2022-06-09 58 浏览
想起自己近來不太吃肉,面色有點蒼白,所以襯今日下班後獨自去吃石燒和牛。灣仔這一間「牛極」地方比較大,亦有獨立坐位。自助點餐。點了一份《 石燒 牛柳 $115(180g) 》**$115(180g) ** $170 (270 g) **$225(360g)這個比較最細,適合女生。聽到石板的「吱吱」燒肉聲已經肚餓,送上時已用廚紙舖上防油。牛柳好腍,肉質粉嫩,但不會過生,容易咀嚼無渣。牛柳繼續放在高度石板上亦保持嫩紅,不會燒焦或變韌,牛質不錯。自助區有羅宋湯、白飯、生菜沙律、檸檬水、醬汁、餐具、紙巾等。吃了兩碗生菜絲平均肉食,加上麻醬和柚子醋汁更提味。習慣吃燒肉都一定要碗白飯。白飯用上珍珠米,粒粒分明煙韌,加上飯素更好味,還有羅宋湯都夠香濃。最後估不到自己能一人通通吃掉,十分飽!

灣仔這一間「牛極」地方比較大,亦有獨立坐位。

自助點餐。

點了一份《 石燒 牛柳 $115(180g) 》

這個比較最細,適合女生。

聽到石板的「吱吱」燒肉聲已經肚餓,送上時已用廚紙舖上防油。

牛柳好腍,肉質粉嫩,但不會過生,容易咀嚼無渣。

吃了兩碗生菜絲平均肉食,加上麻醬和柚子醋汁更提味。

最後估不到自己能一人通通吃掉,十分飽!
2022-06-08
2022-06-08 38 浏览
🥰牛極👄📍 灣仔皇后大道東238-240號地舖🖍Order today: - 牛肩肉- 豬柳扒今日又嚟到灣仔搵食!忽然好想食個扒,結果就嚟咗「牛極」呢一度食喇!首先講一講呢度嘅點餐系統先,一進門先係電子版度點餐並付款,之後就可以入去坐低等喇!咁係等嘅同時,呢度有個半自助區域大家可以去拎嘢食同餐具等等。自助區域包括有沙律,餐湯,飯,仲有點肉嘅醬油同辣椒醬等等,同埋記得拎一個圍裙呀!🫶🏻今日我就叫咗牛肩肉,豬扒,結果好驚喜地發現原來呢度性價忽好高!啲肉入口鬆軟,點埋佢嘅醬油直情係一種享受!喜歡性價比高嘅鐵板肉嘅你,點可以錯過呢?性感指數💋💋💋💋/5
🥰牛極👄

📍 灣仔皇后大道東238-240號地舖

🖍Order today:
- 牛肩肉
- 豬柳扒

今日又嚟到灣仔搵食!
忽然好想食個扒,結果就嚟咗「牛極」呢一度食喇!

啲肉入口鬆軟,點埋佢嘅醬油直情係一種享受!

喜歡性價比高嘅鐵板肉嘅你,點可以錯過呢?

性感指數💋💋💋💋/5
2022-06-07 37 浏览
今天下大雨,要吃一點熱的,來一份烤肉大餐,就是最好的選擇。下班之後,約上朋友就過來了,正好錯開上下班的人流,安安靜靜吃一個飯,世界就這樣靜止了。招牌牛肩扒,真是新鮮的肉扒,就這樣放到石頭上面烤,超級新鮮,還可以按照自己的喜好,決定肉質的生熟程度。我喜歡全數的,就多烤了一會,沒想到,全熟的,都是那麼的嫰,還不塞牙齒,絕對的友好。西班牙豚肉肉質很嫰滑,細緻又有營養,最喜歡的是配上獨家的烤肉醬料,好吃到飛起來牛極 (皇后大道東)灣仔皇后大道東238-240號地舖

西班牙豚肉

牛極 (皇后大道東)
灣仔皇后大道東238-240號地舖
2022-06-07 25 浏览
牛極灣仔街頭一家食肉者天堂,招牌牛肩扒一上桌就是滋啦滋啦肉汁噴濺脂肪爆炸的聲音,直擊靈魂,一刀下去,外層焦香,內層還是鮮嫩的血紅色,在鐵板上四面煎一下,把肉汁封存在焦脆的表皮中,撒上BBQ Seasoning,少許pink salt,少許胡椒,再沾上自家製烤肉醬,舌尖細細品味,多種層次的肉汁在口中迸發,碰撞出最純粹的美味。西班牙豚肉眼和辛味芥末燒汁可謂絕配,摻上少許蒜蓉,辣味和甜味結合在一起,配一口米飯,非常滿足。自助餐台選擇不多,但都是烤肉的絕對CP。沙律可以選擇柚子沙拉汁和胡麻沙拉汁。羅宋湯經典但開胃,濃稠而不失風味。米飯都是彈牙的日式米。一盤肉,一碗牛肉湯,一盤沙律,一杯檸檬水,再來幾口粒粒分明的珍珠米飯,佐以少許芝麻紫菜seasoning,可謂是碳水愛好者,健身愛好者都能滿足的萬能食堂。

