2017-03-09 686 浏览
香港地要搵個set lunch, 平平地又要多野食已經好難但呢度五十幾蚊就可以享用有湯有小食有飲品既set唔知印度餐係味會比較free style? 因為每次光顧水準味道都唔太一樣(錦田有間又係咁)但總括而言都係好Set V 係蔬菜咖喱,前菜小食都係炸素食春捲同炸蔬菜球。好欣賞果兩隻sauce:一隻酸酸甜甜好惹味,另一隻有香草既青新。兩隻配搭方式都唔錯至於湯方面素食者要小心,因為你唔開聲佢會俾左雞湯你,你要講明要番茄湯。番茄湯個味有d淡,可以再加多點鮮番茄去煲令個湯杰身返少少。蔬菜咖喱好好味!!!好多款菜在裏面,有椰葉花,薯仔,青豆等等。絕對唔會太辣搶曬味,而且雖然好多菜但唔會出油出水影響咖喱個質感。有飯同印度薄餅一齊上枱,不論配邊樣都同樣美味,讚
香港地要搵個set lunch, 平平地又要多野食已經好難
但呢度五十幾蚊就可以享用有湯有小食有飲品既set

但總括而言都係好

至於湯方面素食者要小心

有飯同印度薄餅一齊上枱,不論配邊樣都同樣美味,讚
lunch set V
lunch set V
2016-09-02 1560 浏览
咖喱是國際化食品,星馬泰印巴各有特色,再配上豬牛羊雞鱼蝦蟹....變出不同菜式。但論口味複雜,首推印度咖喱。今午就来個咖喱羊午餐。頭盤是春卷+Samosa。春卷一般兼不是即炸,失敗。但那個洋蔥薯泥Samosa就好好味,如果多點洋蔥更好。主角當然是咖哩羊+薄餅。羊肉好霖(4件中2件帶骨),咖哩香濃味道略為咸了少少,但配上薄餅,加上不同香料,食落就好有層次感恰到好處。最後來杯終極咖啡,結束了一個不一様的午餐。
洋葱薯泥samosa
咖喱羊
2016-08-30
洋葱薯泥samosa
咖喱羊
  • 咖哩羊
2016-03-04 1826 浏览
今日同男人行完大棠睇楓葉,當然5會錯過呢個覓食元朗嘅機會喇!黎到聞名已久嘅石崗!下午茶時間無乜人~我地靜靜叫咗個黃咖哩牛肉加Cheese NaanCheese naan其實通常都係略帶一點甜味踲,呢度個款都係一樣~而且又唔會太油膩,5怕漏多吃都得,但5太夠cheese味! 另外,試左個yogurt!相信5係個個朋友都食得到!都幾酸下~好溶5會好多粒粒~老闆仲一人送一個飲品,男友的是cola我的是Lime Soda個清新青檸味好出,令到原本無乜味嘅梳打好酸甜同有氣!而且好大杯,老闆好好人!
今日同男人行完大棠睇楓葉,
當然5會錯過呢個覓食元朗嘅機會喇!

黎到聞名已久嘅石崗!

而且又唔會太油膩,5怕漏多吃都得,但5太夠cheese味!

另外,試左個yogurt!相信5係個個朋友都食得到!
都幾酸下~好溶5會好多粒粒~

老闆仲一人送一個飲品,男友的是cola
我的是Lime Soda

個清新青檸味好出,令到原本無乜味嘅梳打好酸甜同有氣!

而且好大杯,老闆好好人!

2014-08-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • Lime Soda
2015-08-15 1755 浏览
一直對咖哩都不太熱衷,今次是媽媽心血來潮經過,見到幾正宗,又有位,就入去食!的確幾正宗,連侍應們只聽得明少少廣東話,其餘都用英文溝通!好彩較快入坐,入坐後10分鐘就開始排長龍!咖哩汁,不辣,我印象中的咖哩應該會係香辣!反而這個香料味較重!印度汁煮羊,不錯,比咖哩還要香!大力菜,幾得意,食完雖然都唔知係咩菜,但味道辣辣,好開胃!
的確幾正宗,連侍應們只聽得明少少廣東話,其餘都用英文溝通!
好彩較快入坐,入坐後10分鐘就開始排長龍!

