2018-01-29 524 浏览
人類對食物嘅追求愈來愈高,除左講求味道,仲要講賣相、擺盤。最近呢間日本料理都可算係十分熱門,身邊都有兩位朋友試過,見到d相好特別,好吸睛,我地都要去一試。福岡.烏龍魚男位於天樂里附近,灣仔同銅鑼灣中間,晚上6點先開,因為預先訂左位,好快都可以安排到位置,客人相當多,就第係平日15分鐘左右已經坐滿,當然有大部分都係已做booking。後段時間喺門外仲有條小人龍,可見想嚐鮮嘅人真係好多。見網上多數人都係食「九段盛」,分為刺身、壽司兩款,店員都好有禮,簡單同我地介紹左分別,定價$198/238/298。原來餐牌都仲有其他選擇,包括有啲單點壽司、刺身,2人前/4人前、海鮮丼、定食、串燒小食等。當然啦,我地一定係食呢個咁矚目嘅九段盛。被形容為平價版嘅廚師發辦,概念係一樣,都係由師傅用上當日嘅新鮮食材決定整個盛盒嘅款式,但實際操作同一千蚊二千蚊位嘅廚師發辦都有不同。呢度收平時食開嘅三份一價錢,而且係小店,餐廳位置較為密麻,加上而家人氣甚高,就唔會話好似食高級日本料理咁成晚得幾個客。上菜同廚師發辦都唔同,會一次過上哂成份特盛,唔會逐件慢慢掐,或者有師傅同你交流,自己衡量番啦,我地覺得整體合符期望,質

見網上多數人都係食「九段盛」,分為刺身壽司兩款,店員都好有禮,簡單同我地介紹左分別,定價$198/238/298。原來餐牌都仲有其他選擇,包括有啲單點壽司刺身,2人前/4人前、海鮮丼、定食、串燒小食等。當然啦,我地一定係食呢個咁矚目嘅九段盛。

被形容為平價版嘅廚師發辦,概念係一樣,都係由師傅用上當日嘅新鮮食材決定整個盛盒嘅款式,但實際操作同一千蚊二千蚊位嘅廚師發辦都有不同。呢度收平時食開嘅三份一價錢,而且係小店,餐廳位置較為密麻,加上而家人氣甚高,就唔會話好似食高級日本料理咁成晚得幾個客。上菜同廚師發辦都唔同,會一次過上哂成份特盛,唔會逐件慢慢掐,或者有師傅同你交流,自己衡量番啦,我地覺得整體合符期望,質素同價錢都成正比,而且店員都好殷勤,keep住加茶

店員先送上welcome drink,兩小杯,含酒,但好淡好淡,唔飲酒果位朋友都可以接受。
如果好抗拒酒精,都可以同店員講聲,眼見隔離枱就轉左做水果飲品。

因為想試唔同款式,就揀左刺身壽司(特盛)各一份,$298一份,每份有九貫。

魚男九段壽司盛:
首先上枱係「魚男九段壽司盛 極上」,主食揀左烏冬,賣相同照片一樣,係半份樓梯嘅擺盤,十分呃like,一定要相機食先。壽司款式由淡到濃嘅味道都有,紅鯛、牡丹蝦、油甘魚、金鯛、帶子、吞拿魚、海膽等,共九件,整個盤放埋豉油、碗筷、芥茉、烏冬。烏冬用茶壺仔上,都幾特別。整體壽司質素都係不俗

飯粒酸度適中,唔會太大件,壓得略實。魚生挺新鮮,鯛魚口感爽鮮,吞拿魚非腩位,但都幾肥美,牡丹蝦正正常常,睇番話魚生係產地直送,咁都有d保證

食完壽司刺身,我地先食個烏冬,老實講,先後次序都冇特定規矩,咁理論上控淡至濃,但都可隨個人喜好。
烏冬魚湯味較濃,我地最後先食,以免影響魚生嘅鮮度。湯底魚湯味重,不過可能因為太遲先食,烏冬質地有點腍。

魚男九段盛刺身 特盛:
呢款都係298,多數2人食都會一份壽司、一份刺身,咁就剛好砌成完整嘅旋轉樓梯咁

不過眼見師傅一次過做幾set,所以比起壽司盛,刺身盛上菜係相隔一點時間。其實大家都心知肚明,大家係為影相、打個卡先點呢款九段盛。
如果兩份都相隔十零分鐘,要等埋一齊影相,都怕會影響魚生質素。

