天氣開始轉涼,當然要買返D秋冬季既時裝,同友人係旺角大商場SHOPPING完,就搵到呢間台式餐廳試下,地點方便又唔會好貴。燈籠黑糖珍珠奶茶(⭐⭐⭐⭐⭐)食台式野當然要叫杯珍珠奶茶飲。奶茶入口十分順滑,完全無茶澀味,甜味方味唔係一般手搖茶甜個種糖精味,而真係有黑糖既香甜味,為整杯奶茶既味道增加立體感。另外必定要讚賞奶茶既珍珠,每粒都十分煙靱,唔會太軟淋、亦唔會太硬未熟,真正Q彈!燈籠古早滷肉飯(⭐⭐⭐⭐⭐)另一樣台菜既經典就係滷肉飯,傳統既台式滷肉飯肥膏既比例會較高,雖然會多左濃濃既豬油香,但就好唔健康,黎到香港鬧市開店鋪,相信餐廳作出左改良,令到滷肉醬油肉比例變得平衡,唔會每啖都係油,反而食到豬肉粒,增加口感。味道方面,則保留左古早滷肉既風味,十分香濃,配白飯一流。奶油芋泥肉鬆起司蛋餅卷(⭐⭐⭐⭐⭐)除左主菜,筆者同朋友都叫左蛋餅卷,未食就已經見到邪惡既芝士拉絲,而且餐廳十分足料,見到整個卷都充滿滿滿的芋泥。食落蛋卷外皮十分香脆,芋香十分惹味,加上肉鬆同芝士,味道大大提升。招牌燈籠滷味推介(⭐⭐⭐⭐💢)黎到以滷味為名既餐廳,當然要食返夠本試下各式材料。肉類方面,鴨腎、豬耳、蹄膀、豬肚,
燈籠黑糖珍珠奶茶(⭐⭐⭐⭐⭐)
燈籠古早滷肉飯(⭐⭐⭐⭐⭐)
奶油芋泥肉鬆起司蛋餅卷(⭐⭐⭐⭐⭐)
招牌燈籠滷味推介(⭐⭐⭐⭐💢)
黎到以滷味為名既餐廳,當然要食返夠本試下各式材料。肉類方面,鴨腎、豬耳、蹄膀、豬肚,牛筋肉全部都浸得十分入味,而且全部都煮得剛剛好,保持到仍有彈牙但又不會太硬的口感。筆者特別欣賞雖然全部都以滷水煮,但各樣肉材都保留到自己的味道,不會一色一樣的味道。蔬菜方面,白蘿蔔十分軟淋、杏鮑菇則有滿滿滷水菇香。至於台灣王子麵則保持彈牙,配搭各樣食材,好味!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
燈籠滷味 (朗豪坊) 旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖

👍台灣味道
👍地點方便
👍小聚一流
2023-10-18
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 燈籠黑糖珍珠奶茶
  • 燈籠古早滷肉飯
  • 奶油芋泥肉鬆起司蛋餅卷
「燈籠滷味」主打台式熱食滷味,滷味醬汁由台灣直送,味道正宗到不得。個人非常推薦滷肉飯,一碗飯加一大勺滷肉醬汁,油香滿溢,味道濃厚,唔覺唔覺會食多咗飯。大大隻雞翼滷得夠入味,雞翼皮同內裏既肉同樣入味又唔會滷得過長時間而變得太鹹,鹹度剛好,與台灣嘅口味一樣!台式車仔麵必選王子麵, 自家鹵水湯底香噴噴,麵條不會糊掉,保有Q度而且湯汁都吸進去。大腸必食,冇騷味,而且彈性十足,有咬口, 咀嚼時釋出滿滿油脂。麻辣鴨血冬粉,麻辣味十足,麻辣湯底與冬粉絕配,冬粉吸湯效果很好。鸭血鮮味及嫩滑口感,不留腥味,麻勁十足,香辣可口。場內裝飾都看得出店主用了不少心思,台灣夜市特色霓虹招牌,超適合打卡,地點方便易找,位於朗豪坊商場4樓。下午茶抵食,45蚊起,任何套餐包一杯冬瓜茶或者抹香綠茶,若要特飲可半價追加。

