同朋友8點唱完K諗住搵間消費冇咁高既鋪頭食野係外面見到d價錢都唔算高但見到晚市每位要加$5就唔知點咁lu><酒樓咩我今次同2個女仔朋友同bf+一個男仔食叫左5樣送男友唔夠食...叫左幾碗飯喔可能大家諗住食得經濟d所以對個五蚊同加一唔多鍾意啦不過我係北京生活過兩個月番到香港都食唔到邊餐正宗既喱間算ok架啦下次可能食中午啦
同朋友8點唱完K
唔抵囉=p
我今次同2個女仔朋友同bf+一個男仔食
叫左5樣送
都幾上海:P
蒜泥白肉...冇蒜的...
ok啦...幾好味既宮保雞丁...不過唔算十分正宗
辣@@蔥爆牛肉...
3女2男食的一餐 送不大碟 女仔就夠既 男仔可能要添多幾碗飯:)
男友唔夠食...叫左幾碗飯喔

喱間算ok架啦

下次可能食中午啦
2011-05-26
等候时间
5 分钟 (堂食)
都幾上海:P
今日想食上海野,見到openrice食評呢間ok所以試吓。食左酸辣湯、小籠包等,食物本身都ok(淨係呢兩樣),覺得價錢合理都可以再食,但係點知.....食完野飲緊茶既時候,阿姐行埋黎問d野執唔執得、仲加唔加野、可唔可以埋埋張單因為有兩個客等緊,我未黎得切反應5秒後另一個阿姐經已攞咗張單過黎。我叫野連食野到埋單都係用左40分鐘咋,今時今日咁既服務質素,唔使旨意我會再黎呀!!!!
2011-06-08
2011-05-16 12 浏览
由於11號當日出彌敦道覆診,不知附近有什麼好食?見openrice D食評唔錯,2人便膽粗粗就去試試!燻魚飯菜飯套餐 $38燻魚只有淡淡的黃色,外面大多數醬油黑的顏色,媽媽就話好似唔同一般的做法,好食嗎?食落真係有驚喜,不是街外一般的死實質感,鯇魚有彈性而冇泥味,有少許蜜味,很好吃,跟餐只有白飯,不過我們轉了菜飯,所以要加收$5,菜飯吃得出飯和菜都很分明,用料小棠菜,很翠綠,有咬口。酸辣湯內有木耳絲、笋絲、蛋絲、豆腐絲、肉絲,材料足,分量亦不少,一盅酸辣湯可分成兩碗,真有酸辣的味道,越食舌頭就越火燙,很刺激!但不像飲茨汁,最緊要飲完沒有口渴的感覺。小籠包2隻 $12兩隻即叫即蒸的小籠包很討人歡心,熱騰騰,可能有人會覺得有D小題大做,不過正合符我貪心的慾望,每款點心分量精緻D,可叫多幾款試。每隻都大於正常size,皮薄,肉汁多到爆,有豬肉的香味,有即場再點的衝動芝麻餅 $9這個芝麻餅的面全佈滿芝麻,真的名符其實,而且炸到金黃香脆,食得出啖啖的芝麻香,內有少許青蔥,只有點美中不足,就是缺了些鹹香。 酒釀丸子$16份量足,可分成兩小碗,充滿酒糟的味道,又有桂花味,小丸子看得出是自家做,因為看

燻魚飯菜飯套餐 $38

酸辣湯[套餐送]

小籠包2隻 $12

芝麻餅 $9

酒釀丸子$16

份量足,可分成兩小碗,充滿酒糟的味道,又有桂花味,小丸子看得出是自家做,因為看到明顯的切口,每粒都大小不一,很有軟糯,不過對於我倆不太嗜甜,就甜了點

總結來講我都給95分,食物味道好又夠熱,地方很衛生,最難得連洗手間都非常整潔,扣分的地方就是服務,因我們用膳時間不是繁忙時間,只有四份一滿,服務員並不主動,如果稍為改善,就滿分了!

