2017-05-22 364 浏览
男朋友最近轉左工, 難得第一次出糧, 今日帶我出去食餐好~佢話平時都出去食d平價野, 今日帶我去返d好少少既今日黎到中環呢間中菜廳, 真係別有一番體驗!禮賓傳之前已經食過一次, 仲記得因為『禮賓傳』呢個咁架勢堂既名, 上次仲著得好d咁黎呢度食飯, 咁既情況真係第一次!不過黎得中環呢一帶食飯, 點都唔想失禮自己, 總會著得好少少咁黎..今次打破傳統著T記牛仔褲, 好似總係有點格格不入~ 不過難得星期6放假真係唔想連著衫都咁約束著自己.. 舒舒服服咁步入餐廳可能因為星期六既關係, 呢一區既人流比平日少好多, 入座時只有小貓三四隻, 不過之後都有幾台人客~上次黎呢度食晚餐有dinner set, 中午都唔另外有個Saturday brunch $280/per one呢個餐一共有7道菜式, 2款湯品以及2款甜品, 中午飯黎講都算幾多野食先黎左一個象拔蚌配粉皮 及 麻辣花膠雲耳秋葵雞絲粉皮食得多, 但象拔蚌配粉皮真係第一次試, 粉皮同一般粉皮無疑, 所以都不多講喇!不得不提既係呢道菜既象拔蚌仔, 象拔蚌仔食落一d都唔似係冰鮮食品之物, 象拔蚌既鮮味同爽脆口感何奇突出! 令我懷疑廚師係用上新鮮象
男朋友最近轉左工, 難得第一次出糧, 今日帶我出去食餐好~
佢話平時都出去食d平價野, 今日帶我去返d好少少既
今日黎到中環呢間中菜廳, 真係別有一番體驗!

今次打破傳統著T記牛仔褲, 好似總係有點格格不入~

不得不提既係呢道菜既象拔蚌仔, 象拔蚌仔食落一d都唔似係冰鮮食品之物, 象拔蚌既鮮味同爽脆口感何奇突出! 令我懷疑廚師係用上新鮮象拔蚌製作而成, 令到呢道菜提升了不少貴氣!

麻辣花膠雲耳秋葵冇想像中咁辣, 雲耳脆身, 味道不錯喔

職員放左2杯湯品, 2者既顏色真係好大對比~~~鮮橙色既係龍蝦湯, 而比佢清淡既係桂花魚老雞燉鹹酸菜
燉湯一向都係清澈但味濃, 呢個燉湯都唔例外, 清而不膩口, 而且因為內裡有鹹酸菜關係, 呢個比一般既燉湯來得更濃味, 相信燉了不少時間啊

龍蝦湯有別於剛才既中式燉湯, 呢個龍蝦湯同出面外界既龍蝦湯有d唔同, 唔係用龍蝦膏製作, 但飲落好香龍蝦味, 而且鮮味十足! 唔好以為唔係用龍蝦膏就會唔夠香, 咁諗就錯喇! 呢個湯品真係極之濃郁~
最特別既係呢個龍蝦湯入面竟然有一大舊新鮮既龍蝦肉在其中, 龍蝦肉鮮甜可口, 唔會因為浸泡坐係湯品內而喪失其味, 龍蝦肉質厚身而且相當有彈性!
呢2個湯就好似中西合壁, 各有特色!
不過如果要係2者挑選的話我會選擇後者, 不竟龍蝦湯會有新鮮既龍蝦肉在內的確係極之少有~

沙汁明蝦球
廚師事先將蝦球輕輕炸至脆身, 以保留蝦既爽脆口感, 保留水份, 之後配上廚師製作既特色醬汁, 味道有少少似沙律醬既味道, 蝦球外層帶有少少脆身, 內裡富有口感, 啖啖肉而且keep到有肉汁~ 配上蝦球幾夾!

南瓜燴安格斯牛腩
呢道送菜都係一個心機菜, 安格斯牛腩炆得好有火喉的, 好軟熟, 味道不錯!

桂花鮑魚炒素翅
雞蛋炒素翅, 因為配有芽菜關係來得更有口感, 不過可能鮑魚係男朋友果碟度, 所以我就食唔到有鮑魚係素翅入面, 有點可惜><

禮賓傳炒飯
放係枱度已經飄來陣陣黑松露香味, 原來因炒飯除左有黑松露醬之外, 廚師仲係用上黑松露油黎炒呢個炒飯, 所以啖啖都係淡淡既黑松露~ 單單一個炒飯都可以放上咁多心思, 真係盡顯高貴!

蛋白杏仁茶 配 天山雪蓮燉雪耳
其實食左個少飯個胃已經有8成飽, 但都一定要食埋呢2個甜品!!
杏仁茶屬唔屬於甜品呢? 我真係太大鄉理喇! 真係唔係好知道… 杏仁茶陣陣杏仁香, 飲完果股濃烈既杏仁味會充斥著整個口腔, 如果中意杏仁既人應該會有種唔想吞落肚既感覺, 想keep住杏仁香在口中
天山雪蓮燉雪耳呢個係我覺得做得幾好既一道甜品, 呢道看似像水般質感既甜品, 飲落卻帶點杰身, 有點厚度既質感, 相當唔錯! 甜品入喉清甜, 清澈透白飲落甜美, 看來係用了冰糖作調味. 冰糖品性溫和, 製作甜品潤喉養生, 飲完令人個喉嚨好舒服, 難怪咁多人咁中意呢個甜品吧!

