2019-10-02 50 浏览
觀塘一向都有好多好野食,最近老公發現有間粥底火鍋店新開張,所以就去試下啦。這店不是任飲任食,而是套餐形式,有A-E餐,全部都有前菜、燉湯、新鮮海鮮及8款自選食物。見到張menu真的覺得好豐富。點了龍蝦及海蟹餐,其實原本打算點兩個龍蝦餐,但經理建議每樣一款,因海蟹能提升粥底鮮味。這店經理真的好熱情,不但介紹新鮮食材,而且還詳述最佳食法!打邊爐前有燉湯飲還是第一次,仲有青口食呢!燉湯好足料、味道濃郁,正!海鮮真的好新鮮哦!鮑魚還在不停動呢!好嫩好有鮑魚鮮味!聖子滾1分鐘剛剛好,鮮甜彈牙。如果可以有double份量就好啦!除海鮮外,另有安格斯牛肩肉及8款配料可選。經理推介花膠,因抵食又樣顏。而個人首推黑毛豬,脂肪同肉的比例剛好。可以多點幾客!因8款配料是可以重複點的!所以想食肉的朋友可全點豬牛雞不過我就鍾意多款食物,所以8款都不同!當食物到齊時店員給了我們一碗南瓜粟米芋頭粒,建議我們將粒粒加到火鍋內,可提升粥的甜味,真貼心呢。這店的竹䉀水及汽水是任飲的,我足足飲了一整瓶竹䉀水!

不過我就鍾意多款食物,所以8款都不同!

這店的竹䉀水及汽水是任飲的,我足足飲了一整瓶竹䉀水!

2019-10-01 44 浏览
雖然粥底火鍋已經興了一段時間,亦不是什麼新鮮的東西,但朋友強烈推薦,故今天只好捨命陪君子了。原來此店火鍋有很多選擇,可以選海鮮套餐/雞煲,海鮮套餐都有3款:$288龍蝦餐、$248海蟹餐和$438大胃王海鮮套餐。在openrice 見有很多人叫龍蝦餐,所以我們也叫了一個$288的龍蝦餐。呢個套餐除了海鮮外,原來還可以加配8款火鍋配菜,飲品亦可以任飲,價比值很高!海鮮套餐豐富,每人有半隻龍蝦,還有活蝦,蟶子,貴妃蚌⋯⋯再另加有冰鎮鮑魚、青口、燉湯;海鮮新鮮不用說、肉質爽口彈牙,兼且非常鮮甜,超好吃!肉類都不太肥,雖不是入口溶化那種,但也很嫩滑,不會因灼得太久而變硬!蔬菜有本人喜歡的皇帝菜,很是爽甜!店內的自制墨魚滑,爽甜、彈牙,一D都吾腥,如果份量多一點就更好啦,哈哈!仲有經處理過的花膠,雖不是很厚肉,勝在灼一灼就食得,好方便。竹笙也超爽好食.粥底火鍋配海鮮的好處就是可以將海鮮的鮮甜味帶入粥底內,打完邊爐後,食埋過粥底,粥底火鍋的精髓!

海鮮套餐豐富,每人有半隻龍蝦,還有活蝦,蟶子,貴妃蚌⋯⋯
再另加有冰鎮鮑魚、青口、燉湯;

海鮮新鮮不用說、肉質爽口彈牙,兼且非常鮮甜,超好吃!

蔬菜有本人喜歡的皇帝菜,很是爽甜!

