2023-02-03 21 浏览
尖沙咀真係好多隱世高質餐廳,呢晚來食omakase超驚喜!無論食物、環境、服務都激讚印象深刻!.🌟omakase set $1380/一位.➡️先付(三品)➡️サラダ(沙律)➡️旬の刺しみ(5品)(刺身)➡️茶碗蒸し➡️お寿司6貫➡️燒物➡️吸の物(湯)➡️甘味•荀の日本果物(甜品/水果).餐廳寧靜,日式設計,卡位位置好大,吧枱都有梳化凳坐,非常舒服!坐低仲送左雞泡魚干俾我食人太好😍 口感似燒魷魚,味道甜甜地好好食😋.前菜賣相精緻,沖繩水雲好得意!味道清新第一次食,口感似冷麵☺️ 紫浮魷魚食落好爽口,加埋青檸啫喱,開胃的前菜😋 第二碟日式沙律好特別,用上水晶海草和日本糖蕃茄,真係鮮甜好多👍🏻.刺身時間全部都太正😍Jo大愛小長井生蠔,少許柚子酸汁,鮮甜超好食!原來係上年拎獎難怪咁受歡迎👏🏻鮫鰈加兩款海膽一啖入口幸福的滋味🥰池魚王好高質新鮮肥美,白象拔蚌好爽甜,火炙鱈白子肥厚,口感creamy又唔腥,鮟鱇魚肝味道濃厚入口即溶,火炙銀鱈魚濃厚煙燻口味食落滑身勁好食😋 針魚好有咬口,加埋蔥蓉青檸癖腥相當不錯👍🏻.茶碗蒸係我食過呢排最好食!入面蟹膏豆腐仲有冬菇銀鱈魚,濃厚鮮味蛋細滑超正🤤.到燒物同樣吸引,太刀魚熱
🌟omakase set $1380/一位
➡️先付(三品)
➡️サラダ(沙律)
➡️旬の刺しみ(5品)(刺身)
➡️茶碗蒸し
➡️お寿司6貫
➡️燒物
➡️吸の物(湯)
➡️甘味•荀の日本果物(甜品/水果)

到燒物同樣吸引,太刀魚熱辣辣好厚肉,燒吞拿魚紫蘇葉紫菜包住仲有炸蒜片,香箱蟹超鮮味好好食,再加埋蟹膏蟹子海膽三文魚子,味道好有層次超級好食👍🏻

要特別推介魚湯,用多款魚煲成非常鮮味,原來可以美顏Jo成碗飲哂🥰烏冬細滑😋

甜品也不馬虎,兩款布丁,日本杏仁豆腐好滑新濃厚杏霜味道,宇治綠茶布丁奶味濃厚綠茶回甘仲有日本十勝紅豆 my favourite❤️
最後食啖靜岡蜜瓜爆汁香甜太幸福🥰

呢到真係食得勁開心,Martin師傅風趣幽默,店員服務貼心周到,我地開心到開左三支清酒大家一齊飲超high🤣大愛十二生肖清酒杯好靚🤩原來呢間開左13年專做熟客,真係充滿人情味的餐廳!
2023-01-30 16 浏览
秋田除咗浜燒同鐵板燒,仲有刺身料理。我哋今日嚟食Omakase ~晚市我哋揀咗20品Omakase $1380/位:先付3品、沙律、刺身5點、茶碗蒸、壽司6件、燒物、湯及甜品/水果。前菜:水雲醋物、魚籽、青檸啫喱水雲醋物味道酸酸地,口感好似海草咁,幾開胃。魚子咬落去爽口。青檸啫喱酸得嚟有青檸清新香氣,非常refreshing !沙律🥗有爽甜大番茄及新鮮沙律菜。刺身:長崎蠔、油甘魚及赤貝、鮟鱇魚干、池漁王、日本真名鰹。長崎蠔大隻飽滿,有海水鮮味、蠔肉質非常爽口鮮甜。油甘魚有火炙過,所以帶點火炙香味。赤貝鮮甜爽口,有貝鮮味。鮟鱇魚乾口感creamy, 入口即溶。池漁王、日本真名鰹都有魚鮮味,清甜爽身,味道不錯。燒物:日本太刀魚燒得香,魚皮閃銀色帶燒完嘅金黃,魚肉夠嫩滑。壽司🍣刺身:池魚、針魚、牡丹蝦、火炙拖羅、煙燻黑鯥魚及海膽魚子栗蟹池魚面上帶點蔥花;針魚魚質透明,鮮味。牡丹蝦大隻鮮甜;火炙拖羅用紫菜包住,滿滿油脂香,非常肥美煙熏黑鯥魚煙熏味香濃,非常特別;海膽魚子栗蟹非常鮮味,蟹肉鮮甜。茶碗蒸熱辣辣,入邊有蟹肉,蛋蒸得幾滑。湯係魚湯,師傅用咗三個鐘熬製,所以魚湯奶白色,非常香濃。最後甜品

