2018-03-28 1583 浏览
山林道一向是美食集中地,位處佐敦一帶,交通方便。街內更有泊車服務,方便泊車人士。從佐敦方向進入山林道,一直行到最入位置,內裡原來內有乾坤。在山林道近盡頭處 ,藏著這間粵廷軒海鮮火鍋。由於這餐是有專人安排,所以是會在旁邊的商業大廈用餐,甚有私竇feel。除了地方私隱度高外,食品也十分精緻,其中黑松露松的香氣四溢,適合作為餐前小吃。火鍋方面,當然少不了肥牛肉吧!要是不吃牛的,也可選擇天蓬元帥,即是用豬不同部位所造成的火鍋料,部份部位要滾35分鐘左右,但慢功出細貨,味道一流,絕對值得邊吃邊等!當然也少不了海鮮配料,全部都鮮味可口,其中桶蠔更是入試之選!(但記得要滾熟一點啊)。整體來說,能在私隱度高的環境下享用美食,三五知己過了一個愉快的晚上。雖然價錢不算便宜,但也值得!

黑松露餃子

火鍋方面,當然少不了肥牛肉吧!

肥牛肉

桶蠔,竹笙

調味料
2018-03-27
黑松露餃子
桶蠔,竹笙
2018-03-06 773 浏览
腦細宴請到,小人多忙都一定赴會。是晚就與經常沒飯開的同事一起與腦細共晉晚宴。腦細挑的地方,都屬於中上級。食物方面,當然都要盡顯矜貴,有金箔的菜式正中他的下懷。雞油花雕水晶蟹,精妙在一邊吃一邊有著雞油和花雕的香氣,在口中一直的徘徊著,歷久不散;但又同時吃到蟹肉的鮮美,盡顯廚師的功架,是一道真正的高級中菜!選了烏冬底,不過也沒所謂,單是那一口的雞油蟹肉,已令人回味至極!黑松露芝士龍蝦麵是小人吃過最美味的龍蝦麵!黑松露味跟龍蝦原來又是一對絕頂好朋友,雙方都不會蓋過對方的味道,反而更能提起互相的鮮味,另一升上雲天的佳作!差點忘了介紹佛跳牆。小人向來怕它的藥材味;但這煲佛跳牆不單沒有超勁的藥味,更像是一煲燉出來的精華湯,有雞肉、瘦肉、竹笙、瑤柱、花菇、火腿等等多不勝數的食材,滋潤味美,三人轉眼已盡一煲!對於小人來說,金箔是沒有味道的,只是增添貴氣,著重的是食物的水平。這頓晚餐完全是一次口福之遇。

金箔雞油花雕水晶蟹
  • fud跳墙
  • 雞油花雕金箔水晶蟹
  • 佛跳墙
2018-02-04 580 浏览
臨近新年公司食飯😬去左山林道粵廷軒食火鍋夜晚7點多地鋪都已經幾多人食緊 我地book左vip房 間房都幾大 一張長枱 坐到十幾人 旁邊仲有位置可加枱 😃坐低後有黑木耳小食 酸酸辣辣味🌶幾開胃 忍唔住再夾黎食佢地提供既自選醬料都好齊✨火鍋最重要就係湯底🥘試左招牌養生黑松露菌皇湯底 同冬陰功湯底 黑松露湯底好鮮甜 好重黑松露味 湯料有大量菇同菌類 🍄放野食前一定飲飲個湯底👍🏻 冬陰功湯底味道好濃 酸辣度調得幾好 🌶愈煲愈濃味 海鮮類全部都好新鮮好鮮甜 d蝦拎過黎時仲識郁 🦐另外芝士蝦丸墨魚丸 入面包住粒芝士 芝士控最岩❤️手切牛肉新鮮重牛味 唔會韌 🐂🐂黑毛豬柳 肉質細嫩鮮甜 食落有香濃既肉味🐖另外鯇魚圈好爽脆 醉雞都好入味同滑嫩 可能星期五既關係 侍應比較忙 有時叫左幾次d野先拎到過黎 但服務係好好👍🏻湯底 食材 服務態度 都十分好 ⭐️會想再去食既邊爐
臨近新年公司食飯😬去左山林道粵廷軒食火鍋

另外芝士蝦丸墨魚丸 入面包住粒芝士 芝士控最岩❤️

手切牛肉新鮮重牛味 唔會韌 🐂🐂

黑毛豬柳 肉質細嫩鮮甜 食落有香濃既肉味🐖

2018-02-03 420 浏览
尋晚同公司同事食團年飯。我哋book咗間VIP房,因為我哋要等齊人先,店員好好俾咗啲餐前小食我哋食。啲黑木耳味道好特別,酸酸地仲有少少芥辣味。我哋總共帶咗三個喎。醉雞鍋、冬陰公鍋、同埋黑松露鍋。個冬陰公喎同黑松露鍋都好好食食之前我哋仲飲咗好多湯添!打邊爐就最緊要係啲料啦。我哋帶咗好多海鮮基本上一樣都好新鮮嘅仲好足料好大隻。啲牛同雞都好好食。啲雞都好肥服務態度都好好。定時幫我地換碟同埋即刻嗌佢哋都會有人嚟服務我哋。下次我會試吓同男朋友一齊過嚟食架

