2023-05-07 19 浏览
天文台圍是尖沙嘴一處非常隱蔽的地方,但卻有不少美食,大家可以去這裏發掘一下,今日又給我找到好吃的Omakase。天氣熱辣辣來一杯冰涼的血橙梳打真是好享受。前菜三點,水雲沙律酸酸的非常開胃,子持魷魚帶微微酸的提升了食慾,最後來一個青檸啫喱使人有refresh的感覺。蕃茄沙律,透明的海草很脆口,蕃茄新鮮而且十分甜美。長崎小長井蠔,肉質結實肥美,味道清甜,入口後還來一點金屬的味道,這蠔很有層次。真名鰹及活赤貝刺身,鰹魚肉質結實鮮味,但不失軟滑可口,魚油豐富;赤貝還可見到收縮,可知新鮮程度,入口彈牙。深海池魚及沙甸魚刺身,池魚於油分充足,肉身夠厚非常有咬口很出色;沙甸魚味道確是霸道,跟蔥花及芝麻很配合。汁煮東風螺,螺肉較有咬口,味道偏小小辣,鹹味適中突顯螺肉的鮮味。蟹肉茶碗蒸,蛋很滑,蟹肉鮮甜,菇菌出奇地脆口十分突出。紫蘇葉中拖羅,中拖羅完全沒有根,入口即溶,雖然紫蘇葉的味道霸道,但沒有搶過主角拖羅的鮮味,配上來微酸的飯進一步中和了拖羅的油膩感。來一塊柚子蘿蔔來清清味蕾。赤身醬油漬壽司,赤身完全沒有腥味,而且肉質嫩滑,醬油味道沒有過濃。希靈魚壽司,第一次吃希靈魚的生魚片,味道濃郁得來很甜美,口
天氣熱辣辣來一杯冰涼的血橙梳打真是好享受。
蕃茄沙律,透明的海草很脆口,蕃茄新鮮而且十分甜美。
蟹肉茶碗蒸,蛋很滑,蟹肉鮮甜,菇菌出奇地脆口十分突出。
來一塊柚子蘿蔔來清清味蕾。
希靈魚壽司,第一次吃希靈魚的生魚片,味道濃郁得來很甜美,口感爽脆,簡直是顛覆了我對希靈魚的認知,原來絕對不是黃色的這種是醃製過的。
吞拿魚腦天壽司,腦天油脂豐富,口感舊有咬口。
燒太刀魚,肉質極嫩滑,外皮燒得金香,肉汁多而鮮。
海膽蟹肉蟹膏三文魚子拌飯,馬糞海膽清甜,蟹用上了味道較濃的松葉蟹,三文魚子富鹹鮮味。
鯛魚湯配稻庭烏冬,烏冬很滑,鯛魚湯很鮮。
甜品都有2個,芝麻雪糕很香;蜜瓜及綠茶奶凍,綠茶奶味較重,蜜瓜夠甜。
味道: 食物質素高
環境: 傾計一流
衛生: 整潔
服務: 尚可
價錢: 價錢可接受
2023-05-06 16 浏览
無論有冇去日本,覓食首選都係日本菜。放工去了尖沙咀食廚師發辦。🔸先付、三品水雲沙律口感好爽,帶醋的酸味;子持魷魚呈黃色,一粒粒的卵鮮甜可口,青瓜片爽脆;及青檸啫喱,滑嘟嘟,微微的酸甜味令人開胃。🔸沙律沙律菜頗新鮮,蕃茄酸酸甜甜,海藻脆口,柚子醋味道特濃。🔸刺身🦪長崎縣小長井生蠔師傅已經將蠔和殼分離,食時十分方便,蠔新鮮,有淡淡的海水味,面頭有少許蘿蔔蓉和蔥配合酸汁作調味。🐟真名鰹呈透明,味道較淡,師傅建議點酸汁食用,口感較結實;赤貝爽口。🐟深海池魚,肉厚肥美,魚油豐富,口感彈牙;沙甸魚軟滑,帶少許青檸味。🐚花螺有少少辣。🔸茶碗蒸夠熱,蛋香頗滑,每一口都食到一絲絲香濃的蟹肉。🔸壽司🍣紫蘇葉拖羅拖羅經火炙過,呈半生熟,油分甘香、口感軟糯,入口時更有紫蘇葉的氣味,紫菜很脆。柚子蘿蔔味道脆口帶甜,更浸出微甜的柚子味。🍣赤身醬油漬赤身呈暗紅,冇腥味,口感軟滑。🍣希靈魚壽司新鮮的希靈魚都係第一次食到,而且比較少見,希靈魚肥美幼滑,唔油膩亦唔覺腥,伴有薑蔥香味。🍣燒腦天壽司腦天即是吞拿魚頭頂的肉,經微微火炙過,由於脂肪較多,入口時油分盡出,蒜片香脆。🍚海膽蟹肉蟹膏三文魚籽飯海膽、蟹肉、蟹膏都係鮮甜美
無論有冇去日本,覓食首選都係日本菜。