前菜:水雲醋物、魚籽、青檸啫喱

沙律🥗有爽甜大番茄及新鮮沙律菜。

刺身:長崎蠔、油甘魚及赤貝、鮟鱇魚干、池漁王、日本真名鰹。
長崎蠔大隻飽滿,有海水鮮味、蠔肉質非常爽口鮮甜。
油甘魚有火炙過,所以帶點火炙香味。赤貝鮮甜爽口,有貝鮮味。
鮟鱇魚乾口感creamy, 入口即溶。
池漁王、日本真名鰹都有魚鮮味,清甜爽身,味道不錯。

茶碗蒸熱辣辣,入邊有蟹肉,蛋蒸得幾滑。
湯係魚湯,師傅用咗三個鐘熬製,所以魚湯奶白色,非常香濃。

最後甜品有抹茶布甸、靜岡蜜瓜及雪糕。
抹茶布甸抹茶味香濃、靜岡蜜瓜夠甜。雪糕揀咗芝麻味。呢一餐食到飽飽🤤
2023-01-28 118 浏览
臨近新年梗係要同朋友團聚啦!今次就同朋友嚟咗尖沙咀有13年歷史嘅日本料理店食Omakase🍣當晚由Martin 師傅負責,師傅主動介紹菜式,又同我哋傾偈,會問我哋有咩唔食☺️ Omakase由師傅安排食物,每對客人都可以有唔同嘅款式🤫 食物質素同氣氛都好好~性價比高嘅Omakase 前菜:水雲、帶籽魷魚、青檸啫喱水雲配有青檸帶籽魷魚粒粒口感青檸啫喱滑溜酸酸甜甜好開胃🥗沙律:糖蕃茄日本水晶白海藻,糖蕃茄味道新鮮超級鮮甜,配上啖蒜爽口嘅白海藻味道好清新!🐟刺身🦪小長井牡蠣:手掌size味道鮮甜,充滿海鮮鮮味配上柚子酸汁🔸池魚:池魚王的魚腩位,肉質厚身啖啖肉🥰🔸北海道馬糞海膽配上鮫鰈🔸白象拔蚌:細細條入口彈牙已調味▫️火炙白子:鱈魚嘅白子,火炙過味道入口即化滑溜,奶味香濃,一啲都唔腥!▫️鮟鱇魚肝:入口即融🔥煙燻銀鱈魚: 煙燻後再火炙,令到銀鱈魚香上加香,將魚油逼哂出嚟,魚肉厚身啖啖肉🔸針魚:薑蓉+蔥沾沾醬油 針魚獨特魚味濃郁🍳茶碗蒸:蟹膏豆腐、銀鱈魚、菇、夕月(板魚蛋)🔸燒魚火炙太刀魚:配上青檸,太刀魚外皮烤得脆脆,魚脂感爆發肉質內軟,超級香噴噴,🔸火炙拖羅:紫菜包紫蘇葉再撒上炸紫蒜片加上秘製醬