鸭血鮮味及嫩滑口感,不留腥味,麻勁十足,香辣可口。

2023-10-14 37 浏览
港式車仔麵都食得多,今次揀左間台式嘅車仔麵食下,order左蹄膀、高麗菜、百頁豆腐、甜不辣台灣王子麵$66(想講下蹄膀切左片好淋好味)👍🏿,但係個汁真係頂5順超級鹹😖,食完一定要狂飲水,另外一個order左高麗菜豬耳大豆皮出前一丁$50,因為5係套餐,5包飲品,所以要另外order,如果加飲品又冇優惠價都算幾貴😅,但係5飲應該頂5順🤣,因為食完真係幾口渴,座位都算坐得舒適,店員服務不過不失
今日同老公食飯 我地係商場想輕鬆食😁因為又唔算太餓呢~ 我地揀左台灣菜 這家 燈籠滷味📍-位置都算多 以台式食物為主🔎我揀左招牌燈籠滷味推介 原來係台式車仔麵🥢我就揀左牛筋肉,水蓮,冬粉,多酸菜,多蔥💚水蓮同冬菜真係夠台式風味 出面少食到!🥬不過如果多少少湯就會更加好🤪-老公揀左燈籠古早滷肉飯(小碗)🍚好足料,啖啖肉夠晒味呀! 不過就真係細份的❗️-我地再點左蔥抓蛋餅,材料係火腿,玉米,起司🧀🌽呢3樣食材夾! 幾驚喜 唔會太膩呀!🤩同埋真係食到啖啖芝士味! 唔錯!🥢-飲品方面,老公點左凍蜂蜜荔枝紅茶 🍹味道足夠 唔會太苦!我點左滋潤桂圓紅棗蜜 反而呢個太甜⚠️我加左幾次水😂-幾抵食既台式晚餐 快食為主! 有d太多人 相對嘈d‼️
今日同老公食飯 我地係商場想輕鬆食😁
因為又唔算太餓呢~ 我地揀左台灣菜 這家 燈籠滷味📍
位置都算多 以台式食物為主🔎
我揀左招牌燈籠滷味推介 原來係台式車仔麵🥢
我就揀左牛筋肉,水蓮,冬粉,多酸菜,多蔥💚
水蓮同冬菜真係夠台式風味 出面少食到!🥬
不過如果多少少湯就會更加好🤪
老公揀左燈籠古早滷肉飯(小碗)🍚
好足料,啖啖肉夠晒味呀! 不過就真係細份的❗️
我地再點左蔥抓蛋餅,材料係火腿,玉米,起司🧀🌽
呢3樣食材夾! 幾驚喜 唔會太膩呀!🤩
同埋真係食到啖啖芝士味! 唔錯!🥢
飲品方面,老公點左凍蜂蜜荔枝紅茶 🍹
味道足夠 唔會太苦!
我點左滋潤桂圓紅棗蜜 反而呢個太甜⚠️
我加左幾次水😂
幾抵食既台式晚餐 快食為主!
有d太多人 相對嘈d‼️
燈籠古早滷肉飯
蜂蜜荔枝紅茶
2023-09-25
燈籠古早滷肉飯
蜂蜜荔枝紅茶
  • 招牌燈籠滷味
♡ 朗豪坊平民台灣菜| 燈籠滷味 ♡-今日經開朗豪坊行見到有一間台式餐廳 睇落都幾抵食而且店舖播住台灣嘅歌曲😆仲有好多霓虹燈牌~ 吸引到我即刻入去試下啦😆😋- ♡ 燈龍古早滷肉飯(小碗) ♡ $35呢碗古早滷肉飯滷肉汁香濃,肉質軟嫩多汁,每一口都帶來滿滿的滿足感。🥰-♡ Shake Shake 海苔鹽酥雞 ♡ $48店員送餐時會附有一個紙袋 俾客人倒晒啲雞入去shake🫶 唔shake 嘅話就可以當原味咁食 。雞肉外層炸至金黃酥脆,入口嘅鹽酥味道帶有微微嘅海苔香氣,口感鮮嫩多汁。-♡ 招脾燈籠滷味 ♡ $63滷味有好多選擇!我哋就揀咗 牛筋肉、蜂巢、牛肚同手工烏龍麵,每樣都滷得入味,肉質韌口,口感豐富。湯頭濃郁,帶有滷味獨特嘅香氣,加上彈牙的烏龍麵,一口咬落去,味道豐富,令人回味無窮!-♡ 清新冬瓜仙草檸檬 ♡ $31 好少試呢一種嘅配搭,竟然有驚喜😍👍冬瓜茶帶有淡淡的清香,搭配嫩滑的仙草和檸檬的酸爽,味道清新解渴!-♡ 燈籠黑糖珍珠奶茶 ♡ $31 ✨必飲✨黑糖的濃香和奶茶的濃醇結合得恰到好處,加上Q彈的珍珠,一口咬下去,口感豐富。❥#⇢店鋪資料:燈籠滷味 (朗豪坊) (旺
♡ 朗豪坊平民台灣菜| 燈籠滷味 ♡
今日經開朗豪坊行
見到有一間台式餐廳 睇落都幾抵食
而且店舖播住台灣嘅歌曲😆
仲有好多霓虹燈牌~
吸引到我即刻入去試下啦😆😋
♡ 燈龍古早滷肉飯(小碗) ♡ $35
♡ Shake Shake 海苔鹽酥雞 ♡ $48
店員送餐時會附有一個紙袋
俾客人倒晒啲雞入去shake🫶
唔shake 嘅話就可以當原味咁食 。
♡ 招脾燈籠滷味 ♡ $63
♡ 清新冬瓜仙草檸檬 ♡ $31
好少試呢一種嘅配搭,竟然有驚喜😍👍
♡ 燈籠黑糖珍珠奶茶 ♡ $31
✨必飲✨
黑糖的濃香和奶茶的濃醇結合得恰到好處,加上Q彈的珍珠,
一口咬下去,口感豐富。