放工去了尖沙咀食廚師發辦。
🔸先付、三品
水雲沙律口感好爽,帶醋的酸味;
子持魷魚呈黃色,一粒粒的卵鮮甜可口,青瓜片爽脆;及
青檸啫喱,滑嘟嘟,微微的酸甜味令人開胃。
🔸沙律
沙律菜頗新鮮,蕃茄酸酸甜甜,海藻脆口,柚子醋味道特濃。
🔸刺身
🦪長崎縣小長井生蠔
🐚花螺有少少辣。
🔸茶碗蒸
夠熱,蛋香頗滑,每一口都食到一絲絲香濃的蟹肉。
🔸壽司
🍣紫蘇葉拖羅
柚子蘿蔔
味道脆口帶甜,更浸出微甜的柚子味。
🍣赤身醬油漬
赤身呈暗紅,冇腥味,口感軟滑。
🍣希靈魚壽司
🍣燒腦天壽司
🍚海膽蟹肉蟹膏三文魚籽飯
海膽、蟹肉、蟹膏都係鮮甜美味,三文魚籽咬開甜美唔鹹,每一茶匙入口都有齊四種鮮甜味道,真係滿足🈵。
🔸燒物
燒太刀魚,太刀魚外表微焦,魚肉有嚼勁。
🔸吸物
魚湯濃稠,菜很甜。
🔸甜品
除了有芝麻雪糕,奶味比較多,
還有杏仁豆腐,杏仁香濃,質地很滑,唔會甜,蜜瓜很甜。
喜歡呢個廚師發辦,刺身壽司嘅份量都很平均,👍🏻師傅經驗豐富,同佢交流頂呱呱!
📍秋田刺身日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍8號2樓

#foodie #food #foodpic #foodphoto #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk
#日本菜 #海鮮 #壽司 #刺身 #廚師發辦 #尖沙咀
#foodielife #為食妹 #tm128_love food
2023-05-03 12 浏览
之前同朋友食過秋田浜燒食堂,味道都唔錯,於是今次特登黎試佢旗下另一間專食omakase既日本料理餐廳。去到先知原來兩間餐廳只不過係樓上樓下,整體魚身非常之新鮮肥美,十分高質。✨先付三品前菜分別有螢光魷魚、海帶同海螺,魷魚同海螺食落十分爽口,而海帶食落則酸酸地咁,非常開胃。✨沙律✨茶碗蒸茶碗蒸口感十分順滑,值得一提既係朋友本身唔好食蛋,本身以為可能會換d前菜俾我朋友,點知師傅勁好咁換左個燒扇貝俾佢,份量仲要唔少。✨刺身五品無諗過刺身會有生蠔,生蠔食落十分creamy,而且海水味唔係好重。另外刺身仲有赤貝、油、海膽卷同油甘魚,味道鮮甜可口。✨壽司六貫每款壽司既魚生都係厚切,其中炙燒右口魚邊同炙燒拖羅油脂味香濃。較為特別既係最後一道壽司你一個迷你丼飯,有三文魚子、海膽同蟹肉蟹膏,食完十分滿足。✨湯品魚湯味道鮮甜濃郁,魚味十足。✨甜品甜品非常豐富,除左有日本蜜瓜同抹茶奶凍之外,仲有得食黑芝麻雪糕。三款甜品都好好食,尤其係個抹茶奶凍,口感十分滑溜,而且抹茶味突出。

✨沙律

✨茶碗蒸

刺身五品

壽司六貫

✨湯品
魚湯味道鮮甜濃郁,魚味十足。

甜品
2023-04-26 18 浏览
今晚同家姐去咗尖沙咀~秋田刺身日本料理~食<餓嗎 ?家姐~> 😁😁,唔明我講咩? 係食廚師發板 Omakase 呀。🤣我哋坐係長吧枱,望住廚師用心製作美食,有問題仲可以即時請教師傅。坐低咗之後,師傅好快就埋頭苦幹製作 20道精心挑選既菜式。🔸️先嚟三款開開胃,清甜小酸既水雲、爽口既魷魚春、酸甜青檸啫喱。🔸️新鮮沙律菜🥗配上爽口水晶海藻,清新健康 。🔸️三重縣真蠔[桃小町 ]🦪,爽口清甜。🔸️慢煮鮟鱇魚肝,口感滑溜。🔸️新鮮刺身三款,赤貝、池魚、最鍾意火灸右口魚裙邊,超好味。🔸️煙燻藍鰭吞拿魚BB,醬汁配洋蔥絲,同平時食的口感唔同,更滑更嫩。🥢🍣幾款肥美,油脂豐富既壽司~🔸️地金目鯛🔸️燒右口魚邊,師傅話好多人喜歡右口魚,所以做埋壽司款,比大家再encore。🔸️燒腦天肉,吞拿魚頭肉,好稀有一條得兩片,口感軟滑。🔸️新鮮希靈魚,配上紫蘇葉同蔥花, 口感豐富。🔸️燒拖羅,入口即溶。🔸️柚子🍊蘿白,酸酸甜甜,加上柚子清香,解解膩。🔸️蟹肉蒸蛋🥚,蛋香滑溜。🔸️燒赤鯥,BB一夜干,但唔會太咸,好香口。🔸️份量好多既松葉蟹肉🦀海膽蟹籽配少量飯,啖啖肉。🤩🔸️魚湯🐟烏冬,魚湯超驚喜,純魚骨淆湯淆至奶白色 ,真材實料,成碗飲曬。🔸️

