2006-12-11 39 浏览
同男友仔都係愛牛之人~結果聽聞呢間野既牛好出名就去左食lu~基於資金唔算太充裕,決定將資源投放係牛身上.2個人叫晒最出名既牛邊,牛頸,牛脊,牛肉粒.仲有花甲.西洋菜...其他叫過咩就唔係好記得.落order時見到個waiter好似O 左咀...我諗好少有人少少又叫齊d牛掛..叫左最普通沙爹湯底,估唔到幾好,幾濃味,湯底有好多瑤柱碎.d牛一次過黎晒,其實都已經唔係好識分,問左幾次先分到.-牛邊:比較多肥膏-牛頸:最重牛味-牛脊:我最like,入口即溶,雪花分佈得好平均,係supermarket賣幾十蚊一包得5塊個d貨~好正!-牛肉粒:肥瘦分明,淥好耐都好多肉汁,不過個人略嫌麻煩..好多時淥完搵唔返~一粒粒咁..-花甲:都幾大隻,一碟都有十幾廿隻,好似48蚊,幾抵食-竹蔗水:自家出品(感覺上)-西洋菜:冇特別佢門口有好多水缸裝晒海鮮咁樣...真係幾吸引架~牛又真係好正wor~絕對係牛痴必食~佢仲有d好得意,牛利,牛心椗,軟骨呀..有個好似係牛既橫隔膜,不過因為得2個人結果叫唔到幾多~可惜~不過環境真係幾嘈..唔知係撞彩定咩,上次去勁多中年大聲漢,真係嗌交咁大聲傾計.攪到坐對面都唔太傾到計咁

-牛邊:比較多肥膏
-牛頸:最重牛味
-花甲:都幾大隻,一碟都有十幾廿隻,好似48蚊,幾抵食
-竹蔗水:自家出品(感覺上)
-西洋菜:冇特別

佢門口有好多水缸裝晒海鮮咁樣...真係幾吸引架~牛又真係好正wor~絕對係牛痴必食~佢仲有d好得意,牛利,牛心椗,軟骨呀..有個好似係牛既橫隔膜,不過因為得2個人結果叫唔到幾多~可惜~不過環境真係幾嘈..唔知係撞彩定咩,上次去勁多中年大聲漢,真係嗌交咁大聲傾計.攪到坐對面都唔太傾到計咁~
2006-11-27 23 浏览
尋日心思思想打邊爐,一諗就諗起牛皇星,於是身體力行咁去食.......因為得我同我男朋友兩個人,所以就唔敢叫咁多野.....我地叫左:-(1)牛邊(例)$88--男友最愛!(2)牛粒(例)$88--有d膏痴住,牛味更濃郁,正!(3)牛脊(例)$88--記得上次食係雪花果隻,但今次唔同左(無雪花),唔係入口即溶,所以好失望!心諗;「明明無記錯係牛脊,唔係牛頸呀?點解無雪花呢?」心有不甘咁問個伙記姨姨,個姨姨話,如果想食雪花既話,要落單前講聲喎!oic......下次一定要記住!(4)牛肉刺身$98--今次切得薄左d,要兩塊夾住一齊食先食到牛既鮮味!(5)花甲$48--有少少沙,同細隻過上次少少,但都好食(6)娃娃菜$18--無特別我地今次叫左個海底椰湯底(好似$48),香就好香,但香得濟蓋過晒牛本身既味道,所以如果真係鍾意食牛既朋友,雖然個牛皇湯($98)貴左d,但真係物有所值,呢d野真係唔試過唔會知!

因為得我同我男朋友兩個人,所以就唔敢叫咁多野.....

我地叫左:-
(1)牛邊(例)$88--男友最愛!
(2)牛粒(例)$88--有d膏痴住,牛味更濃郁,正!
(5)花甲$48--有少少沙,同細隻過上次少少,但都好食
(6)娃娃菜$18--無特別