⇢店鋪資料:
燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖
🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X旺角
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南
  • 招牌燈籠滷味
旺角朗豪坊餐廳眾多,而且換餐廳既速度都唔慢。呢間燈籠滷味,見佢都開左一段時間,台灣未排得到去,就番食個滷味回味下先😆😆首先叫左份酸梅粉炸地瓜條。地瓜條外皮炸得金黃酥脆,入面軟糯香甜搭配上酸梅粉的微酸同微甜,係有令人愛不釋手既感覺,食完一條又一條。做開胃菜定小食都唔錯。一個人食熱氣,同人share就岩哂👍🏻跟住係細份滷肉飯。話細份其實都唔算,畢到拱起既飯再淋上滷肉汁🤤🤤一開始仲覺得汁唔夠,但食落就岩岩好😊因為飯周圍條邊都淋到滷肉汁。滷肉咸香,滷汁勾芡送飯一流。跟住係主角滷味拼盤,我地叫左牛肚、豬大腸、百頁豆腐、甜不辣,再加個王子麵😍😍滷牛肚和滷豬大腸都滷得夠林,同時仲有煙韌爽彈既口感。百頁豆腐就軟綿綿得黎有少少彈牙,吸收左滷汁,就帶有滷汁的香氣甜不辣有驚喜,入口偏軟,但咬落都係煙煙韌韌,最緊要係有平時甜不辣冇既魚肉香味。王子麵包埋個底,perfect👍🏻👍🏻最後仲叫左碗芋圓配蕨餅。除左有芋圓地瓜圓同蕨餅,仲有黑糖珍珠紅豆🫘成個組合有多樣材料,所以豐富的口感。另外我地仲叫左杯茉香奶綠奶味濃郁,飲落有淡淡茉莉花香纏繞口中🥰鐘意佢飲落唔甜,奶味偏重,有淡淡茶香😊整體黎講,食物質素都唔錯,滷味既

