2011-12-30 47 浏览
難得今天放假, 想喝一杯咖啡, 吃一個下午茶, 看看書好好過一天又不想到STARBUCKS, 人來人往太多人了, 不知不覺走到朗豪13樓, 來到Mr. Steak Cafe 有3,4台人, 就坐下吧因只有我一個人, 所以叫個BURGER, 再加一杯熱咖啡..就是我一個人的下午茶了burger夾上一塊牛肉, soft and juicy, 咖啡ok, waiter 亦有不時refill 水給我加上餐廳不太刺眼的陽光, 覺得假日過得非常寫意找到coffee shop 以外另一個消磨時光的地方了
又不想到STARBUCKS, 人來人往太多人了,

waiter 亦有不時refill 水給我

加上餐廳不太刺眼的陽光, 覺得假日過得非常寫意
找到coffee shop 以外另一個消磨時光的地方了
2011-12-19 35 浏览
成個朗豪坊周圍都好多人, 唯一上到黎13樓 mr steak 唔使等位點左2個餐, 有包, 小食吞拿魚香橙沙律2塊炎燒吞拿魚, 表面香脆, 裡面仲係生, 好似食 sashimi 咁, 肉汁鮮甜, 香橙食落有柑味, 碟上有香橙汁, 用生菜點個d汁黎食好清甜炸軟殼蟹隻蟹幾大隻, 不過炸得唔夠香主菜:鮮茄海鮮長通粉外型吸引, 用料豐富, 有3隻青口, 3隻大蝦, 5-6隻細蝦 (好似蝦米咁細), 磨姑, 黃椒, 紅椒粒; 味道方面, 青口好新鮮, 咬落仲有海水味, 大蝦肉質好腍鮮甜, 個汁甜甜地, 唔太酸, 長通粉爽口彈牙美國安格斯牛排牛排煎到7成熟, 我cut 個時覺得佢好 un, 但原來食落口好腍. 裡面仲有少少血淋淋, 反而好 juicy, 配上 mustard / ketch-up, 都可帶出個種牛味; 有配菜, 包括薯仔, 翠肉瓜, 甘荀, 薯仔點 ketch-up 好好味餐有甜品同茶一個甜品係 chocolate mousse, 朱古力味香濃, 食完仲想要多個, 另一個甜品係芒果布丁, 一”不”落去, 見到2塊芒果變壞左! 變左黑色! 於是叫佢換另一樣野, 換埋chocolate

點左2個餐, 有包, 小食

吞拿魚香橙沙律

炸軟殼蟹
隻蟹幾大隻, 不過炸得唔夠香

主菜:

鮮茄海鮮長通粉

美國安格斯牛排

餐有甜品同茶

一”不”落去, 見到2塊芒果變壞左! 變左黑色! 於是叫佢換另一樣野, 換埋chocolate mousse
呢度服務低讚!! 我叫佢換走個甜品時, 佢地都非常唔好意思, 好快咁幫我換左佢; 其實係我地一坐低睇仲 menu 時, 佢地都已經1-2次行過黎問我地要乜; overall, 佢地好 proactive同 responsive!

2011-12-19
2011-11-23 12 浏览
媽咪生日,陪母親大人high tea行街慶生,用左之前買定既groupon,見到寫明要book位,上openrice睇定晒+打定電話訂枱做晒功課,點知閒日原來無人,包左場咁款坐低就有店員問我地飲乜,落左drink之後就好快有野飲到,我地都係掛住影相...個tea set係一碟上,總共四款,各兩件,我地先食咸點,toast係普通d,叫做不過不失;burger好好味,塊肉好juice,應該係即叫即整,因為burger有好多層,進食時有d困難。到鬆餅,是軟身的,感覺怪怪的,唔多啱我口味!到最後o個個合桃chocolate cake,甜到入唔到口!Overall,除左咸點係可接受,基本上呢度都係食環境同Service,我其實唔應該抱太大期望。要我以正價黎食呢個afternoon tea set真係無可能!