我哋總共帶咗三個喎。醉雞鍋、冬陰公鍋、同埋黑松露鍋。

個冬陰公喎同黑松露鍋都好好食

啲牛同雞都好好食。啲雞都好肥

下次我會試吓同男朋友一齊過嚟食架
  • 黑松露鍋
粵廷軒火鍋,一早已知道是國內大品牌,而來到香港,正是九龍城厚福館人馬主理。所以火鍋水準都還可以今天,專程來試的並非火鍋,而是在面書見到他們常常推介的中菜。說實話,賣相真的很好,非常專業,大家絕對值得一試,但建議預訂位時說聲食中菜會比較好,因為聽經理說,來火鍋的客人佔了大多數,所以如果及早揚聲,他們的中菜師傅便會替你預備得更好。去片啦先來個招牌菜㊙️制香炸黑松露餃㊙️ 真係好香口好食的前菜正鮑汁螺片大菇菇🍄好大隻鮑魚呀,炒得鮮嫩彈牙🌸招牌菜,好靚好靚好特別踏雪尋龍🌬🐉(招牌蟹籽白玉推海蝦🥚🦐) 碧綠帶子蝦球,又係恰到好處🤤如意蜜餞✨❤(招牌鬆化拔絲西班牙黑毛豬㊙️🐖🇪🇸) 拉晒絲,肉入口即化,唯獨小小油膩,有點飽滯了澳洲巨型皇帝蟹👑🦀(一蟹多食💕) 呢隻蟹好特別,是澳洲貨,無得輸飽喇飽喇已經食唔落,未知好不好食,但個賣相一定得飽喇飽喇已經食唔落,未知好不好食,但個賣相一定得🤤好窩心呀講真,今餐大滿足,估不到可以咁有水準,大家都可以試吓佢嘅中菜喇,記得預訂會好d,而且他們好像有中菜餐for不同人數的,自己去𥄫𥄫啦
所以火鍋水準都還可以

去片啦

㊙️制香炸黑松露餃㊙️

先來個招牌菜㊙️制香炸黑松露餃㊙️ 真係好香口好食的前菜
鮑汁螺片

鮑汁螺片大菇菇🍄
薑蔥炒大鮑魚🤤

好大隻鮑魚呀,炒得鮮嫩彈牙🌸
踏雪尋龍🌬🐉(招牌蟹籽白玉推海蝦🥚🦐)

招牌菜,好靚好靚好特別

碧綠帶子雞球🤤

碧綠帶子蝦球,又係恰到好處🤤
如意蜜餞✨❤(招牌鬆化拔絲西班牙黑毛豬㊙️🐖🇪🇸)

招牌豉油雞🐓🐓🐓😍😍

飽喇飽喇
已經食唔落,未知好不好食,但個賣相一定得
富貴金包銀✨💰🍚

飽喇飽喇
已經食唔落,未知好不好食,但個賣相一定得🤤
田園果盤🍏🍎🍐🍋
好窩心呀

2018-01-18
㊙️制香炸黑松露餃㊙️
鮑汁螺片
薑蔥炒大鮑魚🤤
碧綠帶子雞球🤤
如意蜜餞✨❤(招牌鬆化拔絲西班牙黑毛豬㊙️🐖🇪🇸)
招牌豉油雞🐓🐓🐓😍😍
富貴金包銀✨💰🍚
田園果盤🍏🍎🍐🍋
2017-12-25 136 浏览
最近睇Facebook 知道原來這間粵廷軒是由老字號厚福館主理的,即刻過來試試水準如何。結果令人滿意,由其是他們地招牌菜水晶蟹處理得非常精彩,共有多達20款食法。而且地方非常舒適,房間也大,服務質素高,對講求私隱的你,一定啱晒下次再要試多次其他火鍋料

