2019-07-04 140 浏览
喺YOHO MALL有間日式餐廳座位都夠晒寬闊、光猛服務員整體態度友善,殷勤😊所以都持續光顧👍🏻✨平時主要都係食午餐因為set lunch 好抵食🤣🤣🤣大概$60左右食物質素、熱度和份量都好滿意!特別推介南瓜蓉魚子炒飯🤩🤩🤩真係一食再食!🤣今次就食晚飯食日式野嘅好處就係多嘢揀👍🏻有飯、麵、魚生、小食...都要花啲時間係餐牌揀下🤣☝🏻燒汁雞胸烏冬套餐包魚生及特色飲品一杯$100左右其實都好抵食🤩特別鍾意湯烏冬,夠熱和煙韌👍🏻☝🏻銀雪魚蕃茄湯烏冬我覺得番茄湯烏冬係店嘅主力推介👍🏻✨因為湯底非常濃和鮮甜所以鍾意食蕃茄嘅人特別推介👍🏻☝🏻另一推介係牛蒡漬牛蒡漬嘅芝麻非常香!牛蒡亦夠晒健康!不妨一食👍🏻
喺YOHO MALL
有間日式餐廳
座位都夠晒寬闊、光猛
服務員整體態度友善,殷勤😊
所以都持續光顧👍🏻✨

平時主要都係食午餐
因為set lunch 好抵食🤣🤣🤣
大概$60左右
食物質素、熱度和份量都好滿意!
特別推介南瓜蓉魚子炒飯🤩🤩🤩
真係一食再食!🤣

今次就食晚飯
食日式野嘅好處就係多嘢揀👍🏻
有飯、麵、魚生、小食...
都要花啲時間係餐牌揀下🤣

☝🏻燒汁雞胸烏冬套餐
包魚生及特色飲品一杯
$100左右其實都好抵食🤩
特別鍾意湯烏冬,夠熱和煙韌👍🏻

☝🏻銀雪魚蕃茄湯烏冬
我覺得番茄湯烏冬係店嘅主力推介👍🏻✨
因為湯底非常濃和鮮甜
所以鍾意食蕃茄嘅人特別推介👍🏻

☝🏻另一推介係牛蒡漬
牛蒡漬嘅芝麻非常香!牛蒡亦夠晒健康!
不妨一食👍🏻
  • 蕃茄湯烏冬
  • 牛蒡漬
2019-07-04 355 浏览
今日突然好想食烏冬,於是就選擇咗去形點二期🌟甘味讚岐手打烏冬🌟。其實餐廳位置不大起眼,但識食嘅就識得去搵佢。大概晚上七點來到已有好多枱人客,好彩仲有位唔駛等。以平日晚飯嚟講,都算多人,只淨一兩張空枱。店鋪面積都幾闊落,座位之間有一定距離,坐得舒服👍🏻雖然餐廳主打手打烏冬,除此之外,仲有定食、丼物、鍋燒、蕎麥麵、刺身、小食等等,包羅萬有,價錢仲幾合理添😚🎈黑蒜油豬手烏冬湯底唔係黑色個種,但飲到有啖啖的黑蒜味道,配上咸豬手另有一番風味,正👍🏻肥嘟嘟嘅讚岐手打烏冬, 嘩!非常彈牙,果然名不虛傳🌟👍🏻🎈大阪燒餅 料理長の選,係近期新推岀菜式。薄薄既燒餅面上放上滿滿既沙律醬,同傳統款有d不一樣🤣🎈梅子燒魷魚🦑嘩!好大條魷魚呀🤩,燒得啱啱好,咬落去係QQ的,軟軟的絕不會韌😋🎈西京燒比目魚燒得皮脆,魚肉極嫩滑, 魚油混合醬料,非常美味🉐🎈開心果雪糕🍧奶味香濃🍼,作為飯後甜品真有開心嘅感覺,大滿足😀凡惠顧任何一款手打讚歧烏冬或丼飯仲可以用優惠價亨用指定飲品及雪糕👏🏻🎉整體不錯,員工面帶笑容,有禮貌,食物價錢合理,難怪客🈵️全場。