星期6既人流比起平日晚食來得更清靜, 而且在場都屬有學識人仕, 就算係傾偈都唔會騷擾到其他人的
感覺好舒服, 令人可以好好在此品嚐一餐舒服休閒的午餐
而且呢度既食物質素真係很有水準, 在場客人都見到係食呢個餐多, 但也有幾台係以單點叫餐
不過呢個價錢可以食到咁高水準既食品真係十分超值!叫得『禮賓傳』 當然要襯得起呢個名, 用上新鮮/上等食才製作, 呢度真係實至名歸! 有機會一定會再一次來到訪
2017-05-20
纪念日
  • 天山雪蓮燉雪耳
  • 禮賓傳炒飯
  • 象拔蚌配粉皮
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。禮賓傅.品味再三的高級中菜。✰•*˚ ✿✿舌尖上的中環✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 中菜,總有令人回味的精緻 無論是什麼食材,只要大廚認真 心思獨運,一定令人回味再三 禮賓傅就是這樣一家食店 迷你鮑魚多士 鮑魚仔入味彈牙,非常好吃 小多士非常香脆,青瓜的出現令口感加倍爽口 燕窩釀雞翼 雞翼脆皮香口,燕窩釀得細緻 入口不會散而有雞肉香 如果想加分,就是在雞翼上多用點蜜糖 一定更加滋味 羊肚菌燉螺頭 燉螺頭是根本鮮甜,加入了羊肚菌的濃香 又帶出另一種森林與海洋的神奇香氣 鮮蟹肉大良炒鮮奶 甜滑交融,奶香與蟹香十足 加一點醋提味,又有另一種鮮香 非常有水準的大良炒鮮奶 紅燒花膠 燒汁處理得相當出色,花膠的膠度很高 這種潤澤,只有一定級數的花膠才有的 配上菜心苗更是清甜點晴 令人回味再三 南瓜燴安格斯牛腩 入口就是滿咀的格斯牛香 牛油的濃烈感在南瓜的甜美之間 原來非常到位 素千層浸芥菜膽 素千層入味吸汁,芥菜膽的甘味令人喜歡 禮賓炒飯 帶有鮑魚粒、帶子粒的炒飯香噴噴 非乾炒而是帶微濕的炒飯 竟然也教人愛不釋口

雜感女生 好味日記
˚*•。禮賓傅.品味再三的高級中菜。•*˚
✿✿舌尖上的中環✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

中菜,總有令人回味的精緻
無論是什麼食材,只要大廚認真
心思獨運,一定令人回味再三
禮賓傅就是這樣一家食店

迷你鮑魚多士
鮑魚仔入味彈牙,非常好吃

小多士非常香脆,青瓜的出現令口感加倍爽口

燕窩釀雞翼
雞翼脆皮香口,燕窩釀得細緻
入口不會散而有雞肉香
如果想加分,就是在雞翼上多用點蜜糖
一定更加滋味

羊肚菌燉螺頭
燉螺頭是根本鮮甜,加入了羊肚菌的濃香

又帶出另一種森林與海洋的神奇香氣

鮮蟹肉大良炒鮮奶
甜滑交融,奶香與蟹香十足
加一點醋提味,又有另一種鮮香

非常有水準的大良炒鮮奶

紅燒花膠
燒汁處理得相當出色,花膠的膠度很高
這種潤澤,只有一定級數的花膠才有的
配上菜心苗更是清甜點晴
令人回味再三

入口就是滿咀的格斯牛香
牛油的濃烈感在南瓜的甜美之間

原來非常到位

素千層浸芥菜膽
素千層入味吸汁,芥菜膽的甘味令人喜歡

禮賓炒飯
帶有鮑魚粒、帶子粒的炒飯香噴噴
非乾炒而是帶微濕的炒飯

竟然也教人愛不釋口

鮮百合合桃露
鮮百合是我喜歡的食材,養生健康
配上甜甜的合桃露,吃得出的現磨
沒有了添加劑的調味,卻甚為香滑

禮賓傅 $680/位
2017-05-17
2017-05-21 129 浏览
與朋友途經中環隨意找來這菜館用膳是時六點半人流還未算多侍應安排我們坐於角落位置我們要了兩位680元的套餐是次頭盤是鮑魚多士鮑魚體積雖細了一點但味道卻很好質感非常軟稔接著是燕窩釀雞翼燕窩塞滿了雞中翼的部分雞翼外皮也炸得很香脆再來的是羊肚菌燉螺頭湯頭十分清甜吃得出沒有添加味精再來的是大良炒鮮奶這道菜充滿了家鄉味接著是紅燒花膠花膠體積稍為細了一點但仍可切成三件安格斯牛腩比較普通有點小失望素千層浸芥菜膽有驚喜腐皮吸收了上湯味道出眾然而菜膽仍有一點苦味但感覺仍是十分清新然後來點碳水化合物炒飯比較濕潤最後以合桃露作結結束了這一餐精緻的晚餐
與朋友途經中環隨意找來這菜館用膳
鮑魚多士
大良炒鮮奶
2017-05-18
2017-05-20 83 浏览
同屋企人一齊試新野,今日搵左間係中環的高尚食府,環境和食物質素都相當好!點了個dinner set 套餐,唔洗左諗右諗,可以試到曬全部食物。迷你鮑魚多士鮑魚size一d都唔迷你,仲好有睇頭,肉質又厚,夾住的多士好香脆。燕窩釀雞翼燕窩份量好多,一切開已經見到圍住整個雞翼。雞翼本身炸得好香好脆,肉質又滑。羊肚菌燉螺頭燉螺頭湯非常清甜,飲落完全唔覺得有味精,真材實料我鐘意。鮮蟹肉大良炒鮮奶炒鮮奶用左蛋白炒成,蛋和奶香味非常濃,加上蟹肉新鮮,輕輕放上香醋已經很美味。紅燒花膠花膠嫩滑美味,膠質豐富,調味得宜。南瓜燴安格斯牛腩素千層浸芥菜膽禮賓傅炒飯用左黑松露和各種海鮮炒成的飯非常香口,味道相當好吃!

