2009-06-03
來到大角咀,自然諗起神廚館,因為自從上次食過後對佢既美極牛扒念念不忘。掙扎左好耐係咪應該試一試新野(例如幾條街遠的金船長),但最後都係都係不自覺地回到神廚的身邊...午餐時段,白領們都一批批出來搵食。神廚館就係匯豐大樓正對面,起初仲以為一定爆晒,但竟然仲有位。可能係因為比較細,只有三四張枱既關係,匯豐的員工們來食野都只會係外賣。雖然係因為掛住個牛扒而來,但都諗過好唔好試新野。媽媽話試過個咖哩牛腩麻麻地,到最後都係叫返美極香煎薄牛扒。好似我依D唔介意口臭的人,最鐘意就係牛扒上面的蒜頭同蔥! 好少餐廳煮餸會用美極,仲要係個菜名度寫埋係用佢,但D配料同牛扒就巧妙地同美極非常之夾。比起上一次,個汁好似感覺上冇咁香,而且好少,但已經心滿意足了。食左少少媽媽的招牌煎蛋海苔窩燒墨魚餅飯。墨魚餅香脆可口又夠甜,果然係招牌! 將荷包蛋整穿加甜豉油撈飯,簡直一流。媽媽八卦咁想知佢究竟點整依個墨魚餅,只見到有女侍應將一大桶好似沙律既物體捧左入廚房。原來個大桶野就係墨魚餅的原料(即係墨魚同紅蘿蔔粒),跟住侍應就係度慢慢將D粒粒搓成球狀...有朋友試過神廚館既其他食物,都係覺得麻麻地。同樣地,跟餐的凍奶茶一D茶
有朋友試過神廚館既其他食物,都係覺得麻麻地。同樣地,跟餐的凍奶茶一D茶味都冇,但其實有兩個招牌菜我覺得已經好夠,因為只要水準keep住我會一直為依兩個餸幫襯佢!