2011-11-10
用餐优惠
團購
2011-11-17 16 浏览
今晚約咗兩個兄弟喺朗豪坊食嘢.......喺亂打亂撞之下.....上咗去 13 樓嗰間 Mr. Steak Cafe.....裝修得幾靚.......我叫咗個雜扒, 不過味道就 ~ 真係比一般更一般囉......同西貢 Susanna 相比簡直輸十九幾條街啦至少 (以此雜扒同彼雜扒相比)......."@.@".......友人就叫咗碟龍脷柳, 反而似條咸魚多啲啫.......ummmmm.....呢間衰鬼一定冇下次....我寧願走去斜對面嘅花園餐廳好過........>.<"唯一值得讚嘅......就係 waitress 姐姐肯額外俾多兩張收據.....等我哋三部車都有得扣番啲泊車錢......

2011-11-17
2011-11-15 8 浏览
點了特價澳洲龍蝦和牛晚餐 ($398 買一送一, 有提子飽同鴨胸火箭菜涉律提子飽暖笠笠軟腍腍, 鴨x用酒淹過, 有好香既紅酒味, 甜得黎冇咁油膩, 但火箭菜好生好苦忌簾薯茸湯有香濃既忌簾, 而且食到啖啖薯茸, 暖胃又有飽肚感, 忌簾同薯茸既味道係口腔互相交融主菜黎啦! 好大隻龍蝦!! 開邊焗, 鋪上白汁, 芝士, 磨菇, 龍蝦肉爽口彈牙, 肉汁充滿海水味, 好似剛剛係海捉上黎咁新鮮; 隻龍蝦鉗啖啖肉, 係肉汁精華所在; 龍蝦頭重有膏!! 澳洲和牛有4塊, 每塊切到大約 1 cm 厚, 我叫佢煎到7成熟, 剛剛好! 入口軟腍腍, 肉汁鎖住晒係裡面, 點少少 mustard 就更加刺激到味蕾甜品係朱古力蛋糕, 特濃既朱古力味, 入到口唔捨得吞左佢, 朱古力香濃得黎唔太漏, 又唔太甜我覺得環境仲好過 SOHO / Lockhart Rd., 就算星期六都唔太人多, 可以靜靜地傾計, 慢慢坐, 度過一個愉快既周六晚上而服務員有禮, 斯文, 充滿笑容!!
點了特價澳洲龍蝦和牛晚餐 ($398 買一送一, 有

提子飽同鴨胸火箭菜涉律

服務員有禮, 斯文, 充滿笑容!!
2011-11-12
有時用apps 食野真係會抵好多, 話說係office look look 下就見到mr. steak lobster and wagyu beef set buy one get one free, 姐係$398 兩個人食.放工就叫bf同我去燻鴨胸沙律配黑醋汁: 鴨胸表面會有焦糖味和薄脆的感覺, 係expect之外, bf 唔係好中意生食菜, 俾我點上大量黑醋食晒忌廉菌湯: 夠熱, 有大量mushroom 粒粒, 我接受到多再濃d, 不過都好好味!!!: 好大的龍蝦, 味道酸中帶甜, 用叉一打就了左龍蝦肉出嚟, 冇我想像會食到好dirty, 好味!! 而和牛面淋上燒汁, 肉質林!! 中間帶粉紅色, 肉汁夠!精選甜品:最後食既甜品係德國芝士餅, ok!! 幾靚的dessert有睇開飲食男女apps的食家可以一試, 係出面少數 係優惠下依然保持到品質的餐廳, 不錯
放工就叫bf同我去

• 烤龍蝦配澳洲和牛燒
2011-10-30 8 浏览
同FRD行街行到累了~就去左LHF解決團購買的HIGH TEA卷~去到個時一張台都無人坐~所以幾靜下好ARM同FRD係到傾計HAE個餐飲我叫左凍咖啡,個FRD就叫左凍檸檬茶等左十分中左右D野一齊上晒~面前係一盤令人一看到就會覺得很滿足的PLATTER~XD我覺得HIGH TEA還是需要有三層的盤先算數XD~不過佢以到每人都係得四件,所以叫PLATTER比較適合吧(?)XD個MINI漢堡> 都OK GE~牛肉都幾JUICY~,個包軟得黎個邊有D脆~唔錯SCONE >夠熱,質地有D黏,但我不嬲都好中意食SCONE~搽埋牛油很OK的XD三文魚TOAST W/沙律醬> 出奇加左沙律醬變得好食,就咁食真係幾腥架PARMA HAM TOAST> 我個FRD第一次食PARMA HAM,但佢唔算中意,佢話以個有少少像金華火腿加面包~不過我一直認為PARMA HAM以樣野。。真係見人見智GE。。XDCHOCOLATE BROWNIE> UM。。朱古力味道呢唔錯GE。。但係我個人不喜歡食DRY FRUIT個D野。。入面勁多類似FIG,DATE以D野。。。所以我只吃了一少口個凍咖啡不過不失啦@@有咖啡就算了

