2014-05-27 1709 浏览
難得黎到荃灣 當然要品嘗呢度好出名嘅生煎包啦店內提供選擇唔多 所以只係要左生煎包 生煎包四個外皮真係煎得超脆超香 而且十級多汁 一咬直情擠曬出黎 加上包上有小小芝麻增添口感同味道層次 肉唔係得個肥字 有番啲質感 但味道上就合格高小小啦 同塊皮相比仲差點 不過真係好好味 我一口氣已經食左三個 會再光顧的 期望肉可以再出色啲
難得黎到荃灣 當然要品嘗呢度好出名嘅生煎包啦

店內提供選擇唔多 所以只係要左生煎包

生煎包四個

會再光顧的 期望肉可以再出色啲
2014-05-25
午餐
  • 招牌生煎包
2014-05-26 1692 浏览
Lunch time 經過平時收工排長龍的祥興記生煎包店竟然有位,立即鑽入去食。特餐$40包括兩隻生煎包、一碗粉絲及飲品。生煎包細細個,店員提我小心啲食因為好熱,其實size 我係一啖可食哂啦,我就小心翼翼咬一細啖,OMG, 你噴汁噴到我成枱都係,但係真係好好食,個底係脆卜卜嘅,生煎包內係好 juicy, 我會為了生煎包再來。其他跟餐的兩拼粉絲及豆漿,簡直水準以下,豆漿同凍水無分別,粉絲無問,以後可以單叫生煎包。
$40 特餐
馳名生煎包,真係好多汁
2014-05-26
馳名生煎包,真係好多汁
2014-05-24 1372 浏览
家住美孚,去開荃灣買電話,又想食上海野,所以就上OPENRICE搵。見到呢間都叫幾多好評就試下。誰不知整件事令到我本身無OPENRICE ACCOUNT都要專登開返個黎表達下我感受,我有點懷疑呢間野D好評既真確性。一去到門口想行入去,個店員就立時阻止我。話要點左餐,比左錢先。OK,即之佢就比左張野我,一面係大大隻字"生煎包 $28" ,另一面除左生煎包,就有3個粉絲湯同飲品選擇。我同女朋友就叫了一個生煎包(4個),一碗羅白湯,一碗咖哩牛肉粉絲湯,一杯酸梅汁同一杯豆漿。總共$86入到去坐低,周圍望下,就見有個餐牌寫住"套餐$40, 有一個湯,2個生煎包,一杯飲品"。我即刻諗: 如果叫2個套餐,咁同我叫既野一樣,依家我仲要比多$6. 其實本身不是$6 的問題,而係個店員有心比個正價餐牌我,誤導消費者。如果講食物,個生煎包唔差,但最搵笨係個粉絲湯。$20 一碗,基本上仲差過大排檔既例水。蘿白湯,無味,只有鹽,係一碗有蘿白,有粉絲既鹽水。牛肉咖哩粉絲湯係一碗,有咖哩味既熱水,入面有一白粉絲同2片牛展。BLACKLIST!!!

BLACKLIST!!!
2014-05-24
2014-05-05 2119 浏览
剛在鍋貼大王吃完上海菜感到不太滿足,特地走到附近一間一直很想吃的生煎包名店填填肚子。當日是平日的下午茶時段,所以客人不多,店外宣傳的店員嬸嬸非常落力,她還說生煎包剛新鮮出爐呢!我們迅速點完生煎包後便入店了。店內的環境不大,我們坐在較近牆的位置,牆上掛有很多舊相片,其中有介紹生煎包是以前上海的必吃早點。這裡除了生煎包外,還有一些小食可供選擇,不過我們的興趣都不大。其實進店不久,店員便送上熱辣辣的招牌生煎包($28/4隻)。baka說這裡的生煎包是patpat向上很特別,我也覺得賣相很可愛。生煎包煎得金黃,上面有芝麻和蔥花,很吸引。據經驗,生煎包不宜大口吃,不然會弄得肉汁四濺且燙舌頭。我先沾醋,然後從上端較薄的皮小口咬下去,生煎包溫暖不算太熱,可以看到裡面有滿滿的湯汁和渾圓的肉餡,接著慢慢吸掉那鮮美的湯汁,湯汁味道濃郁!而我最喜歡那既軟又脆的外皮,上端的外皮很軟薄,而到底部則比較厚和脆,咬起來很有層次感,而baka則喜歡味道鮮濃的湯汁,整體來說很好味!值得推介!
招牌生煎包
生煎包煎得金黃,上面有芝麻和蔥花,很吸引。
值得推介!
2014-05-02
2014-04-26 2039 浏览
以前出差上海, 早午餐都會食小籠生煎, 又平又抵食, 近年唔洗出差, 突然心癮起, 香港食過比較好o既只有旺角豉油街果間而荃灣呢一間, 經常路過, 今日就決定試一試一口咬落去, 水花四濺! 其實我係指湯汁, 幸好我坐牆邊, 對面有人真係尷尬到暈, 底夠脆, 皮不會過份厚, 整體可以接受, 不過始終唔及上海正宗, 最大問題係欠肉味, 所以湯汁再多, 無肉香, 等於冇靈魂熱潮一過, 門口大排長龍的景象已成歷史
而荃灣呢一間, 經常路過, 今日就決定試一試
熱潮一過, 門口大排長龍的景象已成歷史
2014-03-19
2014-04-19 1716 浏览
店鋪簡約只有數張椅子子卓面我和男友見店入面都比較逼所以我地最後決定外賣出去食一份28 有四隻生煎包煎得金黃香脆再加上芝麻更為香口即買即食好新鮮熱辣辣好多汁而且店方好細心外賣都有執起一份份既調味料
店鋪簡約