坐低咗之後,師傅好快就埋頭苦幹製作 20道精心挑選既菜式。

🔸️新鮮沙律菜🥗配上爽口水晶海藻,清新健康 。

🔸️三重縣真蠔[桃小町 ]🦪,爽口清甜。

🔸️慢煮鮟鱇魚肝,口感滑溜。

🥢🍣幾款肥美,油脂豐富既壽司

🔸️地金目鯛

🔸️燒腦天肉,吞拿魚頭肉,好稀有一條得兩片,口感軟滑。

🔸️新鮮希靈魚,配上紫蘇葉同蔥花, 口感豐富。

🔸️燒拖羅,入口即溶。

🔸️柚子🍊蘿白,酸酸甜甜,加上柚子清香,解解膩。

🔸️蟹肉蒸蛋🥚,蛋香滑溜。

🔸️燒赤鯥,BB一夜干,但唔會太咸,好香口。

🔸️份量好多既松葉蟹肉🦀海膽蟹籽配少量飯,啖啖肉。🤩

🔸️甜品都好豐富,綠茶🍵奶凍、靜岡蜜瓜🍈、咖啡味雪糕,好滿足呢💓💕

2023-04-24 101 浏览
做得咁辛苦,當然要食餐好嘅,今日就來到尖沙咀天文台圍中的「秋田刺身日本料理」,嚐嚐他們的美味omakase!他們環境有著燈籠、竹簾和清酒,店內陳設布置,確有種典型日本餐廳的裝潢。要食當然要食最是令的食材omakase !當中已有前菜、沙律、日式蒸蛋、刺身、壽司、湯、甜品,真的非常豐富!前菜三品水雲口感黏滑微酸,非常開胃。柚子啫喱味道清爽,口感細膩。鮟鱇魚肝魚肝大大件,綿密柔滑,鮮嫩細嫩。沙律🥗沙律方面除了用上新鮮沙律菜外,亦添加了糖蕃茄、水晶海藻等,令入口爽口香甜,清脆多汁,令人胃口大開。5款刺身🐟三重縣蠔先來三重縣蠔,其肉身肥美,入口帶海水鹹香,回甘味濃。赤貝刺身色澤亮麗,鮮甜味濃郁,口感爽脆。右口魚海膽刺身右口魚油脂濃郁,捲著鮮甜海膽,入口層次豐富。BB吞拿魚刺身口感柔軟,入口油脂在口中蕩漾,鮮味極了!池魚王刺身肉質鮮嫩肥美,甘香細膩,入口質感爽脆。蟹肉蒸蛋入口細滑嫩口,當中更有蟹肉和魚片等,令味道更豐富。壽司6貫🐠池魚壽司池魚肉質緊實爽口、略帶油香,味道鮮甜。新鮮希靈魚壽司跟平常食到的不一樣,魚味突出,確實不錯!火炙拖羅壽司經火炙後拖羅滲出油脂,香氣撲鼻,入口油香滿滿,超級肥美。

要食當然要食最是令的食材omakase !
當中已有前菜、沙律、日式蒸蛋、刺身壽司、湯、甜品,真的非常豐富!
前菜三品
水雲口感黏滑微酸,非常開胃。
柚子啫喱味道清爽,口感細膩。
鮟鱇魚肝魚肝大大件,綿密柔滑,鮮嫩細嫩。
沙律🥗
5款刺身🐟
三重縣蠔
先來三重縣蠔,其肉身肥美,入口帶海水鹹香,回甘味濃。
赤貝刺身
色澤亮麗,鮮甜味濃郁,口感爽脆。
右口魚海膽刺身
右口魚油脂濃郁,捲著鮮甜海膽,入口層次豐富。
BB吞拿魚刺身
口感柔軟,入口油脂在口中蕩漾,鮮味極了!

池魚王刺身
肉質鮮嫩肥美,甘香細膩,入口質感爽脆。
蟹肉蒸蛋
入口細滑嫩口,當中更有蟹肉和魚片等,令味道更豐富。
壽司6貫🐠
池魚壽司
池魚肉質緊實爽口、略帶油香,味道鮮甜。
新鮮希靈魚壽司
跟平常食到的不一樣,魚味突出,確實不錯!
火炙拖羅壽司
經火炙後拖羅滲出油脂,香氣撲鼻,入口油香滿滿,超級肥美。
燒右口魚邊壽司
右口魚邊火炙後油脂甘香,濃郁甘甜,令人愛上。
燒腦天壽司
經師傅介紹腦天即是吞拿魚頭頂的肉,一條吞拿魚只得兩片,其口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃。
燒愛侶魚
愛侶魚經火炙後魚質感變得緊緻,散發著淡淡甜香。
松葉蟹肉魚籽海膽飯
米飯上加上了松葉蟹肉、魚籽、海膽…令平凡中都變得不平凡,味道鮮味,甘甜醇香,綿滑多汁。
魚湯烏冬
烏冬口感彈牙,配上鮮味魚湯,絕對係一食必清的烏冬魚湯麵。
最後還有豆腐奶凍和蜜瓜,香甜口感,令人一再回味!

