2024-12-22 169 浏览
同友人去完黃金買野,就搵下深水埗有咩好東西食~行過見到間舖頭叫「素年」,好文青嘅感覺,裝飾望落去好舒服自在,就睇下Menu,Colourful都幾吸引,就決定入去試下啦☺️叫左小食泰式春卷配自家製南高梅醬,春卷皮脆鬆化,南高梅醬甜甜帶酸幾特別,刺激胃口🥰仲有都係自製麻醬雞絲粉皮,暖暖嘅麻醬味道夠濃;表雞絲香口;粉皮有口感亦唔會太厚身,同平時嘅雞絲粉皮有啲分別👍🏻主食叫左西柚香橙牛油果沙律,賣相吸睛,啲橙好甜🥰其他蔬菜都好清新,尤其係牛油果,真係靈魂所在🥰另一款主菜係菠菜忌廉汁帶子意大利粉,帶子其實係杏鮑菇煎過嘅樣子,香加口感十足,加上忌廉汁令意大利粉更加順滑,令素食意粉有驚喜☺️整體各方面都唔錯,以素食為主都幾有驚喜☺️

整體各方面都唔錯,以素食為主都幾有驚喜☺️
2024-12-16
  • 瘋狂維他命C西柚香橙牛油果沙律
2024-12-22 167 浏览
I’ve been to this restaurant before. Last time, I tried their Impossible Burger which was amazing. This time, I got the satay beef tofu vermicelli. The portion was huge and the beef looked like real meat, but of course the texture wasn’t exactly the same. (I think it was made of bean curd.) It was still good though 😋 Also, the tofu was soft and delicious. My friend got the Thai fried shrimp tom yum spaghetti. They even tried to shape it to look like shrimp which was cute. 😂Featured items:🌱 Satay

Featured items:
🌱 Satay beef tofu vermicelli
🍝 Thai fried shrimp tom yum spaghetti
素食文化在香港日趨普及🍃中西式素食餐廳林林總總🌈其中素年自五年前開業,就以創意料理成功大響名堂💥成為香港素食界的中流砥柱🌼———————————————————————意粉配以自家製菠菜忌廉汁所製成🥬醬汁十分翠綠,而且份量極多😮足以完美地掛在每一條意粉之上👍🏻整體口感十分creamy,未有因使用的是純素忌廉而有所影響😚而所謂的帶子其實是香煎杏鮑菇🍄‍🟫菇菌看似乾身但內裡仍然水份充足💦口感十分爽脆😋唯最大敗筆之處是芝士或鹽分實在加得太重手🥴令意粉出乎意料地鹹😵而且黑胡椒量亦明顯過多😵‍💫令菠菜和其他菇菌的味道完全被掩蓋😐素肉漢堡有一定厚度🤏🏻而且經煎香過後有焦香得來帶點油潤,咬下去「肉汁」十分豐富🤩無論口感和味道上都與真肉非常相似😇漢堡上還配上大量蔬菜🥒生菜、椰菜、青瓜、蘿蔔全都十分爽脆,令漢堡變得清新輕盈💨薯片方面雖然較為幼身,但炸得外脆內軟😀而且份量十足,令人非常滿足🥰跟餐的玄米茶烘焙味及米香都十足🍵入口亦很清香,但店家未有提供隔茶葉的器皿😗令飲用過程中很難避免的會喝進茶葉😓實在有點狼狽,未必每個食客都能夠接受😅———————————————————————素年的素食菜式五花八門,又
———————————————————————
菠菜忌廉汁帶子意大利粉