而且店方好細心
外賣都有執起一份份既調味料
外卖自取
2014-04-18 1516 浏览
今次係我第二次返黎食生煎包,明顯地服務態度有改善。但生煎包肉餡有待改善,因為入面既湯汁偏咸,而且肉味都冇咁濃!今日我叫左生煎包4隻 $28 上海雙檔$20值得一讚既係,黑色襯衫既(似係主管)講每一句說話,笑容非常親切!祈盼哩間公司既出品會有新產品嘗試
今日我叫左生煎包4隻 $28 上海雙檔$20
2014-04-17
2014-04-15 1309 浏览
之前經過此店,有長人龍,無去幫襯,今日來了荃灣下午茶,就想起過來食包,無人排,唔通熱潮已過?$25四個生煎包,同平時食不一樣,球狀,外皮薄而脆,一咬落去,熱湯汁爆射在口內,被生煎包陰了,平時去其他包店食都無汁,尼間店有計,做到好似小籠包咁多汁,勁!蘿蔔湯,有豆卜,蘿蔔,粉絲,味道麻麻!
2014-04-14
2014-04-10 1391 浏览
生煎包都可以當飯食!外面脆脆,內裏多汁!熱呼呼的肉汁!好好味!!!環境唔太好坐,但一定要即場食!!如果外賣味道會差好遠!另外叫左碗雙檔!清清地,幾好味!但d野飲就無太大興趣試了
生煎包都可以當飯食!
外面脆脆,內裏多汁!熱呼呼的肉汁!
好好味!!!

環境唔太好坐,但一定要即場食!!
如果外賣味道會差好遠!

另外叫左碗雙檔!
清清地,幾好味!

但d野飲就無太大興趣試了
  • 生煎包
  • 招牌生煎包
每日返工都會經過這間小店 其實也不是什麼小店 皆知在荃灣也算出名的那天終於決心一試 進店第一時間就被人趕了出來 服務員以悔氣態度叫我出去先落單說真的 我自己是沒所謂的 但在店裡的十多分鐘 店員的態度全沒好過不求五星級服務態度 但以對待平常人的方式是基本吧耳聽不少顧客都因店員的無禮態度而感到不滿就算食物有多好也徒勞 大多的客人都不會那麼自虐 送上門吃黑面吧講到招牌生煎包 本人是欣賞的 包底香脆 內裡充滿肉汁好吃歸好吃 但只推薦外賣除非你有自虐傾向吧......
不求五星級服務態度 但以對待平常人的方式是基本吧
耳聽不少顧客都因店員的無禮態度而感到不滿
生煎包
講到招牌生煎包 本人是欣賞的 包底香脆 內裡充滿肉汁
好吃歸好吃 但只推薦外賣
除非你有自虐傾向吧......
2014-03-21
生煎包
2014-03-23 1395 浏览
之前見其他食評話oK.  就經開去試下,我本人都好鐘意食生煎飽,所以,我十分期望就買左一盒4小個小籠飽試了。食物賣相都好靚好吸引,有D芝麻係包面上(價錢也不算貴)食完後,都幾失望,發覺真係麻麻地!熱就夠熱,但味道偏咸,味道真係一般。 "> 以後也未必會再試。失望

食完後,都幾失望,發覺真係麻麻地!
熱就夠熱,但味道偏咸,味道真係一般。
">
以後也未必會再試。失望
2014-03-15
1 分钟 (外卖自取)
回頭率70% - 祥興生煎飽 : 汁多皮脆厚味道 ★★★★☆好食:生煎飽 - 汁多香脆,惟皮略厚, 肉餡全肉, 若撇開正宗與否,加點蔬菜解膩及提升甜味更佳環境 ★☆☆☆☆細,逼 / 企街食,租金下的犧牲品 (意指港人)服務 ★★☆☆☆剛好賣哂,企0係門口等下一底等咗好耐, 預計出爐時間可控制更好
回頭率70% - 祥興生煎飽 : 汁多皮脆厚
味道 ★★★★☆