刺身有九件,牡丹蝦、玉子、海膽、吞拿魚、鰹魚、活貝、劍魚腩、鯛魚等,而主食就係吞拿魚腩蓉丼,伴麵豉湯,漬物。
刺身壽司盛其實都一樣鮮味
當然啦,比起高檔日本料理,點都有d距離。

吞拿魚蓉飯量不少,足夠送哂成碗飯
入口順滑,無渣無筋,加上白芝麻,很香口,唯飯粒較黏。

人均三百蚊咁,食完都會覺得飽肚,整體都好新鮮,又適合相機食先,物有所值啊。
我地星期五晚黎到,六點開門,大概十零分鐘,都已經滿座,所以建議先行預約喇。
2018-01-26
2018-01-28 436 浏览
上次經過看到九層,一級一級的壽司,刺身就想試試,所以替朋友慶生,就提議去吃兩個分別叫了:魚男九段刺身盛·平本最高那一層很有趣,是蒜蔥味,中日混合一樣那個丼好好味,我跟朋友都感覺意外的好吃魚男九段壽司盛·目三文魚好好吃,一口吃下,滿足感就馬上出來,像入口溶化一樣朋友表示蝦好吃,很鮮甜。我們是因為貪新鮮所以借慶生來試一下,符合預期想法,都不錯,材料都新鮮,但沒有很驚喜,除了哪碗丼,下次一定要叫丼吃,飯很好吃,配上雜魚生吃,超好吃
上次經過看到九層,一級一級的壽司刺身就想試試,所以替朋友慶生,就提議去吃

兩個分別叫了:
魚男九段刺身盛·平本
魚男九段盛刺身·平本

最高那一層很有趣,是蒜蔥味,中日混合一樣

那個丼好好味,我跟朋友都感覺意外的好吃

魚男九段壽司盛·目

三文魚好好吃,一口吃下,滿足感就馬上出來,像入口溶化一樣

朋友表示蝦好吃,很鮮甜。

2018-01-26
$217.8 (午餐)
生日
魚男九段盛刺身·平本
2018-01-28 1965 浏览
最近Facebook, instagram 都有一家圓形的Omakase 好吸睛!原來係灣仔一家新開的日本菜,一睇OpenRice 心諗 「一開就咁多負評唔係呱」不過,從來都要試過先好下定論,經過上星期同屋企人食嘅一餐,今日我就同呢間有心的小店平反一下。喺門口大概等左半個鐘嘅時間,就有位。一坐低,店員已經奉上人頭份量嘅welcome drinks,誠意十足。當日我地嘅welcome drink係士多啤梨燒酒,小小一杯,來準備你投入這一餐豐盛嘅日本盛宴。嚟到呢一度,就梗係要試吓最近網上熱爆嘅九段料理。出去食一餐廚師發辦Omakase 都閑閑哋一千幾百冇走雞,但係呢度只係需要 $298,真心平過出面!魚男九段盛刺身刺身是當天按時令而準備,每一款各有兩至三件,每日不同,務求讓客人食到最新鮮嘅飛機貨。云云嘅魚類之中,個人最驚喜的就係拖羅,一如以往地魚油好多,入口即溶,真係想講一句「shut up and take my money」。仲有海膽都係出乎意料之外唔腥,好高質!另外嘅刺身包括牡丹蝦、針魚、間八等等,不過如果可以下次上碟之前,店員可以略為介紹下刺身嘅名和食法就好啦!咁食客就可以認識更加

魚男九段盛刺身

云云嘅魚類之中,個人最驚喜的就係拖羅,一如以往地魚油好多,入口即溶,真係想講一句「shut up and take my money」。仲有海膽都係出乎意料之外唔腥,好高質!另外嘅刺身包括牡丹蝦、針魚、間八等等,不過如果可以下次上碟之前,店員可以略為介紹下刺身嘅名和食法就好啦!咁食客就可以認識更加多!

有人話食一餐好的料理,就好似欣賞緊一件有廚師為你精心炮製嘅藝術品。相信見到呢張相,大家就明白箇中嘅意思。叫兩份九段料理,一份刺身,一份壽司。拼合一齊就有如此美麗嘅畫面。