羊肚菌燉螺頭
燉螺頭湯非常清甜,飲落完全唔覺得有味精,真材實料我鐘意。

紅燒花膠
花膠嫩滑美味,膠質豐富,調味得宜。

禮賓傅炒飯
用左黑松露和各種海鮮炒成的飯非常香口,味道相當好吃!
2K
2017-05-20 296 浏览
屋企兩老喜歡吃中菜,知道禮賓傅吃中菜相當出色,還屢獲殊榮,這天晚上,趁Happy Friday , 同佢地一齊慶祝一下。 禮賓傅是由主廚Chung Kin Keung帶領的頂級餐廳,每天均從世界各地搜羅最新鮮的食材製作出美味精緻的上佳菜式,加上絕佳的高雅環境下,滿足一向挑剔又嘴饞的我。 店內有套餐又有散叫,但比較之下套餐比較划算,所以決定點個Dinner Set ($680/位)試試。 🐟迷你鮑魚多士🍞 鮑魚鮮嫩可口,夾上青瓜和香脆可口的多士,作為整道晚餐之首,實在不錯! 🍗燕窩釀雞翼🍴 雞翼釀入勁多燕窩,絕不欺場。雞翼炸得酥香嫩滑,配合矜貴的食材更加突出。 🍲羊肚菌🍄燉螺頭🐚 羊肚菌是菌類的一種,燉湯份量很多,湯頭鮮味,完全喝不出是味精之作。 🦀鮮蟹肉大良炒鮮奶🍳🍼 炒鮮奶鮮嫩可口,配上新鮮的蛋肉滑溜又好味,輕輕配上香醋味道更加好! 🌸紅燒花膠🍴 花膠份量不算很大,但味道相當好。花膠厚身且富膠質,嫩滑又美味。 🎃南瓜燴安格斯牛腩🐄 安格斯牛腩軟腍好吃,肉質香嫩,底下的南瓜夠腍又香甜。 🌿素千層浸芥菜膽 芥菜膽浸得腍腍的,有上湯浸住非常

🐟迷你鮑魚多士🍞

🍗燕窩釀雞翼🍴

🍲羊肚菌🍄燉螺頭🐚

🦀鮮蟹肉大良炒鮮奶🍳🍼

🌸紅燒花膠🍴

🎃南瓜燴安格斯牛腩🐄

安格斯牛腩軟腍好吃,肉質香嫩,底下的南瓜夠腍又香甜。

🌿素千層浸芥菜膽

芥菜膽浸得腍腍的,有上湯浸住非常好味。素千層好似豆卜咁,香口美味!

🍤禮賓傅炒飯🍚

用上黑松露,再配上海鮮如蝦、帶子、螺肉和菜粒等炒成,每啖都充滿黑松露香味,滿滿滋味,很想再來一碗!

🍐雪梨雪耳糖水🍬

糖水非常夠熱,滋潤又好味,為這頓晚餐畫上完美句號。
2017-05-19
五月份在我的家族中是喜慶的一個月,母親節、生日、結婚周年,都聚在這個月中,所以當然要豪一餐。「禮賓府」不是任何人隨便可到的地方,今晚一於豪食跟「禮賓府」同音、同樣貴氣的「禮賓傅」。既然決定豪一餐,一於每人一個set 啦。由於要等部分人收工,所以今晚比較晚才能吃飯,到達食肆時已差不多九時,所以人流已走得七七八八,有包了場的感覺,幾豪氣。配合食肆的名字,侍應細心的服務,真的能做到禮賓的效果。食物逐樣上枱,既能保持食物的熱度,又能讓食客慢慢品嚐食物的鮮。先來一個鮑魚多士。在蝦多士上面加原隻鮑魚。頭盤已如此,真夠豪。鮑魚煮得夠腍、夠入味;蝦多士夠香夠脆。中西式食品配搭在一起,卻出奇地合拍。這隻雞翼釀入了很多燕窩,做到脹卜卜的,一切開,滿滿的燕窩,看得我心花怒放。燕窩通常用作甜點,配襯雞翼時,味道未能突出,浪費了貴氣的燕窩。用來盛載燉湯的器皿十分精緻。剛巧早幾天在電視節目上聽過羊肚菌這名字,今天便一能看到它的廬山真面目。羊肚菌的外形有點像煮腍了的紅棗,它的味道清甜,配合螺頭和瘦肉來燉,很清甜滋潤鮮奶炒得剛剛好,不會過老,能吃到它的香跟滑,又帶點蟹肉的甜,加點醋來伴着吃,更能將鮮味提升不少花膠炆得
既然決定豪一餐,一於每人一個set 啦。

羊肚菌燉螺頭
用來盛載燉湯的器皿十分精緻。

紅燒花膠
花膠炆得很腍、很入味,淋上高湯製成的獻汁,吃時不期然想將獻汁蘸清光。

南瓜燴安格斯牛腩
這款中西合壁的菜式,帶給食客新鮮又有趣的感覺,食物質素好,別一般的煮法,食物的賣相,均能帶給食客期待及驚喜。
素千層浸芥菜膽
芥菜腍、千層腐皮香軟、滲透着高湯的精髓,精華是加入了幾粒甜甜的杞子,無論賣相及食味都有畫龍點睛的效果