個餐飲我叫左凍咖啡,個FRD就叫左凍檸檬茶
等左十分中左右D野一齊上晒~
面前係一盤令人一看到就會覺得很滿足的PLATTER~XD

個凍咖啡不過不失啦@@有咖啡就算了
2011-09-30
2011-10-10 16 浏览
行開朗豪坊, 男朋友冇啦啦話想食Halloween 餐, 就衝左上去13樓=D我都係第一次食呢d野d, 所以好開心, 叫左牛扒, 海鮮凍盤, 400日的鴨巴甸穀飼牛同一個龍蝦湯, 呀!! 其實原來HALLOWEEN D野一D都唔醜怪, 我覺得重好靚tim wo!! 特別係個海鮮凍盤...d紅色冰係會發光!! @@味道都係very good! 龍蝦湯係熱騰騰既, 湯底有大量的龍蝦肉, yumyum!!牛扒叫左medium rare, 燒得岩岩好, 好林!! 好易就切得開另外我地叫多左飲halloween 飲品, 都ok夜晚係到食個hallween set 真係ok,,暗暗地個feel好正. 呢個咁突然既hallween 餐我食得好開心
另外我地叫多左飲halloween 飲品, 都ok

2011-09-29 17 浏览
由登打士街走到朗豪坊找晚餐,本來想找扒王,但發現扒王結業了,只好再另覓地方,不停向上發展,就找到13/f的MR.STEAK吃晚餐了因為價錢頗貴,我又不能吃牛,本來都不想坐下,但朋友好像走不動了,只好豪一次吧!!蜜糖松露醬烤蘇格蘭三文魚配意大利飯,我第一眼見到呢個名就好想叫,又啱我食,所以就叫了,朋友叫了"聖路易士"式烤原條豬背骨,前菜我要了個燒南瓜濃湯伴香草脆包粒,朋友要了焗釀珍寶蘑菇配黑松露意大利飯,原來沒叫湯都有餐包送,我見別人的都不同款式的,我的是杯子麵包,這個沒有烘過,是常溫的,吃了一半才發現餐湯未到,只好等埋個湯再吃,個湯賣相不錯,中間有忌廉再加碎麵包粒灑面,看樣子就是想我搞拌它吧,喝一口感覺是南瓜蓉加上忌廉的滑溜,味道又濃又滑,再吃到浸滿湯汁的麵包粒,另類的口感,真的很好喝,10分有9分!另外我吃了一口朋友的黑松露意大利飯,賣相很像一球芝麻雪糕,吃下去真的超香口,吃得出來的黑松露味,像是一舊黑松露飯團,那個珍寶菇也是有很濃的菇香,跟那個飯團很合,10分有9.5分!再來上主菜了,我的蜜糖松露醬烤蘇格蘭三文魚配意大利飯,我本來以為是那種炒過又帶點濕又黏的,但原來是將飯放入一個容