一開始仲覺得汁唔夠,但食落就岩岩好😊
因為飯周圍條邊都淋到滷肉汁。滷肉咸香,滷汁勾芡送飯一流。

成個組合有多樣材料,所以豐富的口感。

另外我地仲叫左杯茉香奶綠

奶味濃郁,飲落有淡淡茉莉花香纏繞口中🥰
鐘意佢飲落唔甜,奶味偏重,有淡淡茶香😊

整體黎講,食物質素都唔錯,滷味既味道地道,而且旺角朗豪坊夠就腳。掛住台灣野既人,值得黎食下佢地既滷味。
2023-09-25 37 浏览
成日聽呢間台灣嘢,而宇人朗豪坊都有近我好多,晚市好多人等位,餐廳入面好有台灣特色好地道的感覺🥢招牌燈籠滷味推介$79呢個好似車仔麵咁嘅,全部滷水食物都係自己揀,好多款式,我揀咗大腸、豬耳、豬肚、雞翼、金針菇、白蘿蔔,蘿蔔必食勁入味,金菇索咗汁都好正👍🏻🥢蛋餅$54揀咗花生醬丶火腿丶起司饀料,蛋餅勁脆,花生醬同其他料都好夾,好食🤤🥢香炸花枝丸$32幾彈牙幾好食🥢眷村懷舊排骨滷肉飯$75排骨大塊滷肉多,仲有粒蛋,好飽肚🚩燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖

🥢招牌燈籠滷味推介$79

🥢蛋餅$54

🥢香炸花枝丸$32
幾彈牙幾好食

🥢眷村懷舊排骨滷肉飯$75
排骨大塊滷肉多,仲有粒蛋,好飽肚

🚩燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖
2023-09-24 714 浏览
晚飯時間想吃台式料理,跟朋友去位於朗豪坊內的「燈籠滷味」,主打台北師大夜市熱滷味,人氣度十分高!裝修風格傳統夜市元素加上新潮有設計感,環境乾淨整。餐牌選擇豐富, 滷汁用上台灣總店祖傳滷湯,有多款食材可以自由配搭的「台式車仔麵」是主打,另有便當,套餐,台式小吃及甜品等,我們今次點了燈籠飽飽二人套餐,包括了主食,兩類小吃,甜品及兩杯飲品。招牌滷味包括了六種精選,包括百頁豆腐、麻吉燒、木耳,豬耳及蜂巢牛肚,及自選的唐生菜,賣相大份又吸引,蜂巢牛肚非常入味,口感爽嚼,將鮮甜的滷水汁盡掛上;黑木耳和豬耳同樣爽脆,麻吉燒十分地道,很有風味,手工烏龍麵不會過硬或過淋,非常好!香炸花枝丸有驚喜,外層微焦金黃色,爽口中帶甜,口感爽滑。火腿、玉米、起司蛋餅,這道菜是台灣小食必食,經典的古早味味道,蛋香味濃,餅皮口感煙韌,裡面火腿、玉米、起司材料十足,口感層次豐富。九份經典芋圓,滿滿的一大碗,賣相吸引,有紅豆、兩色芋圓、黑糖珍珠,芋圓彈牙,又不會過甜,十分不錯。凍茉香奶綠加珍珠富綠茶味,更香濃,加入茉香的香味及黑糖珍珠的甜味,甜度恰到好處,珍珠亦夠煙韌,不錯!這家店食物質素有水準!誠意推介!