P.S.離開時發現近門口有間小房,可容納6-8人,朋友小聚都可。
2011-05-11
  • 芝麻餅、小籠包、酸辣湯
2011-05-09 24 浏览
很高興我認識的朋友和我一樣坐言起行。前一天跟她說想吃上海菜,今天就帶我兩母子去。這兒的菜一小碟一小碟的,適當貪心的我。先來的是油炆筍。筍炆得非常入味,帶鹹香卻不失筍味。筍身也頗爽。之後和友人各自點小籠包。我點的是尋常小籠包,皮略厚,但可接受。入面充滿湯汁,最滿意的是皮韌度足,夾起來也沒有穿。友人的是川味小籠包。火紅的湯汁,想必很辣吧﹗拍青瓜口感爽,沒有犯滾過頭的通病。喜歡這兒的夠酸,但亦略鹹,青瓜的草青也就嚐不出來。鎮江餚肉跟我認知的有點出入。肉很實,而肉凍也消失了。友人說這兒的蘿蔔絲酥很好,一定要吃。既然友人極力推介,怎能不試。看上去樣子蠻討好,內容也很豐富,保留有蘿蔔汁,而且很鮮甜。惟酥面始終較厚實。這是我第一次吃蜜汁烤雙方。味道甜甜的火腿加上鬆化的蓮子。因為附上的夾餅不夠用,後來單吃了。但單吃太甜,還是夾起來吃比較好。點甜品前聽見鄰桌叫「高力豆沙走糖」,呆了一呆。到高力豆沙上桌時,再呆一呆。這是什麼糖?粉紅色的?是吃日本菜時的櫻花糖嗎?高力豆沙本身不鬆軟,蛋白和豆沙都不及格,是是晚的敗筆。個人本身滿愛糯米造的東西,這味酒釀丸子在家也常作。這兒的酒釀欠了點桂花香,丸子造型前也喝不夠
很高興我認識的朋友和我一樣坐言起行。
前一天跟她說想吃上海菜,今天就帶我兩母子去。
這兒的菜一小碟一小碟的,適當貪心的我。
油炆筍
先來的是油炆筍。
筍炆得非常入味,帶鹹香卻不失筍味。
筍身也頗爽。
川味小籠包
之後和友人各自點小籠包。
我點的是尋常小籠包,皮略厚,但可接受。
入面充滿湯汁,最滿意的是皮韌度足,夾起來也沒有穿。
小籠包
友人的是川味小籠包。
火紅的湯汁,想必很辣吧﹗
拍青瓜
拍青瓜口感爽,沒有犯滾過頭的通病。
喜歡這兒的夠酸,但亦略鹹,青瓜的草青也就嚐不出來。
鎮江餚肉
鎮江餚肉跟我認知的有點出入。
肉很實,而肉凍也消失了。
蘿蔔絲酥
有蘿蔔汁﹗
友人說這兒的蘿蔔絲酥很好,一定要吃。
既然友人極力推介,怎能不試。
看上去樣子蠻討好,內容也很豐富,保留有蘿蔔汁,而且很鮮甜。
惟酥面始終較厚實。
蜜汁烤雙方
這是我第一次吃蜜汁烤雙方。
味道甜甜的火腿加上鬆化的蓮子。
因為附上的夾餅不夠用,後來單吃了。
但單吃太甜,還是夾起來吃比較好。
高力豆沙
甜品前聽見鄰桌叫「高力豆沙走糖」,呆了一呆。
到高力豆沙上桌時,再呆一呆。
這是什麼糖?粉紅色的?是吃日本菜時的櫻花糖嗎?
高力豆沙本身不鬆軟,蛋白和豆沙都不及格,是是晚的敗筆。
酒釀丸子
個人本身滿愛糯米造的東西,這味酒釀丸子在家也常作。
這兒的酒釀欠了點桂花香,丸子造型前也喝不夠水,所以不夠軟身。
但幸好不是糊糊的感覺,還過得去吧。

整體來說,這個價錢可以吃這麼多東西,也真算抵吃。
再看英文名字,不知道跟九龍城之前的皇之家上海菜有沒有關係呢?
(小插曲﹕我開始寫這食評時,正逢美國政府宣佈Osama Bin Laden的死)

2011-04-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
拍青瓜
蘿蔔絲酥
油炆筍
蜜汁烤雙方
有蘿蔔汁﹗
此上海店子已Target了一段時間, 苦無機會光顧今日是專誠到坊 順道要掃埋下場的甜品店 星期六的黃金時段也只有幾枱客人, 真擔心 我們兩人也感覺今日胃納 有極大空間, 相信不會眼闊窄四喜烤麩 $20: 以麵筋的一種蒸成海綿狀的生麵筋, 因為帶有很多氣孔, 所以質地很鬆軟, 炆煮挺進入味, 可以吸盡汁料的甘香道鎮江肴肉:$25 稱不上晶瑩通透的肴肉, 爽口程度一般, 啫喱位豬肉比較也合理, 由於嚐過更出色的, 所以沒有驚喜 三鮮炒麵 : $36 所謂的「三鮮」通常指的是三種海鮮, 不知何時已將海鮮改成肉類 ?而此店的三鮮分別是: 蝦仁, 雞肉和火腿等, 炒功是一般上海店子的手勢 (油份多, 鼓油味道濃)以此作為飽肚之選也只無可厚非的選擇吧 南翔小寵包 $24 : 只小寵包是食家推介的食物 , 四個大大而充滿著湯包的包子自起來有點像奶媽的樣子, 我則應為湯與肉的比例平衡一點會合理點 現在我的感覺是豬肉過小, 大而無當吧 台式煎餃 $22 : 以白菜和豬肉錎包起長長的煎餃, 熱辣辣香口而且充滿肉汁, 白菜也爽口宜人, 喜歡食餃的朋友必試 後加的雞絲粉皮 $25 : 由於十分喜
此上海店子已Target了一段時間, 苦無機會光顧
今日是專誠到坊
順道要掃埋下場的甜品