前菜:水雲、帶籽魷魚、青檸啫喱
水雲配有青檸
帶籽魷魚粒粒口感
青檸啫喱滑溜酸酸甜甜好開胃
🥗沙律:

🐟刺身
🔸池魚:池魚王的魚腩位,肉質厚身啖啖肉🥰
🔸北海道馬糞海膽配上鮫鰈
🔸白象拔蚌:細細條入口彈牙已調味

▫️鮟鱇魚肝:入口即融
🔸針魚:薑蓉+蔥沾沾醬油 針魚獨特魚味濃郁
🍳茶碗蒸:蟹膏豆腐、銀鱈魚、菇、夕月(板魚蛋)
🔸火炙拖羅:紫菜包紫蘇葉再撒上炸紫蒜片加上秘製醬汁,入口有紫菜脆感,咬落好香紫蘇葉味同魚脂感濃郁嘅拖羅🥰
中場休息:白蘿蔔解膩

🍣
🔸希靈魚:新鮮希靈魚配上薑蓉&蔥,魚肉厚身入口好爽口!
鰊魚

🔸香箱蟹乸+蟹籽+蟹膏、海膽、三文魚籽
季節性冬天:細蟹
🔸火炙右口魚邊:鮫鰈魚邊經火炙過魚脂感滿滿!
🍲魚湯烏冬:採用大量白身魚熬製而成,好清嘅濃魚湯,裡面仲有娃娃菜及荀,飲完暖笠笠哂~
甜品&生果
▫️杏仁豆腐奶凍:奶凍好滑溜杏仁味香濃!
🍵宇治綠茶布甸、配紅豆🫘布甸彈牙滑溜入口好濃抹茶味!配上紅豆剛剛好
🍈日本靜岡蜜瓜:超清甜嘅蜜瓜😍入口啲蜜瓜汁爆哂出嚟🥰 好滿足嘅一餐!
2023-01-19 26 浏览
日本餐  Omakase,  女友最喜歡.   為了慶祝她升職加薪, 我在 秋田刺身日本料理  訂了位.餐廳為我們安排的晚餐,  共五部份.  分別系前菜, 刺身, 壽司, 湯, 同甜品.  好豐富.前菜 ~  由 三小點開始,   我們坐在師傅面慢慢欣賞.  三小點  賣相不俗.第一 點:  酸味的水雲, 配以青瓜片, 好胃菜.第二點:   紫池魷魚,  爽口. 第三點:   啫喱, 較為普通的一點,  但口感清新.蕃茄沙律,  顏色鮮豔,   紅蕃茄, 綠蔬菜, 配上沙律,  爽口美味.官城縣珠姬蠔  蠔身纖巧, 但飽滿圓潤, 蠔味濃郁, 伴隨淡淡海水味,  加蘿蔔蓉同芽蔥, 有別於平時所吃的生蠔, 好好食.刺身四款,  師傅好細心的安排, 擺設美妙,  我們好欣賞. 石垣貝 ~  師傅拍一拍佢之後,  即刻縮一縮, 肉質真系爽脆, 加上檸檬汁, 食落好新鮮.右口魚包海膽,  右口魚魚肉幼嫩鮮甜,  被海膽包圍住, 入口鮮甜香濃.  好正 !!油甘魚 ~  油脂豐香, 炙燒後將魚油溶化, 食落軟滑甘香, 美味至極.針魚 ~   魚肉質結實彈牙, 味道非常鮮甜, 油分比較少.五款壽司
第一 點:  酸味的水雲, 配以青瓜片, 好胃菜.
第二點:   紫池魷魚,  爽口.
第三點:   啫喱, 較為普通的一點,  但口感清新.
前菜 三小點
石垣貝
右口魚包海膽,  右口魚魚肉幼嫩鮮甜,
右口魚包海膽
被海膽包圍住, 入口鮮甜香濃.  好正 !!
油甘魚
針魚
壽司:   包括  Toro 壽司,  拖羅入口即溶化, 加蒜片及紫蘇葉, 再用紫菜夾住一齊食, 一口一滋味.
Toro 壽司