店鋪面積都幾闊落,座位之間有一定距離,坐得舒服👍🏻

🎈黑蒜油豬手烏冬
肥嘟嘟嘅讚岐手打烏冬, 嘩!非常彈牙,果然名不虛傳🌟👍🏻

🎈大阪燒餅

🎈梅子燒魷魚🦑

🎈西京燒比目魚
燒得皮脆,魚肉極嫩滑, 魚油混合醬料,非常美味🉐

🎈開心果雪糕🍧
奶味香濃🍼,作為飯後甜品真有開心嘅感覺,大滿足😀

2019-07-03
2019-07-03 81 浏览
食烏冬?其實選擇都好多架,但係本人就比較偏向鍾意食新鮮嘅烏冬,新鮮嘅烏冬,即刻就已經諗起甘味,同朋友專程嚟到元朗呢度食,雖然遠就係遠咗啲,但係真係一啲都唔後悔呀。我就叫咗個吉列炸豬扒烏冬,新鮮烏冬果然係唔同啲,入口好煙銀,而且唔會一咬就斷,但牙有口感,吉列豬扒炸至金黃食,脆卜卜,好新鮮,而且豬扒夠晒口,粉唔會太多,而且已經切好上枱,食落夠晒方便啦。番茄湯烏冬,仲配有雞扒,蕃茄湯味濃,而且酸酸甜甜好開胃,雞扒燒起,而且保留左肉汁嘅鮮味,食落美味,果然夠晒窩心啦。三文魚子壽司,係我嘅最愛,三文魚子份量好多,而且入口徐博博,喺口內散發於油嘅香味,滲透口中每一個細胞,至於芥末八爪魚軍艦,魷魚新鮮,而且Wasabi嘅味道都幾重,果然夠晒刺激啊。壽司方面,唔會太細件,而且飯好紮實,唔會一夾就散,魚生新鮮,尤其係凡立貝,入口鮮甜軟滑令人一試難忘呀

2019-06-27 79 浏览
—好彩行快兩步 如果唔係就要等位揀好就寫低食物號碼喺紙到北海道津別牛乳蟹肉餅($28)好似食緊炸鮮奶 不過更加creamy而且好香奶味 小心燙口紫菜魷魚鬚($36)香脆 好啱做下酒菜茶碗蒸($30)蒸蛋有蝦/蟹柳/雞肉/菇口感細滑 本身高湯夠晒味雜錦鍋燒讚岐手打烏冬($72)屋企平時都會買急凍烏冬食呢度嘅好似更加煙韌燒鰻魚二十穀米釜飯($98)配沙律 麵豉湯鰻魚底下仲有薄蛋卷二十穀米幾有嚼口但唔會太硬——————————————甘味讚岐手打烏冬元朗朗日路8號形點二期2樓A201-A202號舖

好彩行快兩步 如果唔係就要等位
揀好就寫低食物號碼喺紙到
北海道津別牛乳蟹肉餅($28)
好似食緊炸鮮奶 不過更加creamy
而且好香奶味 小心燙口
紫菜魷魚鬚($36)
香脆 好啱做下酒菜
茶碗蒸($30)
蒸蛋有蝦/蟹柳/雞肉/菇
口感細滑 本身高湯夠晒味
雜錦鍋燒讚岐手打烏冬($72)
屋企平時都會買急凍烏冬食
呢度嘅好似更加煙韌
燒鰻魚二十穀米釜飯($98)
配沙律 麵豉湯
鰻魚底下仲有薄蛋卷
二十穀米幾有嚼口但唔會太硬
——————————————
甘味讚岐手打烏冬
元朗朗日路8號形點二期2樓A201-A202號舖
同朋友喺形點二期行完街,揀咗呢間位於二樓嘅《甘味讚岐手打烏冬》食晚飯。餐廳面積都幾闊落,裝修感覺舒服。除咗烏冬,仲有丼物、蕎麥麵、刺身、炒飯、鍋燒……等等可以揀。我同朋友都分別揀咗一份烏冬定食,各跟一客刺身四點盛及一杯指定飲品 (原粒紅豆冰/爽滑涼粉冰/麵豉湯)。刺身四點盛 - 甜蝦、北寄貝、三文魚及蟹柳,味道鮮甜。原粒紅豆冰 - 紅豆及奶嘅味道均衡得嚟都夠味,唔會太甜,啱我口味。汁燒澳洲雞胸讚岐手打烏冬定食 ($118) 汁燒澳洲雞胸 - 雞胸肉唔油膩,配上滋味燒汁,健康之選。鏗魚清湯烏冬 - 讚岐手打烏冬滑溜彈牙得嚟帶點煙韌,配上清澈嘅鏗魚清湯,味道鮮甜,感覺清新。汁燒比目魚蕃茄湯讚岐手打烏冬定食 ($118)汁燒比目魚 - 比目魚是表面燒得十分香口,魚肉非常滑溜 juicy,水準之作。蕃茄湯底烏冬 - 湯底蕃茄味道相當濃郁,配上滑溜烏冬,相當滋味。我哋另外叫咗個小食,紫菜炸魷魚鬚 ($36) - 份量都幾多,面漿香脆惹味,入面嘅魷魚鬚有魷魚味,肉質彈牙唔會韌,唔錯!