印度汁煮羊,不錯,比咖哩還要香!
大力菜,幾得意,食完雖然都唔知係咩菜,但味道辣辣,好開胃!
前:咖哩雞,後:大力菜
前:印度汁煮羊,後:薄餅(點汁食)
2015-08-15
用餐时段
前:咖哩雞,後:大力菜
前:印度汁煮羊,後:薄餅(點汁食)
2015-06-20 1408 浏览
早前到石崗咖喱屋, 品嚐不同的咖喱美食, 我們三人一共點6款美食, 當中的香脆薄餅, 有紅蘿蔔碎和青瓜碎, 配起來紅紅綠綠, 顏色夠吸引, 塗上調味料, 香脆又特別; 而咖喱雜錦有咖喱角和春卷, 份量十足, 非常抵食, 味道也不錯; 另外點選的咖喱薯餅呈上時熱辣辣, 裡面的薯蓉煮得很'冧', 是當中最好味的一款菜; 而比較遜色的是咖喱羊肉, 因為雖然大大碟, 但實在太'鞋', 要很用力'哨'才可以吞下去; 至於咖喱雞配上薄餅也很有水準, 令我們吃很很滋味.
香脆薄餅
咖喱雜錦
咖喱薯餅
咖喱羊肉
咖喱雞
薄餅
2015-03-29 1167 浏览
諗住同Mr. PIG食餐正宗印度咖哩,選擇石崗,星期六晚8點,小店坐滿人,好熱鬧,見到一枱印度男人用手食烤餅沾咖哩,食得津津有味的樣子,已經好有食欲 點選印度香料雞,面頭滲上椰絲,將椰絲混入醬汁內,一入口椰香同咖哩香料充斥口腔內,完全唔辣,反而似葡汁,用手(入鄉隨俗)沾上暖熱的原味烤餅,這就是期待的印度風味! 二人份量黎講,雞肉很多很充足,但鞋口唔夠嫩滑烤餅一塊15蚊,原味,一隻碟約6吋size, 頗厚身,無味道,但口感香脆 烤䱽魚$98蚊,實在驚喜之作,值得推薦鐵板上,滋滋聲,一條完整的䱽魚放在面前,香味隨煙四散!魚皮烤得香脆,肉汁被鎖住,魚肉很嫩滑,很入味,完全無腥味。最怕魚多細骨,但幸好䱽魚骨較大條較明顯,容易挑起,啖啖肉,正 一黎就送上此餅乾,兩款醬汁,燒烤汁

印度香料雞

二人份量黎講,雞肉很多很充足,但鞋口唔夠嫩滑

烤熗魚(鐵板上)

烤䱽魚$98蚊,實在驚喜之作,值得推薦

鐵板上,滋滋聲,一條完整的䱽魚放在面前,香味隨煙四散!