如果擔心唔夠飽,原來九段料理仲會跟埋魚湯烏冬,戓角切刺身飯。魚湯烏冬好彈牙,鮮甜嘅魚湯令人好暖胃。相信食埋一定夠晒飽。

鰻魚飯定食
難得店員除咗推介壽司刺身推介,仲叫我地試吓呢一個鰻魚飯,本身仲諗住鰻魚飯嘅做法,來來去去都係差唔多,所以懷着半信半疑嘅心態去叫。但最後就好有驚喜。

定食中包括一碗面試湯和日式沙律。
好特別,鰻魚飯比一層薄薄嘅蛋皮包住,一揭開見到有幾件燒鰻唔似係平時我哋食開超級市場買嗰啲,而係燒鱔嘅質地,肉質厚實,啖啖肉令人好滿足。加埋煙韌的珍珠米,吸收晒濃厚鰻魚汁,如果加埋薄切嘅蛋皮一齊食,蛋皮相信加左日本酒和味醂一齊煎,所以食落去甜甜地。感覺好有去左日本一樣咁正!所以呢一個鰻魚飯,的確值得好推介,係隱藏CP值極高嘅定食。

另外,我哋仲叫咗一個魚男丼,都係出自店員嘅推介。

一上枱吸引左兩邊其他食客嘅目光,重點除咗係刺身之外,仲有半隻毛蟹!如果二三百幾蚊呢個價錢,都尚算好抵食。店員會教埋你食法,可以先食蟹膏,後再交給店員拆好蟹腳,再慢慢食蟹肉。蟹膏甘香,而蟹肉十分鮮甜。碗飯都好大碗,加埋都有好多款刺身,同人分享都可以。

一路食嘅過程中,外邊排隊嘅人龍不絕,相信大家都係為咗九段料理而來。所以,所謂「真金不怕紅爐火」,相信真正好食嘅餐廳,絕對唔怕負評嘅攻擊,希望小店繼續努力,用好味嘅食材戰勝一切網上嘅負評。
2018-01-28 821 浏览
最近見到各大傳媒都係度講呢個梯級omakase,咁我都唔執輸就去食下一開始有杯Welcome drink,味道類似fruit punch,幾開胃我地2人一人叫一個set,分別叫左魚男九段極盛刺身同魚男九段壽司盛 兩set痴埋一齊剛好係一個圓形由於當人客人超多,餐廳full house,所以要搭枱坐我地等左大半個鐘,終於有啦!!!梯級setting真係幾震撼,果然係相機食先既菜式不過搭枱既關係,所以影相時都不能影得太過份,畢竟枱既空間有限,都唔想影響到其他食客每set omakase有9款魚生,再連一款主食,當日主食係吞拿魚蓉丼由底層開始食起,記住呢度係三百蚊既omakase, 所謂一分錢一分貨,千萬要緊記唔好以為自己食緊過千元既omakase否則一定會令你失望喔!刺身有海膽、拖羅、牡丹蝦、拖羅、鏗魚等等其中以拖羅最為突出,油脂好豐富不過食物次序上感覺怪怪的,或者係拖羅味道太令人回味了放在中層既拖羅食完之後,腦部仍在回憶拖羅既味道,以致令再上層既刺身都變得淡而無味吞拿魚蓉丼味道亦不錯,飯帶點醋味和黏性另一款就係主要食壽司有海膽,拖羅,金目鯛,牡丹蝦等等,因為同朋友Share食,不是每一件

兩set痴埋一齊剛好係一個圓形

由於當人客人超多,餐廳full house,所以要搭枱坐
我地等左大半個鐘,終於有啦!!!

梯級setting真係幾震撼,果然係相機食先既菜式

否則一定會令你失望喔!

