2016-05-16 562 浏览
荃灣真係有好多好野食,令次搵野食搵到去荃灣緊係要搵最正既野食。呢間唔洗自己燒,燒埋比你既燒烤店,連海鮮都有得燒,睇過餐牌真係咩都有得食,招牌菜仲要係一鍋雞。一鍋雞,味道惹味夠大煲。雞肉彈牙,煮得岩岩好。先叫個牛油金菇先,牛油汁香味浸住金菇,好鬼入味好鬼香。招牌茄子,成條燒。燒得外脆內香,仲帶有一陣陣野味。豬頸肉串燒,又一外脆內軟。豬肉味香濃,火喉岩岩好。貴妃蚌/扇貝,蒜香濃郁,但係食落仲保持住蚌既海鮮味,一流。扇貝帶子,好厚肉,無燒到過火,食既時候仲有鮮汁入口。
一鍋雞
一鍋雞,味道惹味夠大煲。雞肉彈牙,煮得岩岩好。
牛油金菇
先叫個牛油金菇先,牛油汁香味浸住金菇,好鬼入味好鬼香。
招牌茄子
招牌茄子,成條燒。燒得外脆內香,仲帶有一陣陣野味。
豬頸肉串燒
豬頸肉串燒,又一外脆內軟。豬肉味香濃,火喉岩岩好。
一鍋雞
牛油金菇
招牌茄子
豬頸肉串燒
2016-01-26 1244 浏览
朋友話荃灣有間宵夜食野吹水既好地方,於是大家約埋一齊去試下新野。黎到門口,有種似曾相識既感覺,原來呢間舖頭係之前上過電視"夜宵磨"ga~~~首先當然叫返個開胃小菜同啤酒先la~~~但原來這間舖頭是沒有酒牌的,所以我地去左隔離果間啤酒店買入來慢慢享用。四季豆灑上濃郁既味粉同芝麻,燒到少少焦但還是有點爽身,非常開胃美味。大大舊龍躉翅,咬落去好似成舊花膠咁,好多骨膠原同軟骨,鮮嫩多汁既肉好滑,口感一流!!用上新鮮既琵琶蝦,再加上炸蒜蓉同香蔥,調味香濃,令蝦肉豐富完全入味,值得一讚!!第一次食魔鬼魚,外皮脆脆,內裏不會過熟,魚質很滑,味道鮮甜。
首先當然叫返個開胃小菜同啤酒先la~~~
風味燒四季豆
琵琶蝦
秘燒魔鬼魚

$100 (宵夜)
風味燒四季豆
琵琶蝦
秘燒魔鬼魚
2016-01-26 641 浏览
約了朋友吃飯 又未夠鐘 於是走到燒皇食少少野點左蒜香茄子 由於可以自備酒水嘅關係咁岩隔離又有一間酒吧 於是過隔離點了一杯Ashai🍺茄子即叫即燒 等了10分鐘左右 茄子一開為二 香濃的蒜蓉鋪滿整條茄子加上粒粒香蔥和芝麻 再配上獨家醬汁令茄子吃起來味道十足 熱烘烘少少咸 加上吸油紙放底 令吃起來不會太油嘅感覺👍🏼邊喝酒邊吃 的確令人好relax😍
約了朋友吃飯 又未夠鐘 於是走到燒皇食少少野

