荃灣有個士林食街,當中最受歡迎雞煲莫屬,每逢晚市店舖外永遠堆左一大堆人,呢度雞煲醬汁非常濃郁,所有湯汁係店家特別調製,湯底選擇如: 椰子雞煲、藥膳雞煲、麻辣雞煲、酸菜雞煲等。除左雞煲之外 , 呢度即叫即燒串燒,製作確實需時,但水準之上,值得等待!雞件值得盛讚,雞肉嫩滑,煮得剛剛好,醬汁濃淡適中,醬汁包住雞件,食落麻辣味十足。川燒特級茄子:採用厚身長型茄子,超大茄子原條上,加上蒜蓉和醬汁,簡單,但好吃,配上辣油,Wonderful!燒毛茄($20),做得很香口,微微焦香加上調味,想不到地有味。貴妃蚌($90/2件):新鮮、彈牙,蒜香濃郁,超級滑溜,超讚燒紐西蘭上級羊架($40).羊架完全無羶味,肉質鮮嫩,

燒紐西蘭上級羊架($40).羊架完全無羶味,肉質鮮嫩,
2018-02-07 39 浏览
我既工作每日地點不同,朋友多既我,今日知道自己係荃灣收工,所以下午就約荃灣友食個晚飯,佢話要帶我食好野~地點位置不錯,荃灣我不太熟,但以我所知這附近也算是食街~雞煲有四種,麻辣,酸菜,藥膳,椰子,朋友就係帶我來食椰子雞煲~配料我地點左美國頂級安格斯肥牛(大),日本黑豚豬腩片(小),什菜拼盤~我地兩個人所以點左半隻雞~湯底有紅棗加棷肉仲有雪耳~牛肉厚度適中,油脂分佈岩岩好~豚肉睇落好似好肥,但入囗爽口彈牙!串燒我揀左川燒特級茄子$45,燒到真係岩岩好,基本上可以夾起條條茄子絲~燒牛柳粒$16一串,入口有彈牙既囗感,亦重牛味~燒白鱔$88,這個厚肉,肉比較嫩滑,皮燒到脆囗,皮脆肉嫩一流蒜茸牛油燒生蠔$35一隻,$55兩隻,生蠔 新鮮又大隻 ,外面好多通常燒完都會縮到好細隻!所以呢個燒韮菜$30椰子雞煲湯底清甜,加埋嫩滑雞肉,滖好時試左一碗真正既椰子雞湯,真係好清甜~感覺好似食一個不熱氣既火煱~串燒全部都好好,不會等太耐,而燒得岩岩好~讚

地點位置不錯,荃灣我不太熟,但以我所知這附近也算是食街~

我地兩個人所以點左半隻雞~湯底有紅棗加棷肉仲有雪耳~

牛肉厚度適中,油脂分佈岩岩好~

豚肉睇落好似好肥,但入囗爽口彈牙!

燒牛柳粒$16一串,入口有彈牙既囗感,亦重牛味~

燒韮菜$30

串燒全部都好好,不會等太耐,而燒得岩岩好~讚

2018-02-04
2018-02-06 31 浏览
呢排天氣勁凍,放假真係唔想離開張牀,但係典到夜晚點都要外出醫肚,但首要條件就係要食啲暖笠笠嘅嘢。聽個fd講荃灣有間口啤唔錯嘅雞煲同燒烤店,一於搵個fd帶路去試試究竟係堅定流先。店唔算難搵,個招牌都幾樣眼下,7:30已經座無虛席,好彩個fd醒目book左位,抵錫!一坐底睇睇個Menu都好多嘢揀,真係頭都痛埋。經老闆娘介紹下,先叫左個椰子雞煲!呢個雞煲,材料十足,個椰子湯超鮮甜,椰皇肉超爽口,雞又嫩滑,真正真材實料!天寒地凍食呢個招牌雞煲,正!值得推薦!燒鵝肝多士炸得超脆,燒鵝肝又係燒到剛剛好,好好嘅餐前小吃。蒜蓉燒蟶子皇,燒白鱔,燒貴妃蚌,燒元貝老闆娘又介紹左呢4款燒海鮮!講真!食材極鮮甜,有久違左嘅鮮甜味,比蒸更好味。果然係好嘢。尤其係燒白鱔,大大件又啖啖肉,抵食!燒大眼雞燒到啱啱好,魚又新鮮,一啲都唔乾。師傅燒功上乘,讚!原來口啤咁強真係有原因的,食材又新鮮,價錢又非常合理,服務態度又好!真係有啲驚喜,見到好多熟客,咁就証明真係有料到,又一間值得推薦俾大家嘅食肆。