2019-09-03
2019-09-30 86 浏览
同事成日話發哥打邊爐好正,搞到我期待左呢餐好耐,特登揀happy Friday過黎打邊爐🤤黎到發現發哥個場好大,門口去飲料區嗰度應該唔止100米!個場咁大都全場滿座,厲害!好彩我地一早book左台姐。每人可以揀一款主食,龍蝦/海蟹/大胃王海鮮套餐。一開始先來2碟小食,係花生同青瓜,花生煮到好林,青瓜酸酸辣辣好惹味!接著一人一盅燉湯,呢個湯好足料,好好飲😍勁想叫佢黎多盅😂如果湯都係任飲就正喇再來蒜蓉泰醬焗青口,有泰式風味既青口,幾特別。一盤新鮮海鮮終於送上,非常吸睛,聖子超級大隻,好多肉,好鮮甜爽口。帶子又係好大舊,好爽口,一絲一絲咁,好靚。鮑魚本身好怕會un,點知好易咬開。啲蜆好似食極都仲有🤣熟左既龍蝦好容易就成舊肉起左出來安格斯牛肩肉好靚,好少肥肉,每食完一啖口腔都充滿好香既牛肉味,證明啲呢啲牛肉好靚👍🏻食完海鮮仲有8款自選既食物,好多野食!最後就係另一個重點:粥!侍應拎左蔥、芫茜、菜圃,撈攞啲粥同湯底度,雖然好飽,都忍唔住食返2碗粥😚呢度食物豐富,啲座位又好好坐,好闊落,好適合一班朋友黎烚下烚下🤩

燉湯

再來蒜蓉泰醬焗青口,有泰式風味既青口,幾特別。

龍蝦

熟左既龍蝦好容易就成舊肉起左出來

日本黑豚肉

食完海鮮仲有8款自選既食物,好多野食!

龍蝦
日本黑豚肉
  • 海鮮拼盤
  • 新鮮鮑魚
2019-09-28 34 浏览
今次同朋友黎食粥底火鍋 我地4個人嗌左“發哥豪華海鮮套餐” 點左兩份龍蝦餐(每位$288)兩份海蟹餐(每位$248)(海蟹係可以提升粥底甜味香味) 套餐入面跟配涼菜 燉湯 蒜蓉泰醬青口 仲有其他海鮮 牛肩肉 可以揀8種配料 同飲品任飲 甘既價錢食到甘多野而且好新鮮好高質仲唔係物超所值蒜蓉泰醬青口(冷盤)估唔到蒜蓉同泰式甜辣醬係甘夾 青口惹味 甜甜辣辣好開胃燉湯黎個燉湯真係真材實料好足料用左螺頭 豬肉 雞肉好多種配料去燉 好鮮甜濃郁 好滋補海鮮盤好豐盛 足足用左兩個盤先裝得晒 有龍蝦 海蝦 聖子皇 貴妃蚌 多寶魚 黃金蜆 海蝦 時令貝 全部都好新鮮鮮甜 真係無得輸最後店員幫手用個湯底煮埋個粥 集合晒所有海鮮精華之後 粥好鮮甜綿滑推薦指數: 5/5

蒜蓉泰醬青口(冷盤)
估唔到蒜蓉同泰式甜辣醬係甘夾 青口惹味 甜甜辣辣好開胃

推薦指數: 5/5

1K
2019-09-28 25 浏览
秋意漸濃,入夜涼風凜凜,難免覺得空虛寂寞凍,咁係時候搵吓三五知己,出嚟擦大閘蟹?冇錢食大閘蟹?打邊爐一樣得啫一坐低就有湯水,好辣手,但十分足料前菜有手拍青瓜同花生嘢飲任拎,不過我地坐喺盡頭,要行約100米先攞到嘢飲,等價交換?食住熟嘅青口先大胃會唔會愛芫荽愛得太過份?超多海鮮呀,鮑魚仲係生勾勾,好多種類呀,出面買都應該天價牛肩膊肉好鮮甜每檯可以揀8樣配料唔要生鮑魚,可以揀冰鎮版本開頭仲係米白粥水打完邊爐可以叫侍應加粥色水唔錯,可以食多幾碗呢間日頭係茶記,入夜就會變成火鍋天堂

一坐低就有湯水,好辣手,但十分足料

前菜有手拍青瓜同花生

食住熟嘅青口先

大胃會唔會愛芫荽愛得太過份?