邊喝酒邊吃 的確令人好relax😍
蒜香茄子
蒜香茄子
2015-10-20 938 浏览
平時好少過荃灣,唔黎都唔知荃灣有不少美食。一到晚飯時間人山人海,到處擠滿了搵食的人,朋友帶我到呢間燒烤店,雖舖面不起眼,但質素亦有返咁上下,是一間值得一試的小店。雖然叫燒烤專門店,但除了燒烤串燒等外,原來還有點小菜,所以我地叫了比較多小菜。大大隻豬手份量十足,皮夠脆,肉夠軟,香口而不會肥膩,因為不是咸豬手,咸味不會好重,淡淡地反而更岩我,附有二種醬料,食完好飽。蒜蓉炒蜆雖然隻隻肉厚,但略為不夠火候。牛油雜菇味道香濃,陣陣牛油提升了菇類的香味。焗蠔又是厚肉無比,鮮味十足,用料絕不馬虎。燒乳鴿皮脆肉嫩,不錯。
蒜蓉炒蜆雖然隻隻肉厚,但略為不夠火候。
牛油雜菇味道香濃,陣陣牛油提升了菇類的香味。
焗蠔又是厚肉無比,鮮味十足,用料絕不馬虎。
燒乳鴿皮脆肉嫩,不錯。
鱟 (音: 侯) 地坊大家可能連讀個鱟字都唔知點讀,但生為荃灣人的我就知道這裏是搵食好地方,而這家燒皇燒烤專門店就是其中一間荃灣友來食野宵夜吹水好地方這裏主打食燒烤串燒, 而佢有多種不同海鮮燒選擇, 首先來個超讚貴妃蚌先,新鮮海鮮只要加蒜蓉蔥花都已經超讚!再來個紐西蘭巨型斑馬蝦 (瀨尿蝦) , 真係好巨型, 有我成隻前手臂咁長之餘,點解D 蝦膏可以多到由蝦頭食到蝦尾都仲有咁多蝦膏嫁??!!叫返蝶蕃薯苗, 味道野味, 不過炒得有點過火 (有點鑊燶味…),不過苗算是嫩,唔會有食到渣再來個招牌茄子, 一整條茄子燒, 野味十足之餘又唔會太乾身, 正!豆卜到我地食的時候雖然唔熱, 但還是脆口要數今晚最正最特別的當然是這個香燒龍疐翅, 大大舊龍疐翅, 而且咬落去好似食成舊花膠咁,好多骨膠原, 口感一流!食咁多串燒, 當然要啤一啤佢, 我地就係店隔離酒吧買了支德國啤, 啤一啤佢先極品太子鴿 (BB 鴿) , 叫了兩隻開邊, 好嫩好美味豬頸肉串燒, 燒得剛好, 一路啤, 一路吃, 一路吹水, 人生一大樂事也~~3 人吃總共6百元 (因為海鮮類會貴一點), 但平時來食下吹下水晚上宵夜不錯啊~
鱟 (音: 侯) 地坊大家可能連讀個鱟字都唔知點讀,
但生為荃灣人的我就知道這裏是搵食好地方,
而這家燒皇燒烤專門店就是其中一間荃灣友來食野宵夜吹水好地方
新鮮海鮮只要加蒜蓉蔥花都已經超讚!
點解D 蝦膏可以多到由蝦頭食到蝦尾都仲有咁多蝦膏嫁??!!
不過苗算是嫩,唔會有食到渣
豆卜到我地食的時候雖然唔熱, 但還是脆口
好多骨膠原, 口感一流!
極品太子鴿 (BB 鴿) , 叫了兩隻開邊, 好嫩好美味

2015-09-14
  • 香燒龍疐翅
  • 紐西蘭巨型斑馬蝦
2015-09-26 959 浏览
位處於荃灣鱟地坊的港式夜市, 參考台灣特色, 取名士林食街, 集合大量食店, 輕食串燒應有盡有,多數於下午至凌晨開放, 愈夜愈旺場!來到夜市不得不吃惹味燒烤菜! 這間燒皇Fire King, 標榜即叫即燒,肚餓之際, 便進到這裡試試。味道:♥♥♥♥♡超讚貴妃蚌新鮮、彈牙,蒜香濃郁,超級滑溜!味道:♥♥♥♥♡香燒紐西蘭巨型斑馬瀨尿蝦整條滿佈濃濃蝦膏,外殼麻辣惹味,燒得非常香!味道:♥♥♥♥♡蕃薯葉炒得清脆嫩綠,帶點微辣, 好食!味道:♥♥♥♥♡燒皇招牌茄子採用厚身長型茄子,放滿蒜茸和醬汁,相當入味!味道:♥♥♥♡♡香脆豆腐乾即使攤涼了仍可保持脆口,唯略為乾身及味道偏淡。味道:♥♥♥♡♡香燒龍躉翅龍躉皮煙煙韌韌的,保留濃厚的骨膠原,女生必吃美顏佳餚!味道:♥♥♥♥♡極品太子鴿沒想過會在燒烤店嘗到乳鴿,皮脆香口, 肉質嫩滑有汁,比以往在茶樓吃的質素高幾班!味道:♥♥♥♥♥蜜味豬頸肉 彈牙爽口,醬汁味獨特,微辣帶甜,燒得香濃惹味!即使吃得超飽, 還是會停不了口!吃得如火如荼之際, 想叫支酒喝喝,店員示意我們可到隔鄰店舗購入, 最後入手了西柚啤酒, 甜甜地易入口,美酒配佳餚, 非常完滿!
位處於荃灣鱟地坊的港式夜市,

參考台灣特色, 取名士林食街,

集合大量食店, 輕食串燒應有盡有,

多數於下午至凌晨開放, 愈夜愈旺場!
來到夜市不得不吃惹味燒烤菜!