2023-04-13
庆祝纪念
纪念日
2023-04-24 13 浏览
最近同朋友去左尖沙咀食omakase,揀左呢間位於天文台道嘅秋田刺身日本料理。我地當日食嘅set每位$1380,包左20樣唔同嘅野食,超級豐富。✨先付三品前菜三品分別係螢光魷魚、海帶同海螺,三款味道都唔錯,清新開胃。✨沙律✨燒扇貝呢道本來係茶碗蒸,但因為我唔鍾意食蛋,師傅非常貼心咁改左做一道燒扇貝,值得加分。✨刺身五品個set包左五款唔同嘅刺身,當中有生蠔、赤貝、油甘魚海膽卷等,每樣我都好鍾意。✨壽司六貫壽司六貫都係我平時鍾意嘅款式,當中有唔少都係油分十足嘅貴價魚,我自己覺得個右口魚邊同最後嘅海膽最好味。✨湯品奶白色嘅魚湯,魚味非常濃郁鮮甜。✨甜品&生果最尾有日本蜜瓜同抹茶奶凍作結。

✨沙律

✨燒扇貝

刺身五品

壽司六貫

✨湯品
奶白色嘅魚湯,魚味非常濃郁鮮甜。

甜品&生果
最尾有日本蜜瓜同抹茶奶凍作結。
尖東一帶有好多日式餐廳,以往不少日本人會去傾生意,喝杯酒。秋田日本刺身料理係當中一間。最近知道餐廳新設廚師發辦menu,有興趣來品嚐一下師傅既手藝。🥢前菜水雲:喜歡水雲酸咪咪開胃。🦑子持魷魚:魷魚春爽口脆卜卜。🍋青檸jelly:清新開胃🥗沙律:特別之處上面有d似粉絲的材料,問師傅原來係水晶海草,幾特別。🦪食omakse最喜歡食蠔,因經常食到特別既品種。三重縣🍑桃小町,味道超爽甜。慢煮鮟鱇魚肝,質感綿滑。🥢刺身:右口魚,燒過既右口魚裙邊,赤貝,池魚王,師傅會介紹埋進食次序,由淡到濃。🐟煙燻藍鯨吞拿魚bb,比一般藍鯨吞拿細條d,大約10kg。用上西式做法,配洋蔥絲🧅,較有新鮮感。🍣壽司:地金目鯛,質感爽中帶嫩。🔥燒右口魚師傅話雖然食過燒右口魚刺身,因為多客人中意食,所以壽司再度出現,可以細意品嚐。🐟燒腦天:係吞拿魚頭頂,屬特別部位,口感特別嫩滑。🐟新鮮希靈魚 平時比較少食到如此新鮮既希靈魚,爽滑,夾住紫蘇葉更加清香。🐟拖羅手卷:勁脆既紫菜包住,拖羅勁肥美,油香大爆發。🥚茶碗蒸嫩滑🐟燒赤鯥呢餐既亮點,非常驚喜。平時赤鯥多數食刺身做法。第一次食燒赤鯥,一夜干,有鹹香味,食落一d都吾鞋。🥣魚湯烏

尖東一帶有好多日式餐廳,以往不少日本人會去傾生意,喝杯酒。

秋田日本刺身料理係當中一間。

🥢前菜

水雲:喜歡水雲酸咪咪開胃。

🦑子持魷魚:魷魚春爽口脆卜卜。

🍋青檸jelly:清新開胃

慢煮鮟鱇魚肝,質感綿滑。

🥢刺身

🍣壽司

地金目鯛,質感爽中帶嫩。

🔥燒右口魚

🐟燒腦天:係吞拿魚頭頂,屬特別部位,口感特別嫩滑。

🐟新鮮希靈魚

平時比較少食到如此新鮮既希靈魚,爽滑,夾住紫蘇葉更加清香。

🐟拖羅手卷:

勁脆既紫菜包住,拖羅勁肥美,油香大爆發。

🥚茶碗蒸嫩滑

🐟燒赤鯥

呢餐既亮點,非常驚喜。平時赤鯥多數食刺身做法。

第一次食燒赤鯥,一夜干,有鹹香味,食落一d都吾鞋。

🥣魚湯烏冬

用當日刺身餘下既魚骨先🔥炒完再熬5-6小時,超花心機。

魚湯濃稠奶白色,魚香味勁濃,完全來自魚既天然味道。

出魚湯前仲會問需吾需要加烏冬,因應每個人既胃納安排。

🦀松葉蟹海膽三文魚子飯

有齊三樣鮮味食材,今餐真系太豐富了😍❤️💗。

🍈🍮甜品

同朋友各點杏仁豆腐同抹茶奶凍,可以試齊2款,配靜岡蜜瓜🍽️🍴

🍧吾夠既話仲可以食埋雪糕, 叫咗焦糖咖啡味非常香,平時日式餐廳雪糕比較少有呢個味道。☕

❤️細心位:

師傅見到我地食到d比較油脂豐富既魚,有d漏漏地,即時遞上一片柚子蘿蔔解膩。

2023-04-16
2023-04-21 7 浏览
工作辛苦過後,當然要好好吃一頓慰勞自己,便選擇了喜愛的omakase。omakase ($1380)包括了前菜、沙律、日式蒸蛋、刺身、壽司、燒物丶湯及甜品,當中更食到稀有部位,如新鮮希靈魚及火炙腦天等,絕對值得一試!前菜三品水雲滑溜帶微酸,下面墊有爽脆的青瓜,口感冰涼清爽;柚子啫喱味道清爽,酸甜醒胃。鮟鱇魚肝柔滑細膩,面層灑上幽香的柚子皮,令魚肝甘香味道更突出。沙律糖蕃茄香甜多汁,水晶海藻清脆爽口,配上略帶鹹味的沙律醬令人食慾大開。吃過前菜和沙律,緊接著是5款刺身。三重縣蠔肉質肥美鮮甜,食落爽身,有海水味但不會過鹹。赤貝+右口魚海膽赤貝肉質爽脆中帶柔軟,味道鮮甜。右口魚海膽滑溜煙韌的右口魚捲住鮮甜的海膽,令層次昇華,吃起來甘香甜美。池魚王+BB吞拿魚BB吞拿魚口感細嫩柔滑。池魚王厚身嫩滑,鮮嫩肥美,質感爽脆又有咬口。蟹肉蒸蛋入口鮮美細膩,嫩滑可口,蒸蛋搭配蟹肉和魚片後,鮮味加倍。池魚肉質爽脆,鮮嫩肥美,魚味香濃,佐以微辛的薑蓉,將鮮味提昇至另一層次。新鮮希靈魚比較罕見,第一次品嘗,魚味濃郁。火炙大拖羅大拖羅油脂豐腴,經微微炙燒,喚醒油脂香氣,入口分外甘香,加上炸蒜有助中和魚油的膩口感覺
omakase ($1380)
包括了前菜、沙律、日式蒸蛋、刺身壽司、燒物丶湯及甜品,當中更食到稀有部位,如新鮮希靈魚及火炙腦天等,絕對值得一試!
前菜三品
沙律
吃過前菜和沙律,緊接著是5款刺身

三重縣蠔肉質肥美鮮甜,食落爽身,有海水味但不會過鹹。
赤貝+右口魚海膽
赤貝肉質爽脆中帶柔軟,味道鮮甜。
右口魚海膽
池魚王+BB吞拿魚
BB吞拿魚口感細嫩柔滑。
池魚王厚身嫩滑,鮮嫩肥美,質感爽脆又有咬口。
蟹肉蒸蛋
入口鮮美細膩,嫩滑可口,蒸蛋搭配蟹肉和魚片後,鮮味加倍。
新鮮希靈魚比較罕見,第一次品嘗,魚味濃郁。
火炙大拖羅
大拖羅油脂豐腴,經微微炙燒,喚醒油脂香氣,入口分外甘香,加上炸蒜有助中和魚油的膩口感覺。
燒右口魚邊
右口魚邊油脂豐富,以火槍炙過充滿油香,咬下去油脂四溢,食得滿口油香。
燒腦天
腦天是吞拿魚頭頂的肉,一條魚只得兩片,極為珍貴。灸燒後魚脂豐美甘香,以紫蘇葉及紫菜捲上,油香而不膩,豐腴細滑,令人大感滿足。
松葉蟹肉魚籽海膽飯
松葉蟹肉融入了蟹膏濃香,更能襯托鮮味、海膽鮮甜、魚籽一咬即破,味道帶甜,極致鮮味。
燒愛侶魚質感緊密結實,魚肉味道淡雅。
吃至尾聲,以細滑香濃的豆腐奶凍及香甜多汁的蜜瓜作結。
2023-04-08 12 浏览
原來秋田除了鐵板燒、浜燒外,也有品嘗廚師發辦的「秋田刺身日本料理 」‼️🍣▫️❥$𝟭𝟯𝟴𝟬 𝕆𝕄𝔸𝕂𝔸𝕊𝔼 (𝟮𝟬品)🥢~~~~~~~~~~~~~~~~▰ 先付3品水雲醋物、青檸啫哩、子持魷魚三款都清新開胃‼️當中最特別應屬子持魷魚,有著無數卜卜脆的魚籽,很有口感‼️😙▫️▰ 刺身5品➊長崎縣小長井生蠔:口感爽甜,一口吃下大滿足‼️➋池魚:鮮甜又爽口‼️➌右口魚:鋪著海膽、中間也包著海膽,鮮味十足‼️➍赤貝:爽彈無比‼️➎針魚:沾點著酸汁,很滋味‼️▫️▰ 茶碗蒸撒上了烏魚子及xo醬,滑溜滑溜的很美味‼️茶碗蒸中加了蟹肉、魚、菇、小貝,鮮味滿滿‼️🙌🏻▫️▰ 壽司6貫➊燒拖羅➋銀雪魚➌油甘魚腩➍地金目鲷➎蟹肉蟹膏 ➏燒右口魚邊當晚的壽司都充滿油脂香‼️😋 最喜歡當中的蟹肉蟹膏,使用的是當造的栗蟹,一絲絲的蟹肉鮮甜無比‼️👍🏻 邪惡的蟹膏、海膽、三文魚籽夾著米飯一口吃下,大滿足啊‼️👏🏻👏🏻▫️▰ 燒物大溝貝:肉質爽彈又鮮甜,簡單地加了青蔥作點綴,很喜歡‼️😉▫️▰ 吸物是一碗熱乎乎的魚湯,看著奶白的顏色就知道它有多濃郁‼️🤤 不夠飽的男士還可以在魚湯中加烏冬‼️🍜▫️▰ 甘味選了杏仁豆腐搭配靜岡蜜瓜‼️🍈 最後還有抹茶雪糕‼️🍦
❥$𝟭𝟯𝟴𝟬 𝕆𝕄𝔸𝕂𝔸𝕊𝔼 (𝟮𝟬品)🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰ 先付3品
水雲醋物、青檸啫哩、子持魷魚