2006-11-06 19 浏览
因為有本雜誌介紹呢間野,我男朋友又係一個無牛不歡既人,所以我地尋日一行三人去試下,睇下係唔係講到咁好食!我地三個人係比正常人大食既,所以就叫左......(1)牛頸(例)--好好味(2)牛邊(例)--膏多左少少,唔係入口即溶果隻!0岩晒我男朋友!(3)牛脊(例)--勁好味,入口即溶,咬都唔駛咬!記得唔好"點"豉油,因為會食唔到好鮮既牛味!(4)牛肉粒--烚極都唔"un",好有牛味!(5)牛肉刺身--我覺得好食過"他他牛",因為佢牛味重D(6)蜆--個女伙計話係花甲黎,好大隻,一碟得12隻,但好好味!不過你地要留意,個餐牌寫$28,但實際係$48,但我都覺得值既!(7)出前一丁--無特別(8)娃娃菜--無特別我地要左佢個牛皇湯(個名好似係咁),$98,呢個我覺得就貴左D啦!好多人叫左椰子湯底,好香!我下次一定要試!之前睇過其他人既食評,話態度好差,但好彩我地遇到個女伙計,人又好,樣又NICE,唔該前唔該後!但有個男伙計就真係烚烚地啦,我諗你地係話緊佢羅!anyway,呢餐飯真係食得好開心!呢度無加一服務費,但飯後果盤要$20,你地要留意呀!

我地三個人係比正常人大食既,所以就叫左......

(1)牛頸(例)--好好味
(4)牛肉粒--烚極都唔"un",好有牛味!
(5)牛肉刺身--我覺得好食過"他他牛",因為佢牛味重D
(7)出前一丁--無特別
(8)娃娃菜--無特別

呢度無加一服務費,但飯後果盤要$20,你地要留意呀!
2006-11-03 9 浏览
見食評同飲食雜誌都大力推介,鍾意打邊爐同食牛嘅我,點可以唔試!早一晚訂定枱,昨晚準七時到達,被安排上一樓坐,地方唔大不過都OK。跟著一位滿臉笑容的男侍應前來落單,第一句「寫隻龍蝦刺身喇」,見我哋無反應,第二句「寫條魚做刺身喇」,我哋都無order到魚刺身,個位侍應即時收回D笑容,好冷淡幫我哋order咗大碟牛脊、四宝丸、鵝腸、黑柏葉、牛肉粒、北寄貝刺身。及後再加大碟牛邊、金錢展、細碟牛頸、西洋菜、花甲、蝦同墨魚滑。七點幾開始食,八點半這位侍應遞張單俾我,話八點半要交返張枱俾佢!我即時問佢,你哋幾時同我講過有咁嘅規定,這位侍應答都唔答我,面黑黑行開。到九點,當大家放下筷子之際,傳來一把聲音「D嘢唔要嗱」,電光火石間,個煱已被收走,不用三十秒已將枱面所有嘢收走兼上埋菓碟,一顆無奈的心想食片西瓜之際,張單已「隊」在我面前,那位侍應大佬好cool咁話「埋咗張單先慢慢食」!簽好哂單,想飲埋杯啤酒,呢位侍應大佬就話「埋咗單就好走,俾返張枱我!」。連啤酒共1240大元,五個人被安排坐一張四人長方枱,坐係枱頭的人必須手長過人才可到個火煱,坐在後面的一枱四人比我們早到,到我們被勒令離開仍可在把酒談歡,就全因食咗隻個頭仲大過BB仔頭的龍蝦!牛肉一流,大把熟客,大排長龍是否代表可以揀客、趕客?試問無生客,何來熟客?無口碑,何來慕名者?
2006-10-15 13 浏览
冇來幾個月,前幾天和D friends又來大吃一頓。人多有好處,牛肉脊、頸、邊3種部位call齊,除了同區另一店外,可說其他火鍋店都不能這樣叫,加上入口油香的牛肉粒,真是各式其適,大快朶頤!此店愈做愈好,已在隔壁商業大廈擴充,牛肉、刺身師傅都搬了過去,地方較大,一樣衛生乾淨。象拔蚌、花蝦、活魚、龍蝦價錢都較其他店貴,但保証新鮮,大家只能睇住荷包來點。但刺身+牛肉實在是一種奇妙組合,缺一都若有所失,唯有大破慳囊。有網友提及合興,我佐敦、九龍城店都有幫襯,最不喜歡就是他們的牛肉切法,真是人人口味不同,而且食物選擇少,地方也不好座,牛肉是很好,但價錢亦較貴。
冇來幾個月,前幾天和D friends又來大吃一頓。