這間燒皇Fire King,

標榜即叫即燒,

肚餓之際, 便進到這裡試試。

超讚貴妃蚌

新鮮、彈牙,蒜香濃郁,超級滑溜!

香燒紐西蘭巨型斑馬瀨尿蝦

整條滿佈濃濃蝦膏,

外殼麻辣惹味,燒得非常香!

蕃薯葉

炒得清脆嫩綠,

帶點微辣, 好食!

燒皇招牌茄子

採用厚身長型茄子,

放滿蒜茸和醬汁,相當入味!
味道:♥♥♥♡♡

香脆豆腐乾

即使攤涼了仍可保持脆口,

唯略為乾身及味道偏淡。
味道:♥♥♥♡♡

龍躉皮煙煙韌韌的,

保留濃厚的骨膠原,

女生必吃美顏佳餚!

極品太子鴿

沒想過會在燒烤店嘗到乳鴿,

皮脆香口, 肉質嫩滑有汁,

比以往在茶樓吃的質素高幾班!
味道:♥♥♥♥♥

蜜味豬頸肉

彈牙爽口,醬汁味獨特,

微辣帶甜,燒得香濃惹味!

即使吃得超飽, 還是會停不了口!
吃得如火如荼之際, 想叫支酒喝喝,

店員示意我們可到隔鄰店舗購入,

最後入手了西柚啤酒, 甜甜地易入口,

美酒配佳餚, 非常完滿!

2015-09-25 710 浏览
每晚宵夜都經過此地,同另一伴或朋友,一想搵個地方吹水又想食小小野,就會諗起燒皇,職員態度又親切,用具係即棄,只接受現金,食過一次又會再來一次,尤其個炒麵真係好抵食,又大碟,都係$38無記錯!
2015-06-29
$100 (宵夜)
2015-09-22 744 浏览
朋友透過電視飲食節目,看到這家餐廳的串燒美食的報導,於是想我陪她去試下。其實我曾到此食生日飯,對這家餐廳的燒烤美食很有信心。當然馬上答應朋友啦!點知朋友唔識路,一於做埋導遊,帶埋朋友在MTR經天穚來到餐廳。做朋友做到咁,夠唔話得啦!娃娃菜HKD29没有孜然粉, 但有類似七味粉的調味料少少辣,燒後, 娃娃菜仍爽脆。扇貝(好厚的帶子)帶子雖然已介花,但可以估計原本的厚度。約2個手指的厚度.如此厚身的帶子,是很難燒得熟透。介花就可使其平均受熱,不會過老。帶子就更鮮甜爽口蒜蓉剛好提升其鮮味。貴妃蚌真係好大隻.形狀少少似某種日本貝類刺身(紅色果種!)入口爽脆,配上蒜蓉+油+鹽一起燒, 真是一絕。蒜蓉真是百搭,好適合用於貝殼類的燒烤。燒雞掛住食,無影到燒雞全相。燒到剛剛好,皮脆肉嫩,就連雞胸都咁滑,所以只記得影雞胸囉!其他部位的雞肉,就可想而知了!香草燒羊架 表面灑有一條條的迷迭香其實內裡還有百里香等調味香料。不過在燒的過程中,顏色變深,所以不顯眼。入口就會嚐到。貪方便, 用手取食, 好似食雞脾!各調味料香味配上淡淡的羊羶味,仲有一點點的羊脂/羊油,我好開心呀。如果再羶d就好了。今天入荃灣回味一番
朋友透過電視飲食節目,
看到這家餐廳的串燒美食的報導,
於是想我陪她去試下。

其實我曾到此食生日飯,
對這家餐廳的燒烤美食很有信心。
當然馬上答應朋友啦!
點知朋友唔識路,
一於做埋導遊,
帶埋朋友在MTR經天穚來到餐廳。
做朋友做到咁,夠唔話得啦!
娃娃菜HKD29
没有孜然粉,
但有類似七味粉的調味料少少辣,
燒後, 娃娃菜仍爽脆。
扇貝
扇貝(好厚的帶子)
帶子雖然已介花,但可以估計原本的厚度。
約2個手指的厚度.
如此厚身的帶子,是很難燒得熟透。
介花就可使其平均受熱,不會過老。
帶子就更鮮甜爽口
蒜蓉剛好提升其鮮味。
真係好大隻.
形狀少少似某種日本貝類刺身
(紅色果種!)
入口爽脆,
配上蒜蓉+油+鹽一起燒, 真是一絕。