刺身5品
➊長崎縣小長井生蠔:口感爽甜,一口吃下大滿足‼️
➋池魚:鮮甜又爽口‼️
➌右口魚:鋪著海膽、中間也包著海膽,鮮味十足‼️
➍赤貝:爽彈無比‼️
➎針魚:沾點著酸汁,很滋味‼️

▰ 茶碗蒸

➍地金目鲷
➎蟹肉蟹膏
➏燒右口魚邊

▰ 燒物
大溝貝:肉質爽彈又鮮甜,簡單地加了青蔥作點綴,很喜歡‼️😉

▰ 吸物

▰ 甘味
選了杏仁豆腐搭配靜岡蜜瓜‼️🍈 最後還有抹茶雪糕‼️🍦大。滿。足。‼️🤩

2023-04-05 8 浏览
大概兩個月前同朋友黎過秋田位於一樓既鐵板燒,留意到2樓有間日本料理😉 上次鐵板燒印象良好,所以今次飯聚就黎左2樓試下餐廳個廚師發辦😍餐廳環境吾算太大,燈光好柔和💡 同我地並排而坐、左右兩邊既食客都係餐廳既熟客,可見食物有水準😙呢度既員工好細心,只要杯茶飲左幾啖佢地就會留意到即刻黎加茶👍🏻 如果擺耐左凍晒,佢地又會換返杯熱茶👍🏻 成餐飯添左太多次茶,搞到我地都吾係幾好意思😂😂所有既食物都好好味,但掛住食吾係好記得啲名🤣 下次要再黎😋

所有既食物都好好味,但掛住食吾係好記得啲名🤣 下次要再黎😋
2023-03-26 66 浏览
秋田嘅鐵板燒食過好幾次,一直都想試下秋田嘅Omakase,老公終於帶我去試啦💙🥢前菜水雲海草,青檸啫喱,子持魷魚我就最中意個子持魷魚,咬落口感爽脆一粒粒好得意🥢長崎牡蠣海水味濃而蠔嘅鮮味十足🥢火灸白子肉質嫩滑,口感豐富之餘保留咗白子嘅鮮味,又有一啲焦香味🥢鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝的口感柔軟細膩,入口即溶,帶有濃郁的鮮味和香氣,另外我叫師父猜左個壽司飯俾我,鮟鱇魚肝配上煮過的醋飯,咁樣原來好好食架😍🥢針魚🥢金目鯛🥢深海池魚🥢赤貝🥢象拔蚌🥢左口魚夾住海膽刺身的部分也是非常出色,每一件刺身都能看出廚師對食材嘅用心,針魚鮮甜有嚼勁,金木鯛肉質鮮嫩滑溜,深海池魚肉質鮮美,赤貝入口爽脆,象拔蚌口感豐富,左口魚的清甜和海膽的鮮味更是令人回味無窮🥢火灸拖羅紫蘇葉🥢日本太刀魚火灸完嘅拖羅同太刀魚油脂更加豐富,不過我自己唔係太中意紫蘇葉嘅味道,但係拖羅從來都係唔會令人失望食材之一,太刀魚加上少少醬汁更加提鮮🥢大嶋貝燒大嶋貝,呢道菜用濃郁的醬汁大嶋貝肉質鮮美爽口,口感好正🥢蘿蔔黎個醃蘿蔔清清口,蘿蔔嘅爽口上面仲加左刨碎嘅檸檬皮個陣香味,我超級喜歡,仲叫師父切多啲份比我🤣🥢火灸左口魚壽司左口魚入口即化,好香魚油味🥢海