星期六的黃金時段也只有幾枱客人, 真擔心
我們兩人也感覺今日胃納 有極大空間, 相信不會眼闊窄
以此作為飽肚之選也只無可厚非的選擇吧
現在我的感覺是豬肉過小, 大而無當吧
後加的雞絲粉皮 $25 : 由於十分喜歡麻醬所以, 所以對此抱有期望
粉皮由如腸粉本身無味要靠醬汁引路吧
麻醬夠香夠濃食到停唔到口, 雞絲頓成配角只因本身無雞味

小食以至小炒以 廿多至三十見定位
看似便宜, 但份量頗袖珍下
兩個人食六碟也剛剛好

2011-04-24
等候时间
0 分钟 (堂食)
2011-04-06 28 浏览
尋晚(5-4-2011 Tue清明節)因爸爸o係大陸唔返o黎,男友又返o左工,出去等男友放工食晚飯啦.去到佢公司,佢叫我上網搵o野食,搵到一間o係南京街食西餐,點知我o地走得好怱忙,所以冇寫低地址,就靠自己搵南京街.點知我o地搵唔到,於是我o地過o左佐敦道搵其他o野食,我o地行返o黎吳松街,見到之前有間食串燒o既執o左,變o左食牛腩,我又冇興趣食.望望對面,有間好似好得意o既o野喎,睇吓咩o野o黎?哦?!係食上海菜,就好似食廣東點心咁,唔使大大碟,就呢間啦.我o地叫o左:5. $20.00o既四喜烤麩呢個第一個上枱,好彩侍應放低時講埋畀我o地知係烤麩,否則我真係唔知係咩o野,因為我未食過,而且….以為烤麩好似米通o個啲.呢個係油豆腐,配料有冬菇同筍,油豆腐入晒味,味道有啲似肉骨茶,但冇咁濃.男友話睇到似係手撕唔係刀切,好有好感.味道: 4.7分4. $25.00o既燻魚我唔記得以前食上海菜有冇食過,最後同男友相議要呢個唔要陽春麵.配料都有冬菇,呢個味道都濃烈,但唔夠烤麩強.不過呢個酸酸o地,兩者被我揀,我就鍾意呢隻.不過有一點要注意o既,就係太冰凍,要等多一陣暖返啲至好食啲.味道: 4

我o地叫o左:

5. $20.00o既四喜烤麩
四喜烤麩

味道: 4.7分

4. $25.00o既燻魚
燻魚
配料都有冬菇,呢個味道都濃烈,但唔夠烤麩強.
味道: 4.3分

6. $45.00o既三杯雞
三杯雞
食完前菜到主菜,呢個o黎到時我都唔記得係咩o野.色澤同樣好深,食落就食得出酒味,配菜依然都係有冬菇.雖然我o地唔知重有咩調味料,但感覺已經係用心烹調.
味道: 4分

1. $12.00o既生煎鍋貼(2隻)
生煎鍋貼
皮唔係好薄,底係有煎燶,但冇以前細細個時食o個啲鍋貼咁燶,好似冇o左o個種風味.除此之外,味道亦唔同,感覺係為就香港人o既口味,覺得係普通o既餃子,料算多但唔香口,好似欠缺北方風味.
味道: 2.5分

2. $14.00o既炸金絲卷一條
炸金絲卷
男友仔細睇,發現原來有銀絲卷同金絲卷兩樣o野,就問有咩分別.侍應話金絲卷係啲麵團加o左南瓜汁去搓,有微微o既南瓜味.明白後我o地就要呢個.

o黎到,熱辣辣的,睇睇裡面,原來裡面o既南瓜麵團係一條條,而且咬開後真係重係分得開,雖然唔係好幼o既一絲絲,但感覺好得意.
一條條o既炸金絲卷
呢個外脆內軟軟地,不過都要蘸鍊奶食,唔知尋晚我做咩突然嗜甜,幾乎每一啖都要蘸鍊奶食.
味道: 4.5分

7. $12.00o既南翔小籠包(2隻)
南翔小籠包
呢個係上o左炸金絲卷後又想試後叫o既,小籠包冇傳統o既咁細隻,但皮好薄,不過唔易難,內裡有好多熱騰騰o既湯汁,錎料唔乾,味道亦OK.
味道: 4分

3 $16.00o既酒釀丸子
酒釀丸子
有好多丸子,桂花糖水好甜,丸子好煙韌,但食到最底就有正常o既苦味.
食埋呢個甜品好滿足.
味道: 4.7分

服務:
好好,好有禮貌好親切.

衛生:
我o地一坐低就有隻蚊飛吓飛吓,不過好彩之後唔見o左.

環境:
坐得好舒適吖.

其他:
呢餐計埋茶錢係$169.00有,感覺貴o左啲,不過樣樣份量都唔係多,人少少都可以食到好多種o野.