蒜蓉真是百搭,
好適合用於貝殼類的燒烤。
燒雞胸
燒雞
掛住食,無影到燒雞全相。
燒到剛剛好,皮脆肉嫩,
就連雞胸都咁滑,
所以只記得影雞胸囉!
其他部位的雞肉,就可想而知了!
香草燒羊架
表面灑有一條條的迷迭香
其實內裡還有百里香等調味香料。
不過在燒的過程中,顏色變深,所以不顯眼。
入口就會嚐到。
貪方便, 用手取食, 好似食雞脾!
各調味料香味配上淡淡的羊羶味,
仲有一點點的羊脂/羊油,
我好開心呀。
如果再羶d就好了。

今天入荃灣回味一番,
總算值得ge。

2015-09-11
  • 羊架
  • 扇貝
  • 貴妃蚌
  • 娃娃菜
1K
2015-09-20 748 浏览
自從食過川燒之後,大多串燒都是去居酒屋或者放題,中式串燒真是少之又少。中式串燒店其實不多,而且並非間間都好吃。今天住荃灣的朋友說有好介紹,於是就約了星期五晚去。燒羊肉串 - 這羊肉羶味比較淺,加上孜然粉多,不是同伴說我也吃不出來是羊肉。由於羶味不重,很適合羊肉初學者進食。燒牛舌 - 具相當的厚度,同樣孜然粉相當豐富。連同上面那串燒,喜歡重口味的人一定很喜歡。加多寶 - 下火名物:加多寶,吃串燒不喝些涼茶實在好似生痱滋!烤豬手 - 皮脆肉厚,膠原蛋白豐富,一碟已經是四人份量了!除了份量超大,他們把皮燒得像薯片一樣脆,加上肉厚,中層骨膠原極多,堪稱最邪惡之選!而且還奉送豬前蹄,滿滿的一盤4個人也吃不完~蒜蓉炒蜆 - 蒜蓉夠多所以味道很濃,但就略略蓋過了蜆肉的鮮味。燒蠔 - 保持豐富蠔汁,肉質鮮而且蒜蓉量適中。蠔肉的份量亦大,連蠔汁灌下實在一流!

今天住荃灣的朋友說有好介紹,於是就約了星期五晚去。
燒羊肉串
燒蠔
燒牛舌
烤豬手
燒蠔
燒豬手如人手長@燒皇燒烤專門店荃灣鱟地坊87號華成樓B座地下A1舖聚滿一班人出來吃個飯不容易, 不是說要OT 沒時間, 就是定好了日子臨時有人缺席。排除萬難找到人, 圍住吃個團飯。燒皇是住在荃灣的友人介紹, 一落天橋就見到。點了肉類海鮮同蔬菜,每種都嚐嚐看。燒四季豆先掃上了油,沒有燒焦還有點爽身,灑上了濃郁的味粉及芝麻,當成開胃小菜實屬不俗。燒豆腐, 皮脆卜卜好香口,中間肉可腐卜質地,掃上了甜燒汁做提味,難得不油膩。豬手大大份,比一比同前臂一樣長,按份量計很抵食。皮肉起切起成一塊塊。皮很薄而且薄身,如吃薯片香口之餘也不肥膩,皮下充滿膠質,彈牙又富嚼勁。心想否如德豬手般重味,因重視原汁原味,皆以少量調味料醃過便拿去燒製。蒜泥炒蜆, 調味很輕,吃下完全呈現蜆的鮮甜還有淡淡蒜香,蒜泥沒有搶過蜆肉杠身鮮味,天然不失真。生蠔也是以最自然的一面呈現上,落了蒜蓉及蔥花,基本上蒜香沒有蓋去蠔味,只是輕輕點綴去揮腥味,而蠔食入口還保留了絲絲的海水感覺。香口熱氣東西吃多了,點罐涼茶平衡是首選。少有吃燒物不是被味精粉佔據味覺,吃到食材原味,吃畢後也沒有口渴後遺症。店子另有特別食材如龍躉刺魔鬼魚等,有機會再來
燒豬手如人手長@燒皇燒烤專門店
荃灣鱟地坊87號華成樓B座地下A1舖