海蟹餐

超多海鮮呀,鮑魚仲係生勾勾,好多種類呀,出面買都應該天價

牛肩膊肉好鮮甜

每檯可以揀8樣配料

唔要生鮑魚,可以揀冰鎮版本

開頭仲係米白粥水

打完邊爐可以叫侍應加粥

色水唔錯,可以食多幾碗

呢間日頭係茶記,入夜就會變成火鍋天堂
海蟹餐
  • 自選八款火鍋配料
2019-09-28 62 浏览
又到假期前夕,而且秋風起,天氣開始涼涼地,就想打邊爐!就同朋友揀左呢間好近地鐵站既粥底海鮮火鍋食間舖日頭係普通餐廳,夜晚先有火鍋;環境好寬闊,好大,坐都坐得好舒服菜單上既份量係一人份,三個人去食就乘3!飲品任飲一開始就有好足料既燉湯飲,加埋前菜同埋蒜蓉泰醬焗青口,之後一大盤海鮮就上啦聖子鮮甜,帶子好大粒,龍蝦好爽脆彈牙,鮑魚新鮮到上碟果陣仲識得郁架當然仲有其他火鍋配料啦,食到飽一飽,特別要讚既係安格斯牛肩肉,比我預期高質好多最後食曬就可以叫侍應整粥喇!係全晚既重點,粥底吸收曬所有海鮮既精華足足食左兩個半鐘,好好就係佢唔會限時,可以一邊慢慢食,一邊同朋友慢慢傾計

菜單上既份量係一人份,三個人去食就乘3!飲品任飲

蒜蓉泰醬青口

海鮮

蒜蓉泰醬青口
海鮮
2019-09-28 35 浏览
係觀塘返工 同事都話黎間粥底火鍋好好食叫我一定要黎試下 所以就約埋幾個同事去試下 餐廳早市同午市係一間冰室 去再晚上搖身一變就係粥底海鮮火鍋 餐廳好企理 牆上面都係一d好有香港特色既圖同街景 店員服務仲好好龍蝦餐(每位) $288海蟹餐(每位) $248(美味指數: 😋😋😋😋😋)上左火鍋底之後 店員隨即上埋南瓜芋頭栗米粒 店員話如果想個溶晒落粥底就依家落 如果想食到顆粒感就食晒海鮮再落冰鎮新鮮鮑魚好入味 好彈牙 完全唔需要點麻醬除左大大隻既龍蝦同海蟹之外 另外海鮮有7款 包括聖子皇 貴妃蚌 多寶魚 黃金蜆 海蝦 時令貝 款款都好新鮮 龍蝦海蟹好大隻好多膏 黃金蜆聖子皇好鮮甜 貴妃蚌海蝦爽口彈牙 多寶魚好嫩滑安格斯牛肩肉 - 好高質既肥牛 油花好均勻仲有8款火鍋配料最後加埋個稀飯煮個粥底 粥底吸收晒d精華好鮮甜入味(5分為最高)整體食物質素: 性價比:推薦指數:

龍蝦餐(每位) $288
海蟹餐(每位) $248
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

冰鎮新鮮鮑魚

整體食物質素:

性價比:

推薦指數:
2019-09-27 24 浏览
好想食D特別的火鍋,所以今天選了粥底火鍋,可以選海鮮套餐或雞煲,海鮮套餐有3款:分別是$288龍蝦餐、$248海蟹餐和$438大胃王海鮮套餐。海鮮套餐當然有不同海鲜啦,另外仲可以任飲各種飲料及加8款火鍋配菜,非常正斗!我們選了$288的海鮮套餐,每人有半隻龍蝦,還有很多海鮮:例如冰鎮鮑魚,活蝦,蟶子,貴妃蚌,蜆⋯⋯樣樣都新鮮好吃,龍蝦仲有好多膏添!因為火鍋配料是日沒有蜆,所以換了2隻鮑魚,套餐還包了燉雞湯,飲料任飲,和凍食青口、鮑魚,令呢個套餐更顕超值!火鍋料的牛肉和豬肉都肥廋均勻,入口嫩滑。蔬菜新鮮乾淨墨魚滑非常彈牙食完火鍋配料,可加粥底及其配料,食埋D粥,非常鮮甜!