刺身有海膽、拖羅、牡丹蝦、拖羅、鏗魚等等

其中以拖羅最為突出,油脂好豐富
不過食物次序上感覺怪怪的,或者係拖羅味道太令人回味了

吞拿魚蓉丼味道亦不錯,飯帶點醋味和黏性

另一款就係主要食壽司

有海膽,拖羅,金目鯛,牡丹蝦等等,因為同朋友Share食,不是每一件都有食過
海膽比刺身set既新鮮
拖羅同樣都係最突出
中間的主食就係烏龍麵,湯底係魚湯
2018-01-27 166 浏览
魚男九段盛刺身🍣特盛$298魚男九段壽司盛九貫🍱特盛$2988/10🍴灣仔新開主打平民版omasake嘅餐廳🇯🇵話明係平民版omasake,就當然唔可以用同食正宗omakase果把尺黎比較啦😂不過我個人覺得呢間都真係幾好食,絕對對得住個價錢有餘💁🏻‍♀️服務態度好好至餘,餐廳都唔會因為人龍長而犧牲食物嘅質素同賣相👍🏼睇得出係真係有花心思,有啲刺身加左柚子汁喺面頭,有啲連埋海藻一齊食,突出魚嘅鮮味🐟刺身最鍾意拖羅同劍魚腩😍後者仲經香草處理過😀👦🏻話金目鯛壽司好好味整體黎講呢度嘅魚生真係唔錯,拖羅同海膽都好鮮甜厚身😍跟餐仲有個細嘅吞拿魚蓉飯同魚湯烏冬🍜$198果d好唔好食我就唔知,但$298真心好食👍🏼😆不過唔好嘅就係地方好細要同人搭枱🙈
魚男九段盛刺身🍣特盛$298
魚男九段壽司盛九貫🍱特盛$298
8/10
🍴灣仔新開主打平民版omasake嘅餐廳🇯🇵
刺身最鍾意拖羅同劍魚腩😍後者仲經香草處理過😀
👦🏻話金目鯛壽司好好味
整體黎講呢度嘅魚生真係唔錯,拖羅同海膽都好鮮甜厚身😍
跟餐仲有個細嘅吞拿魚蓉飯同魚湯烏冬🍜
$198果d好唔好食我就唔知,但$298真心好食👍🏼😆
不過唔好嘅就係地方好細要同人搭枱🙈
2018-01-26 682 浏览
有天行經灣仔道看見一間日式料理店,名字頗特別, 有廚師發板Omakese 特色壽司刺身, 見佢都幾full 先book枱。今晚兩大一小六點半便到達。店裏面有很多人應該是羨慕名而來。 餐牌中介紹很多 不同款式的"魚男九段盛" 和其他各款定食。 經店員介紹後決定叫兩個九段盛。不用3 佰可吃到Omakese 其实價格絕对保守,而且冇將貨就價, 店內魚鮮幾乎每天從九州,福岡飛抵,似乎想吸年青一族。 綜觀現場環境裝修簡約 有簡單簡樸和風特色,都是比較年輕化, 氣氛輕鬆唔拘謹。剩係個木格仔九段層架都影唔切,仲要order 2 個半圓形後併合一個大圓形, 何其壯觀。 先來的是Welcome Drinks。巨峰燒酎清甜得來只有少量酒精, 第三杯welcome drink 是鮮果汁是畀阿囝,竟然連小朋友都有, 雖然話係噱頭, 但感覺係誠意分, 阿仔話好飲,店員哥哥話陣間食野食得快獎勵佢多一杯, 又幾有辦法 ,之後跟住冇扭計快手食。魚男九段壽司盛(特上) $298魚男九段壽司因選了特上,食材會選更高級。 由上而下, 海膽壽司。選用加拿大海膽, 大大梳冇糊爛, 色澤金黃,甘甜味濃, 絕對鮮味, 吃得出高質素

先來的是Welcome Drinks。

魚男九段壽司盛(特上) $298

選用加拿大海膽, 大大梳冇糊爛, 色澤金黃,甘甜味濃, 絕對鮮味, 吃得出高質素食材。

金目鯛魚肉結實細緻, 表面輕烤, 魚皮表面有鹽粒, 帶出魚鮮味。

平目鯛表面微烤掃上醬油, 肉質嫩滑。
還有中拖羅,肥甘而油香四溢, 少許筋都沒有,美食!

北海道大赤蝦, 鮮甜無比, 肉質似牡丹蝦但更黏糯。

北海道帶子爽甜, 刺身級數零舍唔同。

這款九段壽司我們選了魚湯蕎麥麵。 魚湯蕎麥麵就放在金色壺。 聰明設計,可保溫,夾出面條後又可用比壺倒出魚湯, 多少隨意。 魚湯以大量魚骨淆製, 有家常魚湯的味道, 與美很龍。 蕎麥麵滑嘟嘟帶點麥味, 感覺很健康。 成個魚湯都喝光了。

魚男九段變化丼 $238
另一款是九段變化丼,熟的食物比較多。 次序由最底層開始。 先來溫室蕃茄沙律。 蕃茄很甜起沙,配上酸酸甜甜沙律醬汁很醒胃。 再上一級醋汁八爪魚刺身, 八爪魚雖厚身,但唔韌,有鮮味。
魚男九段變化丼
再來是一個魚餅的物體,酸酸甜甜幾香魚味。
其中有款有海葡萄, 阿囝立刻兩眼發光因為佢很喜歡吃。 甜蛋捲著燒鰻魚, 兩者都帶甜很美味。
廚師今天有新款加了醬油漬吞拿魚, 很特別,鮮甜美味的醬油醃漬過的吞拿魚鹹鮮味一流。

再來是醬汁燒鯖魚, 魚冇被烤得過度而乾柴。
最頂層的是炸蝦天婦羅連蝦頭, 隻蝦仲好juicy鮮明, 蝦頭炸到脆卜卜超正。 這款九段我們還選了丼,師傅加了不同種類刺身碎上鋪在飯面, 仲有一客麵豉湯, 唔怕唔夠飽。