2006-10-02 9 浏览
好友TY 君電郵小弟轉載網上有關牛皇星火煱牛比合興四季還要好的報導,即時致電女友取消其自家製溫馨晚飯並立刻訂位。甫六時到達,旋即order 本地手切肥牛、唐生菜、墨魚滑、四寶丸、出前一丁;用招牌湯底,另加避風塘炒蜆。隨後再加肥牛頸脊。評價如下:本地肥牛:類近火井但較肥,Pass。肥牛頸脊:相對地細塊咗,多咗膏,OK。招牌湯底:雞湯底+ 冬菇+ 花膠,OK。避風塘炒蜆:唔夠熱,有方太feel ,一般。剩惠六百大元,會否再去?應該不會吧!還時合興四季D 牛切法、厚度與脂肪比重較合口味。

本地肥牛:類近火井但較肥,Pass。

肥牛頸脊:相對地細塊咗,多咗膏,OK。

招牌湯底:雞湯底+ 冬菇+ 花膠,OK。

避風塘炒蜆:唔夠熱,有方太feel ,一般。

2006-09-28 24 浏览
真係估唔到一間咁好食既’牛皇星’係咁樣屈人錢0嫁….. 話說前晚個同事帶我去食一間佢極力推介既火鍋店度打邊爐, 間野既野食真係好好味, 我地叫咗一碟牛肉, 刺身蝦, 墨魚滑, 象拔蚌同避風塘炒蜆, 點知埋單既時候要成$864, 我個同事咪話無理由會咁貴, 跟住就同個侍應講話要check單, 點知過咗陣條友攞張單上嚟就同我地講話佢地計錯咗, 應該係$1044…嘩…真係估唔到我地一話check單, 佢地就先下手為強, 比佢地吼番轉頭佢話之前個象拔蚌計少咗, 唉….我地已經食咗啦, 佢話幾重我地都唔知0嫁啦, 唯有好無奈咁比錢啦, 0個條友仲要懶好咁話’好啦, 收你$1000啦’, 真係十萬個暗X呀……都未試過食咁貴既火鍋呀….呀….呀 今次都算係買咗個教訓, 下次食象拔蚌一定要問佢稱咗幾重先喇~
真係估唔到一間咁好食既’牛皇星’係咁樣屈人錢0嫁…..

2006-09-22 12 浏览
用牛迷聖地黎形容絕不為過,星期三晚九點去到門口見到舖頭細細,又冇人等位,仲以為冇乜fans ,原來樓上別人洞天,好彩o岩o岩仲有一張四人檯,兩個人坐非常鬆動,睇過呢度食評,湯底方面冇乜特別介紹,求其叫個沙嗲湯底,醬料方面有乾蒜蓉、蒜蓉、蔥碎同辣椒粒任落,咁理想本應好好味先o岩,可惜豉油勁鹹又冇鮮味,失敗到極點,;牛肉有三款不同部位任揀(大)$128,(細)$88,價錢一樣,問伙記邊隻牛肉腍D,伙記介紹牛脊肉包腍,牛肉上檯一睇已經非常對路,色澤鮮艷,雪花紋細緻均勻(原全係吉之島$70 蚊五片個隻),雖然一碟大牛肉數埋冇幾多塊,但係o係重質不重量大前題下,照食可也,果然入口即溶,唔駛點o趙又冇渣,可惜沙嗲味道太霸道,食唔出肉味,而另一個問題係太肥,再加埋咁漏既沙嗲湯底,食唔到幾件已經成口油,咁又叫多個蝦滑過下口癮,減低下肥膩感,點知張單又落錯蝦滑墨魚滑雙拼$68,味道一般,我諗食平十蚊,要淨蝦滑D蝦味會濃好多,一場黎到,食得一碟牛肉又好似單調左D,所以又叫多碟細金錢牛𦟌 $88,個侍應落單後五分鐘過黎同我講,冇金錢鱔喎?下?我幾時話叫鱔呀?鱔同𦟌都分唔開呀?果如其他食評所講,侍應真係恰下恰下。

牛𦟌又硬又冇味,加埋個沙嗲湯底又好漏,食半碟已經放棄,佐敦地區嘈吵已經係意料中事,祇係估唔到嘈到拆天,朋友坐對面都聽唔到講乜,冷氣勁凍,但係碟肥牛的確係前所未見咁精彩,所以其他野點差都好,下次都要帶D牛痴、牛迷朋友再黎擦過!
2006-08-30 15 浏览
湯底, 好普通, 好似唔邊種湯底特別出色海鮮, 好新鮮! 相比起價錢, 都算公平. (九龍城o既打邊爐都係咁上下)牛肉, 覺得佢地o既牛肉係最好o既!P.S. 無試佢地o既生牛肉. 但係隔離臺兩個人淨係order左一碟生牛肉, 食完就走... 睇黎真係為左生牛肉而來... 下次試試先....
湯底, 好普通, 好似唔邊種湯底特別出色
牛肉, 覺得佢地o既牛肉係最好o既!