香炸花枝丸有驚喜,外層微焦金黃色,爽口中帶甜,口感爽滑。

這家店食物質素有水準!誠意推介!
  • 招牌滷味
  • 香炸花枝丸
  • 火腿、玉米、起司蛋餅
2023-09-08 72 浏览
今日內地的親戚來到了旺角的商場逛街,於是來到了這間台灣食店品嚐一下正宗的台灣風味!這間餐廳環境佈置十分之有氣氛,有不少打卡的位置及五光十色的霓虹燈招牌可供大家拍照!招牌的台式滷味,可供大家自由地選擇,同坊間的車仔麵的方式也是雷同的,但是利用QR code下單又方便又環保又清晰減少漏單的情況.台式滷水真是美味可口,展現了台灣獨特的滷味文化和精湛的烹飪技巧。它是一道經典的台灣小吃,深受當地人民和遊客的喜愛。台式滷水的特點之一就是多樣的食材,包括豆干、豬耳朵、雞翅膀等,配上香滑的油面,簡直是最美好的配搭.自家製的桂花烏龍,也是大家無糖之選.台式芋泥蛋卷,它結合了台灣糕點和芋頭的絕妙組合,口感綿密細膩,風味濃郁。

自家製的桂花烏龍,也是大家無糖之選.

2023-09-06 593 浏览
都有一段時間沒有去台灣旅行了,突然掛住夜市滷味的味道,於是來到這間位於旺角的燈籠滷味,找回台灣的味道!我們分別點了兩碗招牌燈籠滷味推介!其中一碗點了鴨胗、蹄膀、雞翼、玉米筍,再配上出前一丁!鴨胗爽口,蹄膀不會好肥,都幾入味!出前一丁吸了滷水的味道,不會好腍,味道不錯!另一碗點了杏鮑菇、大腸、高麗菜、甜不辣配上冬粉!冬粉即是粉絲,能夠吸收滷水的味道,味道香濃!大腸味道濃郁,高麗菜和杏鮑菇都是爽身,而甜不辣煙煙韌韌,不錯!每碗還可以點多份量的酸菜,酸菜味道酸酸地帶有微辣,拌入冬粉一起吃十分惹味!甘梅香脆地瓜條,地瓜條脆身,內裡軟綿綿,味道甜甜地,而地瓜條外層沾滿甘梅粉,食落美味!燈籠黑糖珍珠奶茶,黑糖珍珠煙煙韌韌,味道不算太甜,奶味較重!蜂蜜荔枝紅茶,有好濃紅茶的澀味,而且有好香的荔枝味,蜂蜜的甜味不會好濃,不錯!
2023-08-21
用餐时段
2023-09-02 82 浏览
早前試過中環以及銅鑼灣的燈籠滷味,兩間分店都很有水準,今日就到朗豪坊的燈籠滷味試試食物質素如何。七點半鐘到達餐廳,人流頗多,取票稍等一會後就有店員帶入座,用餐時間則只有60分鐘。💙燈籠古早滷肉飯(小)雖然點了小份,但份量其實都足夠兩人分享。白飯粒粒分明,頗有飯香。至於滷肉味香濃又不會過咸,肉質香滑,再加上爽口的香菇粒增加口感,用來伴飯就最適合不過。💙奶油芋泥肉鬆起司蛋餅蛋餅邊位煎得香脆,裏面的配料份量豐富,芋泥軟滑香甜,再加上肉鬆及起司的鹹香,蛋餅上面的醬汁,鹹甜味道幾匹配,亦令蛋餅味道層次豐富。💙黃金甜不辣拼起司麻薯甜不辣口感煙韌,上邊灑上七味粉帶少少辣味,非常惹味。再加上剛剛炸起,熱騰騰非常好食,至於起司和麻薯的口感相似,煙韌程度不同,咬開時有拉絲效果。💙招牌燈籠滷味燈籠滷味的招牌菜,類似港式車仔麵,可以選擇不同配料以及麵底,我就選了蹄膀、雞翅膀、水蓮、白蘿蔔及冬粉。冬粉及白蘿蔔能索滿湯汁, 美味非常,之於雞中翼及燻蹄的滷水味香口,肉質彈牙。水蓮則是每次到台灣餐廳都必點的菜式,因為只有台灣出產水蓮,在香港較為少見,口感爽口味道清甜,非常不錯。💙九份經典芋圓伴QQ蕨餅分量同樣足料,足

