2010-06-20 27 浏览
星期五晚,放工後沒有趕回家睇世界盃,反而去睇印度張達明的楝篤笑表演,事前先吃東西打個底,想起位於吳松街的皇之家大姊小籠包的評語不錯,一於入去試試。店子提供的上海點心選擇不少,我們先叫了拍青瓜 ($18)、小籠包 ($12) 及三鮮炒年糕 ($38),不夠吃的話再加。拍青瓜的份量袖珍,入口相當爽脆,問題是除蒜香不足外,調味更是鹹得要命,實在難以下嚥,結果吃剩了半碟。小籠包是即叫即蒸的,皮很薄而且帶點煙韌,先輕輕咬破薄皮,內裡的豬肉餡浸在熱燙燙的湯汁之中,賣相對辦,湯汁的味道更是鮮甜非常,的確甚有水準,也值得為此再來。三鮮炒年糕是比較清淡的菜式,年糕不太厚身,入口帶點煙韌,三鮮包括火腿、鮮蝦及雞粒,再加一些青菜炒成,其中雞粒是連皮的,肉質並不算滑溜,但整體來說勝在用油不多,簡簡單單的也不錯。一點心一小吃一小炒,埋單連茶茗加一共 $87,味道還可以,但份量實在太「精緻」,吃得人到喉唔到肺,還是先打退堂鼓,有機會再來試試私房菜式。

拍青瓜調味過鹹
三鮮炒年糕勝在清淡
小籠包皮薄而且帶點煙韌
咬破薄皮,內裡有很多湯汁
三鮮炒年糕勝在清淡
小籠包皮薄而且帶點煙韌
咬破薄皮,內裡有很多湯汁
2010-05-25 52 浏览
昨晚師傅離開監房時已經不太早, 但少少野都未放過落肚, 真係餓到有少少頭暈加腳軟, 所以在車上不斷地諗有咩野好食同有咩野想食, 腦海裡確實浮現很多美食, 但喺嗰一刻竟然冇一間想去, 咁點算好呢? 於是落左車唯有沿住條街上四圍蕩, 睇下有咩新發現! 終於經過呢間食店, 師傅見都新開左一段日子, 加上食家們都對有幾好評價, 原先師傅想搵多幾個人先一齊試, 但最後還是選擇單刀赴會! 入到去食店一眼見晒, 地方唔算大, 而食客甚少, 可能都幾晏, 所以比較少人; 一坐底師傅都未來得切睇下有咩食, 個伙計就行左埋黎問師傅“飲咩茶?” 師傅當場唔識反應, 於是亦回應一句有咩茶? 幸好伙計唔係答師傅奶茶, 檸檬茶之類, 而係話平時酒樓嗰d, 於是乎師傅就柯打左香片!開完茶當然第一時間睇下有咩想食啦, 點知樣樣都好似幾吸引喎, 但一個入又食得唔多, 點算好呢? 最後都係唔理咁多, 叫左先算! 於是師傅一口氣就柯打左酸辣湯, 小籠包, 紅油抄手同埋五香牛肉麵四款食物! 呢d咁嘅份量同兩個人都差無幾, 食落完單, 當然要品一品茶啦, 話晒師傅去左咁多年上海小店都未試過要開茶(大酒樓唔計), 講真茶真係唔多

開完茶當然第一時間睇下有咩想食啦, 點知樣樣都好似幾吸引喎, 但一個入又食得唔多, 點算好呢? 最後都係唔理咁多, 叫左先算! 於是師傅一口氣就柯打左酸辣湯, 小籠包, 紅油抄手同埋五香牛肉麵四款食物! 呢d咁嘅份量同兩個人都差無幾, 食落完單, 當然要品一品茶啦, 話晒師傅去左咁多年上海小店都未試過要開茶(大酒樓唔計), 講真茶真係唔多識品, 你叫師傅品酒好過; 但點都仲識得講好唔好飲, 呢壺茶呢真係一般, 茶葉淡淡冇味的, 香片香都唔香下, 咁點叫香片呢? 同辣椒辣都唔辣下有咩分別呢?

