍珠十分煙韌,用黑糖和花奶調味,非常地道凍茉香奶綠奶滑茶濃,有茉莉的香味冬瓜茶十分解渴,味道恰到好處,不會太甜整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇非常多,食物的定價相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以

燈籠古早滷肉飯($35)
白飯粒粒分明,質素非常高,滷肉稔香軟彈,份量延多,十分抵食

燈籠飽飽二人餐($228)
通菜爽口徵彈,非常新鮮

台灣玉子麵煮得十分軟身,非常適合老人和小孩食用

九份經典芋圓

凍茉香奶綠
奶滑茶濃,有茉莉的香味

冬瓜茶十分解渴,味道恰到好處,不會太甜

整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇非常多,食物的定價相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
燈籠古早滷肉飯
燈籠古早滷肉飯
  • 火腿玉米起司蔥抓蛋餅
  • 九份經典芋圓
2023-11-18 39 浏览
響朗豪做完facial餓餓地,咁就醫埋肚先走,見到有間台灣餐廳,餐牌有自選粉面,配王子面,烏龍面,或冬粉都可,見選擇幾多咁就入去試下,最後簡左個午餐套餐,配烏龍面,想睇下係咩面,有跟杯熱茶,碗麵放到面前時感覺好豐富咁。會令人有生種正既感覺,我簡左烏龍面,最後發現應該係烏冬果類黎,碗面材料豐富,整碗面有香濃既滷水味,烏龍面都係滷水嘅顏色,所以都好入味,另外仲叫左個麻辣鴨血,夠辣,鴨血爽,又係食唔停口果種
  • 麻辣鴨血冬粉
2023-11-13 666 浏览
台灣一向出名多美食,除了去台灣之外,其實香港其實都有不少出色的台式餐廳。今次約了友人食位於朗豪坊的燈籠滷味。餐廳位於商業地標朗豪坊,非常的方便,餐廳的裝修新淨而且很有台灣風味,空間感舒適,座位也很舒服。我們二人點了shake shake海苔鹽酥雞、奶油芋泥肉鬆起司蛋餅、招牌燈籠滷味配自選菜式和九分經典芋圓拌QQ蕨餅。Shake shake 海苔鹽酥雞這個菜式很特別,鹽酥雞吃得多,但是鹽酥雞配shake shake 粉就第一次見。餐廳會提供紙袋和海苔粉,可以把海苔粉和鹽酥雞混合在一起。海苔的香味濃郁,鹽酥雞外脆內軟,非常的美味可口!奶油芋泥肉鬆起司蛋餅這個經典的台式小吃一定要試試!香滑的奶油芋泥,配搭上肉鬆和起司,根本就是絕配。再配上香口的蛋餅,每一啖都很好吃很豐富!招牌燈籠滷味是這間餐廳的主打,我們點了很多不同的菜式,牛筋肉、鴨珍、蹄膀、雞翅、杏鮑菇、高麗菜、大豆皮、甜不辣和手工烏龍麵。餐廳用招牌的滷水醬汁煮客人自選的餸菜,大家可以選擇自己喜愛吃的,而且價錢也非常的便宜,性價比很高,一定要試一試! 我特別推介牛筋肉和手工烏龍麵,牛筋肉煮得非常入味,而且明顯食得出牛筋和牛肉的不同口感。手

Shake shake 海苔鹽酥雞

奶油芋泥肉鬆起司蛋餅

招牌燈籠滷味是這間餐廳的主打,我們點了很多不同的菜式,牛筋肉、鴨珍、蹄膀、雞翅、杏鮑菇、高麗菜、大豆皮、甜不辣和手工烏龍麵。餐廳用招牌的滷水醬汁煮客人自選的餸菜,大家可以選擇自己喜愛吃的,而且價錢也非常的便宜,性價比很高,一定要試一試! 我特別推介牛筋肉和手工烏龍麵,牛筋肉煮得非常入味,而且明顯食得出牛筋和牛肉的不同口感。手工烏龍麵煙靭可口,吃得出麥香味,而且非常的彈牙,也吸滿了滷水汁的香味。

九份經典芋圓伴QQ蕨餅
最後當然不少得甜品,台灣直送的芋圓,香甜軟糯,甜而不膩。加上qq 蕨餅,十分好食!

