2008-03-18 29 浏览
於3月9日與友人j.y.和m.m.光顧^_^1. 鵝肝醬多士我:: 讚j.y.:: 感覺一般2. coffee我:: 種類跟店的size成反比j.y.:: 讚3. 飛碟我:: 讚,尤其喜愛那半溶芝士4. 環境我:: 店很小,但客人十分融洽
於3月9日與友人j.y.和m.m.光顧^_^

1. 鵝肝醬多士
我:: 讚
j.y.:: 感覺一般

2. coffee
我:: 種類跟店的size成反比
j.y.:: 讚

3. 飛碟
我:: 讚,尤其喜愛那半溶芝士

4. 環境
我:: 店很小,但客人十分融洽
2008-03-08 46 浏览
(7/3/08)此店已成我的最愛咖啡店。今日來食late lunch。意大利蜆仔肉長通粉,茄醬味酸甜適中,唯蜆肉over cooked,韌左D。薑汁奶茶,第一啖,覺得佢唔夠熱,其實薑係辣既,水太熱會飲唔落。薑汁已加糖,所以甜味剛剛好。如果薑汁奶茶與薑汁咖啡比,我較喜歡後者。買走雜菌批回家叮熱吃,又一正o野!雖然批皮較厚,幸好它很鬆香,雜菌味道更是perfect!
2008-01-05 55 浏览
dec 28, 07,訂咗2個cheesecake作為下午茶之用1) lemon cheesecake-友人曾經試過,話個味道拍得住芒果芝士餅,但去過2次都無出,所以今次咪訂囉-因間房嘅燈光帶黃,個cake本身又帶d黃,所以更加失真-有jelly狀面層,內有小小檸檬皮絲,下面是檸檬mousse,中間有1層海綿蛋糕,餅底用了麥維他-有檸檬的微酸而已2) mango cheesecake-上次寫過,今次友人比咗小小我試,好似同上次差唔多

1) lemon cheesecake
-因間房嘅燈光帶黃,個cake本身又帶d黃,所以更加失真
-有檸檬的微酸而已

2007-12-28 39 浏览
如果沒有閱讀過『牡丹咖啡』的食評,並留意它的店址,主人與奴隸獸一定會錯過這間小店。店的空間比較細,當虎背龍腰的奴隸獸進入店內時(當時店內只有一名女顧客),即時感到了一股壓逼感。我們點了:1. 香草雞扒天使麵配椰香咖啡(HK$38):香草雞扒沒有香草味,味道與一般快餐店的(忌廉)白汁雞扒無異,但天使麵還算OK。至於咖啡的味道是淡淡的,不過也有淡淡的椰油味。2. 芒果芝士蛋糕(HK$21):賣相吸引。芒果肉粒配合幼滑的Cream Cheese,口感美妙,味道亦恰到好處。主人頗為欣賞。主人說下次再光顧,可以請老闆娘開一張摺在店外,讓奴隸獸自由自在『痞』在街上吃好了。

我們點了:

芒果芝士蛋糕
香草雞扒天使麵
椰香咖啡
2007-12-22 42 浏览
上星期6(dec 15, 07),去完成埋上次個心願1) 野菌批餐-當時要等10分鐘,ok,我等-上枱時熱騰騰因剛出爐,賣相好飽滿,入口個酥皮鬆,但如果牛油味重d就更好喇,裡面d菇味真喺好濃,有汁,變咗唔會乾-good2) 榛子奶茶-好有茶味同奶味,但榛子味就唔多出,所以當佢奶茶飲就好稱職-要額外+$23) 曲奇芝士餅(外賣) $21-是朱古力sponge cake底,overall味道只喺可以,但無特別,可以不試4) swiss chocolate芝士餅(外賣) $21-呢個比曲奇芝士餅更差,類似mousse嗰part d質感同味道好似有小小假,唔知喺咪用多咗凝固劑,唔洗點試- 前後食過2次,對其熱食同d飲品都有信心,但d cheese cake似乎水準唔喺太平均,現在累積咗自己同友人嘅經驗,+埋食過6隻味,比較好評只有芒果同檸檬- 1d嘢good,有d麻麻哋,所以just ok
上星期6(dec 15, 07),去完成埋上次個心願