飲完杯淡口嘅茶, 其實反而飽左, 死未? 好快酸辣湯率先登場, 一放低師傅覺得賣相一般, 湯面浮出厚厚嘅油, 未見其利先見其弊, 扣分; 於是攞隻匙攪下, 撈勻之後方開始進食, 酸辣湯入口唔酸, 辣味就有少少, 味道不算太濃, 而料亦頗足, 有豆腐乾, 肉絲,木耳等, 都算幾爽口, 口感不錯, 如果可以再酸少少同辣少少就會更為惹味, 作為打頭陣嘅第一選擇亦算合格, 飲完碗酸辣湯後亦再次撩起師傅嘅食慾, 不錯!

接住落黎係小籠包, 小籠包一客有兩隻, 而且係幾大隻, 咁大隻嘅小籠包其實已經談不上小籠包, 應該名為小籠大包, 咁大隻差少少師傅都唔可以成隻放晒入口, 小籠包皮亦算薄, 但要讚下讚咁大隻咁重身夾起都唔穿喎, 而且包裡有著濃濃嘅熱湯, 味道鮮甜, 絕對係必食推介!

紅油抄手賣相一般, 一客六隻, 皮夠薄而餡料爽口, 皆因除左豬肉外, 餡裡還放左少少芹菜, 而且份量不多, 洽到好處, 連師傅一向唔鍾意芹菜嗰種味道亦深深被吸引, 究竟係師傅口味變了還是真的洽到好處呢? 但抄手個汁底少少香但唔辣, 如果可以再辣少少就更吸引, 整體而言還算不錯!

最後係五香牛肉麵, 五香牛肉麵一放低師傅第一時間試下個湯底, 湯底係濃濃的雞湯, 味道略嫌過濃, 所以咸少少, 加上亦幾多油, 所以飲左幾啖後師傅亦要停一停諗一諗, 究竟應否再繼續飲呢個湯; 再講五香牛肉冇咩特別, 就是薄薄的牛(月展), 牛肉鬆軟, 都可以; 麵身入口唔似上海麵亦唔似拉麵, 師傅第一個感覺係公仔麵, 一般!

總括黎講食物質素尚可, 環境舒服, 服務態度尚算友善, 價錢合理, 一個人四款食物, 埋單加一連貼士啱啱一舊, 最唔抵應該係要比五蚊茗茶; 最後師傅一個打四件, 一件不留, 雖未能似葉問一打十, 但對師傅黎講亦係一個創舉; 是次笑臉亦可以一比, 鼓勵大於一切, 有機會都可以再黎試多次!
正餐牌
紅油抄手
五香牛肉麵
正餐牌
紅油抄手
2010-05-17 4 浏览
男友話想行下廟街, 所以今日去左佐敦附近行街, 咁晚餐地點梗係鎖定佐敦油麻地一帶啦~唉, 我又要上網搵定餐廳先得(其實佢對食無咩要求, 講到底都係我呢個公主要求多多而巳)見到呢間有小籠包各式野食, 啱晒我呢個多心樣樣都想試少少既人啦~一於等我今晚來會一會你啦~我點左生煎包, 小籠包, 担担麵, 醉雞. 男友跟住叫了酸辣湯, 紅油抄手, 雞絲粉皮. 後來又追加了一個糖醋魚柳, 一個咸肉豆腐湯.好似叫左好多野食, 其實呢度全部都係細細碟, 生煎包及小籠包都係二只一份, 首先講小籠包, 真如其它食家所講皮好簿, 咬開好多湯汁, 但今次我叫左川味, 係有少少辣味, 但我唔鍾意, 還是傳統味既小籠包啱我多d, 生煎包沒有煎到餅底脆脆, 祇是一般而巳. 醉雞夠酒味, 但入口苦苦地, 相信同的酒有關, 而且的雞沒有味道, 麻麻地. 酸辣湯相信落了太多生粉, 好糊而且的料都不是太多, 不夠酸亦不夠辣, 唔收貨. 紅油抄手的餡入面有西芹, 所以我食左一粒其餘全部男友包尾, 但佢既醬汁沒有我期待應有既味道. 雞絲粉皮最離譜, 真係好細碟, 粉皮卷埋左一齊, 好厚而且一d都唔滑, 而且醬汁中食到類似味精既

