2024-10-17 66 浏览
朋友生日,與他到秋田鐵板燒刺身專門店吃鐵板燒慶祝。是次點了秋田二人前套餐,每位$888。季節沙律新鮮蔬菜配上海藻,以芝麻醬調味,清爽開胃。魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋加入鵝肝在鐵板上蒸熟,配以魚籽點綴,鹹香綿密。鮮活時令龍蝦活龍蝦烤後以龍蝦膏調味,入口鮮甜彈牙,底下的多士以蒜香牛油一起烤,上碟時吸收了龍蝦膏的精華。原隻鮮活南非鮑魚南非鮑魚入口軟稔,配上海苔忌廉汁,入口軟滑細膩,富奶香。香煎鵝肝鵝肝表層煎得脆口,口感細緻綿密,入口即化,配上黑醋及麵包同吃,可解膩感。帆立貝帆立貝鮮甜嫩滑,可配紫蘇葉或紫菜同吃,增添風味。鹿兒島霜降和牛薄燒卷 /鹿兒島霜降和牛厚燒肉質鮮嫩,油花豐富,入口啖啖油香,配上一點海鹽及蒜片同吃,別有一翻風味。龍蝦清湯龍蝦頭火炙後煮成清湯,入口清淡,微微鮮香。秋田炒飯炒飯粒粒分明,混合櫻花蝦、香蔥、火腿拌炒。精選甜品即製銅鑼燒,餅皮鬆軟,中間夾著香甜的紅豆蓉,可配上雪糕同吃,冰火交融。
朋友生日,與他到秋田鐵板燒刺身專門店吃鐵板燒慶祝。
是次點了秋田二人前套餐,每位$888。
季節沙律
新鮮蔬菜配上海藻,以芝麻醬調味,清爽開胃。
魚籽鵝肝蒸蛋
蒸蛋加入鵝肝在鐵板上蒸熟,配以魚籽點綴,鹹香綿密。
鮮活時令龍蝦
上碟時吸收了龍蝦膏的精華。
原隻鮮活南非鮑魚
南非鮑魚入口軟稔,配上海苔忌廉汁,入口軟滑細膩,富奶香。
香煎鵝肝
鵝肝表層煎得脆口,口感細緻綿密,入口即化,
配上黑醋及麵包同吃,可解膩感。
帆立貝
帆立貝鮮甜嫩滑,可配紫蘇葉或紫菜同吃,增添風味。
鹿兒島霜降和牛薄燒卷 /鹿兒島霜降和牛厚燒
龍蝦清湯
龍蝦頭火炙後煮成清湯,入口清淡,微微鮮香。
秋田炒飯
炒飯粒粒分明,混合櫻花蝦、香蔥、火腿拌炒。
2024-10-17 71 浏览
餐廳地方闊落舒適,侍應服務態度良好。2️⃣人套餐非常豐富,鐵板燒嘅食材新鮮,廚師仲會係鐵板上面寫祝福語句❣️季節沙律秋田二人前套餐嘅前菜有新鮮沙律菜,蕃茄仔去皮,食落香甜魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋口感香滑,入口🈶濃郁嘅鵝肝香氣鮮活時令龍蝦龍蝦肉厚彈牙,味道鮮甜,用龍蝦頭嘅蝦膏煮成醬汁,食落更加滋味😋原隻鮮活南非鮑魚鮑魚大隻得黎又香軟彈牙,點上忌廉海苔汁食就更滋味季節時令海鮮有煎香咗嘅北海道帶子,肉質香嫩,🉑以用紫菜及紫蘇包埋一齊食香煎頂級鵝肝 好大塊鵝肝,煎到金黃色,上面放上魚籽➕金箔,點上黑醋汁食就更美味,仲有燒菠蘿🍍幫助解膩鹿兒島霜降和牛厚燒及薄燒卷 揀咗7️⃣成熟,配有岩鹽,昆布鹽,芥末沙律醬➕香蒜片,和牛粒油脂豐富,口感嫩滑。和牛薄燒卷包住香蔥及炸蒜,食落惹味秋田炒飯 炒飯炒到粒粒分明,有櫻花蝦及煙肉等配料,非常香口炒野菜以椰菜為主,仲有少許菇菌,入口香甜多汁龍蝦清湯選用新鮮龍蝦頭煮嘅湯,飲落好清甜精選甜品係即整嘅豆沙餅,揀咗芝麻➕抹茶雪糕,夾埋一齊食真係好好味,真係非常滿足嘅一餐💕