太刀魚壽司肉質細緻, 入口魚油滿溢, 味道甜美.
太刀魚壽司
茶碗蒸 ~蛋味濃厚, 口感軟滑,  混合絲絲蟹肉和蟹膏, 超級滋味.
茶碗蒸
針魚壽司~  針魚表皮有閃爍銀光,  味鮮甜,  加上蔥花可消除魚腥味, 更帶出魚鮮 味.
針魚壽司
壽司~   海膽 , 蟹肉, 大魚籽,
馬冀海膽 系我們最愛, 入口即溶,  濃濃 嘅鮮甜海膽味,  確實令人回味無窮.  加上 松葉蟹和魚籽,  入口有蟹香, 鮮味出眾.
再伴上黑松露和珍珠米飯一起食, 真正大滿足.
壽司~ 海膽 , 蟹肉, 大魚籽,
壽司~  右口魚邊,  有微微燒香過的味道, 魚油慢慢滲出. 燒得香, 口感豐富.
壽司~ 右口魚邊,
吸物 ~  師傅好細心, 先問我們要不要加烏冬於魚湯.  我們肚飽了只要魚湯便好.
魚湯魚味鮮甜, 飲了極暖胃.
吸物
甜品 ~  靜岡蜜瓜, 日本品種, 清甜無比.    杏仁布甸, 味道甜美細緻.
甜品
要令女友開心有驚喜, 秋田 Omakase 由廚師挑選優質, 及用上最時令的食材,  好鮮味, 大家都回味 !!
石垣貝
  • 蟹肉
  • 大魚籽,
1K
2023-01-17 28 浏览
通關了,  大家可以自由出外旅遊!公司工作多, 我沒有假期,   暫時身不由己.  剛出了花紅, 我們享受個 Omakase 吧  !食日本餐,  香港也有好地方, 選擇間有傳統歷史的日本料理,  尖沙咀 秋田刺身日本料理.   享受一下日本風味. 這餐廳, 食物一向有水準,   海鮮產地直送, 食材日日返貨, 嚴選的食材有保證, 食物質素絕對不差,  師傅有廚藝又好用心.店內員工的服務和師傅對各款食材特點的解說亦十分到位.   今晚我們坐吧檯.    如果朋友多, 坐卡座自成一角也不錯.店員奉上綠茶, 好清新.  先來 前付三點,   有三款小食:沖繩水雲,  啫喱, 紫池魷魚, 擺設很美, 沖繩水雲 + BB青瓜片開胃菜, 酸甜味的水雲, 配 BB青瓜片, 簡單爽脆, 開胃.  紫池魷魚, 滑溜黏口.蕃茄沙律   蕃茄蔬菜新鮮甜美, 食點沙律好開胃.官城縣珠姬蠔,  加上蘿蔔蓉同蔥.   蠔肉體形不大, 但肥美豐腴, 口感豐富充實,  蠔味濃郁.時令刺身四貫:   石垣貝 &  右口魚包海膽石垣貝:   顏色有光澤,   肉質真係幾爽脆, 好鮮味.右口魚包海膽:   右口魚片綿滑清
通關了,  大家可以自由出外旅遊!
店內員工的服務和師傅對各款食材特點的解說亦十分到位.
店員奉上綠茶, 好清新.
前付三點
沖繩水雲 + BB青瓜片
沖繩水雲
蕃茄沙律   蕃茄蔬菜新鮮甜美, 食點沙律好開胃.
時令刺身四貫:
石垣貝 &  右口魚包海膽
石垣貝:   顏色有光澤,   肉質真係幾爽脆, 好鮮味.
石垣貝 & 右口魚包海膽