男友覺得呢o度OK,下次可以帶朋友o黎食.
2011-04-05
$84.50 (晚餐)
炸金絲卷
南翔小籠包
一條條o既炸金絲卷
2011-03-28 7 浏览
好耐冇食上海菜, 上網搵到呢間D小籠包幾吸引, 就黎試下黎到o岩o岩好有兩個卡位, 不過係搭檯茶位冇記錯係$5, 專門有個水吧沖茶, 不過唔覺得特別好飲擔擔麵, 花生醬不多不少, 微辣, 麵都算彈牙, 我差D飲哂佢D湯 小籠包 (原味), 一睇就知每隻裡面都好多水, 係出面好難搵到, 果然有成隻羹咁多水, D肉六都唔韌, 皮薄, 要好小心夾川味小籠包, 外表同原味小籠包差不多, 只係頭頂多左粒紅色野, 一啖啪落水, 大鑊! 即刻咳, D辣油痴住哂喉嚨同臭腔, 感覺好似煲滾D辣油黎飲咁, 我唔多食辣, 麻麻地回鍋肉炒年糕, 味道適中, 回鍋肉見到有肥膏, 但係食落食爽o既, 年糕可以再煮稔D醉雞, 花雕味重, 不過唔入味, 同埋帶苦 油炆筍, 唔夠味高力豆沙, 純粹因為佢用左粉紅色沙糖, 所以先貪得意叫, 本身唔鍾意食, 果然唔係我杯茶4個人黎食飯, 坐埋一齊, 係唔錯o既食飯地方, 要搭檯, 就差少少喇
好耐冇食上海菜, 上網搵到呢間D小籠包幾吸引, 就黎試下
黎到o岩o岩好有兩個卡位, 不過係搭檯
茶位冇記錯係$5, 專門有個水吧沖茶, 不過唔覺得特別好飲

醉雞, 花雕味重, 不過唔入味, 同埋帶苦

油炆筍, 唔夠味

2011-03-24
  • 擔擔麵
  • 小籠包
  • 回鍋肉
上星期某日夜晚想食上海菜, 於是就搵下油尖旺邊間上海菜未食過,見到哩間皇之家大姊小籠包comment都唔錯,價值都頗經濟,就決定去試一試。 閒日的7點半只有3-4成客人,起初有D擔心,以為自己又俾假食評呃左,膽粗粗照落order~ 二人的晚餐如下:- 醱辣湯。友人話味道唔錯,但驟眼一睇, 料似乎唔係好足,睇落好似好稀,不過我無試過,評論不可作實。 小籠包。一籠兩隻, 果然係此店推介之作,皮真係夠薄,涵都幾入味,淨係夾起都覺得重手,果然湯汁好滿,一啖放入口一咬,滿口都係湯汁,好滿足!!! 什菌娃娃菜。好普通嘅一個上湯娃娃菜,什菌好少,D娃娃菜都好少,又唔新鮮,唔值$36一碟.... 蔥油排骨湯麵。湯嘅顏色好深, 以為好湯好入味,點知太多蔥,攪到成碗都係好勁嘅蔥嘅味, 好一般~~~仲有D排骨即係豬扒,有4成都係骨,4成係肥膏,得番2成係肉,點食呀?!?!?!$30雖然唔貴,但完全唔值囉~~~ 蔥油餅。好的骰, 個外皮太厚,食唔到入面有咩料, 唔OK! 雞絲粉皮。D粉皮都未解凍,食落口仲係冰凍嘅!?!?仲有一條條好似豬腸咁捲埋左一齊,好明顯未完全解凍,還好個醬味道唔會太(漏),補救得番,唔係

二人的晚餐如下:-

一般貨色~

蔥油餅。好的骰, 個外皮太厚,食唔到入面有咩料, 唔OK!

雞絲粉皮。D粉皮都未解凍,食落口仲係冰凍嘅!?!?仲有一條條好似豬腸咁捲埋左一齊,好明顯未完全解凍,還好個醬味道唔會太(漏),補救得番,唔係又係唔合格囉!!!!仲有雞絲同粉皮比例好唔balance~~~

總括嚟講只有小籠包係推介之作,其他一係一般過一般~~~但還有一點可取之處就係,食物份量好適合1-2人食,的的骰骰咁,可以order多幾款,如果要求唔高,為求是是旦旦攪掂一餐的話,哩度都可接受嘅~~~~但脆對不至於笑臉囉~~!!!
2010-11-04
Came here back in May and was surprised at the quality of certain dishes! The name of this shop in Chinese might not mean much to others, but for someone who takes the short cut and remember names in English Mode ~ its interesting to see that this is called OSAMA Apparently its related to a similarly named shop in Kowloon City.**********小籠包 -Xiao Loong bao has a lot of sweetish juice, the skin was thin but without the extra elasticity in the Din Tai Fung version. I thought this was at l

**********
小籠包 -

Xiao Loong bao has a lot of sweetish juice, the skin was thin but without the extra elasticity in the Din Tai Fung version. I thought this was at least Top 3 of any Xiao Loong Bao I've had in Hong Kong so far. If only the meat was slightly fluffier! 9/10
生煎牛肉包 -

Fried Beef Cake was juicy inside, with good pastry and beef feeling. This reminds me of 牛肉餡餅 in Taiwan. I enjoy the version here because it's really natural. 清真牛肉館's version obviously has more juice from the brothy ice they put into it, but then again that is more heavily spiced. Each to their own! 8/10
葱油餅 -

Certain bites of this Fried Spring Onion Cake had no spring onions, whereas other bites had a mouthful of them and they were quite salty! The pastry here is actually quite fluffily good and not oily, its much better than those really denser version out on the market. If only it had an evenly distributed Spring Onions layer, this would have been awesome.
6/10
餃子 -

Can't remember much of this but it was quite clean and the meat inside not too fatty. A pretty good rather than an exceptional rendition, but then again, one can't expect too much from its very affordable pricing! 7/10
_____________________________
RECOMMENDED LITTLE SHOP FOR THEIR DIM SIMS & DUMPLINGS.
NOT SURE ABOUT THEIR MAIN COURSES THOUGH.

