餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2023-06-20 83 浏览
平時係銅鑼灣成日都經過呢間印尼餐廳,次次都見到好多人食緊,今日放工就去試下。餐廳唔多位,要有心理準備需要搭枱。燒雞班蘭尖塔飯($98)- 燒雞非常美味,皮脆肉嫩,點埋個醬汁甜甜辣辣咁好惹味。綠色飯係班蘭飯,真係有好香嘅班蘭味。印尼花膠湯班蘭雞粉皮($88)- 粉皮有啲似腸粉,質感都係咁滑。花膠湯好清甜,飲完唔口渴。花膠就唔係好多,不過呢個價錢嚟講算唔錯。個雞就似海南雞,點上班蘭醬好新鮮。沙嗲係必嗌,我叫咗牛肉沙嗲($56)同墨丸沙嗲($48),賣止捏相好掂,味道都好正。涼粉冰($28)- 每啖都食到涼粉,口感一流,而整體又又唔會好甜。我仲嗌咗椰青($38)~

餐廳唔多位,要有心理準備需要搭枱。

我仲嗌咗椰青($38)~
2023-06-17 60 浏览
📍班蘭葉印尼餐廳銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖正宗印尼菜,有下次!1️⃣雜菜燒半雞飯 $88 🌕🌕🌕🌕🌑飯係籼米,煮得粒粒分明,有飯香味。燒雞調味咸咸甜甜,外皮烤得脆,雞肉唔柴。但2個醬嘅味道分別係:好辣、超辣🥵。2️⃣三重芝士炸碎雞撈麵 $78 🌕🌕🌕🌕🌑撈麵indomie,炒得乾身、彈牙,加埋芝士好match😋!炸雞似KFC嗰隻,味道正常。3️⃣半打雞沙嗲 $88 🌕🌕🌕🌕🌑有炭燒香味,雞串較乾身、咸咸哋;沙嗲醬好香花生味!4️⃣班蘭葉上海刨冰 $58 🌕🌕🌕🌕🌑好重煉奶香同椰汁味,好大杯,超抵食。但碎冰較多,凍到牙痛🥶。5️⃣牛骨白鬚牛丸湯 $88 🌕🌑🌑🌑🌑湯似潮州粉麵湯底,牛骨白鬚好多碎骨、口感似綾魚肉,唔啱口味🥲。牛丸爽口彈牙、中間爆肉汁。6️⃣班蘭雞半隻 $100 🌕🌕🌕🌕🌑第一次食班蘭雞唔知本身要係咩味,但呢個嘅味道同海南雞冇咩分別😂。雞肉唔霉、唔柴,不錯!7️⃣班蘭千層糕 $25 🌕🌕🌕🌕🌕最推薦呢個!好香班蘭、椰汁味。食落好煙韌!食咗2碟👍🏻👍🏻~Book枱只留10分鐘,入坐計90分鐘。舖面似印尼雜貨舖,入面坐位唔多,比較逼,坐卡位係手臂貼手臂。不過服務就唔錯,印尼員工好友善!
📍班蘭葉印尼餐廳
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖

正宗印尼菜,有下次!

1️⃣雜菜燒半雞飯 $88 🌕🌕🌕🌕🌑

2️⃣三重芝士炸碎雞撈麵 $78 🌕🌕🌕🌕🌑

3️⃣半打雞沙嗲 $88 🌕🌕🌕🌕🌑
有炭燒香味,雞串較乾身、咸咸哋;沙嗲醬好香花生味!