💙燈籠古早滷肉飯(小)

💙奶油芋泥肉鬆起司蛋餅

💙黃金甜不辣拼起司麻薯

💙招牌燈籠滷味

💙九份經典芋圓伴QQ蕨餅
分量同樣足料,足夠兩人分享。蕨餅 質地軟熟,充滿濃濃的綠茶味,而芋圓就頗有咬口,另外更有珍珠及紅豆,再加上冰塊,每啖食下都令人透心涼,適合在炎炎夏日享用的一道甜品
2023-08-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 芋泥肉鬆蔥抓蛋餅
2023-08-30 42 浏览
今晚嘗味台式料理,到主打台式滷味與祖傳滷湯的「燈籠滷味」。燈籠飽飽二人套餐~是心儀之選,各類別有多項選擇,可化繁為簡的點選。主食滷味包括:非常入味的蜂巢牛肚、百頁豆腐、麻吉燒、白蘿蔔、爽脆的豬耳朵和黑木耳,很有台灣地道風味,也是受香港人歡迎的味道。蜂巢牛肚百頁豆腐、麻吉燒豬耳朵蔬菜選擇空心菜與冬粉,空心菜即是蕹菜,口感很嫩滑,冬粉即是粉絲,略為粗身的冬粉吸收香濃而不鹹的滷湯,非常美味可口。台式小食:起司麻薯~金金黃黃又脆卜卜的麻薯很能逗起食欲。火腿玉米起司~香脆的酥皮捲筒著火腿、玉米和芝士,我接受到淡味的芝士,這款小食賣相不錯,味道也好。台灣紅燒牛筋肉魯肉飯~牛筋肉即是牛𦟌,無論台灣的牛筋肉或是香港的牛𦟌,那肉質口感略為煙韌,味道鮮美,我都是永遠的支持者。九份經典芋圓~煙煙靭靭的芋圓是我喜歡的台式甜品之一。台式特飲:兩款柚子綠茶、多凍抹香奶綠。
今晚嘗味台式料理,到主打台式滷味與祖傳滷湯的「燈籠滷味」。

冬粉
台式小食:起司麻薯~金金黃黃又脆卜卜的麻薯很能逗起食欲。

台灣紅燒牛筋肉魯肉飯

九份經典芋圓~煙煙靭靭的芋圓是我喜歡的台式甜品之一。
九份經典芋圓
台式特飲:兩款柚子綠茶、多凍抹香奶綠。
柚子綠茶、多凍抹香奶綠。
2023-08-30
冬粉
九份經典芋圓
柚子綠茶、多凍抹香奶綠。
這間是台灣過江龍開的分店,主打就肯定是滷味了,而且比較特別的是滷味還可以加上麵,感覺就變成車仔麵的感覺,滷水湯底的味道也挺特別的!眷村懷舊排骨滷肉飯(75元)豬扒的肉挺厚的,而且炸得表面非常酥脆,內裡肉質柔軟多汁!滷肉飯的滷肉很濃香,香菇味比較重,而且不會太肥,拌飯挺惹味!滷味(大腸14元,蹄膀14元,鴨胗15元,豬肚14元,豬耳朵14元)滷味大件的約4件左右,鴨胗和豬耳朵會比較多,都燉煮得很入味,質感軟滑的,帶淡淡的滷水香。Shake Shake 海苔鹽酥雞(48元)上桌的時候會連著一個紙袋,裡面放了有大量的紫菜碎給你加入鹽酥雞去搖勻。鹽酥雞吃起來鹹香味十足,外酥裡嫩的,再加上紫菜香,減低了油膩感。燈籠黑糖珍珠奶茶(31元)叫了少少糖半冰,喝起來還是會帶點甜,因為加了黑糖和黑糖珍珠的關係。這杯奶味會比較重,珍珠軟糯。

眷村懷舊排骨滷肉飯(75元)

Shake Shake 海苔鹽酥雞(48元)