牛極

灣仔街頭一家食肉者天堂,

2022-06-02 61 浏览
牛極勁多分店日式自助石燒牛扒收工近近地見灣仔有分店去試下自助火山石燒牛扒自己簡選想要牛扒部位簡好份量落單感覺似日本食拉麵禁😂簡好入錢落單💵張收據交給店員就可以入座美國牛柳$115 180g簡左牛柳=腓力位於西冷的內側肉質柔嫩,含脂量少一D唔肥😍非常健康原來鋪內牛扒均經過熟成處理廚師👨‍🍳張扒煎至一成熟再放至攝氏300度嘅火山石板上大家可跟自己喜好用石板張牛扒燒至理想熟度套餐包埋迷你自助吧可任食沙律🥗白飯🍚湯🍲日式沙律🥗有兩款醬村可供選擇日式胡麻醬~日式柚子醋兩款都試左🤭發覺撈哂兩隻醬最好味白飯🍚係日本米配上紫菜芝麻撈飯一流湯🍲係日式牛肉湯既
牛極

係日本米配上紫菜芝麻撈飯一流

湯🍲
係日式牛肉湯既
2022-05-31 66 浏览
收工想靜靜地一個人鋸扒去咗灣仔嘅一間石燒牛扒專門店”牛極”,餐廳堂食地方算闊落,選擇又多除左牛排、日本和牛,仲有其他肉類同和風小食👍🏻但注意返係餐廳係半自助形式點餐揀左自己想要嘅扒比完錢坐好,食物會由店員奉上。我就揀左牛柳180G,牛柳係用高溫加熱過嘅石板上,好處在於可以自由控制牛扒成熟度,牛柳好厚身,個人口味本人比較鐘意食5成熟,所以燒嘅時候兩面反側幾次約幾分鐘之後再可以食得🍽牛柳肉質鮮嫩仲有韓式辣醬、燒肉汁同生蒜蓉調味配搭最後仲有Mini Bar 沙律、湯同白飯放題😎滿足大食朋友仔

牛柳肉質鮮嫩仲有韓式辣醬、燒肉汁同生蒜蓉調味配搭

2022-05-29 45 浏览
剛剛放工想找間快靚正嘅餐廳,見到灣仔附近有間石燒牛專門店,在日本非常流行自助式石燒牛,可以自行燒出想要的熟成度。踏入門口已經有部自助落單機,點餐完成後就可以去自助區取沙律、湯、白飯,亦可以加不同醬料醬汁方面可以自由選擇,蒜蓉、燒烤汁及辛味芥末燒汁,個人口味比較喜愛加入蒜蓉再點少許澆汁,可以令到牛排味道昇華不少今次點了牛肩排,是牛比較軟部份,肉質嫩滑,肌肉厚實,香煎味濃充滿油花,原條成個黃瓜型像,一上抬牛排在預先燒熱的石燒上,滋滋聲響,可以慢慢燒慢慢切,自己調教熟成度,五至七成熟最理想,五成熟對我來講剛剛好,肉質慢慢流出來,呈鮮紅色,食落也容易嚼口,另外鹽都有三款,分別有粉紅岩鹽、BBQ及胡椒味,有好多選擇今日餐湯是羅宋湯,蕃茄味道濃郁,材料絕對不馬虎有甘筍、蕃茄及西芹飯用珍珠米,灑上紫菜及芝麻,好食到唔停得口,我也添了兩碗飯總括來講,以咁抵價錢食到優質牛,又可感受日本風味的確不錯

飯用珍珠米,灑上紫菜及芝麻,好食到唔停得口,我也添了兩碗飯

總括來講,以咁抵價錢食到優質牛,又可感受日本風味的確不錯

2022-05-24 74 浏览
晚上係灣仔想快食個dinner, 但只要你入到嚟,最緊要慢慢行,唔使急。因為只要你一order就會極速上餐,而且伴菜,白飯,湯,醬汁同餐具都係自助就可以,唔使等。order左個180g 牛柳,一開始店員會用廚房紙蓋住牛柳,以防有汁彈到你。拉開廚房紙,見到牛柳滋滋聲咁燒緊,幾乎到我食完先停,一路keep到熱。牛柳勁厚但肉冧,好易切開,我比較喜歡原汁原味,咩都唔點,直接食。牛柳外表帶點烤味,內裡juicy多汁,牛肉味濃。