右口魚包海膽:   右口魚片綿滑清甜, 包上了最鮮甜的馬糞海膽, 口感非常豐富.
油甘魚,    厚切, 肉質晶瑩剔透,  經火炙, 口感爽.
油甘魚, 針魚
針魚,香滑, 肉質彈牙鮮甜, 配芽蔥.
壽司六 貫:
火炙拖羅壽司(用紫菜包加蒜片)用的是火炙拖羅,  以脆脆的紫菜包著,   拖羅魚味濃郁澎湃, 油份也高,  上面鋪上香蒜片, 手拿著來吃,
火炙拖羅壽司
太刀魚壽司: 有魚香味,  肉質鮮甜柔軟,  魚油甘香細膩, 令人齒頰留香.
太刀魚壽司
蟹肉蒸蛋:  暖暖的蟹肉蒸蛋, 金黃色, 入口綿滑,
蟹肉蒸蛋
內有蟹肉蟹膏, 味道的確不同.  好滿意.
針魚壽司:   針魚, 色澤吸引, 品質優, 輕輕用火炙過,  魚的味道好濃鬱.
針魚壽司
蟹肉, 大魚籽, 海膽壽司 這個組合, 非常吸引.   大魚籽活像燈泡, 賣相靚!    海膽鮮味無比,  蟹肉鮮味濃甜大滿足.
蟹肉, 大魚籽, 海膽壽司
 右口魚邊壽司 右口魚 魚肉結實, 質感滑溜,  師傅加上蔥花, 超級好食.
右口魚邊壽司
魚湯:   湯呈金黃色.  魚湯十分清甜.   內有BB 露筍及紹菜.  食完餐飲碗熱熱湯, 有助暖胃.
魚湯
餐後的果點:   靜岡蜜瓜,  日本名果,  多汁稔甜,
杏仁布甸.   紅豆口感軟棉棉.  杏仁布甸好滑溜, 杏味濃, 吃得出色.
靜岡蜜瓜, 杏仁布甸.
食物質素高, 大家對今個晚餐, 十分滿意.
前付三點
蟹肉蒸蛋
蟹肉, 大魚籽, 海膽壽司
右口魚邊壽司
魚湯
靜岡蜜瓜, 杏仁布甸.
2022-11-11 118 浏览
今晚約左朋友到諾士佛台一酒吧飲野,但時間未到又有點肚餓所以睇吓附近有咩好食。記得幾年前曾經去過一間鐵板燒餐廳(秋田)覺得唔錯,去到留下reception介紹原來秋田有omakase,咁啱朋友又想食刺身所以決定一試首先上嘅係3款小食,其中水雲菜酸酸微微好開胃日本番茄沙律🥗蕃茄超甜北海道仙鳳趾真蠔🦪上面有個透明物體(怕羞)問師傅先知原來係日本水母,食落去爽爽地好得意時間啱啱好,遇上白子最肥美嘅季節,食落口感好creamy 🥰終於到刺身啦,分別有池魚,銀雪魚,太刀魚,石坦貝,秋刀同埋吞拿魚漬,款款都好鮮味😋😋嘩…係香箱蟹🦀食蟹最開心係唔洗自己拆肉🤪燒子持香魚🐟肉質甘甜又肥美,飽滿魚卵係口中爆開,粒粒分明,正黎食omakase 梗係唔少得toro ,火灼toro用紫菜同紫蘇包住再放少少蒜片,再加埋師傅秘製醬油,食落口不油膩,非常夾,好好味🤤🤤仲有3件壽司🍣分別係牡丹蝦壽司,燒右口魚邊壽司,腦天壽司(魚頭頂部位的肉)件件都整得非常精緻美味最後師傅仲有魚湯🍜(但太飽所以唔要)下次有機會一定要飲,師傅話用好多金目鯛魚煲,鮮味濃郁🐟🐟甜品有生果日本靜岡蜜瓜🍈同埋師傳自己整嘅杏仁布甸🍮《總結》秋田oma