下次再要試多次其他火鍋
2017-12-23
  • 招牌水晶蟹各種食法🦀
2017-08-20 181 浏览
一大班朋友放假約出黎食好野,打邊爐都係一個唔錯ge選擇!今次朋友介紹粵廷軒海鮮火鍋酒家,齊齊豪吃一番😁😁😁食火鍋前先來點前菜😋😋😋色澤漂亮的象拔蚌擺上枱,唔洗一陣,食晒😂😂😂象拔蚌鮮甜,而且好爽口,仲有d金箔點綴一下,視覺味覺都好好享受😁😁😁拔絲咕嚕肉: 咕嚕肉係我ge至愛,拔絲咕嚕肉就更正啦!咕嚕肉炸得香脆,一絲絲ge拔絲甜甜地,每日食幾塊過下口癮😁😁😁金鼓魚刺身: 呢個刺身擺上枱好靚,但我就唔識欣賞啦,口感好像膠膠地咁。個人認為呢種魚熟食會更好!呢到湯底唔錯,我地要左新鮮魚湯同龍蝦湯底。龍蝦湯底唔錯,清清地又幾鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻淨係個湯底都已經贏左。我地點左好多野食,豬牛肉唔少得,仲有d魚片,蠔,魚滑等等。肉類唔算出色,感覺d魚片唔夠新鮮😂😂😂湯底出色,但配料可以再好d😂😂😂今餐係豐富ge,不過價錢就貴囉,唔抵食,同樣ge價錢可以有更好ge選擇!不過偶爾一次半次又無咩所謂啦!

2017-07-16 139 浏览
已經是第二次光顧,超級好味是黑松露芝士白蟹焗烏冬,但因太肚餓既关糸,忘記影相添另外,波士顿龙蝦刺身及一匙马糞海胆刺身極正火煱方面,牛肉和鹅肠都非常新鲜,值得一去再去
另外,波士顿龙蝦刺身及一匙马糞海胆刺身極正
火煱方面,牛肉和鹅肠都非常新鲜,值得一去再去
  • 波士顿龙蝦刺身
  • 马糞刺身
  • 黑松露芝士白蟹焗烏冬
一年四季,任何時候,打邊爐都是跟朋友相聚傾心事的一個好節目。而尖沙咀山林道更是覓食好勝地,於是早前便跟與一眾好友到老友推介的【粵廷軒海鮮火鍋酒家】聚一聚、滾一滾。 店內環境寬敞、舒適,三五知己、一家大細、大宴親朋都適合。店內提供多款湯底選擇,當日便選了充滿各類菇菌於一身的【招牌養生黑松露菌皇湯底】。其中蘊含大大片香氣滿溢的黑松露。 淨飲這個湯都很入味呢!待湯底滾熱時,先來點即時冷盆。有肉質嫩滑、清甜不重海水味的【時令法國女皇生蠔】。清新醒胃的火腿沙律。以及有視覺震撼的【生牛肉刺身】,賣相一流,每片牛肉都切得又薄又均勻,放上金箔後,更見矜貴且美味,牛味濃郁,配上酸汁及洋蔥一起品嚐,實在夾到不得了!打邊爐時間到了,首先來個【招牌脆肉鯇魚圈】,原來這是功夫菜,我們眼見的只有鯇魚皮跟脂肪,滾一滾便可,怪不得如此爽夾脆,真是第一次食呢!接著有彈牙配有原粒芝心的【芝士豬肉丸拼墨魚圈】及【黑松露四寶】。最後便是重頭戲 -【牛肉】了!我們選了【限量本地手切牛頸脊、邊抓雙拼】。本地牛肉確不錯,頸脊肉牛味夠,爽口有勁又不韌。而邊抓肉則較腍身,肉與脂肪分配均勻,口感很好。飽飽了,來個果味十足、酸味味的奇異果
一年四季,任何時候,打邊爐都是跟朋友

相聚傾心事的一個好節目。

而尖沙咀山林道更是覓食好勝地,

於是早前便跟與一眾好友到老友推介的

【粵廷軒海鮮火鍋酒家】聚一聚、滾一滾。

店內環境寬敞、舒適,三五知己、一家大細、

大宴親朋都適合。
店內提供多款湯底選擇,當日便選了充滿

各類菇菌於一身的【招牌養生黑松露菌皇湯底】。
其中蘊含大大片香氣滿溢的黑松露。
 淨飲這個湯都很入味呢!
待湯底滾熱時,先來點即時冷盆。

有肉質嫩滑、清甜不重海水味的【時令法國

女皇生蠔】。
清新醒胃的火腿沙律。
以及有視覺震撼的【生牛肉刺身】,

賣相一流,每片牛肉都切得又薄又均勻,

放上金箔後,更見矜貴且美味,牛味濃郁,

配上酸汁及洋蔥一起品嚐,實在夾到不得了!
打邊爐時間到了,首先來個【招牌脆肉鯇魚圈】,

原來這是功夫菜,我們眼見的只有鯇魚皮跟脂肪,

滾一滾便可,怪不得如此爽夾脆,真是第一次食呢!
接著有彈牙配有原粒芝心的【芝士豬肉丸拼墨魚圈】

及【黑松露四寶】。
最後便是重頭戲 -【牛肉】了!