燒鵝肝
多士炸得超脆,燒鵝肝又係燒到剛剛好,好好嘅餐前小吃。

蒜蓉燒蟶子皇,燒白鱔,燒貴妃蚌,燒元貝
尤其係燒白鱔,大大件又啖啖肉,抵食!

燒大眼雞
燒到啱啱好,魚又新鮮,一啲都唔乾。師傅燒功上乘,讚!

2018-02-06 34 浏览
近排心思思好想食串燒同埋雞煲,好好彩畀我搵到呢間餐廳,可以同時滿足我兩個願望。先簡單講餐廳嘅優點同缺點佢嘅上菜速度快,食物質素不錯不過飲品種類較少,酒精飲品需自行購買我哋叫咗牛舌,黑松露醬燒生蠔,茄子,烏頭魚,金菇同埋其他串燒再加一個椰子雞煲。落單之後,一直冇停過上菜,甚至喺個雞煲滾之前,所有食物都已經上齊曬。味道不過不失,值得一提嘅係,雞好嫩滑同入味,海鮮都好新鮮惹味。店員嘅態度都好友善,有問必答,亦都冇做啲咩趕客行為,坐得好舒服。喺我哋食緊嘢時,仲畀咗啲食用貼士我哋。特別嘅係,個椰子雞煲同啲串燒好夾。同以往食開嘅雞煲唔同,佢比較清淡,夾埋串燒嘅效果異常地好。同朋友食得好開心,已經約好有機會再嚟食過。
先簡單講餐廳嘅優點同缺點
佢嘅上菜速度快,食物質素不錯
不過飲品種類較少,酒精飲品需自行購買

2018-02-05 606 浏览
荃灣區越來越多美食聚集,今晚我們找到一間抵食雞煲+串燒的食店—燒皇燒烤專門店,真的大飽口福﹗位於士林食街的燒皇燒烤專門店原來不止BBQ,還有其他惹味菜式⋯燒烤款式選擇多多,由海鮮、肉類到蔬菜應有盡有,更有雞煲可及火鍋配料,絕對是好友聚腳好去處⋯我們點了麻辣雞煲,好保守地點了BB辣及不麻,如果不算認真怕辣不妨點小辣小麻,相信會加倍惹味﹗雖然是BB辣,但味道確實非常好,醬汁濃杰,入味非常,而且雞肉嫩滑得來更是啖啖肉,我們2個人點了1隻雞,好令人回味~這裡的海鮮都很新鮮,像這條燒烏頭,外面燒得黑黑乾乾似的,內裡肉質鮮嫩且肉汁豐富,加上特配醬汁,甜甜辣辣又酸酸的很醒胃⋯抄蜆也是必食批介,我們同樣選了BB辣,有鑊氣,火喉剛剛好,令蜆肉軟身又有咬口,不會乾軔,正﹗看食評來點菜時,我首先被這個燒皇炒米粉吸引,因為我本身是腸仔FANS,而且喜歡吃抄米粉,所以就點了這個燒皇炒米粉,米粉不算乾身,也不太油,有此小焦香味,材料也十足,非常飽肚⋯此外這裡的串燒味道偏燶及咸,但惹味無比,特別推介燒M7安格斯牛肉串、燒牛舌、燒牛柳粒、汁燒京蔥牛舌及燒雞中翼,牛肉外表黑黑實實,但咬落原來軟腍多肉汁的,牛舌更是牛味濃