2022-05-21 82 浏览
用熱石頭燒嘅肉係最好味嘅🤣 今次去咗灣仔嘅間石燒肉店,有部自助落單機,點完餐就可以去自助區拎沙律,湯,調味料同埋白飯, 自助區嘅食物都可以任取👍🏻沙律菜有兩種調味醬汁,一款係柚子,一款係芝麻,我自己比較鍾意芝麻汁😆 湯就係牛肉湯,雖然個湯冇牛肉,但係充滿濃郁牛味😋 白飯香軟,可以加一點紫菜添點色彩~石燒黑豚腩片用紙巾蓋住上枱,避免彈到周圍都係👍🏻 石頭非常熱,發出沙沙聲,令人食慾大增😂 燒熱咗嘅腩片有小微窿,食落好香脆🤩 點一點燒肉醬汁好Juicy😍

石燒黑豚腩片
2022-05-18 82 浏览
記得之前介紹過一間石燒牛扒,相類似既餐廳感覺上越黎越多,睇黎香港人人都真係好中意据扒,所以今日就黎到灣仔另一間石燒牛扒專門店 - 「牛極」。6點幾去到唔算多人,坐低之前就要好似係日本咁用自助售票機買左自己想食既野食先。牛肉可以選擇既種類都算足夠,唔食牛既朋友仔都可以選擇其他肉,而當晚係有羊架供應。不過黎到就緊係試牛啦,今次揀左180g既牛柳,坐低左一陣好快就有野食🤤上菜果時已經聽到個石板「炸炸」聲,本身塊牛係唔熟既,要用石板既熱力將佢整熟去,所以有小朋友一齊食既大家記住要睇實佢地唔好俾佢地貪得意掂塊板。雖然係180g,但牛柳既厚度有幾隻手掌咁厚,切開去煎果時都好多肉汁流出黎,大家可以按照自己喜好控制牛肉既生熟程度,今次就算熟啲啲肉質都唔會韌👍🏻調味料我自己就落左勁多蒜蓉加少少燒汁,仲有飯同沙律任食,正。但係驚衫會吸曬啲味既朋友仔可能要帶定衣物清新劑去,因為多人入黎食果時,都會有幾大陣油煙味。

2022-05-17
2022-05-14 82 浏览
哩幾日落雨,天氣涼涼地,同朋友仔想出去食d 熱野,終於決定去試講左好耐都未食到嘅熱石燒牛。半自助餐式嘅關係,首先可以自己揀選想食嘅扒,仲有唔同份量,乎合胃容量唔同ge 朋友仔我揀左180g 牛柳, 而朋友仔就揀左澳洲肉眼。上餐ge 速度驚人地快,超有效率👍👍 牛柳肉質幾鮮嫩,係厚身嘅牛柳,賣相十分討好!熱石燒牛嘅好處就係可以自己調節同控制塊扒有幾熟, 有得食又有得玩。睇住塊扒係熱石上面炸炸聲,唔知點解有種莫名其妙嘅治癒感。仲有自助mini bar, 有湯🍲,飯🍚,沙律🥗任裝🤩 岩曬我哩d 無飯不歡嘅人。性價比高,絕對會再嚟😋😋

我揀左180g 牛柳, 而朋友仔就揀左澳洲肉眼。

上餐ge 速度驚人地快,超有效率👍👍

牛柳肉質幾鮮嫩,係厚身嘅牛柳,賣相十分討好!

性價比高,絕對會再嚟😋😋
2022-04-25 319 浏览
好耐冇出街食飯呀 食得好耐冇嚟灣仔我喺我以前返嗰間教會對出馬路地舖原來開咗一間日式石燒牛專門店, 好耐冇去日本呀真係好掛住日本嘅嘢食. 見呢度位置方面裝修好日式就入去試下啦我不嬲都好鍾意食牛扒嘅通常出街食因為自己煮得冇咁好食呢一度係半自助式嘅 珍珠米飯牛肉湯同埋椰菜沙律都可以添食自助就要行出去攞囉熱辣辣嘅牛扒就喺個熱石上面燒住奉上180 gram嘅牛柳配飯都已經好夠熱上面一路食一路慢慢燒好juicy呀啖啖肉嘅牛都好厚 仲可以揀日式嘅醬汁喇蒜頭同埋辣醬簡簡單單仲可以加啲鹽同黑胡椒咁加少少就好好味啦啲牛.呢度座位都好舒服一啲都冇焗促感, 販賣機感覺真係好似去咗日本咁呀啲牛好新鮮好juicy午餐都好經濟實惠呀另外仲有雞呀鰻魚咁樣價錢一啲都唔貴 返工食lunch真係一個好嘅選擇
好耐冇出街食飯呀 食得好耐冇嚟灣仔