香口熱氣東西吃多了,點罐涼茶平衡是首選。少有吃燒物不是被味精粉佔據味覺,吃到食材原味,吃畢後也沒有口渴後遺症。店子另有特別食材如龍躉刺魔鬼魚等,有機會再來挑戰一嚐少見的食材吧!
2015-09-17 486 浏览
早排電視飲食節目介紹了荃灣燒皇. 見到d藝人食到津津有味, 所以就去試吓先! 由荃灣港鐡站行5分鐘就到了. 店舖不是很大. 大概十多張枱啦! 我同朋友7:30到咗. 都仲有位. 唔洗等. 但到8:00左右, 已經爆晒. 仲有幾枱客要等位. 我心唸...係咪真係咁好食呢!!! 第一道菜: 九九九 (韮菜 / 韮菜花 / 韮王), 將三種菜一起燒, 再放了孓然粉. 少少辣, 完全沒有了草青味. 第二道菜: 蒜蓉燒聖子: 聖子大大隻, 好鮮味. 上面鋪滿蒜蓉. 如果有埋粉絲就更加好. 燒嘅時間剛剛好. 第三道菜: 燒貴妃蚌, 廚師手藝真的一流. 燒完的貴妃蚌肉質非常爽. 鮮味及肉汁豊富. 第四道菜: 泰香燒雞. 哇!哇!哇! 真係超正呀, 皮脆, 雞肉嫩, 唔止雞肶肉滑, 連雞胸都超滑. 我好鍾意食雞的. 但就超唔鍾意食雞胸. 但燒皇的泰香燒雞, 我連雞胸都食清光. 絕對係 "冇得輸, 一定要試"
  • 泰香燒雞
2015-09-15 293 浏览
荃灣一向多食店,簡直食之不盡,朋友知我愛吃香口燒烤食物又懶得自己去BBQ,便說帶我去一間不用動手只需大吃大喝的燒烤專門店XD燒皇門面不大,但長型鋪位都可放不少桌椅,店外冷藏櫃放有不少蔬菜、海鮮、肉類,食客可親眼看到食材再即叫即燒。說了是燒烤專門店,食物都以燒烤類為主,也有蔬菜、粉麵可供選擇燒大蝦新鮮巨型大蝦經燒烤後發出濃鮮蝦香,我喜歡不醮醬咬下啖啖蝦肉,厚身又夠鮮味,不需要其他調味喧賓奪主!燒蟶子皇燒 (蟶子 + 蔥 + 蒜蓉) = 完美配搭燒過的蟶子仍然爽口又Juicy,火候控制一流,配蒜蓉提高海鮮的鮮甜味,推介!燒BB鴿想不到這裡除了燒海鮮還有燒BB鴿!BB鴿尺寸細細,皮下的脂肪已被燒乾但鴿肉仍然保持嫩滑,連骨都脆得可以吃掉!龍躉翅最初聽見「龍躉翅」時還以為碗仔翅類的菜式,但原來是將龍躉鰭的部分拿來燒烤,肉不多但有滿滿骨膠原,女士吃了皮膚好啊!燒皇招牌茄子超巨型的茄子,比我的手掌更長!茄子經燒烤後淋上鼓油和蔥蒜,燒得熟透的茄子變得軟身但不乾身,如果加碗白飯更正!XD蜜味豬頸肉朋友的最愛豬頸肉,切成薄片的豬頸肉燒至乾身,滿口肉香中又有蜜糖味,兩種層次的味道。吃燒烤怎少得酒,想試特別啤
燒大蝦
燒蟶子皇
燒 (蟶子 + 蔥 + 蒜蓉) = 完美配搭
燒BB鴿
龍躉翅
燒皇招牌茄子
蜜味豬頸肉
吃燒烤怎少得酒,想試特別啤酒的話可以到燒皇隔壁的Top Beer買枝啤酒,這天我們選了枝豬啤,味道爽口與燒物很夾呢!