麻辣雞煲(全隻)

鹽燒烏頭魚

風味炒蜆

燒皇炒米粉

汁燒京蔥牛舌丶雞腎
此外這裡的串燒味道偏燶及咸,但惹味無比,特別推介燒M7安格斯牛肉串、燒牛舌、燒牛柳粒、汁燒京蔥牛舌及燒雞中翼,牛肉外表黑黑實實,但咬落原來軟腍多肉汁的,牛舌更是牛味濃郁,可以Encore~

燒牛柳粒、燒雞翼

間中我們也會去吃串燒,不過大多要就住來點,很多時貴夾不飽,2個人消費過千元之後還是去麥記宵夜,但以後想食串燒可以不用考慮,來燒皇就平靚正又飽肚,荃灣的居民真的有福啊﹗
2018-01-20
麻辣雞煲(全隻)
鹽燒烏頭魚
風味炒蜆
燒皇炒米粉
汁燒京蔥牛舌丶雞腎
燒牛柳粒、燒雞翼
近排天氣真係凍到一個點啊,所以出街食飯最好都係打邊爐,可以暖下個身又暖下個胃,相信個個人都係咁諗,所以餐廳都滿座,我地都要等一陣先有位,座位比較逼,不過我地4個人就被安排坐6人位,有空位可以擺厚褸同袋,都算坐得舒服由於人太多,唔夠人煮野食嘅關係,侍應好好人叫我地快快落咗雞煲,如果唔係可能要等好耐,所以我地就好快咁揀咗中辣麻辣雞煲(壹隻雞),一打開蓋就可以見到好足料,另外仲有落重調味料,例如莞茜、花椒、八角、辣椒等等香料,令成個煲都充滿香,食落少辣帶微微麻,好惹味,而且主角雞肉都好嫩滑,仲啖啖肉,食完隻雞都飽咗4分1啊~雞肉都食得七七八八,淨番啲雞腳用黎熬湯打邊爐,打邊爐嘅配料一定唔少得有牛肉,我地就叫咗碟加拿大特級牛肩肉(大),份量都唔少,不過最吸引嘅當然係佢油脂分佈有如雪花紋咁分明,而且嫩紅嘅肉色,目測就知質素好好。稍稍灼一灼就可以食,肉質嫩滑易咬開,吸收咗麻辣嘅湯香,所以味道帶麻,但係又唔會蓋過牛香,真係食指大動啊~呢度除咗主打邊爐,仲有得食串燒,等你唔洗二揀一,可以兩者兼得,首先黎嘅係燒牛舌,嗌咗小辣,但係唔太食到,牛香重而口感帶爽口,略厭有啲難咬開另外要咗個特級小食,燒法式鵝肝
另外要咗個特級小食,燒法式鵝肝多士,食時千其唔好諗,因為一睇就知十級邪惡啊!!!下面嘅多士用咗蒜蓉牛油之外,仲加咗迷迭香,口感脆口同時食到香草香,上面煎香鵝肝,一咬就油滋四濺,食到鵝肝嘅油滋香,但係整體味道比較油膩
成晚啲野食都比較油膩,好彩嗌咗一杯咸檸七,解辣之餘又可以清清味蕾,爽啊~
2018-02-05 334 浏览
今日實在太凍啦, 同兩個buddies 一個又話雞煲一個又話要串燒, 見到呢間兩樣都都滿足到我地就去試一試. 見到呢塊餐牌, 雖然冇價錢我已經有幾樣野好想試啦. 坐低大家已經極速點野野食,餐單全部自助畫單非常清晰. 串燒部既食物先到 牛舌燒得好好, 唔會變左柴皮又唔會穌呢個羊肉串令到我覺得好impressive! 燒得好味唔在講, 佢既肉係一大粒一大粒而唔係碎碎個D肉咬完出黎痴左一半在竹籤上個隻. 生蚝好大隻呀! 燒到半生熟鮮味仍然保留得好好. 我全晚最好奇同最想食試既野出埸啦, 燒魔鬼魚呀!! 食落去同其他魚的肉質好唔一樣,係一排一排的魚肉. 