我們選了【限量本地手切牛頸脊、邊抓雙拼】。
本地牛肉確不錯,頸脊肉牛味夠,爽口有勁又不韌。
而邊抓肉則較腍身,肉與脂肪分配均勻,口感很好。
飽飽了,來個果味十足、酸味味的奇異果雪條真滿足呢!
2017-03-06
  • 招牌脆肉鯇魚圈
  • 生牛肉刺身
雖然,這個不太冷的冬天早已逝去,不過天氣至今仍是起伏不定,遇上下雨天,卻又忽然變得清涼起來。 早前,剛巧早前發現尖沙咀山林道原來開設了一家火鍋酒家,由於近期惠顧的火鍋都屬小店,環境及食物選擇可能不及酒家,於是,下雨天的晚上,心血來潮便相約朋友前來品嚐一下。 《粵廷軒海鮮火鍋酒家》的門面相當有氣派,坐落在山林道的街角,不難找到。 甫進店內,第一眼便看到設於地下的大魚缸,內有不少生猛海鮮供客人選購,不愧是以海鮮酒家! 店子地方寬敞,不過,就要先步上長長的樓梯,才可享用晚餐。這兒的佈置雖然不至於古色古香,卻充滿中式雅致感覺,還設有獨立房間,朋友相聚想私隱度,就最合適不過。 近年,火鍋店都喜歡以不同特式的湯底作招徠,而《粵廷軒海鮮火鍋酒家》的湯底選擇也不少,當晚友人推介了「招牌養生黑松露菌皇湯底」HK$298 。這個招牌湯底用料相當豐富,除了大冬菇,還加入了不同種類的菌類,最重要是加入了一片片矜貴的黑松露,松露香氣極為濃郁,還散發出陣陣雜菌味道,十分獨特。建議打邊爐前不妨是品嚐一碗松露雜菌湯,非常清甜,味道蠻不錯喔! 打邊爐前,當然要先來混一混醬,這兒的醬料選擇也不少。 吃牛,是 B

店子地方寬敞,不過,就要先步上長長的樓梯,才可享用晚餐。

招牌養生黑松露菌皇湯底

打邊爐前,當然要先來混一混醬,這兒的醬料選擇也不少。

夾萬級限量本地手切牛頸脊、邊抓
吃牛,是 BeautySearch 打邊爐的必然選擇。

這次選來「夾萬級限量本地手切牛頸脊、邊抓」兩拼價HK$398。上桌時,兩款牛肉的色澤都十分鮮嫩紅潤,牛頸脊較有口感,而且牛肉味濃;邊抓的油花較多且平均,口感較軟腍。

西班牙伊比利亞黑毛豬柳粒
還是第一次以黑毛豬肉打邊爐,這杯「西班牙伊比利亞黑毛豬柳粒」HK$118,就算不慎放久了也不怕變得過硬、或過乾,肉質鮮嫰帶爽口,是不錯的選擇。

時令法國女皇生蠔
今次打邊爐,友人竟點選了冷盤搭配,先來「時令法國女皇生蠔」,整盤上桌,甚有氣勢,價錢比西餐廳的價錢相約,每隻 HK$48-HK$58不等,相當肥美,沒有太重的海水咸味,十分鮮甜。

生牛肉刺身
再來是一盤「生牛肉刺身」HK$248 ,上桌一刻非常迷幻,散發著輕煙,扼 LIKE 指數高!

之前 BeautySearch 也曾在日本料理店嚐過生牛肉刺身,萬萬想不到,原本中式食肆也有提供,而這兒的牛肉刺身上添加了點點金箔作點綴,盡顯奢華一面!

生牛肉刺身屬脊位,滿佈雪花,薄切而上,侍應生建議我們吃時用牛肉刺身包裹著洋蔥,然後蘸上少許柚子酸汁及麻醬同吃,牛肉味更鮮。

招牌雞油花雕蛋白蒸水晶蟹拌烏冬底
這餐真的驚喜不絕,再來大大碟的「招牌雞油花雕蛋白蒸水晶蟹拌烏冬底」 HK$1088,雖然只有一隻蟹,但體積屬重量級,無論吃任何部位,蟹鉗還是蟹腳,都非常肥美而且滿載鮮嫩蟹肉,透出淡淡花雕酒的香氣,啖啖肉十分滋味。

招牌芝士豬肉丸拼墨魚丸
還有「招牌芝士豬肉丸拼墨魚丸」HK$108,手打丸份外彈牙,而且,內裡還釀了一整粒的芝士,香軟濃郁,吃時要小心,不要讓芝士一下子爆發出來熱到嘴喔!