火鍋料的牛肉和豬肉都肥廋均勻,入口嫩滑。

蔬菜新鮮乾淨

墨魚滑非常彈牙

食完火鍋配料,可加粥底及其配料,食埋D粥,非常鮮甜!
  • 海鮮
2019-09-27 20 浏览
Happy Friday梗係搵間好食嘅餐廳慰勞下自己,所以兩個禮拜前就訂左呢間粥底火鍋。之前經過九龍灣分店嘅時候見到好旺場,所以心思思試吓呢間觀塘新開嘅分店。嚟到門口先知道原來呢間餐廳日頭係冰室,夜晚係海鮮火鍋,都幾新穎。餐廳格局好大,位置都好寬敞舒服。我哋兩個人都可以坐一張好大嘅卡位,放晒啲餸上檯都冇難道!套餐有三種揀,夥計建議我哋最好係食一個龍蝦餐同一個海蟹餐,咁樣會令到個粥底鮮味啲。每個套餐都包一款鮑魚、海鮮拼盤、安格斯牛肩肉同自選八款火鍋配料。仲有嘢飲櫃會有竹蔗水同飲品任飲。竹蔗水係自家煲㗎,小妹覺得甜度啱啱好。仲有兩款前菜開下胃。落左單之後會先來一個燉湯,燉湯好熱同好足料㗎,飲嘅時候要小心。之後再有一個蒜蓉泰醬焗青口,酸酸甜甜咁。之後粥底同各款配料就陸續上台啦~睇吓個海鮮拼盤幾咁華麗~夥計建議先煮晒啲蜆類,因為如果蜆入面有沙嘅話會影響粥底質素,食到有沙可以同佢地講,佢地會成個粥底換晒,幾貼心!不過好彩我哋嗰日啲蜆冇沙,仲好新鮮添呀!我哋揀咗新鮮鮑魚,大大隻,爽口又彈牙,正!之後食手掌咁大嘅扇貝,真係好鮮甜,拎上嚟放係個碗面到啱啱好~北寄貝大隻都算,仲要有膏㗎!!好正呀真係!!

竹蔗水係自家煲㗎,小妹覺得甜度啱啱好。仲有兩款前菜開下胃。
之後再有一個蒜蓉泰醬焗青口,酸酸甜甜咁。

之後粥底同各款配料就陸續上台啦~睇吓個海鮮拼盤幾咁華麗~

我哋揀咗新鮮鮑魚,大大隻,爽口又彈牙,正!

北寄貝大隻都算,仲要有膏㗎!!好正呀真係!!!可唔可以食多隻

墨魚滑都整得唔錯。

到重頭戲啦,個蟹雖然得半隻,但佢隻鉗好大隻,同埋佢啲膏係多到跌晒入粥底度!正!!

龍蝦都一樣爆晒膏,啲肉彈牙又鮮甜,係幸福嘅味道呀~~~

食完海鮮開始食其他配料。牛肩肉好濃牛味。

日本黑豚肉肥美。

滑牛肉口感有啲似手切肥牛,濃濃牛味係口入面散開,好味!