一黎就送上此餅乾,兩款醬汁,燒烤汁

等候时间
15 分钟 (堂食)
印度香料雞
烤熗魚(鐵板上)
2015-01-27 1002 浏览
和友人剛去完了下白泥,便到元朗吃晚餐,元朗也沒有什麼特別好吃,每次來到也苦惱吃什麼,我們隋便進入一間吃印度菜的店,首先來了前菜,是炸春卷和炸雞,還有2隻醬,一隻是辣的,另外一樣不知道是什麼,味道不錯我們又吃了薯仔餅,因為我不能吃芫荽,我說走了,但送上來時還是有的,不知道為什麼,所以我對這個餅沒有什麼好感。另外我們又叫了這個鐵板烤雞,這個送上來還是熱辣辣的,加上檸汁和清新的椰菜同吃,味道不錯,雞烤得很香,又不會太硬。我們又叫了炒飯,本來我不想叫,因為我們只是二人,也叫了太多東西,飯又是飽肚的,但是友人堅持要吃,所以便叫了一個海鮮飯,是用印度長米,味道不錯,但有很多芫荽,所以我對此好感也不大。食物到了一半才送上飲品來,我很後悔叫了,因為本身已經覺得很飽,這個到最後喝了一半也沒有,這個芒果lassi不夠凍,而且沒有太多芒果味道,不像yougurt一樣感覺容易消化,喝了越覺得飽。最後我們叫了一個薄餅和一個印度香料做的汁,不是咖哩,味道不錯,又是很多芫荽,我們二人叫太多了,每樣也沒有辦法吃完,每人$163,又貴又不太好吃。
等候时间
1 分钟 (堂食)
2015-01-11 1052 浏览
跟家人在大棠欣賞完紅葉,又係時候晚飯啦~~米飯班主跟一家之煮下午在元朗逛街,見到石崗咖哩屋已非常有興趣,雖然小妹跟大胃王下午已食了日式咖哩,但我們都不介意陪他們試試呀~先點了杯Mango Lassi 同Carrot juice,怕待會兒咖哩辣,可以消辣呀!Mango Lassi 芒果味香甜不造假,乳酸味酸酸甜甜的,很開胃呀!Carrot juice是鮮搾的,很新鮮,可惜,可能甘荀的質素沒有很好,所以味道不是太濃郁,有點失色...印度薄脆只是八大洋,就點來試試是什麼~~ 原來是薄脆上放滿了青瓜及紅蘿蔔,清新香脆,蘸一點點同上的甜酸汁或香草辣椒汁都好食~咖哩牛腩香噴噴的~咖哩帶有微微的辣味,雖然濃郁,但沒有日式咖哩般濃稠,用來蘸烤餅最好!牛腩肉味濃,不過頗韌的,所以放棄了它,只食咖哩就好了~Naan 原味烤餅很大的一份,足足有兩大件,煙韌的口感,用來蘸咖哩真的是最合拍!!只得一份咖哩牛腩當然不夠,所以又多點了一份咖哩羊,比起咖哩牛,成品多了一份羶香味,另外因為加添了紅蘿蔔,所以又多了一分香甜~羊肉煮得鬆化軟身的,不過骨頭比肉更多,有點被騙的感覺~米飯班主就是喜歡飯呀,所以他點了一份香草炒飯
跟家人在大棠欣賞完紅葉,又係時候晚飯啦~~

Mango Lassi
Carrot juice
印度薄脆
咖哩牛腩
原味烤餅
咖哩羊
米飯班主就是喜歡飯呀,所以他點了一份香草炒飯~ 又是大大的一份,這個香草很特別,就不出是什麼味呢~~ 印度飯長身爽口而不黏,蘸著咖哩又多了一份濕潤感,不錯~
香草炒飯
在印度店子竟然點蒜蓉炒菜心?? 因為一家之煮說無論如何都要食菜呀,而且要食中式的菜,所以就選了這個蒜蓉炒菜心,想不到,卻為我們帶來驚喜~ 蒜蓉味香,菜心炒得翠綠爽口,鍋氣又夠,食完一碟,一家之煮還不夠,要encore 多一碟呢~
蒜蓉炒菜心
原本我們還點了一份咖哩角,不過遲遲都未上桌,不來漏單了呀! 算了吧,反正都飽啦,下次再試吧~
這一頓豐足的一餐,也不用四百大洋,還能要求什麼?
2015-01-03
Mango Lassi
原味烤餅
蒜蓉炒菜心
2015-01-07 695 浏览
一入門口,沒有預期的咖哩味,客人也不算多,可能也算比較夜了,而且又是平日。我們找了一個角落坐下,便開始點餐。友人對吃很有認識,印度菜香料重,我覺得全部印度菜館也不太差,但也沒有一間十分突出。友人說其中有一間在銅鑼灣的不錯,那今次友人負責點菜吧。因為我肯定吃過 tandoori chicken,$68,但不肯定有否吃過 chicken tikka, 所以點了chicken tikka。來到的樣子還是跟tandoori chicken 一樣。友人認為tikka 是會比較黃。我翻查了資料,原來2者分別不大,tandoori chicken 成隻燒,有骨,沾汁是檸檬。tikka 是燒雞件,沾汁是乳酪之類,醃料都是差不多。再問印度同事,那有這樣複雜,就是tikka 沒有骨而己。這裡的燒雞香料味不太重,雞肉雖不是超級滑但也不錯。另外點了Mutton Sagwala,$68,羊已沒有酥味,只餘一堆醬料味。加了菠菜茸的醬汁Sagwala不辣,也沒有很重的香料味,用來點naan好像欠點什麼,下次會多點一個咖哩。再來是Garlic naan,$18, 有一塊切開2半,份量算是不多。軟軟靱韌,如果能配咖哩汁