榴櫣雪榚
一般酒樓甜品都是紅綠豆沙或生果,而這兒還有雪糕、雪條選擇。更驚喜的是有我最愛的榴櫣雪榚,不但口感幼滑軟綿,而且榴櫣味濃郁,下次在街上見到,一定要買回家給蝦子餅嚐嚐。
招牌養生黑松露菌皇湯底
夾萬級限量本地手切牛頸脊、邊抓
西班牙伊比利亞黑毛豬柳粒
生牛肉刺身
招牌雞油花雕蛋白蒸水晶蟹拌烏冬底
招牌芝士豬肉丸拼墨魚丸
榴櫣雪榚
2017-03-30 212 浏览
寒冬裡最好就是與好友一起打邊煱但今年冬天寒冷的日子實在屈指可數趁著這天有少許寒意,一於約上好友打邊邊這次來到尖沙咀邊沿,近佐敦的地區環境旺中帶靜,不會過於吵鬧一進入店裡就看到大魚缸,不愧是以海鮮為名的店鋪不過今次主打食肉獸,就不挑選生猛海鮮了店內環境非常寬敞,完全沒有一般酒樓食肆的焗束感還有包廂,可以放心地跟朋友高談闊論,不用怕吵到其他人招牌養生黑松露菌皇湯底 $298黑松露味道極為濃郁只是喝湯底已感到非常清甜各種菇味大匯集,喜愛菇類的朋友絕不能錯過!!生牛肉刺身 例$248在等湯底滾起的時候,就來試試這個生牛肉刺身吧之前有吃過日本料理的生牛肉刺身,想不到中式食肆也有生牛肉刺身上還綴上點點的金箔,極為奢華!建議食法是包著洋蔥,再加上少許芝麻醬牛肉口感非常鮮嫰,沒有肉的羶味,反而感覺就如在吃魚肉般鮮味打邊邊當然少不了各式醬料了招牌脆肉鯇魚圈 $108只需放到湯底裡10多秒,當魚肉有少許彎身就可以夾起魚肉很厚身,而且非常脆爽彈牙,魚味也很濃郁西班牙伊比利亞黑毛豬柳粒 $118黑毛豬肉可以放久一點也不怕變得過硬滾了10多分鐘才夾起,肉質仍是很鮮嫰夾萬級限量本地手切牛頸脊、邊抓    兩拼$3
寒冬裡最好就是與好友一起打邊煱

但今年冬天寒冷的日子實在屈指可數

趁著這天有少許寒意,一於約上好友打邊邊

這次來到尖沙咀邊沿,近佐敦的地區

環境旺中帶靜,不會過於吵鬧
一進入店裡就看到大魚缸,不愧是以海鮮為名的店鋪

不過今次主打食肉獸,就不挑選生猛海鮮了
店內環境非常寬敞,完全沒有一般酒樓食肆的焗束感

還有包廂,可以放心地跟朋友高談闊論,不用怕吵到其他人
招牌養生黑松露菌皇湯底 $298
黑松露味道極為濃郁

只是喝湯底已感到非常清甜

各種菇味大匯集,喜愛菇類的朋友絕不能錯過!!
生牛肉刺身 例$248
在等湯底滾起的時候,就來試試這個生牛肉刺身

之前有吃過日本料理的生牛肉刺身,想不到中式食肆也有

生牛肉刺身上還綴上點點的金箔,極為奢華!

建議食法是包著洋蔥,再加上少許芝麻醬

牛肉口感非常鮮嫰,沒有肉的羶味,反而感覺就如在吃魚肉般鮮味
打邊邊當然少不了各式醬料了
招牌脆肉鯇魚圈 $108
只需放到湯底裡10多秒,當魚肉有少許彎身就可以夾起