好似叫左好多野食, 其實呢度全部都係細細碟, 生煎包及小籠包都係二只一份, 首先講小籠包, 真如其它食家所講皮好簿, 咬開好多湯汁, 但今次我叫左川味, 係有少少辣味, 但我唔鍾意, 還是傳統味既小籠包啱我多d, 生煎包沒有煎到餅底脆脆, 祇是一般而巳. 醉雞夠酒味, 但入口苦苦地, 相信同的酒有關, 而且的雞沒有味道, 麻麻地. 酸辣湯相信落了太多生粉, 好糊而且的料都不是太多, 不夠酸亦不夠辣, 唔收貨. 紅油抄手的餡入面有西芹, 所以我食左一粒其餘全部男友包尾, 但佢既醬汁沒有我期待應有既味道. 雞絲粉皮最離譜, 真係好細碟, 粉皮卷埋左一齊, 好厚而且一d都唔滑, 而且醬汁中食到類似味精既東西.
反而糖醋魚柳係我全晚最欣賞既一樣餸, 魚肉好滑而且無咩炸粉, 我好鍾意, 成碟清晒 (在此要多謝男友特別為我而點呢樣餸, 因佢自己唔食魚), 咸肉豆腐湯亦都祇是一般.担担麵亦沒有驚喜, 而且的湯味道怪怪地,
埋單二百三十幾元, 但男友話好似無食咩落肚
其實又唔可以話唔好食, 但全部野食都祇是做到一半出來.
2010-05-13
  • 糖醋魚柳
2010-05-11
近期的人氣的上海小店"皇之家",是夜也聯同女友,家弟來趁一趁熱鬧.三個人當然不能吃那些私房宴,在餐牌上也大把選擇,不過家弟同女友也不能吃得肥膩,吃些什麼是大難題.但我很多菜式也想試,幸好,此店的小籠包可以點兩隻,蘿蔔絲酥餅也是最少叫兩隻.如果一叫就來半打,叫我點吃?四喜烤夫似是用刀切而不是手撕,在這些地方吃,無謂執著了.味道吃得過也能彌補手工上之失.軟如海綿的烤夫,味道濃甜,另外同碟的冬菇同荀也不錯.拍青瓜爽甜多汁,醉雞帶有濃烈的酒香,雞肉方面也嫩滑.小籠包是我全晚的目的,皮薄的小籠包,看下去有點扁,但外皮實淨,用筷子夾上去搖晃之下也不穿.即是"打韆鞦".一打開,熱燙而清甜的肉汁,隨即而出.餡料的豬肉打得夠碎,而且差不多沒有夾雜著肥肉,所以即刻向家弟推薦.他獨食的嫩雞煨麵,湯底濃而鮮,麵條又稔又爛,吃煨麵就是如此.北京蒸餃也好吃,皮薄餡靚,此餃子不是放湯上,否則就不是"京味"矣.另一味期待的是"蘿蔔絲酥餅",有人說到是雋永之作,果然此蘿蔔絲酥餅,水準比外面的地方更高,香脆熱辣辣的酥皮外層,包著一顆香甜的蘿蔔絲心,一咬,首先接觸的是酥皮的香脆鬆化,繼而充份感受到香甜的蘿蔔絲甜味.面對著這

北京蒸餃也好吃,皮薄餡靚,此餃子不是放湯上,否則就不是"京味"矣.另一味期待的是"蘿蔔絲酥餅",有人說到是雋永之作,果然此蘿蔔絲酥餅,水準比外面的地方更高,香脆熱辣辣的酥皮外層,包著一顆香甜的蘿蔔絲心,一咬,首先接觸的是酥皮的香脆鬆化,繼而充份感受到香甜的蘿蔔絲甜味.面對著這兩個蘿蔔絲酥餅,做一次"花心蘿蔔"又何妨,都說在愛情路上一心一意,在飲食上永遠是三心兩意.