餐廳面積都幾闊落,裝修感覺舒服。

刺身四點盛 - 甜蝦、北寄貝、三文魚及蟹柳,味道鮮甜。

汁燒澳洲雞胸讚岐手打烏冬定食 ($118)
汁燒澳洲雞胸 - 雞胸肉唔油膩,配上滋味燒汁,健康之選。

汁燒比目魚蕃茄湯讚岐手打烏冬定食 ($118)

2019-06-25 55 浏览
以前屯門都有甘味嘅時候,我同朋友真係經常食,自從冇左我地都好耐冇食,今日去元朗先發現原來形點都有,一於回味下。呢度都幾大,位置多,平日都好多人,好在有最後一張枱,我地拿拿聲入座餐牌選擇多,刺身、壽司、小食、炸物;主食有手打烏冬、釜飯、鍋物等等,價錢都好合理,而且仲有D優惠價追加食物,例如沙律、壽司小食同飲品,即使你點熟食,都可以加D壽司過癮下。落單都好方便,同以前一樣呢,喺呢張紙寫低號碼同數量就可以。蟹籽沙律:優惠價追加,簡單好食。唐揚墨魚嘴:以前我都好鐘意食,炸得香脆,墨魚口感煙韌,沾少少沙律醬,正壽司方面點左火炙芝士三色、帆立貝壽司同蟹籽軍艦,火炙壽司有粒細細嘅芝士,幾香口,魚生質素都可以,壽司一口size主食點左吉列豬扒蕃茄烏冬,其實以前我就多數點牛柳粒烏冬,好正架;吉列豬扒都唔錯,性價比都高。蕃茄湯底濃郁,有成三件切開嘅蕃茄,湯頭唔會太鹹,加埋蒜香,好食。烏冬手打,口感煙韌彈牙吉列豬扒香脆,唔會太油,建議盡快食,否則會變得硬D。黑蒜油豬手鍋烏冬係朋友點嘅,店員都有提醒上枱時熱辣辣要小心,烏冬份量足,仲好有蒜油香,配埋豬手片,幾入味呢最後用優惠價追加埋飲品,揀左藍莓椰果梳打,好大

餐牌選擇多,刺身壽司、小食、炸物;主食有手打烏冬、釜飯、鍋物等等,價錢都好合理,而且仲有D優惠價追加食物,例如沙律、壽司小食同飲品,即使你點熟食,都可以加D壽司過癮下。

落單都好方便,同以前一樣呢,喺呢張紙寫低號碼同數量就可以。

蟹籽沙律:優惠價追加,簡單好食。

吉列豬扒香脆,唔會太油,建議盡快食,否則會變得硬D。

最後用優惠價追加埋飲品,揀左藍莓椰果梳打,好大杯呢,又唔會太甜。
2019-06-13 169 浏览
原條鰻魚茶漬糙米飯+茶漬木魚昆布湯+熱柚子蜜 ($48)原條鰻魚既醬汁比較多,質感好軟,用泥送飯岩岩好,糙米飯係炒過既,加左d好似洋薏米既野,食落口感唔錯個茶漬湯係用茶包,木魚同昆布煮既湯,極度咸,飲完幾啖之後好口渴依家閒閒地去茶餐廳食餐都要$50起,雖然呢個鰻魚飯味道一般,但以呢個價錢泥講係超值!下午茶價錢只需$48有大大碗飯,飲品同湯,我同仔仔兩份食一份餐都夠飽!o係yoho mall食夠$100已經有2小時免費泊車,食完仲可以問店員拎單泊車。
原條鰻魚茶漬糙米飯+茶漬木魚昆布湯+熱柚子蜜 ($48)