魚肉很厚身,而且非常脆爽彈牙,魚味也很濃郁
西班牙伊比利亞黑毛豬柳粒 $118
黑毛豬肉可以放久一點也不怕變得過硬

滾了10多分鐘才夾起,肉質仍是很鮮嫰
夾萬級限量本地手切牛頸脊、邊抓    兩拼$398
看著鮮紅色的牛肉就已感到非常新鮮

切得薄小的牛肉,更加易熟,只需數秒便已足夠

肉質鮮嫰,肥瘦適中,牛味濃郁
黑松露四寶 $128
四寶都加入了黑松露

一咬下濃郁的黑松露味就撲鼻而來

再加上本身湯底的黑松露味,簡直令人欲擺不能
招牌芝士豬肉丸拼墨魚丸 $108
這個墨魚丸,內裡釀了一整粒的芝士,滿滿的是芝士香

要小心咬下,不然芝士便會一下子爆發出來
是晚最最驚喜的是甜品

有各式雪糕、雪條供選擇

要了榴櫣雪榚,本來並沒有太大期望

但意想不到地幼滑軟綿,榴櫣味極為濃郁,又能吃到絲絲的榴櫣纖維
2017-03-08 185 浏览
呢排天氣真係好凍,最岩就係同朋友一齊打個邊爐,而我呢個九龍友就知道打邊爐一定唔可以少山林道一份。嗰到真係每隔幾間鋪就有一間火鍋店係附近,特別粵廷軒海鮮火鍋酒家之前朋友食過話真係好好味,今晚難得有機會就一於一班人去試啦。餐單內有不同款式食物選擇,非常全面。只要like facebook仲有免費野送,真係好抵。火鍋店內有多款唔同湯底選擇,朋友就叫咗個招牌養生黑松露菌皇湯底。黑松露菌皇湯底材料非常豐富,基本上你識得嘅菌類都有機會係哂入面。而且仲有額外原粒切片黑松露,令湯底更加甘香。煲滾後記得真係要飲啖湯,事關菌味濃郁非常清甜。打邊爐前我哋就叫咗大大盆法國女皇生蠔食住先啦。法國女皇生蠔,海水味香甜而不濃,肉質入口爽脆軟滑,唔錯。打邊爐最重要除咗個爐之外,其實牛肉真係唔少得。今晚就叫咗本地手切牛頸脊同埋邊抓部位。前者牛頸脊口感有咬口但不會韌,而且好重牛肉味。後者邊抓部位相當軟淋,油花比較平均。平時打邊爐都會叫鯇魚嚟食,今晚亦都不列外。今次特別在呢個招牌脆肉鯇魚圈,事先已切去鯇魚肉,只保留鯇魚皮同脂肪。令食果陣會全面感受到鯇魚皮嘅爽脆,平時真係食唔到。西班牙伊比利亞黑毛豬柳,用料新鮮,食果陣有濃濃
餐單內有不同款式食物選擇,非常全面。
只要like facebook仲有免費野送,真係好抵。

而且仲有額外原粒切片黑松露,令湯底更加甘香。

煲滾後記得真係要飲啖湯,事關菌味濃郁非常清甜。
打邊爐前我哋就叫咗大大盆法國女皇生蠔食住先啦。
法國女皇生蠔,海水味香甜而不濃,肉質入口爽脆軟滑,唔錯。
打邊爐最重要除咗個爐之外,其實牛肉真係唔少得。

今晚就叫咗本地手切牛頸脊同埋邊抓部位。
前者牛頸脊口感有咬口但不會韌,而且好重牛肉味。

後者邊抓部位相當軟淋,油花比較平均。
平時打邊爐都會叫鯇魚嚟食,今晚亦都不列外。

令食果陣會全面感受到鯇魚皮嘅爽脆,平時真係食唔到。
西班牙伊比利亞黑毛豬柳,用料新鮮,食果陣有濃濃嘅黑毛豬味。
之後就叫咗碟招牌芝士豬肉丸拼墨魚丸。
芝心丸就食得多,但原粒芝士就第一次見。

彈牙嘅手打豬肉丸再內裡加入軟綿綿芝士真係無得輸。
生牛肉刺身,軟滑而不失牛味,加埋酸汁、洋蔥一齊食真係好夾。
而估唔到嘅係,火鍋店連甜品都非常認真,

奇異果雪條、榴槤雪糕一應俱全,今晚真係非常滿意。
天寒地凍最愛打邊爐暖胃,有時瘋狂到連續三日「恰下恰下」,但近年發現市面好多火鍋放題已經有點變質,有點變得重量不重質,而且食物質素與我期望的總有落差。有見及此,於是現在很多時候都會聽吃貨朋友介紹去試,最近跟朋友去了一間位於尖沙咀山林道的火鍋店。招牌養生黑松露菌皇湯底 $298將矜貴黑松露入饌果然毫不馬虎,想不到打邊爐都可以配搭這款西式材料。打開煲蓋將切片的黑松露加入湯底一刻,湯底散發出陣陣濃郁又香氣撲鼻的雜菌香味。裡面有多款菇菌,待最後才食到菇類的精華。時令法國女皇生蠔肥美鮮甜,價錢與蠔吧的價錢差不多,非但沒有腥的海水味,反倒吃到鮮甜的肉質連平日不食生蠔的朋友都忍不住誘惑搶食呢!濃情蜜意 $188經風乾的巴馬火腿切得很薄,入口陣陣油潤感,不會太肥膩,表面的油脂分佈平均,有層輕薄的潤澤感。夾住片片又甜又多汁的的蜜瓜,更顯清新自然。招牌脆肉鯇魚圈 $108一個獎盃的脆魚份量不算太多,但肉質爽口脆身,滾得耐又不會散開,好滋味。黑松露四寶 $128黑松露湯底加配松露四寶丸真是雙重享受,四寶丸彈牙爽口,肉質鮮美,混拌濃湯更新鮮。招牌芝士墨魚丸 $108唯獨覺得內饀的芝士份量不夠多,但墨丸的比例都較
招牌養生黑松露菌皇湯底 $298
將矜貴黑松露入饌果然毫不馬虎,