兩個魚男九段分別上, 所以影唔到拼合成大圓形。 但冇緊要逐個食更專注享受食物。
魚男九段變化丼
2018-01-25 721 浏览
灣仔最近開咗間新店食omakase, 呢個omakase既梯級setting也太澎湃了吧. 影相呃like一流~聽講啲魚生係由福岡九州直送, 每set omakase有9款魚生, 再連一款主食。魚男九段極盛刺身 (特盛 $298):刺身好似係有海膽、拖羅、牡丹蝦、赤身、深海池魚、鮪魚、油甘魚等等。店員話要由下而上, 逐級逐級食上去。刺身幾新鮮。呢個omakase會配上一碗吞拿魚蓉丼飯。魚男九段壽司盛 (極上 $298): 呢個壽司盛有9件壽司, 佢既食法就要調番轉, 由上而下, 逐級食番落黎。店員簡單講解左每舊壽司飯上係啲咩魚生, 好似係有醋鯖魚、海膽、大拖羅、活北寄貝 、牡丹蝦、金目鯛、赤鯛、深海池魚等。呢個omakase就配上一壼魚湯烏冬。大拖羅壽司好味,肥美鮮甜,有油脂香。

魚男九段極盛刺身 (特盛 $298):

魚男九段壽司盛 (極上 $298):
大拖羅壽司好味,肥美鮮甜,有油脂香。
2018-01-24
  • Omakase
2018-01-25 111 浏览
現今食嘢同網上識朋友一樣都可以相片行騙。任你影到啲嘢幾好食,幾fancy,事實就係事實,第一次寫劣評,就俾咗呢間自稱omakases既「日本」餐廳。一入到去睇啲裝修,唔講以為自己去咗西九龍中心嗰啲港式日本拉麵 、吉列豬扒、壽司定食嘅餐廳(有奶茶檸茶華田飲嗰啲)。用個膠banner 就當天花😂日本餐廳最講究嘅清潔衛生呢度全部欠奉,見到員工將佢哋嘅水壺,飲緊嘅汽水罐,放喺客人即將會用到木盤上面。啲汽水同豉油樽周圍擺,好有茶餐廳feel。食物方面,啲野冇味嘅,感覺仲有啲污糟,調味奇怪,溫度更加奇怪,有種暖壽司嘅感覺。奉勸大家如果黎呢間鋪頭食,唔需要訂位,因為訂位嘅朋友,佢好有可能安排你坐較差嘅位置,例如面壁嘅吧枱,完全唔珍惜有誠意嚟食嘢嘅客人,寧願留番啲靚位黎吸引walk-in客。呢間食肆令到我以後都唔敢輕易相信網上嘅靚相。感覺就好似而家越來越多靚女po相,但係其實個個都P圖嘅。總括:影相一流👍🏻
現今食嘢同網上識朋友一樣都可以相片行騙。
總括:影相一流👍🏻
2018-01-22
2018-01-24 987 浏览
9層既新開小店已經好快俘虜了不少照機,除左新XX等既飲食網站大力推薦,IG/FB既朋友仔都紛紛呃like..(但竟然一句caption都無,睇黎要unfrd呢d朋友仔 .. xD) 本來都抱住好睇多過好食既心態,但估唔到真係僅此而已Welcome drink: 普通菠蘿汁+水+鮮蘋果,好迷你,純粹好似一個開始既象徵咁,同埋俾你影相;等左大概半個鐘(?),終於上場既「大」排場:大只係大於佔位,疊到好高,同埋用左好多小器皿裝住d野⋯呢個變化當9樣入面有6樣都圖文不符,當然,omakase係由師傅拍板,當然不會100%一樣;但起碼材料既價位應差不多掛?!我就好現實既,食野緊係睇性價比,俾2xx食9小碟好似韓國前菜既野,心裡當然不爽 左至右:*蕃茄沙律:加左麻醬咁 普通;*醬煮鰹魚:太咸,醬料完完全全蓋過魚味,唔通以為我怕食魚?*toriyaki: 唔知係咪咁串,材料黎講係好食過平時的,因入面既雞軟骨真係軟既 有咬口,唔會好似有d咁好硬;但就無乜色水,乾左d;*無食到,好似係某d熟食魚;*燒魚(唔記得名):有d似燒鯖魚咁,不過不失;*腌希靈魚:呢個我buy, 因為腌完甜甜地都幾好,不過友人話太