盛真傅炒飯
飯用了鮑魚、帶子、鮮蝦等多種配料來炒,很香很美味,yummy yummy

雪耳燉木瓜
最後上場的是雪耳燉木瓜,很香甜很滋潤,而且加入了久違了的、珍貴的雪蛤膏,滋補程度大大提升了

香港人愈來愈講究健康,食肆用了少油少鹽少糖,但又不失食物的鮮的做法,食材的新鮮、廚師的好手藝應記一功。
每款食物都用了食用花來伴碟,又靚又鮮。
雖然食物份量不算太多,但每樣食物都咁精緻,每樣食物都咁好味,每樣食物都吃精光,已足夠令我捧着肚子離開了。
2017-05-09
生日
盛真傅炒飯
雪耳燉木瓜
辛苦搵黎自在食!!! 平時番工咁多野做, 梗係間唔中都要慰勞下自己!! 今時今日係香港食中菜唔會特別平, 愈係手工菜愈特別就會愈貴,所以~今晚就黎左禮賓傳食下特首會食咩!一出電梯門就見到鋪頭名, 雖然地方唔大, 但佈置得好有型格中國風~一坐低開完茶就睇下有咩食~唔洗一陣就好快開始上菜啦~~哩度好好, 個分好哂每個人既分量比你, 再會等你食完一道菜先上另一道, 唔會撻到凍哂~首先有, 迷你鮑魚多士細細件, 有小乾鮑+青瓜片+炸脆多士因為有青瓜夾中間, 唔會太油膩, 鮑魚煮得好稔身燕窩釀雞翼埋黎睇埋黎睇!!!!!快啲望下!!!!勁多燕窩!!!!皮烤到好脆, 用叉拮入去有卜卜脆既聲音, 好香燒烤味, 但又唔濃味, 係真正既小小咸多多脆羊肚菌燉螺頭好足料呀~ 湯好清唔油膩, 好濃菌類味道, 有螺頭提高鮮味, 每碗湯入面都有一大粒螺頭三粒羊肚菌再加一小粒瘦肉鮮蟹肉大良炒鮮奶原本以為會好淡味, 但我錯啦, 食左一啖之後覺得出乎意料咁好味, 味道唔啖, 炒鮮奶好滑, 蟹肉好足料, 每啖都食到有蟹肉, 加左醋有少少酸味, 更加食到蟹肉鮮味紅燒花膠芡汁係焦點, 應該有用鮑魚汁有底汁, 花膠有一定厚度,
所以~今晚就黎左禮賓傳食下特首會食咩!

首先有, 迷你鮑魚多士

細細件, 有小乾鮑+青瓜片+炸脆多士
因為有青瓜夾中間, 唔會太油膩, 鮑魚煮得好稔身

燕窩釀雞翼

埋黎睇埋黎睇!!!!!快啲望下!!!!勁多燕窩!!!!

紅燒花膠
芡汁係焦點, 應該有用鮑魚汁有底汁, 花膠有一定厚度, 所以食落煙韌
餐廳對擺盤好用心, 連條菜芯都有跟番碟型修剪過

南瓜燴安格斯牛腩

牛腩煮得夠稔, 帶有少少筋, 好濃牛味, 南瓜夠入味, 好味

素千層浸芥菜膽

素千層最有驚喜! 入面好似好多層腐皮疊埋一齊, 有好濃豆味, 外層似豆卜, 加埋個芡汁一齊食, 正!!!!

禮賓傳炒飯
有菜粒, 鮑粒, 蝦粒~ 乾濕度岩岩好!!我好怕食太乾既炒飯, 有少少濕就岩岩好啦!! 望落啲飯咁深色應該係用左老抽, 所以聞落好香但食落唔會好咸

椰汁湯圓
必食!必食!!! 一上枱已經聞到好香椰汁味, 個汁好厚身, 唔似坊間好似水狀咁! 個椰汁已經咁正, 再加上兩粒麻蓉湯丸~PERFECT!!!
题外话/补充资料: 成餐飯侍應都好貼心, 一見你茶杯唔夠茶會過黎幫你斟茶, 每到上菜時候都會講一次菜名
2017-05-18
2017-05-18 334 浏览
難得有朋友泥香港🤔 決定dump本啲帶佢去豪食一下先😝 呢度聽個名就好架細 但原來野食都真係幾唔錯👍🏻😀 鮑魚多士好的骰 賣相好可愛😝 食落口時好有層次感 鮑魚夠滑溜 有彈性 食落好有咬口 青瓜好爽口 而最底既多士亦都好脆口👍🏻 咁樣夾埋食仲消左多士既油膩感😝 雞翼就食得多 但有滿滿燕窩既雞翼真係第一次試😍 餐廳真係無偷工減料架 一切開真係全部都係燕窩 雞翼去左骨 炸得皮夠脆👍🏻 薄薄一層皮入面就係好滑身既燕窩 食落口感好豐富👍🏻 羊肚菌燉螺頭燉得好夠火候好入味👍🏻😋 個湯亦都好足料 有豬肉 羊肚菌同螺肉 唔講唔知 羊肚菌營養價值好高 補腦又提神😋 豬肉夠腍 螺肉都好彈牙 真係好味又養生👍🏻 鮮蟹肉大良炒鮮奶一送上泥就係奶白色的😀 食落真係好滑身 好有奶香味 有入口即溶既感覺 亦都好足料 食落啖啖蟹肉 蟹肉都好夠鮮甜😋花膠都幾夠厚身 食落好爽口 炆得入味👍🏻 花膠好處多大家應該都知 絕對係美顏養生之選😋 到最中意既南瓜燴安格斯牛腩啦😍 牛腩應該炆左一定時間 所以好入味 好夠稔 牛味亦好出 肥瘦均勻 南瓜味好香甜 配搭埋一齊味道好夾👍🏻 素千層其實係腐皮黎 食落豆味幾濃郁 一層層咁

素千層其實係腐皮黎 食落豆味幾濃郁 一層層咁疊埋但都食得出好夠滑身😀 芥菜膽浸係高湯中 食落好軟身 加埋幾粒杞子 甜甜地咁吊味 成碟口感都好豐富👍🏻
炒飯都值得讚👍🏻同其他普通炒飯既最大分別就係 有落到黑松露醬 所以食落有淡淡松露既香味😛 仲要好足料 有鮑魚 龍蝦 炒埋一齊 啲飯都粒粒分明 食落好有口感😝