位置方便,食物味道佳
推薦
2023-11-08 57 浏览
喺旺角朗豪坊行完街好肚餓,見到一間台灣餐廳就入去試吓,叫得做燈籠滷味,啲滷味應該好味招牌燈籠滷味推介(自選)$116有好多選擇,我就揀咗牛筋肉,蜂巢牛肚,水蓮 唐生菜 百葉豆腐大 大豆皮,台灣王子麵自選配料好滿足,滷水好入味,配料好新鮮,咁多選擇令人有食自助餐嘅感覺凍燈籠黑糖珍珠奶茶$31可以自選甜度及冰,奶味香濃又唔會太甜 金梅香脆地瓜條$38每一口都充滿梅粉香味,酸酸甜甜很開胃,並且有厚實的地瓜肉,很滿足奶油芋泥肉鬆起司 $56 芋頭味香濃,配搭濃郁的熱熔芝士 再加上肉鬆 啖啖足料

招牌燈籠滷味推介(自選)$116

凍燈籠黑糖珍珠奶茶$31
可以自選甜度及冰,奶味香濃又唔會太甜

金梅香脆地瓜條$38

奶油芋泥肉鬆起司 $56
芋頭味香濃,配搭濃郁的熱熔芝士 再加上肉鬆 啖啖足料
2023-11-07 56 浏览
上星期去旺角買喼順便去咗朗豪坊揾地方食晚飯,朋友話想食台灣嘢,於是我哋選擇咗去燈籠滷味,朋友話台灣嘅滷味好出名,而燈籠滷味嘅醬汁亦都係台灣直送,值得一試!我哋一人嗌咗一碗湯麵,朋友就揀咗要冬粉配有雞翼大腸同生菜,雞翼好入味,大腸份量唔少而且湯底好濃郁並且配有酸菜,越食越開胃!我就揀咗牛肚豬耳同豆腐串配王子麵, 湯汁夠哂掛麵,每啖都食到滷水汁精華, 豆腐串吸收哂濃郁嘅滷水湯底,食落好滋味!我同朋友都係一個蛋餅狂粉,所以我哋叫咗一個芝士肉鬆芋泥蛋餅, 蛋餅係即叫即做嘅,外皮煎得相當香脆,肉鬆份量亦很充足!我哋仲分別叫咗一杯黑糖珍珠奶茶,黑糖珍珠烏龍茶, Shopping Day用豐富嘅晚餐作結! 下次要試埋滷肉飯!

前幾日同朋友去咗朗豪坊嘅燈籠滷味 一直好鍾意食呢度嘅蛋餅🥢朗豪坊分店裝修都好寬敞 牆身掛咗好多台式招牌 充滿台灣地道風格✨一人叫咗一份下午茶 再加多份蛋餅😚ꕥ 自選招牌燈籠滷味可以揀四款配料再加一款麵 滷味雞翅膀煮到好稔好入味🐔大腸質地軟而有彈性 另外揀咗兩款菜 分別係高麗菜同埋金菇 兩樣都索晒滷水汁 味道濃郁又唔會太鹹👍🏻麵都有四款選擇 我哋揀咗最索湯嘅冬粉 份量都好多 口感唔軟唔硬都啱啱好 ꕥ 台式蜂巢牛肚滷肉拌烏龍麵估唔到滷肉同烏冬都咁夾 個汁好掛麵🍜牛肚有5件 煮得好入味 食落好爽口ꕥ 蔥抓蛋餅火腿/粟米/芝士 係我最鍾意嘅配搭🤤火腿鹹鹹地 粟米甜甜地 再加半溶嘅芝士 無論味道同口感都好有層次🫔喜歡個蛋餅煎到帶點焦香 好香口

一人叫咗一份下午茶 再加多份蛋餅😚
ꕥ 自選招牌燈籠滷味