welcome  drink
9段變化當

左至右:
*蕃茄沙律:加左麻醬咁 普通;
*醬煮鰹魚:太咸,醬料完完全全蓋過魚味,唔通以為我怕食魚?
*無食到,好似係某d熟食魚;
*燒魚(唔記得名):有d似燒鯖魚咁,不過不失;
*腌希靈魚:呢個我buy, 因為腌完甜甜地都幾好,不過友人話太腥,可能我本身ok希靈魚味;
*鰻魚蛋卷:凍晒,硬晒。甜蛋報告完畢。
*煙某魚刺身:有少少筋,食唔出咩魚;
*蝦天婦羅:凍晒,無天婦羅汁,得一隻好可憐。
3/9我會想再食,即係得3分1係"ok"咋⋯overall除左呃like 同用多d靚靚器皿我唔知d錢去左邊。
啊btw, 個烏冬既魚湯幾好味,但唔知關個茶壺咩事,擺入去好x難倒出黎⋯淋左d。

魚男軍艦

另外散叫既軍艦海膽同魚子好正,除此之外唔覺有咩特別,飯仲太黏煮得太爛,不過材料都新鮮,好過9段xxxx太多。(相比之下)

咁就埋單每人200幾,如果唔係食咗早餐根本唔飽⋯
想影相就去啦⋯但唔好抱咩期望。
魚男軍艦
2018-01-23 618 浏览
見網上同雜誌賣廣告賣得好行,於是就去一試,抱著平常心去,結果喜出望外,有驚喜,以往出面d餐廳既刺身好多都話係日本直送,但食落其實真係食唔出,呢間唔同,d刺身真係入口即溶(誇張左小小,唔知點形容),又唔會食到有筋,嗰感覺係好似喺日本食緊刺身咁,完全唔覺係香港可以食到呢d質素,或者我去得小d貴價餐廳食嘢啦,但以咁既價位食到咁既質素,仲有乜好講。另外有welcome drink都要一讚。唯一係安排座位方面差,明明book左枱都要搭枱,搞到同隔離對情侶勁尷尬,大家都冇乜點講嘢,後尾見bar枱有位先叫侍應幫我地調位,不過可能係本身設計問題,好似冇兩人枱,全部4人枱,一係bar枱。
另外有welcome drink都要一讚。
2018-01-14
生日
2018-01-23 380 浏览
朋友喺外國返嚟話要行下特色嘅香港地道嘢,去咗鵝頸橋底睇人打小人,行下附近個舊式街市,穿過灣仔道沿途搵下有咩好食, 發現有間日式餐廳,6pm未開門已經有些食客排緊隊, 朋友都想試下日本菜。 店內環境大自然feel,雖然地方唔大, 我們好彩被安排坐圓枱, 每枱客都會有welcome drink,今天是西柚燒酌,味道唔錯好醒胃!全場嘅食客大概八成都係食呢個樓梯級(刺身/壽司), 情侶最開心食呢個樓梯餐,影相位處處在。我們叫咗特盛刺身加丼, 香蒜一口牛定食(飯),麵豉魚湯唔夠熱, 如果有個蓋冚住保溫會好啲; 香蒜一口牛冇特別,都淋好入味,但有筋。刺生樓梯級爭番啲分數, 最抵嗰級个冰糖蛋件,凍凍地甜甜地,好特別!个牡丹蝦超大隻好新鲜! 兩塊拖羅好厚好大塊! 再上一級係好大份嘅海膽,好正! 油漬魚好香魚味!  煙燻魚都唔錯, 當中嘅拌菜~沖繩海葡萄,朋友讚不絕口!話咁快就食曬咁多級樓梯,份量未必夠大食的人,好彩中間個碎吞拿魚飯都夠份量,好好食好新鲜!  整體感覺到非常之好❗