4️⃣班蘭葉上海刨冰 $58 🌕🌕🌕🌕🌑

5️⃣牛骨白鬚牛丸湯 $88 🌕🌑🌑🌑🌑

6️⃣班蘭雞半隻 $100 🌕🌕🌕🌕🌑

7️⃣班蘭千層糕 $25 🌕🌕🌕🌕🌕

2023-06-12 59 浏览
朋友同我嚟呢度,因為想係銅鑼灣想食啲地道啲嘅印尼菜!夜晚七點幾嚟到門口等咗一陣就有位!呢間餐廳座無虛席,而家很受不同國籍的人士歡迎!✨雞肉黃金餅有啲似香港嘅春卷!不過超級大,一個雞肉黃金餅等於平日春卷嘅兩倍!入邊都係椰菜紅蘿蔔絲同埋雞肉絲!味道有少少辣味!✨墨魚丸沙嗲三串墨魚丸,唔會好多粉!食到粒粒墨魚!沙嗲超級多花生味!就算唔係好食得辣都可以食到!實屬佳作!✨三重芝士炸碎雞撈麵撈麵本身有少少辣味!所以就算有好多芝士都唔會好滯!份量超級大!而且啲炸雞都不過不失!✨印尼花膠湯班蘭雞粉皮花膠湯感覺真材實料!味道味道冇咩味精!而且仲有好大塊花膠。粉皮冇香港雞絲粉皮嗰啲咁厚!唔會好滯!班蘭雞肉的話不過不失!都保持雞的肉質和彈性!✨柑桔青瓜冰青瓜味,覆蓋左金橘味!適合青瓜愛好者!

✨雞肉黃金餅

入邊都係椰菜紅蘿蔔絲同埋雞肉絲!味道有少少辣味!

✨墨魚丸沙嗲三串

✨三重芝士炸碎雞撈麵

而且啲炸雞都不過不失!

✨印尼花膠湯班蘭雞粉皮

✨柑桔青瓜冰

青瓜味,覆蓋左金橘味!適合青瓜愛好者!
2023-06-08 62 浏览
糖街呢邊因為近維園,所以開咗好多印尼餐廳。喺印尼華僑家庭長大,細細個都成日食印尼菜,大個咗之後見好耐冇食過,就同家人揀咗一間試吓~舖仔細細,好快就坐滿晒人,落完單就好快上菜了:巴東牛肉偶爾都會買下印尼餐外賣,但係對巴東牛肉印象係又實又乾。呢度嘅巴東牛肉夠腍,而且唔會過辣。最鍾意係佢仲有少少加多加多沙律!叫咗三串牛+三串羊肉沙嗲串燒。因為即刻燒嘅關係,冇其他菜上得咁快。沙嗲個靈魂梗係佢個沙嗲醬啦,啲肉燒到啱啱好,夠晒惹味!個雞都唔係一般炸雞,食落有少少好似臭豆腐嘅香味,好特別!咬落去仲要熱辣辣!如果個芝士都溶埋,就完美了!食咗咁多肉,係時候食返啲菜,鹹魚加芽菜呢個組合真係冇諗過,又幾好食喎!沙冰好好飲,一啖啜落去,夠晒班蘭味,天氣咁焗再加上又食咗惹味食物,飲返杯真係好爽!

舖仔細細,好快就坐滿晒人,落完單就好快上菜了:

巴東牛肉
最鍾意係佢仲有少少加多加多沙律!

沙嗲個靈魂梗係佢個沙嗲醬啦,啲肉燒到啱啱好,夠晒惹味!

突登約朋友去呢間印尼餐廳食晚飯,真係一食難忘🇮🇩我哋叫咗印尼花膠湯雞粉皮,塊花膠勁勁勁大塊、粉皮又薄又滑、個花膠湯好好飲、估唔到仲配有紅棗同蟲草花呢!雞肉部位有雞脾同雞翼,仲配有青辣椒醬,鍾意食辣嘅朋友會覺得份外驚喜🍲我哋仲嗌咗巴東牛肉班蘭尖塔飯,啲巴東牛肉肉質超級嫰滑、面頭仲有啲脆脆食落口感一流!班蘭尖塔飯真係好有特別、班蘭飯淡淡微香、賣相一流,而且仲配有特色醬汁、椰菜同蛋🍛另外,當然唔少得串燒啦,我哋叫咗份羊肉沙嗲,羊肉一啲都唔騷,仲有大大兜沙嗲醬!全部菜色都好入味,完全食得出係由正宗印尼嘅香料而成,最重要係食完之後完全唔口乾,證明無味精呢🍢嘢飲我哋叫咗珍多冰同黑糯米特飲,甜度適中又足料!最後,我哋仲叫咗個牛油果沙冰,即叫即整、本身仲驚有好多冰粒,原來整到出嚟係非常之blend,配埋朱古力醬,炎炎夏日食完真係透心涼🍧🍨🥑
突登約朋友去呢間印尼餐廳食晚飯,真係一食難忘🇮🇩