爽滑有口感, 絕對係可以連骨都食埋, 裡面全部都係軟骨. 魔鬼魚層魚皮係彈牙好似有小小脆肉鯇既口感, 成件事既口感都令到我覺得好爽呀. 因為都係第一次食好有心癮想食完再食既感覺.終於到左我至愛的雞煲啦,呢度好好可以唔洗加錢點多紫洋蔥. 我地點左一隻雞,佢既份量都真係好足,我地一度懷疑係多過一隻雞既. 上枱滾左5-10分鐘後店員好好黎到幫我地炒左一炒叫我地熄火, 熄左焗5分鐘後就食得. 叫道好好雞好滑唔會老. 店員解釋係因為如果我地不停滾既話會浪
見到呢塊餐牌, 雖然冇價錢我已經有幾樣野好想試啦.
牛舌燒得好好, 唔會變左柴皮又唔會穌
生蚝好大隻呀! 燒到半生熟鮮味仍然保留得好好.
終於到左我至愛的雞煲啦,呢度好好可以唔洗加錢點多紫洋蔥. 我地點左一隻雞,佢既份量都真係好足,我地一度懷疑係多過一隻雞既. 上枱滾左5-10分鐘後店員好好黎到幫我地炒左一炒叫我地熄火, 熄左焗5分鐘後就食得. 叫道好好雞好滑唔會老. 店員解釋係因為如果我地不停滾既話會浪費左隻雞, 用餘溫焗不但熟而且焗到D雞好滑好滑. 不過我地叫中辣佢都唔係好辣,所以我地決定下次挑戰大辣.
我地點左一碟加拿大牛肩肉, 嘩嘩嘩..... 見到佢唔肥但有D咁靚既肉紋, 真係冇諗過會份量咁多同咁好既質素.件件都肥瘦分明,牛肉的肉質係有咬口有牛味, 雖然唔肥但熟左仍然保持到個口感又唔會似湯渣. 放落去雞煲度沾埋雞煲濃郁湯汁, 野味的辣亦冇浪費到牛肉的口感. 牛肉的嫩配合埋雞煲個汁~ 絕呀~!
题外话/补充资料: 燒魔鬼魚限量供應可能要BOOK枱前要留定呀~
2018-02-02
  • 燒魔鬼魚
2018-02-05 28 浏览
喺荃灣食嘢,有好多選擇,例如去鱟地坊,可以食打拎、串燒、茶記、麵館、唦嗲、西餐、甜品專門店……不過,我多數係嚟食雞煲。今晚好凍! 得7度! 最好係對住個熱騰騰嘅火鍋,食住個椰子雞煲,夠滋補養生,瞓覺都會發個好夢。同個friend 嚟到,好彩唔使等位,否則要企喺條街捱凍等位實俾佢鬧死。雞煲有4款: 麻辣、酸菜、藥膳和椰子。唔多諗,都係照舊啦,食椰子雞煲,要半隻雞就夠喇,因為要預個肚食下其他串燒、燒烤嘢。鍋底好多料,雪耳、紅棗、杞子和椰子,識嘢嘅,都知道夠滋陰養生。半隻雞,size 唔細,多肉,無肥油,唔怕搞到個火鍋油冧冧。雞煲要等15分鐘先有得食,好彩碟熱辣辣嘅炒米粉轉個頭就到,可以食住等。【炒米粉】味道辣辣地,又夠鑊氣,好食!【燒蕃薯葉】味道都OK,不過略嫌油咗啲。如果,加少少紅椒絲會唔更好啲呢?【川燒京蔥牛舌】、【川燒蒙古羊肉】真係無得頂。唔羶,肉質好,燒得香噴噴,上面撒咗啲秘製辣粉,真係好好味,會食到上癮。我見隔離檯三仔乸嘆住紅酒,食完兩串,又叫多兩串,跟住又叫多兩串,果然識貨。【燒羊架】個樣好得,食落仲得。唔羶,醃得入味,烤得火喉啱啱好,唔韌,羊肉味豐富。當然又唔少得嗰啲秘製辣味

【炒米粉】味道辣辣地,又夠鑊氣,好食!