季節沙律
秋田二人前套餐嘅前菜有新鮮沙律菜,蕃茄仔去皮,食落香甜

魚籽鵝肝蒸蛋
蒸蛋口感香滑,入口🈶濃郁嘅鵝肝香氣

原隻鮮活南非鮑魚
鮑魚大隻得黎又香軟彈牙,點上忌廉海苔汁食就更滋味

季節時令海鮮
有煎香咗嘅北海道帶子,肉質香嫩,🉑以用紫菜及紫蘇包埋一齊食

鹿兒島霜降和牛厚燒及薄燒卷

秋田炒飯
炒飯炒到粒粒分明,有櫻花蝦及煙肉等配料,非常香口

炒野菜
以椰菜為主,仲有少許菇菌,入口香甜多汁

龍蝦清湯
選用新鮮龍蝦頭煮嘅湯,飲落好清甜

2024-10-15 125 浏览
店名: 秋田鐵板燒刺身專門店地址: 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓灣仔站D出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 5/5餐廳裝修以日式為主,今次叫左秋田二人套餐,有龍蝦、鮑魚、鵝肝、和牛等,師傅仲可以係鐵板燒上寫仔畫公仔,啱啱大家黎慶祝🍾秋田二人前套餐$888/位季節沙律❤️❤️❤️❤️❤️沙律口感清新,車厘茄超鮮甜🥗魚籽鵝肝蒸蛋🤣❤️❤️❤️❤️蒸蛋口感超滑溜,熱辣🔥加上魚籽同鵝肝,味道更有層次😆鮮活時令龍蝦❤️❤️❤️❤️❤️龍蝦🦞肉質彈牙,超親鮮,再配上龍蝦頭嘅蝦膏,味道濃郁,最後師傅點火🔥將龍蝦頭燒香之後攞去煮湯🙈點火好有視覺效果,比佢嚇親😂原隻鮮活南非鮑魚❤️❤️❤️❤️❤️鮑魚大大隻,好生猛仲郁緊,肉質爽口,仲帶有海水味😍加上特製嘅忌廉汁,配上底下昆布食用,超滋味😝季節時令海鮮❤️❤️❤️❤️❤️北寄貝加上菇等一齊炒,整體超鮮甜爽口😆香煎頂級鵝肝❤️❤️❤️❤️❤️今餐重點所在,鵝肝超厚身,入口啖啖充滿油香,但絕不油膩,反而入口超creamy,加上菠蘿🍍食用,酸酸甜甜甜更能減低油膩感😗完全係入口即化🥰鹿兒島霜降和牛薄燒卷/霜降和牛厚燒❤️❤️❤️❤️❤️薄燒卷加上蒜片同香蔥,入口層次更豐富,厚燒和牛油花均勻,入
店名: 秋田鐵板燒刺身專門店