Fried Beef Cake
Not Artificially Juicy as certain shops, but Good!
Spring Onion Cake. Fluffy and flaky pastry, but...
Uneven distribution of Spring Onions
Really Awesome Xiao Loong Bao!!
Dumplings ain't dumb here... Good Lean Meat
Fried Beef Cake
2010-08-11 1 浏览
雖然今日落雨,但仍無損我覓食嘅念頭。見好耐無食小籠包,剛巧在OR發現這間小店,於是便一試。地點就腳,好易揾。店子小小,但食lunch時間都只得5成客。兩個人,叫了一客小籠包、一客鍋貼同三鮮炒拉面,同一杯豆漿。豆漿先來,溫溫吞吞的,不冷不熱;豆味濃,不太甜。三鮮抄拉面接著來,好細碟。女士或許剛好,但男生一定不夠食。有蝦仁、火腿同雞絲,拉面幼幼的,挺有彈性。炒得好鑊氣也不會太油膩。小籠包一籠只有兩隻,$12,中等價錢。size 算大隻,很飽滿的。皮很薄,夾時也令人緊張。湯汁非常多,味也很有肉鮮。肉球軟淋,肥肉不多,很好。鍋貼也是一客兩隻,$12。但這個顯然比小籠包遜色很多。皮厚,也煎得不脆。肉汁很少,肉味也不夠鮮濃,仲好漏添。整體只是ok, 價錢中等,食物質素不過不失,無特別。紅磡那間上海小店較好食。
雖然今日落雨,但仍無損我覓食嘅念頭。
見好耐無食小籠包,剛巧在OR發現這間小店,於是便一試。
兩個人,叫了一客小籠包、一客鍋貼同三鮮炒拉面,同一杯豆漿。
豆漿先來,溫溫吞吞的,不冷不熱;豆味濃,不太甜。
三鮮抄拉面接著來,好細碟。女士或許剛好,但男生一定不夠食。
有蝦仁、火腿同雞絲,拉面幼幼的,挺有彈性。
炒得好鑊氣也不會太油膩。
小籠包一籠只有兩隻,$12,中等價錢。
size 算大隻,很飽滿的。皮很薄,夾時也令人緊張。
湯汁非常多,味也很有肉鮮。肉球軟淋,肥肉不多,很好。

鍋貼也是一客兩隻,$12。
但這個顯然比小籠包遜色很多。皮厚,也煎得不脆。
肉汁很少,肉味也不夠鮮濃,仲好漏添。

整體只是ok, 價錢中等,食物質素不過不失,無特別。
紅磡那間上海小店較好食。
三鮮炒拉面,份量少
皮厚鍋貼
2010-08-10 18 浏览
約了舊同事吃晚飯,地點由我負責想,一早擬定了數間在她公司附近的食店讓她選擇,其中一個本人最期望的一個選擇就是此店子了,皆因聽過很多食友對其好評,而友人也對滬式食物有興趣,所以就讓我可一嚐此店的美點了。周中的晚市不算太多人,始終也是橫街吧,但對我來說當然是件好事,二人坐四人的卡座,非常之闊落,加上空調又夠勁,在炎夏來說是很受用的,之後大家也研究餐牌了,來此店的主要目的都是為了點心,但另外也點了一菜一肉的滬式小菜,分別是獅子頭及乾煸四季豆,另外再加多幾款點心,以兩個人來說真的很豐富了。先來介紹小菜吧,之後才介紹點心,獅子頭不是用煲上,只是一個小碟內有兩個大肉球、數條小棠菜及冬菇,光是賣相已是夠街坊,要比起一個月前在留園吃的差了一截,有別於留園的上湯版,這個是赤醬版,其實也不是第一回吃赤醬版的獅子頭,但人家的都是用煲仔上的,光是溫度已有很大差別,獅子頭溫溫吞吞,雖然都吃得出不是用攪拌機攪,吃入口的肉是呈粒粒的,但就是粒得太要命了,入口全不細滑,加上其豬肉之間精肉與瘦肉的比例不太高,入口就不太肥美,另外的冬菇及小棠菜正常不過,沒什麼好評了。之後的乾煸四季豆是是夜唯一的纖維,豆份量夠多,最重要的

之後的乾煸四季豆是是夜唯一的纖維,豆份量夠多,最重要的是,此店的四季豆都真的是煸過的四季豆,外層皺皺的而沒有燒焦,乾了的豆皮吸飽了調味,入口不多筋,纖維雖未至於細嫩,但至少不嚡口,加上大量的榨菜粒及豬肉碎,再有濃烈的醬油及豆瓣味,其實都真的不錯,但稍為要彈的是,碟菜的溫度又是有點不夠熱。