2023-06-05
2023-06-04 64 浏览
銅鑼灣呢間印尼小店開咗好多年,每次經過都見到門口有好多小食賣,一直以為係外賣店only,但原來佢有堂食主食架🤣三重芝士炸碎雞撈麵 $78開頭見到碎雞以為係雞粒,原來都好大舊架,炸雞皮好脆,食落香辣,點埋個辣醬真係火辣辣🌶️印尼撈麵無得輸,加埋芝士仲惹味。巴東牛肉班蘭尖塔飯 $98巴東牛肉煮得好軟滑,唔痴牙,仲配有啲雜菜,均衡飲食。班蘭飯整到尖塔咁嘅造型,幾特別。半打羊沙嗲 $108沙嗲汁好濃郁,仲有啲花生碎,而羊肉燒得好香口,係一個正嘅小食。班蘭葉上海刨冰🍧 $58超級大份刨冰,見到都超開心,2個人食啱啱好。刨冰有好香煉奶味,仲有仙草、班蘭、龍眼同牛油果,好多配料,最犀利係我食完啲主食再食佢都仲好冰

三重芝士炸碎雞撈麵 $78

巴東牛肉班蘭尖塔飯 $98

半打羊沙嗲 $108

班蘭葉上海刨冰🍧 $58
2023-06-04 1592 浏览
想食正宗印尼野,除咗去銅鑼灣啲唔知去邊度好淨係糖街都有好幾間, 今次就揀咗這一家,門口有好多印尼小食賣今次第一次食正宗印尼店,其實冇乜概念係食乜嘢店舖唔係好大,要喺門口等幾張枱,但係等就可以喺出面睇下有啲乜嘢買入到裏面牆壁貼簽滿食物嘅相片因為友人有選擇困難症所以就揀咗啲推介内咩都有嘅四大天王飯飯內四樣餸感覺都幾特別有沙嗲雜菜、 班蘭雞、巴東牛肉同埋 一些小蝦醬食落係驚喜,因為班蘭雞咗雞髀部分,所以非常嫩滑, 香口惹味 送飯一流馬拉盞炒秋葵因為想叫個菜,但係我就非常唔鍾意食通菜, 點知見到餐牌有得配秋葵即刻叫嚟試下覺得超級好食因為秋葵味道少少甜配埋馬拉盞 就唔會覺得太鹹, 另外仲有幾嚿蕃茄,感覺都幾特別,番茄配馬拉盞都幾好食牛骨白鬚牛丸湯裏面有四粒非常爽口嘅牛丸,另外有一嚿以為係大肉丸,但係原來有一支骨係裏面牛骨湯比較清淡,作為食咗咁多濃味嘢嘅點綴,覺得非常合適拎起好似雞髀咁咪食都幾有趣朋友叫咗椰子冰,感覺有啲似椰子沙冰又有點象椰子雪糕, 清新可口夏日佳品我自己簡簡單單叫咗個椰青椰青肉非常嫩口, 完全食曬整餐份量比想像中多,食到幸幸福福快快樂樂的走
想食正宗印尼野,除咗去銅鑼灣啲唔知去邊度好
今次第一次食正宗印尼店,其實冇乜概念係食乜嘢