我們叫咗特盛刺身加丼, 香蒜一口牛定食(飯),

2018-01-17
除夕
  • 特盛九段盛刺身
2018-01-22 630 浏览
上星期日係OpenRice訂左星期五9:15pm。早到了,未過馬路已經見到門外有人龍,擔心會唔會要等好耐⋯⋯結果,要等10分鐘。等唔係問題,問題係,其實9:15pm已經有枱,但店員首先安排入座的竟然係排緊隊的客人。而一早訂枱的客人,再等下喇!咁我訂枱做乜?大家都係客人,我已經一早訂枱喎⋯⋯點解咁嘅?入座安排已經令我對呢間餐廳失望每枱每個座位其實都好逼,店內冇設計。你睇我坐邊就知其實你既然有心/有意做omakase,點解餐廳入面會做到咁?點解會安排一張枱係貼住個mini fridge?我係咪係旺角食緊all-you-can-eat?如果你話咁嘅價錢食到omakase,係咁架喇!咁就錯喇。你決定以呢個價錢開門做生意,咁請你做返omakase應有的水準。至少呢啲座位唔應該出現佢個tray cart完全貼住我張凳,咩野服務?!MENU自家調製的cocktail,味道偏甜,都幾好飲,容易入口有心思食物終於黎到喇⋯⋯⋯可以話將失望推至高峰點解你咁都俾得客人架?店員都好nice,係我影相之時,有問駛唔駛幫我整返⋯⋯但係有用咩味道方面,對唔住,我已經不能作客觀評論。因為我只想拿拿淋食完走!!曾經滿心歡
上星期日係OpenRice訂左星期五9:15pm。
早到了,未過馬路已經見到門外有人龍,擔心會唔會要等好耐⋯⋯

而一早訂枱的客人,再等下喇!
咁我訂枱做乜?大家都係客人,我已經一早訂枱喎⋯⋯點解咁嘅?

入座安排已經令我對呢間餐廳失望

每枱每個座位其實都好逼,店內冇設計。
你睇我坐邊就知

如果你話咁嘅價錢食到omakase,係咁架喇!咁就錯喇。

佢個tray cart完全貼住我張凳,咩野服務?!

MENU

自家調製的cocktail,味道偏甜,都幾好飲,容易入口
有心思

食物終於黎到喇⋯⋯⋯可以話將失望推至高峰

點解你咁都俾得客人架?
店員都好nice,係我影相之時,有問駛唔駛幫我整返⋯⋯但係
有用咩

曾經滿心歡喜同同事分享我會黎食,但係我一定唔會recommend任何人黎幫襯!

Avoid at all costs

Ps. 唔想抹殺女店員的熱情款待,佢地都好nice,有笑容。但某位男店員就⋯⋯
2018-01-19
終於有機會令我開open rice account 寫食評睇到網上介紹 omekase 親民價去試環境: 裝飾簡陋 入到去有魚市場既氣味 腥腥地 坐底左就落單叫左一個$198 九段壽司盛一個$298 九段壽司盛 極上佢首先上左Welcome drink 好飲嘅等左無耐 就上左極上先 諗住等埋另一個上埋先一齊食等左15min 都未上 但附近嘅枱兩個人都上哂兩個之後問侍應另外一個幾時上 佢話要等多陣咁就唔等食左極上先$298 極上 九段壽司盛9貫味道: 好乾 唔太新鮮 d壽司散散地種類: 唔係好特別 自己睇相食完 因為都未上$198 個嗰 就再問佢地多一次佢地話要等多陣 等到 6:50 終於上 $198。九段壽司盛9貫味道: 真係唔係好掂 好乾 味道無鮮味種類:好普通 ⋯⋯自己睇相 真係好睇唔好食 ⋯如果係為左影相呃like 只為吸睛 壽食真係唔抵今次真係比網上不實既介紹誤導左佢定價唔係平 咁既質素真係好失望
終於有機會令我開open rice account 寫食評

佢定價唔係平 咁既質素真係好失望

$298  極上九貫
$198  9貫
2018-01-20 889 浏览
近期最Hot餐廳非這間莫屬~開張短短個多月,先後有朋友IG 打卡、雜誌封面介紹,為食港女,當然要來試試。餐廳booking很full, 一位難求!坐下後先來杯西柚cocktail welcome drink,細細杯賣相精緻。味道酸甜開胃、有果肉,對不擅長飲酒的我也覺得易入口。打開Menu就見到一set set 精美絕倫的九段盛,秒速變心心眼!九段盛分為三款,刺身、壽司 或壽司配和食。我們選了特盛九段盛刺身,特盛($298)比平木($198)吸引,內有 海膽、拖羅及牡丹蝦 。刺身選材主要按時令,務求食客吃到新鮮、當做的食材。九段盛刺身可以選配丼飯或烏龍麵,我們選了烏龍麵~等了一會,主角終於出場!要抑壓住內心興奮~忙於selfie之際,旁邊食客亦同樣做相同的事情,大家還互相幫忙拍照,場面惹笑!店員提示我們先由刺身最底層的玉子,慢慢一層一層吃上去。有玉子、牡丹蝦、海膽、大拖羅、鰹魚、左口魚邊、油甘魚腩、間白魚 及 劍魚腩。牡丹蝦色澤偏粉紅而通透,蝦味夠濃而且口感豐富。呈深黃色的海膽有3片,味道鮮美,豐厚幼滑~好味!厚切拖羅味道也不差,吃完口裡充滿油脂香氣。鰹魚被禾焊草燻過,色澤較深,味道有點