【燒羊架】個樣好得,食落仲得。唔羶,醃得入味,烤得火喉啱啱好,唔韌,羊肉味豐富。當然又唔少得嗰啲秘製辣味粉啦,真係好想食多件。

【燒白鱔】其實係會好食過燒鰻魚的,因為鰻魚燒完之後,硬係覺得佢會腍晒。而燒白鱔就唔同,啲肉會較結實啲,口感會好啲,同埋燒白鱔係會香啲,層皮係會脆啲。當然,要個師父掂先得。呢三串,堅得!

【燒豬仔肶】其實係燒得唔錯,不過,要挑剔一下就係個茄醬汁,似乎太多。我覺得,如果可以將醬汁分開來上,俾客人自己點,會好一點。又如果,可以上一碟仔秘製辣味粉就更加好。

講番個主角【椰子雞煲】,當湯底大滾後,就可以放碟雞入去,蓋上鍋蓋,中火煲10分鐘,然後熄火,焗多佢5分鐘就食得。

就係咁,雞肉嫩而滑。雪耳爽。紅棗甜。

鍾意食辣嘅我,就點少少辣椒豉油,隻雞翼零捨好味。

至於個湯,千祈唔好嘥,一定要飲埋佢,因為佢已經不折不扣變成一個雞湯,加上有椰子喺裡面,就更加清甜。天氣凍時,飲落又暖胃又非常舒服,超正!

今餐極豐富,又唔貴,五舊水左右,個friend 話佢請,恭敬不如從命。下次再食過,我嘅。
2018-02-04 24 浏览
荃灣成日都有好野食,今日朋友又帶我去食雞煲,平時雞煲都係辣咁先惹味,我又唔食得辣今次食依個就岩晒喇!椰子雞煲,一開蓋陣陣既椰子香味~~入面仲有紅棗紀子雪耳,真係好養生haha半隻都夠晒2個人食d椰子好似係新鮮刨出尼,咬到軟身,而個湯底煲耐咗係愈尼愈清甜,一開始仲筆咗碗湯尼飲,不過到最後d紅棗味出晒尼甜咗少少d雞配清甜味好夾,另外仲嗌咗生根,吸晒d湯底味仲嗌咗碟腩肉,肥膏偏多,肉質唔錯,不過依個腩肉同清甜既湯底味道唔夾,好似襯返麻辣鍋果仲嗌咗碟蕃薯葉,蕃薯葉始終係台灣食真係好味d,不過依間都整得爽口,但真係油咗d嗌果兩串串燒,依間雞皮燒得偏脆口,其實都睇個人口味,有d人中意脆口,有d中意保留返d雞皮本身質地加d醬汁鵪春蛋次正正常常既不過始終入鋪食,所以串燒尼講,價錢次偏貴ge