入到裏面牆壁貼簽滿食物嘅相片

因為友人有選擇困難症

所以就揀咗啲推介内咩都有嘅四大天王飯
飯內四樣餸感覺都幾特別
有沙嗲雜菜、 班蘭雞、巴東牛肉同埋 一些小蝦醬

馬拉盞炒秋葵

牛骨白鬚牛丸湯
牛骨湯比較清淡,作為食咗咁多濃味嘢嘅點綴,覺得非常合適

拎起好似雞髀咁咪食都幾有趣

我自己簡簡單單叫咗個椰青
椰青肉非常嫩口, 完全食曬

整餐份量比想像中多,食到幸幸福福快快樂樂的走

2023-06-03
  • 椰青
  • 印尼四大天王飯
2023-05-29 81 浏览
班蘭葉印尼餐廳係銅鑼灣糖街好多年但一路都無幫襯過,舖頭面門唔算起眼,門口有好多唔同既印尼特色小食同甜品。雞肉串燒6串,每串都燒到外皮脆焦但食落雞肉仲好juicy 而且面層塗滿了蜜糖,一人食2串其實差唔多因為醬汁有D多,唔洗點點點印尼沙嗲醬都夠曬味班蘭雞尖塔飯,個碟好有feel,班蘭飯好香班蘭同椰漿味,班蘭雞好嫩滑而且唔太肥,仲有個清湯附上炸天貝比較淡味不過印尼嘅辣醬又幾好食入面除咗有辣椒絲仲有啲魚仔另外既石栗馬拉盞炒通菜係最好食,夠惹味D菜又夠滑,食下菜飲下椰青又幾match, 椰青清清甜甜

這家位於銅鑼灣鬧市的印尼餐廳歷史已經很悠久。門面雖然像一間專賣印尼雜貨的小店,但其實食物是很特別和很好吃的😋。好幾年前,朋友曾經帶我到這間印尼餐廳吃飯。餐廳的招牌花膠粉皮令我一試難忘🥹。今日難得同老公嚟到銅鑼灣,專登帶佢嚟這間店舖再回味一吓這道菜💜。=======食物========⚜️ 原條魚花膠湯粉皮 $108花膠很大塊和厚身。湯底吸收了花膠的精華✨,而且還有杞子、紅棗和蟲草花作材料,味道很濃郁和滋潤。😇魚🐟炸得香脆,用來送這個花膠湯一流👍。這道花膠粉皮咁多年來都能保持這麼高的水平🏅,沒有令我失望。 ⚜️ 羊肉串燒 $58這個羊肉🐑串燒有BBQ的碳香味😋羊肉沒有半點羶味。串燒再配上秘製的沙嗲醬,非常滋味。🤤⚜️ 石粟馬拉盞炒通菜 $78石粟馬拉盞汁十分惹味。通菜很新鮮和爽口,而且吸收了馬拉盞汁,味道更上一層樓。🌠=======飲品========⚜️ 珍多冰 $28椰汁夠濃,而且唔太甜。綠豆粉條(珍多)爽口彈牙,層次感豐富。⚜️ 青檸梳打 $28梳打水是自己倒入杯的,方便控制飲品的整體甜度。😉=======總結========買單共$300 (即每人$150)。總括而言,這家餐廳食物味道正宗