之後就來一大輪的點心宴了,先來的是是日的主角小籠包,未談其包,先談其配套醋,黑醋夠香不死酸,搭點薑絲吃真的不錯,再跟上小籠包一起吃,小籠包的摺痕雖然不明顯,但皮薄得來又搓得勻,入口煙韌,內裡的湯汁真的頗多,而且最重要的不是如清雞湯一般的乏油香,豬肉餡的豬油擠進了湯內,油潤甘香鮮美,加點香甜的黑醋,味道就是平衡得剛好,咁好吃,每人一隻又怎夠,最後再追加了每人一隻。

之後也點了鍋貼及生煎包,鍋貼的底很明顯經過煎煮之後,都是蠻脆的,但個人認為可以再脆一點,鍋貼的肉餡跟小籠包一樣的肥美油潤,又一高水準之作;吃生煎包之前,先看看其底部,生煎得金黃而勁多芝麻粒,一口咬下,底層的包是索索聲的,而包身又夠軟熟,底焦香而包鬆軟,兩個口感及味道,加上生煎包內的肉餡很是多汁,肉餡跟包貼在一起,其中間沒太多縫隙,入口細密美味,很不錯呢!但稍嫌是油了一點。

最後也吃了銀絲卷,其實主要也是用來伴小菜吃,但也真的不要看小這個銀絲卷,外層是一身健康的古銅色,証明炸得夠透,夠熱又不油,外脆而內軟,軟得來有層次,雖個人認為層次上可以再分明點,但已經是夠好吃的了;最後在飽極之下仍決定試多款甜的點心,大家心儀香口美味的豆沙鍋餅,鍋餅皮夠脆夠薄,豆沙幼滑,甜度剛好又有紅豆香,為我們帶來完美的收結。

總括來說是一頓美味的點心宴,雖然小菜方面確是顯得有點粗枝大葉,但點心方面真的很不錯,人少少來,光是吃點心已經夠過癮,加上價位非常相宜,實有再訪的理由。
周中的晚市不算太多人,始終也是橫街吧
最好吃的就是點心了
茶其實沒茶味,只有茶色
乾煸四季豆煸得透而沒有燒焦,榨菜粒令它更為惹味
獅子頭溫溫吞吞,雖吃得出不是用機攪,但口感不佳
小籠包皮薄得來又搓得勻,入口煙韌
湯汁頗多而油潤甘香鮮美,加點香甜的黑醋,真棒!
鍋貼底蠻脆的,肉餡跟小籠包一樣的肥美油潤
2010-07-02
周中的晚市不算太多人,始終也是橫街吧
乾煸四季豆煸得透而沒有燒焦,榨菜粒令它更為惹味
小籠包皮薄得來又搓得勻,入口煙韌
湯汁頗多而油潤甘香鮮美,加點香甜的黑醋,真棒!
鍋貼底蠻脆的,肉餡跟小籠包一樣的肥美油潤
銀絲卷炸得夠透,外脆而內軟,軟得來有層次
生煎包生煎得金黃而勁多芝麻粒
肉餡很是多汁,肉餡跟包貼在一起
豆沙鍋餅皮夠脆夠薄,豆沙幼滑甜度剛好又有紅豆香
  • 小籠包,生煎包,鍋貼,銀絲卷
(非会员)
2010-07-24 3 浏览
飯局誤信"金飯碗"的食評, 提議去這家算做新新地的店搵食...結果...十級唔掂...酸辣湯.. 似麻辣湯多d, 零酸味, 食到好多四川香料味同辣味, 湯入面的料唔算豐富, 肉絲有點霉霉地. 無諗過酸辣湯都可以煮到咁難食囉...鎮江肴肉.. 有點硬... 而且有少少怪味小籠包.. 一客係兩隻... 雖然皮很薄, 多湯汁, 不易破, 但覺得唔好食牛肉煎包.. 又係只食到四川香料味炸銀絲卷.. 炸得OK, 但包有點太鬆, 無乜包香味炒上海年糕.. 賣相已經唔多好... 黑猛猛亂糟糟咁, 年糕好淋有點怪味. 仲有大量椰菜 (平時食開都係落白菜)食完覺得一次夠哂數, 都唔會回頭了...
結果...
十級唔掂...
鎮江肴肉.. 有點硬... 而且有少少怪味
牛肉煎包.. 又係只食到四川香料味
炸銀絲卷.. 炸得OK, 但包有點太鬆, 無乜包香味