最後就梗係唔少得糖水啦 椰汁燉桃膠夠香夠滑👍🏻 桃膠好軟身 味道唔算好出 所以配埋椰汁就岩岩好 唔會太甜😛 飲完之後成個人都覺得好滋潤😀
2017-05-17 42 浏览
今日lunch 比老闆約食晚餐,餐廳由我選擇及訂位,咁就當然係近近地搵返中環區。特別的名字「禮賓傅」餐廳高雅舒適,可能時間尚早關係客人不多,所以份外寧靜舒服。講講食物先😋😋迷你鮑魚多士 -- 多士索左鮑魚汁嘅味道,香脆可口燕窩釀雞翼 -- 雞翼略為濃味羊肚菌燉螺頭 -- 清甜可口,羊肚菌爽口,口感特別鮮蟹肉大良炒鮮奶 -- 蟹肉鮮甜加埋鮮奶份外嫩滑紅燒花膠 -- 普普通通,不太粘口,芡汁味太濃南瓜燴安格斯牛腩 -- 牛腩燴得很入味,入口鬆軟素千層浸芥菜膽 -- 比較清淡禮賓傅炒飯 -- 加了少許黑松露入口香濃鮮百合合桃露 -- 一點都不夠滑,而且比較嚡口,似係即沖

講講食物先😋😋

迷你鮑魚多士 -- 多士索左鮑魚汁嘅味道,香脆可口

燕窩釀雞翼 -- 雞翼略為濃味

羊肚菌燉螺頭 -- 清甜可口,羊肚菌爽口,口感特別

鮮蟹肉大良炒鮮奶 -- 蟹肉鮮甜加埋鮮奶份外嫩滑

紅燒花膠 -- 普普通通,不太粘口,芡汁味太濃

南瓜燴安格斯牛腩 -- 牛腩燴得很入味,入口鬆軟

素千層浸芥菜膽 -- 比較清淡

禮賓傅炒飯 -- 加了少許黑松露入口香濃

鮮百合合桃露 -- 一點都不夠滑,而且比較嚡口,似係即沖

2017-05-08
2017-05-13 827 浏览
今日預早慶祝母親節,選了一間特別有派頭,要令母親滿意的菜館不易,朋友介紹中環禮賓博,於是訂位同母親吃。餐廳位置不易找,行了一圈才發現,原來娛樂行斜上第1個街口就是了,行多了路都擔心母親不高興。到達5/F 服務員帶位,2人坐4人人座位,水晶燈下很漂亮,裝修真的很高級又有點懷舊,像老闆級,幾百萬上落的人先食得起地方,餐牌每款中菜都係名貴的材料,非常矝貴感覺!有鮑魚,燕窩,有燉湯,有花膠,安格斯牛腩,桃膠……只係$680位, 母親都覺得好有牌場。第一道菜: 迷你鮑魚多士 鮑魚煮得香軟入味,咬起來有彈性,下面有一片青瓜和炸多士,炸多士脆而不油膩,有點懷舊蝦多士變奏,以鮑魚就高級得多了。第二道菜: 燕窩鑲雞翼雞翼去骨啖啖肉,咬落滿滿燕窩在中心,燕窩真的很多,雞翼炸得皮脆金黃,實在很適合母親。伴碟小花很精緻,食落酸酸地。第三道菜: 羊肚菌燉螺頭湯第1口覺得比想像中濃味,見湯很清晰,有螺肉,瘦肉,羊肚菌,羊肚菌賣得很貴,所以這款湯母親都很滿意,我曾懷疑有味精,因為平時飲燉湯味道清一點,不過飯後2小時我都沒有口渴,証明真材實料,應該湯頭用了很多材料。另外燉盅綠色荷葉的造型很漂亮。第四道菜:鮮蟹肉大良炒