=======食物========
⚜️ 原條魚花膠湯粉皮 $108

⚜️ 羊肉串燒 $58

⚜️ 石粟馬拉盞炒通菜 $78

=======飲品========
⚜️ 珍多冰 $28

⚜️ 青檸梳打 $28
梳打水是自己倒入杯的,方便控制飲品的整體甜度。😉

=======總結========
買單共$300 (即每人$150)。總括而言,這家餐廳食物味道正宗,而且材料新鮮,誠意十足,很值得推介。👍
工人姐姐生日,帶埋姐姐出去玩!工人姐姐離鄉別井嚟到香港打工幾年,疫情關係都無返過去印尼生日就帶佢去食印尼餐廳回味下高質素印尼飯嘅味道!呢間「斑斕葉印尼餐廳」位於銅鑼灣!地鐵站E出口行3分鐘就到,食飽飽行過去維園散步都係2分鐘嘅事😂 我叫咗「印尼四天王飯」$88 👍🏻推有雞、巴東牛肉、魚仔炒花生同埋印尼沙律雞肉好滑仲要切正脾位我👍🏻,巴東牛肉好入味,煮到好淋,魚仔花生搵陣餸飯開胃,印尼沙律用沙爹醬(有花生)撈埋,打開個胃!老婆叫「燒雞花膠湯粉皮」$88 👍🏻推花膠湯好甜好好飲,花膠又多,骨膠原補充!燒雞唔會燒到乾淨淨。粉皮好滑份糧都多,女生可以share。姐姐食「雜菜燒半隻雞飯」$88問姐姐佢都話啲雞嫩,要點埋少少醬汁更開胃!另外叫咗一碟「烤柚子雞翼」$58正常水準,焗到顏色好靚,賣相一流飲品方面大家要注意啦!🚨‼️係又甜又大杯🍹🤣 「珍多冰」$28好多椰汁,勁多綠色嘅jelly(唔知係咪咁叫🤣)「雜錦冰」$38有好多顏色嘅jelly,仲有兩片牛油果在面「椰汁冰」$48大杯到飲唔晒,椰汁味重!唔想飲太甜的話記得叫少甜🤤(椰糖係好甜的)📍 班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商
工人姐姐生日,帶埋姐姐出去玩!

我叫咗「印尼四天王飯」$88 👍🏻推
有雞、巴東牛肉、魚仔炒花生同埋印尼沙律

老婆叫「燒雞花膠湯粉皮」$88 👍🏻推
花膠湯好甜好好飲,花膠又多,骨膠原補充!
燒雞唔會燒到乾淨淨。粉皮好滑份糧都多,女生可以share。

姐姐食「雜菜燒半隻雞飯」$88
問姐姐佢都話啲雞嫩,要點埋少少醬汁更開胃!

另外叫咗一碟「烤柚子雞翼」$58
正常水準,焗到顏色好靚,賣相一流

飲品方面大家要注意啦!🚨‼️
係又甜又大杯🍹🤣
「珍多冰」$28
好多椰汁,勁多綠色嘅jelly(唔知係咪咁叫🤣)
「雜錦冰」$38
有好多顏色嘅jelly,仲有兩片牛油果在面
「椰汁冰」$48
大杯到飲唔晒,椰汁味重!

唔想飲太甜的話記得叫少甜🤤(椰糖係好甜的)
📍 班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖

推薦度:😋😋😋😋
CP值 :😋😋😋😋

#食玩訓 # 吃喝玩樂 #食好西 #體重上升 #隨處吃 #吃貨 #餓底 #辛苦搵嚟志在食 #
#food_fighter #foodiehk #foodie #eat #hungry
#hungerforfood #
#東南亞 #東南亞美食 #southeastasia #recipe
#印尼🇮🇩 #印尼餐廳 #正宗 #Indonesia

庆祝纪念
生日
  • 印尼四大天王
  • 燒半隻雞花膠湯粉皮
  • 珍多冰
2023-05-03 169 浏览
成日經過銅鑼灣印尼鋪都好多人排隊姐姐話好食 又同朗朗挑戰下🤣好想知印尼風味係點口我叫左個花膠粉皮配烤雞同叫左個炸雞配雜菜個湯都幾好飲,粉皮超多我無食到不過睇落好滑個燒雞皮甜甜地唔會好鞋 好好食炸雞相對無咩調味,配天貝白飯啱朗朗食,雞肉佢都ok另外叫左杯檸水(朗朗嘈住要飲)整體黎講都幾好食好有印尼風味班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖
成日經過銅鑼灣印尼鋪都好多人排隊
姐姐話好食 又同朗朗挑戰下🤣
好想知印尼風味係點口
我叫左個花膠粉皮配烤雞
同叫左個炸雞配雜菜
個湯都幾好飲,粉皮超多我無食到