食完覺得一次夠哂數, 都唔會回頭了...
2010-07-23
2010-07-18 7 浏览
行經佐敦, 想找間可以跟朋友坐久一點的地方吃飯, 從openrice看過皇之家的一些食評, 就決定進去試試四個人, 叫了八樣東西, 好像很多. 但其中的小籠包跟蘿蔔絲酥餅是一人一個, 前菜也是比較小碟的, 這樣也可以讓我們試多點菜先來蒜泥白肉, 醬汁跟白肉是分開上的, 五層肉的厚薄度切的剛好, 夠薄但不會說太薄. 光吃白肉是有一點鹹味, 加上醬汁的蒜味跟甜味整個味道很平衡. 再來的是油炆筍, 炆煮得很入味, 很欣賞他們的前菜鹹甜度都拿捏得很好. 只是不太喜歡他們加了還蠻多的胡椒, 筍本身的清甜味道跟胡椒的嗆有點不搭...然後酸辣湯來了, 忘了拍照...愛吃酸的我也很怕喝到醋酸太強的酸辣湯, 這裡的酸也處理得剛好, 也夠辣, 湯料不少, 沒有一些煮得過熟的瘦肉或太硬的豆乾, 水準算很不錯我很喜歡吃奶油大白菜, 這次也叫了一碟. 對這道菜有點失望, 因為大白菜煮得不夠久, 吃起來有點澀澀的...雖然奶油味道很足, 也沒有勾太多芡. 如果大白菜煮得再軟腍一點就會好吃很多朋友叫了上海粗炒跟上海年糕. 其實明知道兩者的味道跟配料會是一樣的, 但朋友不想吃其他比較清淡的炒年糕. 效果不錯, 因為沒

朋友叫了上海粗炒上海年糕. 其實明知道兩者的味道跟配料會是一樣的, 但朋友不想吃其他比較清淡的炒年糕. 效果不錯, 因為沒有很油, 也不會太濃味. 配料其實沒有很多, 就只有高麗菜, 香菇跟瘦肉, 但整體味道還蠻豐富的. 份量也不算太多, 很快就全都吃光了

期待的點心最後才來, 因為他們的點心是即點即做的. 小籠包的皮很薄, 用筷子一夾餡料跟湯汁墮下而沒有穿. 品質好堅強的小籠包喔! 餡料不會弄得太爛, 仍能吃得到豬肉的顆粒. 湯汁帶有豬肉的鮮甜味道, 很出色的一道點心.

最後來了蘿蔔絲酥餅. 比我吃過的大一點點. 一咬下去差點燙傷舌頭, 裡面實在太熱了~! 酥皮不油而不膩, 很快就融化在舌尖上, 也能吃得到酥皮帶了一點點甜度. 隨後而至的白蘿蔔的味道充滿了整個味蕾. 白蘿蔔一條條很分明, 但其實已經煮到很軟. 味道很有白蘿蔔的清甜味道. 整個酥餅味道很有層次, 很讚!

想不到這家小店能做出水準如此高的上海菜跟點心, 感覺得到他們的認真, 而且價錢很大眾化, 一人差不多才吃$80
下次再去的話, 真想試試他們那個湯汁是血紅色的川味小籠包
蒜泥白肉, 油炆筍
奶油大白菜
上海炒年糕
一絲絲的白蘿蔔
2010-07-11
先要好好多謝食友幫手訂位同訂埋我想食嘅菜色........要食友100忙之中攪埋d額外嘢.......真喺lots of appreciation.......jul 09, 10,4人來dinner,叫咗 :1) 香蔥皮蛋豆腐 (hk$18)-因為1些事要遲到-友人們先叫住呢個小食食住先,所以無相睇-不過佢哋竟然1d都無留比我試吓.....真喺太過份啦.....-友人仲要話幾好食添~~~~2) 生煎鍋貼 (hk$12/ 2隻)-友人們都叫埋呢個-上枱時剛好趕得及來到-皮唔厚,唔會食到成口粉-個肉餡都ok3) 鳳翼飛翔-相信呢個要預訂先有得食,因睇晒餐牌都無,不過牆上嘅menu我就無睇晒-第1次食呢個點心-皮薄,帶點煙韌,最好味就喺中間嘅肉餡,充滿芹香,肉又鬆-另外隻蝦亦稱職,帶爽之餘,當食到蝦尾嘅部份時,最後1口嘅舌根食到蝦嘅鮮味,呢點真喺難得,因用上了新鮮靚蝦4) 蘿蔔絲酥餅-喺我哋圍內嘅食友中,呢個名物佢哋讚不絶口,我1直都好想嚟食-今日終於食到,好期待嘅1刻-望落個酥餅都幾好樣喎,層次分明,酥鬆而薄-比個皮做得更好嘅就喺佢嘅蘿蔔餡,熱呼呼到要小心燙親嘴巴-明顯的見到1條條嘅蘿蔔

1) 香蔥皮蛋豆腐 (hk$18)
-因為1些事要遲到
-友人們先叫住呢個小食食住先,所以無相睇
-友人仲要話幾好食添~~~~

2) 生煎鍋貼 (hk$12/ 2隻)
-友人們都叫埋呢個
-上枱時剛好趕得及來到
-皮唔厚,唔會食到成口粉
-個肉餡都ok

3) 鳳翼飛翔
-第1次食呢個點心
-皮薄,帶點煙韌,最好味就喺中間嘅肉餡,充滿芹香,肉又鬆

4) 蘿蔔絲酥餅
-今日終於食到,好期待嘅1刻
-望落個酥餅都幾好樣喎,層次分明,酥鬆而薄
-比個皮做得更好嘅就喺佢嘅蘿蔔餡,熱呼呼到要小心燙親嘴巴
-明顯的見到1條條嘅蘿蔔絲,又腍又甜,仲要好juicy添,味道不淡
-真喺唔知佢點可以整成咁,懷疑好似灌湯餃咁,+入些少雪成啫喱狀嘅上湯