首先上嘅係3款小食,其中水雲菜酸酸微微好開胃

日本番茄沙律🥗蕃茄超甜

嘩…係香箱蟹🦀食蟹最開心係唔洗自己拆肉🤪

甜品有生果日本靜岡蜜瓜🍈同埋師傳自己整嘅杏仁布甸🍮
《總結》
秋田omakase 食物跟上季節, 款式多,又新鮮😍師傅用心製作,仲要唔怕我煩係咁問問題都會仔細解答,下次可以叫多啲朋友黎食

今日食到咁飽點去諾士佛台飲酒🤦‍♀️🤦‍♀️
2022-11-04
2022-11-02 85 浏览
繼續講返呢餐omakese 先,之後到第十五道菜,第四款壽司,每間刺身料理一定唔可以缺少嘅,海膽壽司🍣🍣😍😍,用咗北海道馬糞海膽,亦都跟左塊好脆嘅紫菜包住,食落去口感一流👍👍👍正當壽司🍣已經食到差唔多以為已經食完,點知師傅拎咗個殺手鐧出嚟😱😱😱,到第十六道菜竟然係一件好大塊嘅燒toro,你冇聽錯係燒Toro!! 用一大塊紫菜包住食,呢個食法又係第一次食,𥚃面跟咗啲蒜片之餘,原來仲有塊紫蘇葉放底,師傅話放紫蘇葉主要係因為食落去冇咁油膩,冇咁肥,呢個做法唔錯👍可以食得開心,又冇咁油食咗咁多油份重嘅嘢,同埋係時候食返啲暖嘢,終於到咗今日呢一餐嘅最後一道菜(魚湯烏冬),唔好睇少呢碗野,唔係就咁一碗普通烏冬跟個湯,而係入面用咗好多款魚去製成,個精粹係個湯嘅魚味,睇得出師傅好用心去整👍👍👍👍,最後店員送咗好好味嘅雪糕🍦將今日呢一餐好豐富嘅omakese劃上一個完美嘅句號😋😋😋😋😋總結:今日呢餐飯好驚喜,睇得出師傅有安排次序上野食,由淡到濃開始食,師傅好nice好友善,講咗好多知識比我哋知,亦都有好多末試過嘅食法,以呢個價錢可以食到咁多好嘢,真係冇得頂,一定會有下次❤️❤️❤️
2022-10-30
身邊有好多朋友食過亦都介紹呢間好高質素既omakese ,今日終於有時間可以試吓,真係好滿足😋😋😋😋一坐低,師傅好親切友善,亦都講解今日嘅廚師發辦大約有幾多樣野食,亦都問我哋有啲咩係唔食,可以轉其他野代替,好,終於慢慢去享受呢一餐喇首先未食刺身之前,先有呢一個好緻嘅前菜,做為welcome food ,一個細細哋嘅盒仔,𥚃面裝住,幾道前菜,有蟹膏豆腐,有子持魷魚(呢個都好得意,因為好少有地方有得食),有水雲菜(呢個食落去好得意,酸酸地,好開胃),睇得出呢個前菜師傅係有心思細密諗點樣放開始正式上菜之前,師傅亦都上咗一個蕃茄沙律🥗比我哋食,嚿蕃茄唔係我哋平時食開嗰啲本地蕃茄,係日本糖蕃茄,食落去好鮮甜,好爽口,個沙律係撈咗cesar salad 底,所以食落零舍開胃,裡面亦都跟咗啲好特別野,面頭有啲一粒粒嘅嘢,因為我哋都好想知係咩,師傅都好nice 解答比我哋知嗰啲係天婦羅碎,所以食落去有種好特別嘅口感(好特別🫰🏻),另外亦都跟咗好特別嘅白海草(又係好特別嘅嘢)終於開始上第一道菜,首先係生蠔🦪,呢隻係嚟自官城縣叫做珠姬蠔,面頭跟咗蘿蔔蓉同萬能蔥,裡面撈左個酸汁,呢個配搭真係唔錯,食落去好清

終於開始上第一道菜,首先係生蠔🦪,呢隻係嚟自官城縣叫做珠姬蠔,面頭跟咗蘿蔔蓉同萬能蔥,裡面撈左個酸汁,呢個配搭真係唔錯,食落去好清甜,肉身好滑,另外口感好creamy,師傅一路講解亦都同我哋講,佢哋每一個月都會order啲好特別好時令好新鮮蠔返嚟,因為想令客人可以試到啲好特別野(好細心👍👍)
之後到第二,第三道菜,個擺碟好特別,好有美感,裡面有新鮮嘅石垣貝,頭先食咗蠔,而家食另一種貝類,雖然佢細細隻,但食落去好爽口,好鮮甜,比其他貝類冇得比😋😋,另外仲有一件好特別嘅嘢,嗰件叫做右口魚包海膽,呢個真係好少見,通常右口魚只會刺身咁食,但今次跟埋海膽一口咁食落去,呢個配搭好得👍👍亦都跟左啲三文魚籽,一口食落去個口感真係冇得頂😘😘😘
之後到第四,第五,第六道菜,開始食魚生喇,都係冇咁濃味同淡身啲嘅🐟,裡面有真名鰹(入面撈咗薑蔥)食落去好爽身,好彈牙,另外有油甘魚腩(面頭跟咗柚子胡椒)好開胃,仲有呢個島池魚腩(面頭有少少蒜漬),呢三款魚唔係就咁點豉油同wasabi,跟咗啲特別野連住食,呢個配搭唔錯👍👍👍👍
跟住到第七第八道菜,都係繼續有🐟🐟,都係口感比較淡身少少,裡面有銀鱈魚,金目鯛,呢兩款魚都係油份比較重嘅🐟🐟,所以呢兩款🐟🐟特別用咗個火炙做法,更加帶出佢哋嘅油份個重要性,兩款🐟🐟食落去好淋身,尤其是銀鱈魚個口感好正😋😋😋好滑身
開始到第九道菜,食咗咁多款淡身🐟🐟,開始到食啲比較濃味嘅🐟🐟😋,首先第一款,係我嘅favourite,就係秋刀,呢一兩個月都係秋刀當做嘅月份,所以非常肥美,秋刀面頭有少少萬能蔥,亦都跟咗一個薑汁豉油,跟埋一齊食,令到個魚味好突出👍👍
之後到第十道菜,呢個都好特別,繼續都係濃味魚,呢個叫煙薰鰹魚,口感好重,肉質比較實身,裡面跟咗啲紫洋蔥🧅,亦都撈左個wasabi 沙律汁,想將個重味減低,令個魚味唔好咁濃,一粒粒嗰啲叫做七彩芝蔴(呢個又係第一次見到,好特別👍👍👍)

之後到第十一道菜,亦都係最後一款刺身(好戲在後頭),呢款魚叫做太刀魚,俗稱(芽帶魚),師傅用一個細細嘅爐慢慢燒,要燒到咁好食嘅魚,真係好考功夫,火喉要啱啱好,師傅手勢真係冇得頂👍👍👍呢隻魚都係濃味,肉質比較綿,用佢嚟做sashimi ending 真係冇錯😍😍😍

之後到第十二道菜,亦都開始到壽司🍣出場,首先打頭陣有呢款(😋赤鯥壽司),師傅用火炙既手法去整之餘,亦都搽咗豉油去燒,將啲油份逼哂出嚟,最後跟咗少少青檸汁,唔使點任何野就食得😋😋😋
之後到第十三道菜,亦都係第二款壽司,右口魚邊壽司🍣,左口魚邊壽司,右口魚邊真係第一次食,其實同左口差唔多,亦都係屬於油份重,食落去口感肥美,爽口😋😋😋

之後到第十四道菜,第三款壽司🍣,呢個驟眼睇以為係toro 壽司,只係答啱左一半,呢件原來叫做腦天肉壽司,師傅解釋比我哋聽,腦天肉係toro頭殼頂入面嗰舊肉,比toro壽司更滑,油份更重,面頭跟咗啲碎蒜片(呢個食法真係第一次試)toro壽司就食得多,但係腦天肉真係第一次見到同食到,好特別👍👍🫰🏻🫰🏻🫰🏻(未完待續…..)
2022-10-30
2022-10-05 179 浏览
係香港品嚐一餐廚師發辦價格人均逾千元至數千元實在不足為怪,但係向來都覺得單以價錢都不能定斷價值同質數,不少朋友極力推薦盛讚這間秋田日本料理物超所值, 同埋師傅都好親切好親民所以今日都嚟一次體驗下果然冇嚟錯cp值極高😋一坐低先來三點前付賣相精緻有沖繩水雲 .青檸啫喱. 子持尤魚 之後一個長野縣高糖水果蕃茄沙律食完前菜沙律師傅話開始上刺身仙鳳趾生蠔肥大肉厚口,感比較creamy配以柚子醋汁開胃頭盤。刺身茨城縣石垣貝非常鮮嫩鮮甜師傅話當造期7-10月 下次未必有得食縞鰺 即係深海池魚入口爽口咬落油脂慢慢滲出油甘魚腩肥美甘香配以柚子胡椒提鲜日本新鮮銀雪魚 魚皮師傅以炙燒方式處理帶出油香北海道馬糞海膽卷碟魚海膽有質素鮮甜冇怪味北海道響螺彈牙爽滑,帶有淡淡的海水味。 季節限定【秋刀魚】又到咗每年10月份秋刀魚盛產時候肉質特別肥美 醬油中拖羅小卷加入黃蘿蔔絲同青瓜絲增加口感同味道 鹽燒太刀魚外皮香脆,油份非常澎湃肉質細嫩,估唔到燒熟咗嘅魚都有咁細緻嘅肉質。
果然冇嚟錯cp值極高😋

一坐低先來三點前付賣相精緻
有沖繩水雲 .青檸啫喱. 子持尤魚

之後一個長野縣高糖水果蕃茄沙律

食完前菜沙律
師傅話開始上刺身

仙鳳趾生蠔
肥大肉厚口,感比較creamy配以柚子醋汁開胃頭盤。

刺身

魚皮師傅以炙燒方式處理帶出油香

北海道馬糞海膽卷碟魚
海膽有質素鮮甜冇怪味

北海道響螺
彈牙爽滑,帶有淡淡的海水味。
季節限定【秋刀魚】
又到咗每年10月份秋刀魚盛產時候肉質特別肥美
醬油中拖羅小卷
加入黃蘿蔔絲同青瓜絲增加口感同味道

鹽燒太刀魚

季節限定【香箱蟹】
香箱蟹即雌性松葉蟹,其精髓在於牠的蟹籽和蟹膏。 這種蟹的蟹籽分為「內子」和「外子」,打開蟹蓋後見到呈橙色而未成熟蟹卵就是「內子」,而「外子」就是成熟後流出卵巢並呈啡色的蟹卵。
師父心機之作, 新鮮蒸熟後需要人手慢慢拆肉 蟹膏蟹子蟹肉混合一齊食意想不到嘅美味👍

終於輪到壽司

朋友話呢度啲飯都好好食, 試完就知道真係冇講錯飯粒分明軟硬適中

赤鯥魚
赤鯥屬於高級別魚類,其油脂含量非常豐富, 經火炙之後魚油滲出鮮美爆發。呢餐好多高級魚😍
腦天壽司
即是吞拿魚頭頂蓋肉 一條魚只有約兩片,刁鑽矜貴脂肪細緻 火炙後幾乎入口即化😋
炙燒右口魚邊壽司
重口味嘅我就最愛濃郁味壽司 ,師傅用火槍火炙其間,空氣中即時香氣瀰漫邪惡魚油滴落,獨有的油脂香味與口感是我很喜愛的一件

火炙拖羅大腹
紋理細緻 . 脂防分布平均 相對中拖羅來講更油脂肉香 ,經炙燒處理 , 油份迫晒出嚟 . 配上紫蘇葉增加香味及解膩非常絕配

鮮魚奶湯
非常鮮甜師傅話用咗好多種魚一齊煲