味道: 5/5

秋田二人前套餐
$888/位

季節沙律❤️❤️❤️❤️❤️
沙律口感清新,車厘茄超鮮甜🥗

魚籽鵝肝蒸蛋🤣❤️❤️❤️❤️
蒸蛋口感超滑溜,熱辣🔥加上魚籽同鵝肝,味道更有層次😆

鮮活時令龍蝦❤️❤️❤️❤️❤️

原隻鮮活南非鮑魚❤️❤️❤️❤️❤️

季節時令海鮮❤️❤️❤️❤️❤️
北寄貝加上菇等一齊炒,整體超鮮甜爽口😆

香煎頂級鵝肝❤️❤️❤️❤️❤️

鹿兒島霜降和牛薄燒卷/霜降和牛厚燒❤️❤️❤️❤️❤️
薄燒卷加上蒜片同香蔥,入口層次更豐富,厚燒和牛油花均勻,入口肉質軟嫩多汁,沾上岩鹽已經好夠味😚

秋田炒飯❤️❤️❤️❤️
炒飯粒粒分明,加入櫻花蝦口感更有層次,師傅仲砌左2個心心💕去比我哋打卡添😝

炒野菜❤️❤️❤️❤️
清親話爽脆嘅野菜,炒至剛好🥳

龍蝦清湯❤️❤️❤️❤️❤️
以頭先嘅龍蝦頭熬製,入口清甜,充滿龍蝦🦞嘅淡香😗

精選甜品❤️❤️❤️❤️❤️
師傅即製銅鑼燒,口感軟熟,熱辣辣,加上雪糕抹口感creamy又好食😋

麒麟生啤❤️❤️❤️❤️❤️
生啤🍻配上海鮮等鐵板燒,一流‼️

血橙梳打❤️❤️❤️❤️❤️
血橙相對地比普通橙更香甜🥳飲落更有果香😆
2024-10-14 142 浏览
這間位於灣仔的【秋田鐵板燒刺身專門店】,主打日式鐵板燒,有二人及四人套餐供應,亦有多款清酒梅酒等,放工可以同同事朋友去食飯Chill一下。店員先送上清新爽脆的沙律。魚子鵝肝蒸蛋蒸蛋幼滑,加上鮮味十足的魚子更添風味。鮮活時令龍蝦龍蝦新鮮彈牙,醬汁是蝦頭膏,原汁原味且鮮味十足。原隻鮮活南非鮑魚活鮑彈牙,配上忌廉海苔汁甚有特色。北海道刺身帶子帶子表面煎至微焦,再搽上柚子胡椒醬,入口鮮甜又帶柚子香。香煎頂級鵝肝鵝肝表面煎至香脆,油脂滲出,加上黑醋汁,入口甘香嫩滑。鹿兒島霜降和牛薄燒卷/厚燒厚燒和牛入口滲出牛油脂香,薄燒和牛夾著香葱及蒜片,油脂不及厚燒,但各有風味。秋田炒飯煙肉櫻花蝦炒飯粒粒分明,爽口又飽肚。炒椰菜椰菜、雜菌等加上蒜茸牛油,簡單好味。龍蝦清湯龍蝦頭熬湯,配上豆腐等,味道清新。銅鑼燒配雪糕即燒銅鑼燒入口熱辣辣,而且不會太甜。
店員先送上清新爽脆的沙律。
魚子鵝肝蒸蛋
蒸蛋幼滑,加上鮮味十足的魚子更添風味。
鮮活時令龍蝦
龍蝦新鮮彈牙,醬汁是蝦頭膏,原汁原味且鮮味十足。
原隻鮮活南非鮑魚
活鮑彈牙,配上忌廉海苔汁甚有特色。
北海道刺身帶子
帶子表面煎至微焦,再搽上柚子胡椒醬,入口鮮甜又帶柚子香。
香煎頂級鵝肝
鵝肝表面煎至香脆,油脂滲出,加上黑醋汁,入口甘香嫩滑。
鹿兒島霜降和牛薄燒卷/厚燒
秋田炒飯
煙肉櫻花蝦炒飯粒粒分明,爽口又飽肚。
炒椰菜
椰菜、雜菌等加上蒜茸牛油,簡單好味。
龍蝦清湯
龍蝦頭熬湯,配上豆腐等,味道清新。
銅鑼燒配雪糕
即燒銅鑼燒入口熱辣辣,而且不會太甜。
2024-10-12 176 浏览
要選擇鵝肝or和牛、虎蝦or帶子、抑或係龍蝦or鮑魚?每次食鐵板燒都要掙扎選取,何不全部都要晒?秋田二人前套餐就可以完全滿足所有!!作為老字號鐵板燒,多間新店屹立多年..當日一試,真心覺得食材新鮮,份量極有噸位,而且見到廚師手起刀落,技巧純熟,就知道實力不容置疑~今餐完全值回票價!🔸秋田二人前套餐($888/位)▪️季節沙律眼見是一般餐廳出品,麻醬配新鮮蔬菜.但當入口食到蕃茄時,甜度猶如新鮮生果.而且竟會先撕下表皮才製作,就知道細心優勝點!▪️活伊勢海老 ▪️伊勢海老清湯馮師傅功架十足,將龍蝦起肉同時起膏,見到純熟而毫無懸念的技巧下就知今餐一定可大飽口福!將蝦膏煮成醬汁再炒香龍蝦肉,肉質鮮甜彈牙.其後表演火燒龍蝦頭🔥火焰足足成米高!再將蝦頭煮湯,清甜得很▪️原隻鮮活南非鮑魚▪️旬の海鮮 鮑魚厚身而活生生的.煎煮後切成薄片,吃起來有咬口,配合比較少見的海苔忌廉醬汁作配搭,味道濃郁更添層次.時日海鮮另有日本帆立貝,肥大肉厚,輕薄地塗上柚子芥末,再加上金箔黃魚子▪️香煎頂級鵝肝這鵝肝猶如鵝肝扒,是近來吃過最大件最有厚度的!細心慢煎下外脆內軟,油潤香濃.極度滿足!▪️魚子鵝肝蒸蛋用鐵板燒形式即食蒸蛋,時間掌

要選擇鵝肝or和牛、虎蝦or帶子、抑或係龍蝦or鮑魚?
每次食鐵板燒都要掙扎選取,何不全部都要晒?
秋田二人前套餐就可以完全滿足所有!!

🔸秋田二人前套餐($888/位)

▪️季節沙律

▪️活伊勢海老 ▪️伊勢海老清湯

▪️原隻鮮活南非鮑魚▪️旬の海鮮

▪️香煎頂級鵝肝

▪️魚子鵝肝蒸蛋

用鐵板燒形式即食蒸蛋,時間掌控十分準確.雞蛋入口滑溜,加上一點鵝肝及魚子,味道更香濃

▪️鹿兒島霜降和牛薄燒卷
▪️鹿兒島霜降和牛厚燒

一次可同時食到兩種口感,味道同樣精彩! 厚切和牛油脂香溢,肉質柔軟;薄燒和牛中間夾住蒜片及蔥花,非常香口.旁邊的鹽燒昆布及炸蒜片更是錦上添花~

▪️秋田炒飯 秋田燒
▪️本日の燒野菜

師傅一邊炒一邊散發著炒飯及炒野菜香氣.鑊氣十足,毫不油膩.令飽肚感直上頂點!

▪️精選甜品

甜品亦有驚喜,是即制的紅豆銅鑼燒!
微暖香甜,配綠茶雪糕一流!

2024-10-11 118 浏览
灣仔的一個高級鐵板燒日式餐廳,我們特意選擇了這裡來慶祝朋友的生日。餐廳的環境優雅而不失溫馨,廚師在鐵板前專注地為我們展示高超的烹飪技藝,讓整個用餐過程充滿了視覺上的享受。季節沙律以新鮮的時蔬為主,色彩繽紛,搭配特製的清新醬汁,帶來清爽的口感接著是魚子鵝肝茶碗蒸,鵝肝的醇厚與魚子的鮮甜相互交融,蒸得恰到好處,滑嫩鮮活時令龍蝦鮮活的時令龍蝦在鐵板上輕輕翻炒,保留了最原始的鮮味。肉質彈牙,搭配上少許的海鹽,更加突顯出海鮮的鮮甜 原隻鮮活南非鮑魚鮑魚的肉質厚實而富有嚼勁,搭配上特製的醬汁,味道相得益彰。香煎珍寶帆立貝的外層微微金黃,內裡卻保持著鮮嫩的口感,輕輕一咬,彈性十足香煎頂級鵝肝外酥內嫩,濃郁的風味在口中蔓延,搭配上微酸的黑醋,形成了絕妙的平衡鹿兒島霜降和牛薄燒,肉片在鐵板上迅速煎至五分熟,油脂的香氣四溢,入口即化鹿兒島霜降和牛厚燒而鹿兒島霜降和牛厚燒,厚切的牛肉保留了更多的汁液,口感豐腴,搭配上少許的鹽,更加提鮮秋田炒飯炒飯被巧妙地做成鬆弛熊的圖案,旁邊用蛋漿寫上「生日快樂」,讓我朋友感受到滿滿的心意。米飯粒粒分明,搭配著鮮蝦和蔬菜,香氣撲鼻,口感豐富龍蝦清湯龍蝦清湯清澈透明,湯底鮮甜

原隻鮮活南非鮑魚
鮑魚的肉質厚實而富有嚼勁,搭配上特製的醬汁,味道相得益彰。

鹿兒島霜降和牛厚燒

龍蝦清湯
龍蝦清湯清澈透明,湯底鮮甜,龍蝦嘅精華深圳湯裏面

日式紅豆餅,綠茶雪糕
紅豆餅外皮香脆,內餡綿密,搭配清香的綠茶雪糕,完美地結束了這頓盛宴
2024-10-10 117 浏览
地方寬敞,和色裝潢,師傅技找精湛,即席係面前烹調,擺盤非常用心精緻!視覺、嗅覺同味覺嘅盛宴!秋田二人前套餐,真材實料,$888 (per person)👉🏻季節沙律口感清新爽脆,特別中意蕃茄仔,好開胃!👉🏻魚籽鵝肝蒸蛋滑嫩口感,一口鵝肝好香口,魚籽鋪面,層次感豐富!👉🏻鮮活時令龍蝦肉質鮮甜又彈牙,啖啖肉,用番蝦頭嘅膏整醬汁,好濃郁,之後用火燒一燒龍蝦頭,好有霸氣!最正係會用番個龍蝦頭煲湯,清澈又鮮香!👉🏻原隻鮮活南非鮑魚鮑魚好生猛,肉質彈牙,配昆布忌廉醬,perfect match!👉🏻季節時令海鮮鮮帶子,大大隻,厚肉,香脆紫菜包住一齊食,配柚子胡椒醬,味道突岀!👉🏻香煎頂級鵝肝鵝肝超厚身,豐腴濃郁,油脂係口中化開,勁creamy,配有燒菠蘿解膩!👉🏻鹿兒島霜降和牛薄燒巻肉質柔軟,油花分布均勻,配蒜片蔥花,惹味;厚燒就係正方立方體,肉香四溢,肉汁juicy!👉🏻秋田炒飯師傅表演,用蛋汁寫字句,炒飯堆砌出一個心心,手藝非凡!而且炒飯粒粒分明,食落無油膩感!👉🏻炒野菜保留左食材嘅原汁原味,清脆口感!👉🏻精選甜品係銅鑼燒,見住佢脹卜卜,餡料有紅豆,甜甜的,仲有三款雪糕口味揀,分別係抹茶、芝麻

👉🏻季節沙律
口感清新爽脆,特別中意蕃茄仔,好開胃!

👉🏻魚籽鵝肝蒸蛋
滑嫩口感,一口鵝肝好香口,魚籽鋪面,層次感豐富!

👉🏻鮮活時令龍蝦
最正係會用番個龍蝦頭煲湯,清澈又鮮香!

👉🏻原隻鮮活南非鮑魚

👉🏻季節時令海鮮

👉🏻香煎頂級鵝肝

👉🏻鹿兒島霜降和牛

👉🏻秋田炒飯

👉🏻炒野菜
保留左食材嘅原汁原味,清脆口感!

👉🏻精選甜品
係銅鑼燒,見住佢脹卜卜,餡料有紅豆,甜甜的,仲有三款雪糕口味揀,分別係抹茶、芝麻同士多啤梨,奶香滿滿!

👉🏻麒麟生啤 $60
色澤金黃透亮,泡沫豐盈,細膩滑順口感!

👉🏻巨峰乳酸 $42
酸甜平衡,唔會死甜!
第一次到訪餐廳位於灣仔的分店🎏 店內貫徹傳統的裝潢設計,提供傳統的鐵板燒美食🔥到訪的當天正值友人生日🎁 師傅很用心的在鐵板上堆砌出可愛的卡通圖案和寫上祝賀字句,窩心的舉動令友人驚喜感滿滿🥳💖▫️❥$𝟴𝟴𝟴/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 秋田二人前套餐 🍽️~~~~~~~~~~~~~~~~季節沙律:水晶海藻的加入令沙律更為清新爽口🥗✂︎魚籽鵝肝蒸蛋:蒸蛋中有鵝肝顆粒,表面用魚籽作點綴,熱乎乎小心燙口🥚✂︎鮮活時令龍蝦:龍蝦肉淋上用龍蝦膏煮成的醬汁,肉質爽口帶嫩,讓人食指大動非常滋味🦞👍🏻✂︎原隻鮮活南非鮑魚:鮑魚口感幼嫩得很,沾上伴碟的忌廉海苔醬惹味十足💖👍🏻✂︎季節時令海鮮:當天的時令海鮮為帶子🫦 帶子煎成半生熟狀態 ,兩面金黃中間嫩幼🫶🏻 表面塗上一點點柚子味胡椒,氣味清新味道鮮甜🤤 用紫菜將其和紫蘇葉包著一口吃下,大滿足😻😻👍🏻👍🏻✂︎香煎頂級鵝肝:鵝肝煎得焦焦脆脆,邪惡的香氣迎面撲來🤤沾點黑醋夾著多士都可平衡鵝肝的油膩感🐽 最後再來一片清甜爆汁的菠蘿🍍✂︎鹿兒島霜降和牛薄燒卷:薄薄的一片包著大量的炸蒜和青蔥,不會過於油膩,很喜歡🌯💕✂︎鹿兒島霜降和牛厚燒:和牛厚燒可單吃,更能品嚐出其豐腴的油脂香🥩 也可
▫️
❥$𝟴𝟴𝟴/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ 秋田二人前套餐 🍽️
~~~~~~~~~~~~~~~~
季節沙律:
水晶海藻的加入令沙律更為清新爽口🥗
魚籽鵝肝蒸蛋:
蒸蛋中有鵝肝顆粒,表面用魚籽作點綴,熱乎乎小心燙口🥚
鮮活時令龍蝦:
原隻鮮活南非鮑魚:
鮑魚口感幼嫩得很,沾上伴碟的忌廉海苔醬惹味十足💖👍🏻
季節時令海鮮:
香煎頂級鵝肝:
鹿兒島霜降和牛薄燒卷:
薄薄的一片包著大量的炸蒜和青蔥,不會過於油膩,很喜歡🌯💕
鹿兒島霜降和牛厚燒:
和牛厚燒可單吃,更能品嚐出其豐腴的油脂香🥩 也可以加入wasabi、炸蒜、岩鹽或昆布鹽,感覺較為清新✨
秋田炒飯:
加了大量蔥花大量櫻花蝦及其他食材炒至香氣撲鼻,色彩繽紛的炒飯粒粒分明,很美味🍚💖
炒野菜:
椰菜、冬菇炒得清脆爽口🍄‍🟫
龍蝦清湯:
用鮮活龍蝦的外殼煮至而成,熱乎乎的一碗喝著很舒暢解膩🥣🦞
精選甜品
即時製成的銅鑼燒夾上冰凍的雪糕,大滿足🍧🥞
2024-09-27 574 浏览
上次係尖沙咀分店食過呢間日式鐵板燒,今日嚟灣仔呢間食呢間分店。門口有件好靚嘅和服做招牌,裝修充滿日式風味。秋田二人套餐已經好豐富,有龍蝦、鮑魚、鵝肝、和牛、北寄貝… 我哋仲叫咗杯白桃汁同柚子shochu,邊食邊飲魚籽鵝肝蒸蛋- 蛋味香濃,配埋鵝肝少少鹹香- 蒸蛋滑溜,配埋脆卜卜黑魚子多重口感鮮活時令龍蝦- 活龍蝦即時被解剖,龍蝦肉爽口彈牙- 配埋蝦頭嘅蝦膏甘香濃郁- 有表演睇,龍蝦頭大火燒香之後攞去熬湯,個湯夠晒清甜原隻鮮活南非鮑魚- 鮑魚大大隻,好生猛,肉質爽口- 配上creamy既昆布忌廉汁,帶出鮑魚嘅鮮味季節時令海鮮:北寄貝- 原來除咗做刺身,北寄貝加香菇快炒都好正喎- 爽口鮮甜,記住飲埋啲汁(精華所在)香煎頂級鵝肝- 好厚身,每一口都充滿油香,配埋個油醋汁同燒菠蘿又唔會覺得好肥膩- 下面塊多士吸收晒鵝肝嘅油香(怕肥嘅朋友可以唔食,但怕肥又為食嘅我一定要食唔理啦,食完再減啦)鹿兒島霜降和牛薄燒卷/霜降和牛厚燒- 一牛兩食,薄燒卷配香蒜同香蔥有多重口感,厚燒食到原汁原味- 油花好靚,入口肉質軟嫩,油香同牛味嘅平衡剛好,配岩鹽+炸蒜片更突出肉味秋田炒飯- 炒飯炒到金黄色,粒粒分明-

魚籽鵝肝蒸蛋
- 蛋味香濃,配埋鵝肝少少鹹香
- 蒸蛋滑溜,配埋脆卜卜黑魚子多重口感

鮮活時令龍蝦
- 活龍蝦即時被解剖,龍蝦肉爽口彈牙
- 配埋蝦頭嘅蝦膏甘香濃郁
- 有表演睇,龍蝦頭大火燒香之後攞去熬湯,個湯夠晒清甜

原隻鮮活南非鮑魚
- 鮑魚大大隻,好生猛,肉質爽口
- 配上creamy既昆布忌廉汁,帶出鮑魚嘅鮮味

季節時令海鮮:北寄貝
- 原來除咗做刺身,北寄貝加香菇快炒都好正喎
- 爽口鮮甜,記住飲埋啲汁(精華所在)

鹿兒島霜降和牛薄燒卷/霜降和牛厚燒

秋田炒飯
- 炒飯炒到金黄色,粒粒分明
- 加左櫻花蝦口感香脆

甜品:銅鑼燒配雪糕
- 銅鑼燒口感軟熟,裏面有紅豆
- 抹茶雪糕抹茶味香濃,口感creamy

- 廚師最後蛋漿寫上祝福字句,再用食物整咗啲公仔,可以影相打卡

• 香煎頂級鵝肝
  • 原隻鮮活南非鮑魚
  • 鮮活時令龍蝦
2024-09-24 191 浏览
如果你想喺餐廳慶祝特別日子,秋田鐵板燒絕對係必去既選擇!食物質量出色,今日同老公點選二人前套餐,包含1️⃣2️⃣道精緻菜品,每一道都令人驚豔✨🎉💛 季節沙律🥗 水晶海藻、蕃茄仔搭配芝麻醬,十分開胃😋🥒💛 魚籽鵝肝蒸蛋🍳 每口都充滿鵝肝既濃郁香氣,魚籽增添左口感,蛋質嫩滑😍✨💛 鮮活時令龍蝦🦞 一場舞火🔥真係相機食先📸即場表演火燒龍蝦頭,烹調既龍蝦彈牙新鮮🌊💛 原隻鮮活南非鮑魚*🐚 鮑魚鮮味十足,質地彈牙,搭配昆布忌廉汁更突顯其美味🍽️🍀💛 季節時令海鮮 - 北寄貝 🐚💖💛 香煎頂級鵝肝🥩 外脆內軟,入口即溶,搭配酸汁同菠蘿解膩🍍🍋💛 *鹿兒島霜降和牛薄燒卷* 🍖💫💛 鹿兒島霜降和牛厚燒 🔥 5️⃣成熟,肉質嫩滑,生熟度適中,配上葱花和炸蒜減少油膩感🌿✨💛 秋田炒飯🍚 珍珠米配樱花蝦、蛋、蔥花炒得恰到好處,口感豐富🥢💛 炒野菜 🥦🥬🥕🫓💛 龍蝦清湯🍲 龍蝦頭煮成的湯品鮮甜可口,裏面有豆腐、腐皮卷,配上龍蝦膏非常濃鬱😋❤️💛 *精選甜品* 🍰 銅鑼燒柔軟餅皮配紅豆饀,搭配曲奇🍪黑芝麻雪糕🍦甜蜜結尾🎈秋田鐵板燒刺身專門店📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓

💛 季節沙律🥗
水晶海藻、蕃茄仔搭配芝麻醬,十分開胃😋🥒

💛 魚籽鵝肝蒸蛋🍳
每口都充滿鵝肝既濃郁香氣,魚籽增添左口感,蛋質嫩滑😍✨

💛 鮮活時令龍蝦🦞

💛 原隻鮮活南非鮑魚*🐚
鮑魚鮮味十足,質地彈牙,搭配昆布忌廉汁更突顯其美味🍽️🍀

💛 季節時令海鮮 - 北寄貝 🐚💖

💛 香煎頂級鵝肝🥩
外脆內軟,入口即溶,搭配酸汁同菠蘿解膩🍍🍋

💛 *鹿兒島霜降和牛薄燒卷* 🍖💫

💛 鹿兒島霜降和牛厚燒 🔥

💛 秋田炒飯🍚
珍珠米配樱花蝦、蛋、蔥花炒得恰到好處,口感豐富🥢

💛 炒野菜 🥦🥬🥕🫓

💛 龍蝦清湯🍲

💛 *精選甜品* 🍰
銅鑼燒柔軟餅皮配紅豆饀,搭配曲奇🍪黑芝麻雪糕🍦甜蜜結尾🎈

秋田鐵板燒刺身專門店
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 8樓
2024-09-23 164 浏览
話咁快又就黎黎到太太嘅生日月😬今年就早啲啲開始同太太慶祝一下生日先😊呢晚我哋就黎到灣仔QRE Plaza嘅「秋田鐵板燒刺身專門店」😋係OP已經見到佢哋用料新鮮!相當之高質👍咁就帶埋太太黎試一試先得☺️秋田二人前套餐 $888/pp季節沙律魚籽鵝肝蒸蛋鮮活時令龍蝦原隻鮮活南非鮑魚季節時令海鮮(元貝)香煎頂級鵝肝鹿兒島霜降和牛薄燒卷鹿兒島霜降和牛厚燒秋田炒飯炒野菜龍蝦清湯精選甜品(抹茶味雪糕+ 曲奇味雪糕)首先當然最想講嘅緊係所有嘅用料上乘 同 非常非常之新鮮👍呢餐真係無得頂呀!相當之高質😋前菜先黎沙律🥗熱下身先😂 跟住就係魚籽鵝肝蒸蛋暖一暖個胃先,然後重頭戲開始陸續黎啦😬首先出場嘅係十分新鮮嘅龍蝦🦞鐵板燒師傅係我哋面前即場生劏🙈真係好生猛👍用上龍蝦嘅膏炒龍蝦肉,嘩…真係無得彈呀🤤爽口彈牙嘅肉質!再加埋又香又鮮甜嘅龍蝦膏,令到成件事昇華左好多😋再用埋龍蝦烹調成湯,亦係相當鮮味十足👍食完龍蝦就到另一個新鮮嘅食材南非鮑魚出場☺️師傅烹調嘅時間岩岩好👍食落又腍又鮮甜!唔會煮到韌😋跟住就到時令海鮮大元貝出場啦😊見到元貝肉相當大粒而且厚身👏師傅仲係元貝肉上面加上金箔 同 魚籽!令食材變得相當之高級 同

秋田二人前套餐 $888/pp

原隻鮮活南非鮑魚
季節時令海鮮(元貝)
鹿兒島霜降和牛薄燒卷
鹿兒島霜降和牛厚燒
炒野菜
龍蝦清湯
精選甜品(抹茶味雪糕+ 曲奇味雪糕)

食完龍蝦就到另一個新鮮嘅食材南非鮑魚出場☺️師傅烹調嘅時間岩岩好👍食落又腍又鮮甜!唔會煮到韌😋跟住就到時令海鮮大元貝出場啦😊見到元貝肉相當大粒而且厚身👏師傅仲係元貝肉上面加上金箔 同 魚籽!令食材變得相當之高級 同 吸引😬

然後黎到小編同太太都好期待嘅鵝肝😍真係非常之大塊 同 厚身😋一煎鵝肝果陣油脂香味就飄出黎!香氣撲鼻😻一食入口仲要入口即溶!OMG!回想起都流晒口水🤤

之後就黎到和牛薄燒 同 厚燒啦!一食落口就知道和牛十分之高質!又係入口即溶🙈不得之了😝

跟住食埋炒飯,已經飽左7-8成啦😝再整多個炒野菜清一清口味,食埋紅豆銅鑼燒 同埋 雪糕做甜品,超級大滿足😌

Kirin Ichiban Draught $60
Sparkling Juices $38

P.S 餐廳嘅店員態度友善 主動!而且師傅亦非常之窩心地用雞蛋🥚畫左個「生日快樂」嘅字送比太太😊 真係令到我哋感到窩心 及 賓至如歸🥰 十分感謝☺️
2024-09-12 251 浏览
平時食開水準OK 因為朋友生日,所以同朋友慶祝生日今天她們打電話來confirm座位時,我跟她們說朋友生日需要在鐵板上寫生日快樂慶祝字句 侍應回覆:可以!當我去到一坐下時 我即刻再問是否可以寫上生日快樂?她們回答:可以結果廚師為其中一位女客人砌布丁狗並寫上生日快樂 當她倆影完相後 我就問咁我朋友呢他都生日喎⋯⋯侍應叫我朋友企入去跟布丁狗影相。當下我朋友當然感覺不快啦,他只想簡簡單單要生日快樂便可以為何滿足不到這小小的要求呢?

平時食開水準OK
因為朋友生日,所以同朋友慶祝生日
為何滿足不到這小小的要求呢?
2024-09-12
庆祝纪念
生日
原來入門版鐵板燒$888/2人都可以好豐富!❣️鐵板燒位置係間開一個個area,私密度都幾高❣️每款海鮮都好新鮮生猛、一次過食幾款耹貴海鮮,超滿足❣️師傅炒飯時仲會寫特別message,好適合慶祝🍾▪️秋田2人前套餐$888▪️🥗季節沙律- 好refreshing,每款菜都爽口新鮮🥚魚籽鵝肝蒸蛋- 好滑身蛋味濃,鵝肝煎到好香口,配上魚籽口感幾好🦞鮮活時令龍蝦(伊勢海老)- 好鮮甜彈口!燒嘅時候更加玩🔥,好適合打卡~肉質超級甜,啖啖肉實香滋味,撈上膏更香口✨原隻鮮活南非鮑魚- 好新鮮生猛係到郁,同樣超級impressive。煮到熟度剛剛好,有嚼勁得來肉質都淋,而且擺盤有心思,點上醬料,texture好rich✨季節時令海鮮- 係帶子,包上紫菜一齊食口感豐富,滿口鮮甜熟度剛好,配黑魚子更滋味✨頂級鵝肝- 配上黑醋去膩,鵝肝厚厚的,口感好juicy,外層燒到好脆,入面油脂香🐷豚肉(本身係和牛厚燒,因為我唔食牛所以轉了)- 口感超級juicy,肥瘦均勻,肉質軟嫩,旁邊仲有脆蒜頭🍚秋田炒飯- 師傅會特別畫畫,好適合慶祝用,當日就砌左個「身體健康」出來,飯炒到粒粒香口滋味🥣龍蝦清湯- 用上龍蝦頭,好清甜另外
原來入門版鐵板燒$888/2人都可以好豐富!

❣️鐵板燒位置係間開一個個area,私密度都幾高
❣️每款海鮮都好新鮮生猛、一次過食幾款耹貴海鮮,超滿足
❣️師傅炒飯時仲會寫特別message,好適合慶祝🍾

▪️秋田2人前套餐$888▪️
🥗季節沙律
- 好refreshing,每款菜都
爽口新鮮

🥚魚籽鵝肝蒸蛋

- 好滑身蛋味濃,鵝肝煎到好香口,配上魚籽口感幾好

🦞鮮活時令龍蝦(伊勢海老)

✨原隻鮮活南非鮑魚

✨季節時令海鮮

✨頂級鵝肝

🐷豚肉(本身係和牛厚燒,因為我唔食牛所以轉了)

- 口感超級juicy,肥瘦均勻,肉質軟嫩,旁邊仲有脆蒜頭

🍚秋田炒飯

🥣龍蝦清湯
- 用上龍蝦頭,好清甜

另外仲有炒野菜同甜品,大🈵足!下次朋友慶生再去!
2024-08-21 299 浏览
前日同男友慶祝生日,揀咗一間好出名嘅秋田鐵板燒刺身店,真係物超所值!每人$888,包括帶子、龍蝦、鮑魚、鵝肝等高級食材,師傅會即場烹調,猶如欣賞精彩嘅烹飪秀,套餐真係抵食!👌啱晒鍾意食鐵板燒嘅朋友!🥗 時令沙律清新爽脆,開胃之選,用心挑選嘅新鮮蔬菜。🥬🦪 時令海鮮今日係帶子,廚師即場煎香,建議配埋柚子胡椒同黑魚子,令鮮甜味更突出!😋🥚 魚籽鵝肝蒸蛋滑溜細膩,魚籽同鵝肝令味道更加細膩!🎉🦞 香煎時令龍蝦用龍蝦膏做汁,蝦肉彈牙,正!👍🐚 南非鮮活鮑魚鮮甜味美,配上忌廉汁同日本昆布,口感獨特。😋🍞 香煎鵝肝外脆內嫩,入口即化,配上特色脆餅,忍唔住想食多舊。🤤🥩 鹿兒島和牛薄燒卷香味扑鼻,肉質嫩滑,入口即化。😍🥩 鹿兒島和牛厚燒厚切和牛粒,油花均勻,味道極佳!師傅會問你想要幾成熟,食落即知係上等和牛。👌🍚 秋田炒飯用龍蝦清湯同櫻花蝦粒炒,材料豐富,飯粒香口!🍤🥬 炒野菜清脆爽口,保持蔬菜原味,健康之選。🥦🍲 龍蝦清湯湯底清甜,龍蝦精華融入湯中,非常鮮甜暖胃。🍵🍨 特色甜品廚師用蛋漿製作紅豆銅鑼燒,配上滑雪糕,味道絕配!🍰🍹 飲品提供日本生啤同蘋果梳打,適合鍾意飲酒或唔飲酒嘅朋友仔聚會傾偈!🍻

🥗 時令沙律
清新爽脆,開胃之選,用心挑選嘅新鮮蔬菜。🥬

🦪 時令海鮮

🥚 魚籽鵝肝蒸蛋
滑溜細膩,魚籽同鵝肝令味道更加細膩!🎉

🦞 香煎時令龍蝦
用龍蝦膏做汁,蝦肉彈牙,正!👍

🐚 南非鮮活鮑魚
鮮甜味美,配上忌廉汁同日本昆布,口感獨特。😋

🍞 香煎鵝肝
外脆內嫩,入口即化,配上特色脆餅,忍唔住想食多舊。🤤

🥩 鹿兒島和牛薄燒卷
香味扑鼻,肉質嫩滑,入口即化。😍

🥩 鹿兒島和牛厚燒

🍚 秋田炒飯
用龍蝦清湯同櫻花蝦粒炒,材料豐富,飯粒香口!🍤

🥬 炒野菜
清脆爽口,保持蔬菜原味,健康之選。🥦

🍲 龍蝦清湯
湯底清甜,龍蝦精華融入湯中,非常鮮甜暖胃。🍵

🍨 特色甜品
廚師用蛋漿製作紅豆銅鑼燒,配上滑雪糕,味道絕配!🍰

🍹 飲品
2024-08-17 336 浏览
全晚可以睇住師傅喺我地面前即場鐵板烹調食物,睇住師傅專業準備介紹食材令食慾大增✨季節沙律✨魚籽鵝肝蒸蛋茶碗蒸非常嫩滑,未諗過鵝肝配蒸蛋咁夾😍每一口都食到鵝肝既香味✨鮮活時令龍蝦🦞龍蝦好新鮮,由活龍蝦新鮮即場烹調保留龍蝦頭既蝦膏作為配醬料,龍蝦肉鐵板煮得剛剛口,口感爽口鮮甜,夾埋多士食就另外一番風味龍蝦頭酒煮燒香完會再用來煮湯🥄✨原隻鮮活南非鮑魚南非九孔鮑魚,用新鮮海苔加上忌廉汁配搭更加帶出鮑魚的鮮味季節時令海鮮✨北海道刺身帶子加了柚子味胡椒同金箔魚籽,賣相和味道都非常豐富無論就咁食或夾紫菜都各有特色✨香煎頂級鵝肝鵝肝非常大件厚身,燒到外脆內軟咬落仍然非常Juicy✨鹿兒島霜降和牛薄燒🥩✨鹿兒島霜降和牛厚燒🥩和牛味道好濃郁,油脂分布平均令口感食落入口即溶配搭昆布鹽、wasabi、岩鹽、蒜片都帶出和牛不同層次✨秋田炒飯✨炒野菜✨龍蝦清湯

✨季節沙律
✨魚籽鵝肝蒸蛋
✨鮮活時令龍蝦🦞
龍蝦好新鮮,由活龍蝦新鮮即場烹調
龍蝦頭酒煮燒香完會再用來煮湯🥄
✨原隻鮮活南非鮑魚
南非九孔鮑魚,用新鮮海苔加上忌廉汁配搭更加帶出鮑魚的鮮味
季節時令海鮮
✨北海道刺身帶子
加了柚子味胡椒同金箔魚籽,賣相和味道都非常豐富
無論就咁食或夾紫菜都各有特色
✨香煎頂級鵝肝
鵝肝非常大件厚身,燒到外脆內軟咬落仍然非常Juicy
✨鹿兒島霜降和牛薄燒🥩
✨鹿兒島霜降和牛厚燒🥩
和牛味道好濃郁,油脂分布平均令口感食落入口即溶
配搭昆布鹽、wasabi、岩鹽、蒜片都帶出和牛不同層次
✨秋田炒飯
✨炒野菜