2015-08-11
  • 龍躉翅
  • 燒BB鴿
  • 燒大蝦
早排睇完「無記」的夜消磨,發現原來荃灣也有一條食街,士林食街,於是我便與好友一起去光顧荃灣士林食街中的『燒皇』。士林食街雖然不算很長,但也雲集了數間食店,加上「士林食街」的招牌及燈籠擺設,令這食街添上幾分市集味道,彷彿來到外地旅遊般,很有特色。當晚到訪的『燒皇』,店內裝飾不算考心思,簡簡單單的小店設計,一排卡位旁,張貼了大大的牆貼,很有家的味道,而最吸引的,要數門前放置的海鮮,款式多,而且生猛。既然海鮮如此吸引,當然要先來試原隻燒大蝦,上枱時香味四溢,原來廚師先用日本清酒和海鹽浸醃蝦一日,待鮮蝦吸收了清酒香味後才炭燒,氣化後的清酒從蝦殼邊慢慢滲入,令大蝦帶有淡淡酒的清香,蝦肉鮮嫩彈牙,入口甘香。再嘗脆燒BB乳鴿,精選十五天BB乳鴿,雖然肉量不多,但由於嫩肉質更覺鮮嫩,外皮香脆而不燒焦,香氣四溢,內裏肉質鮮嫩細緻不會老。主打香燒龍躉刺,廚師特選龍躉背鰭,並用蒜鹽和檸檬汁先醃,等龍躉肉先吸收香料味道,檸檬汁用途不但可令魚肉去腥,食肉質產生化学作用鬆軟爽滑,經火燒後外皮香脆又滑,內裏魚肉肉質嫩滑,入口口感一流,難怪是店中名菜。再來一客蒜蓉燒聖子,聖子肉質肥美爽滑嫩口彈牙,鮮美十足,海鮮鮮味不
再來一客蒜蓉燒聖子,聖子肉質肥美爽滑嫩口彈牙,鮮美十足,海鮮鮮味不單沒有比蒜蓉味掩蓋,應該是先燒聖子,互相配合下鮮味更特出,完全品嘗到聖子真正鮮味。
除了一般飲料外,鄰鋪有提供多款啤酒,尤以德國綠豬啤出名,顧客可隨意光顧再帶入燒皇邊吃邊喝,啤酒有股淡淡果香和重重的麥味,清新又香甜,最好是餐廳沒有設開酒費。只限在鄰舖買的酒類飲品。
期間,友人走了在外,不一會,拿著一支「豬啤」回來,離去時才知道,燒皇隔鄰的啤酒店,與燒皇屬同一老細,食客都喜歡在那裡買酒來到燒皇邊吃邊飲的,而且,這酒館發售的酒類可不少呢!
友人喝啤,我就來一罐加多寶消消熱氣!

2015-08-23 579 浏览
原隻燒大蝦,廚師先用日本清酒和海鹽浸醃蝦後,待鮮蝦吸收了清酒香味後才燒,清酒從蝦殼邊滲入,令蝦帶有淡淡酒香,而且令蝦受熱更evenly 脆燒BB乳鴿,精選BB乳鴿,肉量不多,但肉質更鮮嫩,亦由於肉不厚,令燒烤時間縮短,外皮香脆不會燒焦,內裏肉質鮮嫩不會老,值得一試。香燒龍躉刺,特選龍躉背鰭用蒜鹽和檸檬汁先醃,等龍躉先吸收香料味道,檸檬汁不但可令魚肉去腥,同時嫌質鬆軟爽滑,經火燒後外皮香脆又滑,內裏魚肉肉質嫩滑,簡直「結他無弦,無得彈。」蒜蓉燒聖子,聖子肉質肥美爽滑嫩口彈牙,鮮美十足,沒有比蒜蓉味掩蓋,應該是先燒聖子,把內裏肉汁鎖實作才加蒜蓉繼續燒,所以才鮮味十足,完全品嘗到真正鮮味,正!除了一般飲料外,我在鄰鋪叫了德國綠豬啤,顧客可隨意光顧再帶入燒皇邊吃邊喝,啤酒有股淡淡果香和重重的麥味,清新又香甜,解渴又清涼,餐廳沒有設開酒費。(只限在鄰舖買的酒類飲品),該舖提供大量中港外各種品牌啤酒,必有一種適合飲酒的顧客,但駕車的就別飲了。