餐廳booking很full, 一位難求!
西柚燒酎
九段盛分為三款,刺身壽司壽司配和食。

九段盛刺身 特盛
店員提示我們先由刺身最底層的玉子,慢慢一層一層吃上去。

牡丹蝦色澤偏粉紅而通透,蝦味夠濃而且口感豐富。
呈深黃色的海膽有3片,味道鮮美,豐厚幼滑~好味!
厚切拖羅味道也不差,吃完口裡充滿油脂香氣。
鰹魚被禾焊草燻過,色澤較深,味道有點像吃啫喱。左口魚白雪雪,魚味清淡,廚子巧用醬汁來提升味道。
朋友喜歡吃油甘魚,他說這種魚有獨有的甘香。既然如此,我就試另一款:間八魚,間八口感肥嫩,味道與我想像的不太一樣。

最頂頂的是劍魚腩,刺身晶凝通透,味道中規中矩,如切厚一點更佳!
吃完鮮味滿滿的刺身,就到烏龍麵!湯底是自家熬制,奶白色的~原來是魚湯烏冬!可口滑溜,煙韌不易折斷。
我們拍照及吃刺身用了不少時間,但烏冬仍然沒有被魚湯浸得過軟~
除了九段盛,還有茶巾鰻魚飯定食。初初是被它的名字吸引,打開一看原來茶巾是2塊薄薄的蛋皮。店員推介我們用蛋皮包着飯及鰻魚一起吃,味道會更豐富。
茶巾鰻魚飯定食
蛋皮微甜,三者夾在一起,味道有點像pancake, 口感較單吃鰻魚飯更有層次。
燒汁鰻魚厚身,味道惹味,惟鰻魚份量較少。建議可以推出不同分量及價錢 供顧客選擇。
套餐還配有沙津菜、魚骨麵豉湯,麵豉湯味道較淡。反而跟九段盛的醃製蒜頭有驚喜,沒有辛辣感,吃落有點像橋頭,爽口有淡淡蒜香。
每位客人都有一個小杯,店員不時替客人添加烏龍茶,如茶杯大一點會更為方便。

吃了差不多兩小時,外面已有長長人龍,還是快快結帳吧!
2018-01-15
西柚燒酎
九段盛刺身 特盛
2018-01-19 798 浏览
期待左好一陣子既一餐, 其實都係比佢Food presentation既排場吸引泥! 依間新店好旺場,好彩有訂到位,  因為朋友工作中既關係, 本來想由七點半改做八點, 不過佢地太旺場,只可以HOLD枱10分鐘, 最尾堂然趕過去留位啦未齊人會喺門外稍稍等一陣, 睇住MENU先 其實我唔清楚入面有啲咩乜, 覺得MENU可以列明有咩魚有咩配搭,會好好多, 特盛同平本,都無乜寫出分別, 覺得咁樣一來做死待應二來客人無乜資料既情況下會亂揀/ 同埋一定揀平嗰個最後當然係睇圖做人,要試一試吸引我泥食飯既魚男九段盛啦! (揀得衣個預左要等架喇心急就唔好叫  )賣相100分, 大部份既魚都算ok,  厚切既, 可揀配飯或烏冬,  老實說, 我覺得有一點點腥, 個丼有少少出事,  不過還可以啦整體朋友話個燒三文魚烏冬都唔錯,  只係個設計實在太特別, 要喺個茶壼度用筷子夾啲UDON出泥LOL差啲唔記得講    佢送嗰兩welcome shot (cocktail) 超好飲~總結一下,  餐廳好多人好細, 所以會有啲嘈同埋疑似搭緊枱既狀況, 餐具都好好有心思,  不過就唔太實用喇依個杯.... 兩啖就飲哂

未齊人會喺門外稍稍等一陣, 睇住MENU先

賣相100分, 大部份既魚都算ok,  厚切既,

依個杯.... 兩啖就飲哂啱啱refill既茶...

茶杯係優雅, 但太細,  待應針三次水其實都唔夠飲,  話說食日本野,特別係魚生, 真係好需要飲熱茶, 茶杯SIZE係最令人concern既一件事...

另外餐廳既 枱唔太, 侍應運個九層盛過泥有難度, 佢放低左, 基本上自己都好難再郁得到, 而佢未必會放得好正,食得都有少少辛苦
不過,   我都會覺得佢係:
價錢合理,  賣相吸引,  手工精緻,  值得一試
2018-01-16
  • 魚男九段盛