環境 ★☆☆☆☆
細,逼 / 企街食,租金下的犧牲品 (意指港人)

服務 ★★☆☆☆
2014-03-16 1474 浏览
特登出荃灣試友人推介話泊得住上海既小楊生煎包!果然冇令我失望!個包好多湯汁,好juicy~~醋汁唔會太搶!小小美中不足係個包頂厚左d,有d似炸饅頭咁有d硬!但喺香港黎講,呢個生煎包已經可以站得住腳!建議最好要堂食呀!雖然唔好坐但所有野都唔駛等太耐
特登出荃灣試友人推介話泊得住上海既小楊生煎包!
建議最好要堂食呀!雖然唔好坐但所有野都唔駛等太耐
2013-09-04
2014-03-14 1939 浏览
自問不是要求高 ,只是一些其他地方的食品,我很少會在香港尋找相類似的,因為一定不及當地好,可能是水質、地方限制等等等,例如我很少在香港吃拉麵、Laksa、咖央多等,生煎包也是一個很極端的例子,甚至可說在香港還未吃到拍得住華東地區的生煎包,但今次在荃灣可算一洗舊印象煙雨濛濛又冷的日子再歸來,走在街上很焗促又想補充熱能,在街角遇上祥興記的生煎包,在食友口中略有聽聞過,但沒有多做功課就決定一試,因為也有一點人龍,準沒錯。開放式的廚房在街上一覽無遺,總覺得在這種廚房工作的員工不怎麼享受,但現在愈來愈多餐廳這樣~新一爐的生煎包要登場了,先前的人龍逐漸消散,大家都分到自已的一份了,芝麻與蔥的分佈不算平均,但很有手作的味道~堂吃維持著八成左右的入座率,快吃快走 魚貫而入的方式~店前兩邊玻璃都有一列窄長的小桌供客人立食,雖然會與堂食的客人面對面有點尷尬,不過面對如此新鮮滾燙的生煎包,恐怕多走數分鐘就失真了,還是急不及待的開了來品嚐可算是香港暫時吃過最完美最金黃香脆的生煎包,毫不油膩卻外脆內嫩,而且必須必須小心,內裡的湯汁多得會爆出來,溫度之高足於令口腔脫皮,可以的話請先刺穿小孔加點醋汁和豆瓣醬再啜了湯
自問不是要求高 [特別是有小朋友後],只是一些其他地方的食品,我很少會在香港尋找相類似的,因為一定不及當地好,可能是水質、地方限制等等等,例如我很少在香港吃拉麵、Laksa、咖央多等,生煎包也是一個很極端的例子,甚至可說在香港還未吃到拍得住華東地區的生煎包,但今次在荃灣可算一洗舊印象
可算是香港暫時吃過最完美最金黃香脆的生煎包,毫不油膩卻外脆內嫩,而且必須必須小心,內裡的湯汁多得會爆出來,溫度之高足於令口腔脫皮,可以的話請先刺穿小孔加點醋汁和豆瓣醬再啜了湯汁,又或者例在匙上再吃包身~~內餡肥瘦比例很好,不會一味為製造湯汁而用上大量肥肉,調味不重手,整體配合得好好,要讚的還是外皮真的做得很好很好,令人欲罷不能,以$28 四個的價位看來有點少貴,但性價比超高
5 分钟 (外卖自取)
今早行開左近, 見有時間佢又剛開門, 便入去試試點了一客生煎包及熱玉米汁. 這個所謂薄而脆的包皮, 只是把原本軟熟的包面埋口部份倒轉來煎, 那包底的皮, 本來就應該是薄吧. 一客四個包不算太貴, 但一點也不值宜. 當生煎送上來時即被嚇了一跳. 成層油係上面, 你貼鑊煎那面有油是正常, 但為何上面都成擔油架...?一看已是反胃, 但為了不能浪費唯有照吃.包是新鮮和熱, 包內亦有湯汁. 喝一口湯汁...好假, 完全沒有正常豬肉的肉汁味, 一定是人工加上去的. 心想湯汁咁味, 舊肉都凶多吉少了!一口咬落肉, 果然是嚡口的. 整體來說, 味道是不太難吃的, 至少他們把原來的包頂煎香了. 免去有些生煎包個包頭又乾又硬的難受. 但同時又失去了一些弄的好的生煎包那份軟熟感. 一句說話, 見面不如聞名.
今早行開左近, 見有時間佢又剛開門, 便入去試試
一句說話, 見面不如聞名.
2014-03-10
$38 (早餐)