2006-07-09 4 浏览
昨晚睇波前冇野好做,決定搵間火鍋慢慢烚,打發時間先叫左個星皇湯底,用火腿紅蘿蔔雞腳竹笙熬出聞起來很香(感覺好似去飲時,吃那個紅燒魚翅的湯底)試飲了一口,覺得偏鹹,略嫌鮮味不足猜想它用來涮完各式肉類後,應該會更好喝但當時吃飽了,又忘了再試(蠢左了)值得一提的是,他們之後都是用原湯不斷添加沒有用水或其他上湯,很好全晚主角當然是牛肉我自己不吃牛,但家人卻全是牛魔王叫了一碟牛脊,一碟牛邊,再加一碟牛肉粒聽他們說真的很好吃,尤其是牛肉粒,轉眼便一掃而空另外拉七雜八的叫了一堆火鍋料覺得都還可以啦,份量偏少,但都算幾新鮮服務員態度親切,不過就相當迷糊整晚不停端來我們沒有叫的東西,教人哭笑不得會再去
昨晚睇波前冇野好做,決定搵間火鍋慢慢烚,打發時間

先叫左個星皇湯底,用火腿紅蘿蔔雞腳竹笙熬出
聞起來很香(感覺好似去飲時,吃那個紅燒魚翅的湯底)
試飲了一口,覺得偏鹹,略嫌鮮味不足
猜想它用來涮完各式肉類後,應該會更好喝
但當時吃飽了,又忘了再試(蠢左了)

值得一提的是,他們之後都是用原湯不斷添加
沒有用水或其他上湯,很好

全晚主角當然是牛肉
我自己不吃牛,但家人卻全是牛魔王
叫了一碟牛脊,一碟牛邊,再加一碟牛肉粒
聽他們說真的很好吃,尤其是牛肉粒,轉眼便一掃而空

另外拉七雜八的叫了一堆火鍋
覺得都還可以啦,份量偏少,但都算幾新鮮

服務員態度親切,不過就相當迷糊
整晚不停端來我們沒有叫的東西,教人哭笑不得

會再去

2006-07-02 9 浏览
先講湯底, 因為要就「無雞不歡」0既「太后大人」, 結果要左個醉雞窩. 但失望的發現藥材同花雕都唔夠, 成個湯都淡戊戊, 但幸好有鮮甜的雞件挽回分數.到至愛0既肥牛, 果然係正! 要香口0既可以揀牛邊, 脂肪會多d, 入口亦滑d. 如唔想咁肥可以揀牛脊, 脂肪少d, 但牛味亦夠.其他配料, 首推墨魚滑+鮮蝦滑, 彈牙兼鮮味.其他的中規中矩. 但順帶一提的是呢度都幾多海鮮, 睇落都好新鮮, 但基於人數同budget問題, 我們一行三人決定將資源投放於牛肉上.回應主題, 唔知係咪d伙計0係呢度做得太耐, 吸收晒打邊爐0既奧義, 個個都「烚下烚下」, 冇黎醒目.先講加茶, 我地係同人孖台的. 同台既哥哥叫加茶, 伙計甲拎茶壺過來淨係加畀佢, 對於一爐之隔0既我地佢竟然望都唔望, 要勞煩本人叫伙計乙再過黎. 喂! 大佬, 「針」多杯唔駛死掛! 雖則伙計們都好有禮貌, 但咁0既服務態度未夠囉.此外, 我粗略估計我地點0既十樣0野當中, 有4樣要摧, 咁樣唔多掂喎.至於打邊爐指定動作- 「加水」, 佢地就真係加「滾水」, 大佬呀, 唔好咁好唔好? 加d上湯好喎, 搞到原本已經淡0既湯底更加冇味,

其他配料, 首推墨魚滑+鮮蝦滑, 彈牙兼鮮味.