第一道菜: 迷你鮑魚多士

迷李鮑魚多士

第二道菜: 燕窩鑲雞翼

燕窩鑲雞翼

伴碟小花很精緻,食落酸酸地。

第三道菜: 羊肚菌燉螺頭湯

第四道菜:鮮蟹肉大良炒鮮奶
材料很多蟹肉,鮮奶很嫩滑,海鮮味道,面層有些咸香的碎粒,味道提升了。

第五道菜:紅燒花膠
一食就知用沙窩炆出來,紅燒汁同花膠絕配,服務員換上刀义,据花膠我都係第1次,花膠都有4mm左右厚度,咬口軟腍,配2條菜芯,健康清新。🍽

第六道菜: 南瓜燴安格斯牛腩
牛腩粒大件,口感軟腍有牛味,很香酒味和南瓜香甜。

紅燒燴安格斯牛腩

第七道菜: 素千層浸芥菜膽
廚師將葉部份除去,只用最嫩爽口芥菜身,以上湯煮成,菜膽顏色碧綠,素千層以多層腐皮造成,粒狀吸收了上湯精華,非常入味。

第八道菜: 禮賓傅炒飯
炒飯內有蝦肉,菜芯粒,一粒鮑魚係飯面。味道上應該用鮑汁蠔油炒,炒飯材料豐富,味道非一切餐廳可比。

最後的甜品 木瓜燉雪耳桃膠
桃膠很滑溜,木瓜鮮甜,雪耳爽脆,非常清甜滋潤,母親讚不絕口。

服務員很專業,飲一口茶就酬一次,每道菜食完再上另一道,係700價錢一位,除了矝貴一,環境和服務都讚,朋友介紹得太好,母親很喜歡
木瓜雪耳燉桃膠
  • 南瓜燴牛腩
  • 禮賓傅炒飯
  • 羊肚菌螺頭燉湯
2017-05-12 49 浏览
禮賓傅 - 禮賓府的中式私房又到了母親節大日子,又在煩惱該吃什麼。才剛剛去完禮賓府掉雞蛋的我,第一次看到禮賓傅,還以為是禮賓府的餐廳呢!氣派十足的門面,還有個巨型銅鑼在門口!餐廳裝潢非常豪華,但只可容納50人左右,而且環境十分寧靜,十分有私房菜的格調迷你鮑魚多士果然是相當迷你喔!鮑魚大概只有半隻食指大小,不過相當軟稔,多士是炸的,非常爽脆。心想,如果鮑魚可以大只一點就好了燕窩釀雞翼這可還真誇張,竟然在雞翼內釀進了燕窩,感覺豪華之餘,亦不會像釀入肉類那麼膩羊肚菌燉螺頭羊肚菌是珍貴中式食用菇菌類,加進螺頭燉湯的感覺很高級,涵料都還沒有完全出味,所以還不錯吃,不過湯好像有點咸...蟹肉大良炒鮮奶看見我還以為是炸物,原來是賽螃蟹,不過用上了真蟹肉,再加入了松子加強口感,整體就高了一個檔次紅燒花膠雖然花膠算厚,而且質感十分實在,但這就不太像紅燒的了,加上獻汁還是不錯吃南瓜燴安格斯牛腩比較平民的美食,牛腩入口即溶,加上南瓜跟濃濃的腩汁,是很特別的配搭素千層浸菜膽這就很普通了,熬煮芥菜膽至軟稔,加上彈牙的千層豆腐皮,味道不很突出,感覺很家庭式的食物禮賓傅炒飯這可還真不得了,鮑魚,帶子,蝦,還佐以黑松
禮賓傅 - 禮賓府的中式私房

氣派十足的門面,還有個巨型銅鑼在門口!

蟹肉大良炒鮮奶

素千層浸菜膽

禮賓傅炒飯

這可還真不得了,鮑魚,帶子,蝦,還佐以黑松露,十分豐富的味道吃很我們很起勁
帶點咸的百合加進合桃糊內,意想不到還滿夾的,不過不太大碗,不夠吃啊!
2017-05-09 205 浏览
嚟過禮賓傅一次覺得唔錯,呢次再嚟先知原來佢哋出咗個週末午餐。同一般嘅中菜有啲分別,呢度嘅菜式係位上,有啲西餐嘅感覺。先嚟嘅係兩款涼拌小食,麻辣花膠雲耳秋葵口感爽脆,辣度輕微。象拔蚌仔配粉皮,粉皮入面有切片象拔蚌仔、青瓜同肉碎等等,幾鮮味。然後就係兩款湯品,桂花魚老雞燉鹹酸菜,湯色清澈,同埋加咗啲唐芹,味道清香。龍蝦湯,味道酸酸哋,同埋仲有龍蝦肉,估唔到可以晌中菜館飲到呢款比較西式嘅湯品。沙汁明蝦球,蝦球炸得外脆內彈牙,醬汁酸甜。欖角蒸斑骨配炒蘿蔔糕,斑骨肉少但惹味,蘿蔔糕切成一口大小,食起嚟幾香口。南瓜燴安格斯牛腩,牛腩軟腍有牛味,南瓜又夠香甜。桂花鮑魚炒素翅,廚師將蛋黃炒成桂花咁,入面就仲有芽菜同素魚翅。禮賓傅炒飯,用鮑魚角、龍蝦肉等等炒成,同埋用咗黑松露同青蔥提味,米飯炒得粒粒分明又夠乾身。甜品一碟有兩款,蛋白杏仁茶,味道討好又養顏。天山雪蓮燉雪耳,雪耳軟中帶爽,甜味啱啱好又順喉。呢次試嘅菜式之中,我哋就比較鍾意沙汁明蝦球同南瓜燴安格斯牛腩。

麻辣花膠雲耳秋葵、象拔蚌仔配粉皮

桂花魚老雞燉鹹酸菜、龍蝦湯

沙汁明蝦球、欖角蒸斑骨配炒蘿蔔糕

南瓜燴安格斯牛腩、桂花鮑魚炒素翅

禮賓傅炒飯

蛋白杏仁茶、天山雪蓮燉雪耳

沙汁明蝦球、欖角蒸斑骨配炒蘿蔔糕
南瓜燴安格斯牛腩、桂花鮑魚炒素翅
2017-04-07 153 浏览
上星期去左一間叫「禮賓博」既餐廳食飯初時上網睇 真係以為依家禮賓博開左間餐廳係供所有人的原來才發現誤會了,其實係一間係中環鬧市中樓上既一間中菜餐廳,經侍應得知,叫「禮賓博」係因為呢間餐廳既大廚係真正既禮賓博已經掌廚逾十載了,所以就將自己既餐廳都改為「禮賓博」,希望所有黎到既客人都可以有一種係禮賓博食飯既感覺同經歷。上到去,餐廳出裡既環境已經好特別,有一個好大既鑼,外面整體既裝飾都具有中式既風格。但入到去,又係另一個感覺,裡面既裝飾係比較西式,感覺好豪華,感覺來到既每個客人都好尊貴似的。入到最最最重要既一環,就係食物了!先來的是「迷你鮑魚多士」第一道菜已經係鮑魚,氣派十足!鮑魚賣相好吸引,非常新鮮似的。我再切開鮑魚、青瓜、多士,一口係落去,鮑魚汁最搶味,青瓜脆口再加多士,有著多層既口感。第二碟係「燕窩釀雞翼」聽到個名都feel到陣氣埸啊! 肥美既雞中翼裡面釀左超多既燕窩係裡面。不過呢個係我同男朋友覺得最可惜既一碟菜,雖然呢一道菜極具氣派,不過卻失去了原本雞翼好味之處,燕窩代替了嫩滑多汁既雞肉。但係第一口咬落去 裡面全是燕窩 亦有另一番既驚喜。第三道菜係「羊肚菌燉螺頭」非常清甜,飲到尾帶少
上星期去左一間叫「禮賓博」既餐廳食飯

初時上網睇 真係以為依家禮賓博開左間餐廳係供所有人的

入到最最最重要既一環,就係食物了!