想不到打邊爐都可以配搭這款西式材料。
打開煲蓋將切片的黑松露加入湯底一刻,
湯底散發出陣陣濃郁又香氣撲鼻的雜菌香味。

裡面有多款菇菌,待最後才食到菇類的精華。
時令法國女皇生蠔
肥美鮮甜,價錢與蠔吧的價錢差不多,

非但沒有腥的海水味,反倒吃到鮮甜的肉質
連平日不食生蠔的朋友都忍不住誘惑搶食呢!
濃情蜜意 $188

招牌脆肉鯇魚圈 $108

一個獎盃的脆魚份量不算太多,

但肉質爽口脆身,滾得耐又不會散開,好滋味。
黑松露四寶 $128
黑松露湯底加配松露四寶丸真是雙重享受,

四寶丸彈牙爽口,肉質鮮美,混拌濃湯更新鮮。
招牌芝士墨魚丸 $108
唯獨覺得內饀的芝士份量不夠多,

但墨丸的比例都較有大粒,熱食時要小心別熱到嘴。
招牌雞油花雕蛋白蒸水晶蟹拌烏冬底 $1088
期待已久的蟹拌烏冬果然沒有失望,

在坊間食應該不止這個價位吧!
因為這隻蟹都係重量級,蟹腳都比較肥美大件,

識得運用拆蟹工具真是啖啖都是寶!
一開就見到絲絲蟹肉,從未吃到咁多肉~
吃完蟹肉,侍應生教路要混拌蟹殼上的蛋白一起吃,
好濃郁,蟹肉好鮮美多汁,又有陣陣花雕酒的味道。
飯後吃番個藍莓雪糕 fruttato gelato
下次要再來打邊爐,期待下月的聚會呢~
  • 招牌養生黑松露菌皇湯底
  • 雞油花雕蛋白蒸水晶蟹拌烏冬底
冬至飯今年來到~粵廷軒酒家~食冬至邊爐飯首先頭盤蟹肉、海膽拼盤哇, 堅好食呀.蟹肉同海膽都好新鮮, 上面加上少少蟹籽同金泊味道好鮮甜呀之後叫左個份量十足既湯底佛跳牆湯底打開菜牌好驚奇, 從未試過打邊爐用佛跳牆做湯底當個湯底上到枱時, 哇~好足料呀材料有鮑魚, 魚翅, 冬菇, 花膠等等之後再加入雞湯~ 份量十足講真, 個湯底都好飽中途加個小食炸黑松露集菌餃子咬第一啖, 濃濃既黑松露味在我口內散發,好香又好脆身打邊邊配料天蓬元帥豚舌,黑豚肉, 豬柳粒, 豬心, 豬爽肉, 豬天梯, 豬翅根, 豬腳根     (八戒併盤)聽完之後都唔知係豬邊個位,但食落又幾好味, 幾爽口喎待應教埋我地點整, 每樣野都要滾10分鐘除左豬翅根, 豬腳根要滾35分鐘黑松露拼盤炸黑松露餃後又力作黑松露拼盤酒家真係好落足料每食一樣黑松露既食品你隔離位都會聞到, 好香, 用料又新鮮, 正嚐牛尚品本地肥牛, 極黑肥牛, 牛展, 牛立方, 牛舌, 爽白肉牛紋好靚, 食落亦好滑, 好有牛味價錢亦適中 今餐食得好豐富
冬至飯

今年來到~粵廷軒酒家~食冬至邊爐飯

首先頭盤
蟹肉、海膽拼盤

哇, 堅好食呀.