上面一路食一路慢慢燒好juicy呀啖啖肉嘅牛都好厚

牛柳

返工食lunch真係一個好嘅選擇
午餐
牛柳
  • 牛肩排
2022-04-16 146 浏览
今日好想食牛扒所以就喺公司附近食位於太和中心對面皇后大道東🙆🏻‍♀️我揀咗牛柳😍😍😍牛柳肉質好正,,,,而且冇咁肥一啲脂肪都冇,,,,啱晒減肥嘅我🤣🤣白飯湯同埋沙律都係任裝嘅所以絕對夠食!食到飽飽先走😚😚😚😚😚今日嘅湯係日式牛肉湯裏面好多料有洋蔥紅蘿蔔🥕白蘿蔔牛肉等等超級香濃,而且好多牛肉😂😂令到個湯好鮮甜鍾意飲湯嘅你一定要飲多幾碗調味料方便有岩鹽黑椒混合香料自助區仲有啲燒汁
今日好想食牛扒所以就喺公司附近食
位於太和中心對面皇后大道東🙆🏻‍♀️
我揀咗牛柳😍😍😍
牛柳肉質好正,,,,而且冇咁肥
一啲脂肪都冇,,,,啱晒減肥嘅我🤣🤣
白飯湯同埋沙律都係任裝嘅
所以絕對夠食!食到飽飽先走😚😚😚😚😚

今日嘅湯係日式牛肉湯
裏面好多料有洋蔥紅蘿蔔🥕白蘿蔔牛肉等等
超級香濃,而且好多牛肉😂😂
令到個湯好鮮甜鍾意飲湯嘅你一定要飲多幾碗

調味料方便有岩鹽黑椒混合香料自助區仲有啲燒汁
2022-04-13 140 浏览
好多識我嘅朋友都知道我鍾意食牛肉🐂,對食牛肉嘅要求特別高。今日去開灣仔行街,經過一間專食牛肉店「牛極」,呢間店舖喺香港都好多分店,名就成日聽得多喇,不過就第一次食,估唔到令我好有驚喜🤗。呢間分店店舖唔算大間,不過裝修好有特色🌸,充滿咗日本居酒風格🌸,細細間都可以做到半自助餐嘅位置。佢個半自助餐湯同沙律同白飯都係任裝唔嬲,唔好以為任裝任食就唔好味,佢個湯真係要講一下,💗好香好濃沃嘅牛肉湯,我飲咗好幾碗主菜嚟啦,叫咗個牛柳,嗰熱石板不得了,維持十分鐘都係非常之熱,塊牛柳喺塊熱石板上面咋咋聲,我都驚會整燶塊牛柳,但係最後都係冇,仲要好香口😋😋。入面啱啱好維持五成熟,仲要鎖住曬啲牛汁,睇住啲牛血滴落塊熱石板度,淨係睇見都覺得塊牛肉好鮮味啦,😍😍嗰啲牛肉嘅香味隨著佢的聲音傳出嚟,未食都覺得惹味。都食落去嗰刻仲要好juicy塊牛肉好淋好熱開,配埋佢個特製醬汁再配埋白飯,色香味俱全,成個感覺簡直去咗日本一樣,鍾意食牛肉嘅係必食之選😋環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
好多識我嘅朋友都知道我鍾意食牛肉🐂,對食牛肉嘅要求特別高。

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
  • 牛柳
2022-04-10 126 浏览
喜歡食牛嘅朋友可以嚟呢間牛極,吃熱石燒牛,有不同牛肉部位,價錢實惠,重量夠足👍店鋪試下💁‍♀️佢哋用自助販賣嘅形式而且🍲湯🍚飯同埋沙律🥗都係任飲任食😋我自己就鍾意將湯同埋蕃茄埋一齊就變咗湯飯啦✨🥩今次吃係牛柳 💰$110 200g200g 好足好夠厚肉質好嫩滑而且牛味十足✨ 肉質軟嫩你亦都可以因應自己嘅需求控制你需要嘅熟度,我自己就鍾意5成熟,咁樣入口肉汁鮮嫩,佢哋嘅醬汁有3款:燒肉汁 辛味燒汁 柚子沙律汁,枱面都有海鹽同埋各種調味料因應個人喜好😌

我自己就鍾意將湯同埋蕃茄埋一齊就變咗湯飯啦✨
🥩今次吃係牛柳 💰$110 200g