🥢前菜
水雲海草,青檸啫喱,子持魷魚
我就最中意個子持魷魚,咬落口感爽脆一粒粒好得意

🥢長崎牡蠣
海水味濃而蠔嘅鮮味十足

🥢火灸白子
肉質嫩滑,口感豐富之餘保留咗白子嘅鮮味,又有一啲焦香味

🥢鮟鱇魚肝

🥢左口魚夾住海膽

🥢火灸拖羅紫蘇葉
🥢日本太刀魚

🥢大嶋貝
燒大嶋貝,呢道菜用濃郁的醬汁大嶋貝肉質鮮美爽口,口感好正

🥢蘿蔔

🥢火灸左口魚壽司
左口魚入口即化,好香魚油味

🥢海膽、魚子、拖羅蓉配壽司
海膽嘅鮮甜加魚子粒粒鮮味脆脆本身已經好正,配上拖羅蓉嘅魚油香味,每一啖飯都好滿足🤤

🥢蟹膏、豆腐、蟹肉配壽司
蟹膏蟹肉配上豆腐又滑又鮮甜,當然我都食哂個壽司飯啦🤤

🥢魚湯
魚湯鮮甜,食完油脂豐富嘅刺身壽司,飲個湯好舒服😌

🥢靜岡蜜瓜
最後上埋清甜嘅靜岡蜜瓜滿足哂😌

總括嚟講,佢地嘅Omakase 係出色架,廚師將日本傳統料理嘅烹調技巧發揮到極致,令食材嘅原味得以完美呈現。所有食物採用最新鮮嘅食材炮製,質素絕對保證💙
2023-03-24 144 浏览
由諾士佛台開始就捧場的日式鐵板燒最近開了刺身專門店,念舊的我忍不住前往看過究竟搬到天文台圍後有兩層,二樓之前主打全蟹宴,現改為廚師發辦和服、燈籠、竹簾和清酒等日式鐵板燒店的典型裝潢餐廳的一邊是長長的壽司吧,方便師傅介紹菜式廚師發辦套餐每位$1380,共二十道時令菜式先付·三品有水雲醋物、鮟鱇魚乾鱈魚片及青檸啫喱新鮮的日本水晶白海藻糖蕃茄沙律味道爽甜清新季節時令生蠔鮮味十足,肥美腍滑的口感融化於唇齒之間,蠔香於齒頰間久久不散赤貝刺身口感爽脆,右口魚捲海膽味道濃郁而香甜大池魚刺身柔嫩鮮美配上微辛辣的蒜漬,厚實滑嫩的油甘魚腩配柚子味噌,感覺清新茶碗蒸內的蟹膏口感綿密,蟹肉份量不少,味道濃郁以脆身紫菜卷著的火炙拖羅加上一片紫蘇葉,入口即融炙燒過的𩶘魚白子不油,奶味香濃,滑溜即化火炙地金鯛油脂燒得十分香口, 魚肉柔軟嫩滑右口魚裙邊魚脂豐富,被微微炙燒過後甘甜魚油滲出醋鯖魚昆布酸味適中,壽司飯非常鬆軟,口感層次豐富火炙太刀魚已加醬油調味及燒香,外皮香脆稻草煙燻銀鱈魚火炙後將魚油逼出,香上加香海膽蟹肉魚子炒飯色彩繽紛,材料豐富,大滿足採用大量白身魚熬製而成的魚湯烏冬麵質爽滑彈牙甜品有靜岡蜜瓜、紅豆杏
搬到天文台圍後有兩層,二樓之前主打全蟹宴,現改為廚師發辦
和服、燈籠、竹簾和清酒等日式鐵板燒店的典型裝潢
餐廳的一邊是長長的壽司吧,方便師傅介紹菜式
廚師發辦套餐每位$1380,共二十道時令菜式
Appetizer 3 Kinds
先付·三品有水雲醋物、鮟鱇魚乾鱈魚片及青檸啫喱
Salad
新鮮的日本水晶白海藻糖蕃茄沙律味道爽甜清新
Seasonal Sashimi 5 Kinds
赤貝刺身口感爽脆,右口魚捲海膽味道濃郁而香甜
Steam  Egg
茶碗蒸內的蟹膏口感綿密,蟹肉份量不少,味道濃郁
Sushi 6 Kinds
以脆身紫菜卷著的火炙拖羅加上一片紫蘇葉,入口即融
Yakimono
炙燒過的𩶘魚白子不油,奶味香濃,滑溜即化
Sushi - 6 Kinds
火炙地金鯛油脂燒得十分香口, 魚肉柔軟嫩滑
Sushi - 6 Kinds
右口魚裙邊魚脂豐富,被微微炙燒過後甘甜魚油滲出
Sushi - 6 Kinds
醋鯖魚昆布酸味適中,壽司飯非常鬆軟,口感層次豐富
Yakimono
火炙太刀魚已加醬油調味及燒香,外皮香脆
Yakimono
稻草煙燻銀鱈魚火炙後將魚油逼出,香上加香
Yakimono
海膽蟹肉魚子炒飯色彩繽紛,材料豐富,大滿足
Soup
採用大量白身魚熬製而成的魚湯烏冬麵質爽滑彈牙
Dessert & Japanese Seasonal Fruit
甜品有靜岡蜜瓜、紅豆杏仁布甸及宇治綠茶布配紅豆
最後更有芝麻雪糕作結!離開時簡直飽到走不動
Sushi 6 Kinds
Soup
  • 先付·三品
2023-03-24 26 浏览
環境寧靜舒適服務賓至如歸食材講究新鮮享受了一餐高質Omakase鮟鱇魚肝 鱈魚片有"海中鵝肝"的 美譽口感綿密滑順 油脂柔嫩香醇配水雲 青檸啫喱 中和油膩感長崎縣生蠔 配水母 酸汁蠔肉飽滿 鮮味爆燈 真正齒頰留香赤貝 爽甜彈牙右口魚肉質非常滑溜卷著海膽同食口感綿密 更有層次大池魚附加 蒜漬 蔥油甘魚腩 配柚子味噌 份外清新降低了濃郁油脂感立魚白子晶瑩通透口感爽中帶脂香留有悠長的餘韻芽帶魚比較少試到嘅魚類啖啖肉 非常軟嫩細滑三文魚子海膽鱈場蟹肉飯全晚我最愛嘅一道菜三種食材加在一起 油潤甘甜 將鮮味發揮到極致
環境寧靜舒適