杯子麵包
黑松露飯+南瓜濃湯!正
蜜糖松露醬烤蘇格蘭三文魚配意大利飯
再來上主菜了,我的蜜糖松露醬烤蘇格蘭三文魚配意大利飯,我本來以為是那種炒過又帶點濕又黏的,但原來是將飯放入一個容器裡再倒出來的乾身飯,面頭灑上芝士粉,內裡有點像洋蔥粒的東西,一條過的三文魚上面淋上一條蜜糖松露汁,外置了一杯濃香的蘑菇汁用來點綴,有幾顆醃過的翠玉瓜和羅白仔很好吃,溫室豆苗放進口內就好像吃爽朗一樣清新,吃下第一口三文魚真的有入口即溶的感覺,是剛好熟的那種滑溜感,
聖路易士式烤原條豬背骨正
然後分了一舊給朋友換來一舊豬肋骨,想不到吃下去都有入口即溶的感覺,因為燒得剛好加上有點脂肪在骨位分部,所以肉味同口感都是很好,和我響十勝吃到的豬肋骨是2個層次(當然價錢也是啦
),之後再吃回我的魚魚,中間部份不再溶化,是另一個較實的口感(好像過了食用的黃金時間,放得太久熟左),魚上面的蜜糖松露汁,我完全吃不出蜜糖和松露味,反而有一點芥末味??(好像麥當當吃到蜜糖芥末醬味)飯很好吃,再淋上蘑菇汁更好,美中不足是沒有侍應給我飯羹
凍香芒布甸,54%比利時朱古力慕斯
飯後甜品來個54%比利時朱古力慕斯,朋友點了凍香芒布甸,餐飲看見了有特選北海道純奶昔?!很罕有就加了22蚊點了朱古力樂園奶昔了,不過比想像中細杯,味道很像在ITIAN TOMATO的朱古力慕思蛋糕味,很有朱味,
凍檸茶,朱古力樂園奶昔
甜品本來想偷吃朋友的芒果布甸,但偷"畢"一羹就被朋友喊停(因為有蛋或芒果,我不能吃),但放回去後留在匙羹上的殘渣還有一陣芒果香,他說很好吃呢
,我只好乖乖吃回我的朱古力慕思,味道和觸感都很像吃哈根大的雪糕不凍版,一直在我口腔內回味再回味,這餐吃得真滿足

環境方面:都頗有格調還帶點浪漫(外面位置),今天剛好有人表演呢,歌也唱得不錯呢,很少聽到香港有組合專唱有和音,坐外面的人或許覺得比較嘈吵吧,坐裡面都不能好好講話,但我覺得表現也是賣點之一,也只表現一小時,相信不會影響太大!
服務方面:剛坐下來不久就放下水,還自動添加得很快,別台有人弄跌了刀子,侍應都有反應,立即給新的,態度不錯!
PS:另外見到別台的小插曲,看到別人叫了甜品紅豆雪糕,雪到用大匙羹大力插也很難插得入,幸好我沒叫到
是日表現
  • 焗釀珍寶蘑菇配黑松露意大利飯
  • "聖路易士"式烤原條豬背骨
  • 54%比利時朱古力慕斯
2011-09-23 6 浏览
朋友生日,夜晚黎左浪豪食西餐。頂層有好多西餐BAR,有食蠔既,有意菜又有西班牙菜,不過好多都係集團式餐廳。最後揀左呢間價錢中等既Mr. Steak Cafe。(其實呢間都係集團式)每人都Order左一份set dinner (Around $200),+$25可以有杯紅/白酒。野食未到先上餐包。普普通通無咩特別。前菜揀左意大利火腿芝士多士。D芝士係塊多士同火腿中間,火腿太薄幾乎食唔出味道,多士係脆既,加埋D芝士個味道好似果D脆脆芝士波咁.....沙律菜加黑醋汁幾醒胃,但完全無驚喜。主菜揀左煮藍貝配深魚魚柳(唔記得左係咩魚),份量唔多,不過魚柳同藍貝味道都唔錯,特別係藍貝煮得真係好滑同埋無腥味。最後上埋甜品同咖啡。呢個甜品算係唔錯,有3件cake,好濃郁朱古力味配咖啡真係一流。整體黎講環境食物同服務都唔錯,但以依個價錢其實有好多更好選擇。
朋友生日,夜晚黎左浪豪食西餐。
頂層有好多西餐BAR,有食蠔既,有意菜又有西班牙菜,
不過好多都係集團式餐廳。
+$25可以有杯紅/白酒。
野食未到先上餐包。
普普通通無咩特別。
前菜
前菜揀左意大利火腿芝士多士。
D芝士係塊多士同火腿中間,
火腿太薄幾乎食唔出味道,多士係脆既,
加埋D芝士個味道好似果D脆脆芝士波咁.....
沙律菜加黑醋汁幾醒胃,但完全無驚喜。
主菜揀左煮藍貝配深魚魚柳(唔記得左係咩魚),
份量唔多,不過魚柳同藍貝味道都唔錯,
特別係藍貝煮得真係好滑同埋無腥味。
最後上埋甜品同咖啡。
呢個甜品算係唔錯,有3件cake,
好濃郁朱古力味配咖啡真係一流。