不過睇落好滑
個燒雞皮甜甜地唔會好鞋 好好食

炸雞相對無咩調味,配天貝

白飯啱朗朗食,雞肉佢都ok
另外叫左杯檸水(朗朗嘈住要飲)
整體黎講都幾好食好有印尼風味

班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖
2023-05-02 523 浏览
返工返到吽晒,真係要食吓新奇美食調劑吓。😫 講起東南亞風情美食,多數人會講起泰國菜、叻沙、越南湯粉等。但印尼食物呢,相信大家多數諗起便利店既印尼撈麵 / 印尼蝦片,比較少作為正餐。今次喺銅鑼灣覓食,R竟然發掘到一間好多人排隊幫襯既小店《班蘭葉印尼餐廳》。 餐廳人氣極旺盛,平日晚大概7點全店坐滿,好彩唔洗等好耐就入到座。打開餐牌,印尼美食琳瑯滿目,選擇非常之多,有齊海鮮、肉類、串燒、炒菜等不同種類,亦令我哋掙扎一輪先揀齊美食。😜醬燒牛丸 ($58) 牛丸爆汁, 牛味香濃。😋 沙嗲汁有薑味,味道層次豐富,唔會覺得好膩。虎蝦沙嗲 ($88) 原隻虎蝦淋上帶少少辣味嘅秘製醬汁,獨特調味襯托虎蝦本身嘅鮮甜,無得頂!😋 先食一啖原汁原味,再蘸沙嗲汁食一啖,口味各有千秋,啱晒各人口味。😛  原條魚花膠湯粉皮 ($108) 無味精全天然熬製嘅湯頭,配上一大件花膠、杞子、蟲草花,飲落口滋潤清甜,喉嚨好舒服,啱哂各位養生貪靚既朋友!😛 印尼粉皮薄而軟滑,好易入口。 原條魚煎到脆卜卜😙,配合質感結實而味道咸鮮魚肉,好滋味!☺️   印尼特色炒飯 ($88) 今餐驚喜之作!💗 未食過《班蘭葉》嘅炒飯,係唔會知道

醬燒牛丸
醬燒牛丸 ($58)

虎蝦沙嗲
虎蝦沙嗲 ($88)

原條魚花膠湯粉皮
原條魚花膠湯粉皮 ($108)

印尼特色炒飯
印尼特色炒飯 ($88)
今餐驚喜之作!💗 未食過《班蘭葉》嘅炒飯,係唔會知道印尼式嘅炒飯係咩味/有幾好味!
  《班蘭葉》呢味炒飯夠乾身、夠WOK氣、飯粒飽滿,配上胡椒、辣椒等調味,令人一啖接一啖食唔停口!
珍多冰
珍多冰 ($28)
愛好椰子嘅我哋,抵受唔住珍多冰嘅誘惑。🤪《班蘭葉》杯珍多冰呈上枱時層次分明,有齊珍多嘅綠、椰汁嘅白同椰糖嘅啡,好養眼。😍 撈勻一啜,香甜唔在講,最欣賞珍多食落新鮮,唔會冰鎮到硬掘掘,細節裏盡顯高質。👑🥰

《班蘭葉印尼餐廳》特色印尼菜咁正,抵佢平日晚都爆場滿座。😉 門外亦有售賣有咸有甜嘅新鮮印尼傳統小食,可惜當晚食太飽,下次有機會一定要買啲返去食。😝

📌 班蘭葉印尼餐廳
📍 銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖
2023-04-26
醬燒牛丸
虎蝦沙嗲
印尼特色炒飯
珍多冰
2023-04-25 293 浏览
之前同朋友試過呢間印尼餐廳,今次帶媽咪嚟食,好彩早少少入座,遲啲已經要等位。班蘭雞尖塔飯 $68鮮綠色嘅尖塔飯好香班蘭味,最驚喜係佢哋個雞係肉質鮮嫩,必食之選!虎蝦花膠湯粉皮 $98三隻已經𠝹咗背嘅虎蝦,蝦味香,捲狀粉皮本身冇乜味,靠個花膠湯提味牛肉沙嗲(三件) $56牛味濃,點埋沙嗲醬更惹味箭葉橙混吉蜜 $28呢度凍飲有好多選擇,熱飲都唔少,而我就揀咗呢杯混吉蜜,吉味好香,飲落喉嚨仲好舒服,推介!椰青 $38大大個,清甜夠新鮮