至於打邊爐指定動作- 「加水」, 佢地就真係加「滾水」, 大佬呀, 唔好咁好唔好? 加d上湯好喎, 搞到原本已經淡0既湯底更加冇味, 到尾聲階段簡直係「白烚」. 我諗我下次要自備清雞湯...... (不過d牛肉加返唔少分數(
2006-06-19 32 浏览
睇左雜誌既介紹,影o的相好靚, 又話佢地既出名既牛肉係水準好高, 包起供應商五豐行既靚牛肉, 講到好好, 忍唔住要去試一次。覺得佢既牛肉真係唔錯~ 但係.. 其他就一般一般啦...試左佢既幾款餸:牛肉粒($88):油花好多, 的確係唔錯, 烚到半生熟最好味, 就算放o係鍋度烚耐o的, 都好有肉汁牛肉($128): 佢有好幾款牛既部位可以俾人揀, 佢介紹我地既呢個部位較瘦,但係有牛肉味, 唔想叫所有牛都咁肥, 所以都試下~ 初時見佢賣相, 真係太廋, 好似會好鞋好靭咁, 正o係度擔心, 但試過後又唔係喎, 都幾有牛味同埋比想像中滑, 如果怕肥既話, 呢一個就好適合, 覺得同出面食到既有唔同口感貴花蚌(約$60):呢一碟得好少咋... 我覺得唔係好抵, 同埋烚完縮到好細舊, 唔抵食脆鯇片: 份量都係唔多, 唔算突別脆, 中規中舉..但我覺得價錢貴左o的醉雞鍋底: 湯底好香酒味, 不過偏淡, 而另上既雞份量都幾足, 不過個人覺得似o係美國雞...再叫左1碟菜同埋一碟包心蟹子丸一支茅根竹庶, 價錢唔平, 有少少就住食。呢間餐廳好既, 可以任落佢既青紅指天椒同蒜蓉, 不過黎呢度食都唔平, 如果你

試左佢既幾款餸:

再叫左1碟菜同埋一碟包心蟹子丸一支茅根竹庶, 價錢唔平, 有少少就住食。呢間餐廳好既, 可以任落佢既青紅指天椒同蒜蓉, 不過黎呢度食都唔平, 如果你真係想食佢有名既牛肉呀, 海鮮呀~ 其實佢仲有雜誌介紹有名既牛脷, 牛姜鴨粉腸, 都無試到

餐廳唔大, 枱與枱之間坐得好近, o個晚又係星期五晚, 幾多人, 又剛剛隔黎o個枱又玩骰盅又大聲講野又食煙,嚇親我地呀~~~好噪,又冇得轉枱,真係避都避唔到,係最扣分既地方
2006-04-20 27 浏览
牛肉来自中國,非常正,我最喜愛牛脊,最喜愛海鮮則是大聖旨$98.例 象拔蚌$168鮮味正迫我在日本北海道食的海螺牛脊the best
牛脊the best

(非会员)
2006-02-15 7 浏览
牛肉海鮮都唔錯. 但以牛為名就梗係牛肉最耍家啦! 我最喜歡的是他們的牛肉粒, 好像靚肉眼扒切粒咁; 打邊爐照計肉味會流失多過煎烤, 但一樣食得出好肉味. 生牛肉刺身$98例牌和其它火鍋店比較很便宜的了, 未試過的可以一試. 若拿自己熟悉的同類牛肉火鍋店相比, 個人認為好過方榮記, 朋友則認為好過合興.海底椰湯底滋補, 沙嗲則稍嫌唔夠"勁". 三兜新鮮蔥花, 蒜蓉, 指天椒任你添; 你鐘意點"較"汁你既事.刺身用的象拔蚌(2斤多)及沙(其實純粹試試, 冇日本各類做刺耳的白肉魚咁鮮甜;魚頭用麵豉整反而好味得多)都好新鮮, 價錢偏貴但相信係來貨問題, 並非刻意掠水. 其他甚麼"滑", "餃", "菜" 等亦中規中矩, 冇乜驚喜但亦唔會令人失望. 他日再訪要食得好但經濟的可淨食牛肉.
(非会员)
2006-02-12 17 浏览
睇到食評介紹牛肉咁正,晚上與女友來試。老板介紹食牛邊,好稔,好肥好香,簡直未食過咁正牛肉。海鮮要了幾隻花竹蝦,埋單竟然30元一兩,成五百幾蚊,中招。
睇到食評介紹牛肉咁正,晚上與女友來試。
老板介紹食牛邊,好稔,好肥好香,簡直未食過咁正牛肉。
海鮮要了幾隻花竹蝦,埋單竟然30元一兩,成五百幾蚊,中招。