整體黎講環境食物同服務都唔錯,
但以依個價錢其實有好多更好選擇。
2011-09-06
庆祝纪念
生日
要在旺角找餐廳吃飯有時也頗令人頭痛;環境不是嘈雜不堪,便是坐多一陣會招來怒睥的那種餐廳,一副「食完唔該快啲埋單」的格局。。。所以本少爺盡量避免在旺角約飯局。是日避無可避,要在此找個清靜點又不是酒店食肆的地方,唯一想起的就是朗豪坊頂樓。是日一行四位飲食爛腳,選了「Mr. Steak」。在七嘴八舌的討論下,點了以下菜式:「凍海鮮盤」先上的 Seafood Platter ,完全是四人份量,因為每款海鮮都是得四件。翡翠螺、青口、凍蝦的水準普通,無乜味,點 cocktail sauce 還好 (其實是在吃汁)。順帶一提,是日的翡翠螺不夠 de-frozed,這點要改善改善。「白酒忌廉煮青口配薯條」青口來自美國,附送的薯條用來蘸青口汁。此碟菜明顯地不夠汁,味道也是淡茂茂。各位若要選好吃的青口,本少爺會推薦位於灣仔的「Baby Blue」,它專門提供不同款式的煮青口,也是伴炸薯條吃,有茄汁有白酒忌廉汁 (推薦 !);價錢合理之餘,水準亦接近法國超級無敵好吃的青口店「Leon」。「意式和牛薄片配番茄、火箭菜沙律」叫得做意式,起初還以為是 Beef Carpaccio ,原來是兩小條牛肉。牛肉每人分得

「凍海鮮盤」

「白酒忌廉煮青口配薯條」

「意式和牛薄片配番茄、火箭菜沙律」
叫得做意式,起初還以為是 Beef Carpaccio ,原來是兩小條牛肉。牛肉每人分得一口,味道也不是吃得太真,只是覺得肉質有點韌。

「煙三文魚凱撒沙律」
三文魚份量奇少,不夠分。這個我沒有吃,反正對它是零興趣。

「安格斯西冷牛扒」

作為牛魔王,本少爺是個瘋狂的牛扒愛好者;加上餐廳叫得做「牛扒先生」,牛扒也應該不會煮得太差吧。
結果?我們點了 medium,來到的竟是 well done,完全切唔開,仲鞋過我對 Yasaki 波鞋。向侍應投訴,換了另一碟半熟的。雖則是半熟,不知是否太猛火燒過火的關係,扒身比較乾,整體只可算是不過不失。

「聖路易士式烤原條豬背骨」
煮 Ribs 的方法萬變不離其宗,離不開燒、烤、焗等。這個 St Louis 式的應算是美式吧,在沒期望之下竟然烤得不錯!一切下去骨肉分離,一改平日豬骨粗糙難咬的印象;BBQ 醬惹味之餘亦滋潤了整件 Ribs。不錯!

最後的是兩款甜品,語慾無意:

「木糠奶凍」
「意式芝士餅」
不知「Mr. Steak」是否應該改名叫做「Mr. Pig」呢?整頓飯連 House White 六杯,埋單 $824。

2011-09-19
第1次係朗豪坊13樓食dinner啦...行左兩個圈最後揀左E間..我地坐入面,環境都幾好既..但係D SOFA凳就唔係幾好坐囉..我地兩個人嗌左自選套餐..所以有兩個提子包頭盤分別係:煙三文魚凱撒沙律,蘑菇湯主菜:↓烤維多利亞羊仔扒配薄荷芒果醬嗌左6成熟..覺得佢比較多筋↓法式烤黑安格斯西冷牛扒叫左5成熟...好韌好難切..也到手都攰埋野飲我叫左個甜酒咖啡好香,酒味好濃,咖啡易入口..好正甜品:Chocolate Browni,TiramisuBrowni好食,,外邊脆入面軟Tiramisu無咩朱古力味,不過芝士味岩岩好..好滑
第1次係朗豪坊13樓食dinner啦...
行左兩個圈最後揀左E間..
mr. steak
我地坐入面,環境都幾好既..
但係D SOFA凳就唔係幾好坐囉..