蟹肉同海膽都好新鮮, 上面加上少少蟹籽同金泊

味道好鮮甜呀

之後叫左個份量十足既湯底
湯底~佛跳牆
佛跳牆湯底

打開菜牌好驚奇, 從未試過打邊爐用佛跳牆做湯底

當個湯底上到枱時, 哇~好足料呀

材料有鮑魚, 魚翅, 冬菇, 花膠等等

之後再加入雞湯~
 份量十足

講真, 個湯底都好飽

中途加個小食
炸黑松露集菌餃子

咬第一啖, 濃濃既黑松露味在我口內散發,

好香又好脆身

打邊邊配料
天篷元帥
天蓬元帥

聽完之後都唔知係豬邊個位,

但食落又幾好味, 幾爽口喎

待應教埋我地點整, 每樣野都要滾10分鐘

除左豬翅根, 豬腳根要滾35分鐘
黑松露拼盤

炸黑松露餃後又力作

黑松露拼盤

酒家真係好落足料

每食一樣黑松露既食品

你隔離位都會聞到,

好香, 用料又新鮮, 正

本地肥牛, 極黑肥牛, 牛展, 牛立方, 牛舌, 爽白肉

牛紋好靚, 食落亦好滑, 好有牛味

價錢亦適中
今餐食得好豐富
2016-12-22
湯底~佛跳牆
天篷元帥
  • 炸黑松露餃
  • 佛跳牆湯底
2017-01-13 839 浏览
天氣又凍返啦!!!又是時候去打邊爐拾下拾下啦喂~~~~今次黎到山林道, 原來呢條街都唔少火鍋店~~我地就揀左係最尾個間【粵廷軒】首先都係點d 小食食下先啦~~~呢個秘製香炸松露餃, 炸到好香脆可口, 餡料足夠又好香黑松露味道!!!另外呢個小食, 麻辣木耳真係好爽口;而且麻麻辣辣好過癮, 用黎佐酒就最正啦~~同時間我地點左樣令人嘩一聲既凍盤:加拿大海膽 拼 深海水晶蟹海膽同水晶蟹蟹肉都係用匙羹盛載~~另外水晶蟹既蟹肉切開一件件放係旁邊, 望見都流哂口水啦!!!每匙既加拿大海膽份量都好多呀!!!一層一層疊上去, 加埋蟹籽及金箔增加口感又夠貴氣;一啖食落去真係超級美味"* (一匙都係 HK$52, 都算抵食喎~~)而新鮮拆既蟹肉絲疊到好高, 同樣有蟹籽及金箔, 食落去鮮甜無比~~食完個下成口都充斥住蟹既鮮味!!到個重頭戲啦~~就係用足料佛跳牆做湯底!!!!入面D 料真係好多架, 有鮑魚, 魚翅, 冬菇, 花膠, 嚮螺片, 雞件等貴價食材;之後倒入雞湯湯底滾熱之後就可以打邊爐啦~~但係建議係地係打邊前飲返碗湯先, 真係好滋補架!!打邊爐既料都好重要, 因為想樣樣都試到就點左呢個【豬八戒拼盤】拼
天氣又凍返啦!!!

又是時候去打邊爐拾下拾下啦喂~~~~
今次黎到山林道, 原來呢條街都唔少火鍋店~~

我地就揀左係最尾個間【粵廷軒】
秘製香炸松露餃
首先都係點d 小食食下先啦~~~

小食
另外呢個小食, 麻辣木耳真係好爽口;

而且麻麻辣辣好過癮, 用黎佐酒就最正啦~~
加拿大海膽拼深海水晶蟹
同時間我地點左樣令人嘩一聲既凍盤:

加拿大海膽 拼 深海水晶蟹
海膽同水晶蟹蟹肉都係用匙羹盛載~~

每匙既加拿大海膽份量都好多呀!!!

一層一層疊上去, 加埋蟹籽及金箔增加口感又夠貴氣;

食完個下成口都充斥住蟹既鮮味!!
足料佛跳牆湯底
到個重頭戲啦~~

就係用足料佛跳牆做湯底!!!!

之後倒入雞湯湯底滾熱之後就可以打邊爐啦~~

但係建議係地係打邊前飲返碗湯先, 真係好滋補架!!
天篷元帥(豬拼盤)

拼盤就成 7款豬既不同部位:

豬舌, 豬喉嚨, 黑毛豬肉, 豬爽肉, 豬柳粒, 豬翅根及豬腳筋
分量好足又夠新鮮, 有D 仲未試過架添~~~

豬翅根豬腳筋就要滾足35分鐘先食得, 所以一定要計時呀!!!

而豬爽肉真係好爽彈, 又夠味~~
另外豬喉嚨都係好少會食到, 估唔到非常爽口架!! 好味丫~~

唔食牛既朋友都可以享受到好味既豬呢"*
嚐牛尚品
另外牛魔皇們點會唔叫牛先得架!!

呢個嚐牛尚品 (牛肉塔) 有成 6款唔同既牛肉:

本地肥牛, 極黑肥牛, 牛展, 牛立方, 牛舌, 爽白肉
個人就最鐘意食牛立方, 滾到佢腍身食落牛味濃又夠鬆化~~

而爽白肉就輕輕灼熟就食得, 非常爽口的!!

本地肥牛同極黑肥牛亦唔錯呢"*
即炸脆響鈴卷
而打邊爐亦必點炸響鈴!!!

即點即炸, 香脆又唔油膩, 蘸個甜酸醬既話可以就咁食~~

當佢係一個佐酒小食都得, 一定要趁熱食添呀"*
什菌拼盤
另外女生們最愛吃什菌~~

呢個什菌拼盤 (HK$68) 都份量都幾多, 有成4,5款架!!!
今晚真係好滿足呀, 又牛又豬拼盤!!

仲有新鮮海膽同水晶蟹, 正"*
2016-12-20
秘製香炸松露餃
加拿大海膽拼深海水晶蟹
足料佛跳牆湯底
天篷元帥(豬拼盤)
即炸脆響鈴卷