每一味份量也不多,三個人吃了差不多二百銀,但整體質素比那些舊式上海舖,賣的粗支大葉貨色好.尤其是小籠包同蘿蔔絲酥餅,值得向大家推薦一下.
今日夜晚同男友來了呢到dinner, 入到去無人帶位, 甘自己坐低啦, 過左幾分鐘先有人執檯, 刀算啦, 叫野食個下先激死, 個老ge男人take order, 我地只係點了3樣野....1. 上海粗炒, 2. beef粗面, 3. 咸肉娃娃菜個男人take到第2樣粗聲粗氣甘話慢慢黎, mit左張紙再take過, 我地經已講得好慢wo, 你做飲食ge吾係甘對客ma, 又黑面, 未食野見到你甘ge態道刀飽啦, 落菜個男人又好大力放係檯面wo, 呢d 咩service呀, d野又吾係好食, 又吾係特別平, 一定無下次, 我見到個兩個男ge staff刀係黑面, 有客刀吾理個d.....真係貼紙$買難受

1. 上海粗炒, 2. beef粗面, 3. 咸肉娃娃菜
2010-04-23
驚喜連連另一道蘿蔔絲酥餅,賣相非傳統掛上滿滿芝麻的包子造型,卻是小饅頭般呈卷曲酥圈的有趣樣子,外省的油酥皮炸後酥糜鬆化,蘿蔔絲甜美爆汁,餡若再加入鹹火腿及蔥末,風味更佳,食友吃得滿意,要再encore!結果廚部的備貨都給叫下來,又一一的被這班蝗蟲清理掉,鬧出了開年清貨傳說...有水準包點再加上食友們攜來的美意,新知舊雨還有 David及Michael兩位主理人鬧出的笑聲,餐後相片一出已有另一班食友說要encore,第二回的菜單也會以出色的滬式包點為主涼菜為副,至如主菜部分也真的要找個日子跟主理人談談,又一回味「經典」小局,謝謝同來的各位~更多精采窩心的分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/03/blog-post_09.html

更多精采窩心的分享@
謝謝大家的美意、笑聲~
謝謝大家的美意、笑聲~
2K
2010-04-16 26 浏览
14-4-2010約朋友食 dinner, 想平平哋搞得掂, 喺尖沙咀卻諗極都諗唔到去邊, 不如去佐敦碰運氣吧. 8:xx pm 路經呢間小籠包店, 幾有興趣, 又試試.2 人叫了 4 款小食, 3 款包 / 餃類, 及 2 客甜品 share 食, 每人食了約 $90 味道又不錯, 印象 ok 的:-滷水蛋: 賣相樣衰到呢 , 鹵水亦唔算好香, 不過鴨蛋 (?) 蛋味好濃, 仲有一兩隻蛋黃係溏心的, 帶點甜, 算佢啦.鎮江肴肉: 瘦肉 vs「啫喱」比例約 2:1,「啫喱」幾鮮甜, 瘦肉鹹度剛好又幾鬆化, 都幾好食; 不過鎮江醋就酸而不香, 唔蘸好過.蒜泥白肉: 白肉薄切, 好瘦又好嚡口, 仲好似食到軟骨? 下面的粉皮好厚, 又唔滑口, 麻麻哋; 蒜泥醬油就好夠味, 醬油帶甜, 生蒜就勁多, 食完個口好臭, 啱晒我. 醉雞: 幾多骨, 不過雞皮爽滑, 雞肉夠嫩, 酒香夠, 雖然我覺得甜一點會好食好多, 但至少無苦澀味, 其實都無乜嘢可以挑剔了 -- 除非你追求好濃雞味吧! 2 籠 4 隻小籠包: 唔「小」, 賣相扁撻撻的 頂部粉較多, 但無硬實的情況出現, 底部
14-4-2010

滷水蛋: 賣相樣衰到呢

蒜泥白肉: 白肉薄切, 好瘦又好嚡口, 仲好似食到軟骨?

2 籠 4 隻小籠包: 唔「小」, 賣相扁撻撻的
頂部粉較多, 但無硬實的情況出現, 底部的皮薄但唔易爛, 加埋入面勁多夠熱的湯汁, 及幾鮮甜的豬肉餡, 好食喎
雖然同意朋友話「滬江好食 d」(即係呢度: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1910561; 雖然佢去的係銅記分店) 因為 d 餡「香 d」, 但呢度 4 隻只賣 $24 有咁好質素, 值得試試的.