班蘭雞尖塔飯 $68
班蘭雞尖塔飯

虎蝦花膠湯粉皮 $98
虎蝦花膠湯粉皮
虎蝦花膠湯粉皮

牛肉沙嗲(三件) $56
牛味濃,點埋沙嗲醬更惹味
牛肉沙嗲

箭葉橙混吉蜜 $28

椰青 $38
大大個,清甜夠新鮮
2023-04-24 130 浏览
首先,我地點左原條魚花膠湯粉皮,魚湯好鮮甜,花膠又夠彈牙,最緊要係粉皮唔會好爛,Q彈有口感,原條魚煎到好香,好大條,魚肉滑嫩!👍🏻🐟試咗呢款必食推介 - 印尼四大天王飯,四種嘅食物包括巴東牛肉、海南雞、咖哩雞等,可以一次過試曬咁多款,每樣都各有特色獨特色,配上熱辣辣嘅白飯,食到停唔到口!🍗🍚另外,叫左呢個雞肉黃金餅,咬落去外脆內軟,餡料有好蔬菜,健康得黎又夠香口!🤤我叫左一杯龍眼冰,好清涼,龍眼肉新鮮爽口多汁,食完辣野飲凍飲好爽!朋友叫左柑桔青瓜冰,呢杯飲品好開胃,柑桔嘅酸味同青瓜嘅清香混合在一齊,消暑又解辣!🍊🥒班蘭千層糕都好好食,煙煙韌韌,每一層都食得到香濃嘅班蘭味,唔會太甜!👌🏻🥹

2023-04-20 1737 浏览
「班蘭葉印尼餐廳」位於銅鑼灣糖街,星期六下午茶時段完全full house 仲要等位,舖頭面門唔算起眼,初頭唔為意原來有堂食位,但見到有唔少人入去拎票再等入座👍🏻 雖然餐廳空間小小仲有啲狹窄,但可以有咁多捧場客就知道唔簡單啦。打開餐牌見到有唔少選擇,款款都好吸引又唔貴,唔小心就嗌到成枱都係嘢食😆巴東牛肉花膠湯粉皮 $88第一啖飲落去已經超驚喜,花膠湯嘅湯頭好鮮甜,仲有大大片花膠扒,飲落去仲會黏口啲,真材實料👍🏻粉皮有少少似腸粉嘅口感,大大片咁又幾得意,巴東牛肉係分開上好貼心,牛肉唔辣用上印尼香料炆煮去軟稔,輕輕用匙羹🥄都可以分成細件👍🏻炸雞班蘭飯 $88班蘭飯擺成一個三角錐體,草綠色嘅班蘭飯食落除咗有班蘭嘅香氣外仲有濃面唔膩嘅椰漿味,$88 有半隻炸春雞CP價高,配菜仲有少見嘅黃豆餅都唔錯,⚠️炸雞🍗仲有青色辣醬但唔好睇少佢,辣度都偏高🙊雞肉串燒 3 串 $48高質串燒每串都燒到外皮脆身,雞肉仲好juicy 而且面層塗滿了蜜糖,嗌3串都唔夠喉,最愛印尼沙嗲嘅沙嗲醬帶花生🥜粒粒又甜甜地😋炸杏包菇🍄本身想食牛肉卷可惜已經賣哂🥲老闆娘推薦高可以試下炸杏包菇,估唔到用簡單食材都可以製成如此美味嘅

巴東牛肉花膠湯粉皮 $88

炸雞班蘭飯 $88

雞肉串燒 3 串 $48

炸杏包菇🍄
本身想食牛肉卷可惜已經賣哂🥲老闆娘推薦高可以試下炸杏包菇,估唔到用簡單食材都可以製成如此美味嘅餐點,外面炸到好脆身而杏包菇仲好juicy 唔會乾😆

香茅椰糖薑蜜
養生之選⭐️薑味超濃郁,用上溫和嘅蜜糖同較健康嘅椰糖,飲完成個人暖哂又可以驅風👍🏻

牛油果🥑沙冰
超級大杯嘅牛油果沙冰🍧,仲可以當成甜品,牛油果控必點😉

• 斑蘭雞尖塔飯
  • 巴東牛肉班蘭尖塔飯