今日🏃‍♀去新元朗中心食好西😆我們一行五人, 其中兩個係老人家👴👵,食嘢真係費煞思量😰, 佢哋除咗鍾意飲茶外,多數都係屋企煮嘢食,因為嫌出邊啲嘢食唔係太油就係太鹹😔今次希望揀咗👇間,希望有好嘅反應😃地方寬敞,幾好坐點咗一個烏冬、三個飯、跟四碟小食泡菜五花腩湯烏冬🍜辣辣哋 、幾醒胃, 烏冬正腩肉多白咖哩牛肋肉鍋燒飯🍚 牛肋肉甚有🐄味、軟腍南瓜明太子海鮮炒飯驚喜唔鹹、唔油膩西班牙叉燒煎蛋飯同义燒小食紫心香芋丸、 一口炸雞、 天婦羅番薯、日本流心蛋,也很有水準👩‍⚖😚~ 終於搵到達啱👵🧓 食野嘅地方, 價錢合理,食物同環境都ok嘅地方,👵🧓佢地啱食係好緊要啊
今日🏃‍♀去新元朗中心食好西😆
今次希望揀咗👇間,希望有好嘅反應😃

地方寬敞,幾好坐

點咗一個烏冬、三個飯、跟四碟小食

泡菜五花腩湯烏冬🍜

辣辣哋 、幾醒胃, 烏冬正

腩肉多

白咖哩牛肋肉鍋燒飯🍚

牛肋肉甚有🐄味、軟腍

南瓜明太子海鮮炒飯

驚喜
唔鹹、唔油膩

西班牙叉燒煎蛋飯

同义燒

2019-03-27
2019-03-16 314 浏览
佢係一間充滿家庭feel嘅餐廳,裏便嘅擺設好適合朋友聚會,沒有時間限制嘅嗰種侷促。叫咗一份炸豬扒烏冬,加配一份魷魚酥,另外仲嗌咗一個軟殼蟹撈烏冬,嘢飲就叫咗紅豆冰。佢嘅杯碟唔係好華麗嗰種,好樸實,佢嘅魷魚酥只有三條,加配價格係$15 ,炸粉非常之厚,唔係好熱,好普通街邊貨。炸豬扒烏冬炸粉一啲都唔脆,唔係好開胃,湯烏冬正常,佢嘅蔬菜配料切到勁大份,唔太好食。而軟殼蟹撈烏係三個餸裏邊最好食嘅一個,軟殼蟹幾多肉,佢配上沙律醬,撈烏冬亦都好大份,佢個紅豆冰就好normal 不過不失, 呢幾樣野總共要$210
2019-03-11 235 浏览
上星期同朋友去左左元朗YOHO睇戲,睇完戲更係要去搵野食啦,呢個商場都有幾多日本餐廳,最後揀左食日本烏冬,不過晚飯時間都幾多人,等左成半個鐘先有位,呢間標榜係用日本正宗的四國讚岐手打烏冬,烏冬款式都幾多,我地叫咗兩碗烏冬,分別係蕃茄豬軟骨烏冬,同埋蕃茄薄切肥牛烏冬。蕃茄湯底偏酸,但蕃茄味超濃,而且湯底裡面有好多舊蕃茄,非常足料呀,鐘意蕃茄人士一定要食!另外豬軟骨同肥牛都煮得好入味,烏冬面條相當Q彈,整體味道還不錯,價格唔算太貴,都幾抵食呀,可以一試!

豬軟骨蕃茄湯烏冬
薄切肥牛蕃茄烏冬
2019-03-10
豬軟骨蕃茄湯烏冬
薄切肥牛蕃茄烏冬
  • 蕃茄豬軟骨烏冬
2019-03-09 235 浏览
下雨天,在商場懶得岀外搵食,又不想食大家樂,老麥,諗住經濟點,就再去機會呢間「甘味」。 因之前試過它的蕃茄湯烏冬,咸得過份,事隔也有半年,希望有改善吧!我們點了滑蛋豬扒撈烏冬和蟹籽牛肉鍋燒炒飯。 那碗飯也可以。 味道合格。 可是,那碗烏冬真的令人感到意外! 是意外的難吃。 可能係我地孤陋寡聞,原來佢地呢款撈烏冬係完全無湯或汁。 豬扒也是凍的。大家想想一碗無汁的烏冬是如出味道吧⋯⋯對了,就是無味道。對不起,我相信我不敢再給予機會了。 唯一可以讚揚的,是此店坐位是比較寬敞舒適。 但食物就真心的不合我口味了。