三文魚子海膽鱈場蟹肉飯
全晚我最愛嘅一道菜
三種食材加在一起
油潤甘甜 將鮮味發揮到極致
今日去咗尖沙咀附近整護照,夜晚嚟咗附近嘅呢一間餐廳👍🏻廚師發辦✨先付三品青檸啫喱、水雲、籽持魷魚。酸酸的味道打開胃口,籽持魷魚口感特別,粒籽澎湃。✨沙律🥗唐蕃茄沙津清新,沙律菜爽脆,醬汁份量適中。✨開胃小菜長崎縣小長井生蠔足足成隻手掌咁大,蠔味突出,師傅亦都預先夾好調味,混入左紫蘇花故入口帶點芬馥,餘韻好長久。✨刺身刺身肥美,厚度十足:赤貝新鮮爽口,入口無腥;右口魚魚油較重,配上海膽入口軟柔,底部墊上的青檸畫龍點睛;深海池魚爽嫩,厚身無筋;油甘魚輕輕火炙後魚油更為逼出,入口油潤。✨茶碗蒸雞蛋蒸得既嫩又滑,表面光滑得沒有一個小氣泡,蟹肉蟹膏份量大方,亦做左適當嘅調味。✨壽司壽司米飯香軟,握得實淨,一件一件經師傅嘅介紹下端上。煙燻銀鱈魚油份頗重,肉質雲白,火炙後帶點微脆;地金目脂肪豐厚;燒右口魚邊油份滿溢,入口好軟身;燒拖羅粉嫩得過份,魚鮮味突出。✨燒物大溝貝係香港唔算容易食到,當晚居然遇上餐廳入貨,肉質鮮甜帶彈性,爽口之餘又有𡁻頭。✨肉蟹、海膽魚子飯賣相鮮艷吸引,魚子爆汁夠鹹香,肉蟹一絲絲的,奢華萬分,淡淡滋味。✨湯湯頭夠熱,入口濃郁亦唔會過鹹,餐廳亦都提供加烏冬呢個選擇!✨甜品杏仁豆腐
今日去咗尖沙咀附近整護照,夜晚嚟咗附近嘅呢一間餐廳

👍🏻廚師發辦

✨沙律🥗
唐蕃茄沙津清新,沙律菜爽脆,醬汁份量適中。

✨開胃小菜

刺身

✨茶碗蒸

壽司

✨燒物

✨肉蟹、海膽魚子飯

✨湯
湯頭夠熱,入口濃郁亦唔會過鹹,餐廳亦都提供加烏冬呢個選擇!

甜品
杏仁豆腐奶凍配上蜜瓜,果香好重,咬落多汁,奶凍杏仁味好香口感夠滑!

2023-03-22 17 浏览
呢個套餐已經由前菜包含到甜品,由先付開始到甜品。先付三品有鮟鱇魚乾,入口即融,一啲都唔腥,魚肝的香味十足。青檸啫喱好特別,比較少食,青檸味道濃濃的,非常開胃。水雲是一種海藻,味道酸酸甜甜,非常開胃。之後有蕃茄沙律,蕃茄同沙律菜都好新鮮爽口,作為前菜一流,令我開胃十足。長崎縣小長井生蠔生蠔的肉質比一般的蠔結實,食落好有口感,而且味道一啲都唔腥,配埋紫蘇葉食別有一番風味。刺身新鮮,魚味突出,所有嘅擺碟上枱都特別講究,刺身一共五款💕赤貝💕右口魚上海膽💕深海池魚💕油甘魚腩赤貝有厚度,爽爽彈彈,右口魚無我所擔心嘅魚腥味,加入海膽都幾夾。深海池魚室溫溫度,入口嫩得黎帶啲爽,油甘魚腩魚油最重,放係較後位置品嚐非常合適。蟹肉蒸蛋,茶碗蒸整得平滑,淡身得黎更加食到配料嘅原汁原味!壽司🍣由淡至濃發辦,米飯1口size,面頭嘅刺身超厚!💫煙燻銀鱈魚💫地金目💫燒右口魚邊💫燒拖羅由於以上嘅壽司都比較重油份,師博更送上一小塊柚子蘿蔔解解油膩,非常貼心!黎到燒物,大溝貝燒得鮮美,口感一流,配上炸蒜同蔥花,醬汁鹹鮮!再來一碟豐盛嘅蟹肉海膽魚子飯,食落色香味俱全,鹹香味全部來自於就配料。食到咁上下,黎一碗湯就岩哂,清清
呢個套餐已經由前菜包含到甜品,由先付開始到甜品

長崎縣小長井生蠔

刺身新鮮,魚味突出,所有嘅擺碟上枱都特別講究,刺身一共五款
💕赤貝
💕右口魚上海膽
💕深海池魚
💕油甘魚腩

蟹肉蒸蛋,茶碗蒸整得平滑,淡身得黎更加食到配料嘅原汁原味!

壽司🍣由淡至濃發辦,米飯1口size,面頭嘅刺身超厚!
💫煙燻銀鱈魚
💫地金目
💫燒右口魚邊
💫燒拖羅

食到咁上下,黎一碗湯就岩哂,清清甜甜暖下胃,呢個間場又可以同朋友談天說地。

最後唔少得嘅甜品,抹茶布甸帶有少少回甘,日本蜜瓜多汁香甜,兩者互相配搭,絕對係今餐飯嘅完美結局。