2023-08-21 4 浏览
今晚約了朋友行街,這位朋友也喜歡吃日本野,我們行不到差不多時間,就去吃晚餐,選今晚這間,環境好寧靜舒適,坐下看了一會餐牌叫了先附-三品  水雲漬物/慢煮鵝肝/青檸啫哩形狀係一條條麵條,質地特別柔軟同爽脆滑,鵝肝好軟霖,濃香鹅肝味,啫哩細緻透徹,軟軟硬硬,好重青檸香味沙律  番茄沙律番茄好鮮甜,沙律翠綠鮮菜味,入口好唰唰聲旬之刺身-5品  北海道仙鳳趾生蠔/白肉拔蚌/池魚王/石垣貝/黑目生蠔質感厚實,脆滑身,蠔海水鮮蠔味特別重,蚌肉身好透白,好重海鮮鲜蚌鮮味,池魚王,石垣貝同黑目,厚身爽脆,海鮮鮮魚味同鮮貝鮮味特別鮮茶碗蒸  蟹肉碗入面舖滿絲絲蟹肉,肉絲夠嫩滑,濃郁蟹香味壽司-6貫  伊佐木/中拖羅/金目鯛/右口魚邊/醋鯖魚/蟹肉蟹膏每款壽司身有厚度,彈牙爽滑,魚類味道的,每種能突出海水鮮魚鮮味,右口魚邊,比較脆身,中拖羅,比較大塊,蟹肉蟹膏,好滑身,濃香鮮蟹鮮味燒物  大刀魚大片,魚身燒得脆脆地,好香鮮魚味,軟霖脆滑吸之物  魚湯加烏冬魚湯極鮮魚鮮甜味,烏冬幼身,好爽滑,連湯一起吃,鮮魚甜味,有另一番口感甘味,旬之日本果物  水信玄餅/奶凍/雪糕/白粟米少見,厚實啫喱狀,好晶瑩剔透,特
先附-三品

水雲漬物/慢煮鵝肝/青檸啫哩
先附-三品 水雲漬物/慢煮鵝肝/青檸啫哩
沙律

番茄沙律
番茄好鮮甜,沙律翠綠鮮菜味,入口好唰唰聲
沙律 番茄沙律

旬之刺身-5品

北海道仙鳳趾生蠔/白肉拔蚌/池魚王/石垣貝/黑目

旬之刺身-5品 北海道仙鳳趾生蠔/白肉拔蚌/池魚王/石垣貝/黑目

蟹肉
碗入面舖滿絲絲蟹肉,肉絲夠嫩滑,濃郁蟹香味

茶碗蒸 蟹肉

壽司-6貫

伊佐木/中拖羅/金目鯛/右口魚邊/醋鯖魚/蟹肉蟹膏

壽司-6貫 伊佐木/中拖羅/金目鯛/右口魚邊/醋鯖魚/蟹肉蟹膏

燒物

大刀魚
大片,魚身燒得脆脆地,好香鮮魚味,軟霖脆滑
燒物 大刀魚

吸之物

魚湯加烏冬
吸之物 魚湯加烏冬

甘味,旬之日本果物

水信玄餅/奶凍/雪糕/白粟米
少見,厚實啫喱狀,好晶瑩剔透,特別彈口同爽滑,奶凍,好香奶味同滑身,雪糕,濃香綠茶甜味,白粟米,冰凉感,入口脆卜卜,有特色,甜度剛剛好

甘味 旬之日本果物 水信玄餅/奶凍/雪糕/白粟米
燒物 大刀魚
吸之物 魚湯加烏冬
甘味 旬之日本果物 水信玄餅/奶凍/雪糕/白粟米
2023-08-20 17 浏览
今日同朋友慶祝工作完成,特登揀咗間高級日本刺身料理食Omakase, 非常期待。裝修有濃濃的日本風,有張長吧枱,願望師傅精心炮製美食,我們坐了卡位,非常舒適。非常期待每一度美食的來臨。前菜三品水雲醋物,青檸啫喱和慢煮鵝肝。食材既精緻又特別,擺碟漂亮,前菜醒神開胃。日本水晶白海藻配蕃茄沙律味道好清甜,爽口。時令刺身5款北海道生蠔,肥美大隻,鮮味十足。野生金目雕 ,爽口彈牙。白象拔蚌,好爽口彈牙黑目,鮮甜彈牙。赤貝,魚味濃。茶碗蒸超多蟹肉和有菇類食材,蒸蛋非常嫩滑。寿司6貫醬油漬赤身,爽口彈牙深海池魚,非常鮮味。大拖羅,油脂豐富魚味濃。金目鯛,炙燒過多咗一份焦香右口魚,真是爽口。刺身飯有松葉蟹,海膽,魚子做主要材料,未食先興奮,賣相好吸引,海膽蟹膏好鮮甜,魚子經過醃製歌,所以特別入味。燒太刀魚外皮香脆,魚味濃郁。魚湯可配烏冬,煮到奶白色,好錦滑,非常養顏。白粟米平時好少試到,好爽甜, Juice。甜品紅豆杏仁布甸,QQ彈牙杏仁味濃信玄餅,賣相超靚雪糕有綠茶或芝麻味可以揀,我揀咗芝麻味非常香滑。

前菜三品
前菜三品
日本水晶白海藻配蕃茄沙律
味道好清甜,爽口。
水晶白海藻配蕃茄沙律
時令刺身5款
北海道生蠔,肥美大隻,鮮味十足。
野生金目雕 ,爽口彈牙。
白象拔蚌,好爽口彈牙
黑目,鮮甜彈牙。
赤貝,魚味濃。
北海道生蠔
茶碗蒸
超多蟹肉和有菇類食材,蒸蛋非常嫩滑。
寿司6貫
醬油漬赤身,爽口彈牙
深海池魚,非常鮮味。
大拖羅,油脂豐富魚味濃。
金目鯛,炙燒過多咗一份焦香
右口魚,真是爽口。
刺身飯
燒太刀魚
外皮香脆,魚味濃郁。
魚湯
可配烏冬,煮到奶白色,好錦滑,非常養顏。
白粟米
平時好少試到,好爽甜, Juice。
甜品
紅豆杏仁布甸,QQ彈牙杏仁味濃
信玄餅,賣相超靚
紅豆杏仁布甸
信玄餅
雪糕
有綠茶或芝麻味可以揀,我揀咗芝麻味非常香滑。
2023-08-03
  • 醬油漬赤身
  • 金目鯛
  • 大拖羅
2023-08-14 3 浏览
二訪「秋田刺身日本料理」🍣 當晚品嚐的20品omakase,跟同行友人都讚嘆豐富得吃不下🙊▫️❥$𝟭𝟯𝟴𝟬 𝕆𝕄𝔸𝕂𝔸𝕊𝔼 (𝟮𝟬品)🎏~~~~~~~~~~~~~~~~ᐝ 先付3品🥢◂ ◂ 分別有水雲漬物、慢煮鵝肝、青檸啫哩,酸酸地非常開胃◂ ◂ 鵝肝充滿酒香,美味▫️ᐝ 沙律🥢◂ ◂ 是清新的唐番茄沙律▫️ᐝ 刺身5品🥢◂ ◂ 北海道仙鳳趾生蠔◂ ◂ 白象拔蚌 ◂ ◂ 池魚王◂ ◂ 石垣貝 ◂ ◂ 黑目五款刺物都很新鮮👍🏻 印象最深刻一定是仙鳳趾生蠔,肥美鮮甜🤤▫️ᐝ 茶碗蒸🥢◂ ◂ 蟹肉蒸蛋熱乎乎,要小心不要被燙到◂ ◂ 帶有蟹肉的鮮味,很喜歡💕▫️ᐝ 壽司6貫🥢◂ ◂ 伊佐木◂ ◂ 中拖羅◂ ◂ 金目鯛◂ ◂ 醋鯖魚◂ ◂ 右口魚邊◂ ◂ 蟹肉蟹膏看著廚師熟練的手勢,過程很療癒💜壽司上的刺身不是薄薄的一片,而是很肥厚😻當中那蟹肉蟹膏份量多得誇張,還加了三文魚籽,浮誇的賣相咸鮮味十足👍🏻👍🏻▫️ᐝ 燒物🥢◂ ◂ 希靈魚 ◂ ◂ 太刀魚燒得香噴噴,喜歡太刀魚、魚肉很鮮嫩🤤▫️ᐝ 吸物🥢◂ ◂ 此時的飽足感已十分強,店員詢問是否需要在熱乎乎的魚湯中加烏冬🙈◂ ◂ 魚湯真材實料,娃娃菜浸泡在奶白色的
❥$𝟭𝟯𝟴𝟬 𝕆𝕄𝔸𝕂𝔸𝕊𝔼 (𝟮𝟬品)🎏
~~~~~~~~~~~~~~~~
ᐝ 先付3品🥢
◂ ◂ 分別有水雲漬物、慢煮鵝肝、青檸啫哩,酸酸地非常開胃
◂ ◂ 鵝肝充滿酒香,美味
ᐝ 沙律🥢
◂ ◂ 池魚王
◂ ◂ 石垣貝
◂ ◂ 黑目
ᐝ 茶碗蒸🥢
◂ ◂ 蟹肉蒸蛋熱乎乎,要小心不要被燙到
◂ ◂ 帶有蟹肉的鮮味,很喜歡💕
壽司6貫🥢
◂ ◂ 伊佐木
◂ ◂ 中拖羅
◂ ◂ 金目鯛
◂ ◂ 醋鯖魚
◂ ◂ 右口魚邊
◂ ◂ 蟹肉蟹膏
看著廚師熟練的手勢,過程很療癒💜
壽司上的刺身不是薄薄的一片,而是很肥厚😻
ᐝ 燒物🥢
◂ ◂ 希靈魚
◂ ◂ 太刀魚
燒得香噴噴,喜歡太刀魚、魚肉很鮮嫩🤤
ᐝ 吸物🥢
◂ ◂ 魚湯真材實料,娃娃菜浸泡在奶白色的魚湯中,也變得鮮甜得很😘
ᐝ 甘味🥢
◂ ◂ 水信玄餅、奶凍、雪糕、白粟米
◂ ◂ 這麼多的甜品,也太幸福了吧🤩
2023-08-06 12 浏览
秋田鐵板燒細細個就聽到大,係秋田鐵板燒同一個地方仲有秋田一間專食omakase既日本料理「秋田刺身日本料理」 ,食完一餐真係大滿足😌餐廳裝潢雖然無新式餐廳般美侖美奐,但佢樸實傳統既設計,感覺令人好舒適🫶🏻當晚2位師傅睇得出好有經驗,每一道食材都精心介紹👍🏻 睇住佢地好細心咁擺盤,過程賞心悅目❤️當晚整個set非常豐富,最後同朋友飽到食吾落😝 如果下次再黎食,午餐一定要減半,留肚食夜晚大餐😍

2023-08-02 6 浏览
我不嬲都鍾意食日本野 所以間唔時都會搵啲日本料理餐廳試下 今日去到天文台道嘅秋田刺身日本料理食廚師發板蕃茄沙律 蕃茄好甜 不過如果佢係配沙律醋而唔係配沙律醬就會更加好深海池魚 肥美有油脂香油甘魚腩 師傅將佢一開二 最肥嗰part做咗火炙 燒番啲油脂香出嚟 另外嗰part做刺身火灸吞拿魚腦天壽司 我本身鍾意食火炙魚生壽司 所以啱曬我口味海膽三文魚籽蟹肉飯 面頭仲淋上蟹膏 幾種食材都好新鮮 魚湯 真材實料 好濃魚味 非常暖胃 如果唔夠飽店員話可以加個烏冬畀我哋 不過我哋就夠曬飽Lu最後仲有甜品同水果

深海池魚 肥美有油脂香

海膽三文魚籽蟹肉飯 面頭仲淋上蟹膏 幾種食材都好新鮮

最後仲有甜品同水果
2023-07-20 15 浏览
閨蜜喜愛厨師發辦,今晚她請我去尖沙咀內街的秋田刺身日本料理晚膳,這裡佈置優雅,周圍充滿著和風味。由廚師嚴選新鮮食材,以不時不食,割不正不食的概念獻給客人。這裡除了吧枱還有雅座,更設有獨立廂房,提供私人空間。我倆座在吧枱,當然選了廚師發板。前菜:水雲醋物🥢 沖繩的海藻, 滑溜卻不失□感;子持魷魚🥢鱿魚內有魚子及青瓜,很特別的一道菜既鹹香又爽滑;青檸啫喱🥢青甜美味;蕃茄沙律🥢清爽可口;刺身:兵庫縣相生刺身生蠔🥢 肉質飽滿既甘甜又鮮嫩;白象拔蚌🥢 肉質豐富,口感極佳,味道鮮甜,海水味道濃;深海池魚🥢 肉質豐厚,味道甘香;金目鯛🥢肉質細膩,味道鮮美:油甘🥢 肉質口感幼嫩細緻,滿滿魚油香氣;茶碗蒸🥢 入口軟滑,蟹肉並沒有帶走蛋的香味;壽司:醬油漬吞拿🥢 用了醬油的吞拿魚,提升魚的鲜味;池魚🥢 肉質細嫩爽口,味道清鮮;大拖羅🥢 味道較濃郁,油份較高,配搭壽司油而不膩;金目鯛🥢 鮮甜嫩滑,肉質細膩;右口魚🥢肉質滑溜,甘香可口;燒牙帶🥢 很大塊的太刀魚,魚肉鬆嫩,肉汁豐富,魚味十足; 海膽蟹肉飯🥢 粒粒飯分明又飽滿,加上海膽和蟹肉的海水味道,令人回味無窮;魚湯烏冬🥢 扑鼻而來的魚湯,味道濃郁,搭配有嚼
我倆座在吧枱,當然選了廚師發板。
前菜:
水雲醋物🥢 沖繩的海藻, 滑溜卻不失□感;
子持魷魚🥢鱿魚內有魚子及青瓜,很特別的一道菜既鹹香又爽滑;
青檸啫喱🥢青甜美味;
蕃茄沙律🥢清爽可口;
兵庫縣相生刺身生蠔🥢 肉質飽滿既甘甜又鮮嫩;
白象拔蚌🥢 肉質豐富,口感極佳,味道鮮甜,海水味道濃;
深海池魚🥢 肉質豐厚,味道甘香;
金目鯛🥢肉質細膩,味道鮮美:
油甘🥢 肉質口感幼嫩細緻,滿滿魚油香氣;
茶碗蒸🥢 入口軟滑,蟹肉並沒有帶走蛋的香味;
壽司
醬油漬吞拿🥢 用了醬油的吞拿魚,提升魚的鲜味;
池魚🥢 肉質細嫩爽口,味道清鮮;
大拖羅🥢 味道較濃郁,油份較高,配搭壽司油而不膩;
金目鯛🥢 鮮甜嫩滑,肉質細膩;
右口魚🥢肉質滑溜,甘香可口;
燒牙帶🥢 很大塊的太刀魚,魚肉鬆嫩,肉汁豐富,魚味十足;
魚湯烏冬🥢 扑鼻而來的魚湯,味道濃郁,搭配有嚼勁的烏冬,無可抗拒。
最後更有杏仁豆腐, 綠茶雪糕及靜岡哈密瓜,確實享受了一頓美味的omakase🤗
2023-07-19 48 浏览
食友安排這家傳统和式佈置的刺身日本料理晚膳,坐在厨前吧枱席,可全方位欣賞師傅造菜手藝及交談互動👏頭盤三品:水雲醋物, 子池魷魚, 青檸啫喱; 首先吃水雲藻,入口清爽,再吃子池魷魚,幼魚子釀入鱿魚, 咬落有口感,最後青檸啫喱開口胃😋蕃茄沙律跟上,刺身前先清淡味蕾👍🏼時令刺身:兵庫縣相生生蠔,鮮甜無渣,出奇滑溜😋白象拔蚌, 深海池魚同碟上,前者彈牙有嚼感,後者爽口魚味濃😋金目鯛, 油甘同碟,皮火炙至微焦的金目鯛更有口味,再食柔滑油甘,兩種口感😋茶碗蒸跟著出場,燙滑燉蛋配蟹肉冬菇絲,非常入味😋壽司醬油漬吞拿赤身, 爽口無油脂深海池魚, 鮮甜肉質佳大拖羅油脂均勻, 入口嫩滑甘香😋金目鯛用火炙迫出魚香味,右口魚肉質爽而無筋, 毫不油膩燒牙帶(日文太刀魚)炙燒到肉滑皮脆, 好香濃魚味😋海胆蟹肉飯, 全餐我最欣賞, 入口海鮮味濃, 又富綿滑感😋魚湯烏冬, 以上好鮮魚煮成白滑湯底, 配以稻庭烏冬及菜蔬😋美味的廚師發辦在甜點後完美結局:抹茶紅豆奶凍靜岡哈密瓜😋
頭盤三品
蕃茄沙律跟上,刺身前先清淡味蕾👍🏼
時令刺身:
兵庫縣相生生蠔,鮮甜無渣,出奇滑溜😋
兵庫縣生蠔
白象拔蚌;深海池魚
金目鯛;油甘
茶碗蒸跟著出場,燙滑燉蛋配蟹肉冬菇絲,非常入味😋
壽司
醬油漬吞拿赤身, 爽口無油脂
醬油漬赤身
深海池魚, 鮮甜肉質佳
深海池魚
大拖羅油脂均勻, 入口嫩滑甘香😋
大拖羅
金目鯛用火炙迫出魚香味,
金目鯛
右口魚肉質爽而無筋, 毫不油膩
右口魚
燒牙帶(日文太刀魚)炙燒到肉滑皮脆, 好香濃魚味😋
海胆蟹肉飯, 全餐我最欣賞, 入口海鮮味濃, 又富綿滑感😋
抹茶紅豆奶凍
醬油漬赤身
大拖羅
金目鯛
右口魚
  • 蟹肉海膽飯,魚湯烏冬
尖沙咀天文臺道的鐵板燒餐廳,食物質素為之驚艷!不愧是老字號的鐵板燒廚師發板餐廳。今次光顧餐廳的omakase,同樣保持到質素!這一晚魚獲甚豐 ,廚師發辦環節豐富節奏緊湊,肚子亦滿載而歸,非常飽肚!🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄  🥬先付•三品🥬水雲醋雲丹、紫池魷魚、青檸jelly水雲醋雲丹有青瓜酸酸的好開胃!紫池魷魚好似食緊多魚春一樣有結實的口感 魷魚鮮香爽彈 最後食用青檸jelly不會太酸 青檸味好突出!🥗沙律🥗唐番茄🍅沙律、生菜🥬水晶海草(寒天,由海草提煉出來)超級爽口彈牙 外觀似粉絲配上醋好開胃!唐番茄甜度好高夠juicy!🐟 🔪🐟 旬の刺心5品 🐟 🔪🐟1️⃣長崎華漣蠔 size 適中 裙邊位置比較爽彈 簡單以酸汁調味 已很清新怡人不會太creamy 整體感覺爽彈2️⃣赤背 有咬口 微甜不苦 很富有彈性呢!3️⃣金目鯛金目鯛火炙過  厚身 色澤鮮豔豐富油香 口感柔軟細緻4️⃣ 銀雪魚銀雪魚火炙過後 油脂好香 口感超級滑溜!魚油較多 厚切更有口感 5️⃣深海池魚 質地結實 彈牙有清新的甜味  調味則用上醋麵豉特別值得留意的是 深海池魚跟銀雪魚同時上碟一濃一淡的配搭各有千秋🥚🥚🥚茶碗蒸Steam Egg🥚🥚

🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄

🥬先付•三品🥬
水雲醋雲丹、紫池魷魚、青檸jelly
水雲醋雲丹有青瓜酸酸的好開胃!
紫池魷魚好似食緊多魚春一樣
有結實的口感 魷魚鮮香爽彈
最後食用青檸jelly不會太酸
青檸味好突出!

🥗沙律🥗
唐番茄🍅沙律、生菜🥬
水晶海草(寒天,由海草提煉出來)
超級爽口彈牙 外觀似粉絲
配上醋好開胃!
唐番茄甜度好高夠juicy!

🐟 🔪🐟 旬の刺心5品 🐟 🔪🐟

🍣 🍣 🍣寿司 -6貫🍣 🍣 🍣
1️⃣火炙右口魚邊
搭配紫蘇葉和配上壽司醋的飯
讓口感帶有酸酸的滑溜感
魚油也十分豐盈 油脂極香!

2️⃣油甘魚腩
肉厚滑嫩 入口即能品嚐豐富的膠質
油花分佈均衡
配上柚子胡椒的調味多了一份清爽!

3️⃣響螺壽司

無乜筋 好香!

5️⃣拖羅壽司
大拖羅的脂肪比例最高
脂肪分佈好像雪花般
富天然魚油脂甘香,入口即溶
火炙後魚香更持久

還有港人最愛的海膽 滑溜甘香

🔥🔥🔥燒物Yakimono🔥🔥🔥
燒太都魚
外皮燒到微脆
肉質鬆軟 魚油香氣四溢!

🥣🥣🥣吸の物Soup🥣🥣🥣
以立魚、深海池魚、金目鯛魚頭熬成湯
骨膠原超豐富

口感Q弹清涼杏仁味好濃郁
最後仲有雪糕🤤
甜品再加水果有成三道
更見店家的誠意 超級滿足
講起omakase ,大家都會覺得貴夾唔飽!呢間老字號omakase 鐵板燒餐廳晚市 $1380/位,居然可以食足19品,正宗性價比高又飽肚!用料講究,選用新鮮高級食材 ,都幾慷慨!滿載而歸△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ 🔹◉先付三品前菜- 水雲醋:有青瓜及青檸,非常開胃清涼- 紫慈尤魚子:清甜不腥- 青檸啫喱:甜度剛好,是一流的開胃菜🔹◉沙律- 唐蕃茄沙律:加了水晶海草,爽口,唐番茄甜味非常突出。⋯⋯⋯⋯⋯ 時令刺身 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔹◉日本長崎縣華漣蠔蠔肉豐滿,食落海水味不會過咸,彈性鮮甜味濃厚,加日本蔥淋上酸汁,提升鮮味層次🔹◉赤貝刺身肉身爽滑彈牙,微甜有嚼勁!底墊檸檬增添少許酸.🔹◉金目鯛油脂比例適中,魚皮火灸過帶出魚油香,肉質細嫩!🔹◉銀鱈魚火灸過,迫出魚油香,肉質細嫩!魚油較豐富好滑溜🔹◉深海池魚點上柚子胡椒,帶出魚肉鮮味,肉質結實!甜味  ,用上醋麵豉調味!🔹◉茶碗蒸有蟹肉、魚肉、草菇🍄在內,每一口都透出鮮甜味,蛋也嫩滑!⋯⋯⋯⋯⋯ 壽司(6貫)⋯⋯⋯⋯⋯ 🔹◉燒右口魚邊壽司:火炙過,魚油豐富,油脂香!🔹◉油甘魚魚腩壽司:配上柚子胡椒,肉厚而

🔹◉先付三品前菜
- 水雲醋:有青瓜及青檸,非常開胃清涼
- 紫慈尤魚子:清甜不腥
- 青檸啫喱:甜度剛好,是一流的開胃菜

🔹◉沙律
- 唐蕃茄沙律:加了水晶海草,爽口,唐番茄甜味非常突出。

⋯⋯⋯⋯⋯ 時令刺身 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🔹◉日本長崎縣華漣蠔

🔹◉赤貝刺身
肉身爽滑彈牙,微甜有嚼勁!底墊檸檬增添少許酸.

🔹◉金目鯛
油脂比例適中,魚皮火灸過帶出魚油香,肉質細嫩!

🔹◉銀鱈魚
火灸過,迫出魚油香,肉質細嫩!魚油較豐富好滑溜

🔹◉深海池魚

🔹◉茶碗蒸
有蟹肉、魚肉、草菇🍄在內,每一口都透出鮮甜味,蛋也嫩滑!

⋯⋯⋯⋯⋯ 壽司(6貫)⋯⋯⋯⋯⋯
🔹◉燒右口魚邊壽司:火炙過,魚油豐富,油脂香!

🔹◉油甘魚魚腩壽司:配上柚子胡椒,肉厚而甘甜,很滑嫩!

🔹◉北海道響螺壽司:肉質爽脆彈牙!鮮味十足

🔹◉吞拿魚中拖羅壽司:師傅刀功精湛,肉身軟滑,油脂分布平均!滑溜!

🔹◉大拖羅紫菜卷:火灸過,配上炸蒜片以及紫蘇葉,一直有魚油流出,師傅再奉上一片糖漬蘿蔔,清油膩感。

🔹◉海膽三文魚子蟹肉飯:三種貴重食材,一次過轟炸味蕾,多種享受。

⋯⋯⋯⋯⋯燒物⋯⋯⋯⋯⋯
🔹◉燒太刀魚
非常精緻的料理!太刀魚的肉質柔嫩
配上青檸汁,味道豐富,有淡淡的甜味和微微的鹹味,經過燒烤後,帶出了淡淡的炭火香氣!

🔹◉魚湯
可選擇加烏冬!而且湯頭滿滿骨膠原!價位鱲魚、金目鯛、池魚的魚頭熬製而成!

🔹◉甜品/水果:
- 綠茶/杏仁布甸(二選一)
- 綠茶/芝麻雪糕(二選一)
- 靜岡蜜瓜

杏仁布甸有好濃既杏仁味 !
布丁的滑溜以及同清新綠茶配搭得宜,清新不膩!

雪糕方面,芝麻雪糕充滿芝麻香,攻陷味蕾,最後的水果部份!靜岡蜜瓜,清甜多汁!讚!
2023-06-27 66 浏览
秋田喺尖沙咀出晒名係高級日本餐廳😋今晚試佢哋omakase分量十足,每一道都好精緻水雲醋物: 酸酸甜甜易入口,入面有青瓜青檸,味道更清新子池尤魚: 入面有一粒粒魚子,脆卜卜帶鮮甜味,好得意😎青檸啫喱: 甜甜地好好味糖蕃茄沙律🍅落左少少沙律醬,蕃茄糖度相對高好甜好得意,清一清口腔。❁ 刺身長崎縣華漣蠔師傅落左酸汁,蠔唔太大隻,但味好香濃,好滑❤️真名鰹口感柔軟,味道清爽帶魚肉香深海池魚本身已經好肥,肉質厚實,油味真係好香好香赤貝爽身經過師傅拍打之後即時收縮,好新鮮油甘魚腩✨✨經火炙後,魚油出曬黎,上面仲加左胡椒芥末調味,勁香魚油味,好香。油甘魚極厚切❤️師傅好大方,切左勁厚,平時2倍咁多,魚香油香並重。蒸蛋呢個好高質有大大片魚、蟹肉同菇🫶🏻好足料❁ 壽司🔸赤身醬油漬🔸池魚 七色芝麻❤️❤️❤️🔸煙熏銀雪魚 火炙燒魚皮焦香微脆有少少xo醬🔸右口魚魚邊 勁肥美,加上燒汁火炙食嘅時間係暖大片油份更多油脂激香😛🔸呑拿魚 火炙用手食 紫蘇葉、炸蒜片調味,油份多輕輕燒已超好食❁ 蟹肉海膽飯除咗蟹肉、海膽✨❤️仲有三文魚子、蟹膏。整得好靚好吸引😊飯上面放滿海膽、蟹膏,食落鮮甜。三文魚子用酒醃過,食落帶酒香。❁ 海

水雲醋物: 酸酸甜甜易入口,入面有青瓜青檸,味道更清新
子池尤魚: 入面有一粒粒魚子,脆卜卜帶鮮甜味,好得意😎
青檸啫喱: 甜甜地好好味

糖蕃茄沙律🍅
落左少少沙律醬,蕃茄糖度相對高好甜好得意,清一清口腔。

長崎縣華漣蠔
師傅落左酸汁,蠔唔太大隻,但味好香濃,好滑❤️

真名鰹
口感柔軟,味道清爽帶魚肉香

深海池魚
本身已經好肥,肉質厚實,油味真係好香好香

赤貝
爽身經過師傅拍打之後即時收縮,好新鮮

油甘魚腩✨✨

油甘魚

蒸蛋
呢個好高質有大大片魚、蟹肉同菇🫶🏻好足料

🔸赤身醬油漬
🔸池魚 七色芝麻❤️❤️❤️

🔸煙熏銀雪魚 火炙燒魚皮焦香微脆有少少xo醬
🔸右口魚魚邊 勁肥美,加上燒汁火炙食嘅時間係暖

大片油份更多油脂激香😛

❁ 蟹肉海膽飯

❁ 海膽天婦羅
紫蘇葉包住海膽再拎去炸,外皮香脆食落啖啖海膽,食到海膽嘅鮮,仲有淡雪鹽自行調味😆

❁ 湯品
用魚骨長時間熬製,魚湯呈奶白色,新鮮清甜。勁高蛋白質、骨膠原🤤🤤🤤

甜品
有奶凍、生果、雪糕超滿足🫶🏻

📍 秋田刺身日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀天文台圍8號2樓

#廚師發辦 #尖沙咀美食
  • 蟹肉海膽飯
  • 火炙呑拿魚
2023-06-22 4 浏览
秋田刺身日本料理 - 尖沙咀今日同朋友去尖沙咀食Omakasa水雲醋蜜 明太子 青檸啫喱 三款前菜酸酸地開個胃長崎縣華連蠔 蠔身算厚有咬感赤貝 新鮮爽甜沙甸魚 包住醃咗嘅蘿蔔 配搭唔錯蟹肉茶碗蒸 蒸蛋好滑 上面嘅蟹肉芡都好好味火炙銀雪魚壽司 銀雪魚不嬲油脂都算重 火炙完之後非常香口火灸鯖魚壽司 師傅用紫菜包住火炙左嘅鯖魚 紫菜香脆 食落多一種層次口感燒大刀魚 啖啖魚肉 仍然保留到有肉汁杏仁豆腐 夠曬香滑綠茶奶凍 甜得嚟帶一點點綠茶味 面頭仲有幾粒紅豆蓉中和下個口感雪糕 揀左咖啡/芝麻味日本蜜瓜 超級香甜又多汁
秋田刺身日本料理 - 尖沙咀

杏仁豆腐 夠曬香滑

雪糕 揀左咖啡/芝麻味

日本蜜瓜 超級香甜又多汁
2023-05-30 15 浏览
上星期和朋友覓食,天氣漸熱,特別想吃日本菜,朋友特意介紹這一間他之前來過的廚師發辦點了他們的套餐,先來刺身,銀鱈魚和象拔蚌,銀鱈魚油脂感十足,入口由香味爆發,象拔蚌肉質爽口彈牙刺身過後便帶來六款壽司,每一件廚師也細心講解魚肉口感和味道,以圖片中的賴尿蝦希靈魚和右口魚,本身食材的鮮味10分強烈,足見食材的新鮮,另外廚師把油份較重的食材炙燒,加強了魚油香味,非常滿足刺身和壽司中間上了客茶碗蒸作為更長,茶碗蒸來的蟹肉配搭蒸蛋味道和諧舒適,而且份量不少,非常滿足令人驚喜的蟹膏魚子海膽飯,海膽的鮮甜和魚子的鹹香,最後配搭蟹膏,整個飯都充滿着海洋的鮮味燒吞拿魚卷紫蘇葉,吞拿魚的油脂燒烤後更為突出,配搭清新的紫蘇葉入口充滿層次感和香氣鮮魚湯,吃了壽司和刺身後來一碗熱湯非常適合,濃郁的魚湯配搭蔬菜入口清新,沒有令人失望最後驚喜的是甜品竟然來了三度,分別是布甸,哈密瓜和芝麻雪糕,日本哈密瓜的甜度十足,非常高質素,另外餐廳自製的布甸入口香滑重奶味,雪糕同樣芝麻香氣十足,為這一度高質素的廚師發辦畫上完美的句號

刺身壽司中間上了客茶碗蒸作為更長,茶碗蒸來的蟹肉配搭蒸蛋味道和諧舒適,而且份量不少,非常滿足

鮮魚湯,吃了壽司刺身後來一碗熱湯非常適合,濃郁的魚湯配搭蔬菜入口清新,沒有令人失望

2023-05-28 11 浏览
餐廳位於大廈2樓,人唔多,walkin都有位,食物唔錯,如果真係突然想同朋友靜靜地傾下計食餐好嘅,可以直接黎呢間價錢1380有20品,個人本身好大食覺得係超級飽,因為最後佢有別於之前食過嘅餐廳咁上味增湯呢間餐廳係上一大碗魚湯(有需要仲可以加烏冬),分量好足,我見隔離位甚至係食到一半已經直接叫師傅唔洗再上食物比較深印象嘅係師傅掌握個節奏幾準,我真係啱啱feel到油膩嘅時候,佢就係嗰刻送上柚子蘿蔔,雖然每個人心入面把尺唔一樣,但對我黎講呢下個上菜個timing準到我有d驚喜😂另外有幾款我都覺得幾正,個醬油漬赤身我幾鍾意,以往我淨係鍾意吞拿魚拖羅,宜家開始識欣賞魚味重嘅赤身,醬油味恰到好處當然拖羅依然係我首選,呢款拖羅手卷香味超濃鬱,鼻呼氣都感覺到個香氣,好正白子其實見仁見智,我自己本身就鍾意食,調味鹹香再帶少少辛辣真係非常夾,完全唔腥甜品估唔到除咗布丁、蜜瓜,仲有雪糕,相當豐富個人幾滿意,無論係求飽肚、求好食定係想搵個寧靜嘅環境食野傾計,呢間都係一個唔錯嘅選擇

甜品估唔到除咗布丁、蜜瓜,仲有雪糕,相當豐富

2023-05-27 18 浏览
今晚同朋友慶祝, 搵到間身日本料理, 座位寬敞, 環境清靜, 品嚐美食既好地方. 一邊欣賞廚師發辦既表演, 一邊可以同料理師傅吹吹水, 開心既一晚! 亦有大量日本清酒可以選擇, 不太熟識日本清酒既, 師傅亦逐一詳細介紹.水雲醋物, 子持魷魚(有春既魷魚), 青檸啫喱水雲醋物常常出現於日本料理既前菜中, 呢度既酸味濃度比較低, 覺得比較啱我胃口. 子持魷魚比較少見, 咬落去有粒粒口感, 爽爽爆爆感. 青檸啫喱口道好清新, 甜甜加微酸, 好開胃!糖蕃茄沙律沙律菜好新鮮, 爽口, 日本蕃茄非常清甜, 同樣係前菜佳品!北海道厚岸牡蠣北海道既牡蠣一直都係牡蠣中極品之選! 其中厚岸都係一個出產優質牡蠣既產地, 帶海水味, 味鮮肉厚, 裡面非常creamy! 食多幾隻都無問題!赤貝, 石垣鯛, 配酸汁赤貝爽口, 脆卜卜, 新鮮度十足! 石垣鯛肉質柔軟, 配酸汁好夾, 魚味即時提昇!沙甸魚, 油甘魚腩配柚子胡椒油甘魚腩超厚切, 超新鮮, 同柚子胡椒真係絕配!沙甸魚卷好特別, 比較少品嚐, 意外地好味, 又無腥味, 中間夾左醃蘿蔔 令口感更好.酒煮螺師傅已取出螺肉, 令食客方便食用, 爽口中帶微煙韌,

水雲醋物, 子持魷魚(有春既魷魚), 青檸啫喱

糖蕃茄沙律
北海道厚岸牡蠣
赤貝, 石垣鯛, 配酸汁
沙甸魚, 油甘魚腩配柚子胡椒
油甘魚腩超厚切, 超新鮮, 同柚子胡椒真係絕配!
酒煮螺
師傅已取出螺肉, 令食客方便食用, 爽口中帶微煙韌, 清酒味好濃, 螺肉完全吸收左清酒既精華, 唔錯!
右口魚邊壽司
亦稱鮫鰈魚, 通常係凍水域捕獲到3kg咁大條魚, 有呢個重量既魚先有咁好質素, 充滿油份! 入口即溶, 成個口腔都係油, 但唔會膩, 反而係滿滿油香!
地金目鯛壽司
地金目鯛係由漁夫一條一條釣上黎, 而且係超高品質既金目鯛, 所以絕對係品質既保證! 肉質鮮香彈牙, 質素高出幾班!
吞拿魚腦天壽司
吞拿魚腦天係吞拿魚既稀有部位, 位置係頭頂, 一條吞拿魚只得兩片, 口感軟滑,
筋少而脂肪多, 魚味極濃! 入口即溶! 用黎做壽司真係最合適.
蒸蛋, 蟹肉, 菇
蛋味香濃, 而且超級嫩滑, 放入口會自動流入喉嚨, 再加埋新鮮蟹肉, 海鮮味更上一層樓.
煙燻銀雪魚壽司
肉質綿綿, 濃郁煙燻味, 用銀雪魚做壽司, 同樣出色!
吞拿魚醬油漬壽司
利用醬油漬醃製完成既赤身吞拿魚, 味道更濃郁, 因為醬油漬後, 醬油會滲入魚肉裡面, 食既時候不需添加任何調味, 已經十分足夠!
蟹肉海膽三文魚籽飯
呢個蟹肉海膽三文魚籽飯真係絕頂好味, 首先係超新鮮香甜北海道海膽, 加上好邪惡既蟹肉蟹膏, 味道已經飛左上天, 再加上好鮮甜既三文魚籽, 帶微鹹, 全部混合一齊食, 頂班之作!
燒大溝貝
肉質超爽脆, 比馬刀貝, 海螺更脆更鮮甜! 燒熟後加上炸過既蒜片, 更添香味!
燒鯛魚白子
超級軟綿綿, 裡面非常creamy, 配上秘製汁, 口感好特別, 令人食唔停!
濃魚湯配烏冬
超濃既魚湯, 好似魚汁咁, 味道超鮮甜濃郁, 配上爽口烏冬, 幾飽都可以食到一碗!
最後仲有紅豆杏仁豆腐奶凍, 滑嘟嘟, 北海道蜜瓜超級香超級甜, 人間極品! 再加綠茶雪糕做一個完美既終結!
2023-05-18
2023-05-27 72 浏览
今次已經係第三次黎秋田,最鍾意既係佢一間餐廳,有唔同既菜式選擇,而且每一款都好好食,食完真係會忍唔住想再黎。前菜有三款水雲醋物,味道酸酸地,好開胃子持魷魚,第一次食,口感同平時食開既魷魚完全唔同,中間係柔軟滿滿嘅卵,味道甘鮮爽脆。青檸啫喱,青檸味好清新。糖蕃茄沙律蕃茄鮮甜,配埋沙律汁好開胃。北海道厚岸牡蠣衛門蠔牡蠣衛門蠔肉質肥厚,甘甜香醇。赤貝、石垣鯛赤貝口感外層爽脆,內裡貝肉卻又軟又嫩,石垣鯛肉質細膩,油脂豐富,味道鮮甜。沙甸魚、油甘魚腩油甘魚腩肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜、滑嫩。酒煮螺螺肉爽嫩,用醇而不嗆的酒煮過後,多了一陣酒香。右口魚邊壽司右口魚魚身經過火灸後,魚油已經馬上滲出,味道濃郁。地金目鯛壽司地金目鯛脂肪最豐富,魚味最鮮香濃郁。吞拿魚腦天壽司魚肉軟滑,腦天非常罕有。茶碗蒸蒸蛋超滑,入口即溶,配埋鮮甜既蟹肉,好好味。煙燻銀雪魚壽司肉質鮮嫩軟滑,煙燻過味道更濃郁。吞拿魚醬油漬壽司用醬油將吞拿魚醃製成為醬油漬,非常開胃。蟹肉海膽三文魚籽飯呢款飯集合我至愛既三款美食,有鮮甜既海膽,仲有蟹肉同三文魚籽。燒大溝貝大溝貝鮮甜爽脆。燒鯛魚白子第一次鯛魚白子,味道較為清爽,口感綿密。唔係一般既麵

前菜有三款

水雲醋物,味道酸酸地,好開胃

青檸啫喱,青檸味好清新。

糖蕃茄沙律

蕃茄鮮甜,配埋沙律汁好開胃。

北海道厚岸牡蠣衛門蠔

牡蠣衛門蠔肉質肥厚,甘甜香醇。

赤貝、石垣鯛

沙甸魚、油甘魚腩

油甘魚腩肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜、滑嫩。

酒煮螺

螺肉爽嫩,用醇而不嗆的酒煮過後,多了一陣酒香。

右口魚邊壽司

右口魚魚身經過火灸後,魚油已經馬上滲出,味道濃郁。

地金目鯛壽司

地金目鯛脂肪最豐富,魚味最鮮香濃郁。

吞拿魚腦天壽司

魚肉軟滑,腦天非常罕有。

茶碗蒸

蒸蛋超滑,入口即溶,配埋鮮甜既蟹肉,好好味。

煙燻銀雪魚壽司

肉質鮮嫩軟滑,煙燻過味道更濃郁。

吞拿魚醬油漬壽司

用醬油將吞拿魚醃製成為醬油漬,非常開胃。

蟹肉海膽三文魚籽飯

燒大溝貝

大溝貝鮮甜爽脆。

燒鯛魚白子

第一次鯛魚白子,味道較為清爽,口感綿密。

唔係一般既麵豉湯,湯底係鮮甜魚湯味,仲可以加烏冬食。

甜品有日本哈蜜瓜、綠茶奶凍同埋雪糕,為今餐畫上完滿既句號。
2023-05-18