其他配料不能盡錄,大家睇相啦~
食晒所有配料之後,顆計會拎一兜粥膽、蔥粒、芫茜同菜脯加入粥底度,攪呀攪,咁樣一煲鮮甜美味嘅粥就誕生啦~~

雖然已經食到好飽,但呢碗粥真係唔食唔得,因為精華全部喺晒呢度,真係好好好好鮮甜呀~
總括而言,二百幾蚊可以食到咁多唔同種類嘅海鮮,仲要啲海鮮全部爆晒膏,真心好抵。夥計都好熱心幫助,細心照顧我哋呢啲論盡食客,抵讚
2019-09-20
  • 龍蝦
  • 日本黑豚肉
  • 滑牛肉
  • 北寄貝
  • 竹蔗水
  • 墨魚滑
2019-09-26 22 浏览
第一次,朋友帶左我去食粥底火鍋🍲。價錢同一般火鍋差不多,但就有好多海鮮食。3個餐之中揀左一個龍蝦餐同海蟹餐。🕴🏻職員話有龍蝦有海蟹最後煮出黎既粥先係最好食,鮮甜。就信佢啦。除左主角之外,會有前菜青瓜同花生🥜、仲有小食青口同一盅燉湯。😁燉湯好好飲,雞味濃郁。一開始我哋就到左南瓜粒粟米粒入去,😇咁樣最尾食粥嘅時候佢哋就會腍晒。🤤想保留返口感嘅可以食到差唔多先落。我最期待就係主角🙋🏻‍♂8款海鮮:海蟹/龍蝦、鮑魚、蟶子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦同一款貝類。最鐘意當然係蟹!蟹糕味好香。其次係蟶子皇,彈牙又鮮甜。仲有八款火鍋配料。🤭食肉獸嘅我哋,多數揀。肉類同餃子類。肉類都幾新鮮,肉味幾重下,岩哂男仔。其中有個幾特別嘅順德釀冬菇,😯😯冬菇上邊釀左蝦膠,口感同味道都幾特別。食哂火鍋料之後都已經好飽下。🤗但一定要食埋個海鮮粥。果然聽店員講係冇錯,個粥真係好好食充滿着蝦蟹嘅香味。仲有飲品係任飲!店員定時會過嚟清走多餘嘅碗碟。😆我哋仲有傾吓計,感覺上幾溫馨舒服。

最鐘意當然係蟹!蟹糕味好香。其次係蟶子皇,彈牙又鮮甜。

仲有飲品係任飲!

2019-09-26 1333 浏览
發哥粥底海鮮火鍋 (觀塘)終於都有粥底海鮮火鍋開正係我公司附近,一於拉埋同事收工去試。雖然係工廈,但比想像大好多。位置好闊落,我地一班人吹水食野,傾計傾到手舞觸動都無問題。有3款套餐。主要分別係食A.蟹💸 $248 /B.龍蝦🦞💸$288 /C.兩樣都食哂 💸$438。個人鐘意食蟹多啲,揀左A餐🙋🏼‍♀️而同事們就揀左B.龍蝦🦞share 食都等於2樣食哂啦!開胃涼菜係花生同青瓜。燉湯🥣: 勁足料!雞、螺頭、菇🍄、准山⋯⋯。好濃味,好好飲。🍵勁熱,小心淥親。如果可以隔埋油就💯分。蒜蓉泰醬焗青口。青口好飽滿,🍯牛油味比較重,加左蒜蓉同泰式甜酸醬,👍🏼都ok夾。鮑魚可以揀冷盤/新鮮上用黎打邊爐。揀左冷盤因爲比較少食。🤗本身鮑魚應該用醬油醃過,食落甜甜地。本身係配搭芝麻醬食,但我覺得唔點醬好食過點醬。除咗蟹同鮑魚,仲有另外指定6款海鮮!👀我地一行四人,個海鮮盤勁豐盛。😆每款都幾新鮮!特別係蟹同龍蝦。除左有一碟指定安格斯牛肉,仲可以揀多8款配料。👍🏼配料都幾好食。牛肉最濃味係滑牛肉。係咪睇落都多野食呢!未算呀😆仲有最後既精華「粥」呀😍激香吸哂啲鮮味。蟹味最突出。唔知係咪今次有埋龍蝦🦞,呢個粥係暫
發哥粥底海鮮火鍋 (觀塘)

有3款套餐。主要分別係食
A.蟹💸 $248 /
B.龍蝦🦞💸$288 /
C.兩樣都食哂 💸$438。

開胃涼菜係花生同青瓜。

蒜蓉泰醬焗青口。

鮑魚可以揀冷盤/新鮮上用黎打邊爐。

特別係蟹同龍蝦。

係咪睇落都多野食呢!未算呀😆仲有最後既精華「粥」呀😍激香吸哂啲鮮味。蟹味最突出。唔知係咪今次有埋龍蝦🦞,呢個粥係暫時食過最香既粥。所以叫哂2個餐就岩既啦!