2019-03-03 167 浏览
今天來到元朗形點 II商場,逛了一個圈。肚子有点餓,便挑了甘味贊岐手打烏冬 ($58)。店子装修雅緻,不過面積不太,座位編排頗密。下單子不久,烏冬已經送到,相當有效率。我挑的是香蒜雞絲蕃茄湯烏冬。先呷一口湯,酸酸甜甜,味道不錯;再嚐一啖烏冬,煙韌滑溜,不俗。最愛是蕃茄湯裏加了不同的鮮菌,非常滋味,可惜雞絲比較老,還有一大陣雪味,讓這碗美味的烏冬大大打了折扣。跟烏冬或米飯可以$15 優惠價追加特飲一杯,點了一杯巨峰提子梳打,味道不錯。

店子装修雅緻,不過面積不太,座位編排頗密。

星期六係YOHO食飯,大部分餐廳都要等位,我地一行兩個人6:40黎到,趕得切攞到枱,唔使等位,非常好彩!雖然佢主打烏冬,但都有壽司/刺身/飯等等唔同選擇!豬頸肉烏冬$54 烏冬好味,口感同埋粗幼恰到好處,湯底亦都唔錯,唔會太鹹!豬頸肉反而失色,好乾,個汁亦都好咸,食左兩舊已經想放棄佢地!壽司+烏冬 $68呢個餐好似好抵食,又有壽司,又有烏冬,但佢既壽司好唔新鮮,認真麻麻地,唔推介!唐揚墨魚嘴 $38呢個都唔係好推介,墨魚嘴好細粒,炸粉好厚!
星期六係YOHO食飯,大部分餐廳都要等位,我地一行兩個人6:40黎到,趕得切攞到枱,唔使等位,非常好彩!雖然佢主打烏冬,但都有壽司刺身/飯等等唔同選擇!

豬頸肉烏冬$54
豬頸肉烏冬

壽司+烏冬 $68
壽司+烏冬

唐揚墨魚嘴 $38
唐揚墨魚嘴

呢個都唔係好推介,墨魚嘴好細粒,炸粉好厚!
2018-12-29
豬頸肉烏冬
2018-11-26 353 浏览
係元朗yoho行完街好肚餓,決定早啲食晚餐,經過甘味烏冬,諗起以前食過都幾好,六點幾唔洗等位,就入左去坐。睇餐牌見到蟹柳烏冬排得好靚,一條條好分明,相當吸引,即刻就決定好要點佢。點知送到黎係上圖既樣,啲蟹柳應該浸左好耐,浸到都散晒,同埋烏冬有面粉腥味,最後真係冇辦法食晒😣記得以前甘味係好食嫁。

記得以前甘味係好食嫁。
2018-10-24 387 浏览
偶然嘅機會入咗元朗, 掃左一輪街之後唔係好肚餓,於是行到咁上下去咗食甘味烏冬。係YoHo town 有好多餐廳, 可能呢間位置比較偏僻,所以到咗食飯時間都未算好多人,一去到就有位, 而且我哋貪佢食啲嘢比較light, 唔使下下都打邊爐或者好多肉。今次食咗個滑蛋蟹籽蟹柳烏冬黎到嘅時候湯唔算好多,不過就真係有好多滑蛋同洋蔥! 中間仲有一大堆蟹子, 初時以為蟹柳即係平時食開嗰啲鱈場蟹棒 , 點知原來唔係,係日式蟹柳嚟嘅, 同佢張相有啲出入,不過味道都好好, 而且比平時食嘅蟹棒更加有飽肚感同後感, 配搭埋脆卜卜嘅蟹子,感覺好有趣! 唯一美中不足嘅係個鰹魚湯底比較清,好似冇乜味。

今次食咗個滑蛋蟹籽蟹柳烏冬
滑蛋蟹籽蟹柳烏冬