5) 南翔小籠包 (hk$12/ 2隻)
-佢嘅小籠包又喺我哋圍內食友之中出名多汁,又唔易穿 (sorry張相out focus咗)
-皮薄,頂位嘅皮唔會厚同硬,有韌性,跟據食友嘅測試方法,搖咗幾吓,都無穿
-我小心翼翼將佢放在匙"羮"上,咬開天窗,先吸裡面嘅湯汁,很鮮味
-肉餡正常

6) 蜜汁火肪
-火腿鹹味剛好,不過鹹香味不重
-味甜本來就喺呢度菜嘅本質,但就未去到清甜
-連埋麵包夾住食,呢個麵包好大塊,完全可以將火腿收得好好,略嫌個麵包體積大了點,搶了火腿嘅鏡
-全碟最出色反而喺墊底嘅蓮子,份量真喺好多,又鬆化,好有質素

7) 醉雞 (hk$28)
-皮的確爽,但如果酒味能入味點就好好多

* 再1次多謝食友嘅打點...........呢度都幾多人,所以不時見到有人排隊

* 因為人數太少,所以訂唔到涼卷作為甜品

* 心情本來很不快+frustrate,幸好1早約有呢個局,借助美食,+埋同朋友天南地北,分散了心中嘅鬱結............因唔好阻住人做生意.........我哋之後再搵地方飲嘢.......嗰晚好彩有友人們陪伴.........否則會是相當難過嘅晚上~~~~
2010-07-09
2010-06-23
又是一篇收起來的食記,在電腦裏待了良久,才有動力寫出來。上個禮拜,跟公司同事約了吃個晚飯。在腦中的爛泥堆廢盡氣力挖了很久,還是想不到吃甚麼才好。請教一樣愛吃又挑嘴的Taiwan Walker,果然是青出於藍...她隨手便點了幾家西打沒有吃過的店。有她真好...下班後便動身來到皇之家的大門,西打吃過附近的牛皇星,也吃過對面的gugu韓式辣雞鍋店,想也沒想過這裏有一家上海小館。甫坐下西打便跟朋友說一定要吃小籠包和蘿蔔絲酥餅,其他的她決定就好。先來一個冷盤,醉豬腳。入口酒味不算濃,比一般吃到的醉雞還要清淡。豬腳的皮和根保持著一定的韌度和脆度,在口中慢慢細嚼,實為不錯的小吃。而且,這小盤的豬腳,還可以吃到一點點豬肉的甜味,還算不錯。然後便來了蔥油排骨湯麵西打一貫不明白為何上海菜的麵都比較軟,身為廣東人,還是死命的鍾愛像佳記的那種在口中爆發鴨蛋香的銀絲細麵。送上來,西打像瘋了一樣把頭湊過去先用鼻子嚐一下,嗯...蔥油還算不賴。舀了一小碗,除了麵了太軟,整體味道還是不俗,不過實在吃不慣這種質感。小籠包來了有兩點很值得欣賞的是,皇之家所有小籠包都是即點即做,還有最低起跳是HK$12 兩隻,最適合一人
又是一篇收起來的食記,在電腦裏待了良久,才有動力寫出來。

先來一個冷盤,醉豬腳

然後便來了蔥油排骨湯麵

小籠包來了
有兩點很值得欣賞的是,皇之家所有小籠包都是即點即做,還有最低起跳是HK$12 兩隻,最適合一人吃飯和貪多款式的朋友。用筷子一夾,藏在小包的湯汁立的墮到底下,皮帶點彈性,外貌就很吸引人。送進口,湯汁很鮮甜,跟在鼎泰豐和其他名店的小籠店有分別,那種湯汁更帶豬肉的自然甜度,舒服順口,好久沒有吃過這種簡單不做作的口味。而且豬肉餡不像肉糜,帶一點點顆粒,在口中彈跳,很不錯!

想不到這個點心:蘿蔔絲酥餅,最後才送上來。果然,又是即點即做。
Size上,比在利苑和翡翠吃到的再大一點,小心翼翼的夾起來,那種皮真的是吹彈可破。入口不油不膩,香酥兼備,用舌頭輕輕一推,全變成粉狀。中間的蘿蔔餡做得很細膩,除了蘿蔔的清甜,還嚐到一點點鮮美,味道很有層次,真的沒想過小店也有如此出色的點心。

西打還看到餐牌裏有川味小籠包,這些癲覆傳統的點心,最得西打歡心!下次一定要吃!有愛吃重口味的朋友嗎?

總計:HK$120/2人

還有一篇,就寫滿一百篇。很期待那天的到來!
醉豬腳
蔥油排骨湯麵