2015-08-06 888 浏览
荃灣朋友約我食生日飯, 推介位於荃灣的燒烤店.沿著MTR行人天穚, 就可以到達餐廳.餐廳門口有雪櫃, 各款海鮮排列齊整.雖然全是凍冰冰, 但望落好似幾新鮮,於是點了燒大眼雞.就座後, 職員呈上了即棄筷子及發泡膠碟.原條燒大眼雞由於在雪櫃選擇時不能直接摸魚, 只能靠眼觀,要鑑別先看看魚眼吧!即使是燒過, 魚眼球依然飽滿, 眼睛突出,眼部角膜啫喱部份仍是透明有光澤呢!可以想像其新鮮程度了.保留魚鱗一起燒烤, 更能防止肉汁流失, 保持魚肉原汁原味.聽講潮州店/泰國菜都是用此方法烹調魚類呢!燒過後, 魚鱗緊貼魚皮, 輕輕一剝即可整片撕下.魚肉是剛好離骨呀! 魚肚內勁腥的黑色膜都清除好, 夠細心喎.魚肉入口鮮嫩, 根本不用沾任何醬汁,叫人停不了口.全賴保留魚鱗一起燒呢.燒茄子這是朋友推介, 必試之選.茄子連皮燒, 中間放滿蒜蓉及蔥花, 啡色茄子肉中間有油光, 相信加了不少調味呢! 這才可令茄子燒得更加靚仔.入口超勁的蒜香, 與軟棉棉又濕潤又少少鹹的茄子肉, 好夾!自己在家是難以做到呢!我和朋友不停地夾呀夾!但到了茄子近柄(瓜蒂)果部份, 很難以筷子夾開.以往在很多家燒考店, 食燒茄子都遇上同樣問
荃灣朋友約我食生日飯, 推介位於荃灣的燒烤店.
沿著MTR行人天穚, 就可以到達餐廳.

餐廳門口有雪櫃, 各款海鮮排列齊整.
雖然全是凍冰冰, 但望落好似幾新鮮,
於是點了燒大眼雞.
就座後, 職員呈上了即棄筷子及發泡膠碟.
大眼雞魚眼
原條燒大眼雞
由於在雪櫃選擇時不能直接摸魚, 只能靠眼觀,
要鑑別先看看魚眼吧!
即使是燒過, 魚眼球依然飽滿, 眼睛突出,
眼部角膜啫喱部份仍是透明有光澤呢!
可以想像其新鮮程度了.
燒大眼雞
保留魚鱗一起燒烤, 更能防止肉汁流失, 保持魚肉原汁原味.
聽講潮州店/泰國菜都是用此方法烹調魚類呢!
燒過後, 魚鱗緊貼魚皮, 輕輕一剝即可整片撕下.
燒大眼雞
魚肉是剛好離骨呀!
魚肚內勁腥的黑色膜都清除好, 夠細心喎.
魚肉入口鮮嫩, 根本不用沾任何醬汁,
叫人停不了口.
全賴保留魚鱗一起燒呢.
燒茄子
這是朋友推介, 必試之選.
茄子連皮燒, 中間放滿蒜蓉及蔥花,
啡色茄子肉中間有油光, 相信加了不少調味呢!
這才可令茄子燒得更加靚仔.
入口超勁的蒜香, 與軟棉棉又濕潤又少少鹹的茄子肉, 好夾!
自己在家是難以做到呢!
我和朋友不停地夾呀夾!
燒茄子
但到了茄子近柄(瓜蒂)果部份, 很難以筷子夾開.
以往在很多家燒考店, 食燒茄子都遇上同樣問題.
這部份的纖維較粗, 單靠筷子唔夠力.
為何唔係度界一刀, 方便客人食用呢!
羊肉串
羊肉串
燒羊肉串.
面上有孜然粉等香料.
羊肉嫩滑, 最重要有羶味.
我喜歡有羶味的羊肉.
很久未有吃過咁有羶味的羊肉了.
燒bb鴿
細細隻, 比一般食開的細.
朋友話, 呢個出世無幾耐嫁,
肉質更滑, 仲要d骨係軟到可以食埋tim.
食落d肉又真係幾滑, d骨又幾軟喎.
燒韮菜
以往燒烤都會必食燒韮菜
燒烤食物大都是肉類, 點都要食返少少蔬菜吧.
韮菜纖維幫助消化呀!
燒韮菜通常燒至韮葉軟化(半生半熟),
這時的味道較獨特, 再加上調味料,
就是一道健康的燒烤食物.

這個燒烤生日飯, 真教人回味無窮.
出門見到餐廳特制- 貝殼煙灰盅
好大隻, 環保又靚.
庆祝纪念
生日