玄米茶

———————————————————————
素年的素食菜式五花八門,又中西式到日韓泰式都有🌎光看餐牌就知道店家的確很用心經營💕就算不是素食人士都可以來支持一下😙
午餐
素年經典不可能芝士漢堡
鍾意素食既朋友一定對「素年」唔陌生,餐廳全港有多間分店,主打新派素食,以西式方法呈現素食,菜單創新又有心思😍 加上汝州街分店行文青風格,難怪吸引一眾後生仔支持🔥❝ 菠菜忌廉汁帶子意大利粉 $𝟏𝟎𝟖 ❞以杏鮑菇取代帶子,非常巨型,香烤後十分香口🤤 而意粉亦份量十足,菠菜味道香濃掛汁😍每啖都有菠菜香又唔會有草青味,個汁調味得好好👍🏻 意粉之間亦夾左啲真菠菜﹑菇菌,非常健康.ᐟ❝ 蜜汁叉燒菠蘿漢堡 $𝟏𝟐𝟖 ❞由醬汁至麵包都不含動物成份,連醬汁都係無蛋奶自家調配,真正純素👍🏻 素蜜汁叉燒好厚切,嫩滑多汁,口感同真叉燒好似😆 最得意係漢堡之間除左夾有新鮮菠蘿,仲有欖菜﹑秘製𝙱𝙱𝚀醬,感覺好似食緊梅菜扣肉咁,但係夾住𝚋𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛食毫無違和感,有創意又好食🍔 配菜薯條可免費轉沙律,沙律菜新鮮翠綠,配上黑醋汁特別健康.ᐟ❝ 泰式春卷配自家製日本南高梅醬 $𝟒𝟖 ❞春卷新鮮炸起,裡面包左菜絲﹑蘿蔔絲,配上南高梅醬清新開胃😋❝ 香蕉蛋糕配焦糖香蕉 $𝟔𝟖 ❞純素甜品不含雞蛋同牛油,仍然可以做出口感鬆軟既蛋糕,帶有濃郁香蕉味🍌 甜而不膩🤤❝ 黑芝麻燕麥奶 +$𝟐𝟖 ❞黑芝麻含有豐富營養,配上燕麥奶更加健康

❝ 菠菜忌廉汁帶子意大利粉 $𝟏𝟎𝟖 ❞

❝ 蜜汁叉燒菠蘿漢堡 $𝟏𝟐𝟖 ❞

❝ 泰式春卷配自家製日本南高梅醬 $𝟒𝟖 ❞

春卷新鮮炸起,裡面包左菜絲﹑蘿蔔絲,配上南高梅醬清新開胃😋

❝ 香蕉蛋糕配焦糖香蕉 $𝟔𝟖 ❞

❝ 黑芝麻燕麥奶 +$𝟐𝟖 ❞

黑芝麻含有豐富營養,配上燕麥奶更加健康👍🏻

❝ 𝑯𝒆𝒓𝒐𝒔手工啤酒 - 𝑺𝒊 𝑳 𝑫𝒂𝒏 𝑰𝑷𝑨 +$𝟒𝟖 ❞

呢度除左有咖啡﹑花茶等飲品,仲有啤酒同𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕架😆 呢款啤酒超易入口,口感香醇,女仔都啱飲.ᐟ
素年 (汝州街) (深水埗)素年係以素食為主嘅餐廳幾年前食過一次已經覺得質素唔錯星期五嘅晚上突然好想食牛油果所以就嚟咗素年深水埗入夜後街道少路人星期五晚嘅素年顧客唔少我因為早到所以walk in都可以入座但夜少少就近乎滿座啦建議先預約會較好佢哋除咗沙律外仲有用有機本地菜做嘅定食由於用本地食材價錢都相對貴少少但支持吓本地耕作都可以一試!瘋狂維他命C西柚香橙牛油果沙律 $98-有車厘茄,青瓜,沙律菜,自家製橘子汁(可走花生) 自家製橘子汁酸酸甜甜幾開胃 幾適合配搭沙律菜 沙律菜車厘茄等都食到係幾新鮮 西柚唔會太澀太酸 香橙意外地幾甜 整體係幾大份 係個牛油果細份咗少少Latte H $36 (C $40)-用咗燕麥奶嘅Latte 微微嘅啡味 口感絲滑 拉花幾靚 素年 (汝州街) (深水埗)深水埗汝州街132號地舖

素年係以素食為主嘅餐廳

佢哋除咗沙律外
仲有用有機本地菜做嘅定食
由於用本地食材
價錢都相對貴少少
但支持吓本地耕作都可以一試!