d雞配清甜味好夾,另外仲嗌咗生根,吸晒d湯底味

鵪春蛋次正正常常既

不過始終入鋪食,所以串燒尼講,價錢次偏貴ge
2018-01-25
2018-02-04 332 浏览
今日係荃灣行完街就係附近搵野食, 凍凍地又想打邊爐黎左呢度食雞煲呢度雞煲除左麻辣/ 酸菜/藥膳, 仲有椰子雞煲我地叫左麻辣雞煲,小辣,BB 麻 雞煲首先要煮一陣先再炒, 當要炒既時候, 侍應都主動幫我地之後等大滾再熄火焗5分鐘就食得雞煲味道濃郁, 辣度適中, 雞件嫩滑我地叫左多洋蔥, 好爽甜食曬D雞就加湯, 我地叫左少少火鍋料繼續食睇左其他人介紹, 見到加拿大特級牛肩肉好似幾正, 但美國頂級安格斯肥牛仲正, 最後要左安格斯油脂分佈平均, 但未完全解凍, 要滾多陣先食得牛味濃郁, 貴D既安格斯果然無令我地失望什菇拼盤, 起初我地誤會左只得金菇既? 原來其他菇係盤底除左食雞煲, 見到串燒都唔錯, 最平只係十幾蚊串我地口痕叫多D 串燒其實叫串燒時, 侍應會問要唔要辣, 之後想加辣既話, 枱面都有辣粉可以自己加燒菠蘿, 菠蘿本身已夠甜, 燒完都仲有好多汁,好juicy雞中翼, 一串兩隻, 雞皮香脆帶濃, 雞肉滑嫩juicy燒原條厚肉魷魚亦相當吸引, 食到魷魚原汁原味,口感煙靭夠咬口,係我推介之一燒茄子係原條上, 好大條, 表面放左好多蒜蓉, 未食已經覺得好香茄子燒得好好, 味道好夠味, 唔使再
呢度雞煲除左麻辣/ 酸菜/藥膳, 仲有椰子雞煲

我地叫左麻辣雞煲,小辣,BB 麻
雞煲首先要煮一陣先再炒, 當要炒既時候, 侍應都主動幫我地
之後等大滾再熄火焗5分鐘就食得

雞煲味道濃郁, 辣度適中, 雞件嫩滑
我地叫左多洋蔥, 好爽甜

麻辣雞煲

食曬D雞就加湯, 我地叫左少少火鍋料繼續食
油脂分佈平均, 但未完全解凍, 要滾多陣先食得
牛味濃郁, 貴D既安格斯果然無令我地失望
美國頂級安格斯肥牛 (小)

什菇拼盤, 起初我地誤會左只得金菇既? 原來其他菇係盤底
什菇拼盤

除左食雞煲, 見到串燒都唔錯, 最平只係十幾蚊串
我地口痕叫多D 串燒

燒菠蘿, 菠蘿本身已夠甜, 燒完都仲有好多汁,好juicy
燒金菠蘿

雞中翼, 一串兩隻, 雞皮香脆帶濃, 雞肉滑嫩juicy
燒雞中翼

燒原條厚肉魷魚

茄子燒得好好, 味道好夠味, 唔使再點辣汁都OK

燒茄子

燒韮菜, 份量好多
燒得唔錯, 唔會太乾, 食落仲好有水份
但幾重口味偏咸, 愈食覺得愈咸
燒韮菜

野食整體都唔錯, 又可以同時食雞煲同串燒满足2個願望
麻辣雞煲
美國頂級安格斯肥牛 (小)
燒金菠蘿
燒雞中翼
燒原條厚肉魷魚
燒茄子
  • 美國頂級安格斯肥牛(小)
2018-02-02 27 浏览
第一次去依間餐廳食,三個人食都食左幾多野續樣續樣講拉- 黑松露醬燒生蠔黑松露味重,鍾意黑松露嘅一定鍾意 - 川燒特級茄子夠大份同埋香料好入味,正!- 紐西蘭羊架 唔算膻,唔會太韌。- 燒安格斯牛肉串肉質夠腍,咬落去多汁。- 鹽燒烏頭肉質滑,多汁,燒得啱啱好。- 芝士牛油金菇夠邪惡,雖然冇拉絲,但係芝士牛油味夠重。- 燒雞中翼佢有落香料喺面,所以味道唔會太寡。- 椰子雞煲依個真係好好食,椰子味夠重,有椰子肉,同埋有紅棗,雪耳,夠滋潤,食完燒烤,再食依個可以中和下。好食啊佢d野,下次會再食
第一次去依間餐廳食,三個人食都食左幾多野
續樣續樣講拉
- 黑松露醬燒生蠔
黑松露味重,鍾意黑松露嘅一定鍾意