我地兩個人嗌左自選套餐..
所以有兩個提子包
提子包
頭盤分別係:煙三文魚凱撒沙律,蘑菇湯
煙三文魚凱撒沙律
蘑菇湯
主菜:
↓烤維多利亞羊仔扒配薄荷芒果醬嗌左6成熟..覺得佢比較多筋
烤維多利亞羊仔扒配薄荷芒果醬
法式烤黑安格斯西冷牛扒
野飲我叫左個甜酒咖啡
好香,酒味好濃,咖啡易入口..好正
甜酒咖啡
甜品:Chocolate Browni,Tiramisu
Browni好食,,外邊脆入面軟
Tiramisu無咩朱古力味,不過芝士味岩岩好..好滑
Chocolate Browni,Tiramisu
烤維多利亞羊仔扒配薄荷芒果醬
甜酒咖啡
Chocolate Browni,Tiramisu
  • Browni
點了2個set dinner, starter:意大利和牛沙律和牛只係燒一燒, 仲血林林, 但食落好滑; 火箭菜本來係苦, 祖點埋個醬就酸酸甜甜, 恰到好處海鮮薯蓉焗到好香, 有海鮮汁既味main dish:salmon risottalsalmon超大塊, 係街買起碼要$50-$60, 燒到僅僅熟, 甜甜地, 再林汁上去, 好好味ribs 配上英式/法式芥末, 好惹味, 就算撈薯蓉食, 都好正甜品綠茶雪糕:填到個杯滿一滿, 好夠硬木康布丁: 比較失望, 太"實", 太硬服務: 班男侍應得個18-22歲, 起初以為太"靚仔" 既侍應會做野唔太認真, 點知佢地好有心機, 好細心, 又有禮貌, 睇黎間公司既培訓一定好好!!
點了2個set dinner,

starter:

意大利和牛沙律

海鮮薯蓉
焗到好香, 有海鮮汁既味

main dish:

salmon risottal

ribs
配上英式/法式芥末, 好惹味, 就算撈薯蓉食, 都好正

甜品

綠茶雪糕:填到個杯滿一滿, 好夠硬
木康布丁: 比較失望, 太"實", 太硬

2011-07-26
2011-03-25 281 浏览
食物份量不足~~熱度不足~~著條又淋又唔夠熱~~漢堡扒乾爭爭~~豬肋骨份量少~~熱咖啡杯奶係凍的, 咁基本的錯誤都有~~甜品size勁細, tiramisu 太濕, 個北海道牛乳木糠布甸只係普通布甸上加上餅碎, 中間咩都冇....-_-""味道算係ok, 不過以上的問題導致食評不好價錢如果打七折, 都就算啦, 原價食set, 真係唔算抵食~~
食物份量不足~~
熱度不足~~
著條又淋又唔夠熱~~
漢堡扒乾爭爭~~
豬肋骨份量少~~
熱咖啡杯奶係凍的, 咁基本的錯誤都有~~

味道算係ok, 不過以上的問題導致食評不好
份量少
呢個份量ok
2011-03-25
2011-03-15 7 浏览
唔係咁差呀本身冇諗住食呢間,不過隔離冇位就求其啦叫左LAMB CHOP同SMOKED SALMON WITH PENNE IN TOMATO SAUCE加30蚊有湯有野飲,OK抵今日係CARROT SOUP,個湯好過好多忌廉湯WO個餐包真係扺讚,好鬆好軟個羊要MEDIUM,真係準成數,OK呀又有羊味有少少SO味又唔係太UN個粉就差D,個汁唔好食但都OKMUDSLIDE - EGG WHITE, 要再加28蚊既, 就唔得,唔好飲
唔係咁差呀
本身冇諗住食呢間,不過隔離冇位就求其啦
加30蚊有湯有野飲,OK抵

今日係CARROT SOUP,個湯好過好多忌廉湯WO

個餐包真係扺讚,好鬆好軟

個羊要MEDIUM,真係準成數,OK呀
又有羊味有少少SO味又唔係太UN

個粉就差D,個汁唔好食
但都OK

2011-03-14