燈籠黑糖珍珠奶茶(31元)

2023-08-23
2023-08-19 577 浏览
平時都有行開旺角依個商場,今日行過嘅時候見有條人龍,走去望下搞邊科😂。原來大家係排緊隊食滷味😋,睇嚟依間滷味應該唔簡單😏。招牌燈龍滷味推介蜂巢牛肚 大腸 蹄膀我諗大家願意排隊最主要嘅原因就係依個招牌燈龍滷味😋,除非要排隊之外,坐低見到依度全院滿座😂。賣相嚟講真係睇到都知道佢滷到淋淋淋😂,食落大腸清楚得好乾淨,味道除非重滷味,亦不失大腸本身嘅味道,唔會失敗😂。蹄膀啖啖肉得嚟啲皮淋得嚟仲好膠,直頭有啲黏住個口咁🤣。蜂巢牛肚仲特別,淋得嚟又有啲爽😂,自己講完都有啲矛盾🤣。眷村懷舊排骨滷肉飯依個排骨滷肉飯一見到已經知道脆卜卜,食落不得了,肉味濃唔止仲要熱辣辣,再加啖飯真係大滿足👍。排骨啖啖肉,唔會得啲骨🤣,仲有其他配菜,夾得啱啱好👍。台灣紅燒牛筋肉滷肉飯上枱嘅時候一望見到啲餸多到不得了,又紅燒牛筋肉又滷肉再加粟米🌽,真係一粒白飯都見唔到🤣。食落紅燒牛筋肉除咗啖啖肉之外仲好有咬口,中間啲脂肪比例啱啱好👍一流,再嚟滷肉配啖飯一齊食,熱辣辣無敵組合。冷泡四季春茶自家冷泡四季春茶真係啱晒食咁多煎炸油膩野😂。清新冬瓜仙草櫁檬飲汽水🥤真係飲得多,叫番杯清清地嘅再加埋有冬瓜,真係爽哂👍。

招牌燈龍滷味推介

蜂巢牛肚 大腸 蹄膀

蹄膀啖啖肉得嚟啲皮淋得嚟仲好膠,直頭有啲黏住個口咁🤣。

蜂巢牛肚仲特別,淋得嚟又有啲爽😂,自己講完都有啲矛盾🤣。

眷村懷舊排骨滷肉飯

台灣紅燒牛筋肉滷肉飯

冷泡四季春茶

自家冷泡四季春茶真係啱晒食咁多煎炸油膩野😂。

清新冬瓜仙草櫁檬

2023-07-20
  • 冬瓜茶
2023-08-16 104 浏览
今日去旺角朗豪坊食台灣美食,滷水滷味。好耐之前去過其他分店,今次試吓朗豪坊分店,食物水準一樣咁出色。-自由配搭1蜂巢牛肚 - 份量多,厚切,口感一流,牛味濃郁雞翅膀 - 滷水味道濃郁,雞翼煮得夠入味,有鮮味而又有回甘百頁豆腐 - 豆腐口感層次非常好,充分吸收滷水味道,非常出色台灣王子麵 - 麵質煙靭,麵條粗幼度適中,吸收滷水汁非常有效,亦唔會太過淋-自由配搭2牛筋肉 - 牛筋牛肉層次分明,牛肉味非常濃郁,煮得夠入味夠軟熟,口感平衡做得非常好冬粉 - 冬粉一向都係減肥嘅良伴,屬於比較健康嘅一種麵食,吸收湯汁俾王子麵更加優秀,食落味道更為濃郁-花生醬火腿芝士蔥抓蛋餅蔥抓蛋餅非常鬆脆,配上花生醬火腿芝士經典配搭,口感同味蕾都達到至高境界。-評分 : 6.5/10
自由配搭1
蜂巢牛肚 - 份量多,厚切,口感一流,牛味濃郁
雞翅膀 - 滷水味道濃郁,雞翼煮得夠入味,有鮮味而又有回甘
自由配搭2
花生醬火腿芝士蔥抓蛋餅