- 川燒特級茄子
夠大份同埋香料好入味,正!
- 紐西蘭羊架 唔算膻,唔會太韌。
- 燒安格斯牛肉串
肉質夠腍,咬落去多汁。
- 鹽燒烏頭
肉質滑,多汁,燒得啱啱好。
- 芝士牛油金菇
夠邪惡,雖然冇拉絲,但係芝士牛油味夠重。
- 燒雞中翼
佢有落香料喺面,所以味道唔會太寡。
- 椰子雞煲

好食啊佢d野,下次會再食
2018-02-02 34 浏览
今晚約左朋友係荃灣食飯,見天氣轉涼就食雞煲啦! 本身諗住食麻辣雞煲,但哩到竟然有埋養生椰子雞煲,決定一試 話明養生,真係好足料 我地二人份叫左半隻雞 嘩~一打開蓋,即刻試雞湯,雖然有D油,但係好甜~~~忍唔住飲多兩啖 食完雞就幾款火鍋料,有什菜,嚮鈴,粟米,芝心丸都新鮮, 芝士腸就一般 哩間除左食雞煲,我地仲叫左串燒同燒海鮮 燒海鮮值得一讚,大元貝真係好大隻,剛燒好熱辣辣上台,仲要鋪滿蒜泥,勁惹味,鮑魚燒到剛剛好,唔會覺得太老燒菠蘿又甜又多汁,大大件冇欺場另外串燒都有好多選擇,但我地人少少就點左一口蕃薯同冬菇,不過不失, 兩人埋單$568,價錢OK! 下次再叫多人可以試埋其他串燒

話明養生,真係好足料 我地二人份叫左半隻雞

食完雞就幾款火鍋料,有什菜,嚮鈴,粟米,
芝心丸都新鮮, 芝士腸就一般

哩間除左食雞煲,我地仲叫左串燒同燒海鮮
鮑魚燒到剛剛好,唔會覺得太老

燒菠蘿又甜又多汁,大大件冇欺場

兩人埋單$568,價錢OK! 下次再叫多人可以試埋其他串燒
2018-01-25
  • 養生椰子雞煲
2018-01-31 47 浏览
星期二晚同男朋友突然想食串燒,上openrice搵下荃灣有咩串燒好食,見到燒皇有唔少好評,又有負評,都心大心細諗緊試唔試下好。最後見個價錢都相對地比較抵,所以就去左食啦。入到去發現燒皇唔止有串燒,仲有唔同款雞煲,於是唔想太熱氣既我地就叫左一個藥膳雞煲,同幾款串燒。首先黎左我同男朋友都超喜歡食既燒九菜,燒菜最緊要係個水份同調味料,呢個九菜出乎預料既好食同香口,而且唔會燒到好乾!之後到每次食串燒都必食既燒雞泡魚,都係超級好食,好驚喜,首先唔會燒到好乾,魚身帶少少甜,同魚乾既香味,夾埋沙律醬,超perfect!然後黎埋燒牛舌同燒雞腎,牛舌同日本食既有得揮,完全無失望,有口感同牛味!雞腎同調味料好夾,燒到好香脆爽口!食左咁多熱氣野,男朋友叫左個生蝦刺生,個肉質都爽口同新鮮,不過始終唔係專食泰式野,個汁少左份泰式風格,但都好食既!之後到我地最期特既燒鱔!肉質同預期一樣好爽口,唔會燒到好乾!正!最後係必食推薦既燒茄子,如果鐘意食蒜既話有口福啦,佢係爆爆爆多蒜!好惹味!最後黎左個藥膳雞煲,好足料既湯底,待應姐姐仲會教埋點煮先係最滑,煮完焗左陣先食,果然好滑!藥膳湯底男朋友超滿意,下一下熱氣!仲叫多左