1) 野菌批餐
-當時要等10分鐘,ok,我等
-good

2) 榛子奶茶
-好有茶味同奶味,但榛子味就唔多出,所以當佢奶茶飲就好稱職
-要額外+$2

3) 曲奇芝士餅(外賣) $21

4) swiss chocolate芝士餅(外賣) $21

- 1d嘢good,有d麻麻哋,所以just ok
1K
氣氛好家常,坐得雖然逼狹,但係反而有種溫馨,食物就蛋糕好過咖啡,蛋糕味濃新鮮,咖啡就唔係好夠味。
2007-11-28 64 浏览
target咗呢間caf擐n 耐,終於昨天(nov 25, 07)3人來lunch,叫咗 :1) 鵝肝醬多士餐(剛驗完身,膽固醇在安全綫內,可以放肆吓)-多士烘得熱夾脆,仲可以refill添,最終食咗8塊-鵝肝唔喺10分好甘香豐腴,但呢個價錢,算合格了-因無decaf咖啡,所以服務員改而建議蘋果蜜桃花茶,呢個介紹確實唔錯因好多花茶都只喺聞就好濃,入口就好失真,好削吓,但呢個就呢個毛病,個蜜桃味好香甜同實在,又有茶味,細意望吓個茶包,原來只是蘋果味而已,所以估計佢額外+咗蜜桃汁2) 蜆仔肉螺絲粉餐-試咗1小口,味道幾ok,但姐夫就嫌個汁過甜-配咗個熱飲3) 芝士火腿菠蘿飛碟-試咗半件,個麵包做得不錯-夠熱同薄,個餡都多,但嫌塊芝士唔多濃-配咗鹹檸檬蜂蜜4) 芒果芝士蛋糕(外賣)-做咗功課,這個甜品好出名,所以就算現場食唔落都要外賣-果然好得,好住家feel的芒果布甸,即足料同有奶+蛋香,d芒果肉仲好甜,唔酸添-唯1挑剔喺無嘜芝士味啫,但仍然好like-個人對芒果食品只屬1般,但食咗呢個cake要拍手5) 特濃朱古力蛋糕(外賣)-濃朱古力味,但覺得仲可以做得軟熟d-其實間caf擐n 出名咖

-多士烘得熱夾脆,仲可以refill添,最終食咗8塊
-鵝肝唔喺10分好甘香豐腴,但呢個價錢,算合格了

2) 蜆仔肉螺絲粉餐
-試咗1小口,味道幾ok,但姐夫就嫌個汁過甜
-配咗個熱飲

3) 芝士火腿菠蘿飛碟
-配咗鹹檸檬蜂蜜

4) 芒果芝士蛋糕(外賣)
-做咗功課,這個甜品好出名,所以就算現場食唔落都要外賣
-唯1挑剔喺無嘜芝士味啫,但仍然好like
-個人對芒果食品只屬1般,但食咗呢個cake要拍手

5) 特濃朱古力蛋糕(外賣)
-濃朱古力味,但覺得仲可以做得軟熟d
-其實間caf擐n 出名咖啡,佢d種類真喺好5花8門,可惜我飲唔到啦,另外奶茶,花茶…………等嘅飲品好多好多

- 間shop仲有2款出色食品今次無機會試,下1次要試吓野菌批,檸檬芝士餅,再試吓d奶茶都好喎

- 間shop枱細凳少(大約得11張bar凳),千期唔好拉大隊嚟。但d店員全部好nice,好warm懷疑同1家族

- 多謝家姐請客~~~~~希望長食長有
2007-11-06 26 浏览
(5/11/07)看到很多笑的食評,過開呢頭,原來係一間,好細小的鋪頭,只容納到7-8人,但食物水準一D都唔可睇少。咖啡味道真係多到,從未見過o既都有,哥倫比亞、什麼繞口的名字地方咖啡、檸檬咖啡都有!(相信不是茶餐廳的檸啡)我order了薑味咖啡,薑汁辣如飲薑茶,配不太濃烈的咖啡,印象難忘。其實想慢慢品嘗,但地方太細,又客滿,有點壓逼感,要快食讓位。特濃朱古力蛋糕,叮一叮熱了,朱古力味更香~還有其他cake,飛碟,意粉,咖啡,找天一定要再吃!
特濃朱古力蛋糕,叮一叮熱了,朱古力味更香~
還有其他cake,飛碟,意粉,咖啡,找天一定要再吃!
2007-08-19 36 浏览
xx咖啡,說是最濃的,但如食友所言,還是欠了一點,芒果芝士蛋糕----好,奶茶+什菌批,太座說好。
2007-07-15 38 浏览
一早起床, 心郁郁想飲咖啡就去了這兒星期日早上人很了, 全店爆滿店雖小, 但感覺乾淨企理咖啡款式很多, 一般的機製咖啡﹑鮮奶咖啡﹑朱古力咖啡等等當然少不了, 唯沒最愛vanilla latte點了hazelnut latte老闆娘很有善還提點我下糖前先試味, 因hazelnut syrup本身帶甜味已在某大型連鎖咖啡店當了一段時間barista的我聽到了, 感覺很慚愧, 從沒這般體貼過味道還可以, 但略淡了一點下次一定要再試上其他蛋糕, 似乎賣相也不錯