瘋狂維他命C西柚香橙牛油果沙律 $98
-有車厘茄,青瓜,沙律菜,自家製橘子汁(可走花生)
自家製橘子汁酸酸甜甜幾開胃
整體係幾大份
係個牛油果細份咗少少
瘋狂維他命C西柚香橙牛油果沙律+Latte
瘋狂維他命C西柚香橙牛油果沙律

Latte H $36 (C $40)
-用咗燕麥奶嘅Latte

深水埗汝州街132號地舖
瘋狂維他命C西柚香橙牛油果沙律+Latte
Latte
2024-11-27 199 浏览
呢間深水埗嘅文青素食Café不嬲都人氣高企,環境舒服!餐廳走簡約清新風格,文青味十足,周圍擺滿書同綠色植物,令人感到非常cozy 😌。最重要係呢度主打純素餐點,提供創新又有營養嘅素食選擇,喺市面上真係唔多見,真係值得支持!我哋叫咗以下菜式 🍴瘋狂維他命C西柚香橙牛油果沙律 🥗呢個沙律絕對係一個健康之選!沙律有大量新鮮蔬菜,配埋香橙、西柚同牛油果,清新又豐富,仲有少少堅果碎增添咬口,整體味道層次非常好,食完感覺補充滿滿嘅維他命C,健康感爆棚!烤野菜牛油果中東鷹嘴豆泥碗 🥙呢道菜非常飽肚又充滿異國風情!用紅菜頭鷹嘴豆泥搽上意大利香草包上面好好食,而且仲有烤過嘅椰菜花同牛油果、蕃茄、豆腐,真係大滿足。同埋泰式香辣炸蝦秘製冬蔭意大利粉🍝冬蔭味嘅醬汁酸辣開胃,意大利粉嘅彈牙口感,而且份量好多而飲品方面叫左Hojicha Latte 🍵同埋Keto Lime Soda 🍋。焙茶Latte既茶味特出、入口好香濃。Keto Lime Soda 既甜味用左代糖生酮人士都岩味。
我哋叫咗以下菜式 🍴

瘋狂維他命C西柚香橙牛油果沙律 🥗
烤野菜牛油果中東鷹嘴豆泥碗 🥙
同埋泰式香辣炸蝦秘製冬蔭意大利粉🍝
冬蔭味嘅醬汁酸辣開胃,意大利粉嘅彈牙口感,而且份量好多
2024-11-25 198 浏览
上星期去深水埗買野,夜晚朋友提議食素,所以去素年試試,一般食齋都是中式,這間幾特別,是食西餐,而且好有文青feel ,環境唔錯。日式三文魚漬擔擔醬撈菠菜蒟蒻麵定食,個名夠晒長,但整個定食的食物都有好多款式,賣相超級吸引,睇到都無得輸。三文魚個樣和真的沒兩樣,當然味道是不同的,比較爽口,口感幾好。漬蘿蔔好好食,酸度適中。菠菜蒟蒻麵翠綠色十分彈牙,加埋擔擔醬好惹味。經典不可能芝士漢堡,十分夠份量,肉質味道與牛肉差不多,嫩滑可口,就是有點大,有好多蔬菜,相當豐盛,薯條現炸好香脆,大滿足。瘋狂維他命C西柚香橙牛油果沙律,果然維他命C十足,香港甘甜,好新鮮,蔬菜種類也多,整體食材都很新鮮,爽脆可口,而且營養滿滿,值得推介。泰式香炸蝦秘製東陰功意大利粉,炸蝦當然沒有蝦,但好香脆,意粉煙韌彈牙,微微辣,怕辣的應可接受,菜式幾有創意。自家製香蕉蛋糕,都幾大件,蛋糕是暖暖的,焦糖香蕉很冷涼,一冷一暖,口感獨特,十分美味,而且不會很甜,是一個不錯的甜品。