先來的是「迷你鮑魚多士」
第一道菜已經係鮑魚,氣派十足!

第二碟係「燕窩釀雞翼」

聽到個名都feel到陣氣埸啊!
肥美既雞中翼裡面釀左超多既燕窩係裡面。

但係第一口咬落去 裡面全是燕窩 亦有另一番既驚喜。
第三道菜係「羊肚菌燉螺頭」

非常清甜,飲到尾帶少許苦苦甘甘的。

湯名為「羊肚菌燉螺頭」,確實湯名所講既材料都一眼看見,相當足料。
第四道「鮮蟹肉大良炒鮮奶」

雖然賣相不算出色,但因加入鮮奶而變得嫩滑,

再加上蟹肉同其他材料,令口感豐富了,蟹肉帶少許鮮甜!
第五道「紅燒花膠」

我同男朋友都超愛食花膠,對上一次食花膠就係新年,

當時既花膠口感好正,嫩滑的。

呢次食既紅燒花膠,味道又再次憶起新年,

口感同味道都好相似,呢個汁成巧令花膠既味道昇華,出色!
第六道「南瓜燴安格斯牛腩」

味道有充滿香港特色,而且我亦超愛南瓜味既菜!

呢到既師父將牛腩燴到超級超級入味!
第七道「素千層浸芥菜膽」

差不多到左今日晚餐既尾聲,當然要叫個菜清一清,

特別係食完好濃味既燴牛腩後,再食返個相對清既菜!
第八道「禮賓博炒飯」

其實去到呢到,我同男朋友都已經好飽好飽,

雖然每道份量都好似少少的,但係食到第八道真係飽到上晒心口,

再來一個呢個既炒飯,令晚餐帶少許「飯意」。
第九道「鮮百百桃露」

又是一樣具中國特色既甜品 - 百桃露

口感唔錯,稠稠地,令百桃露既味道停留係味蕾上。
2017-03-06
2017-04-06 2232 浏览
為父親慶生,早已在兩星期前選好餐廳訂好位置,待爸爸放工後一同前往。尚未知道食物質素如何,但聽到「禮賓傅」這個店名,已感到那份霸氣!而餐牌的首頁也有寫上這名字的由來。長話短說,大概就是餐廳的總廚曾為前總統及首相下廚,再以「禮傅」- 細意款待及「傅」- 廚師而命名店内位置不多,但格局佈置充滿了中國風。餐廳較入位置還設有玻璃包廂,頗適合節慶是跟親戚朋友聚餐,特別是新年,這種格調的餐廳就最適合了羊城鴨鬆 $138[分數:8/10]家人跟我一樣,喜歡吃前菜及食多於主菜,所以先選了兩道小吃,再來一個燉湯,然後就有小菜、飯類及甜品。第一道是羊城鴨鬆,跟常吃的生菜包有幾分相似,分別在於賣上更加精緻外,碎肉還以鴨肉取代了豬肉。入口味道不算太濃,肉香中帶有粉葛的爽脆口感。若嫌味道不夠還可自行加上海鮮醬,令味道更加突出。鵝肝蝦多士 $88[分數:7/10]鵝肝蝦多士賣相同樣可愛吸引,蝦頭及底下的多士同樣炸得香脆。多士上滿佈了黑白芝麻粒,蝦身入口爽彈,多士鬆脆。但有點失望的是鵝肝只有少少的一粒於多士內,所以未必感受到應有的鵝肝香!可惜大白鱔咸酸菜燉老雞 $238[分數:8.5/10]燉湯做得蠻不鎮的,雖然是燉

羊城鴨鬆 $138

[分數:8/10]

鵝肝蝦多士 $88

大白鱔咸酸菜燉老雞 $238

[分數:8.5/10]

燉湯做得蠻不鎮的,雖然是燉考雞,但湯面上沒不太多油份。燉湯入口鮮甜無比,而湯内就有著一件白鱔、少量咸菜及瘦肉。喝得出燉湯沒有加入太多調味料作提味,真材實料,值得一讚

金華玉樹雞 $318/半隻

[分數:7/10]

其實金華玉樹雞嘅金華即係金華火腿,玉樹多以翠綠嘅清菜代替,不過這裡就用了冬菇代替。金華火腿富口感之餘,咸度亦不會太高。不過略嫌雞件未夠嫩滑,幸好油份不多,尚算適合父母二人享用

香港炒飯 $198

[分數:7/10]

究竟是加入了甚麼材料可以稱之為香港炒飯呢?炒飯內加入了蝦干,叉燒,欖菜及咸蛋,算不上是甚麼矜貴食材,但令人想起了老香港情懷。由於加入了咸蛋黃,所以炒飯入口有著陣陣蛋黃的咸香,不過同時蛋黃亦令炒飯的油份增加。再配上帶口感我蝦干及欖菜,口感豐富

鮮百合合桃露 $68

[分數:7.5/10]

甜品方面,偏愛中式糖水的媽媽就選了合桃露,跟平常所吃的最大分別是,這裡加入了小片的鮮百合。合桃露入口綿滑,帶有淡淡的合桃香,不過稠度稍低。至於鮮百合則入口爽脆,綿中帶爽的口感,感覺特別。

禮賓傅 (中環)

中環安蘭街18號5樓

以上消費:$1,160

味道:7.5/10

環境:7/10

服務:7/10

衛生:8/10

抵食:7/10

2017-04-04 1308 浏览
認識我的人都知道, 個人喜愛中菜的程度遠比西餐多, 女生們愛吃法國菜, 愛甜品, 我卻獨愛一盅兩件, 中式京滬粵菜都是至愛, 夜上海, 明閣也是百吃不厭. 今次帶長輩長途跋涉過海(至少對他們來說是) , 當然沒理由吃平凡的酒樓菜, 上網搜尋後決定帶他們試試連名字也很堂皇的禮賓傅. 細看禮賓傅的背景, 原來總廚鐘建良先生曾擔任三任特首的御廚, 很多政要, 官員, 甚至國際領袖也曾是他的座上客, 有幸品嚐元首級的美食佳餚, 令我們都充滿期待. 餐廳位於中環安蘭街一楝帶點殘舊的商廈中, 電梯門一開, 並沒有看見喧鬧沸騰的人聲, 迎接客人先是電梯旁的一排懷舊飾品, 復古墨綠繪花手飾箱, 鮮紅矮櫃, 兩盤青竹加上桃紅蝴蝶蘭閒置在木椅上, 已有一種古老大宅門的感覺, 再看禮賓傅的招牌下有一個銅鑼, 十足的氣派, 果然不同凡響. 店內同樣放着仿古董流聲機, 銅製器皿等, 彩瓷花瓶等, 加上雕花木櫃, 令我回想起小時侯家中的櫃子, 懷舊味道甚濃.店內面積並十分大, 一眼看盡, 佈局倒是簡潔而高雅, 沒有金雕龍鳯, 卻不失優雅高尚, 切合禮賓傅的尊貴路線. 可能時間尚早, 食客不算太多, 而且以

可能時間尚早, 食客不算太多, 而且以商務和遊客居多, 亦不乏長輩級, 但鄰座有一對年青情侣, 年齡層遍佈也甚廣.

老人家不喜左挑右選, 還是點套餐比較穩陣, 有湯有飯有餸有甜品, 八道菜$580元, 價位可接受, 也當是吃名氣和排塲.

羊城鴿鬆

另類的生菜包, 有切粒鴿肉, 冬菇, 馬蹄, 冬筍,芹菜, 味道傳統, 點上海鮮醬伴吃, 竟有賀年菜感覺, 口感不錯, 粒粒分明也不油膩. 點醬略嫌有點鹹,卻能提鮮, 吃健康點還是不加醬好, 我們的口味越趨老人家了.
花雕浸蟹箝

原隻大蟹箝浸在花雕酒中, 仍熱呼呼的, 酒香隨輕煙四散在眼前的空氣中, 味道醉人. 蟹箝已折了殼, 吃起來當然更方便, 亦沒有散開的情況, 肉質嫩滑, 一絲絲可見, 酒味亦一點不刺喉, 很矜貴的前菜, 卻相當回味.
大白鱔鹹酸菜燉老雞

用白鱔煮湯還是第一次品嚐, 湯色清而不濁, 金華火腿味突出, 材料除原塊新鮮白鱔外, 還有豬展, 菜胆, 白胡椒等, 有點像鮮味的胡椒豬肚湯, 鹹中帶鮮. 白鱔很爽彈, 絲毫沒有白鱔常見的泥味, 湯味很温和, 如同行長輩所言, 舒服, 降燥, 潤喉. 外出用膳甚少會點湯品, 但中國人的飲食智慧在燉湯中能充分呈現, 讓人喝下有祥和感的食療.
松露露筍炒帶子

這有點像飲宴的菜式, 用上黑松露炒原隻帶子, 是比較時尚的配搭. 帶子內頭仍有少許生, 嫩滑鮮甜, 口感和味道也特別好, 松露味則有久鮮明, 但伴菜的彩椒卻也爽鮮清甜, 一起煮, 沒有誰搶過誰的風頭, 亦不過鹹過重味, 水準不俗.
金華玉樹雞

很精美的賣相, 薄玻璃茨下是光滑的雞件, 火腿片和冬菇. 雞件滑不溜口, 但夾起時有點皮肉分離, 火腿鹹鮮有提味作用, 厚身味香濃的花菇片, 和鮮雞火腿是絕配, 十分不錯.
梅菜蒸菜心

甜菜的份量有點過多, 但幸好是甜味濃的梅菜, 不致令菜芯太鹹, 有肉自然有菜, 老人家最喜歡這均衡清淡飲食, 但梅菜建議只取少許伴吃, 畢竟鹽份較高, 多吃對身體無益.
香港炒飯

什麼是香港的炒飯? 簡單講應該是炒埋一碟, 上一代物質不及現代富裕, 家中有什麼餸頭餸尾就炒作一碟, 加點老抽打隻蛋就是一餐. 到禮賓傅竟也要吃這樣草根炒飯? 非也....飯中有叉燒, 鹹蛋黃, 蝦米, 欖菜等, 不盡是下欄配料, 但卻保留地道神髓, 色澤吸引味道恰當, 飯粒分明有嚼勁, 懷舊味甚濃.
合桃露

勝在不太甜, 但又欠了一點果仁香氣, 亦有點過於稠杰, 可能合桃分量不夠, 如能改善會更完美.
禮賓傅吃的是精緻傳統港式名菜, 以食材優質, 手勢精湛代替創新和浮誇, 用膳期間餐室內放着天涯歌女, 夜上海等懷舊歌曲, 老人家們自然吃得親切開懷, 他們滿意比什麼都重要. 我們從沒有嚮往過禮賓府的生活, 但有幸品嚐禮賓府的菜單, 付上能負擔的價錢, 換取珍貴的相處時光, 才最珍惜, 也很值得.
2017-03-09