一早起床, 心郁郁想飲咖啡
就去了這兒

星期日早上人很了, 全店爆滿
店雖小, 但感覺乾淨企理

點了hazelnut latte
老闆娘很有善

味道還可以, 但略淡了一點

下次一定要再試上其他蛋糕, 似乎賣相也不錯
(非会员)
2007-02-09 31 浏览
人多 真係少不免果度地方比較細 但係都好有feel老闆娘超親切 次次去到佢都係笑面迎人佢地既野吃 份量夠 又好味 價錢合理公道吃一個天使麵 同個fd share個cake 最多都係30我係學生 都成日放lunch去吃 人多要等少不免但係係非繁忙時間去 比如你放假 想搵地方relax我超級推介!!
人多 真係少不免
我係學生 都成日放lunch去吃 人多要等少不免
但係係非繁忙時間去 比如你放假 想搵地方relax
我超級推介!!
2006-12-27 22 浏览
一個同老闆娘鬥忙到死的下晝。其實眼見她們忙著,真的不好意思打擾,但又想不到吃甚麼...老闆娘探個頭出來,道:「好,即刻整俾你!」上場的鵝肝醬多士,份量足,用料足,排場足;鵝肝醬並非坊間貨色,嫩滑厚切,亦無異味,口感甘腴。抵你賣咁貴。抵妳開多間。<a href="http://hkfoodtalk.blogspot.com/2006/12/blog-post_116718769824451593.html" target=_blank>相片不顯示?</a> / <a href="http://community.webshots.com/user/quayteow" target=_blank>看其他相片</a>
一個同老闆娘鬥忙到死的下晝。

「好,即刻整俾你!」

抵你賣咁貴。

抵妳開多間。

2006-08-27 23 浏览
星期六晚7:00pm到(佢哋收8:00pm),冇客(我哋入咗去之後先至多一個客嚟),可以俾我哋舒舒服服嘆番餐。都知道佢出名咖啡和cake,不過想食正餐,就要了2個set(@$33,包一杯$14嘅咖啡,如果要$16嘅咖啡就要加多$2):分別是茄汁司華力腸天使麵和咖喱免治牛肉長通粉。我哋見有好多咖啡選擇,就搵老闆娘介紹,我哋鍾意strong嘅咖啡,佢都幾老實,話機磨咖啡($14)已經幾strong,另外一杯就試了哥倫比亞咖啡($16)。天使麵和通粉嘅質地都整得唔錯,不過味道相當濃,相信是加了很多味精,因為我哋事後都喉乾頸渴。咖啡就相當香滑順喉,不過對我自己來說還是想再strong一些。後加一件英式蜜糖薑蛋糕($18),老婆好鍾意,蛋糕中食到啲啲薑蓉,薑味夠之餘,同不太甜的蜜糖味頗夾。在這小店嘆coffee和cake相當寫意,是值得笑臉的,不過考慮到味精勁重的天使麵和通粉,呢餐唯有俾ok。
(非会员)
i now always go to there and buy cakes and muffins. Their cakes and muffins do not have butter and not too sweet, a healthy choice ! 首選推介:1. 英式糖薑蛋糕2. carrot walnut cake 3. 糖薑cheese cake另外di noodles and rice duo 好好美, 吃完吾會口渴, 吾會油

首選推介:
1. 英式糖薑蛋糕
2. carrot walnut cake
3. 糖薑cheese cake

2006-08-10 23 浏览
早兩日男友來接我下班想去吃個下午茶最後決定來這裡一杯咖啡一件英式蜜糖薑蛋糕一件野菌批外加一份豬柳三文治超滿足男友說那杯即磨咖啡淡了點三文治不過不失野菌批是自製的出乎意料最好吃的那件蛋糕再三回味不過價錢真的略貴耶
早兩日男友來接我下班
想去吃個下午茶