最後黎左個藥膳雞煲,好足料既湯底,待應姐姐仲會教埋點煮先係最滑,煮完焗左陣先食,果然好滑!藥膳湯底男朋友超滿意,下一下熱氣!仲叫多左碟牛肉,有牛肉味,但肉質韌左ddd!整體黎講超驚喜同滿意!價錢又唔貴!會再黎食!
2018-01-23
2018-01-31 39 浏览
挨年近晚做到冇停手,晚晚都要ot,今晚收工仲凍冰冰,又餓又攰,今晚和同事一於要慰勞下自己,食一餐好嘅。呢間燒皇燒烤專門店,就啱曬我哋,佢有齊邊爐鍋,又有串燒,今晚寒風刺骨晚上,夠曬熱辣辣。藥膳雞煲$198@1隻 原隻鮮雞上枱,先把雞件分段放下,不一會,整鍋雞煲沸騰起來,濃郁藥膳味道香氣四溢,每件鮮雞吸盡藥膳精華,雞肉鮮甜無比,跟藥膳匹配得無械可擊,滋陰補氣血,即刻暖笠笠。美國頂級安格斯肥牛$128呢個肥牛真係冇得輸,雪花點點 嘅肉質,只要輕輕在鍋裏燙一燙,你便立刻品嘗到頂級肥牛滋味,肥牛軟綿綿,肉汁豐富,安格斯名不虛傳。燒一口甜薯$16 x 2 一顆顆飽滿圓潤甜薯,燒得香噴噴之餘蜜甜味更出眾,潤澤喉嚨。 燒M7安格斯牛肉串$38另一款牛肉串同樣出色,火路控制得宜,汁液仍然豐盛,非常滋味。燒紐西蘭上級羊架$40 優質羊架食材,肉質軟滑幼嫩,羊肉嘅幽香撲面,不溫不火,味道調較恰到好處。蒜香網燒鮑魚$80兩隻老闆對食材絕不吝嗇,大大隻嘅鮑魚,燒製得巧手非常,鮑魚香氣逼人,肉質鮮甜潤澤豐富,汁液全沒有一丁點流失。芝士牛油焗金菇$40 一打開賣相已經好吸引,芳香撲鼻,金菇滑溜非常,滑捋捋軟綿綿,

藥膳雞煲$198@1隻

美國頂級安格斯肥牛$128

燒一口甜薯$16 x 2
一顆顆飽滿圓潤甜薯,燒得香噴噴之餘蜜甜味更出眾,潤澤喉嚨。

燒M7安格斯牛肉串$38

燒紐西蘭上級羊架$40

蒜香網燒鮑魚$80兩隻

芝士牛油焗金菇$40
一打開賣相已經好吸引,芳香撲鼻,金菇滑溜非常,滑捋捋軟綿綿,又清甜。

焗芝士蒜蓉包$36
非常甘香鬆化,脆卜卜。

椰青$45
食完香口嘅食物,再飲呢個椰青 零舍清甜潤喉,呢個晚餐真係一大樂事。
2018-01-29 23 浏览
又與荃灣區的朋友飯敍,想打邊爐,但朋友想特別一點,最後就選了這間有雞煲和串燒的餐廳,在我心目中,雞煲其實就是打邊爐啦!雞煲有藥膳、麻辣、椰子可供選擇,點了椰子雞煲,我們只得兩個人,就點了半隻雞。煲內椰子肉非常足料,食到最後兩個人都食不完!叫了碟安格斯牛(小),好大碟!肉質夠惗,脂肪比例一流,抵食!燒物上場,羊架夠香夠肥,超好味!芝士牛油焗什菌,溶了的芝士配合菇菌,很有口感。蒜蓉燒貴妃蚌和蒜蓉燒蠔。兩款都大大隻有鮮味!最後加份鵝肝多士,十分滿足!餐廳選用的即棄餐具比較多,比較不環保,但勝在較衛生。看來請清潔工人真的好渴市。
燒物上場,羊架夠香夠肥,超好味!
芝士牛油焗什菌,溶了的芝士配合菇菌,很有口感。
蒜蓉燒貴妃蚌和蒜蓉燒蠔。兩款都大大隻有鮮味!
最後加份鵝肝多士,十分滿足!
2018-01-24
  • 椰子雞煲