再來是Garlic naan,$18, 有一塊切開2半,份量算是不多。軟軟靱韌,如果能配咖哩汁就好了。

埋單$170,比平時在尖沙咀午餐還要便宜呢!
2014-12-29
2014-12-27 773 浏览
在元朗覓食路經這咖喱店挑起了我的咖喱癮 於是決定一試 點了一客咖喱牛 很足料,咖喱亦惹味 咖喱面加入的香草吊出了咖喱的味道 應記一功 烤餅有點焦 但熱辣辣很好吃 飯也顆粒分明 飯味不重 但用來撈咖喱汁卻很合適 店內職員全是印度人 難怪味道如此正宗 encore 機會很大
在元朗覓食路經這咖喱店

encore 機會很大
  • 咖喱牛
  • 烤餅
2014-10-16 1112 浏览
剛去完印度,好懷念咖哩,朋友話石岡咖哩係比較做得正统的一間食店,所以真是好想試下。。。 我真係好鐘意飲mango lassi,不過印度人都放勁多糖,所以点之前記得要講放小d糖同小冰,講完杯野甜度剛好~呢個其實同普通胡椒餅無咩分別。只是上面放左番茄洋蔥青瓜 烤雞,好香,不過小小咸,都幾好食既咖哩羊,個羊好淋,咖哩普通啦 呢個係老細特制架,佢見我又想叫薯仔餅同洋蔥餅,又下不到主意,佢就帮我2個材料做成一個餅,佢咁處理真是好有彈性,如果出去其他餐廳,根本係不會咁處理既,又無另外收費,這份心意真是好溫暖呀。。個餅好大份,好足料 garlic 餅都好足料好厚,好香餐廳都有好多印度人黎買外賣同食野~~價錢同份量都好公道~~

呢個其實同普通胡椒餅無咩分別。只是上面放左番茄洋蔥青瓜
烤雞,好香,不過小小咸,都幾好食既

咖哩羊

咖哩羊,個羊好淋,咖哩普通啦

Garlic 餅
garlic 餅都好足料好厚,好香
餐廳都有好多印度人黎買外賣同食野~~價錢同份量都好公道~~
Garlic 餅
2014-07-24 885 浏览
星期天也要工作。。。。。工作後和朋友到了元朗吃咖哩。朋友說這間咖哩不錯,所以滿懷希望去了。入內看到由印度人主理,應該不錯吧。可惜我們坐的位置太近廚房了。。。。油煙味很濃。全晚我也是在濃煙中度過我們點了個二人餐,內容大致有咖哩羊肉,咖哩魚,豬小脾,炒飯,印度薄餅,仲有印度啤酒咖哩羊肉- 肉質有點硬,很難咬。咖哩味道很重。咖哩魚 - 肉質軟軟的,配印度薄餅及炒飯均味道一流。咖哩味道也是很濃豬小脾 - 彈牙,好味,豬肉很瘦。個人認為服務等都不錯,是口味重了點。也許正宗印度菜就是這樣吧。不過油煙味實在難受。。。。。
星期天也要工作。。。。。工作後和朋友到了元朗吃咖哩。
朋友說這間咖哩不錯,所以滿懷希望去了。
入內看到由印度人主理,應該不錯吧。

咖哩羊肉- 肉質有點硬,很難咬。咖哩味道很重。
豬小脾 - 彈牙,好味,豬肉很瘦。

不過油煙味實在難受。。。。。
2014-06-29
2014-06-14 1376 浏览
The food was under my expectation. There are rooms for improvement:1. Reservation: Made the reservation but they did not reserve any seats even there was reservation confirmation a few days in advance. We still have to wait for the table for 15 mins.2. Food quality: Overall the dishes are salty no matter the lamb rib, roasted beef roll....etc. The lamb rib seems overcooked and too salty! Can't even taste the original taste of the meat.3. Lassi: We have tried the mango lassi, no yogurt taste at a

3. Lassi: We have tried the mango lassi, no yogurt taste at all but artifical Mango flavour.

On the other hand, the staff is quite attentive that he can recognize the needs of customers.

题外话/补充资料: *really too salty overall, pls improve *no ambience, if there hv e.g. Indian music will be great
2014-06-06
等候时间
15 分钟 (堂食)
2014-06-02 800 浏览
Book咗七點半,去到都仲要等半個鐘...同無book一樣...薄餅有好多唔同口味,牛油同芝士都幾好食,好香同唔會油炒飯就真係麻麻,無海鮮香,又乾咖喱魚好好食,魚肉唔會覺得老比較特別係杯印度奶茶,有八角味,同我喺新加坡飲嘅好唔同
薄餅有好多唔同口味,牛油同芝士都幾好食,好香同唔會油
炒飯就真係麻麻,無海鮮香,又乾
咖喱魚好好食,魚肉唔會覺得老
比較特別係杯印度奶茶,有八角味,同我喺新加坡飲嘅好唔同
2014-06-02
等候时间
30 分钟 (堂食)
2013-10-02 1225 浏览
石崗咖哩出了名很久, 但從來無乜興趣試一試!!!  最近有個印度朋友來港工作, 所以就帶他去食印度菜, 解一解思鄉之愁!!!我們由他來點菜, 這是他的選擇:蔬菜咖哩角, 羊肉配腰果汁, 咖哩雞, 咖哩青豆, 薄餅, 青豆炒飯!!!咖哩角是全晚最好的!!!!  淡淡的咖哩加埋不同的蔬菜, 可口非常!!!!  熱辣辣上枱, 好香脆!!!  羊肉配腰果汁是非常特別, 甜的!!!  內裏有很多菠蘿, 我們以為係薯仔!!  羊肉好嫩滑, 有濃羊肉味!!!  不過我們都覺得這個汁過甜!!!  又食唔到腰果!!!薄餅一般啦!!!  跟其他的印度餐廳一樣!!!! 咖哩豆的咖哩是辣中帶甜的!!!  用來點薄餅是一流的!!!!  可是咖哩很油膩!!!!青豆炒飯內有不同的印度香料, 質感軟硬適中!!!  不過青豆太多!!! 我個人不太喜歡! 石崗咖哩屋的食物連我的印度朋友都讚好!!!!  大家可以一試, 但不可以常去, 因為咖哩裏的油實在太多, 太唔健康啦!!!

我們由他來點菜, 這是他的選擇:
薄餅一般啦!!!  跟其他的印度餐廳一樣!!!!

题外话/补充资料: 服務其實幾好,但反而係個大隻佬老細態度欠佳!因外面有幾個人等位,所以老細出來趕客走!我們其實未食完,佢以為我們食完,就叫人來收曬D碟!還囗黑面黑地比張單我們!駛唔駛咁串先?我們都係顧客嚟!
2013-09-28
  • 咖哩角,