蒸銀絲卷: 係真正的銀絲卷, d 絲多到呢
食落質地軟熟, 少少甜, 帶麵粉香, 正!

素菜餃: 以為係「花素餃」所以 order 了一籠, 但原來係餃皮厚厚又濕溼溼, 餡料 (冬菇, 磨菇, 仲好似有筍...) 又「漿糊」都乜的兩隻嘢, 感覺似製作失敗的潮州粉果, thumbs down!

高力豆沙 (一客 2 件): 糖粒係粉紅色
豆沙餡香甜又夠滑, 不過蛋白外層幾厚又異常實淨, 搞乜鬼?

酒釀丸子:「湯底」夠甜, 帶少少桂花香, 酒味夠, 無酸澀味, 丸子亦夠煙韌, 還不錯.

食物算不錯, 衛生就認真麻麻, 成餐飯兩隻小昆蟲不斷 "flirt", 喺我哋 d 嘢食上空飛來飛去
, 招呼亦「茶記」得很, 食完還是快閃好了.

埋單每人約 $90, 唔貴, 喺呢頭都都值得一試的.
滷水蛋樣衰到爆, 但食落蛋香十足, 仲有溏心蛋黃
肴肉算不錯
醬汁 ok, 不過白肉及粉皮都唔多掂...
醉雞算滑亦夠酒香
唔小的小籠包, 底部薄皮唔易爛, 入面就勁多湯
咁先係銀絲卷0架嘛
素菜餃就認真唔掂
高力豆沙層蛋白外殼厚到又實到呢... 可幸酒釀丸子正正常常
2010-04-14
滷水蛋樣衰到爆, 但食落蛋香十足, 仲有溏心蛋黃
肴肉算不錯
醬汁 ok, 不過白肉及粉皮都唔多掂...
醉雞算滑亦夠酒香
唔小的小籠包, 底部薄皮唔易爛, 入面就勁多湯
咁先係銀絲卷0架嘛
高力豆沙層蛋白外殼厚到又實到呢... 可幸酒釀丸子正正常常
  • 蒸銀絲卷
2010-04-14
晚上約9:30pm獨自來吃晚飯,店內只有3枱人客。 店子只是一般高級茶餐廳的樣式,沒有甚麽特別。甫坐下,待應替我開了一壺香片,水滚但沒有甚麽茶味。叫了一客小籠包 ($12 兩只) 及三觧炒年糕 ($38)。炒年糕先到。 是即炒的,很熱。 材料有菜、火腿、雞粒和蝦仁(不是蝦米)。 蝦仁雖細, 但彈牙。 蝦腸也清除了。 看到廚師或店主很細心。 份量較少。很少油,味道不錯。小籠包也是即蒸的,比較遲來。 待應幫我倒醋,看到服務也是不錯的(希望不是因為人客少)。 如其他人說,皮很薄,很有彈性。 內裏有很多湯汁。 入口味道很好, 但肉餡好像蒸得過火, 比較老。找數共$61, 包$5茶錢及加一。 在這種店子要收茶錢及加一, 比較過份。 特別是茶沒有茶味及食物份量較少。所以不能給好評。