• 瘋狂维他命C西柚香橙牛油果沙律
  • 素年經典不可能芝士漢堡
2024-11-20 153 浏览
前幾日去咗深水埗搵女朋友食飯,又唔想食得咁頹,所以就搵咗一間西餐廳去食! 呢間都叫幾多人?Lunch Time都要排隊,我哋都排咗差唔多半個鐘先入到。我即刻嗌咗一個不可能經典芝士漢堡,結果嚟到超大份,仲要熱辣辣,個包皮唔係淋嘅,我非常滿意 Yumi

Yumi
2024-11-17 171 浏览
呢間素食餐廳幾有心思!睇個餐牌,菜式都幾多元化,仲好有創意!首先,個台式古早肉燥飯鹽酥菇定食$158聽個名就已經好吸引!古早肉燥飯個素肉燥口感唔錯,鹽酥菇香脆惹味!仲有自家製本地菜漬物、福袋、滷水豆腐、自家製南瓜泥同時令水果,都幾豐富。越式腐皮雞鎚魚腐豆腐撈檬$118,呢個幾特別!用腐皮代替雞鎚,魚腐代替魚,幾有心思!撈檬嘅醬汁幾開胃。飲品方面,套餐包京都宇治玄米茶或斯里蘭卡伯爵茶做配搭,可以加錢升級揀其他飲品。散叫咗個炸薯條,新鮮熱辣辣好香脆!呢間素食餐廳嘅菜式好有創意,價錢合理,值得一試!

散叫咗個炸薯條,新鮮熱辣辣好香脆!

呢間素食餐廳嘅菜式好有創意,價錢合理,值得一試!

2024-11-04 195 浏览
在當今的飲食文化中,素食已不再是少數人的選擇,而是受到越來越多人的青睞。「素年」以其創新的素食菜單,加上文青般的室內環境,吸引了眾多食客的目光,非常值得一試!首先我們點了越式沙嗲羊肉串燒春卷拼盤。這道拼盤有不少小吃:純素羊肉串燒、天貝串燒外焦內嫩,搭配香辣的沙嗲醬,讓人一口接一口。香茅酸種法包的香氣撲鼻,口感柔軟;番薯蝦片脆脆的口感搭配微甜的番薯風味,非常開胃。蔬菜春卷則新鮮爽口,配上時令蔬菜,增加整體清新感。主食我們要了蜜汁烤叉燒菠蘿漢堡。這款純素欖菜叉燒,香甜中帶有一絲鹹香,令人垂涎。搭配新鮮的菠蘿片,增添果香與酸甜,每一口都是滿滿的驚喜。漢堡麵包外脆內軟,與豐富的餡料相得益彰。旁邊的薯條金黃酥脆,搭配清爽的沙律菜,教人滿足。而甜品我們要了糖漬檸檬伯爵茶杏仁撻。撻皮酥脆,內餡柔滑,甜而不膩,糖漬檸檬使味道更豐富,杏仁的香脆口感也增添了層次,整體融合檸檬的酸與伯爵茶香氣,令人感到清新。飲品我們要了焙茶燕麥奶和抹茶燕麥奶。焙茶燕麥奶散發著烘焙茶的獨特香氣,帶來一種溫暖的感覺。而抹茶燕麥奶則是抹茶愛好者的最愛,清新的抹茶風味與燕麥的香滑相結合,口感順滑,讓人感到放鬆。素年 (汝州街) (

地點:深水埗汝州街132號地舖
2024-11-01 210 浏览
|泰式炸蝦秘製冬蔭意大利粉|炸蝦原來係用腐皮卷製成,捲埋之後真係好似一隻炸蝦~冬陰功嘅香味好濃郁,意大利粉沾滿咗冬陰功味好惹味~茄子烤香過,非常之軟滑,鮮味多汁~|菠菜忌廉汁帶子意大利粉|用巨型雞髀菇製作而成嘅帶子,將佢戒成化之後真係好似一隻帶子,菠菜忌廉汁好濃郁惹味,每一條意粉都沾滿醬汁~|炸魷魚圏配自家秘製香辣甜(6件)|炸魷魚圈,味道爽脆彈牙,做到真魷魚咬落回彈嘅口感~食落唔會太油膩,在點埋佢嘅秘製醬汁甜甜酸酸好好味~|香蕉蛋糕配焦糖香蕉|呢個香蕉蛋糕係自家製,食落特別鬆軟香滑,滿有真香蕉香味~我平時最怕有種假香蕉味香精~呢個新鮮烤焗所以特別美味~|西柚蜜柑梳打|西柚蜜柑梳打清新爽口,结合左西柚的微苦與蜜柑甜美~|焙茶燕麥奶(熱)|焙茶嘅香氣加埋燕麥奶嘅順滑~兩者配合得好好,熱飲可以暖一暖胃~
|泰式炸蝦秘製冬蔭意大利粉|