2019-09-24 19 浏览
上網睇九月有咩生日優惠,見到發哥五送一,又俾觀塘,所以就book 左呢間同妹妹慶祝生日我地九個人七點去到個時職員已好忙,簡單講下點點就走了,好多時都要自己動手收碗同加湯,因為人手太短缺~我地叫左三個雞煲,四個蟹餐同兩個龍蝦餐,之後只可點八樣食物最後就一個粥鍋一個雞煲海鲜都上得快可惜,海鲜唔係太新鲜,飽魚有幾隻係臭既,蜆有沙既,唯一OK 既係聖子另外個雞煲等左大半個鐘先有,可能我地太心急,有大🈶細,趕住食完就走,所以都唔係好啱我地食牛肉就一般,其他材料不過不失,不過食完,飲左三碗粥都唔算話好飽。不過,服務態度係ok 既,雖然係好忙,但都唔會話黑面~
我地九個人七點去到
我地叫左三個雞煲,四個蟹餐同兩個龍蝦餐,之後只可點八樣食物
最後就一個粥鍋一個雞煲
海鲜都上得快

不過,服務態度係ok 既,雖然係好忙,但都唔會話黑面~
2019-09-23 30 浏览
終於等到呢日啦!上星期我同女友為左要食好西,上網搵到呢間粥底海鮮鍋店,間野都幾有諗頭,日頭係冰室,夜晚係火鍋,食哂兩家茶飯。我地7點都未夠就到左,間餐廳大到喊,好多卡位,好寬敞,正!點野食,佢有得揀雞煲或粥底海鮮,咁緊係後者啦!仲可一人叫一款,龍蝦海蟹都食到!店員話新鮮鮑魚正D,就揀佢!仲有8款配料揀,應該飽到喊出黎!汽水任飲。首先黎個老火靚湯,勁足料,好好飲!仲有已焗好既蒜蓉青口比我地頂住檔先,真貼心。登登!主菜黎啦!淨係呢盤野,出去街市買都幾舊水啦,宜家仲要幫你處理好哂,放落鍋等陣就可以享受。個鮑魚厚肉到…個帶子大粒到傻,煮3分鐘岩岩好,肉質上乘!睇下隻蟹,多膏到呢。龍蝦,舊肉漲卜卜,爽呀!牛肩肉,好重牛味!其餘配料,個人覺得鮮牛肉最正,好似食緊高級牛柳咁。最後將個湯變成粥,味道鮮到不得了,幾飽都要食埋佢啦~

我地7點都未夠就到左,間餐廳大到喊,好多卡位,好寬敞,正!

汽水任飲。

首先黎個老火靚湯,勁足料,好好飲!

仲有已焗好既蒜蓉青口比我地頂住檔先,真貼心。

個鮑魚厚肉到…

個帶子大粒到傻,煮3分鐘岩岩好,肉質上乘!

睇下隻蟹,多膏到呢。

龍蝦,舊肉漲卜卜,爽呀!

牛肩肉,好重牛味!