甫坐下,待應替我開了一壺香片,水滚但沒有甚麽茶味。

2010-04-13
2010-03-29 11 浏览
自從上次來試過幾款小吃覺得水準不俗後,覺得人數多點的話可以再試多幾款餐牌上的菜式!於是由惡男兄作攪手來一個上海小局.這夜全是相熟食友,其中幾位對煮食亦極有心得.準時到齊立即開飯!醉雞----重本的用上原隻鮮雞來做,雞皮入口帶點爽脆,肉質嫩滑,食友意見是浸泡時間不足致酒香未完全滲透入內.因本身不喝酒關係反而覺得味道適中.鹽水鴨----鴨肉質感較為結實,味道淡了一點.馬蘭頭----如果可再切得仔細一點,馬蘭頭獨有的味道應揮發得更好.四喜烤麩----與上次吃到的一樣,意見是可以再濃味一點,顏色再深一點更佳.蒜泥白肉----腩肉切得薄身,醬汁調味極濃蒜蓉下得夠狠!蜜汁火方----與大酒家相比小店出品另有一番風味,加入了大量桂花糖作蜜汁調味,雖然火腿限於來貨問題肉質略粗,但吃起來也是不錯.蒸黃魚----原來蒸前己預先醃了半日,惜魚身太大要將之一分為二才放得下碟子再舖上雪菜去蒸,令魚油流失了不少.吃起來味道不錯,肉質乾了一點.紅燒圓蹄----炆的時間可以再長一點,冰糖可能下得不夠令皮層鬆軟程度一般及汁的味道更濃味應更吸引.炒雙冬----冬荀嫩滑無渣,冬菇非常厚肉炆得入味.蘿蔔絲酥餅----外層極之
準時到齊立即開飯!
鹽水鴨----鴨肉質感較為結實,味道淡了一點.
蒜泥白肉----腩肉切得薄身,醬汁調味極濃蒜蓉下得夠狠!
炒雙冬----冬荀嫩滑無渣,冬菇非常厚肉炆得入味.
蘿蔔絲酥餅----外層極之鬆化,內裡切成幼條狀的蘿蔔香甜軟淋,一口咬下竟然有爆汁效果!第一次吃到如此出色的酥餅,吃完一件咀也來不及抹已舉手要Encore!因為此酥餅沒有存貨所以必需要預訂(10件起).這晚特意做多一點的最後也給我們清倉.
鳳尾飛翔----外形特別的點心!餃子外的半隻鮮蝦蒸得僅熟,入口依然彈牙!想不到餃子內是有肉汁,豬肉的鮮味及蝦肉的質感加起來比一般餃子來得更特別.(結果這也是清倉收場)
葱油餅----外皮咬落酥脆乾身,中間卻感到濕潤及有蔥油濃香.
生煎飽----底部沾了芝麻來煎,煎得香脆!一口咬下內裡肉汁豐盈.
牛肉煎餅----試不到...因為已11成飽.
凉卷----受不住壹米高把凉卷拿在手上把玩的刺激(用2隻手指輕力黏起,地心吸力很快把這件糕點拉長變形)冒著褲紐爆開飛脫危機,燃燒究極の小宇宙,放一小件入口質感果然柔軟得驚人!而且甜度適中不黐牙.
特別鳴謝Fraz於餐前的自家制美味咸肉,剛升為藍鑽級會員的我有幸品嚐莎莉的無敵雞湯菜飯!
接近滿分的點心,笑聲震全場的氣氛,這夜吃得十二分的滿足!
凉卷
油豆腐粉絲湯有豆卜,豬肉,筍,一條小唐菜及蝦米粉絲,湯底很清淡,沒有多少油份,反而粉絲就很少,兩三啖就食掉完全是沒有食物落過肚似的。素鵝腐皮炸得很乾身,表面看不出油多,餡料有木耳,冬菇及甘荀等,不會很油膩,味道無特別,點些喼汁會幾好味三鮮炒年糕炒年糕一向是上海菜中最多人點選的一味,油就好似免費地一碟子滿是,但這裡的油卻山奇地不多,三鮮有豬肉絲、津白絲、冬菇絲,冬菇絲稀少,年糕煙煙韌韌的,午餐一碟為一人份量已夠。環境總算清潔,一點鐘前食客兩二個,其後開始人多坐滿客人。服務態度本人不錯的,忽然有個年老人似從廚房走了出來,我們叫侍應賣單及要餐飲,己催兩次,這個年老者回應卻又十分惡劣地說快啦,你們那麼遲才叫…這些話可以對客人講的嗎?本來對食物及環境頗滿意,又打算介紹給其他同事再來,服務態度差點再光顧呢。最後網頁介紹她們有米線是錯的,上海良物是沒有米線的,而我也向店主詢問過的確是沒有米線,哎....當日我就是看到有米線才來的

三鮮炒年糕

環境總算清潔,一點鐘前食客兩二個,其後開始人多坐滿客人。
三鮮炒年糕
2010-03-01
二月下旬早陣子認識了一位有心的主理人黃小姐,她愛與客人分享廚樂,記得那天的爆汁小籠包子掂起如燈籠,對出品無要求之庸廚實弄不出如此佳品,後與食友談及此品,一輪起哄後就約定來嚐小店手勢。餐桌看百味人生,偶人生乏悶,除了吃以外還是吃的大悶蛋,還幸透過吃認識了不少信念一致的好食友,他們總不惜工本帶來自家製的心意,在席間互相分享,是夜老饕Fraz就帶來先蒸後作鹽漬,再煎封的豬腩肉,鮮臊不膩乃千金難求的家常手功菜,而Sally亦花上大半天時間熬高湯作菜飯,阿偉大概知道是夜戰情激烈,為趕赴龍城購下兩盒所費不菲的日本草莓下,就連銀包也漏在朋友車上,還有 Fanny的暖胃薑糖,食友們的心意,暖在身更甜在心~開年當然不能無雞,大家亦期待醉鮮雞,鳳翼大展是拆胸骨方便進箸的老式演繹,見況不勝其喜!雞不肥皮滑肉浸得纖嫩,雞胸部分鬆得來仍帶著軟熟彈性,可惜只是皮醉肉不醉,請教過主理人,為盡量保持雞的鮮度,昨夜趕製的醉活雞難時間不夠,難做到醉入肉效果。是夜涼菜部分有得有失,下篇會再分享包點及主菜表現。更多的開年宴分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/03/blog-post_0
二月下旬

是夜涼菜部分有得有失,下篇會再分享包點及主菜表現。

更多的開年宴分享@
用心設計的桂花火方!
用心設計的桂花火方!
(非会员)
2010-03-01
本人於上述日期光顧此店的下午茶時段,點了2個麵餐和一客小籠包,差不多吃完麵的時候,眼見遲來的客人枱上也來了小籠包,於是忍不住跟A侍應生說我們點的小籠包還沒有來,該名侍應生竟跟我們說:廚房入面整緊,係整好既話就會出嚟!他既然這樣說,那我們便唯有再等一下吧!我們吃完麵後再點了一個荳紗鍋餅,當荳紗鍋餅也送上來時,我們點的小籠包也還未來,此時,我們的心情已經按不住再問另一位B侍應生,此侍應生逐幫我們查單,他在收銀處叫出來跟我們說我們的單沒有點小籠包,再問我們還要不要,這刻我們的心情真是給他們這樣的服務弄糟了!最後我們去到收銀處結帳,老闆娘當面點收了我們66蚊後,我們便離開走到大街上。不久身邊傳來一把聲說我們付少了錢,但又說不出是怎麼一回事,於是我們便跟B侍應生回食店弄個明白!老闆娘此時才列印單給我們看,原來是要收加一服務費!但我們看餐牌時不覺有寫明,不肯定是否有欺騙成份!而且當初是老闆娘當面點算後我們才走的,他們要求我們付回差額時,態度是否應該要客氣些呢?他們這樣差的服務態度也敢收服務費,我心想:Shame on you!平心而論:他們食物的質數是不錯的,但侍應生的服務態度真的不合格,這足以令
平心而論:他們食物的質數是不錯的,但侍應生的服務態度真的不合格,這足以令我再也不會光顧此店!
2010-02-28
$36.5 (下午茶)
2010-01-14 16 浏览
今天,原本於尖咀有活動的,後來取消了,那就找個地方吃下東西好了。想起這間店子離我不算遠,便兩個人慢慢行過去。這間店子一點也不難找呀,我進去的時候只有一兩個客人,大概是時間尷尬吧,後來再夜點時間倒是有不少人呢。我去到的時候已經有下午茶了,它有兩種,一種至到3:30,一種至到 5:30,真有趣。下午茶以湯麵,年糕為主,還奉送一個生煎包或鍋貼,還有一杯熱豆漿,價錢是很抵食的,因為廿幾蚊就有這麼多東西了。由於我們不喜歡吃鍋貼,所以兩個也要了生煎包。生煎包是很熱辣辣的,不過不知為何不是很脆呢,而且個皮很淋,大概是它之前曾待在雪櫃裡吧,感覺很濕很多水氣。不過餡是不錯的,很多豬肉餡,而且很豐富的肉味。我們也另了一籠小籠包,一人一隻剛剛好。賣相相當不錯,夾起已知一定很多湯的了。來到的時候也是熱辣辣的,也算是不易散的。一咬下去真的很多湯汁,皮也不厚,而且肉餡也不錯,這個是好吃的。我們叫了一個上海湯年糕和一個嫩雞煨麵。上海湯年糕湯和味道也較清,有椰菜,冬菇,瘦肉等,但味道是夠的。年糕煙煙靱靱,和湯一起吃其實是頗飽肚的。嫩雞煨麵來到賣相較差呢,感覺不太好。湯夠濃味,不過好像太少了,與麵的份量不均呀。煨麵是較

我們叫了一個上海湯年糕和一個嫩雞煨麵。上海湯年糕湯和味道也較清,有椰菜,冬菇,瘦肉等,但味道是夠的。年糕煙煙靱靱,和湯一起吃其實是頗飽肚的。嫩雞煨麵來到賣相較差呢,感覺不太好。湯夠濃味,不過好像太少了,與麵的份量不均呀。煨麵是較淋的,不過未免太淋了吧.... 感覺像很濕似的,味道正常,不過口感不太適合我們呢。

埋單 $62,價錢絕對是抵的,有這麼多東西吃,下次有機會可以來嚐一下晚飯的。
生煎包
嫩雞煨麵
上海湯年糕
上海湯年糕
小籠包
一月上旬三步一食店、五步一菜館,汰弱留強的商業法則下,仍不乏尋金或追夢的冒險者創業,小本經營也好、亦或大手投資,生生不息的食店,替小都會添姿,亦令放下工作包袱的偶,享受屬於自己,盡情探尋美味背後的小故事的輕鬆時光。是夜心情不錯,閒吃,先以兩味涼菜作序,一道手拍黃瓜能大概了解廚子風格是南或是北;是夜的黃瓜是拍不是切,吃起來鬆脆,香油與蒜香滲進縫隙,其味無窮,是南方的味道,很不錯。近廚得吃,小籠包子剛出爐就即席夾起來吃,在籠上如菊花,掂起就如小燈籠,確是雋永。更多大姐的心機故事分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/01/blog-post_05.html
一月上旬

更多大姐的心機故事分享@
東亞運動會男子混合永金牌選手森洋界來幫襯多次,每次必吃小籠包。
推介之作!
推介之作!
  • 涼菜
  • 醉雞
2010-01-09 8 浏览
早前在一個上海菜的飯局上,飯前和惡男兄閒聊,得知在佐敦開了間上海小店,而且水準不俗!於是這夜放工後特地前來一試.新裝修店子不大,以3-4人卡座居多.這晚一人前來獨佔卡位也相當舒適.四喜烤麩----雖然只是十多元一碟但絕不欺場,有東菇有荀!從外觀判斷大部份也是手掰的,愛烤麩像海綿一樣能盡吸醬汁,調味不錯,但如果醬油顏色深一點及味過再甜些就更好.川味牛筋----牛筋質感是屬於有咬口那種並不是啫喱類型.對牛筋有奇怪的要求,粉麵放湯吃時喜歡軟身的.炆的卻會要求硬身一點才對口味.這並不是麻辣牛筋,所以辣的感覺約有約無,但本身的調味是足夠的.酸辣湯----喜歡這夠酸夠辣重口味版本!只可惜湯內欠缺了像三六九令人懷念的豬紅.小籠飽----皮薄!但用筷子夾起Fing來Fing去也不穿,終於玩穿了放在碗中,可看見湯汁佔了小碗1/4位置!湯汁是屬於濃味,而餡料的肉吃下也有鮮肉的味道.上海炒年糕----年糕炒得軟身,椰菜切得幼細(很多店舖也是大大片而且煮不熟!)油份也不多,只嫌醬油下得不夠!凍豆漿----少甜而且有點荳味.價錢相宜,食物份量適合一至二人(因為碟頭不大,就算人少的話也可多試幾款)一直保持水準的話
凍豆漿----少甜而且有點荳味.
一直保持水準的話,不難成為這區熱店!

四喜烤麩
川味牛筋