|菠菜忌廉汁帶子意大利粉|

|炸魷魚圏配自家秘製香辣甜(6件)|

|香蕉蛋糕配焦糖香蕉|

|西柚蜜柑梳打|
西柚蜜柑梳打清新爽口,结合左西柚的微苦與蜜柑甜美~

|焙茶燕麥奶(熱)|

2024-10-24 147 浏览
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️⭐️😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️汝州街呢間素年行嘅文青風,門口出面有個玄關位,放咗兩張圓枱,好啱大家打卡影相。餐廳入面有個大書架,上面擺咗唔同嘅書藉同CD,好有一種 Indie Style。素年經典不可能芝士漢堡上菜伴碟賣相好靚,比得上高級嘅cafe。芝士漢堡嘅漢堡包烘得有少少脆口,而且有陣牛油香味,入面嘅塊「肉」食落好似牛肉質感,厚厚地又 Juicy ,芝士味夠濃郁,薯條亦都好脆口。雖然係素食,但食落去都好有真正芝士漢堡嘅感覺,而且打卡值極高!香芋番薯波波香芋番薯口感外脆內軟,香芋味好出,又夠香口,好好食!溫提:最好Book 定位,因為都幾多人去食啊~
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️⭐️
😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️

香芋番薯波波
香芋番薯口感外脆內軟,香芋味好出,又夠香口,好好食!

溫提:最好Book 定位,因為都幾多人去食啊~
2024-09-07
  • 素年經典不可能芝士漢堡
主力畫小店美食!!!!日式照燒汁天貝野菜飯 $78配 熱京都宇治玄米茶撞正素年五周年慶🥳有呢碗色彩繽紛又營養豐富嘅素食~人生第一次食天貝 先知原來係黃豆餅😲野菜包括紫椰菜、中華沙律、青瓜絲、番茄片雖然全碗都係蔬果 但口感爽脆 感覺清新 一啲都唔單調大部分食材係原型食物 纖維量高 需要時間咀嚼🦷最出色係夠多照燒汁🤤甜甜地好啱送飯!評分💫:味道:3.5/5環境:4/5價錢:3.5/5

主力畫小店美食!!!!

日式照燒汁天貝野菜飯 $78
配 熱京都宇治玄米茶

撞正素年五周年慶🥳
有呢碗色彩繽紛又營養豐富嘅素食~
人生第一次食天貝 先知原來係黃豆餅😲
野菜包括紫椰菜、中華沙律、青瓜絲、番茄片
雖然全碗都係蔬果 但口感爽脆 感覺清新 一啲都唔單調
大部分食材係原型食物 纖維量高 需要時間咀嚼🦷
最出色係夠多照燒汁🤤甜甜地好啱送飯!