其餘配料,個人覺得鮮牛肉最正,好似食緊高級牛柳咁。

最後將個湯變成粥,味道鮮到不得了,幾飽都要食埋佢啦~

2019-09-22 1024 浏览
觀塘一向都多野食,約左舊同事,就特登過來搵食,揀左粥底海鮮火鍋。整體來講,食材同海鮮都好新鮮同幾好既,店員都好親切,會講解食法同傾下兩句,人情味好濃,係旺區D火鍋店好少見到既。重點!哩度係無用餐時間限制,約埋幾個朋友,係可以放心慢慢食同傾計,開心我地3個人1個揀龍蝦,2個揀蟹海鮮拼盤,哩度係3個人既分量全部都好新鮮清甜,我最鐘意係貴妃蚌!鮑魚都好大隻,抵食~最開心係黃金蜆,係無沙既,好乾淨係一開始,揀點咩既時候,先上涼拌小菜,貼心~上面既係冰鎮鮑魚,哩個係我揀既,佢地就揀左新鮮鮑魚來落鍋煮食。冰鎮鮑魚上檯即食,都幾清甜同清新。新鮮鮑魚好多時粥底火鍋都會有,所以我就揀 冰鎮,都係一個新既嘗試。係上粥底鍋之前,蒜蓉泰醬焗青口,每位兩隻,開胃好味~上面係每位都有既燉湯,係燉雞湯,見到真係幾足料,啖湯都幾清甜。我地無留意到原來有燉湯,只見上粥底鍋之前,不停有野食上俾我地,好驚喜下面係花膠,火鍋料之一。上面係龍蝦,朋友表示好爽口好新鮮。下面嘅蟹係一人半隻嘅份量,睇吓,係有膏架。同埋蟹都快熟,要盡快撈起,如果唔係蟹膏就融係粥底啦。想最後啖粥好味,始終揀蟹比較好既😉滑牛肉——我地點既,我覺得唔錯,牛
我地3個人1個揀龍蝦,2個揀蟹
海鮮拼盤,哩度係3個人既分量
全部都好新鮮清甜,我最鐘意係貴妃蚌!鮑魚都好大隻,抵食~
最開心係黃金蜆,係無沙既,好乾淨
係一開始,揀點咩既時候,先上涼拌小菜,貼心~
係上粥底鍋之前,蒜蓉泰醬焗青口,每位兩隻,開胃好味~
下面係花膠,火鍋料之一。
滑牛肉——我地點既,我覺得唔錯,牛味濃,都幾滑
安格斯牛肩肉——套餐有既,雪花幾靚,都好新鮮
蜂巢豆腐--菜單上寫住3片,出左9片俾我地,應該係按3個人份咁計既,菜單上面顯示既係一人份量
新鮮豬紅
炸響鈴--炸響鈴,係所有邊爐唔少得既
台灣黑椒腸
注意,所有數量係按菜單上既分量係一人既份量,所以出品既數係乘翻人數架。
登凳~到左最興奮既時間,其實食到就埋尾嘅時候,就要落咗上面啲南瓜粒同芋頭粒先,等佢有時間煮淋d。
食完嘅時候,店員就會幫我地加粥底,再落埋芫荽、蔥同冬菜,幫粥底調味

呢啖粥唔使講,有海鮮嘅清甜,混合所有食材嘅味道,真係好好味,係全晚最滿足嘅一個環節。
最後食飽傾飽翻屋企,是日大滿足
2019-09-12
2019-09-20 34 浏览
如果有朋友生日月嚟食會有優惠,五位或以上客人(包括當月生日客人)就可以有一位免費,咁啱我哋有朋友9月份生日,一行6人所以就有一位免費,而粥底火鍋主要分三款餐,龍蝦餐$288,海蟹餐$248,大胃王餐$438,每個餐都會有特定嘅魚蝦蟹海鮮一盤,再另喺火鍋配料選八款食物,食物種類都算係ok,海鮮唔錯幾新鮮,所以味道好鮮甜,而其他食物就普通未見驚喜,粥底煲完當然就緊係鮮甜,主要係蟹味,好似食蟹粥咁正,服務員服務亦唔錯,如果想食得多港式火鍋想轉下口味,呢間粥底火鍋算係一個唔錯選擇。