2021-11-01
中午時份,又到左每日面臨「食咩野」難題嘅時間了。喺Openrice見到位於皇后大道東嘅牛極評價幾高,就決意一試了~皇后大道東離筆者公司唔算近,快步行都要10-15分鐘先到,好彩去到餐廳門口嘅時候唔使排隊,直接可以入座。入座前要先喺門口嘅自動售賣機買餐,我揀左一份$65 嘅鰻魚石板燒lunch set,之後店員就帶領我地入店內就坐。同日本餐廳一樣嘅係,呢度都係採用半自助形式,所有白飯、面鼓湯同埋沙律菜、配料等等都係任添,啱哂大食之人!我地喺等候主菜上桌之前,就攞左湯同沙律菜作為前菜,食完之後個主菜隨即上桌,時間真係啱啱好!提提大家,食石燒之前記得帶好圍裙,如果唔係就好容易彈到自己件衫(著白色衫嘅就要尤其留意了!)味道方面,面鼓湯略咸、沙律菜中規中矩(用芝麻醬點綴會好食啲,無咁寡);至於主菜鰻魚石板燒,非常好食,燒汁配合燒熱嘅鰻魚,味道一流,嫌唔夠味嘅朋友可以添加其他醬料,自由發揮!成個感覺好似去左日本旅行咁呀!不過,美中不足嘅係室內油煙太大,排氣系統有待改善,我食完飯走出餐廳feel到自己個身充滿住油煙同燒烤味,所以下午要見客嘅打工一族中午就最好唔好食呢間啦xdd