評分💫:
味道:3.5/5
環境:4/5
價錢:3.5/5
話說之前都有睇開YT有channel介紹呢間素年,睇過佢既裝潢都幾清新,同一般的素食店形象比較下好特別,覺得呢間餐廳真心唔錯。餐廳裝修偏文青cafe feel,出面有幾個位可以俾客人坐低慢慢嘆下杯咖啡。裡面環境都幾幽靜好chill,牆邊放左一個大的書架,上面有好多書本之外,亦都有好多本地農夫整既產品,如果想支持下本地農夫都可以順便買埋既~餐品種類都幾多選擇乜都有啲,餐牌圖文並茂所以都唔難理解內容,菜名仲會仔細介紹裡面有啲咩食材,有啲對堅果過敏或其他食物過敏既朋友可以放心用餐。另一半胃口比較大啲,我地點左一份菠菜忌廉汁帶子意大利粉、一份蜜汁烤叉燒菠蘿漢堡同一份越式沙嗲羊肉串燒替卷拼盤。先講碟菠菜忌廉汁帶子意大利粉,上面個兩塊"帶子"真係好似樣,主要係用杏鮑菇整的,都煎得幾香脆。而意粉個部份真係無得彈,菠菜醬汁好濃郁,入口個下先係有種甜味前調,之後菠菜汁混住奶油的香味充斥係口腔度,真係好好食。意粉的硬度不硬亦唔淋,醬汁充份包裹到意粉之餘食起上黎唔會杰得滯𢳂唔到。真係估唔到碟意粉係無肉的情況之下有咁高水準。蜜汁烤叉燒菠蘿漢堡份量都幾大下,配菜菠蘿係新鮮切的唔係個種罐頭菠蘿片hea人,薯條幾香
蜜汁烤叉燒菠蘿漢堡份量都幾大下,配菜菠蘿係新鮮切的唔係個種罐頭菠蘿片hea人,薯條幾香口鹽量岩岩好,香料的味道都幾吸引。麵包口感比較偏硬,應該係純手工整出黎無加人工香精所以食落去有淡淡的小麥香味,考慮到健康呢種麵包先理想。漢堡裡面配埋啲欖菜都幾夾,而"漢堡肉"都幾香脆,甜甜的叉燒醬都幾易入口,讚。
越式沙嗲羊肉串燒替卷拼盤都幾多內容,裡面的酸種麵包都幾煙煙韌韌同漢堡個麵包一樣有陣淡淡的小麥香味。番薯蝦片啲蝦片香脆之餘蝦味十足,無油膩感。蔬菜春卷的味道不過不失,餡料都幾多菜,甜甜地都幾好食。素羊肉天貝串燒味道都幾有趣,不失係一個唔錯的選擇。
至於飲品我地揀左一杯泰式燕麥奶同一杯凍斯里蘭卡伯爵茶,泰式燕麥奶真心唔錯,而且仲有拉花圖案味道唔錯,甜度微甜。斯里蘭卡伯爵茶茶底都幾香茶唔會太澀。
整體餐廳用餐體驗良好,他日同朋友聚餐呢間餐廳會係優先考慮list裡面,食物素質真係唔錯,值得一讚。

餐廳整體體驗
  • 菠菜忌廉汁帶子意大利粉
  • 越式沙嗲羊肉串燒春卷拼盤
  • 蜜汁烤叉燒菠蘿漢堡
  • 泰式燕麥奶
2024-10-15 361 浏览
這是一間以素食為主的餐廳,所有菜式都是經過精心烹製的,以求達到與肉食相近的口感,毫無疑問是素食愛好者的好去處。維他命C西柚香橙牛油果沙律:這道沙律色彩斑斕,翠綠的沙律菜、細膩滑順的牛油果、西柚與香橙的清新酸甜等等交織在一起,再淋上自家製的橘子汁,看著就讓人胃口大開和心情喜悅。越式沙爹羊肉串燒春卷拼盤:充滿異國風情的拼盤純素羊肉天貝串燒,搭配著香茅風味的酸種法包,金黃色的蔬菜春卷,香脆的蝦片。這道菜式色彩鮮明,擺盤精緻。有機本地菜日式定食:精製的素三文魚的質地細膩,福袋則包裹著口感豐富而鮮美的內餡,沖繩黑糖蜜漬黑豆甜而不膩,茄子漬的甜鹹度適口,石榴的清甜為定食增加了幾分清新。擔擔醬撈菠菜蒟蒻麵配上特製醬料口感爽滑美味。

維他命C西柚香橙牛油果沙律:

越式沙爹羊肉串燒春卷拼盤: